Hirdetés
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- GoodSpeed: Ma a Samsung Galaxy S24 FE-re is megérkezett az Android 15-ön alapuló One UI 7.0
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Drizzt
nagyúr
Áhh, jól be van gyulladva a bal szemem.
Ez főleg annak tükrében nagyszerű, hogy még el kéne olvasnom ma 50 oldalt, meg tanulni 30-at...
-
Xantomas
őstag
válasz
Winner_hun #197 üzenetére
És mi van a króm alatt? Hüm hüm? A ''válaszkérlekszépen'': olyan anyag amiből a pálinkafőző rézüst készül.
(tényleg azt akartam írni)
Integra, ebben a satnyulásban én is úgy hallottam, hogy van valami. Attól függetlenül a gyengébbik szemem kisebb mértékben romlott.
Milyen szemüveget veszünk kérdésre: Hál' Isten nekem még veszik a szemüvegjeimet, és ez nagyban függ a szüleim anyaga helyzetétől, illetve attól, hogy anyámnak tetszik e. A szülői cenzúra már segített a taralyamtól megszabadulni... Márkára teljesen mindegy, csak elég stabilnak, ill. strapabírónak tűnjön.
Mod. A tappancsokat azért kell cserélgetni, mert nem szilikonpárnás orrnyerget használok, hanem a hagyományos gumit. Az viszont a bőr, és az izzadtság savasságától egy idő után bekeményedik, illetve ha jobban izzad az ember orra, akkor még be is zöldül benne a fém. Hogy miért megy tönkre a keret? Sport. Nem szereti a bringázást, a lépcsőzést, se az ember arcának csapódó kézi, ill kosárlabdát, vagy a floorballozás közbeni ''test ütközéses keret lerepüléses földreesést''.
[Szerkesztve] -
Integra
titán
válasz
Xantomas #194 üzenetére
igen, mert ilyenkor az erősebbik szem átveszi az irányítást és besegít elég rendesen.
csakhogy ilyenkor a gyengébbik szem kevésbé dolgozik és ''satnyul'' ez hosszú távon veszélyes lehet.
amúgy milyen szemüvegeket vesztek?
nálad is azt olvasom, hogy cserélni kell ezt meg azt rajta, ahogy mások 3 évente cserélgetik a szemüvegüket mert kell mert széthullik, nekem ez új -
Xantomas
őstag
válasz
Winner_hun #185 üzenetére
Tíz éves korom óta szappannal mosom a szemüvegem. Egyetlen bibi, hogy néha a rész nem szereti, és egyes alkatrészei zöldelni kezdenek mint a moha. Főként az orrnyereg. De azt meg 3 havonta úgyis cserélni érdemes, mert a gumija megkeményedik.
Egyébként szerintem mindenki úgy van vele, hogy hiába lát rosszul 1-1 letakart szemmel, ha egyszerre kell néznie a táblát, mind a két szemével, úgy el tudja olvasni.
[Szerkesztve] -
fasyrt
őstag
válasz
macilaci78 #190 üzenetére
Betetettem!
-
macilaci78
nagyúr
16 éve vagyok szemüveges, B/L -0.5/-0,5-ről kezdtem, már 8 éve -3,0/-3,0, úgyhogy megááltam. Nemsokára jön az öregkori távollátás, majd meglássuk, mi lesz.
Szeged és Békéscsaba az, ahova én optikushoz járok. Fényre sötétedő, UV-szűrős, karc-mentes és páramentes rétegekkel kezelt lencséket használok, így kiváltok egy napszemüveget is.
Műtét iszonyúan zavarna, kontaktlencse szintúgy, engem már szemüvegben fognak elföldelni.
Volt egyszer, hogy az egyik lkencse eltörött, elmentem hát az SZTK-ba, inygen vény, kedvezmény a lencsére... A nő egyből leültetett a számítógépes műszer elé, és aszondta, hogy B/J: -4,5/-4,5D. Mondom, az nem lehet, lesz szíves megvizsgálni a hagyományos módon, betettem vele a 3-as lencséket és elolvastam a tábla legeslegalsó sorát. Több kérdése nem volt, kiírta nekem a lencséket.
Ami a tanulság! Mindenki saját felelősségére bízzon a számítógépes, ingyenes szemvizsgálatokban! -
fasyrt
őstag
válasz
Winner_hun #185 üzenetére
Váá, jah, nemtudommiért, de eddig eszembe nem jutott szappannal szó szerint megmosni a szemüvegemet...
A következő fázis a mosógép lesz, csak valami centrifuga nélkuli programot kell keresni. -
pemete2
csendes tag
A SZELÉN-tabletta javítja a szemet.Úgy tudom.
[Szerkesztve] -
Winner_hun
félisten
Kipróbáltam ezt a szappanos csodamosást. Király
Szerencsére nem kellett törölni, alig maradt víz a lencséken, ami meg maradt, azt lefújtam -
Xantomas
őstag
Ajh, ez nem egyedi. Nekem is hosszú szempilláim vannak, és szintúgy hozzáérnek a lencséhez, ha normálisan fel van téve a fejemre a keret. Főként akkor zavar, mikor a naptól hunyorgok, vagy oislogok. De kontúreltolódást még szerencsére nem tapasztalam. Mindenesetre a szempilláimat vagy lazán kitépkedem, vagy körömvágó ollóval visszavágok belőle.
-
azbest
félisten
jut eszembe... tudtok olyan oldalt ahol rizsa nélkül le van írva valami szemtornáztatás?
Azt hiszem sokat javíthatna egy kis szemizom kondiztatás nekem ;)
Tildy: régebben én is tapasztaltam olyat hogy nem csak homályosan hanem 4-6xosan eltolódva láttam a kontúrokat.. de azt hiszem most nincs ilyen...
Mondjuk ebbe a hosszú szempilláim is belezavarhatnak... szemüvegnél is zavaró hogy hozzáérnek sokszor a lencséhez... jah és nem lány vagyok -
azbest
félisten
hát a szemészhez csak akkor megyek, ha már tényelg nagyon muszáj... eddig mindig úgy volt, hogy emelés után per pill jobban láttam... utánna meg rohamosan ugyanolyanra romlott... így nem sok értelmét láttom az emelésnek...
ha jól emlékszem ált isk 5ödikes ('91 körül tipp) korom környékén tűnt fel egyik tanáromnak, hogy éredekesen nézek a táblára(akkoriban állandóan könyveket olvastam, manapság meg gép előtt ülök)
Utánna nézettük meg... talán 0.75 lehetett az első... aztán fokozatosan emeltek minden alkalommal. Már nem tudom hány lépésben de most már úgy 3 éve használom a 3-asat (távolra nem látok, ez a - os?). Jah előtte 2.5 és 3 as volt (ne emeljünk olyan gyorsan címszóval 2.5ösökről), de eléggé zavart... sokkal hamarább fáradtak a szemeim mert különbözőképp kellett fókuszálnia a szemeimnek.
Jah és ezt a 3asat csak 1 évvel a felírása után kezdtem valóban használni... mert elég jól láttam még a régebbivel is...(szal most 4 éves, de még 1-2 évig szerintem nem cseréltetem, mert jól tartja magát... valahogy ez most nem karcosodik be, pedig csak ''antireflex'' ilyen kékes csillogású réteg van rajta)
Gép előtt ülök egész nap... jah és az a titka a szem kímélésének, hogy a fényerő és a kontraszt 50%on van csak... szobatársam meg csodálkozott hogy miért fáj a szeme egy óra gépezés után (maxra vett kontraszt és magas fényerő miatt... ehh). Mostanában talán fáradtabbak a szemeim... de ez valószínűleg az utóbbi 4 hónap napi 12 óra körüli monitornézésének tudható be)
-
tildy
nagyúr
válasz
viharhozo #178 üzenetére
Nem tudom, mikor én ott voltam, midnenkinek megmondták, hogy benne van a pakliban, hogy gyenge szemüveg esetleg kellhet, akármi miatt is, pl. jobban dolgoznak a helyreállítósejtek (bár ezt cseppekkel lehet korrigálni, stb..)
Nem tudom, hogyan műtötték, az is egy érdeke skérdés. Egyébkétn az a 2-3 nap leginkább 4-5 nap, és még akkor is elég fényérzékeny a szem.
Mivel egy klinikáról tudo , amelyik garit vállal (OM) , ezért gondolom ott műthették...
[Szerkesztve] -
viharhozo
addikt
Az igeret egyertelmuen az volt, h nem kell majd neki szemuveg. Lovesem nincs, hany dioptrias szemuveget hord most, az tuti, h nem lat rendesen nelkule. Valszeg a mutetnel csesztek el vmit, mert altalaban 2-3 nappal a beavatkozas utan helyrerazodik az ember, viszont o meg egy hettel kesobb is alig tudta kinyitni a szemet.
-
Varga Csaba
aktív tag
Én idestova 28 éve hordok szemüveget, már megszoktam, beletörődtem.
Kontaklencsém sajna nem lehet, a próbalencse viselése után közölte az optikus, hogy nekem soha nem lesz ilyenem, mert nem bírja a szemem...
Nekem is volt fényre sötétedő (fotokromatikus) lencsém és mikor vettem azt tanácsolták, hogy ''ki kell égetni''...
A rendszeres használat előtt többször el kell vele játszani azt, hogy ki a a fényre (fullra besötétedik) aztán hirtelen be a töksötétbe (teljesen kivilágosodik), ezt párszor megismétled és aztán rendesen fognak szuperálni a lencsék...
Tisztítani meg clin + papírtörlő comboval szoktam... -
-
tildy
nagyúr
válasz
Drótszamár #165 üzenetére
Mert a sima lágy lencse nem képes korrigálni a cilinderes szemet. (nekem sima lágytól pl 2 dioptriát rmlott... )Ahhoz tórikus lágy lencse kel, hogy jó legyen.Vagy félkemény, vagy kemény... Ha gondolod privben leírok mindent ezzel kapcsolatban.
-
NoLF
veterán
én vmikor 94 táján kaptam az első szemüvegem, akkor -1,5/-1,5 volt a kezdő. megváltás volt, nemtom előbb hogy nem jöttem rá hogy nem látok... feltűnt hogy hunyorognom kell emrt nem látom a táblát, valamint sűrűn fájt a fejem.
azóta amíg nőttem, folyamatosan romlott, végül megállt -5,5/-5,5nél, jelenleg is ez van. tö9bbnyire kontaktlencsét hordok napközben, mert kényelmesebb, nap végén/itthon meg szemüvegben nyomulok. -
Esmein
nagyúr
Én baromira örülök hogy a 12 éves korom óta minden nap számítógép előtt eltöltött 3-15 óra ellenére is tökéletes a látásom. Meg is kergülnék egy szemüvegtől szerintem...
-
lorcsi
veterán
válasz
Drótszamár #169 üzenetére
alul vagy/és felül a szár és a orrnyereg között egy damillal van összetartva ( a lencsébe méllyítve)
-
Drótszamár
őstag
Milyen az a damilos rögzítés? Nekem a lencsébe van belefúrva a szemüveg szára (a drót) és a két lencsét is beléjük fúrt drót tartja össze. Az optikus szerint titánium, de azért én ezt fentartásokkal kezelem
Holnap ha lesz fényképezőm, mutatok képet. Kb olyan mint a Djurcsányé, csak más alakúra lett formálva a lencse. -
lorcsi
veterán
Egy barátomnak volt ilyen damil megoldású szmüvege, eléggé gyenge szerintem, és az övéhez speciális csavar is kellett
Én is fogok mostanság vmi normális keretet venni, kíváncsi leszek milyenek vannak, rég néztem már őket
a lencse meg nem lehet állandóan rajtam, jobb a váltogatás -
ngabor2
nagyúr
én is gondolkodtam ilyen ''3 drót meg a lencse'' típusú szemüvegen, de rajtam meglehetősen hülyén mutatna. másrészt a meló miatt nem biztos, hogy a damilos rögzítés túl tartós lenne, elég sok oldószergőz és egyéb vegyszer rohangál ott a levegőben. harmadrészt teljesne megszoktam ezt az előtét-dolgot, bár egyesek furcsálják, ha úgyis fényre sötétedik a lencse, akkor minek ''napszemüveg előtét''?
-
Drótszamár
őstag
Eddig egyik szemész doki sem ajánlotta a kontaklencsét, pont a cilinder miatt. Egyébként az egész szemüveg olyan 200 g körül van. A lencsék olyan 1-2mm vastagak, és a kevés cilinderes a vastagabb. Hogy miért azt nem tudom.
Ha majd ez a szemcsi már nem lesz jó, lehet hogy elgondolkodok a kontaktlencsén. (ősz óta a cilinder szerintem tovább romlott. max 1-1,5 évet adok ennek a szemüvegnek. Már csúszik szét függőlegesen a kép, igaz még csak minimálisan)
-
tildy
nagyúr
válasz
Drótszamár #158 üzenetére
Ha nem oódzkodsz nagyon a kontaktlencsétől, keresd fel a szemészeti klinikát, neked sztkra jár a lencse, és alöttyi is hozzá, a cilindered miatt...
Valószínűleg ezért is volt iylen drága a szemüveged, elvileg nem is nagyona dhatnának ekkroa nagy különbségre szemüveget, ugyanis annak a 2 cilinder különbségnek bizony súlya is van, magyarán ha nem jól csinálják meg, csálén állhat rajtad. Legalábbis én így tudom... -
Totyi
őstag
Ide illő vicc:
Öreg papa feljön pestre és nekimegy egy szemüvegbolt kirakatának.Az ott dolgozók behívják;hogy próbáljon fel egyet.
-Mi ez,tessékmondani?-kérdezi az öreg
-Pápaszem,vegye csak föl!-válaszol az eladó.
Az öreg felveszi,azonnal kiélesedik a látása és megszólal:
-Nahát;úgy látok mint fiatal koromban-örvendezik az öreg-...pápaf@sz nincs? -
ngabor2
nagyúr
ebben a polárszűrős cuccban a buszablak is szépen mutat
tiszta pókháló, világos és sötét foltok. anélkül is látszik valamelyest, de vele sokkal erősebben.
nagy előnye még, hogy a víz nem csillog, a visszaverődő (polarizált) sugarakat elnyeli. ezért vizes úton, vagy erős napsütésben kifejezetten előnyös.
az enyém mágneses felfogatású, de létezik egyszerű csíptetős előtét is. -
Integra
titán
válasz
vegyél oakley-t, érdemes
-
Xantomas
őstag
válasz
Drótszamár, drótkerettel. Ez tetszik
Fiatal korban szerintem nem az az elsődleges szempont, hogy mennyire strapabíró. Úgyis szétmegy, vagy kinövi az illető idejekorán.
Most, hogy mondod, tényleg klafa az UV szűrő, nekem is van rajtuk, és hajonlóan viselkednek. Viszont van az enyémen Monix réteg (nem szőke, mutatós lánykák, hanem úgynevezett monitor néző réteg) Nem tudommár hogy miben merül ki, de biztos jó, mert azóta nem könnyezik a szemem a monitor elött ülve.
Olyat ti nem vettetek észre, hogy főként autó üvegeket nézve milyen foltos minták vannak? Különböző szemüveggel általában más színben látom.
Nektek milyen színben szokott tükröződni a lencséről a megtört fény? Olyan mintha árnyékkép lenne, kicsit más síkban. Én úgy vettem észre, hogy általában lila, kék, illetve zöld színben tükröződnek, de a belső oldalán alig, vagy semennyire nem látni. -
Drótszamár
őstag
Akkor bővítem a klubtagok számát
Feltűnt a topicban, hogy mindenki 20-30 eFt-os szemüvegeről beszél. Az enyém 70 eFt volt. Hogy sikerült nektek ennyiből kihozni egy normális szemüveget? Vagy ez a fajta ami nekem van, az kerül ennyivel többe, mint egy normál szemüveg?
Mindkét szemem -1,5, a balon 3,5 a jobbon 1,5 a cilinder.
Én tavaly ősszel keret nélkülit csináltattam magamnak, elvileg van rajta karcálló, meg uv szűrő meg csillogásgátló bevonat.
Zeiss lencsék, és szerintem egész jó minőségűek. Karcolódni tényleg nem karcolódik, bár nappal a fejemen van, este pedig a szekrényen. Tokba nem rakom be. Az UV szűrő tényleg működik, UV fénynél árnyékot vet, és a kitakart felületen nem látszanak a pénzeken lévő biztonsági jelzések.
Kaptam hozzá tokot, meg egy törlőkendőt, azzal szoktam tisztítani. Mivel egész kerek fejem van, ezért oldalt a szára sajna felfexik a fejemre, és nem a fülem tartja, emiatt kicsit lecsúszik.
Mivel nincsen kerete, csak 3 ''drót'', meg a lencsék, ezért kevés esik ki a látómezőből. Ez az előző szemüvegemnél borzasztóan zavart. Nem is hordtam rendesen. -
Xantomas
őstag
válasz
Xantomas #155 üzenetére
Új hsz, mod helyett, mert lassan olyan hosszú lesz hsz, mint valami viccrovatos tőbbstófás monológ.
Cumiskoromban, nagy, ronda, vastag SZTK keretem volt, mert eleinte hetente törtem a fémkereteseket (volt mikor 24 órát sem bírt), verekedés, játszótérbalesetek alkalmával. Egyszer törték el a szemüvegem szándékosan, a ''nagy komoly nyolcadikosok'' egy összeszólás alkalmával. Az a tipikus filmbeillő jelenet, mikor leveszi a fejedről, ledobja és rálép. Utánna ki akartak rugni a suliból, szóval képzelhetitek mi volt utánna.
Attól függetlenül mostanában újra tetszenek azok a keretek, amiknek vastag peremük van. Minap láttam egy keretet, fel is próbáltam, és teljesen jól illett a fejemhez. Amolyan Woody Alenes keret volt, csak egy kicsit elnyúltabb, és mint később kiderült magnéziumból volt. Egyedül az árával volt baj. 47E Forintot ki ad ki egy keretért?
A cylinder, meg ugye szép szavakkal, a belső kancsalság. Ha jól emlékszem folyamatosan csókkent. Mostmár nincs is Cyl értéke a lencséimnek.
Egyenlőre úgy tűnik, hogy ki fogom húzni még egy évig ezzel a garnitúrával, mert különösebben nem zavar, hogy gyengébb, sőt, egy erősebb lencsétől már fáj a fejem. Egyedül csak azzal van baj, hogy most sem mint ékszerrel bánok a szemüvegeimmel, szóval kapnak hideget, ill meleget. Viszont mindenki morog, hogy tiszta dzsuva a lencse, és hogy nem hiszik el hogy nem zavar. Hiába mondom nekik, hogy pedig nem, sőt néha jobban is látok vele, mikor kis könnypöttyök vannak rajta.
[Szerkesztve] -
Xantomas
őstag
Este, mikor beleolvastam a topicba, azt hittem, hogy reggelre zárva lesz. Szerencsére tévedtem.
Ahogy látom, elég sok itt a szemüveges. Móny'uk 6 éves korom óta nekem is kell hordanom sajna (távollátó vagyok, nem írom ki hogy mínuszos). Akkor 0,5d-vel kezdtem, most lassan 20 éves kormra eljutottam a 6,25 ill 5.75d-s méretig. De ez csak amit a szemvizsgálaton állapítottak meg. Szerencsére lekopogom, majdnem 2,5 éve stagnál, sőt az utóbbi mérés óta javult is 0,25 dipotriát mint a kettő. Maga a szemüveg a szokásos 0,5 dioptriával gyengébb, mint amien a szemem, annak ellenére majdnem tökéletesen látok a 2db 2 éves szemüvegeimmel is, bár a napszemüvegem, az 1d-vel gyengébb, tehát 5,25-4,75, és alig észrevehető a változás amikor átveszem, mert a szemnek egyből kell alkalmazkodni a gyengébb szemüveghez, illetve a megváltozott fényviszonyokhoz.
A piszkos anyagiak... ilyen méretekben sajna a a lencse simán vetekszik egy páncálozott kamion szélvédőjének a üvegvastagságával. Nem akarok hülyeséget mondani, nem tudom, hogy milyen márkájú lencse van benne, de a sima, ami napi használatra van, az egy ''extra vékonyított'' lencse. Állítólag 75%-kal vékonyabb mint a normál, de inkább maradjunk meg az 50-nél, de mindenesetre tényleg vékonyabb, és nem elsősorban könnyebb. Maga a keret volt 12E és a lencse, ha minden igaz 45E 2éve a V betüs ''gyorsszemüvegkészítőnél''. (ebből természetesen lejöttek a diák, illetve minden más kedvezmények) Mivel a keret kb fél évenként elpattan, ugyanott a bal ornyereg fellett, így a keret amortizációja sem olyan vészes, mert garanciában egyből cserélik.
A másik szemüvegem egy mezei optikusnál készült, egy sima 6e Forintos kerettel, és hagyományos lencsével. Jó vastag az biztos. Inkább amolyan pót szemüveg arra az esetre, ha valami baj van a másikkal.
A napszemüveg is a ''gyorszemüvegkészítőnél'' lett csináltatva, valami akció keretében az első szemüveg paramétereivel, csak színezett lencsével, meg dupla UVszűrő tulajdonsággal, az elsőhöz képest potom összegért.
Azt vettem észre, ahogy gyengyült a szemem, egyre érzékenyebb is lettem a fényre. Manapság egy átlagos (nem olyan mint pl. ma) nyári-tavaszi napon, amellett, hogy hunyorgok is mint valami távolkeleti túrista, fájnak is a szemgolyóim a naptól, ha nincs rajtam a napszemüveg. -
fasyrt
őstag
válasz
viharhozo #147 üzenetére
A csereperiódus nagyban függ az illető életkorától is.
Pl.: Egy 13 éves lányka keretét nem teheted rá egy 17 éves lányra, neki már nőiesebb keret kell... A lencsékről gyerekeknél meg ne is beszéljünk.Kiesik, elhagyja, összekarcolja, megváltozik a szeme (ált. erősebb lencse). Fiúk jól elverekednek egymással,
táborban sérül. Szal' gyerekkorban már az egy év is jónak számít.
Haverom 19, pár hónapja kapott új szemüveget. Erre múlt héten meg nem összetörte?Gokart alatt felvette sisak alá. Keret reménytelen, lencsék maradhatnak.
Nekem 2 éves teljes csereperiódusom van... Keret néha sajnos hamarabb... Habár a mostani jól bírja.
Egyébként receptre mennyivel olcsóbb a lencse? Keret nem érdekel, mert ahogy az kinéz...Odaadom nagyapámnak.
-
-
ngabor2
nagyúr
válasz
viharhozo #150 üzenetére
ja, hogy a 4-5 év... az alatt valóban nem tértül meg. az ember szeme az izmok fáradása miatt elindul + irányba. emiatt a kis eltéréseket lehet, hogy nem érdemes műttetni, mert egy darabig nem kell szemüveg, aztán megint. míg ha nem műtteti, akkor egy darabig kell szemüveg, aztán nem
kinek mi fontosabb. nomeg én nem szeretem, ha ''túrkálnak a szememben'', inkább elviselem a szemüveget. néha még jó is, hogy szemüveges vagyok.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
viharhozo #147 üzenetére
ez az anyagi rész. a másik, talán fontosabb, hogy nem úgy kelsz, hogy ''nem látsz'', hanem felkelsz, és mehetsz mosdani, reggelizni, fogat mosni, stb. nem kell a szemüvegért nyúlni, törölgetni, vigyázgatni.
a szemüvegesek ha oldalra néznek, akkor a fejüket forgatják leginkább, a tekintet mindig előre néz. aki nem szemüveges, az hamarabb fordítja a szemét, és a fejét csak a szükséges mértékig. bár ezt nem lehet/érdemes ''felesleges mozgásként'' értékelni, azért nem mindegy, hogy hogyan nézel oldalra. -
viharhozo
addikt
Ahhoz képest , hogy a kedves -0.75-s szemcsije került vagy 35 ezerbe, ... Hát 4-5 év alatt behozza az árát...
Ez kicsit erdekes szamitas.A maximalis testmagassag eleresekor altalaban megall a szem romlasa, tehat eleg felesleges evente szemuveget cserelni. Bar ez nyilvan maganvelemeny. Negy eves csereperiodussal meg 20-25 ev alatt koltesz ugyanennyit szemuvegre.
-
tildy
nagyúr
Hát ahogyna a példa mutatja részben igazad vann. Nem tudom nálad mennyia cilinder, d enálam a jobbot 0ra vitték el fullra.
Egyébként szerintme korrekt ez a garancia, mégha neked vicces is, valahogy jobban bízik bennük az ember, mintha befekszel azt lesz amilyen lesz, nem vállalnak rá semmit, hogy ennek ilyennek kéne lennie. Mondjuk legalább 5 embert ismerek akinek 120%os lett utána a szeme (100% a legalsó sor a táblán, 120 % annál kettővel még kisebb), nekem ''csak'' 100%os. (illetve a balon ugye 90%..(Ez ingadozik, van mikro csak 70)
Ez azt jelenti, hogy a jobbal látoma legalsó sort, illetve balal a piros vonal alatt2-3t.
-2.5 cyl volt ám amit így levittek!
Na vége amesedélutánnak, ne offoljunk itt
Annyit még elmondok, hogy életem LEGJOBB DÖNTÉSE volt.
[Szerkesztve] -
tildy
nagyúr
Nem vagjak meg. Enyemet tuti nem vagtak... faricgcsaltak belole az igaz, de nem vagtak meg.
Az aminel vagnak, az a lasik féle műtét. Ott készítenek egy lebenyt a szaruhártyából, felhajtjk, meglézerezi, majd vissza.
És természetesen nem éreztem belőle semmit. Nagyon jó volt az egész, igaz kicsit izgultam, de hihetetlen volt, mikor felültettek, és mondták, mondjam meg hány óra van (a falon lógott egy falióra)
[Szerkesztve] -
tildy
nagyúr
Egyszerű módon: Nagyon nagyon kicsi az esélye, hogy ne legyen olyana szem, amilyenre eltervezték.
Pl. olyan embernek akinek vékony a szaruhartya, be sem vallaljak.. Megmondjak, sorry, de ez van. Nem mutik meg.
Egyszeruen probaljak kisyurni mar elore a problemasabb eseteket. Ezeket csak az egyen sajat felelossegre mutik meg. A tobbir ervenyes a garancia, azaz ha elszamoltak magukat, akkor megint megmutik az illetot, vagy visszaadjak a penzt.
Egyebkent ha jol tudom naluk olyan meg nem volt, hogy valaki rosszabbul latott volna annal, mint ami mutet elott volt.
Az en bal szemem pl elegge a balul sikerult hataron mozog... ez -7ből megmaradva kb-0.5 -1 dioptria... És érted ez a határ! -
szatocs
őstag
Az Ön által adott válaszok alapján a következőket mondhatjuk:
Az ön rosszabbik szemének dioptriája +6 alatt van. Az ilyen dioptria értékkel kezelt pacienseink 87 %-a szemüveg nélkül a legutolsó sorig el tudja olvasni a látótáblát. Ez tökéletes látásnak tekinthető, tehát semmilyen tevékenységhez nem szükséges szemüveg viselése.
A maradék 13 %-ból 10.6 % nem a legutolsó sorig, hanem csak a piros vonalig tudja elolvasni a látótáblát szemüveg nélkül. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy mindennapi tevékenysége során nem szorul szemüveg viselésére. Este csökkent fényviszonyok között nagyon jó látást igénylő tevékenységhez, mint pl. az éjszakai autóvezetés szüksége lehet 0.5-1.0 dioptriájú szemüvegre.
Kezeléseink 2.4 %-ában a látásjavulás ennél kevesebb, illetve kevesebb, mint amire garanciát vállalunk. Ilyenkor saját költségünkön megismételjük a kezelést, annak érdekében, hogy a paciens látása elvárásának megfelelő legyen.
Ezt írták rám vonatkozóan arra a kis kérdőívre, ami ide lett linkelve.
Csak annyit, hogy még olvastam az általad linkelt topicból. Nekem sztem nem érné meg - ezt is írták, vagyis ez a lényege.
Még annyit ide, hogy a csepp miatt nem is fájt egyáltalán, ahogy a szaruhártyát megvágták? Vagy nem is láttad, amint vágja a ''műtősnéni?'' - Ez még megér ide egy hozzászólást
[Szerkesztve] -
tildy
nagyúr
Na ha ők mondják hogy nem... Akkor abban lehet valami. Engem 6 hónapon át, 6szor hívtak be kontrollra, mire bevállalták a szemem. Azt be sem vállalják, akinél nem lenne megfelelő mértékű a javulás.
Szal több helyen jártam, náluk műtettem, és maximálsian elégedett vagyok velük. Profik. (És ilyenkor mondom azt, hogy húh de jó, hogy vannak olyna egészségügyi intézmények, ahol profi munkát végeznek az ott dolgozók, az általad kicsengetett pénzért... ) A klinika egyébként nemnagyon reklámozza orrba-szájba magát, ha mondhatom azt ''szájhagyomány'' utján terjed...
[Szerkesztve] -
Cathfaern
nagyúr
válasz
Winner_hun #127 üzenetére
Ebben a formában ez így szerintem túlzás. De ha abból indulsz ki, hogy a szem deformálódik, akkor lehet benne valami. De szerintem ez csak szélsőséges esetekben fordulhat elő (és sokkal inkább probléma pl. cukorbetegeknél). A lényeg, hogy ha úgy érzed egy-egy kiadósabb edzés után rosszabbul látsz, azonnal irány orvoshoz.
-
tildy
nagyúr
Persze: 140-220ig vannak kb ezek a műtétek. Én úgy gondoltam, egyszer kell megcsináltatnom és agyő szemüveg, lencse. NEkem 200 volt, de mitn írtam garit vállaltak rá.
Megérte, még így is, hogy a balon hol fél cyl , hol fél D + fél cyl van még...
Ahhoz képest , hogy a kedves -0.75-s szemcsije került vagy 35 ezerbe, ... Hát 4-5 év alatt behozza az árát...
-------------------------------------------------------------------
Winner_hun: igne iylenről már én is hallottam.. Pl. hogy nagyon nagy dioptriás nők csak csásszárral szülhetnek emiatt. Van valamennyi valóságalapja (Vékonyabb retina, vagy mi), de sokan túlparázzák a dolgot...
[Szerkesztve] -
fasyrt
őstag
válasz
Winner_hun #128 üzenetére
Ajjaj is lenne, ha épp előbb nem írtad voln azt a mázsás fekvenyomást...
Sz.: Off. Tényleg kevesebb kéne.
Sz2.: Mit forgatod most a szemed?
[Szerkesztve] -
Winner_hun
félisten
Ofőm mondta, hogy aki szemüveges,annak nem szabad annyira megerőltetnie magát, mint annak, akinek jó a szeme, mert akinek rossz, annak az erőlködéstől a szaruhártyája leválhat és vakságot is okozhat. Ez igaz? Szerencsére még nem tapasztaltam ezt, pedig párszor nekifeküdtem már a 100 kilónak
nem is olyan sok az
Jó tom nem látszik rajtam de ez most részletkérdés
-
tildy
nagyúr
válasz
Winner_hun #119 üzenetére
Úgy, hogy megműtettem a szemem. Mert a szemüveget rühelltem, a lencsével meg már sok volt a nyűgöm.
-
ngabor2
nagyúr
azt azért észre lehet venni, hogy egy szemüveges ember szemüveg nélkül elég furin tud kinézni... nagyon közeli példán láttam, közvetlenül a tükörben. bár nem volt rajtam szemüveg, ezért csak homályosan láttam
-
tildy
nagyúr
válasz
Winner_hun #112 üzenetére
A szem felszíne nem egyenletes: asztigmia az ismert neve.Sokkal rosszabb mint a rövidlátás, mert nemcsak , hogy homályosabban, éeltlenebbül látsz, hanem duplán is látod a körvonalakat satöbbi.
[link]
Ezt találtam még :
Az asztigmia magyar elnevezése, finoman szólva, nem egységes. Sokan ezt az állapotot nevezik ''szemtengelyferdülésnek'', mások ezt a szót a kancsalság megnevezésére tartják fenn. Nem álltatom magam azzal, hogy e rövid írás keretein belül komoly lépéseket tehetnék a helyes szóhasználat érdekében, mindenesetre én a továbbiakban is asztigmiaként fogom említeni a harmadik legjellemzőbb fénytörési hibát, mivel érzékletes magyar fordítása ennek az kifejezésnek nem létezik.
Az asztigmiás szem a párhuzamos fénysugarakat egyetlen pontban sehol sem gyűjti össze, hanem a különböző meridiánokban beeső sugarakat - a szemgolyó felszínén éppúgy meridiánokban tájékozódunk, mint a földgömbön - ún. gyűjtővonalakban egyesíti. Az asztigmiás szem szaruhártyája (néha a szemlencse felszíne), az élettani állapottól eltérően, nem tökéletes gömbfelszín, hanem olyan, minha mondjuk egy kissé leeresztett gumilabdát két ujjal összecsippentenénk. Valamelyik átmérő irányában domborúbb, és arra merőleges irányban kevésbé domború. Az erősebb görbületű tengely irányában áthaladó sugarak előrébb, a gyengébb görbületű tengelyben áthaladók hátrébb egyesülnek gyűjtővonalakban. Korrigálása olyan lencsével lehetséges, amely csak a megfelelő meridiánban változtatja meg a fénytörést. Ezt a lencsetípust hívják ''cylinderes'' lencsének. Hengerfelszínből csiszolják ki, nevét is innen kapta, amely a henger latin nevére utal. ''Cylinderes hiba'' kisgyermekeknél is előfordulhat. Gyakori jelenség, hogy csak az egyik szem érintett, a másik szemmel a gyermek tökéletesen lát. Ez egyrészt jó, másrészt viszont a szűlő számára nehezen felismerhetővé teszi az állapotot, hiszen a gyermek ''mindent lát'', ''mindent úgy csinál, ahogy kell''. Igen ám, de ilyenkor az egyik szem szerepét a másik, egészséges szem veszi át, az asztigmiás szem ellustul, azzal a gyermek egyre kevesebbet fixál, és vegül az asztigmiás szem tompalátóvá válik. Újra kell hangsúlyozni, a megfelelő időben végzett gyermekszemészeti szűréssel az asztigmia is felismerhető, és kiadható a szükséges szemüve
Példa rá, jobboldali az asztigmiás szemmel látott kép:
na én kb így láttam.... -
KrAt
veterán
Sziasztok!
Én is (mint gondolom páran tudjátok) szemüveges vagyok. Egyaránt -1-es (máshol meg azt mondták, 0.75-ös. no mindegy... )
Én akkor kaptam a szemüveget, amikor 8-os voltam. Megvolt, nem hordtam, mindenki úgy ismert, hogy nem vagyok szemüveges.
Eljött a ballagás, használtam, használtam, és hozzám nőtt. Már nélkülözni se tudom, (sportlövészet, 50m-re nem látok el szemüveg nélkül, sőt, még 2-re se)
Aztán most nyáron kaptam egy normálisat, ami fényre sötétedik. Azt nagyon szeretem, egy baja van: a szára fog egy kicsit. De nembaj, este lemosom, azt ennyi
Én mostmár nem tudnék szemüveg nélkül meglenni, ha esetleg megjavulna, akkor is hordanám (persze akkor 0-sat)
Üdv: Atesz
[Szerkesztve] -
szatocs
őstag
válasz
Cilinder..
-
fasyrt
őstag
válasz
Cyilnder!
Henger!(OFF)Zylinder, német(/OFF)
Cathfaern: Ez miért van?Elég érdekes...
[Szerkesztve] -
szatocs
őstag
válasz
Cathfaern #111 üzenetére
Ez bizony így van, nekem is van egy csereszemüvegem, minden megegyezik benne, csak annyi, hogy 3 év különbség van köztük. A lényeg az, hogy a régebbin a lencse közelebb van a szememhez, mint az újabbnál, így a szemem erősebbnek is véli azt a lencsét. Ehhez hozzá kell szoknia a szememnek, szokatlan is egy ideig. Mondjuk mostmár egyre inkább hanyagolom azt a szemüveget, meg most nyáron úgyis lesz egyel újabb generáció, így az megy e kukába.
-
Cathfaern
nagyúr
Óvatosan a második szemüveggel. Nekem sikerült abba a hibába esnem, teljesen más keretet választottam, mint az alapszemüvegem. Emiatt bár minden dioptra, cilinder megegyezik, ha a napszemüveget felveszem, kicsit szédülök tőle
Ha állandóan azt hordanám, megszokná a szemem, de így cserélgetve (nekem) használhatatlan.
-
Bubu79
addikt
Nem ez az első egészségügyi csapás az életemben, úgyhogy megbírkóztam ezzel is
A műtéttől tartok, tehát nem fogom bevállalni - úgyis volt már olyan, amit muszáj volt megcsináltatnom...
Viktor0610: az alap lencse valóban elég vastag, de megfelelő keret választással ( hogy kicsi legyen a lencse ) és vékonyított optikával ( valami spéci anyag, vékonyabban is ugyanazt a hatást éri el ) nem olyan vészes... Most olyan 3-4mm vastagon látszik ki a keretből a lencse ( és maga a keret kb 2mm vastag... )
[Szerkesztve] -
Obi-1
őstag
Különben érdekes, hogy a téma címébe került a pápaszem szó. Jó rég nem hallottam, de jól kifejezi számomra azt a cikiséget, amit 9 évesen éreztem a rohadt szemüveg miatt.
A rövidlátás leggyakrabban a szem hosszanti megnyúlása miatt alakul ki. -
-
tildy
nagyúr
válasz
Viktor0610 #95 üzenetére
Kérdés, hogy mekkora az a szódásüveg. Anyámé már tényleg az, az enyém még nem volt azért az...
Mint írtam , nekem -4.25 -2.25 Cyllel, illetve -5.5 -2.5 cyllel votl a szemem, és msot lett belőle -0.5 D -0.5cyl (de van amikor csak fél cíl), Illetve 0 0...
Magyarán nem ekll szemüveget ,s e lencsét hordanom.. Bubu ha jól látom, pont ilyesmi ''adottságokkal'' rendelkezik.. ja és én ezzel az eredménnyel vagyok a ''legrosszabbak'' közt...
''Gondolkodtam a szemműtéten, mivel úgy tűnik megállt a romlás, de egy teszt után azt mondta a doki, hogy nem valószínű, hogy 0-ra ki tudják hozni, akkor meg nem dobok ki rá egy valag pénzt - meg persze ott van a kockázat is ( ami állítólag nem túl nagy, de mégis... )''
Normális doki olyat sosem mondd, hogy 100%, hogy nullára ki tudják hozni.. Azt mondják mennyi az a határ, ami maximum lehet.. Érdemes olyan helyre menni amely erre garanciát is vállal... Nekem ez a határ 1 dioptria volt, mitnt látszódik igencsak necces a bal szememmel, mondták is, hogy lehet újraműtik...
------------------------------------
Viktor0610: olvasd el mit írtam. Mivel a cilindert hozzáadják a dioptriához, nekem még a bubénál is rosszabb szememet hozták ki 0-ásra, illetve felesre. SzemüvegLencsében ez kb 4-5 mm vastagság... Bubu szeme szvsz kihozható nullásra, vagy felesre, amire én még szemüveget sem raknék fel, ha nem muszáj...
[Szerkesztve] -
fasyrt
őstag
Nekem műanyag lencsém van, karcállósítva-keményítve
Meg gondolom van rajta valami, mert néha olyan hülyén zölden megvillan.(Neeeem, nem zőőd festék...
)
De micsoda ötletet adtatok! 2. (nyári) szemüveg! Fullfekete lencse, megfelelő dioptriával, karcállósítva, UV szűrővel (nemigen láttam mostanság valódi üveg lencsét...). Csak ez megint egy 30k-s kiadás.
Sz.: Fúú, de pörög a topik... Én meg azt hittem, hogy zárni fogjtok.
Sz2.:
+ távollátás
- rövidlátás
Na de melyik hova nem lát jól?
[Szerkesztve] -
-
szatocs
őstag
Érdekes, akkor ezért lehet az, hogy tényleg olyan kamasz kor környékén lesz sok ember szemüveges.
-
Bubu79
addikt
Nekem annyit mondott a doki, hogy a gyors romlás egyik oka lehet az is, hogy kamasz korban az ember teste nem azonos arányban nől mindenhol.
Nálam arra tippelt, hogy a koponyaüreg, amiben a szemeim nyugszanak, lassabban és kevésbé nőtt, mint a szemgolyóim, emiatt kicsit deformált maga a gömbforma is...
De ezt csak úgy mellékesen, mintegy találgatva mondta...
Winner_hun: Igen, a + a távollátás.
Viktor0610: Hidd el az összképen nem sokat ront a pekta, képet nem linkelek, mert megbénulna az egész NET
Maradjunk annyiban, hogy az avatarom nagyon hasonlít rám
[Szerkesztve] -
szatocs
őstag
válasz
Winner_hun #96 üzenetére
Ja.
-
szatocs
őstag
válasz
Viktor0610 #95 üzenetére
Mennyiben van egy ilyen műtét? Azt hallottam, hogy ez csak a rövidlátóknak segít, igaz ez?
-
-
Bubu79
addikt
Üdv mindenkinek
Én az első pektámat 13 évesen kaptam, az 0,5-ös volt. Rá egy évre jött a 1,5, majd úgy 1,5 évre rá a 4,5... Sajna itt még nem állt meg, mert nagyjából 3 évre rá eljutottam a 6,75-7,25-re - per pillant is ez van... ( mindegyik ''-''-os, tehát rövidlátó vagyok... )
Gondolkodtam a szemműtéten, mivel úgy tűnik megállt a romlás, de egy teszt után azt mondta a doki, hogy nem valószínű, hogy 0-ra ki tudják hozni, akkor meg nem dobok ki rá egy valag pénzt - meg persze ott van a kockázat is ( ami állítólag nem túl nagy, de mégis... )
A tísztítást én is szappanos vízzel oldom meg, és egy puha ronggyal szoktam áttörölni - eddig jól bevált.
Alighanem cserélni fogom a mostani optikát valami újabbra, mert a mostani már kicsit avittos... Lehet, hogy én is benevezek egy ilyen automatikusan sötétedőre...
A mostani vékonyított lencsével van szerelve ( annak idején 15k volt darabja ), első ránézésre nem olyan vastag, de azért a hiányát erősen észreveszem
Ja, és a korom - 27 múltam...
Szerk.: holmi helyesírási hibák.. remélem már nincs
[Szerkesztve] -
szatocs
őstag
válasz
Winner_hun #86 üzenetére
Nem tom, nem hiszem - vagy nem érdemes. Jó inkább cserélni sztem. Ilyenkor úgyis lesz egy másik (régebbi) szemüvegem is, amelyikben lehet focizni, meg minden ilyet csinálni, az újat meg csak alap körülmények között hordom.
-
Integra
titán
válasz
Winner_hun #81 üzenetére
igen, az nem kevés
-
Obi-1
őstag
9 éves korom óta van szemüvegem, mindig is gyűlöltem. Mostanra kontaktlencsézek, meg aránylag felnőttem (27), de azért marhára rühellem a dolgot. Dolgozni szemüvegben járok, mert monitor előtt könnyen kiszárad a szem, szabadidőben csak lencse.
A műtétet nem tartom megoldásnak, a saját tökéletlenségem zavar, ez a rút paca az életemben. Ha ez nem lenne, akkor persze az elálló füleim, a göthös alakom, a kezelhetetlen hajam, vagy a szétálló fogaim zavarnának.
Nem szoktam erről beszélni, mert félek, hogy bevisznek. -
szatocs
őstag
válasz
Cathfaern #76 üzenetére
Nekem olyan műanyag karcálló van - nem látszik rajta a karc, de olyan 3 évenként szerintem már érdemes cserélni, na nem mintha nem lehetne rajta átlátni, de sztem akkor már vannak rajta olyan láthatatlan karcok, amelyikekben az egyéb szennyeződés, és zsírréteg megmarad.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Winner_hun #75 üzenetére
Nem láttál még soha polárszűrőt? Ha van egy elromlott számológéped, kvarcórád, bármid aminek digitális kijelzője van (24''-os TFT monitor is jó
), kapd szét. Fogsz találni a kijelző előtt egy vékony átlátszó műanyag lapot (kicsit sötét, de teljesen átlátszó). Ezt tedd egy tft monitor elé, és kezd el forgatni. Akkor majd megérted mit és hogyan lát
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Winner_hun #75 üzenetére
ha nem polárszűrős felület előtt vagyok, akkor nem kell erre fogyelni.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Winner_hun #62 üzenetére
A víz + szappanos módszer mehet, csak ne papírral töröld meg, az csak arra vonatkozott
Az ilyen szűrő és egyebek:
Nem olyan rég csináltattam utoljára szemüveget, és felsoroltak nekem vagy 200 féle réteget és szűrőt...nem számoltam össze, de ha mindent ráraraktja az ember az vagy 30-40ezer Ft-al biztos megdobja az árat...szerintem a 99%-nak nincs sok értelme, de ez csak magánvélemény (pl. műanyag lencse - karcállónak van, de attól sem szabad csodát várni (volt műanyag lencsém is)) -
Integra
titán
válasz
Winner_hun #71 üzenetére
milyen csodaszemüveg márka ez ami széthullik?
-
szatocs
őstag
válasz
Winner_hun #68 üzenetére
Hát az biztos, hogy csak olyat szabad felvenni, amilyen kell, mert ha attól eltér, az csak rontja a szemed.
-
szatocs
őstag
válasz
Winner_hun #64 üzenetére
Ha más nincs..., nem-nem, azért nem ilyen extrém a helyzet
-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Winner_hun #58 üzenetére
Nem. Polárszűrős napszemüvegfeltét van hozzá. És mivel a TFT monitorokban is van egy polárszűrő, ezért elsötétedik a monitor képe (ha megfelelő szögben állnak egymáshoz képest, ezért kell a fejforgatás
)
-
ngabor2
nagyúr
válasz
Winner_hun #58 üzenetére
nem, elfordítom a fejem, rajta a polárszűrős előtétes szemüveg, és akkor az lcd-monitorból semmit nem látok.
fasyrt: ha üveg a lencse, akkor az uv-t eleve szűri. a tükrözésgátló réteg az egy jó dolog. a foncsor esetleg még jó valamire, de az statikus, mindig ugyan olyan sötét. -
fasyrt
őstag
válasz
Cathfaern #48 üzenetére
Hmm, holnap kipróbálom, kíváncsi vagyok!
Meg azt gondolom, hogy az új szemüvegem is ilyen erős fényre sötétedős lesz, csak eléggé drága. Egy ilyen sötétedő lencse UV-szűrő bevonattal olyan lehet mint egy automatikus lencse.
Egyébként mennyit érhetnek ezek a lencse felszínére felhordott mindenféle szűrők? -
Cathfaern
nagyúr
-
szatocs
őstag
válasz
Winner_hun #53 üzenetére
Én törésállót - vagyis inkább úgy mondom, hogy nem azt a szilárdat, hanem a rugalmasabbat szoktam venni keretből. Persze nem maradandóan deformálódik, csak egy kicsit hajlákonyabb, ha valami fizikai behatás éri. Nekem még nem tört el szemüvegem - persze nem is szeretném (kopp-kopp-kopp)
-
Winner_hun
félisten
Ehhhh, hozod itt elő belőlem, hogy mi is volt, rossz is visszagondolni. Írtam, hogy elhagytam. Na előtte egy hónappal az előző szemüvegem, amit elhagytam, annak eltörött a keretje. Új keretet kellett csináltatni, mert olyan szerencsétlenül tört el, hogy nem lehetett megforrasztani. Az volt 10k. 1 hónapig
-
Integra
titán
na majd legközelebb.
most várom az új szemcsóm hogy megérkezzen, maradt sima fehér lencsés.
ha beválik a napszemüvegembe is valószínű ilyen lencsét csináltatok majd.
nekem sajnos nagyon nem jött be a sötétedő lencse, így szemüvegcserézek általábban, már ha mindkettő nálam van
mert fényérzékeny vagyok, hála egy fasza sztk orvosnak... -
tildy
nagyúr
válasz
Winner_hun #46 üzenetére
Nem, nem.
-14es lencsét hord, és utálja a szemüveget, mert életlenebbül lát vele.
Visszatérve a szemüvegekre: ne hagyjátok magatokat rábeszélni erősebb lencsére, csak ha tényleg tényleg nagyon muszájNekem sajnos így rontották le frankón a szemem
[Szerkesztve] -
szatocs
őstag
válasz
Winner_hun #43 üzenetére
Az már nekem is a végső eset, ha látni kell valamit a ''sötétben'' - nem fogok ott vaklálni. Egyébként mindig van nálam abból a pelenkadarabból(legalábbis anyukám mondta, hogy olyanok voltak a régi pelenkák).
-
Cathfaern
nagyúr
A logika megvan abban amit mondasz, de gyakorlatilag nem így működik
Igen, simán ujjal mosom meg az üveget, és teljesen tiszta lesz utána (persze megtörlést nem ujjal kell végezni, csak a mosást
)
Én törölköző helyett papírral szoktam inkább (_nagyon_ puha zsepkendő, vagy papírtörlővel). Persze ezt műanyag lencsénél nem ajánlott. -
ngabor2
nagyúr
válasz
Winner_hun #33 üzenetére
polárszűrő. az lcd-monitoron is az van.
integra: igen, (majdnem) színtelenről sötétbarnába. -
Cathfaern
nagyúr
A világ legjobb dolga ez a sötétedős
Nekem is ilyen van. Ha kimegyek világosra nagyon hamar besötétedik, fehéredést nem tudom, de az nem olyan gyors. Igazából nem zavaró, ettől nem lesz olyan, mintha napszemüveg lenne rajtad, csak nem fog úgy tűzni a nap, kellemesebb a szabadban nézelődni (ez igaz télen, ősszel, tavasszal, nyáron is). De ha bemész vele egy épületbe, nem lesz az, hogy semmit nem látsz.
-
fasyrt
őstag
Víz+szappan?
De mivel viszitek fel a lencsére a szappant? Ujjal? De hisz' az akkor csöbörből vödörbe...
Lehet az a baj, hogy mindig szárazon tisztítom. És engem is inább a zsírpaca zavar, a darabos dzsuva nem annyira. -
szatocs
őstag
válasz
Winner_hun #31 üzenetére
És amikor jönnek/jöttek azok a kérdések, hogy:
- ebben is alszol?
- hogy-hogy látsz nélküle is (anélkül tán vak vagyok?) -
szatocs
őstag
Ez a szappanozás nekem úgy szokott lenni, hogy kb 3-4 hetente darabjaira szedem a szemüveget, és a csavarokkal, lencsékkel, kerettel együtt szappanos vízben megmosogatom, utána újra leöblítem, és megtörlöm. Mikor először csináltam eléggé megilyedtem, hagytam száradni a lencséket, és rajta maradt egy láhatatlan réteg a szappanból. Aztán megtöröltem, és megnéztem napfényen a lencsét. Olyan volt, mintha tök karc lett volna (mondom nehogymá' a szappantól ilyen legyen). Gyorsan leöblítettem, és láss csodát, megjavult, eléggé megörültem, nem olcsó mulatság - de ezt mindannyian tudjuk.
-
ngabor2
nagyúr
idén.
ez kb. 3 mp, és besötétedik.
bentről egy kicsit sötétebben látok, de kintről teljesen bebarnul. nagyon meg lehet szokni.
az előző, szintén sötétedő szemüvegem eltört, a pótszemüveg meg hagyományos ful átlátszó volt. ömlött a szememből a könny, pedig nem is sütött a nap. csak fedett helyen tudtam benne megmaradni. -
Winner_hun
félisten
válasz
Cathfaern #17 üzenetére
Jólvan, nem rendesen látok, de nem létszükséglet, úgy érzem hogy meg vagyok nélküle. Az a prohardver feliratot én sem tom elolvasni jobb szemmel, ballal még igen.
2 éve nem romlott, remélem nem is fog romlani a szememJavulni javulhat. Tényleg, arra mennyi az esély? Hallottam olyat,hogy kb 20 éves korib ha nem romlik, akkor egy ideig abba is fejezi a romlást
ps: tom néha érdekesen írok, most így van kedvem -
szatocs
őstag
válasz
Winner_hun #22 üzenetére
Vagy a gyors hőmérsklet változás, mikor télen a hidegből hirtelen a nagy melegbe megyünk. Ha át volt már rendesen fagyva a szemüveg, akkor kell akár 1 perc is, hogy helyrejöjjön a látás, de addig jön az ujj, mint ablaktörlő és páraoldó
-
tildy
nagyúr
válasz
Cathfaern #17 üzenetére
Hát azért a -2.5 még igen messzi van az ''elég erős szemüvegtől''...Nekem annak idején -6os kelett , na az már igen, vagy anyám, akinek -15ös kell(de nem hordja
.. Hord inkább lencsét), na az tényleg erős. Viszont emlékszem 8.-ban még én is simán elmentem dizsibe az akkor -3 dioptriás szememmel..
Jahm perpill nekem a műtét után a bal nem lett tökéletes, elvileg -0.5 D , -0.5 Cyl maradt a -4.25 D -1.75cylből, de nem jobb szemüveggel sem, sőt.. .Beszédülök tőle.. (Letesztelik minden kontrollon, hogy két szemmel jobban látok-e, ha ezt korrigálják.. Hát nem.. Pedig ha magában van, akkor igen..)
[Szerkesztve] -
ngabor2
nagyúr
-2.75 (-0.5 cyl) enyhe szemtengelyferdüléssel (asszem a bal 150, vagy 160° 180 helyett).
és adjunk a flancnak, ha már a cég fizeti: fényre sötétedő lencsék, de biztos, ami biztos, polárszűrős előtét felfogatható rá. negyon poén abban ülni az lcd monitor előtt, kicsit elfordítom a fejem, és fekete lesz a képernyőezért is nem hordom, csak ritkán (mármint az előtétet).
-
szatocs
őstag
Én a régi mosható pelenkával szoktam törölni. Olyasmi, mint egy törülköző, csak mégsem, mert sokkal jobb annál. Nagyon jól tisztítja, és mosható is.(persze eredeti feladatára nem lett használva
)
-
Integra
titán
ált iskola 6ik óta van szemcsóm, szemtengelyferdülés.
feles mindkét lencse, de hordanom kell.
először utáltam, most meg ha nincsen a fejemen hiányzik valami.
lézerszemszabászatra nem vagyok hajlandó elmenni, turkáljanak más szemében.
ja és a csajok imádják a szemüveges palikat -
Winner_hun
félisten
Nah megvan, mikroszálas törlőkendő.
MIKROSZÁLAS SZEMÜVEGTÖRLŐ KENDŐ
A különlegesen finomra szőtt mikroszálaknak köszönhetően könnyedén és hatásosan tisztíthatja szemüvegét és más érzékeny üvegfelületet. Használja szárazon a törlésre, de ha szennyezett az üveg, akkor előbb leheljen rá, majd törölje át. Ha elpiszkolódott mossa ki max. 40 C°-os vízben mosószappannal. Mosásakor textilöblítő és fehérítő nem használható!
[link]
mod: ez mehet első hsz-be
[Szerkesztve] -
szatocs
őstag
válasz
Winner_hun #14 üzenetére
Nem-nem, távollátó vagyok, így inkább 25 cm - en belül érzem a bajt. Annál távolabb már nem. Szerencsésebb a rövidlátásnál, úgy gondolom. Persze egyik sem jó.
-
Cathfaern
nagyúr
Akkor itt jelentkezik egy szemüveges moderátor is
Nekem cirka 10 éve van szemüvegem, 1,75-össel kezdtem, azóta kicsit romlott (1 diopriát max. de nem egyformán a két szememem), illetve egyikre került egy fél cilinder is.
Én is éjjel nappal hordom, kivéve amikor alszok persze
Winner:
Azért neked elég erős szemüveg kell, kb. mint nekem, hogy mondhatod, hogy szemüveg nélkül látsz rendesen?Én anélkül kb. 3 méterről azt se látom, hányas busz jön épp, kartávolságból már az oldal bal felső sarkában lévő ''PROHARDVER!'' feliratot se tudom rendesen elolvasni (tudom, szgéphez pont használod, csak ez a példa kéznél volt
), szóval...
Mod:
látom szatocs is hasonlóról számol be, akkor lehet bennem van a hiba
Mod2:
ja, szatocs közellátó, akkor nem szóltam
Szemüveg koszolódás:
Én arra ha foltos, nagyon érzékeny vagyok, de ha csak pl. poros (szóval ''szemcsés kosz van rajta), arra egyáltalán nem, sokszor szoktak is szólni, hogy csinálnom kéne vele vmit, mert nem hiszik, hogy kilátok rajta(pedig de
)
pucolás: vízzel + szappannal. Minden más csak maszatol és rosszabb lesz -
szatocs
őstag
Uh, haveromnak múltkor elkértem a szemüvegét, csak kiváncsi voltam a keret megoldására, és láttam, hogy a lencséje annyira koszos, hogy el sem tudom mondani, nem is tudom, hogy hogy lát vele. Mintha mindig enyhe köd lenne, vagy leeht, hogy már nem is olyan enyhe. Engem meg annyira idegesít, ha már egy kisebb folt is van rajta, hogy azonnal orvoslom a gondot. Annyira idegesít, ha valaki hozzányúl a szemüvegemhez, és a lencséjét bezsírozza az ujjával (mert ugye az ujj az zsíros).
-
fasyrt
őstag
válasz
Winner_hun #12 üzenetére
Akkor adjunk neki.
-
szatocs
őstag
Én 2,5 éves koromban kezdtem hordani (mintha akarat lett volna benne, de nem bántam meg, sőt). +5/+6,5 - ről kezdtem, kancsal is voltam. A szemtengelyferdülésemet a folyamatos hordás és szemtakargatás már 6 éves koromra megoldotta, most 18 évesen +2,5/+3,5 - eset hordok, de észre sem veszem, ha nincs rajtam, mert ugyanúgy látok szemüveggel, mint szemüveg nélkül. Nem rossz találmány ez...
-
fasyrt
őstag
Van 0,25-ös lencse is?
Nem is tudtam. Az már tényleg olyan, hogy látsz nélküle is...
Jah igen, rajtam felkeléstől lefekvésig van...Baj?
Sz2.: És boccs a 2 hsz-ért 5percen belül.
Sz3.: Winner: Akkor boldog szülinapot!Jasszer meg mennyi? (Jöhet privátban is...
)
[Szerkesztve] -
norbiphu
őstag
Nekem nyolcadikban derült egy orvosi vizsgálaton, hogy hordanom kell. Azóta hordom, és most -0.25 -0.5 - re javult a szemem, az előző -0.5, -0.75 - ről. Tehát 4 év alatt nem romlott sőt javult annak ellenére, hogy több órát töltök naponta a gép előtt.
A szemüveget amióta kell, azóta hordom, egyedül hosszabb tanuláskor veszem le, mert kényelmesebb anélkül tanulni.
[Szerkesztve] -
fasyrt
őstag
Pff
Azért azt oldjuk meg, hogy vagy időtartamt írjuk, honny mennyi deje hordok/hordtam szemüveget, vagy azt,hogy x éves koromtól, de most mennyi vagyok.
Winnert sejtem, 18 körül (érecccségis topik), jasszer mintha meg valami 3xéves lenne... De lehet nagy fasságokat mondok, javítsatok ki.
Egyébként ki hogyan tiszítja a szemüvegét? Az enyém soxor zsíros (nem tudom miért, nem fogdosom), és nagyon zavaró tud lenni.
-
L|zsidoboz
őstag
Én is szemüveges vagyok kb. 4 éve. Amikor lehet rajtam van, már hozzám nőtt.
Diopriát tekintve 1,75 és 2,5. -
jasszer
őstag
-
Winner_hun
félisten
válasz
Winner_hun #2 üzenetére
Huhh az kimaradt, hogy mióta. Általános ötödikben volt suliban egy szemvizsgálat, akkor jttem rá, hogy valami nem ok a jobb szememmel Szemüveget nem akartam így nem is érdekelt, láttam attól független. Aztán jött középsuli, ahol meg ''kötelező'' elvileg. Ott kilencedikben meg lett csináltatva, de nem hordtam, mert láttam, amennyire kellett. 11-ikben hordtam egész évben, majd idén december elején sikeresen elhagytam, mert mint írtam, nem van rajtam mindig. Valamikor kihullhatott a zsebemből. Már nem találtam meg
Lett új csináltatva 30k
karácsony előtt pont ez kellett
azóta nem hordom suliba sem, csak ha kell. Vezetéshez van rajtam amőgy meg ha gép előtt vok.
-
fasyrt
őstag
Jött egy piciny ötlet (a piciny agyacskámban), hogy nyissak egy piciny topikocskát egy ''piciny'' fórumon, a ''piciny'' interneten...
Szóval ha van kontaktlencsés topik (-->[link]), akkor van szemüveges topik is.
Én már több mint 4 éve vagyok szemüveges B/J -0,75/-0,75-ről kezdtem, azóta már B/J -2/-2,25... Mindig romlik.Ez persze nagyban köszönhető nagyfokú ámítógépes elfoglaltságomnak... Kontaktlencsétől irózom, a műtétet meg ilyen ifjú korban meg még nem gondolom egy jó megoldásnak.
Kíváncsi lennék a PH!-s társaság szemüveggel(-pápaszemmel) való ellátottságára, ki hol veszi, milyet vesz... Meg úgy általában mindenre!
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- A Surface Go Type Cover 100% magyar
- AKCIÓ! Sony PlayStation 5 Slim 1TB SSD lemezes konzol + fejhallgató garanciával hibátlan működés
- Bomba ár! HP Elitebook 850 G3 - i7-6GEN I 16GB I 256GB SSD I RadeonI 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
- AKCIÓ! Sapphire Nitro+ RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest