Új hozzászólás Aktív témák

• ToRR3nt3

senior tag

válasz szicsu #1999 üzenetére

Mikor kifogyott belőle mind a 8 lőszer kipattant, az csinálta azt a sajátos hangot. Szvsz azért használták mer olcsóbb volt mint tárat gyártani. Csak nem lehetett taktikai tárcserét véghezvinni, úgy tudom.

• szicsu

őstag

válasz #65675776 #1998 üzenetére

És a töltőkeretet ill.a töltőlécet minden töltés előtt ki kellet venni?Ezek többször használatosak voltak?
    És ez mért használták? nem volt jobb a sima tár?

törölt tag

válasz td #1993 üzenetére

Csak hogy kupálódjon mindenki a témában. Így néz ki a Garand töltőkerete: [link]
    A töltőkeret nem azonos fogalom a töltőléccel, a töltőléc ugyanis csak a hüvelytalp hornyát vagy peremét fogja. Ilyen eszközzel töltötték pl a Moszin-Nagant puskát (ami szintén ismerős lehet a fent említett gammákból) [link]. Viszont nem így töltötték az SMLE-t (vagy ha úgy jobban tetszik a Lee-Enfield No.1 Mk III.)! Annak ugyanis kivehető tárja van, és így is használták. A Spearhead-ben elbaszták ezt is. A lehetőség megvolt ugyan, de csak vész esetére.

törölt tag

Jut eszembe a Pegazus-híd az alapjátékban van. Utánanéztem, foy-i pályáról beszélsz. Ott elég érdekes a dolog a hídon, kezdetben Springfield, és nem rohanni és nélkül, amíg a hídon van az ember. Kúszva elég jól lehet haladni. Amint átérsz a híd közepén át kell váltani géppisztolyra (gőzöm sincs milyennel indul neki az ember, nálom ott már MP40 volt). Igazából az a baj, hogy a saját emberek csak dísznek vannak, nem igazán érnek semmit (ellenben az alapjátékkal. Az UO-val az a bajom, hogy lesüllyedt az átlag szintre, az összes baromságot átvéve a hasonló játékokból: ha megjelenek a csatatéren és lövök egyet, az ellen katonái tudomást sem vesznek a többiekről, csak engem lőnek; a védendő személy meg sem próbálja magát védeni...) Onnan viszont a reakciók gyorsasága sokat számít. A legnehezebb a híd második felétől a géppuskafészekig vezető út.
    Célzás kérdése az egész, felsőtestre kell lőni, attol valamelyest mindenképpen megnyeklik, ha nem hal meg ettől, akkor fejbe tudod lőni.

A Garand-ból ami kirepül az nem ék, hanem töltőkeret. A Garandot ugyanis nem tárral töltik, beépített tárja van, ebbe kell belecsúsztatni a töltőkeretbe töltött 8 db lőszert.
    Ez a köd dolog megint érdekes, igazából azért van rá szükség, mert a programozók nem tudtak megoldani a nagy távolságok ábrázolását. Ezért ezt elrejtik előled. Az AI viszont messzire is lát.

Az utászok szintén ugyan azt mondják, amit a filmben.

A MOH:AA Spearhead szintén BoB-os, az elején az ernyős ugrás legalábbis meglehetősen.

• td

senior tag

válasz JagdPanther #1994 üzenetére

Igen, ahogy kezdődik a film, a vonatos-folyós-nincslőszeres rész, az ugyanaz a game-ben is. UO-ban meg még Halál 50 órája is van, rögtön azzal kezdődik, mint ahogy azt írtam is év elején.

• szicsu

őstag

válasz JagdPanther #1994 üzenetére

HÁt akkor próbáld ki a sniper elite játékot.
    Mert az igazi ''ellenség a kapuknál'' fillingű:C
    Próbáljátok ki megéri!

• JagdPanther

aktív tag

a cod még szerintem kicsit Ellenség a kapuknál-os is(a szovjet része a játéknak)

• td

senior tag

válasz #65675776 #1992 üzenetére

Nem tudom, melyik híd. Az a pálya, amikor először egy templomot pucolunk ki, majd odébb egy alacsony korlátú kőhíd vár. Egy Sherman is áll ott, néha lő egyet. Én úgy vettem észre, hogy ott a túlpartról végtelen szám jönnek az emberek, plusz egy(-két) helyről MG42-vel védik a hidat. Ha átérek, vár egy lövészárok, némi gyógyírrel. Nem messze van ott egy pajta, amiben egy tank és egy rádióállás figyel. Persze a tank is a híd felé lő. Rövid sorozatokkal Te hogy szoktál boldogulni? Csak leszereled időlegesen az embereket, vagy ki is nyírod őket?

A Garand valóban jó, nekem nagyon tetszik, hogy amint kiürül a tár, kipattan belőle az a fém ék, tingelő hangot hallatva. Kiegészítőkkel - ezek szerint szerencsére - nem játszottam. A partraszállást meg tudtam csinálni, van egy jó útvonal, ott csak azt írtam, hogy mekkora kamu már, amikor a ködben nem is láthatnak a bunkerekből, és mégis halál pontosan rámlőnek. A jelenetek ismerősek, valóban. Pl. a Bangalore-os, így kapásból. A bunkeren belül nagyon jó lett a hangulat (becsapódó bombák remegtetik a falakat, kintről a pokol hangjai hallatszódnak be, fent a németek kiabálnak, néha por hullik alá a plafonról). Kicsit szerintem túl ''algoritmizáltan'' viselkednek az emberek ezekben a játékokban, de azért még elmegy a dolog.

Ahogy mondtam is már asszem, a MOHAA Ryan-es, a CoD meg inkább Elit alakulatos (de itt nincs akkora hasonlóság, viszont pl. A híd túl messze van c. film is visszaköszön belőle, vagy az UO-ból a Navarone ágyúi).

[Szerkesztve]

törölt tag

válasz td #1984 üzenetére

Ilyenkor kell egy sorozatlövő fegyver és rövid sorozatok. A hosszú sorozat csak arra jó, hogy foggyon a lőszer. Ha a Pegazus-hídra gondolsz, akkor azt kell mondjam ott sem jönnek százával, max 30-40 van össze-vissza, de te sem vagy egyedül. Plusz vannak ott mindenféle fedezékek. Fedezékről fedezékre kell járni, sokat mozogni, akkor nehezebben találnak el.

A MOHAA legnagyobb f@szsága a Breahthrough-hoz kötődik. Hans nekiáll az ellenség kereszttüzében zárat feltörni! :Y Hát gratulálok. Ahelyett, hogy szétlőné a zárat és a zsanérokat... Persze a mélyrepülés a Spearhead-ben kezdődött. Az újonnan bekerült öntöltő puskák (G43, SVT40) teljesen el lettek baltázva. Ami hátrarúgást és felcsapást produkálnak az szánalmas. Mellesleg az SVT-nek a csőszájfék miatt igen nagy hangja volt, ami kimaradt a játékból. A Garandot szerencsére nem piszkálták. Azt jól valósították meg a 2015 programozói! Látszik, hogy a kiegészítőkből kihagyták őket. Ami szintén nevetséges (vagy inkább szánalmas), az a T34-41, ami szerintük 88mm-es ágyúval van felszerelve... Már elnézést a bocsánatért! A partraszállás esetén ugyanaz a helyzet, mint a Pegazus-hídnál: fedezékről-fedezékre, amint lehet guggolva! Kivárni amikor töltenek. Hardon is ki lehet érni 100%-al a partra. Egyébként ha figyelted, bizonyos jelenetek a partraszálláskor egy az egyben át lettek véve a Ryan...-ből!

• csibor

addikt

válasz Kephamos #1990 üzenetére

A&A azért ez sem rossz!Itt is kellene csapatmunka ;) és még ingyenes is.

• Kephamos

addikt

válasz td #1989 üzenetére

Lehet simán is botok ellen, de azok nem az igaziak.
    Meg ez nem olyan mint az előbb említett játékok, itt nem egy szuperjó katonát alakítasz, aki végiharcolja a háborút és megmenti a világot, hanem egy sima bakát, kit beküldtek a húsdarálóba.

• Kephamos

addikt

válasz td #1987 üzenetére

Mi többek között ezért a modért vettük meg az ut2k4-et, de nagyon megérte! Azért érdemes megpróbálni cd-kulcs nélküli utval, hátha van olyan szerver, ahová nem kell cd-kulcs. Régen szinte sehovás se kellet, aztán PUFF egyszer csak már kellet. :O

• td

senior tag

Jaaa, hát akkor nem egészen ingyenes... :) Majd csak ha kész lesz az önálló. A kérdést jól értetted, arra voltam igazából kíváncsi, hogy Windows-on kívül megy-e máson is.

• csibor

addikt

válasz szicsu #1983 üzenetére

Kösz ezek megvannak.Valamikór találtam egy olyan oldaltamin az orosz ágyuk hatását elemezték a német hk páncél lemezeken,de már fogalmam sincs hol :(

• Kephamos

addikt

válasz td #1984 üzenetére

UT2004 mod, tehát az ut2k4 gépigényével azonos a RO gépigénye. Sjanos eredeti ut2004 kell ahhoz, hogy játszhass neten, de ha jól tudom, akkor önálló játék is lesz belőle.
    Remélem, hogy jól értem a kérdésedet...
    Linuxra, Windowsra tuti, hogy van és azthiszem, hogy Macre is van.

• td

senior tag

daa-raa:
    ''Hogy-hogy csak egyet-kettőt??? Ebben a műfajban nyolcat-tízet kell, ott kezdődik az élet! ''

Ehhehhehe :D Az már egyszer biztos!
    A távcsöves mondatodnál nálam máshol volt a hangsúly :U, azért hittem azt, hogy arra írod. :) Viszont. Ez az egyesével leszedés nem nagyon válik be akkor, amikor újratermelődnek a katonák, mint pl. az UO-ban egy hídnál. Ott ágyúznak is, géppuskatűz is vár, és a fritzek jönnek százával. Még könnyű fokozaton is elvacakoltam vele. Hason kúszva sem lehet átmenni a híd pereménél, meglőnek úgy is. Először letámasztottam egy MG34-est, gondoltam megszórom őket. Aztán rájöttem, hogy lőhetek, úgysem fogynak el...

Vannak azért hülyeségek ezekben is néha. Pl. MOHAA partraszállás. Nem is látszik a betonbunker, de halál pontosan lőnek rám onnan a part szélére az MG42-esekkel. Ez egy ''kicsit'' gáz.

Kephamos:
    ''Pedig ha tudnátok... A cod és a ro között pl szerintem annyira nagy a különbség, mint az nfs1 és au F12002 között, a ro javára.''
    Na, akkor ez sem menne a gépemen! Pedig szívesen kipróbálnám, kíváncsi lettem. Milyen platformokra (op.rsz.) van egyébként?

-------------------------------
    Created with: Notepad - the right way.

• szicsu

őstag

válasz csibor #1982 üzenetére

Hát most gyorsba csak ennyi:
    [link] [link]

A cikkek nem maiak,de vannak benne érdekes dolgok

• csibor

addikt

Engem olyan oldal érdekelne ahol a hk ágyukkal foglalkoznak pl:lövedék tipus,pc-átütőképesség,stb.Ha tudtok ilyet kérem osszátok meg velem.

• Kephamos

addikt

Hajjaj...
    Nyomatjátok itt a mohaa-t, meg a cod-ot, és a redorchestrát ki sem próbáljátok... Pedig ha tudnátok... A cod és a ro között pl szerintem annyira nagy a különbség, mint az nfs1 és au F12002 között, a ro javára.

törölt tag

válasz td #1978 üzenetére

Igen Veteranon tényleg ők is ''korán halnak'' (pedig nem is mosónők :) ). A legjobb taktika a megfelelő fedezék megkeresése, majd onnan egyesével legyakni őket. ilyenkor kifejezetten kellemes fegyver a G43, és az egyeslővésre állított StGw44. A csőlátást pontosan átláttam mire érted, én egy másik általam sérelmezett optikai csalódásra utaltam, ami hasonló eredményű.

Hozzáteszem: Veteranon kettő nap alatt játszottam végig a CoD-ot. Ennyit a szívásról. De ismerek olyat, aki a MOH:AA Spearhead-et valami 4,5-5 óra alatt abszolválta, ha jól emlékszem Mediumon.

Ezt viszont nem értem:
    ''mityku:
    Pont én is akartam ajánlani neked néhány KR könyvemet! :DDD ''

Hogy-hogy csak egyet-kettőt??? Ebben a műfajban nyolcat-tízet kell, ott kezdődik az élet! :DD

• mityku

aktív tag

válasz Gyantusz #1975 üzenetére

Jaaa, akkor bocs félreértettem! :B

Persze, hogy nem elééég!!! :D Én minden apr mozzanatra kíváncsi vagyok az első próbalővéstől kezdve az uccsó darab leadásáig! :DDD
    mondjuk ilyen régi Haditechnika számok nincsenek meg (1986)[akkor olyan 3 éves lehettem] ;] .
    Daa-raa hsz-t nem néztem (anno), + lusta voltam keresőt használni! :B :B

''A cikk utolsó mondata: ''... Magyarország a világ harmadik állama volt, a III. Birodalom és az Egyesült Államok után, amely bevethető páncéltörő rakétákat épített.'' - Sárhidai Gyula''
    Ez nagyon jól eső érzéssel tölt el!!!!!! :)
    Egyébként olvastam a Röchling gránátról szóló cikket,az se gyenge cucc volt! Volt olyan fotó, hogy a rakéta(gránát :F ) test, megvolt görbülve elég rendesen!

• td

senior tag

szicsu:
    Nah, látom, már válaszoltak is helyettem a BAR-t illetően. Annyit teszek hozzá, hogy a CoD-ban és a CoDUO-ban van, utóbbiban lehet állítani semi-auto-ra és full-autora.
    Egyébként csak 1x-1x játszottam mindkettővel.

daa-raa:
    Nem játszottam Veteranon, mert én szórakozni ültem le, nem szívni! :D Egyébként ha jól sejtem, ott már nemcsak te, hanem az ellen is kifekszik 2 lövéstől - gondolom így nyírtad ki őket egy pisztolylövéssel. A csőlátás alatt azt értem, amit jelent. Nem távcsővel, hanem csak úgy, simán. Vagyis keskeny a látószög, és pl. egy 1-2 méterre lévő alak nagyon hamar kimegy a képből előtted (és egyébként is zavaró, hogy állandóan az egeret kell rángatni jobbra-balra ahhoz, amihez a valóságban elég egy irányba nézned). Az új, széles, 16:9-es képet adó konzolok már remélhetőleg megoldják majd ezt a problémát.
    70 vs. 90 akkor tiszta.

mityku:
    Pont én is akartam ajánlani neked néhány KR könyvemet! :DDD
    Az a küldetés tényleg nem rossz, de én ott kezdtem beleunni abba a játékba, ott kezdett már ugyanolyan lineáris (menni kell + lőni) lenni, mint az összes többi. Vagy legalábbis ott kezdtem ezt érezni, ott nem fedte már el a valóságot a sok csili-vili díszítés. Egyébként jó kis game még így is.
    Egyébként én nem hallgattam meg, de igen, van induló a Halál 50 órájában (egy videobuzi osztálytársamnak meg is volt magnókazin :D), sőt, többször is felhangzik, aléfestő zeneként.

Gyantusz:
    Hát igen, az meg a másik! (10 fegyver, 1000 lőszer)
    A Sniper's Last Stand tényleg nem egyszerű, már elsőre érezni lehetett, hogy Ryan-es lesz, és amikor pislogtam ki a sarkon, kaptam is a pofámba egyet! És persze azt nem lehetett, hogy távcsővel kifigyelem őket, mert ők is azzal néztek - qrva idegesítő volt, amikor a jól bevált módszer nem működött! És az a szívás, hogy ha agyonlő, akkor sem látod, mert köd van, szóval ki kellett várni a villámlást. Ne tudd meg, a végén már milyen paranoiásan mentem azon a pályán! Viszont van egy másik ilyen pálya, ahol simán át lehet rohanni az utcán, fel a ház bejáratához, aztán egyesével leszedni őket Thompsonnal, ahogy jönnek ki szétnézni. :C
    Na meg az is durva, amikor egy szobában settenkedek, és egyszercsak kivágódik egy szekrényajtó! :D A frászt hozta rám, de hála gyors reflexeimnek, meg a jó öreg Tommy Gun-nak, odapörköltem, de úgy, hogy még lőni sem volt ideje. Onnantól kezdve mindig beleeresztettem egy-kettőt a Lügerrel a bútorokba...

• szicsu

őstag

válasz szicsu #1902 üzenetére

Az Ardennekben lehangoló időjárása is nagy hatást gyakorolt a szövetségesekre. A gyalogsák volt a legrosszabb helyzetben, hiszen 0 'C alatti hidegben erdőszéli lövészteknőikben vacogva csak 20m-re láthattak el a sűrű ködben.Mivel a német támadás nem tünt valószínűnek, érthető, hogy elhagyták állásaikat és harcjárműveiket, s a helyi házakban és a farmokon kerstek meleg hajlákot.

Amikor elolvastam ezt a bkezdést kicsit meglepődtem.
    Hát tudtam sajnálni őket :(
    A mi dédapáink a Don-kanyarban sztem kicsit jobban fásztak a -20; -40 'C ban
    Csak avval volt ''könnyebb'' dédapáinknak,hogy ŐK még ellátmányt sem kaptak.

• szicsu

őstag

válasz szicsu #1902 üzenetére

A hét végén volt időm egy kis idő olvasni a könyvet:

A konyv nagyon pontosan taglajja Peiper útját, és az eseményeket.
    Pontosan századokra lebontva,hogy hol ,mikor ki mit csinált mind a két oldalon.

''Peiper felelőssége a Malmedy-mészárlásban erőssen vitatott''

Hát igen a mai napig ne tudják mi váltott ki az esményt ( én nem teljesen értek egyet a ''mészárlás'' kifejezéssel )

A könyv szerint több lehetséges variáció volt:ezek közül a legvalőszínűbbek

1, parancsra lőtték le a 113 hadifoglyot, 56 an túlélték
    2, a foglyok, szökni próbáltak és ebből alakult ki a lövöldözés.

De kérdezem, ha mégis parancsra kelült sor a vérengzésre,és emiatt kellett Peipernek bíróság elé állni,ahol felmentették.
    Ha ez így van,akkor hány Orosz és Szövetséges tisztet kellet volna bíróság elé állítani????
    Mert a könyv is megjegyzi,hogy a D-napon a szövetségesek nem ejtettek hadifoglyot!!!!
    Csak a Németek követtek el háborús búnöket????

MOD:

Malmedy előtt minden hadifoglyott visszavittek N.o-ba.

[Szerkesztve]

• Gyantusz

tag

válasz mityku #1973 üzenetére

'' ''A filmben pontosan az első (obssturb.mp3) volt - ill. pont ez van a filmből kivágva - de ez csak az 1. versszak.''
    A szemetek kivágták? Mi nem tetszett benne!?''

Neeem, félre értetted! A filmben benne van!
    Amit linkeltél első mp3-file (1967. hsz., obssturb.mp3), az van kivágva a film hangsávjából (szóval ugyanaz van a filmben is)!

Buzogány: nem elég az a két HT cikk??? (Haditechnika 2000/2: 87. o, 2000/3: 64. o)
    A 2000/3. szám 67. oldalán említett ''Felhasznált forrásanyag''-ban felsoroltakból a Haditechnika 1986/2-es száma megvan, a hivatokzott ''Horváth János: A magyarországi harcokban alkalmazott kumulatív páncéltörő fegyverek 1943-1945'' cikkben (32-35. o.) leírtak elég áltfogóak, nem részletesek, ''Magyar 1944 M kétcsövű páncéltörő-vető'' címmel csak egy hasábnyi szöveg foglalkozik vele (nem fogom begépelni, de ha lenne scannerem, bescannelném...).
    De még akár le is fénymásolhatom neked!
    Idézet belőle: ''(...) Írott dokumentum, illetve kezelési szabályzat nem maradt fenn róla, csak a harci események után derült ki létezése. Mivel ennek az új fegyvernek első háborús alkalmazása 1944-ben a budapesti harcok kezdetére esett, az akkori kormányzat propagandája Szálasi vető néven vetette be e fegyvert az egyre gyengülő harci morál emelése céljából. Ha nem is volt csodafegyver, de egyszerű konstukciós változtatással minden előtte tervezett és harcban alkalmazott kumulatív hatású páncélelhárító fegyvert felülmúlt. (...)''

A HT 1988/2-es és a 1990/1-es számai nincsenek (még) meg, de megpróbálom beszerválni a közel jövőben, ha tényleg érdekel.

E témában még:

daa-raa 1662. hsz-a. Itt van egy link is a Haditechnika honlapjára!

Haditechnika 2001/1. 75-79. o.: A magyar 60 mm-es 44M kézi rakétavető
    Haditechnika 2001/2. 79-79. o.: A magyar 60 mm-es 44M rakéta páncélrepesztő gránát
    Haditechnika 2001/4. 83-86. o.: A 44M Lidérc és a 44M Buzogányvető rakéta haditechnikai elsőségei
    A cikk utolsó mondata: ''... Magyarország a világ harmadik állama volt, a III. Birodalom és az Egyesült Államok után, amely bevethető páncéltörő rakétákat épített.'' - Sárhidai Gyula
    Haditechnika 2002/3 (93-99. o.), 2002/4 (60-65. o.), 2003/1 (82-86. o.). A III. Birodalom egyik elfelejtett titkos fegyvere: a Röchling-gránát

Meg ha még ''menet közben'' eszembe jut valami, akkor vakkantok.

[Szerkesztve]

• mityku

aktív tag

válasz Gyantusz #1972 üzenetére

Hi!

Minél több infót keresek egy magyar fegyverről, ez pedíg a 44.M Buzogány lövedék (illetve páncáltörő rakéta), hívták Szálasi-röppentyűnek is. Csak a Haditechnikában (2000/2-4) találtam 2 cikket róla, de pl neten semmit (lehet én voltam béna ez ügyben).
    Szóval, ha van valami +infód azt várom! :D

• mityku

aktív tag

válasz Gyantusz #1972 üzenetére

Neked legalább megvan vhs-en! :)
    ''A filmben pontosan az első (obssturb.mp3) volt - ill. pont ez van a filmből kivágva - de ez csak az 1. versszak.''
    A szemetek kivágták? Mi nem tetszett benne!?

• Gyantusz

tag

válasz mityku #1967 üzenetére

Igen, volt ilyen a filmben!
    A neve: Panzerlied.
    rup1u5 már hivatkozott erre (rákérdezett) az 1739. hsz-ben! Itt van egy frankó link az induló 5 versszakára is:
    http://ingeb.org/Lieder/obssturm.html
    [link]
    Amiket te linkeltél be, azok közül az első 3 ugyanez az ének, a 3-ban benne van az 1., a 2. és az 5. versszak is.
    A filmben pontosan az első (obssturb.mp3) volt - ill. pont ez van a filmből kivágva - de ez csak az 1. versszak.

szer.: nekem csak VHS-en van meg... :((

[Szerkesztve]

• csibor

addikt

válasz szicsu #1944 üzenetére

Amenyire én tudom a VII-osztály az I.vh-ás tipusok sima fejlesztése.Nem voltak valami nagy durranások,3 légmentes rekeszre voltak osztva de ha bármelyik részbe vizbetörés történt elsüllyedt.És nagyon lassú volt.

törölt tag

válasz mityku #1967 üzenetére

Van ilyen jelenet. Emlékezetem szerint az első az. Legalábbis a filmben is dobogtak.

• mityku

aktív tag

Segítséget szeretnék kérni!

Mesélte egy ismerősöm, hogy A halál 50 órája c. filmben vagy egy jelenet, melyben fiatal német harckocsizók (vagy csak harckocsi parancsnokok) énekelnek egy páncélos indulót.
    Ez tényleg volt a filben? Én már nagyon-nagyon régen láttam és sajnos akkor sem végig! :( Valakitól esetleg biztonsági mentés formájában nem kaphatom meg?
    Melyik lehet az említett induló? Találtam pár dalt:
    [link]
    [link]
    [link]
    [link]

Közöttük van??? :F
    Válaszokat előre is köszi!

mityku ;)

• Gyantusz

tag

válasz td #1951 üzenetére

td:
    ''Ezen én is. De a legjobbak a ''szörnyes'' FPS-ek (Doom és társai), ezeket nem is szerettem soha. Tíz rakétától sem döglik meg a lény meg hasonlók...''

Az, én sem! Meg vigyél 10 féle fegyvert (bár nem tudom, hogyan lehet), csövenként 400-500 lőszerrel, aztán ha ezt kibírod röhögés nélkül, akkor állat csávó vagy! :)
    Mint a Nagy durranás 2-ben (Hot Shot 2) amit Charlie Sheen leművelt... :)

Én a MoH:AA-t nem tudtam hard-ban végig játszani, a ''Snipers Last Stand'' bevetésen a pálya felénél mindíg ''One Shot, one kill'' lett a sorsom és soha nem láttam meg a rám lövőt! A 30. betöltésnél feladtam, hogy végig játszam így...

A CoD fajint veteran-ban! Tök realisztikus (1-2 lövés és véged)! Nem lehet rohanni, mert hamar fűbe harapsz, csak saroktól-sarokig! És minden sarok mögödt megállni, szétnézni, mi hol van / lehet és gondolkodni, hol jársz, ha gáz van, meddig lehet visszarohanni, temészetes fedezékeket keresni, tájékozódási pontok, stb. (ez az, ami frankón edzi a ''tér''látást!).
    MoHPA-hoz sajna még nincs normális videjókártyám... :((

1956. hsz. daa-raa:
    ''Egy nehéz géppuskának képesnek kell lennie zárótüzet lőnie, azaz jó hosszú sorozatokat (akár egy egész hevedert egyben).''
    Ez angolszászoknál a HB kategória (Heavy Barrel = nehéz csövü, azaz nagy falvastagságú csővel szerelt változat - hogy bírja a cső a hőterhelést!!!). Ált. mozgó (légi)járművekbe pakoltak / -nak ilyeneket.

''golyószóró'': Mint Klabacsek ''mestertől'' tudjuk (Kaliber c. újságok), a szó az orosz ''pulemjot'' magyar fordítása. Mint megszállt ország, értelemszerűen a szovjet terminológiából vettünk át szavakat, ill. azok magyar fordításait. Tehát a szó innen van.

eretiben: пулемёт

mityku:
    CoD: A Pegazus-híd a legfa**bb bevetés! Az a csapatmunka nekem nagyon-nagyon-nagyon tetszett!!! Pláne, hogy az én ''jelemre'' indult a - z amúgy valóságban is megtörtént - támadás!

''Gyantusz: saját könyvet remegve várjuk!!! Egy kívánságunk lenne, ne legyen drága!!!!!!!!!!!!''

Frászt nem! Ingyé' nem melózok! De megfogadom szicsu tanácsát => több részletben dobom majd a piacra! :) :) :)

JagdPanther: ''...te vmi haditechnikával kapcsolatos ágban dolgozol...''
    Ez jó volt, tetszik! <de szerintem neki is, hízik a mája tőle rendesen :)>

[Szerkesztve]

• szicsu

őstag

válasz Kephamos #1964 üzenetére

Valami nem tetszik neki,nem akar normálisan telepedni,valami patchot akar

törölt tag

válasz JagdPanther #1959 üzenetére

Nem ilyen szakmában dolgozom, sőt be kell vallanom még katona sem voltam :B :B !

Csak érdekel a téma, szabadidőmben sokat foglalkozok vele. Már korábban említette Gyantusz is a Kalibert. Kitűnő folyóirat, megéri megvenni, olvasni. Az első 28 számot pedig pdf-ben le lehet tölteni az oldalukról. [link] Érdemes letölteni, mivel a 14.szám környékén kezdtek egy sorozatot Egy kis rendszertan címmel, amiben leírják a kézifegyverek alapvető szerkezeti megvalósításait.

szicsu: Mivel ezen fegyverkategóriára alapvetően a rövid sorozatok lövése a jellemző, annyira nem okozott problémát a szűkös tárkapacitás.

[Szerkesztve]

• Kephamos

addikt

Ha 2. vh.-s játékról van szó , akkor nállam a Redo Orchestra nevezetű ingyenes fps viszi a pálmát. [L]http//:www.redorchestra.clanservers.com/[/L]-itt a hivatalos honla. Mindenkinek ajánlom! Nagyon profi a játék. Nem olyan, hogy belelőnek hatot az emberbe és még él! Rendesen célozni kell, nincs célkertesz. Stb, stb...

• szicsu

őstag

válasz #65675776 #1956 üzenetére

Ahogy látom ez a fegyver nem rendelkezik akkora tárkapacitással,vagy a 1918A2 variáns már nagyobb tárat kapott?Mert az a 20 töltény elég gyorsan el tudott fogyni:)
    De ennek ellenére elég sokáig alkalmazták,akkor meg olyan rossz nem lehetett

• JagdPanther

aktív tag

válasz #65675776 #1956 üzenetére

azért mondtam gépfegyvert mert nem tudtam rendesen definiálni :B
    amúgy te vmi haditechnikával kapcsolatos ágban dolgozol vagy honnan tudsz ennyi mindent?

• mityku

aktív tag

Basszus ennyi hsz-t gyártani! :D

td: majd én adok neked Reider könyvet!! mondj egy fantasztikus címet, és már postafordultával megy is!!! :DDD

Német rulett!!
    :C :C :C

cod1-et elkezdtem újra (nosztalgia végett), majd aztán meglátom milyen a második része!
    Bar tényleg brutál, a pegazus hídnál végrehajtott akciónál volt csak ugye (mármint a játékban, vagy esetlleg a későbbiek folyamán is felbukkan [régen volt mikor először játszottam a játékkal], most vagyok a vízierőműnél (Sten-nel is jó nyomulni, bár azzal BF 1942 S. W.-ba szoktam)).

Gyantusz: saját könyvet remegve várjuk!!! :D Egy kívánságunk lenne, ne legyen drága!!!!!!!!!!!! ;]

törölt tag

válasz JagdPanther #1955 üzenetére

A feloldás OK. A ''puskagolyó'' és egyéb golyók hallatán viszont görcsöt szokok kapni. Puskalőszer már mindjárt rendben van.

Mint neve is mutatja ez egy automata puska. Alapvetően egyéni lövészfegyverként rendszeresítették, de ahhoz nehéznek bizonyult. A II. vh-ban mint raj/szakasztámogató fegyvert alkalmazták. John Moses Browning újabb zseniális műve! A magyar terminológia ezt nevezi golyószórónak, tehát a DP pajtásáról van szó. [link] (Basszus már megint a Wikipedia!)

A nehéz gépfegyver kissé nehezen értelmezhető. Amennyiben nehéz géppuskára gondoltál, akkor tévedtél. Egy nehéz géppuskának képesnek kell lennie zárótüzet lőnie, azaz jó hosszú sorozatokat (akár egy egész hevedert egyben). Ez hosszú ideig összeegyeztethetetlen volt a könnyű géppuska/golyószóró kategóriával. Ezeknél ugyanis szempont a kis tömeg. Márpedig a zárótűz nehéz, jól hűtött csövet igényel, különben a hőtágulás miatt megszorulnak benne a lövedékek, a töltényűrben felrobbanhatnak a csőretöltött lőszer lőportöltete. A két feladatkört először az MG-34 egyesítette sikeresen.

A golyószóró elnevezést a fent említett gondom miatt nem szeretem, de Mo-on ez az elterjedt. Lusták vagyunk könnyű géppuskának nevezni, mert az hosszú szó.

• JagdPanther

aktív tag

válasz szicsu #1953 üzenetére

Browning Automatic Rifle igazábol ha jól tudom egy puskagolyót lövő nehéz gépfegyver de majd daa-raa megmondja a frankót... ;)

• szicsu

őstag

válasz #65675776 #1952 üzenetére

Hát ismét egy hiányosságom :B én nem játszottam a h&d 1-el :O
    Csak a h&d 2 höz jutottam hozzá,de az nagyon tetszet.Igaz csak ''magányos farkasként'' játszottam,de nagyon nagy nagy hatást gyakorolt rám

Medal of Honor: Pacific Assault-ban a japánok elleni harc nem volt semmi :Y
    Nem láttam őket....És képesek voltak nekemesni kardal :Y A szuronyt a végére megszoktam.Az elején szokatlan volt,mikor a haldoklom a földön és fölémállt és pufff

• szicsu

őstag

Milyen is pontosan az a '' BAR puska (kéziágyú)'' fegyver?Mert én sajana nem játszottam a cod1 el :O

A cod2-ben nekem nagyon tetszet,hogy a falnál ablaknál álló ''ellenség'' leheletét is lehet látni.Ez nekem nagyon tetszet :C
    Én is II.vh -s fps játékkokkal játszok leginkább,de a legjobb akkor is a stratégia :C :C

törölt tag

''Most akkor 70 vagy 90%, amennyit az amcsi subok kinyírtak?''

Az összes megsemmisített hajó 70%, ezt szűkítve a kereskedelmi flottára 90%.

''Az ilyen CoD-okban viszont ha a fordítottját nézzük, Te sem döglesz meg az első lövésre.''

Akkor te még nem játszottál Hidden & Dangeroussal! Meg aztán a CoD-ban Veteran szinten elég 2 lővés és már el is temettek.
    A csőlátásra: lehet az én információim rosszak, de mintha távcsövön átnézve gyorsulna minden mozgás. Erre minden játékban lelassítják, gyakorlatilag képtelenség követni még egy sétáló alakot is.

• td

senior tag

Szicsu:
    ''Milyen megnyuktató érzés lehetet, mikor sétálsz a fedélzeten és koooongggg, Nézd már egy Német torpedó volt''

Ez a német rulett (az orosz mintátájra).

''Én szeretem, ha a lövedék oda megy ahová célzok''

Én meg szeretek berontani egy szobába, aztán nyomni neki! :))
    Még eszembe jutott egy pöpec fegyver: a BAR puska (kéziágyú). Hát az szétviszi a falat is, olyan, mint egy lórúgás! :C Először a CoD-ban az osztrák kastélyban teszteltem - dobálták is a németek magukat rendesen. Full-autoban kegyetlen.

mityku:
    ''Pont ma voltam könyvesboltban és Kurt R. + Földi Pál könyvekből láttam vagy 25 félét.
    Eszméletlen! Ezek kb versenyeznek egymással, hogy ki ad ki több ''könyvet''!!! ''

:DD :DD :DD Tényleg eszméletlen! Ez a legjobb szó rájuk. :D

daa-raa:
    Most akkor 70 vagy 90%, amennyit az amcsi subok kinyírtak?

Gyantusz:
    ''Én az FPS-játékokon akkor szoktam behalni (utólag), mikor nem realisztikus az ''ölőhatás''. ''

Ezen én is. De a legjobbak a ''szörnyes'' FPS-ek (Doom és társai), ezeket nem is szerettem soha. Tíz rakétától sem döglik meg a lény meg hasonlók...
    Az ilyen CoD-okban viszont ha a fordítottját nézzük, Te sem döglesz meg az első lövésre. Amit én nem igen szeretek, az a csőlátás és az aránytalanságok. Elsőre példa: állj be egy sarokba 45 fokban, és jobbra ill. balra nem fogod látni a falat (pedig a valóságban látod), ami közeli ellenségnél nagy szívás, amire rá is játszik, ''körberohan'' téged, aztán levág - miközben nem győzöl utánafordulni. Másodikra példa: teszem azt Wolfenstein utolsó pálya, asztal, rajta makett. Messziről még okénak tőnik, de ha közel mész, óriásivá válik az asztal, és a honaljadig ér a lapja... Talán a legújabbakban már nincs ilyen.

Created with: Notepad ;)

• td

senior tag

válasz L_ajos #1949 üzenetére

Ha megveszem a David Boyl könyvét, kapok ajándékba Riedert? :DD

törölt tag

válasz szicsu #1947 üzenetére

Én pedig a 900-al válaszoltam neked az A64 topic-ban! De stílusosak lettünk. Egyébként Grat! :R

Tudtommal a Mexicoi-öblön kívül nem jöttek. De nem is igazán volt szükség rájuk itt, mivel nem volt jellemző az atlanti vizeken a német felszíni hajó.

A repgépeket is felszerelték mélyvízi bombákkal, ha tudták hol kell keresni a tengót, akkor megszórták a környéket. Persze ez igazán csak a nagyobb járőrgépekre volt jellemző (Liberator, Fortress, Catalina), a Beaufighter-ek, Mosquito-k esetén nem. Viszont jó néhány Mosquito-t felszereltek 47mm-es ágyúval (a nevét hirtelenjében nem tudom). Na ha azzal eltaláltak egy tengeralattjárót, az többé nem emelkedett felszínre!

Ezt az égős dolgot nem igazán értem, de lehet, hogy a Leight-fényszóróról van szó.

[Szerkesztve]

• szicsu

őstag

válasz #65675776 #1946 üzenetére

Ez az 1000. hsz-em a PH-n :C

Hát igen a sisakos atrakció egy kicsit furcsa volt nekem is.
    Hát nem igazán maradt volna feje,ha tényleg eltalálom (feltéve,ha nem csusza)

Az atlanti óceánon nem voltak amerikai tengeralat járók :F
    Mert a csendeso.-n ott aktívan aprították a japánokat.

A rombolók vizibonbákkal vadásztak a tengeralattjárókra.
    A repcsik csak a felszinen lévőket tudták elkapni?
    Mert a discoverin láttam egy olyan ''találmányt'', hogy a repcsit telerakták égőkkel és nehezebben lehetett észrevenni.Tehát előbb haloták mint látták ,és akkor már nem volt menekvés

törölt tag

válasz szicsu #1945 üzenetére

Ezzel a jelenséggel én is találkoztam. Ha egyszer-egyszer előfordulna, akkor azt mondanám OK, de túl sűrűn kell ezt látnom.

Az amerikai tengeralattjárókkal nem biztos, hogy felvették volna a versenyt, de azokat csak és kizárólag a Csendes-óceánon vetették be.

A bemérés eszköze a lemerült tengeralattjárók esetén az ASDIC ([link]), a felszínen hajózók esetén a radar. Ez utóbbi ellen fejlesztették ki a Naxost, ez viszont csak egy hullámsávban tevékenykedett. Amikor a szövetségesek megváltoztatták a frekvenciát, akkor a Naxos tehetetlené vált. Persze azt is csak hangolni kellett volna, vagy eleve szélessávú vevőként megtervezni.

[Szerkesztve]

• szicsu

őstag

válasz #65675776 #1943 üzenetére

Nem tudom,mert a játékban sűrűn volt olyan,hogy a sisak lerepül a ''páciens'' fejéről és meglepődve néz körül:C:O
    Tehát ezt nem tudtam hová tenni

• szicsu

őstag

Hát igen a tengeralattjárók.....
    Nagyon kedves téma,csak sajnos még keveset olvastam még róuk:O

Anémet tórdedó nem igazán voltak megbízhatóak, az élesítésekkel voltak problémák.sok esetben csak kongatott a hajó oldalán.
    Milyen megnyuktató érzés lehetet, mikor sétálsz a fedélzeten és koooongggg, Nézd már egy Német torpedó volt:C
    Ha jól tudom a német torpedók 1/3 ad része sült be, az adat nem tuti, nem pontosan emléxem :O hétvégén megnézem:)

Az akkori filmekből az derül ki, hogy a német tengeralatjárók jobbak voltak, mint a szövetségeseké.Igaz ez?

A szövetségesek pontosan milyen eszközökkel mérték be a tengeralatjárókat?

törölt tag

válasz szicsu #1942 üzenetére

Az attól is függ, hogyan találod el a sisakot. Mert ha lecsúszik a lövedék (azaz gurulatot kap, vagy parasztosan gellert), akkor kisebb nyakficam legfeljebb. Viszont ha nem csúszik le, akkor 1000m-en belül simán átcsápolja azt a 2-3mm acélt.

• szicsu

őstag

válasz Gyantusz #1936 üzenetére

Hát igen,a játékok nem mindig realisztikusak.
    Pl Empire eart -ban a tigris és Sherman szinte ügyan úgy teljesített.
    A cod -ben is vannak szerintem túlzások,de már szerintem jobban hasonlít a valósághoz.

Szerintetek ha egy távcsöves Gewehr-43 -el meglövök egy katonát (fejlövés), milyen gyakran menti meg a sisak, ill megmenti-e?

• Gyantusz

tag

válasz #65675776 #1940 üzenetére

Pontagy vagyok? Nem értem. :(

Erről van szó:
    ''A németek is igen sok ''kis tengót'' csináltak volna a teherhajókból, ha nincsenek az angol-amerikai védő konvojok. Hamar leradírozzák a hajókaravánokat.''
    Mexico-öböl: nincs konvoj => mészárlás. Van konvoj => kevesebb, konvoj-kísérettel még kevesebb.
    Japánok balfékek voltak => le lettek radírozva.
    Ha az angolok/amerikaiak nem mentek volna konvojban, a németek 100 %-ot csinálnak.

Hol itt a probléma?

törölt tag

válasz Gyantusz #1939 üzenetére

Ezt megkaptam :O !

A konvojoknak éppen az volt a lényege, hogy így kevesebb kísérőhajó is elég volt a hajózóútvonalak biztosításához. Nézd meg, hogy az amerikai kapitányok ellenállása a konvojokkal szembe, mihez vezetett. Na ott (mármint a Mexicoi-öbölben) rendeztek igazi mészárlást a német tengeralattjárók!

• Gyantusz

tag

válasz #65675776 #1938 üzenetére

''A dobtárad-nál meg elcsúszott a kezem!''

Hhmmm...
    Akkor az enyém is: t, tz.
    :)

''Viszont a japán kereskedelmi flotta 90%-ának megsemmisítése azért nem semmi.''
    Hát az tényleg nem, pláne, ha nincs szinte semminemű japán ellenőrzés.
    A németek is igen sok ''kis tengót'' csináltak volna a teherhajókból, ha nincsenek az angol-amerikai védő konvojok. Hamar leradírozzák a hajókaravánokat.

törölt tag

válasz Gyantusz #1936 üzenetére

A CoD-ban lehet ám pisztollyal is egylövéssel hentelni! A gátnál játszódó pályán én a gát belsejében így nyomultam végig!
    A dobtárad-nál meg elcsúszott a kezem!
    Az amerikai és német tengók némileg eltértek. Az ami flotta-tengeralattjárók légkondisak voltak (mondjuk ez az észak-atlanti vizeken nem igazán lényeges) lehetett fürdeni, borotválkozni... Persze a morál is jó volt ilyen körülmények közt. A hajóforgalom tényleg más méreteket öltött. Viszont a japán kereskedelmi flotta 90%-ának megsemmisítése azért nem semmi.

• Gyantusz

tag

válasz szicsu #1918 üzenetére

szicsu:
    Aszondod daraboljam szét? Nem teccik az 5let, széthullik a topic (meg akkor hamarább elérjük az 5000-es álomhatárt :)).

''A könyvet olvasom,de sajnos nincs annyi időm .......''
    Használd a Jegyzettömböt (Notepad), eccerűbb! :)

''hát személyes tapasztalatom nincs a korabeli fegyverekről,de .....''
    Nekem sincs sok, de alakul.
    Én az FPS-játékokon akkor szoktam behalni (utólag), mikor nem realisztikus az ''ölőhatás''. Mi az, hogy pisztollyal 3-at kell 15-20 m-en belül a fószerbe ereszteni, hogy kipurcanjon? Vagy térden lövöm puskával és meghal (MoH, COD). Biztos ott hordta az eszét...
    Battlefield 1942: Panzerschreck-el 20-25 m-ről Sherman-t oldalba lövöm és meg se kottyan neki. Azeeegen... Másszak a seggéhez és akkor egy lövés.

Dob- és csigatár közötti különbség: ha a lőszerek a cső hossztengelyével párhuzamosan és csiga vonalban vannak a tárban => csigatár (pl. PPS-41, MG 34, MG 42), ha pedig sugár irányban vannak (vízszintesen), csúccsal összefelé nézve egy lapos hengerben => dobtár (DP). Tök eccerű.

td:
    Bill Gates biztos díjjazná ezt a ''német anyanyelv''-dolgot: MS Fenster

A PH-n nem szokás ''leütésszámért'' fizetni? :)

Nem kell agódni, leszokok róla, marha sok energy.
    Inkább írok egy-két könyvet Gyantusz Barbarusz írói álnéven...
    Majd vizslassátok a könyvespolcokat! :)
    <lehet Földi Pál is így kezdte anno>

mityku:
    ''Az időjárás jelentő akciókról olvastam én is, na az se lehetett egy nyaralás! Kib*szott hidegben, hónapokat ott dekkolni!''
    Hát, akinek ez a szakmája, annak ez nem probléma, ''elhivatottságból'' megyen ki.

''Lemez dolog rendben, egy nyersanyagot küldesz postai úton és kapod is!''
    OK, majd konzultálunk még ez ügyben.

daa-raa:
    A kurz-ban tökéletesen igazad van. Kiejtés szerint mindkettő helyes, csak ők nem tz-vel írják.
    ''dobtárad'': ejjj-ejjj-ejjj...

''A II.vh alatt a leghatékonyabban az amerikaiak alkalmazták a tengeralattjárókat, az összes elsüllyesztett japán hajó 70%-ért ők feleltek.''
    Azért az Atlanti-óceánon ''egy kicsit'' nagyobb volt a forgalom. A falka-taktikára és a legyártott db-számra gondoltam. A német ''angolnák'' amúgy sem a megbízhatóságukról voltak híresek. Elengedték a torpedókat, aztán azok csak koppantak a hajó oldalán. (bár lehet csak ''direkt'' ijjesztgették a hajósokat... :) )
    Bár érthető, hogy a többiek miért nem alkalmazták nagy számban (pl. angolok): a németek felszíni ereje miatt felesleges lett volna sok geppát beleölni, tengeri szállításai meg szintúgy nuku.

''Basszus annyi mindenre kell reagálni, hogy nem fér bele egy hsz időkeretébe! Át kell vennem Gyantusz NotePad-es módszerét!''
    Mondom én...

Amúgy a németek gyártástechnológiai szemléletváltozása jól szemmel követhető az Sd.Kfz. 251 Ausf. A, B, C és D altípusokon, ill. az Sd.Kfz. 250 korai és késői gyártású változatain is.
    Az elején még 50-szer elvágtak egy lemezt, 60 szögben hegesztve, a közepe felé már elég volt nekik 2 is.

:O :R - marha jók ezek a figurák! Nem győzök röhögni rajtuk.

törölt tag

válasz JagdPanther #1934 üzenetére

Csak néha óvatosan kell kezelni a rajta található információkat, mivel bárki szerkesztheti a cikkeket. De iszonyat mennyiségű cucc van rajta. Van magyar oldala is, csak eléggé szegényes. De ha összefogunk és nekiállunk megírni a cikkeket, akkor még büszkék is lehetünk magunkra!

• JagdPanther

aktív tag

válasz #65675776 #1933 üzenetére

igen jó ez a Wikipedia eddig nem nagyon használtam de elképesztő minden benne van! :Y

ja és kösz ;)

[Szerkesztve]

törölt tag

válasz JagdPanther #1932 üzenetére

Nekem nagyon úgy tűnik, hogy sehol :O . Tartalmilag egyébként jó oldal.
    De ha neked angol kell, akkor inkább Wikipedia. Itt egy link a KV-ról, a lap alján linkek a továbbiakra: [link]

• JagdPanther

aktív tag

válasz #65675776 #1931 üzenetére

[link]ha lehet hol lehet nyelvet változtatni mert elég sík vagyok németből talán angolul még megérteném :U

törölt tag

válasz JagdPanther #1930 üzenetére

Pontosan: az oroszok gyártották a T-34/KV-1, majd később a T-34/Sztalin alvázat. Az amerikaiak csak a Shermant. Nehéz hk-juk a Pershing megjelenéséig egyáltalán nem volt! De nem is hiányzott nekik, ezzel az alvázzal mindent meg tudtak oldani.
    A németek által használt alvázakat összeszámolni is nehéz, de legalább 10-15 volt.

Egyébként a link megfelelt az igényeidnek?

• JagdPanther

aktív tag

válasz #65675776 #1929 üzenetére

igen a szövetségeseknek ott volt a Sherman meg T34 aztán gyártották ahogy bírták... németek meg nem gyártottak semmivöl se sokat... minden jóból egy kicsit... :(

törölt tag

válasz mityku #1928 üzenetére

Sokszor (illetve többnyire) nem igényeltek újfajta lőszert, mivel már létező lövegeket építettek önjáró platformmá. A problémát inkább a rengeteg féle alváz jelentette. Már az is érthetetlen f@szság volt, hogy egyszerre kezdték el gyártani a Pz III és Pz IV alvázakat.

• mityku

aktív tag

válasz #65675776 #1926 üzenetére

ja-ja erre gondoltam! :D
    Elképesztő, hogy a németek mennyi féle/fajta harcjárművet hoztak össze!
    Nem lettem volna az akkori ''logisztikusok'' helyében (alkatrészek beszerzése) + a még ennél is több féle lőszer rendszeresítése (felért egy logisztikai rémálommal!!! :DDD ).

• mityku

aktív tag

válasz #65675776 #1926 üzenetére

ja-ja erre gondoltam! :D
    Elképesztő, hogy a németek mennyi féle/fajta harcjárművet hoztak össze!
    Nem lettem volna az akkori ''logisztikusok'' helyében (alkatrészek beszerzése) + a még ennél is több féle lőszer rendszeresítése (felért egy logisztikai rémálommal!!! :DDD ).

törölt tag

válasz mityku #1925 üzenetére

Azt hiszem te a Brummbär-re gondolsz. [link] (150mm)
    A Hornisse a Nashorn leánykori neve. [link]

[Szerkesztve]

• mityku

aktív tag

válasz #65675776 #1924 üzenetére

Igazad van! A 35-ös volt légcsavaros!! (pedíg van is 2 fotó róla, de elfelejtettem megnézni) :((
    Viszont volt a Sturmtiger-nek egy kisebb átmérővel rendelkező ''kisöccse'', talán Hornisse volt a neve, de utánanézek, mert nem vagyok biztos a névben. Az olyan 20-28 cm körüli átmérőjü volt [nem tudok pontos átmérőt így fejből, ezért nem csesszetek le! :DDD ]

törölt tag

válasz mityku #1920 üzenetére

A Sturmtiger rakétaindítója 380mm űrméretű volt. A probléma a rövid cső volt, emiatt volt akkora a szórás amekkora.

Visszatérve az előző hszre: az YB-49 gázturbinás volt! Az Yb-35 volt légcsavaros. [link]

Basszus annyi mindenre kell reagálni, hogy nem fér bele egy hsz időkeretébe! Át kell vennem Gyantusz NotePad-es módszerét!

törölt tag

válasz szicsu #1918 üzenetére

Thomson géppisztolyról nem tudok, de ismerek egy Thompson nevezetűt.

mityku: ''A V-2 a ballisztikus rakéták korai elődje volt, nem?''
    Mondjuk úgy a világ első ballisztikus rakétája.
    Az F-117 esetén nem kellett semmit sem megvenniük, mivel szabadon hozzáférhető tudományos eredményekről van szó. Az, hogy rajtuk kívül senki sem látott benne fantáziát, az már nem az amerikaiak problémája. A B-2 is szétszórja az elmágneses energiát. Az F-117 esetén a Faceting, a B-2-nél pedig a Contigouos Curve eljárást alkalmazták. A Night Hawk esetén kényszerből az egyszerűbb eljárást, ugyanis az könnyen számolható, a Spirit esetén elég komoly számítógépes kapacitásra volt szükség.

[Szerkesztve]

törölt tag

válasz csibor #1913 üzenetére

Az részletkérdés mikori hajók, nagyjából megkétszereződött vele a brit rombolóflotta és ez volt a lényeg! Vissza meg akkor kérték, amikor már az amerikaiak is tevékenyen részt vettek az észak-atlanti hadműveletekben, tehát nem estek ki a harcból.

Gyantusz: Azt úgy írják, hogy Kurz, t nélkül.
    A II.vh alatt a leghatékonyabban az amerikaiak alkalmazták a tengeralattjárókat, az összes elsüllyesztett japán hajó 70%-ért ők feleltek.

szicsu: Az orosz dobtáras az bizony csigatáras, dobtárad a DP volt.

[Szerkesztve]

• mityku

aktív tag

válasz Gyantusz #1914 üzenetére

Pont ma voltam könyvesboltban és Kurt R. + Földi Pál könyvekből láttam vagy 25 félét.
    :D Eszméletlen! Ezek kb versenyeznek egymással, hogy ki ad ki több ''könyvet''!!! :D :D
    Bár láttam Deutsche Afrika Corps-os könyvet 2500-ról 850 Ft-ra leértékelve, lehet megveszem a héten.

uccsó antarktiszos hsz-em :DDD : mesterséges barangok által megvan oldva a nehézség!! ;]
    Az időjárás jelentő akciókról olvastam én is, na az se lehetett egy nyaralás! :D Kib*szott hidegben, hónapokat ott dekkolni!
    Lemez dolog rendben, egy nyersanyagot küldesz postai úton és kapod is! :))

''Philip D. Caine: Spitfire-ök, Thunderboltok és meleg sör'' Na ez meg van nekem is! Nem rossz könyv! Szívesen mentem volna pilótának annak idején! Az más kérdés, hogy nem csak szórakozásból állt a világ (kocsmák végiglátogatása, k*rvázás :D ), ott volt minden pilóta körül a következő bevetésen való halál (vagy gyakorló repülés esetén is).

''Kenneth Macksey: Kesselring''
    Most olvastam! Nagyon király könyv!! Tényleg, már az első oldal megfogott, mikor a bírósági tárgyalást idézi fel a szerző! Nagyon tehetséges fickó volt Kesselring, az lett volna a szemétség, ha bűnösnek találják 1500 olasz katona haláláért!!!! (a könyv ahogy említette, ezért állították bíróság elé)

''Mi a különbség a nyugati és a szovjet AIDS között?
    Az, hogy a nyugati gyógyíthatatlan, a szovjet pedig ''legyőzhetetlen''''

:DDD :DDD :DDD :R

''A Sturmtiger létjogosultsága megintcsak ''érdekes'' kérdés. Összesen 18 db alvázat építettek át erre, úgyhogy ez sem csodafegyver, csak egy próbálkozás. Harcászati jelentősége = a 0-val, még ha 100-at gyártanak belőle is! Pontatlansága nem kérdés. Állítólag bevetettek Magyarorazágon is egy pár példányt''

Mekkora volt a csőátmérője ennek a dögnek? olyan 30-35 cm, ugye? Ezzel pontosan célozni/eltalálni valamit kb lehetetlen volt! Annyi érttelme volt, hogy az ellentől nem messze csapódott be a lövedék (ha jól tudom olyan 130~150 kg körüli volt, javítson valaki ki, ha több volt vagy kevesebb), az jól összeszarta magát ijedtében! :D

• mityku

aktív tag

válasz #65675776 #1912 üzenetére

Látom hasonló meglátásaink vannak némely technikai ''bravúr'' esetén! :D
    pl. A Maus-t kb. egyetlen európai híd sem bírta volna el! A Königtiger-nek se volt könnyű megfelelő teherbírású hidat találni, hát még a Maus-nak! Tényleg csak egyfajta pénzkidobás volt (mennyi normális-értékes dolgot lehetett volna az árából csinálni, mondjuk megfelelő ruházattal ellátni a katonákat a keleti fronton!).
    A V-2 a ballisztikus rakéták korai elődje volt, nem?

''Ami még tetszett: ballisztikus atombombák, bozzóka.''
    Na itt fordultam le a székről!!! :D :DDD
    Az általad említett könyv nekem is megvan, nagyon jó!

''Az F-117, típusjele ellenére, nem vadászgép, a rá vonatkozó kijelentés erősen összeesküvéselmélet szagú. A Night Hawk esetén alkalmazott sárkányépítési módszer alapjait egy orosz tudós írta le!''
    Nem ebben az esetben volt, hogy az oroszok kidolgozták elméleti szinten, de megvalósítani nem tudták (vagy más okok voltak :F ), az amcsik megvették oroszoktól ezeket a kidolgozott elméleteket (kizárólagos jogokat :F [nem tudom másképp megfogalmazni]) és ők megvalósították az orosz elképzelést lényegében. Így jött létre az F-117-s, ennek szöges ellentéte a B-2 (ahol ha jól tudom nem szétrszórja a radarhullámot, hanem elnyeli teljes egészében). Egyébként érdemes megnézni, hogy a B-2 kialakítása nagyon egyezik az YB-49-cel, ami tulajdonképpen a német Lippisch tervei alapján készült.
    Persze az még légcsavaros volt, a B-2-es meg sugárhajtóműves+ eltelt 50 év még.

• szicsu

őstag

válasz td #1917 üzenetére

Köszi szépen a megfejtést :R

A thomsonnal kapcsolatban:
    Én szeretem, ha a lövedék oda megy ahová célzok :)

Gyantusz, b@szki, mennyit írsz már!

Nem is olyan sok 15403 karakter.De ha több hszben írná,akkor mi is ésŐ is jobban járna

• td

senior tag

daa-raa:
    ''A németek győzelméhez igazán arra lett volna szükség, hogy amerikát a háborún kívül tartsák.''

Tudod, azon gondolkodtam, hogy mi van, ha...
    Nem tudom, hallottatok-e róla, de az, hogy mi Amerika hivatalos nyelve, mindössze egy szavazaton múlott. Tehát egy szavazat ''oda'', és ma nem angolul, hanem németül beszélnek. És akkor lehetséges, hogy Hitlerék is máshogy viszonyulnak hozzájuk. Talán.

szicsu:
    Az a Gewehr-43-as lesz szerintem. Az MP44 nekem is bejött, ahogy írtam korábban, jellegzetes ''ugató'' hangja miatt. Egyébként elég ''egyeneseket'' lő, úgyhogy a Thomsont valahogy jobban tudtam használni, az minhta kicsit szórná a lövedékeket, így fekszik az én laza stílusomnak. :) A PPS-t (PPSh) annyira nem szerettem, célozni nemigen lehet vele.
    Wolfensteinből az FG42 tetszett nagyon, az a kedvencem a Thomson mellett.

mod: Gyantusz, b@szki, mennyit írsz már! :D

[Szerkesztve]

• szicsu

őstag

A fegyverekről:
    hát személyes tapasztalatom nincs a korabeli fegyverekről,de .....
    A cod 2-ben találkoztam néhánnyal,ami igaz csak játék,de némi támpontot adhat:)
    A virtuális szálingrádi csatában:

A Mauser 98k nagyon jó volt távoli célpontok ellen, de ahogy beértem egy épületbe,akkor kicsit kevésnek éreztem a 2 némettel szemben.

Az MP40 es már helyiségekben ill rövidtávon nagyon jó volt, még célozgatni is lehetet vele:C

Az orosz ''dobtáras'' igazi csemege volt:C
    Az általa kilőtt lövedékeknek tényleg nem volt ''szeme''.Szorta mindenhová:) De azt jól csinálta,sokat és gyorsan szot.A városban igen hasznosnak tünt a 71 töltényt befogadó tár:)

Afrikában kipróbáltam a thomson géppisztojt de az igen felejtős volt :(

Normandiában találkoztam először az MP44 essel, hát igen :R
    Nagyon jó kis fegyverenek találtam.A távolabbi célpontok leküzdése nem jelentett akadájt és a belharcban sem hagyott cserben.

Volt még egy német karabély, aminek nem tudom a nevét :O
    A neve G- vel kezdődött,10 töltény fért a tárba.....

A játék a megbízhatóságról nem árult el semmit,de ez nagyon fontos kérdés a fegyverek terén.
    PL:a ''dobtárasnak'' nem számított sár,por,homok,víz, az tette a dolgát.De az MP 40 es nem mindig

• szicsu

őstag

Nagyon szép hsz.-t közöltél velünk :R

Megpróbálok sorjában válaszolni, ill. kérdezni.

Hát igen, Peipert elíténi nem tudták a mészárlás ügyében, tehát ártatlan. (de ez nem biztos sztem). De fiatal kora ellenére Elég szép kariert futott be.Igaz hátszele is volt:)
    De ha az SS-t nézzük, a háború előtt még ''aszfalt katonáknak'' majd a keleti frontoni véres csaták után kiérdemelték ''Hitler tűzoltói'' címet.ajnos nincs annyi idú

A könyvet olvasom,de sajnos nincs annyi időm .......
    De jól indított az író,majd még olvasom tovább :C

• Gyantusz

tag

válasz td #1904 üzenetére

td: ''...az antarktiszi dolog egy olyan összeesküvés-elmélet, amiről még a Rieder könyveiben sem olvashatsz...''
    :) :) :) :R

Hát, pedig felmerült 1-2 kérdésem, most így kapásból:
    - Ha tényleg létezne ez az antarktiszi kolónia, hogy lehet, hogy nincsenek ''világuralmi törekvéseik'' (elvégre legyőzhetetlenek a fegyvereik, vagy mifene - pl. repülő csészealjak)?
    - Ha pedig tényleg nincsenek ilyen ambícióik, akkor miért nem szereznek anyagi hasznot technológiai fejletségükből (pl. haditechnikai piac)?
    A válasz egyszerű: azért nem, mert nem is létezik...
    Mellesleg ez a föld alatti alagútrendszer (amolyan Mátrix-beli Zion) mellőz minden geológiai ismeretet.
    - Mi az ördöggel fúrják ki ezeket a barlangokat, ott az isten háta mögött, lent délen, ahol nincs semmi infrastruktúra? Hisz még ezt a nyüves budapesti 4-es metrót is nyivákolva csinálnánk meg most, nem hogy 50 évvel ezelőtt!
    Hogy a francia-angol ''Csalagútról'' már ne is beszéljek (A La Manche alatt), meg egyéb gépészeti berendezések, hogy csak a légtechnikát emeljem ki...

Egyik ismerősöm mondta tavasszal:

''Az ember alapvetően egy csodaváró lény.'' - Pénzes Attila

Ez a megállapítás kivétel nélkül bármelyikőnkre igaz, nemtől függetlenül!

mityku (1906. hsz.): ''...Német antarktiszi akciók talán2-3 alkalommal is jártak ott''
    Német sarkkutatók pl. jártak az Északi-sarkon is 1944 őszén-telén. Az ardenneki támadás időpontjának pontos kiválasztásához ők szolgáltattak meteorológiai jelentéseket, hogy mikor lesz a legkedvezőtlenebb idő a szövetséges légierőnek (köd, hó, stb.)! De feltételezem, ezek folyamatos, tudományos kutatások voltak, amik iránt a hadvezetés is komolyan érdeklődött. (pl. a ''Hét év Tibetben'' c. film valamilyen formában kapcsolódik ehhez a feltevéshez, a ''tudományos munkához'')
    A lemezről majd kérnék eccer ''biztonsági mentést''... :)

szicsu: Michael Reynolds könyve: sajna még nem olvastam, de beszerzem.
    A Hajja&Fiai kiadó életrajzi könyvei elég jól sikerült darabok(!):
    David Baker: Adolf Galland(!), Charles Messenger: Hitler gladiátora (Sepp Dietrich-ről), Philip D. Caine: Spitfire-ök, Thunderboltok és meleg sör (egy amerikai vadászpilóta Európa fölött), Charles Whiting: Skorzeny, William J. Ruhe: Háború a tengeren (amerikai tengeralattjárókról, Tom Clancy írta az előszót...), Charles Messenger: Az utolsó porosz (von Rundstedt-ről), Martin Pöppel: Menyország és pokol (a fickó Fallschirmjäger volt), Kenneth Macksey: Kesselring, stb.
    Sok jó könyv van a palettájukon, érdemes őket elolvasni!
    Peiper felelőssége a Malmedy-mészárlásban erőssen vitatott, nincs tisztázva talán a mai napig sem (ezért is fogom beszerezni ezt a könyvet még ebben az évben!). 1977. július 13-án este (feltehetőleg) francia kommunista szélsőségesek megtámadtán a házánál, lelőtték és rágyújtották azt Kelet-Franciaországban, a felesége épp a Fekete-erdőbe, No-ba ment látogatóba (?bár a sírján 1915-1976 van?).
    Erről bővebben a ''Háború és 49 év béke'' c. folyóirat 1. számában, 36-42. oldal. (1994. április)
    Sajnos, csak 5 számot élt meg eme ''zsír anyag'', ha látja valaki majd valahol (pl. antikváriumban), az ott ne hagyja!!!

''A harckocsik minősége terén, én úgy érzem elég szépen a helytáltak a németek, a mennyiséggel voltak problémák''
    Pont ez a lényeg: Nem a minőség dönt el alapjában véve egy háborút, hanem a mennyiség (bár a mai korszerű seregek - USA - már ennek nem felelnek meg!), mint ahogy nem a pontlövések döntenek el egy összecsapást, hanem a tűzsűrűsség (gyalogság esetén, ahogy mondják: ''a golyónak nincs szeme''), ill. az adott helyen és időben kivívott ideiglenes tűzfölény! Ezt a németek jól fel is ismerték az I. vh. elemzésekor => Könnyű géppuskák kifejlesztése és tömeggyártása (MG34, majd az MG42) a '30-as, '40-es években.

''Szerintem nagyon hiányzott a háború elején egy megbízható,pontos, fél- ill. automata kézifegyver.''
    Németeknél a könnyű géppuskák raj-szintű alkalmazása nem tette szükségessé a gépkarabélyok kifejlesztését (1 rajban <legalább> 1 db könnyű géppuska volt, de voltak ''tisztán'' géppuskás rajaik is - 4-6 fő), hisz úgy vélték, hogy az M1898 Mauser ismétlőpuskák és a géppisztolyok (MP28, -38, -40) is alkalmasak leszenk a köztes feladatok ellátására. Tévedtek => 1940 végén tendert írtak ki egy pisztolylőszernél erősebb, de a puskalőszernél gyengébb lőszert lövő tűzfegyver kifejlesztésére. Ez a lőszer lett a ''kurtz'', azaz a ''rövid'' (7,92x33, a 7,92x57 lerövidítve)! Két típus tenderezett 1942-ben, közel 10.000-10.000 db legyártásával (ez 1ébként tök értelmes!): Haenel <MKb42(H)> és a Walther <MKb42(W)> (MKb=Maschinen Karabiner). A Haenel-é nyert (a Walther már akkor is marha volt...), kis módosítással ez lett a Maschinen Pistole 43 (MP43), amit Hitler egy időre meg is tíltott gyártani (miért is ne tette volna, nehogy már jó legyen a hadihelyzet...), majd később állítólag az ő utasítására a nevét Sturmgewehr 44 (StG44)-re módosítva elkezdték gyártani (1943 december körül). Az elnevezés hibás, hisz nem pisztoly lőszert lő, hanem ''gépkarabély'' lőszert, emígyen az MKb ''lenne'' a helyes. Gyártása korszerűnek nevezhető, acéllemezből sajtolt tok, stb. (az AK tokját 1959-ig acéltömbből marták a szovjetek, majd '59-től a lemezből sajtolt lett az AKM).
    Megjegyzendő, hogy Kalasnyikov 1941-42-es kórházi ''látogatása'' idején találta ki a sajátjait, de tény a külső hasonlóság (a belső eltér, pl. reteszelés!).
    Ld.: Kiss A. Péter: A gépkarabély és használata (Zrínyi, 1998 körüli)
    Szóval a német gyalogság akkoriban olyan volt, mint a jó cigány: ''párját ritkította''.
    Olyan nagy raj-tűzerővel rendelkezett, ami akkoriban (megkockáztatom) példátlan volt! A szovjet gyalogság be is volt fosva tőlük az elején, ill. egész Sztálingrádig. Ott a németek elherdáltak 700.000 embert, meg a gazdaságuk fél éves termelését csak úgy poénból...

''...hiába gyártja Amerika a legtöbb harckocsi,ha nem tudja eljutatni Európába.''
    Ebben igazad van!
    Sőt, tovább megyek: Hiába állomásozik (legalább) 3 légihadsereg (USAAF) Európa peremén (értsd Észak-Afrika és Anglia), ha nincs a potenciális (támadható) stratégiai célokról értékelhető információ (légi felvétel)!
    Ezt persze tudták a németek is, de a légi felderítő gépeket (az elején főleg Spitfire-ök, majd később a Mosquito-k) csak ritkán tudták lekapni. A Me-262 nagy segítséget jelentett. Bár későn kezdték gyártani (hála Galandnak, meg Hitlernek), de még így is előfordult, hogy 1-2 nagyváros újbóli bombázását azért nem tudták megkezdteni, mert a Luftwaffe állandóan levadászta a felderítőket, így nem tudták kiértékelni a végrehajtott légitámadás eredményességét / eredménytelenségét (a szárazföldi hírszerzés meg 1 kicsit lassú...).
    Továbbá, hiába van rahedli ember és hadianyag Angliában (és Észak-Afrikában), ha azt nem tudják Normandiában (vagy Dél-Franciaországban) eredményesen a partra tenni. Mint tudjuk, Olaszországban Kesselring ''adta az ívet'' az angoloknak, abban szinte hiba nem volt! Panzer Meyer (állítólag) nem vesztett el egyetlen egy harckocsit sem Olaszországban. Én ezt fenntartásokkal veszem, úgy már reálisabb lehet, hogy a kilőtt példányokat vissza tudták juttatni a saját oldalra (valóságszerűbb). Persze ez sem semmi szervezési teljesítményt jelent, már ha igaz egyáltalán!

1905. hsz.: ''Ahhoz az kellett volna, hogy normális fegyverekkel legyenek felszerelve a szövetségeseik (mármint a németeknek) és legyen is elég belőlük.''
    A németek legfőbb problémája ez ügyben (meg úgy általában véve) a gyökér ''felsőbbrendűség'' (más nemzetek lenézése -> gőg)!
    Ha bevonják idejében a szövetségeseiket jobban a termelésbe (pl. a magyarokat és a románokat (az olaszokat is) a repülőgép- és harckocsigyártásba <pl. FW-190 <és nem az 1942-re elavult Me-109!!!> és Panther <!a Skoda gyártotta a Panther-ek egyes részeit!>), és ésszerűbben termelnek (egyszerűen és nagy mennyiségben), ha megnyerni nem is nyerik meg a háborút - mert azt azért ne felejtsük el, hogy a ''feltétel nélküli kapituláció'' volt az egyetlen elfogadható cél szövetséges részről a német-olasz-japán hármas ellen - de odébb tolhatták volna, max. 2 évvel!
    Ha pedig a hátországot nézzük, a ''zsidó kérdés végső megoldását'' teljesen befejezik (amit ugyebár az angolszász légi felderítés folyamatosan fotózott <?bár állításuk szerint nem tudták értelmezni a képeket?>!) és noha kifejlesztenek sok újszerű fegyvert, de azok nem voltak olyan jellegűek, amiket az ''ellen'' ne tudtott volna lemásolni már akkor (ebben talán csak a rakéta-technika a kivétel, hisz sugárhajtóműveket már az angolok <és az amcsik> is építettek és teszteltek '40 környékén - de lehet már előtte is, ebben nem vagyok most teljesen biztos), ill. lelövöldözni (a P-51D-k, Spit XIV-ek igencsak fajint gépek voltak, no meg az angolszász pilótanövendékek nem ''kopterek'' voltak, mint a kései német - bombázópilótákból átképzett - vadászpilóták, az amcsiknál több 100 órás repülés után kerültek a harcoló alakulatokhoz - ha jól emlékszem 700 óra)!
    Szóval, ha a szovjeteket meg tudták volna állítani a szárazföldön (amire a Panther nagyobb arányú termelése esetén lehetett volna reális esély <+2000 db legalább a Tiger-gyártás 1944 elejei leállításával!>), az angolszászokat pedig nem hagyni annyit bombázni és partra szállni, el tudtak volna még játszogatni a dologgal (szovjetekkel), egy ideig.
    Persze jöhet a kérdés, hogy a mindezektől teljesen függetlenül haladó Manhattan-projekt két végtermékét (Fat Man, Little Boy) vajon Japánra dobják-e le Thruman-ék, vagy Németországra?
    Mivel a náci Németország ''végső megoldása'':) elsőbbséget élvezett Japánnal szemben, így a kérdés már meg is van válaszolva.

szicsu: ''Ha a német tengeralatjárok fejlesztésére több figyelmet ill energiát fordítanak, akkor a szovjetunio nem kapott volna akkora mennyiségű utánpótlást Amerikától.''
    Azt azért vedd figyelembe, hogy az USA ''majdnem'' szárazföldi kapcsolattal rendelkezik a (volt) Szovjetunióval (ld. Alaszkánál a Bering-szoros)! USA légi úton gond nélkül ellátta már akkor is, tengeri úton megint csak Szovjetuniót (ld. Lend-Lease). Bár egy kicsit sok idő volt átcígölni egész Ázsián a muníciót (!Transzszibériai Expressz vonala épp kelet-nyugat irányú, bár ''csak'' Moszkvától-Irkutszkig megy), de megtették. Akkoriban ez több, mint 1 hét vonatozás volt.
    A ''tengeralattjárós témát'' szinte teljesen kimerítették a németek, megtettek mindent a kódoláson kívül! A hiba megint csak a ''felsőbbrendűségben'' keresendő, mondván (ha jól emlékszem) ''a 6 tárcsás ENIGMA-gépet sohasem fogják megfejteni a szövetségesek''. De rácsesztek elég derekasan, mert igen (lopás)! Ha beraknak egy újabb tárcsát (7.) 1943 közepén-végén, valószínű, hogy a vh. végéig nem törik fel a német rejtjelezést (csak újabb lopással)! => Nem tudnak a ''pöpec'' tengeralattjáró-elhárítók a ''falkák'' összevonási helyeiről.
    Így voltak ezzel a japánok is, de őket már korábban lefülelték. Yamamoto-t le is vadászták az égből a P-38-asok...
    A másik gondja a németeknek a haderőnemek közötti együttműködések hiánya, ill. a felesleges rivalizálások (megint a ''felsőbbrendűség''). Jelen esetben a felszíni és a felszín alatti erők.
    Ezt manapság az USA csinálja jól.

A felsőbbrendűségre van egy vicc is (td fajint a tied :) 1904. hsz.):

Mi a különbség a nyugati és a szovjet AIDS között?
    Az, hogy a nyugati gyógyíthatatlan, a szovjet pedig ''legyőzhetetlen''.

Mindennek van ellenszere:
    - ASDIC: merülési mélység és a ''futássebesség'' növelése + a taktika, amivel a németeknek nem volt bajuk szinte sohasem
    - nagy hatótávolságú járőrrepülőgépek: ezekkel viszont igen, hisz a gépek RADAR-ral keresték fel a hajókat, majd a cél előtt fényszóró felkapcs. és kakukk: ''Bombs away''. Ez az ún. ''Leigh-fényszóró'' (éjszaka ez egy kicsit szar, korom sötétben ücsörögni a toronyban, egyre erősödő repmotor zaja valahonnan, majd hírtelen atomnagy fény és csatt. A következő képe a toronyban ülő őrszemeknek Szent Péternél lesz...). Java részt ezek küldték a hullámsírba a ''búvárhajókat'' => légelhárító üteg a törzsre, v. a toronyba. Erre voltak is próbálkozások, de nem váltak be, mint daa-raa is írja.
    Erről könyv: Norman Franks: Sötét éj, nagy mélység (Hajja&Fiai kiadó, 1999.)
    - kísérő repülőgép-hordozók: kombinált felszíni-felszín alatti támadás (ez már nehezen lett volna kivitelezhető megfelelő felszíni német haderő nélkül)

Mindent összevetve, a németek ezt a háborút sehogyan sem nyerhették volna meg! Kitolni kitolhatták volna a végét, de megnyerni nem! Ha Hitler egészségügyi állapota továbbra is olyan ütemben romlik, ahogyan, 1946., de legkésőbb 1947-re meghal (ld. ''Háború és 49 év béke'' 1. szám: 47-50. oldal). Emiatt felmerül 1-2 kérdés:
    - Ki került volna a helyére? Himmler, Göring (a Dagadt), vagy más?
    - Kapitulálnak-e (ez mindíg a hadihelyzettől függ: ha nincsenek veszélyeztetve, akkor nem valószínű)?
    - Vagy a szövetségesek elfogadják-e a békét, fegyverszünetet (''Si vis pacem, para bellum.'' = Ha békét akarsz, készülj a háborúra. :) )?

1910. hsz.: Japán:
    Eléggé messze volt Európához ahhoz, hogy az ne befolyásolja a döntéseiben: mindíg a maga útját járta. Ha Midway-nél a ''felszín'' alá küldik a három amerikai ''lapostetejűt'', mint ahogyan nem tették - pedig megtehették volna - és variálnak a rejtjelező berendezéseikkel még ennek előtte (egyáltalán foglalkoznak vele!), akkor ők is elodázhatták volna legalább 1, de inkább 2 évvel az amerikai ''békaugrás''-stratégia megkezdését (hisz övék az egész Csendes-óceán)!
    Amerika persze továbbra is ''gyurmázik'', egyre erősődik => a japánok vége úgy is a daráló lett volna.
    Japán amúgy is elég kezdetleges szárazföldi haditechnikával rendelkezett a németekhez képest, szinte minden téren (kézifegyverek-páncélosok; bár a katana azért megmutatta, mit tud művelni közelharcban ember-ember ellen, ha már nincs idő lőni!!! :)). Persze másolni piszkos jól tudnak a mai napig, úgyhogy Hitleréktől elcsaklizhattak volna ezt-azt (mint ahogy meg is tették, csak későn).
    Már csak e miatt sem állja meg a helyét az USA japán inváziója! Katonailag kivitelezhetetlen lett volna!
    Yamamoto is tökéletesen tudta ezt, hisz sokáig az USA-ban tanult, mint sok honfitársa (ld. Az utolsó szamuráj c. film ennek a kornak az előzménye, a XIX. század vége!)! Egyedüli céljuk a Csendes-óceán feletti teljes és korlátlan felszíni és légi ellenőrzés megszerzése! => Pearl Harbor kiiktatása igencsak sok időre (1941. december 07.).
    Az amcsik be is voltak a japán partraszállás miatt tojva, bár ez szimpla politikai fogás volt kormányuk részéről. Motiválta a nemzetet, újabb ''ellenségképet'' adott nekik.

Azért az érthetetlen számomra, hogy a németeken kívül más miért nem (nagyon) használta ki a tengeralatjáró-fegyvernemet (max. felderítésre).
    A Type XXI. manőverező képessége meg erőssen vitatott azzal a marhahosszú és szűk hajótesttel => A nagy motorteljesítményt nem tudták kihasználni. => Csodafegyvernek ez sem nevezhető! Bár kialakítása tényleg iránymutató volt a hidegháborús fejlesztésekre.

A Sturmtiger létjogosultsága megintcsak ''érdekes'' kérdés. Összesen 18 db alvázat építettek át erre, úgyhogy ez sem csodafegyver, csak egy próbálkozás. Harcászati jelentősége = a 0-val, még ha 100-at gyártanak belőle is! Pontatlansága nem kérdés. Állítólag bevetettek Magyarorazágon is egy pár példányt.

A He-162 Salamander meg OK, hogy 80 nap alatt készült el, ''csutka'' fából volt az egész, de az, hogy a fiatal pilótákat arra kérték, hogy Kamikaze módjára repüljenek bele a bombázókba, valamiért nem tetsztett nekik. Fene tudja, hogy miért...

• csibor

addikt

válasz #65675776 #1909 üzenetére

Bár a rombolok I.vh-ból megmaradt darabok voltak,és ráadásul még párat vissza is kértek.

törölt tag

válasz szicsu #1911 üzenetére

Nos a Type XXI tengeralattjáró ''csak'' annyira volt forradalmi kialakítású, hogy a könycsepp alakú test megjelenéséig (AGSS-569 USS Albacore-on alkalmazták először) minden tengeralattjáró ilyen testtel készült! Viszont a Walther-féle peroxid-os turbinát a későbbiekben csak kísérleti célokra alkalmazták. A schnorke (amit tudtommal schnorkel-nek neveztek a valóságban) nem radar, hanem légzőperiszkóp volt. Arra szolgált, hogy a tengó periszkópmélységben haladva is tudja üzemeltetni a dízeljeit, ezáltal jelentősen megnőtt a hatótávolsága, illetve periszkópmélységben a sebessége. Az #1905-ben én is említettem.

De ne mindig higgy a szemednek:
    A Maus nem annyira csodafegyver, mint inkább pénz-, és nyersanyagpazarlás volt.
    A Phanter IIG infra gondolom Pz VG Panther infra lett volna.
    A rail gun esetén hamár rájöttek, hogy az akkori technológiai szinten megvalósíthatatlan. Még ma is csak kísérleti eszközként létezik.
    A V-1 nem rakétafegyver, hanem a mai robotrepülőgépek elődje. A V-2-nek semmi köze hozzá! Teljesen más elven működött a kettő.
    Falk U-boot: Na ez igen hamar bebukott, a tengók legjobb védekezése a repülőgépekkel szemben a vészmerülés volt. A felszínen légvédelmi ágyúkkal harcoló tengeralattjárók csak kezdetben okoztak meglepetést, a későbbiekben halálra voltak ítélve.
    A Schwalbe (vagy ahogy ő kisbetűvel(!) írja fecske) Tényleg kitűnő fegyver lehetett volna, ha nem aprózzák el a mennyiséget, hanem koncentráltan vetik be. Helyesírni nem tud a szerző: Fw-190D 'dora', a valóságban FW-190 Dora, Me-109K 'Küstün' esetén nem tudom honnan vette a Küstün nevet, ismereteim szerint Kurfürst volt.
    Arado AR-234 Blitz: Hasonlóan forradalmi, mint a 262-es, csakhát ez is későn jött és kevés volt belőle.
    Junker Ju-287: Az ott írtakkal ellentétben nem hátra, hanem előrenyilazottak a szárnyai. A szerző elfelejti, hogy nem vált sohasem bevethetővé, mivel a német mérnökök nem tudták megoldani az elcsavarodó szárnyvég problémáját. Emiatt a gép a levvegőben kiszámíthatatlanul viselkedett minden kicsit is komolyabb manőver során. Ez a mai napig igen komoly probléma, az X-29 is azért lett csak akkora amekkora, mert ebben a méretben tudták garantálni a kontrollálhatóságát. A legnagyobb használható előrenyilazott szárnyú gép az S-47 Berkut, ennek a szárnyszerkezete azonban kb1,5-szeres tömegű a szabvány Szu-27-éhez viszonyítva, miközben kisebb a felülete. Szép elmélet, csak nem éri meg erőt fordítani a megvalósítására.
    A Go-229 csak prototípus volt, csodafegyvernek nevezni bizony ''csúsztatás''.
    A Me-264 alig tudott többet az 1940-ben már rendszeresen használt FW-200 Condortól.
    Heinke 162 (salamander): (már megint kisbetű) A sebesség nem minden, az csak egy nagyon kis része a harcnak.
    Hogy a függőlegesen felszálló vadászgépeknek mi köze van az Osprey-hoz (ami konvertiplan, semmi köze sincs a vadászgépekhez, sokkal inkább a helikopterekhez), azt végképp nem tudom. Az oldal szerzője valószínűleg hallott valamit a Natter-ről, de a nevét már nem.
    Az F-117, típusjele ellenére, nem vadászgép, a rá vonatkozó kijelentés erősen összeesküvéselmélet szagú. A Night Hawk esetén alkalmazott sárkányépítési módszer alapjait egy orosz tudós írta le!
    Ami még tetszett: ballisztikus atombombák, bozzóka.
    A ''szerző'' elég sok félimformációból dolgozik.

Ezzel már érdemesebb foglalkozni: Ian V. Hogg: A II. világháború német titkos fegyverei (Hajja & Fiai, 1999)

• szicsu

őstag

[link]Ezen az oldalon találtam egy modern német tengeralatjárót. (nem tudom ,mennyire megbízható ez a forrás :F )
    Tehát ha ez a tengeralatjáró 2 évvel hamarabb fut ki akkor .....

[Szerkesztve]

• szicsu

őstag

Hát igen ha az Japánoknak sikerült volna megnyerniük a midway szigeteki csatát (remálem jól írtam:) )akkor bombázokkal elérték volna amerikát.Eza tény befolyásolta volna a háború további menetét

törölt tag

válasz szicsu #1907 üzenetére

A probléma, ami miatt nem bírták a mennyiség-minőség arányt számukra kedvezően alakítani, az pontosan benne van az #1905-ben.

Az MP44, vagy STGw44, meglehetősen népszerű volt, már azok körében akik kaptak belőle. Az a néhány tízezer katona, főleg az SS soraiból.
    Az MP40 alapvető problémáját a helyretoló szerkezete okozta, ugyanis vegyes csavar-, légrugós csillapítású volt. A légrugó viszont szűk illesztéseket követelt a hatékony működéshez, ez viszont fokozottan hő- és szennyeződésérzékeny! (bővebben: Kaliber 2000/10)

A ráfordított összegekkel igazán nem volt probléma, csak szokás szerint rossz helyre ment el. Hosszú ideig nem lettek volna képesek hátráltatni az amerikai-angol törekvéseket, mivel ezzel csak előrelendítették volna a tengeralattjáró elleni fegyverrendszerek fejlesztését. 1944-re már rendelkezésükre állt a szükségesnek ítélt mennyiség (300db), csakhát addigra volt ASDIC, nagy hatótávolságú járőrrepülőgépek, kísérő repülőgép-hordozók. A németek győzelméhez igazán arra lett volna szükség, hogy amerikát a háborún kívül tartsák. Ehhez viszont komolyabb szövetségi együttműködésre lett volna szükség, ahogy azt a későbbi győztesek meg tudták tenni, félretéve egymással szembeni fenntartásaikat, előítéleit. És egyébként ha korábban is rendelkezésre állt volna a szükséges mennyiség, hamar elfogyott volna. 1940-ben az amerikaiak csak úgy átadtak az angoloknak nem kevesebb mint 40 rombolót, 500000 puskát egyenként 50 lőszerrel, 80000 géppuskát, 900 75mm-es gyalogsági löveget egyenként 1000 lőszerrel!

• szicsu

őstag

válasz #65675776 #1905 üzenetére

A harckocsik minősége terén, én úgy érzem elég szépen a helytáltak a németek, a mennyiséggel voltak problémák.
    Szerintem nagyon hiányzott a háború elején egy megbízható,pontos, fél- ill. automata kézifegyver. Az MP44 (nekem tetszed a cod-2 ben) nem tudom ,mennyire volt népszerú a katonák körében.Mert az MP40 géppisztoly pl afrikában nem volt túl megbízható.

Az ipari igaz,hogy nem a námeteknek kedvezett,de:

hiába gyártja Amerika a legtöbb harckocsi,ha nem tudja eljutatni Európába

Ha a német tengeralatjárok fejlesztésére több figyelmet ill energiát fordítanak, akkor a szovjetunio nem kapott volna akkora mennyiségű utánpótlást Amerikától.

• mityku

aktív tag

válasz Gyantusz #1900 üzenetére

Hi!

Ahogy td mondta, egyrészt amolyan összeesküvéselmélet szaga van a dolognak, bár vannak benne igaz tények is. :D :DDD
    pl. Német antarktiszi akciók talán2-3 alkalommal is jártak ott
    [link]
    A hajó amivel utoljára dokumentáltan mentek az a Neuschwabenland volt, az expedíció vezetője Richard E. Byrd volt, aki többek között 1926 (ha jól olvastam) átrepülte a Déli és az Északi sarkot is.
    [link]

Van egy dvd-m azon lényegében megvan, hogy Himmler marhán hitt az okkultista dolgokban még jobban mint Hitler. abban is elég sok érdekes dolgot említenek. A filmet a Discovery Channel adta ki, Nácik - Titkos összeesküvés címmel 1998-ban.

törölt tag

válasz szicsu #1903 üzenetére

Ahhoz az kellett volna, hogy normális fegyverekkel legyenek felszerelve a szövetségeseik (mármint a németeknek) és legyen is elég belőlük. És persze átállítani a gazdaságot a háborús igényeknek megfelelően. (az fegyvertermelés részesedése a teljes termelésben No-ban: '41: 16%; '42: 22%; '43: 31%; '44: 40%). Hitlerék ugye két évesre tervezték az egész háborút, ezért is állították le vagy lassították sok előremutató eszköz fejlesztését (pl Me-262, FW-190D/Ta-152, Type XXI, PzV ( bár ezt jobb is hogy kihagyták, lényegében egy átmeneti típus lett volna a PzIV és Pz VI között, azonos kialakítással)...). Gondoljunk bele, hogy ennek a tervezett időszaknak a végén volt 16% a részesedése a fegyvergyártásnak! Mégis mire számítottak???

És helyesbítenem kell magamat: a II.vh elején az USA gazdasága a világtermelés nem 49, hanem ''csak'' 42%-át adta. De a különbség (7%) így is több mint a teljes francia részesedés (5%). Németország és Nagy Britannia 14-14%. Hozzá tartozik, hogy ekkorra az amerikai gazdaság még nem heverte ki a gazdasági világválságot! A háború végére igaz a 49%.

Akit bővebben érdekel: John Keegan: A második világháború (Európa, 2003) II. rész 10. fejezet Haditermelés 354-373. oldal Ezt a könyvet egyébként is csak ajánlani tudom mindenkinek, kitűnő összefoglaló, forrásértékű mű! Kötelező olvasmány mindenki számára, akit a II. vh érdekel!!!

• td

senior tag

válasz szicsu #1903 üzenetére

Erről nekem egy vicc jut eszembe.

Hitlernek jelentést tesznek:
    - Az olaszok beléptek a háborúba, Mein Führer!
    - Akkor küldjön oda egy hadosztályt!
    - ...Na de, Mein Führer, a mi oldalunkon!
    - Ja, akkor hármat!

Gyantusz, az az antarktiszi dolog egy olyan összeesküvés-elmélet, amiről még a Rieder könyveiben sem olvashatsz (ha jól emlékszem, ő is csak arra utalt, hogy tengeralattjárón menekítettek meg néhány háborús bűnöst).

• szicsu

őstag

Szerintetek a Német,Olasz és Japán csapatok legyőzhették volna a ''Világot''?
    Most olvastam el (megint) Rommel elképzeléseit,szerintem akár még győzhettek volna.

[Szerkesztve]

• szicsu

őstag

Sziasztok!

Most kezdtem el olvasni ezt a könyvet[link]

[kép]

elég részletesnek indul,legalább is az első 80 oldal :B

valaki olvasta már?
    Vélemények?

• Gyantusz

tag

válasz #65675776 #1892 üzenetére

Bár inkább sírni kellett volna eme járművek láttán, hogy dédfaterék ilyenekkel voltak kénytelenek ''harcolni'' odakinn. A 7,62x54R lazán átcsapta...
    Bár a Bren Carrier is egy röhej lövészpáncélos az Sd.Kfz. 251 mellett (de ''ha nem egy súlycsoport'', akkor Sd.Kfz. 250)!

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés