Új hozzászólás Aktív témák
-
Showhai
tag
válasz
Showhai #1149 üzenetére
Gondolkodtam azon is, hogy bejelentetem magam valakivel, 8 órás munkaviszonyom van, így járulékot nem kell utánam fizetni. Lenne is egy joviális, megbízható ismerős. Ez esetben viszont az ő tulajdona lenne a szellemi termékem?
Ami nem lenne baj, hiszen megbízunk egymásban. -
Showhai
tag
Üdv mindenkinek!
A helyzet a következő:
Van egy oroszországi játékfejlesztő csapat. Készítenek egy játékot crowfounding alapon, persze az elején pénzt is raknak bele.
Lenne egy lehetséges megbízásom, zenét írnék nekik.
Ők úgy akarják, hogy licencet vásárolnának tőlem, az amúgy digitálisan előállított zenére.
A kérdésem, hogy mindenképpen vállalkozónak kell lennem, hogy eladjam a licencet? Már adózás szempontjából kérdezem. Mert arra a gatyám rámenne.
Köszi előre is! -
3.Aragorn
addikt
válasz
BornToBePuli #1147 üzenetére
köszi. gugli segítsége is kellett, bosszantóan kezdetleges az oldal.
-
3.Aragorn
addikt
Üdv
Azt valahol meg tudom nézni ügyfélkapun keresztül, hogy korábbi vállalkozásból maradt-e bent valamennyi KATA tartozás az állam felé a rendszerben? (Legfeljebb pár száz Ft lehet, de utána akarok nézni nehogy pár év múlva kapjak egy felszólítást az addigra több ezer Ft-ra felduzzadt esetleges adósságról)
-
Nem találtam rajta ilyesmit, de minimum fura, ha az ingatlanvásárlás illetékét nem tudják beszedni a saját cuccukon / nem számlázzák
Viszont az a több napos fizetés jóó. Nem gondoltam, hogy ilyet lekezelnekMa felhívom őket, hátha tudnak valami értelmeset mondani (bár azok után, hogy pár éve nem tudták, milyen adatot várnak a bevallás egyik rovatába...)
-
vnorbi
aktív tag
A felszólításon látszik az adónemkód? 521? Mert az is lehet, hogy nem ez, hanem egy olyan, ami nincs rajta az adószámlán, így aztán csak a kézi fizetési csomag működhet vele.
Ha nem akarod emelni a kártya vásárlási limitjét, és mégis működne az online fizetési mód, akkor lehet az megoldás, hogy több napon keresztül fizetgetsz, csak a határidőre legyen benn a teljes összeg. Ez kb az az eset, amikor én két részletben fizettem be az illetéket (1 forint átvezetve + a maradék), és nem volt belőle probléma.
Átutalást még nem csináltam NAV-hoz. Ha rákérdezel, biztos elmondják majd, mit kell hozzá megadni.
-
Online fizetésnél igen, de ha bankból utalom... Mert ha nem lehet online, akkor azért készülök bankira is. (Meg mondjuk a fene, 250 a limit a kártyámon, ezt csak utalva lehet :S )
A NAV tud róla, hiszen kiküldték a felszólítást.
Az Elkészült eredmények-re nyomogatva sem mutat mást :SAz SZJA most még nem kérdés, az majd a jövő éviben lesz, mivel idén vettünk lakást
-
vnorbi
aktív tag
Amikor indítasz egy új lekérdezést, akkor várni kell, és egyszer csak megjelenik a jobb oldalon egy "Elkészült eredmények" link. Ha arra kattintasz, akkor frissül be a táblázat többek közt a letölthető pdf-fel.
Kb két éve volt illetékfizetésem termőföld öröklése után. A NAV küldött levelet a megállapított illetékről csekkel együtt. Az eBEV-es lekérdezés is kidobta, így ott fizettem be egy 1 forinttal alacsonyabb összeget. Évek óta görgettem már 1 forint túlfizetést az SZJA oldalon, így itt volt apropó kipróbálni az átvezetést az Illeték számlára. Sima ügy, egy hónap alatt átvezették (nyilván időzítve volt minél későbbi időpontra, ami még belefér a NAV ügyintézési határidejébe).
Aztán a föld eladását SZJA bevallásba kellett beírni, így az SZJA számlán jelent meg adótartozás a bevallás beküldése után pár nappal, amit szintén tudtam így online fizetni.
Nem vagyok ebben szakértő, de nekem az eddigiek alapján úgy tűnik, hogy a NAV-nak előbb tudnia kell a tartozásról ahhoz, hogy a befizetést tudja értelmezni. Ha az adószámla nem mutatja ezt, akkor ott valami gikszer lehet, és valóban érdemes lenne rákérdezni, hogy most mi van.
-
-
Az látszik, hogy ez egy kókány borzalom
Leszűröm, az előző! szűrés eredményéből tudom a PDF megnézni. Végig csak azt a 3488Ft adótöbbletet mutatja, ami az előző befallásomból maradt, de az 500 ezres ingatlan illetéket nem
Akkor sem, ha határidő utánra állítom.Na mindegy, megnézem holnap is, hátha addigra vesz tudomást az n. adatbázisuk a dologról, aztán ha nem, akkor telefon a NAV-nak
Esetleg lógok egy jót melóból, és kőkori módon bemegyek.Kösziasegítséget!
-
-
vnorbi
aktív tag
Utaláson kívül lehet kérni csekket postai befizetéshez, lehet személyesen ügyfélszolgálaton befizetni, meg lehet online is bankkártyával.
Ha online fizetnél, akkor az eBEV oldalon kell belépni ügyfélkapus azonosítóval.
Ha már van tartozásod, az a könnyebb eset. Ekkor elég lekérni az adószámla egyenlegét a befizetéshez (Szolgáltatások -> Adószámla és pótlékadatok -> Adószámla). Lehet, hogy előre kell dátumozni a lekérdezést olyan dátumra, amikor lejár a fizetési határidő. Ha a lekérdezés tartozást talál, akkor felajánlja a kártyás befizetési lehetőséget.
Ha valamiért nincs nyilvántartott tartozásod, és előre akarsz befizetni, az már kicsit bonyolultabb. Az "EFER" menüpontban kell létrehozni egy új fizetési csomagot a megfelelő adónemre, majd arra befizetni.
-
Sehol nem találok semmit arról, hogy NAV Illetékek bevételi számlára hogyan lehet befizetni... Sima átutalás, vagy...?
-
FehérHolló
veterán
Sziasztok!
Ha KATA-s rendszerben órabért számlázok ki a cégeknek, más bevételem nincs, nincs alkalmazottam, és főállású vállalkozónak jelentkezem be, akkor ugye a bevétel 30%-a közteher, a maradék 70%-ot pedig nettóban tudom realizálni magamnak?
-
skristof
tag
őőő last minute kérdés, hátha
KATA-s EV, KATA18 bevallás beadva anno febr25 előtt.
Most az eSZJA portálon nincs semmilyen tervezet. Nem kéne ott látni egy bevallást az alapján, amit a NAV ígért? Vagy be sem kell vallani semmit itt már?
Amit anno küldtek, hogy segítenek tervezettel, abból arra következtetnék, hogy de. Eleve furcsa számomra, ha nem adok be egész egyszerűen semmilyen SZJA bevallástmost áthidaló megoldásnak beadtunk egy üreset, de nem értem mi ez.
-
angyalpc2
aktív tag
Tud valaki SOS segíteni?
Jön az adóbevallás vége. Május20. (én magánszemély, nincs más jöv. csak a cégtől kapott, )
Le is lett adva minden papír, Az e-bevallás NAV oldalán is látszódik a bevallás tervezet, miden fasza...Egyenleg:
Önnek nem keletkezett befizetendő, visszaigényelhető adója. szóval okés mindenDE!
Nincs elfogadó gomb!!. Csak nyomtatás módosítás,szerkesztés és visszalépéslásd kép
Mit csináljak? Tavaly el kellett fogadni. Idén már nem kell? Automatikus?
Már az is furcsa volt, hogy idén nem jött email se róla...Tavaly volt: Átvételi értesítő (Feladó: NAV, Dokumentum: 17SZJA tervezet elérhetősége)Az egyik NAV-os doksiban azt írja:
2. Mit kell tennem, ha megkapom a tervezetet?
Ügyfélkapu használatával
Ha egyetért az adóbevallási tervezettel és elfogadja azt, akkor a tervezet az Ön
személyijövedelemadó-bevallásává válik. Ha nem fogadja el a tervezetét és nem küld
be 18SZJA bevallást sem, akkor 2019. május 20-a után az adóbevallási tervezete
végleges bevallássá válik -
Keeperv85
nagyúr
Sziasztok!
Nem teljesen témába vágó, de nem találtam megfelelőbb, még élő topciot...
Ért valaki itt a KIRA felülethez?
Intézménnyi felhasználókkal üzemel a rendszer, jelen pillanatban ez 4 fő. Még nem kell 2F azonosítás, de megérkeztek a kártyaolvasók, be is állítottam, már ameddig a KIRA felhasználó jogosultsága terjed. Ugyanis nekünk a felhasználókhoz már a felettes szerv hozzárendelte a személyeket, azzal már nincsen teendő. Eddig szép és jó. Csakhogy a 2F bejelentkezésben a KAÜ azonosításhoz ki kell jelölni egy böngészőt, amivel az azonosítást megcsinálja a KIRA. Mivel a tájékoztatás szerint külön ablakot nyit, majd azt be kell zárni és visszaadja az adatokat az app. felé, gondoltam jó lesz az, amit a felhasználók használnak (Firefox). Na most ez helyett: nyit ő külön ablakot, de ha már másik is nyitva van, akkor csinálhatsz, amit akarsz, nem küldi vissza az azonosítást. Csukd be az egész böngészőt, mindent, nyisd csak az azonosítást, zárd be az egész böngészőt... Csak így megy... Semmi gond: átállítom másik böngészőre...
Na itt jön a fail: nem állítom át, mert azt csak rendszergazda felhasználó teheti meg, hogy felhasználókat kezeli a KIRA alatt. Mármint: KIRA rendszergazda.Így én tartományi rendszergazdaként sem tudom szétválasztani a társított böngészőt... Most akkor minden egyes alkalommal, ha ezt át kell állítani, hívjam fel a felettes szervet? Ne már!
Nem lehet ezt valami reg. kulcsból kilőni? NEM a felhasználók/személyek adatait szeretném piszkálni, nem akarok semmi mást, csak új böngészőt választani....
-
attiati
veterán
válasz
BornToBePuli #1127 üzenetére
bocsánat, azt nem írtam, hogy nem nav, nem adó
-
attiati
veterán
ÁNYK-n keresztül küldtem be egy .kr kiterjesztésű nyomtatványt (mellékletekkel).
Valahol le lehet ellenőrizni, hogy ez be is ment a célzott állami szervezethez?
se e-mail visszaigazolás
ügyfélkapun se találtam nyomátannyi történt, hogy a meghajtón levő fájl átkerült az elküldendő mappából az elküldöttbe
Valahol máshol lehet ellenőrizni? Érkezik igazolás?
-
vnorbi
aktív tag
válasz
dugynok #1123 üzenetére
Hát, én sem csináltam még ilyet, de tudtommal az önellenőrzés való erre. Ugyanazt a nyomtatványt kell újra kitölteni, és a Főlap C blokkjában a "Bevallás jellege" mezőben kell jelezni, hogy önellenőrzéssel módosítod a korábbi bevallást ("O"-t kell írni a mezőbe az útmutató szerint).
-
vnorbi
aktív tag
válasz
dugynok #1119 üzenetére
Lépj be az eBEV portálra.
Szolgáltatások -> Adószámla és pótlékadatok -> Adószámla
Itt "Új lekérdezés", aminek állítsd be mondjuk az idei év végét az "Időszak vége"-nek, aztán "Lekérdezés indítása". Eltelik egy kis idő (akár percek is, vagy lehet, hogy ez most nem működik, mert nekem 10 perce generálja az egy oldalas pdf-et). Ha végez, megjelenik az "Elkészült eredmények!" szöveg a táblázat jobb felső sarkában, amire rá kell kattintani, és akkor aktiválódik a letöltő ikon, amivel le lehet tölteni a számlakivonatot pdf-ben. Ezen elvileg látszik, hogy mikor dolgozták fel az adóbevallást, és hogy utaltak-e visszatérítést. Ha utaltak, akkor a pénztár a hunyó.
Ha nem utaltak, akkor:
Szolgáltatások -> Bevallás (dokumentum) lekérdezés -> Beküldött bevallások állapota
Itt a 2018-as adóévre kell egy lekérdezést indítani, ami elvileg majd kidobja, hogy milyen bevallások voltak (itt is kell vadászni az "Elkészült eredmények!" szövegre, csak akkor jelenik meg a táblázat). A bevallásod "Bevallás állapota" oszlopában látszik, hogy mi van vele (az "Elintézett" a jó állapot).
(Egy banális ok lehet egyébként, hogy van tartozásod is, és amíg van tartozás, addig nem utalnak visszatérítést, de erről küldenek tájékoztatót. Tavaly úgy szívattam meg magam, hogy 70 ezer forintra kértem 6 hónap részletfizetést, mert miért ne, aztán ezt letudva + 30 nap utalták csak a pénztárba a visszatérítést valamikor novemberben, de arról, hogy ez így lesz, kaptam ügyfélkapura küldött tájékoztatást a bevallás beküldése után pár nappal).
-
dugynok
senior tag
Üdv,
Februàr 3.-àn megcsinàltam és beadtam abevjavan/ügyfélkapun a bevallàst, kaptam értesítést is az àtvételről, de a visszaigényelt adó nem érkezett meg az önsegélyező pénztàrba. Màrcius 24.-én az ügyfélkapus rendszeren megnéztem a nav-os tervezetet, ugyan azok az adatok, amit én csinàltam, szóval hiba részemről nincs. Önsegélyezőt felhívtam, hozzàjuk nem jött pénz. Nav nem keresett, hogy hiba lenne...
Szerintetek? -
e-newsee
addikt
Üdv!
Tavaly (2018-ban beadott bevallásban) volt visszaigényelhető adóm, de a tervezetbe nem lett megadva sem kiutalási számlaszám, sem postacím, anélkül élesedett automatikusan, ergo a kedvezmény az adószámlán maradt. Ha idén beadok egy kiutalási kérelmet, akkor honnan tudják, hogy melyik adóévben kapott kedvezményt szeretném kiutaltatni? Mert pl a 1917-es nyomtatványon nincs erre utaló mező.
Vagy az összeg hozzáadódik az idei adóbevallásban lévő kedvezményhez, és egyben kerül kiutalásra, ha az idei bevallásban már benne van a számlaszám?
Vagy esetleg a 1817-es lapon kellene kérvényezni?
Én ehhez lüke vagyok.
Ezer hála! -
fess
őstag
válasz
BornToBePuli #1115 üzenetére
Már kérdeztem őket, elvileg rendszerhiba,majd helyreáll.
-
fess
őstag
Sziasztok
Szeretném visszaállítani a NAV által létrehozott bevallást, de ezt írja ki: "A(z) -xxx azonositójú bevallás tervezetet nem sikerült feléleszteni (hibakód=Ajánlat státusza nem megfelelő)"
Mi lehet a gond? -
vnorbi
aktív tag
Megnéztem az útmutatót, példa nincs ennél a fejezetnél. A magyarázat alapján szerintem az van, hogy a 172. sorban csak az a oszlopot töltöd ki: "A jövedelem számításakor az összes lezárt ügyleti nyereség és az összes lezárt ügyleti veszteség összevetése alapján kell jövedelmet vagy veszteséget számítani."
Például volt két lezárt ügyleted 2018-ban: az egyiken 5.000 forint nyereséged volt, a másikon meg 15.000 forint veszteséged. Ekkor az a oszlopba 10.000 kerül, és ezzel akár készen is lehetsz. Adófizetési kötelezettséged így nem lesz most, és a 2018-as bevallásban feltüntetett összeg felhasználható lesz, ha a 2019-es és/vagy a 2020-as évben szeretnél adókiegyenlítést kérni.
A másik eset, hogy 2016-ban és/vagy 2017-ben nyereséges éved volt, amit az akkori adóbevallás(ok)ban feltüntettél, és az adót befizetted utána. Akkor a mostani adóbevallásban a 2018-as veszteséget szembe tudod állítani a korábbi két év nyereségével, és tudsz adókiegyenlítést kérni. Az egyszerű példánál maradva a 2018-as év 10.000 forint veszteséggel zárt, 2016-ban nullás éved volt, 2017-ben pedig volt 10.000 forint nyereséged. A 2017-es bevallás 172. sorában az e oszlopba a nyereség 15%-a került, 1.500 forint. Ugyanez az 1.500 forint bekerül most a 2018-as bevallás 213. sorának b oszlopába. Aztán a 218. sor c oszlopába is 1.500 kerül, ami a 2018-as bevallás 172. sor a oszlopának 15%-a. Végül a 220-as sorba is be kell írni az 1.500-at, ezzel pedig keletkezik 1.500 forintnyi visszaigényelhető adó a C lapon.
(Nem csináltam még ilyet, szóval nincs "tesztelt" módszerem, de ha ilyen évem lenne, akkor a fent vázoltakat követném, és ezeket a nyomtatványkitöltő sem dobja vissza hibával).
-
vnorbi
aktív tag
Nem tudok most ránézni a kitöltőprogramra, de nekem úgy lenne logikus, hogy be kellene írni a nyereséget és veszteséget is, majd ebből kiszámolja, hogy idén nem kell befizetni semmit (a különbözetet meg megjegyzed, hogy ha idén nyereséggel zársz valamit, akkor annak az adóját a tavalyi maradék veszteség terhére csökkenteni tudd).
Nem tudom, hogy itt van-e, de a kitöltési útmutatóban szokott lenni példa is a magyarázat mellett.
-
KMan
őstag
Ha a 2018-as evben volt tokepiaci vesztesegem, akkor a 172. sorban a veszteseg mezot kitoltom, a jovedelmet es az adot uresen hagyom (mivel iden tobb volt a vesztesegem mint a nyeresegem). A veszteseg 15%-at szeretnem adokiegyenlites celjara felhasznalni, ezt a 218. sorba beirtam, amivel kitoltotte a 219, 220 es a 75. sorokat is. Azonban igy is hibat jelez a rendszer:
Az adókiegyenlítés a keretösszeg erejéig érvényesíthető. A 220. sorba legfeljebb a 219. sor és a 215. sor értéke közül a kisebb írható be. (Hibakód=<K014>)
A 215. sor ures, mivel a 214. sor is ures, mivel a 172. sor jovedelem es ado mezok is uresek. Ha ezeket nulla-val kitoltom sajnos akkor sem OK, mivel a hibauzenet szerint a nulla a kisebb ertek...
-
cuebler
senior tag
-
dvd_R+
őstag
válasz
cuebler #1106 üzenetére
Ebből semmit nem értek..
, illetve befizettem időben mindig az 50E ft -os díjat
és a 2. képen látszik is hogy ebben a hónapban is be fizettem 2019.02.08 dátummal ezért van tulfizetésem elvileg viszont a rendszerük még nem rendezte a kata díjat ezért van többletem de onnan gondolom le vonja amikor a rendszerük felfogja.. -
cuebler
senior tag
ma már tutira van tartozásod. minden hónap 12. vagy azt követő munkanapjáig kell befizetned a kata-t és arra a napra is írják elő tartozásként. az eba-n (124-es adónem) lévő tartozásod fizesd be mielőbb, addig nem lesz "szép" az adószámlád... közben ránéztem még 1x. nyújts be egy 17-es nyomtatványt, amiben a 103-ról a 124-re átvezeted az ott lévő túlfizetést, a különbözetet pedig fizesd be. tudom, hogy csak 283 Ft, de ha nem rendezed, életed végéig a kereszted lesz
-
dvd_R+
őstag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, adóbevallással kapcsolatban (ev kata). Számlázz.hu-val E számlát adok és most befizettem 1 hónapot az autokata nevezetű fejlesztésükre ami elvileg segít egyszerűen az adóbevallásom benyújtásában,viszont a fiókbeállítás utolsó pontjában elakadtam ami a következő lenneAhogy ott a képen is írja rávezet egy másik oldalra ahol le írja hogyan tudom lekérdezni, meg tettem kaptam egy pdf-et ahol összefoglalva le van írva minden de nem értem hogy akkor ez alapján most van tartózásom vagy nincs
mert itt ez a kép alapján nekem valami +50E ft van amiből minusz 1464 ft és végül 49717 ft ról ír alatta meg nulla (teljesen elvesztem)
Ami még fura hogy a táblázat alján lévő
288 Kisadózó vállalkozások tételes adója résznél
a bal oldali ablakban 4 x szerepel az 50E ft a jobb oldaliban pedig 5x, (5 nek kell legyen mert az utolsó 50E ft os kata díjat most 8.-án fizettem be) ami ott szerepel is de jobb oldalt nem
Ez most akkor azért van mert még nem írtáj jóvá a nav-nál a rendszerükben ?Illetve akkor most végül az autokata kérdésére mi a helyes válasz? van vagy nincs vagy túlfizetés van ?
Válaszotokat előre is köszönöm
-
BornToBePuli
aktív tag
-
tknof1871
őstag
Üdv! Adóhivatalban van tanácsadás? Állítólag ha mozgásszervi betegsége van valakinek akkor 5 évre visszamenőleg visszaigényelhető az személyi jövedelemadóból valamennyi. Sehol se találom miről van szó de állítólag több százezer forint.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LG 34WK95U-W - 34" NANO IPS - 5120x2160 5K - DCI-P3 98% - HDR 600 - ThunderBolt 3.0/Type-C
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo Thinkpad T14 üzleti i5-10310u 10th gen. 8-24Gb RAM 256GB-1TB SSD gar.
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
- LG 77G3 - 77" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest