Új hozzászólás Aktív témák

• Dißnäëß

nagyúr

Kedves Szakik !

Nagyon ördögtől való fullkretén elvetemült dolog az a szándékom, kísérletezés jelleggel (egyelőre semmi konkrét adat, csak agyalok az ötleten), hogy 3 különböző szolgáltatótól bérelve VPS-eket (úgy értem, geolokáció is más lenne, de még az ország is) raid 5-öt hozzak létre virtuális HDD-kkel ?

Hmm. Lehet nem voltam teljesen világos. Máshogy mondom: 3 különböző helyszínen szeretnék adatot tárolni oly módon, hogy:
    - ha egyik lokációban kiesik a VPS-em, a másik kettőről még tudjam az adatot olvasni (ezt a raid5 alaptermészete ugye adja)
    - önmagában egyik lokáción se érjen az adatom semmit (ezt is adja a raid5, mert az értelmezhető adathoz minimum 2 diszk kell hozzá).

Tegyük fel, gigabiten lógnak a VPS-ek, alacsony késleltetéssel, MPLS vagy IPVPN ugyan nem lesz, de valami OpenVPN megoldás igen, közöttük.

Beteg dolog, vagy pontosan ezt a fajta funkcionalitást el tudom érni más (distributed) fájlrendszerrel is, vagy máshogy trükközve ?

Lényeg tehát, hogy ha csak egyetlen VPS-be bele akar nézni "valaki" és a többiről fogalma sincs, vagy legalábbis hozzáférése semmiképp, azon az 1-en lévő adatot totál ne tudja értelmezni (a rendszeren kívül, persze, de azt nézheti...).

És akkor lenne mondjuk 3 "storage VPS"-em és egy negyedik, ami látja őket és összefogja a tömböt.

Új hozzászólás Aktív témák