Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- weiss: Autó költségek
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
-
LOGOUT
OpenWrt topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
dynax
tag
ha az openwrt oldal alapján telepítettem egy xiaomi ax3600-ra az ottani openwrt változatot és most kiadom a "firstboot" parancsot akkor visszaáll arra az állapotra a felrakás után volt ? mit takar hogy "nem lesz üres flash" ? az oldalon a lépésről lépésre dolgot még meg tudtam csinálni de kb ennyire vagyok képes
-
Imi1981
veterán
Szia! Ezt csak akkor lehet beállítani ha rá van dugva a net? Ha rá kell akkor wan-ra vagy lan-ra? Én úgy próbáltam, hogy nincs rádugva semmi (havernak adom a routert és gondoltam beallítom előre) de így mentés után maradt 192.168.1.1 az IP címe. Haver szolgáltatói routerjének az IP címe 192.168.1.1 ugye ezért akarom megváltoztatni. Az én routerem IP címe (amit nem szeretnék most piszkálni ezért) 192.168.80.1. Ha az én routeremmel kötöm össze akkor is beallíthatom az openwrt - n a 192.168.1.2 - t ? Bocs ha hülyeséget kérdezek. Már routert könnyedén beállítottam csak ezzel szenvedek (már amennyire van időm rá).
-
attilav2
őstag
Talán lehet hogy nem megy az SFE, azért teljesített ilyen rosszul az 1043?, pedig a luci ban mutatja a futó szolgáltatások közt az SFE-t. Majd megnézem a logokat. A luci alól asszem a bootlog elérhető. Konzolban mely logfájlokat érdemes nézni, és hol találhatóak? Ennek a gwlim féle custom wrt buildnak pont a qualcomm féle sfe fastpath a lényege, csak qca procis routerekre elérhető, az sfe miatt reménykedtem hogy azért a 700mbit-et legalább alulról karcolgatni fogja.
-
törölt tag
-
WhiteWalker
nagyúr
Nem is tudtam , hogy van ilyen régió korlátozás itt is ... Mindegy , este megpróbálom feltenni a 2020-as fentebb linkelt firmware-t , legfeljebb ha nem kompatibilis akkor hibát dob.
Egyébként ha ezt nem tudom feltenni akkor a tfpd szerverrel se tudom feltenni az OpenWRT-t?
Mert itt a forumtárs írta:
"Csak annyi a köze hozzá, hogy abban a firmware -ben nem volt benne a tftpd."
" -
Galahed
senior tag
867Mbps a sávszélesség ennyit bir a Z10.
Az, hogy mitol szakad meg néha a hálózatról történő lejátszás, nem tudom. Két router lett beállítva (Asus AC66, -1750Mbps, a Xiaomi Ac2100 - 2100Mbps)
Elvileg este a sávszéllel nem lehet gond UHD esetében sem , vagy a Z10 vagy a NAS görénykedik.A sávszélesség teljesen a letöltésé lenne abban az időben, mivel mint irtam is, ebben az esetben a film amit nézünk már a Z10 belső HDD-ról menne.
-
Galahed
senior tag
Pedig irtam. Amikor filmet nézek a Z10-en, akkor kerülnek rá.
Tehát 2 dolog lenne, vagy a Router intézi (openwrt-transmission) a letöltést azokban az időszakokban amikor a Z10-en filmet nézünk (addig vár a letöltés a routeren), vagy a NAS-ról szinkronizálom át a mappákat sokkal gyorsabban, mintha letöltés menne a háttérben.
Közben úgy néz ki, hogy sikerült a Zidoo-n (Z10) az Openwrt frissitése, az ebben lévő transmission elég pofás (Transmission-web-Control), úgy néz ki működik. Meglátjuk mire jutok vele.
-
Galahed
senior tag
Megpróbálom röviden:
Van egy router (AC2100 Xiaomi) amihez kábelen csatlakozik egy NAS (illetve kettő de ez most lényegtelen)
- Ez a NAS tárolja a filmeket, intézi a letöltést és még pár feladatot ellát.
-Van mellette egy Z9s médialejátszó, ami UTP-n csatlakozik, ezzel nincs is gond, játszik szépen a NAS-ról
- Van egy Z10 egy másik helyiségben ahol nincs UTP kábel és nem is lesz. 876Mbps WIFI kapcsolat van az AC2100 router és a mellette lévő NAS között ahonnan a Z10 filmet játszik le (UHD-t is) Ez a lejátszás már nem tökéletes, van , hogy megszakad a kapcsolat, leáll a mozi, mig a Z10 belső HDD -ról ezt nem csinálja.* Az lenne a feladat, hogy a filmeket vagy a Z10 re- kellene közvetlenül letölteni, vagy valami automatikus módszerrel a NAS ról (Rsync) szinkronizálni a letöltött filmeket tartalmazó mappát.
Lehetőség: A Z10 -en van gyárilag ősrégi openwrt , épp ezekben a percekben teszem rá az új openwrt-t.
Probléma, hogy ha a Z10-en használom a transmissiont akkor a Z10-et állandóan be kellene kapcsolni, ez a dolog nem tetszik annyira, hiszen a router vagy a NAS állandóan be van kapcsolva. Tehát 2 dolog lenne, vagy a Router intézi (openwrt-transmission) a letöltést azokban az időszakokban amikor a Z10-en filmet nézünk (addig vár a letöltés a routeren), vagy a NAS-ról szinkronizálom át a mappákat sokkal gyorsabban, mintha letöltés menne a háttérben.
Ez utóbbi már szimpatikusabb, valószinüleg ez lesz. Ehhez kéne a Rsync csomag a Z10 openwrt-hez, de ott sajna a régi verzióhoz nem létezik, ezért teszem most fel az új openwrt-t a Z10-re éspróbálom összelőni a Synology NAS-al.A kézzel való másolás nem tetszik, eddig a rendszer úgy möködött, hogy bedobtam egy torent file-t egy közönséges mappába és kis idő múlva a Z10 Home theatre -ben megjelent a film boritóval, bemutatóval, leirással. (a többit a rendszer a háttérben önnálóan intézte). Ezt szeretném most is.
Köszönöm az érdeklődést lassan de haladok

update: az új openwrt a Z10-en rendben van de az Rsync sajnos nem megy a Synology nas felől. Ugyanaz a DSM verzió kellene a Z10-re is,

-
-szabi-
addikt
Régen asus routerrel gyári fw-vel próbáltam, az elég rosszul működött végül meg is szüntettük.
Gondoltam most jobb lenne kábelezni ezért is érdekelt ez a téma az elmúlt pár napban csak megakadtam a custom fw-k túlkomplikált beállításain és a gyárinál lassabb wifi sebességen.
Viszont ahol kellene újra előkerült mi lenne ha megpróbálnánk a wds-t tplink routterrel, talán jobban megy, mint múltkor az asussal. -
woodworm
veterán
-
Blasius
tag
Hát ez érdekes. Ha a tv a router mellett van akkor végülis a kábel nem rossz megoldás. Gondolom az internet és minden más működött 2.router wifin? 1.routerre kötve a tv-t (wifi/kábel) ment amúgy?
Én routed client módban használom, azaz relayd nélkül, de ha bele akarsz nézni a konfigfilejaimba akkor küldhetek néhányat valahogy priviben. Nekem jól megy a dlna az alhálón.
-
-
hódmaci
senior tag
-
hódmaci
senior tag
Ahhh remek.

Jól értelmezem, hogy két különbség van. Vagyis:
1. lan<-->lan összekötve a két router.
2. 4/1 pont nem kell.
Vagyis ez:-----"PC-n webböngészővel belépünk a Router2 LuCI-be a már beállított 192.168.1.10 -es IP-n. Elnavigálunk a LuCI/Hálózat/Wifi -hez, és beálítjuk ugyan azokat a paramétereket, amiket a Router1 -ben, annyi különbséggel, hogy a "Mód" itt "ügyfél + WDS" (client+WDS) lesz, és a Router1 wifijének a MAC címét beírjuk a BSSID sorba, majd "Mentés és alkalmazás"."------
Tehát a router2-n is AP a wifi és nem cilent+WDS
-
hódmaci
senior tag
-
Gyurka6
őstag
Hali!
Most jutottam újra ide, ezt telepítettem:
mtd write headless-lede-18.01-r5917-08-ramips-mt7621-mir3g-squashfs-kernel1.bin kernel1
mtd write headless-lede-18.01-r5917-08-ramips-mt7621-mir3g-squashfs-rootfs0.bin rootfs0A tűzfalról olvastam valahol, de most nem találom, megköszönöm a linket.....
-
suste
veterán
a teljes "/overlay" -t nem mentheted át, mert ez a mappa tartalmazza az összes módosítást az alaprendszerhez képest, és egy firssítésnél biztosan nem fognak stimmelni a kernelfüggő csomagok
a felsoroltakat pont azért vették fel alapértelmezetten, mert ezek tartalmazzák a beállításaidat, így ezek (általában) átmenthetők
de a csomagokat újra kell telepíteni a frissült alaprendszernek megfelelőenés persze nem magamnak akartam válaszolni

-
st3v3np3t3r
nagyúr

találtam a frissítés/mentés oldalon egy mentési listát...ezek közül mit kell megtartani,hogy snapshot frissítés után ne keljen állítgatni meg újratelepíteni a dolgokat?
•/etc/config/dhcp
•/etc/config/dropbear
•/etc/config/firewall
•/etc/config/luci
•/etc/config/luci-opkg
•/etc/config/network
•/etc/config/rpcd
•/etc/config/system
•/etc/config/ubootenv
•/etc/config/ucitrack
•/etc/config/uhttpd
•/etc/config/uhttpd-opkg
•/etc/config/upnpd
•/etc/config/wireless
•/etc/dropbear/dropbear_rsa_host_key
•/etc/group
•/etc/hosts
•/etc/inittab
•/etc/luci-uploads/.placeholder
•/etc/opkg/keys/1035ac73cc4e59e3
•/etc/opkg/keys/5151f69420c3f508
•/etc/opkg/keys/72a57f2191b211e0
•/etc/opkg/keys/792d9d9b39f180dc
•/etc/opkg/keys/9ef4694208102c43
•/etc/opkg/keys/b26f36ae0f4106d
•/etc/opkg/keys/b5043e70f9a75cde
•/etc/opkg/keys/c10b9afab19ee428
•/etc/opkg/keys/dace9d4df16896bf
•/etc/opkg/keys/dd6de0d06bbd3d85
•/etc/opkg/keys/f7d889c0551cb7b0
•/etc/passwd
•/etc/profile
•/etc/rc.local
•/etc/shadow
•/etc/shells
•/etc/sysctl.conf
•/etc/uhttpd.crt
•/etc/uhttpd.key
illetve van még valami /overlay is ha jól sejtem
vagy ezt így egy az egybe betehetem kivételbe? -
maestro87
őstag
Szerintem meg a szoftver fejlesztőnek kellene tudnia, hogy mennyit bír az adó és nem a usernek.
Lásd hcl linkjét, ahol a TP-Link a következő firmware frissítéssel javította is a hibát úgy, hogy bekorlátozta az adó teljesítményt 23dBm-re. Kérdés, az OpenWrt adott ki ilyen frissítést? Gondolom nem.
Egyébként kedvedért leteszteltem a tápot, vígan lead 12W-ot, így az az 500mW nem okozhat neki gondot.
-
springfield0
tag
Este vissza dugtam a BPI-re és csináltam egy restartot, nem is látta már a winyót, mintha fel se lenne csatolva.
Aztán, megint egy restart és hirtelen minden jó lett. Azóta most megint megy.
Nem hiszem hogy táp gondja lenne ez egy 2,4A táp SATA winyó a BPI-ről kapja a szuflát. Már dugtam mellé egy USB hordozható winyót is, és azt is elbírta, annak se volt külön táp.
Az hogy a winyórol eltűnik a könyvtárokból az adat, majd 2 restart után vissza kerül, sem hiszem hogy táp hiba. -
korcsi
veterán
A flow offload nem az?
-
Truman
senior tag
Köszönöm a válaszokat! Végül valóban a relayd segített. A WDS -es nem jött össze. Sajnos a linkelt OpenWrt -s leírás nagyon agyon bonyolított, még azoknak is feladja a leckét akik erős angolosok. De ajánlottak nekem egy másikat, ez már luci alatt mutatja be. A "repeater-relayd" leírást csináltam, azzal a különbséggel, hogy én nem hoztam létre AP -t a router2 -n, illetve a tűzfalat inkább kilőttem. Az IP címek ugyan azok, mint a fenti képen. Most egy az egybe úgy viselkedik, mint ha csak LAN -on kötném össze az Asus routerrel. Van net, az Asus -tól kap IP címet és látszik a Samba megosztás is. A TV BOX -on még nem teszteltem. De gondolom ott is működik majd. Egyetlen szépséghiba, hogy a TP-Link webes felületét csak akkor érem el. Ha közvetlen hozzá csatlakozok LAN -on. De annyi baj legyen.
-
kisskd
tag
Hát sajnos nem nyert a móka, eltérő SSID-val is rendre megkergülnek a kütyük

Van valami tippetek, mit kellene még ellenőriznem? Egyáltalán mi olyan beállítás/hiba lehet, ami rendszeresen leültet hol egymás után mindkettőt, hol csak egyet, egyet 2 zsír új hardveren futó openWRT-ből?Legalább egy tucat használatban lévő openWRT-s kütyü után most komolyan fontolgatom, hogy tábortüzet rakok a routerekből, és veszek vmi "gyári butát", mert kezd nagyon égő lenne, hogy plusz funkciók címén a legalapabb sem működik.
-
kovbandi82
őstag
Rendben.
Mivel a cifs csatolásokra dobált hibát mint írtam, letöröltem az összeset, majd újra hozzáadtam egyenként a /9092/Setup/Cifs manager oldalon és láss csodát, a Sys logban a hiba is eltünt, továbbá felcsatolja magától a vinyót is automountban, és reagál a reboot parancsra is. Hogy hol/mi ment el nem tudom. -
-
kovbandi82
őstag
Van extrootom a routeren, kellett a hely, egy pendrive egyik "része" lenne az.
A fstab-ban jelenleg ez van:config 'global'
option anon_swap '0'
option anon_mount '0'
option auto_swap '1'
option auto_mount '1'
option delay_root '5'
option check_fs '0'
config 'mount'
option target '/mnt/sda1'
option uuid '0e40d227-c55a-4c34-805b-3a8fbd2e1e15'
option enabled '0'
config 'mount'
option target '/mnt/sda2'
option uuid '6df9d561-271a-4eae-8d2c-f67413c2f32c'
option enabled '0'
config mount
option target '/overlay'
option uuid '71f1fe66-27b9-44bb-9c14-ef47cbb04a61'
option fstype ext4
option options rw,sync
option enabled 1
option enabled_fsck 0
config mount
option target '/'
option uuid '08bb7172-0ab4-4b3d-a397-14a833d67b46'
option fstype ext4
option options rw,sync
option enabled 1
option enabled_fsck 0Az sda1 van a /overlay-be csatolva, az sda2 pedig a share mappába a LABEL-je szerint.
Viszont van ötlet, a csatolási gondra illetve a cifs-re? Igazából felcsatolta, nincs gond, bootkor fel tudom csatlakoztatni, csak oka van miért nem megy automatán gondolom
-
Flowtation
őstag
Sajnos ahhoz nem értek, hogy magamnak csináljak egyet, újat venni nem tudok (iskola) és ez éppen adott volt dobozos, elvileg új. Egy mr3220-at váltott, mert azon állandóan eldobálta a wifit, openwrt-vel is. Ez az új is ezt csinálja, de még a gyári firmware-el, szóval még az is lehet, hogy nem a fw-vel van baj. Nem is kellene sokáig, mert már az új eduroam-os kiépítés megvan, csak a user/pass-okra várunk...de hát itt semmi nem megy könnyen...
-
PistiSan
addikt
Vissza néztem milyen FW-k vannak a vinyómon, illetve találtam 2 screenshotot, ahol AP + WDS-ben volt a router, szerintem azért fotóztam le a wifi beállításokat, mert úgy ment a Roaming is, ott a "chaos_calmer, 15.05.1" volt telepítve, ma majd vissza rakom ezt a verziót a fő routerre, kíváncsi leszek hogy működni fog e.
Rossz érzéssel tölt el, hogy a friss rendszer helyett egy régebbit kell fel raknom, de igazából semmi olyant nem nyújt nekem jelenleg (a biztonsági javításokon kívül persze) az új verzió, amit a régi nem tudna. -
PistiSan
addikt
Szia!
Most van időm írni jobban, igen a te leírásod alapján állítottam be mindent, de nem megy a roaming továbbra sem, anno kb 3 éve a a LEDE/OPENWRT szétválás körül volt fent egy OpenWRT vagy LEDE verzió a fő routeren, aztán az al routert beállítottam wds-re, és alapból ment a wifi roaming, szerintem az új OpenWRT verzióban lehet valami hiba, ami miatt nem megy ez most, nem szívesen frissíteném régebbi verzióra a routeremet, igazából a roaming egy kényelmi dolog, nem létszükséglet, csak már nagyon bassza a csőrömet, hogy régen ment, most meg nem akar sikerülni sehogy sem. -
g0dl
addikt
Azt nem tudod véletlenül, hogy MT7621AT-ben van-e lehetőség crypto hw gyorsításra? Konkrétan openvpn gyorsítás érdekelne, mert egy szálon kb. 20Mbps megeszi az egyik procit ( 25% os terhelés) és a többi sem tud besegíteni.
A wiki ezt írja HW Crypto Engine 200Mbps IPSec throughput. csak ugye ez nem openvpn.
-
fpeter84
senior tag
Pontosan mi micsoda ezekben az oszlopokban? T1-4, count, T-avg? Egyáltalán milyen teszttel?
A több mag, illetve azon belül több szál előnye alapjában véve nyilván nem egy egy szálas aritmetikai benchmark vagy disk műveletben fog meglátszani, hanem pl egy apache+mysql+php szerver futtatásakor vagy sok szálas torrentezésnél...
-
fpeter84
senior tag
Meg is találtam az MT7621 programming guide-ban:
MIPS MT Application Specific Extension (ASE)
- Support for 2 Virtual Processing Elements (VPEs) per CORE
- One Thread Context (TC) per VPESajnos az MT7620 a MIR3-ban ezt se tudja - valóban jóval egyszerűbb rendszer, bár még így is jó ez sokmindenre. De sok feldolgozószál esetén nem kérdés a MIR3G előnye - pl torrent, webszerver, stb... No ez is egy érdekes szempont lesz az összehasonlításra... Csak az órajel többlettel és 2 maggal elvileg bő 3x erősebb a G - nyilván nem várok 6x sebességet a "HT"-től, de kíváncsi vagyok hogy mennyit számít. Persze egy gyatra hardveres / szoftveres implementációval akár jelentős teljesítmény veszteséget is okozhat egy ilyen technikai varázslat

-
garga pista
őstag
Köszi! Webif-en keresztül sikerült visszaállítani. És nincs valami megoldás rá, hogy a vpn működjön? Próbáltam a tűzfalban hozzádni egy ilyen szabályt "Any traffic
From any host in wan
To IP 192.168.0.156 in lan"De így se megy... Azt írja a csatlakozó oldalon, hogy a GRE protkoll tiltva van az útválasztóban.
-
tonyrulez
őstag
suste@OpenWrt Barrier Breaker 14.07 / LuCI Trunk (0.12+svn-r10530)
Headless alatt erre gondolsz? luci-app-statistics (bár ha luci akkor biztos nem ez a headless
) -
Headless
őstag
Hát azért ott bőven bűvészkedett, hogy beleférjen bármi is, ha alapban forgat egyet lucival és vpn-el akkor az nem fog beleférni. pont ezért írtam hogy használja azt, mert ő már eljátszogatott a dolgokkal, ahogy írja is. Nyilván BB-be CC-be még belefért...
1024 kb squashfs block size, sstrip,debugfs kikapcsolása, usb-k kivétele, stb... Ezek pont olyan dolgok, amit egy kezdő nem fog megtenni... egyrészt, mert azt se tudja mit csinál, másrészt meg ott van készen én nem forgatnék feleslegesen, ha már valaki megcsinálta... Pedig én is forgattam már párat. jó upnp-nek sok értelme nincs, de nem sokat foglal...
-
Laszlo733
aktív tag
Köszönöm Urak! Úgy néz ki, hogy tényleg tele a flash, mert a System/software alatt teljesen elfogyott a teljes hely. Megnéztem az overlay mappát és két könyvtár van benne: upper és work. A work - ben még egy work van ami üres, de az upper az tele van különböző könyvtárakkal, csak nem tudom mit szabad onnan törölnöm és mit nem. / bin, etc, lib, mnt, root, sbin, share, torrent, usr, www_suste / Rájöttem mit kell törölni a torrentbe pakolt, most már jó a wifi. Köszönöm még egyszer!
-
QG
tag
Sikerült, végül egyszerűbb volt, mint gondoltam.
Viszont most próbálnék rá tenni DDNS modult, de nem megy:Installing luci-app-ddns (2.4.8-2) to root...
Downloading http://downloads.openwrt.org/snapshots/trunk/ramips/mt7621/packages/luci/luci-app-ddns_2.4.8-2_all.ipk.
Installing ddns-scripts (2.7.6-20) to root...
Downloading http://downloads.openwrt.org/snapshots/trunk/ramips/mt7621/packages/packages/ddns-scripts_2.7.6-20_all.ipk.
085409 WARN : Service section disabled! - TERMINATE
085409 WARN : Service section disabled! - TERMINATE
Configuring ddns-scripts.
Configuring luci-app-ddns.
//usr/lib/opkg/info/ddns-scripts.postinst: .: line 130: can't open './ddns'
//usr/lib/opkg/info/luci-app-ddns.postinst: .: line 130: can't open './40_luci-ddns'
//usr/lib/opkg/info/luci-app-ddns.postinst: .: line 130: can't open './40_luci-ddns'Mi lehet a gond?
-
Gyurka6
őstag
Nem sürgős..., eddig nem csinálta meg. Régebben beszéltünk, hogy eee kis pc-m van, aminek az érintő ernyőjéhez nincs rendes driver (így azon jobb oldalt jön fel a +menű és a setup utáni elsőt tudom elérni legtöbbször, csak néha jön fel mind (most nem), w7-en meg nagyon lassú. Nem sokára "rendes" net-hez és géphez érek
-
amstro555
tag
Köszönöm!
Inkább a rrdtools-t próbálom meg, bár kicsit kínai. Azt hittem, hogy simán felteszem ezt a csomagot a Luci-ban, újraindítom és megjelenik egy újabb menüpont. Hát ennél azért bonyolultabb.
https://wiki.openwrt.org/doc/howto/statistic.rrdtool leírja, de nem merem megpróbálni, mert messze van a router és használják folyamatosan. Ha elrontom a tűzfal szabályt, kizárom magam és akkor utazhatok 100 km-t 
Új hozzászólás Aktív témák
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- World of Tanks - MMO
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Autós kamerák
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Motorola G86 - majdnem Edge
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- ASUS ROG Ally
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 128GB Space Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3781
- LG 27GP95RP - 27" Nano IPS - UHD 4K - 160Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium PRO - HDR 600
- Eladó Asus GT730 SL 2GB videokártya
- Apple iPhone 11 Pro Max / 256GB / Kártyafüggetlen /12Hó Garancia / Akku:84%
- HP Dell, Fujitsu, üzleti kategóriás notebook kiárusítás - frissítve: 01.03
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

megvárok egy következő lehalást, hátha így látok valamit a logban, aztán megpróbálkozok az eltérő SSID-val, ha smi érdekes nincs. Pedig olyan szép lett volna az intelligens AP váltás 

A collected kezeli a rrdtool-t? Szuper, köszönöm! 
vargalex