- Rák
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- bambano: Bambanő háza tája
- GoodSpeed: Ma a Samsung Galaxy S24 FE-re is megérkezett az Android 15-ön alapuló One UI 7.0
- Luck Dragon: Új energia- és akkumulátor-címke az okoseszközök dobozában
- sziku69: Szólánc.
- gerner1
Új hozzászólás Aktív témák
-
mityku
aktív tag
Ha már német ÁSZOKról volt szó, akkor tessék itt körülnézni, hogy kinek hány légigyőzelme volt:
Bővebben: link -
Rommel6600
őstag
Én úgy tudom a németeknél min 10 kellett, nem 20!
egy könyvből is idézek, mert nem hagyott nyugodni a dolog:
''Nem elhanyagolható az az információ sem, hogy még az USAF és a RAF pilótái öt légigyőzelem után kapták meg az ˝ász˝ minősítést, addig a németeknél ugyanezen címhez legalább tíz légigyőzelem szükségeltetett.''
ettől függetlenül lehet igazad, de majd daa-raa megmondja, Ő mindenben otthon van -
Engineer -
csendes tag
''...például Hartmann 302 győzelme mellett...''
Úgy emlékszem, Hartmann 352 légigyőzelmet aratott, de akár 302-vel is toronymagasan verte volna a szövetségesek legjobb ászait... Elképesztő, hogy az a néhány pilóta (gondolok itt a legeredményesebbekre) mennyire jól repült és sokszáz gépet le tudott lőni!
Meggyőződésem, hogy a Bf109 nem volt annyira elavult, mint ahogy egyesek sugallják. Kétségtelen, hogy a Me262-t jóval hamarabb be kellett volna vonni a sorozatgyártásba/csapatszolgálatba, nem pedig erőltetni a villámbombázóként való hasznosítást.
[Szerkesztve] -
mityku
aktív tag
Pontosan! Egyedűl Norvégiából tudtak volna nehézvizet szerezni (Norsk Hydro állította elő), de mint mondod feladták miután szabotázsakciók voltak ezirány ténykedésük ellen.
Viszont a vegyifegyverek fejlesztése terén nagyon jó eredményeket értek el! Számos harcanyagot fejlesztettek ki, persze nem a 40-es években kezdődött a vegyi hadviselés, már 1915 februárjában 15 cm-es xili-bromiddal töltött lövedékeket löttek ki az oroszokra, de a téli hidegben a xilil-bromid megfagyott és könnyeztető hatása elmaradt.
Majd Ypern közelében 1915 áprilisában klórgázt vetettek be (sikeresen).
1919-ben foszgént, klórt, mustárgázt, lewisitet, arzéntartalmú füstöket és könnygázokat használtak általánosan vegyi hadviselésre. (nem csak a németek!)
Majd a 30-as években Németországban egy rovarírtó szerből jön létre az etil-dimetil-amido-foszfor-cianid, más néven a ''tabun''. 42-re megindúl a termelés, a háború végéig 15000 tonnát állítottak elő belőle, szinte minden készletet, felszerelést a ruszkik magukkal vittek ahogy elfoglalták Dyhenfurtot.
1938-ban fedezték fel a szarint, előállítása nehezebb volt mint a tabunt. Csak kis mennyiségben állították elő, katonai célu bevetésre sohasem gyártották.
1944-ben fedezték fel az utolsó harci gázként alkalmazható vegyületet a ''szoman''-t. Sokkal mérgezőbb volt mint elődei, de fejlesztése csak a laboratóriumi körülmények között tartott, mire vége lett a háborúnak.
A nyugati szövetséges hatalmak nem sokat tudtak a Németországban fejlesztett gázokról! Meglepődve tapasztalták, mikor szerte Németországban a fegyverraktárakban vegyibombákat találtak (bevetésre készen). Onnan tudták, hogy a britek is felfedezték a harcanyagok egy részét (típusát), hogy a korabeli szaklapokból eltüntek az idevonatkozó szakmai cikkek!
Egyvalami tartotta vissza a bevetésüktől őket, tudták, hogy a britek is bevetnék a vegyifegyvert. Az ellenanyagokkal pedíg nem rendelkeztek! -
mityku
aktív tag
válasz
Rommel6600 #1490 üzenetére
Nem tudod véletlenűl, hogyan hívták azt az egységet amiben a háború vége fele Galland és ''repülő cirkusza'' szolgált. Azt tudom, hogy ebbe az egységbe gyűjtötték össze Németország legjobb vadászpilótáit!
Mondasz valamit azzal, hogy szinte nem is tud az ember (lehet aztán csak az én tudatlanságom) szövetséges ''ász'' pilótát aki olyan eredményeket ért el mint az általad említett német ászok! -
cikasz
őstag
válasz
JagdPanther #1480 üzenetére
Pont ezt nem akarom.
Ha nyiltan kimondanám a véleményem már rég rossz lenne.
Legyen annyi, hogy eltüntek volna bizonyos csoport(ok) a föld szinéről, nekem akkor már jobb lenne. És itt nem feltétlenül a zzzzzsiráfokra gondolok. -
Rommel6600
őstag
válasz
#65675776 #1486 üzenetére
Azért szerintem nem kellene így leírnod Hartmann-t
Akkor szerinted ki volt a legeredményesebb német pilóta a háború alatt?
Talán Galland? Ő ha jól emlékszem harcolt az angilai csatában is. Később mivel eltiltották a repüléstől, már csak a prototípusok próbarepülésein irtotta az ellent, parancsnoka Göring nem kis örömére
Haj jól tudom Galland a fókát részesítette előnyben, és Ő azzal repült kis túlzással amivel akart!
Még egy vki jöhet számításba: Talán Rudel? vagy Ő sem volt neked elég jó ''csak'' eredményes???
szerk: Vagy talán az egyik szövetséges pilóta volt a legjobb? Bár őket itt meg se lehet említeni, az Ő legjobbjuk talán ~30 gép lelövésével büszkélkedhet, ami például Hartmann 302 győzelme mellett ''kevéske''
[Szerkesztve] -
mityku
aktív tag
válasz
#65675776 #1486 üzenetére
''Ez utóbbi bizonyos alverzióját a Rába is gyártotta''
Hát igen a Weiss Manfréd nevén futó gyár elég sok mindent gyártott a háború során (vasuti vagonok, repülőgép, katonai teherautók, a híres Botond katonai jármű [mármint hazai viszonylatban],) de a háború után is széles körben dolgoztak (haditechnikai rendeléseik mindíg voltak (ami megmaradt még a gyárból illetve kft-k, a hazai katonai gépjármű tender nyerteseként szállítja a honvédségi szállítójárműveket).
Egyébként nem tudom mennyi maradt meg volt reptér kifutójából, de gondolom nagy része az enyészetté vált! Sajna! -
JagdPanther
aktív tag
válasz
Rommel6600 #1481 üzenetére
csak arra írtam h a 262nek nem volt az elődje a 163. mer a Komet az téyleg ez a v2 szerű rakéta hajtóművel ment a 262 meg hasonlóan a mai sug. hajtású gépekhez hasonlóval. na ma utánanézek rendesen és elnézést ha rosszul mondtam.
-
mityku
aktív tag
válasz
Rommel6600 #1476 üzenetére
Tudom, hogy nem kötözködni akarsz!
Gondoltam, hogy a két gép meghajtása nem ugyanazon a módon ment keresztűl! De mivel a Comet előbb született meg valamiféle tapasztalatra tettek szert a ''gyorsabb'' repgépek vezetésével kapcsolatban. Ez volt az én gondolatmenetem.
Ezt a kocsonyás masszává való válást talán egy régi Topgun-ban/Aranysasban olvastam, de nem emlékszem már rá pontosan.
Egyébként megtudnád mondani (vagy mások), hogy mi is volt a két anyagnak a neve amit a rakétahajtóműben használtak?
Találtam egy két anyagot, de nemtudom ezek küzül melyik kettőt használták?
Z-Salz Kalcium- és nátrium-permanganát keveréke. Olyan rakéta-hajtóanyagok oxidálószereként használták, amiben T-Stoff volt a tüzelőanyag.
T-Stoff Tömény hidrogén-peroxid. Különböző rakéta-hajtóanyagokban oxidáló szerként használták.
SV-Stoff Salétromsav és nitrogén-dioxid elegye, közismert nevén ''vörös, párolgó salétromsav''. Rakéta-hajtóanyagokban alkalmazták.
B-Stoff 92% hidrazin-hidrát és 8% víz keveréke. Az A-Stoff-al együtt rakéta-hajtóanyagként használták.
A-Stoff folyékony oxigén -
törölt tag
Okos kis oldal: FW-190-esek felülmúltás a Spit-eket az Angliai-csata során!
A Messzert előnyben részesítették a legjobb pilóták? Kik voltak azok? Hartmann? Legfeljebb a legeredményesebb! Azért megnéztem volna mit csinál a Kanalfronton! Nem véletlen, hogy Priller a III/JG54-et még fél évvel a keleti frontról való áttelepítés után sem tartotta bevetésre alkalmasnak. A csereként keletre települt I/JG26 viszont elég rendesen aprította az oroszokat, alig volt saját veszteségük. Igazából a Luftwaffe vezetése erőltette a 109-est, a pilóták meg azzal repültek amivel az alakulatukat felszerelték. A JG26-ot is vissza akarták állítani Me-109-re, de a parancsnokok ellenállásán, amit a pilóták helyeseltek, megbukott ez a terv. A magyarok nem csak az Emil-t, hanem a Dora-t, és a Gustav-ot is repülték. Ez utóbbi bizonyos alverzióját a Rába is gyártotta.
Történelemből 1-es. -
törölt tag
A németek teljesen rossz irányba indultak el az atombomba fejlesztése során. Az amerikaiak olyan koncentrációt értek el tudósokban, hogy nem kellett külső forrást igénybe venniük az elméleti K+F-hez. A németek viszont még csak a reaktort sem tudták beindítani. Viszont abban több igazság lenne, ha azt mondanád: magyar találmány! Csak három nevet mondok erre: Wiegner Jenő, Szilárd Leo, Teller Ede. Igen fontos szerepet játszottak a Manhattan tervben. Szilárd Leó-nak köszönhetjük a chemoterápiát, Teller Edének a hidrogénbombát.
A kifejlet nem változott volna, mivel a németek komoly nyersanyaghiánnyal kűzdöttek. Legfeljebb újra elővették volna a vegyi fegyvereket mindkét oldalon. Pedig Hitler határozottan megtiltotta ezek bevetését! Gondolod, ha az amerikaiaknak is csak kb. 4-5 bombára elegendő hasadóanyaguk volt, akkor a németeknek több?
Lassan odáig jutunk, hogy minden német találmány, beleértve a szamovárt is, ami köztudottan az egyetlen orosz találmány. -
törölt tag
válasz
Rommel6600 #1481 üzenetére
A gázturbina is kémiai energiát alakít át hő- majd mechanikai energiává! A különbség, hogy a rakétahajtóműhöz magaddal kell vinned az oxidálóanyagot is, a gázturbina azt a környező levegőből nyeri. A rakétában csak akkor jön létre öngyulladás, ha az oxidálóanyag és az üzemanyag keveréke hipergol. A Komet esetében ilyen volt. Mellesleg JagdPanther téved amikor különbséget tesz rakétahajtás és sugárhajtás között: a rakétahajtómű is egyfajta sugárhajtómű, akár a gázturbina, a pulzáló hajtómű (ami a Fi-103-ast is hajtotta), a torlósugárhajtómű...
Nem helyeslem semmelyik fél rossz, erkölcstelen döntéseit. Olyan háborút még nem vívtak, amelyben akár csak egy fél is tiszta maradt volna! Én egy szóval sem mondtam, hogy az oroszokat felmenti az, hogy nem ők támadtak! Viszont így nem őket tartja a történészvilág agresszornak.
Nem lett volna cseppet sem jobb ez a világ, ha a németek nyerik a háborút.
A Messzer alatt Én a 109-est értettem, az adott hsz-ben is csak erről a típusról ejtettem szót. Márpedig az bizony '42-re elavult. Az FW-190 csak nagy magasságban mutatott kisebb teljesítményt. A Spitfire akkori változatai minden magasságban felülmúlták. Akkoriban a Messerschmitt műveknek már csak a Schwalbe-ra kellett volna koncentrálniuk. Illetve biztosítani kellett volna a feltételeket a soros motoros Fóka fejlesztéséhez, ami már minden magasságban jelentősen felülmúlta a 109-est!
Tudom, most nem csak a te felvetéseidre válaszoltam, de nézd el ezt nekem.
Hogy az amerikaiak lopták az ötleteket? Wernher von Braun önként és dalolva adta fel magát az amerikaiaknak, nem kellett kényszeríteni dokumentációk, ötletek átadására, megtette önszántából is! Az oroszok viszont kényszerítették az általuk elfogott tudósokat az együttműködésre. Az, hogy az amerikaiak ''letelepítettek'' rengeteg tudóst, az leginkább annak köszönhető, hogy megadták a lehetőséget és biztosították a feltételeket és a pénzt a fejlesztésekhez. Nem kellett letelepíteniük senkit, letelepedtek ott maguktól is a tudósok! -
-
rollins
őstag
válasz
JagdPanther #1480 üzenetére
zsiráfozás
(ez tetszik)
[Szerkesztve] -
Rommel6600
őstag
válasz
JagdPanther #1478 üzenetére
Ki írta, hogy a kettő ugyan az?
asszem Én nem...
De.---> Rakéta elven működött, de akkor is a két anyag keveredése során fellépő kölcsönhatásban a két anyag kémiai energiája hő energiává alakult át. Részletezni akartam, nem röviden beírni: rakétaelv! Hogy megértse mit tudott rosszul (és aztán megcáfolja, mert lehet még is Ő tudja jól)
szerk: bocsi, helyesen Komet (a sok Englisch miatt már fel se tűnt)
[Szerkesztve] -
JagdPanther
aktív tag
válasz
Rommel6600 #1476 üzenetére
a Komet az nem az volt amelyik rakéta elven működött? a Schwalbe meg sugárhajtású volt és a 2 nem uanaz asszem
asszem
-
cikasz
őstag
válasz
#65675776 #1468 üzenetére
''mint egyesek (pl cikasz,Petersson, többnyire te).''
Csak tudnám, hogy miért kell személyeskedni.
De tul képpen mind1 is. A történelemben nem müxik a ''HA'' szó , de csak elmondom, ''HA'' a németek nem veszitik el a háborút, jobb lenne a világ.
Köszönöm de nem kérek a visszavágásokból, hogy köcsög náci stb.
UI.: Nemtom helyesen irtam-e le mindent de köss bele lécci valamibe, az megy. köszi.
[Szerkesztve] -
Rommel6600
őstag
Félre ne érts, nem kötözködni akarok, de! A Comet (163-as) működése azon alapult, hogy a kétféle hajóanyag összekeveredésekor az anyag azonnal, nagy energiával elégett. Ezt használták ki, ezen az elven működött. És ebből kifolyólag inkább a leszállásnál voltak balesetek, amikor földetért a gép, és egy nagyot huppant, a két anyag összekeveredett és felrobbant a gép! Tehát ha a két anyag rákerült szegényre, legfeljebb szén maradhatott belőle nem kocsonya
-
Rommel6600
őstag
válasz
bogarfx #1470 üzenetére
''Az USA meg 10 evig a nemetektol lopott teknologiabol elt...''
Ha csak 10 év lett volna...
Mennyi tudóst telepített le az usa? nagyon sokat! és szép eredményeket értek el ezek az emberek, csak sajna az usának... És nem 10 évig: pl.: Werner von Braun, Űrkutatás-->rakéta technológia... Vitathatatlan a szerepe -
mityku
aktív tag
válasz
bogarfx #1473 üzenetére
Nekem is ez a hsz gyüjtés ugrott be elsőnek!
Viccet félretéve, Me-262-es már azért már stabilabb, kormányozhatóbb volt mint az előd Me-163-as. Azzal aztán voltak balesetek (persze melyik prototípussal nincsenek), amikor az emberből kocsonyás massza lett, mert bentrekedt a pilótafülkében és a kétféle hajtóanyag (ami a rakétahajtóműhöz kellett) ráömlött!
Eléggé borzasztó látvány lehetett! -
bogarfx
aktív tag
Ja ja a me 262 mar gazturbinas szuper kis repcsi volt csak keves volt belole meg a pilotak sem voltak kelloen felkeszitve.De azert ez is kuzdott apro gyermekbetegsegekkel mint szinte az osszes keson bevetett harci ezkoz
Tobbet nem irok mert megmondjak hogy csak a hsz.akarom gyarapitani
[Szerkesztve] -
bogarfx
aktív tag
válasz
#65675776 #1465 üzenetére
En Romaniaba elek de ne feljetek a tortenelemkonyvekbe nincs semmi fele utalas az arulasrol pedig ez a roman(moc) banda a vilag egyik legpofatlanabb nepe es meg finoman fejesztem ki magamat.Pl a roman tori tanar bevagja hogy itt csakvagy 70 evig volt Erdely MO-ge.Hunyadi meg a tobbiek azok mintha itt se lettek volna
-
Archer
őstag
válasz
#65675776 #1464 üzenetére
Azért így nem lehet kijelenteni, hogy a Messer elavult volt. A 109-es igen, de ekkor már folyt a 262-es tesztelése ami még a Mustangokat is lehagyta.
Nem tudom, ez az oldalt linkelték-e már, de azért belinkelem. Nagyon sok érdekes dolgot lehet megtudni belőle. Bővebben: link -
bogarfx
aktív tag
válasz
Az orosz meg az amcsi katonak voltak a kis jo katonak?
Ja raboltak ahol csak tudtak,az oroszok foleg a noket reszesitettek elonyben
Az USA meg 10 evig a nemetektol lopott teknologiabol elt most meg ok a nagy szabadsagharcosok Irak stb.Az amcsik mindig valamiert szalnak harcba,Irakba is csak az ulkajert ruccantak ki aztan meg meglepodtek hogy nem fogadjak okat tart karokkalTOLVAJ LOPOS BANDA DE KOZBE MEG AZ EGESZ TOK MARHA
Bushal az elen -
Rommel6600
őstag
válasz
Akkor ezek szerint, ha az oroszok támadnak az nem gond mert: ''Az oroszok szavahihetőségét soha-senki sem hitte el komolyan.''
Ha a németek akkor meg, ne beszéljünk becsületről?! Nem értelek. Csak azért nem ismersz el vmit, mert németek tették?
''Viszont az is nagyon távol áll tőlem, hogy a németek cselekedeteit minden körülmények között helyeseljem''
Az, hogy a szövetségesekét mindig helyeseld, már nagyon közel. Eddig ezt vettem észre
Mellesleg (bár ez nem egy helyesírási, vagy nyelvhelyességi topic): te ->Te , mert személyes névmás -
törölt tag
válasz
Rommel6600 #1467 üzenetére
Ez alapvetően részletkérdés. Az oroszok szavahihetőségét soha-senki sem hitte el komolyan.
Viszont nem ők támadtak, így teljességgel irreleváns, hogy mire készültek.
Félre ne értse senki: nem védem az oroszokat! Viszont az is nagyon távol áll tőlem, hogy a németek cselekedeteit minden körülmények között helyeseljem, mint egyesek (pl cikasz,Petersson, többnyire te).
Mellesleg támadott volna, men pedig támadt volna.
[Szerkesztve] -
Rommel6600
őstag
válasz
#65675776 #1465 üzenetére
Azért azt ne feledjük el, hogy bizonyított tény, hogy a szovjetúniót csak hadműveletileg, taktikailag nem érte váratlanul a támadás! ugyanis rövid (ez relatív) időn belül ő is támadt volna! És Sztálin bácsi is odabiggyesztette a szignóját Molotov által az említett szerződés aljára!!!
Az ő becsületükről se ártana szólni...
[Szerkesztve] -
törölt tag
válasz
Rommel6600 #1461 üzenetére
A románok kezdetben tényleg a bolsevizmus ellen kűzdöttek, az átállás után viszont magukért és nem a fasizmus ellen!
Hogy mi az árulás az nézőpont kérdése. Szerintem az is árulás, hogy a kirekesztettség éveiben ipari, technológiai együttműködési, majd megnemtámadási szerződést kötök valakivel (amiben a közöttünk elterülő országot is felosztjuk), majd amikor a helyzet, az érdekek úgy hozzák gondolkodás nélkül megtámadjuk őket (illetve a támadást jó előre, még a megnemtámadási szerződés megkötése előtt elkezdjük tervezni, legalábbis fejben). Micsoda korrektség!
Ha nem ugrana be: Rapalloi szerződés -> Molotov-Ribbentrop paktum -> Barbarossa
Ezután nem hinném, hogy bármiféle becsületről lehetne, kellene beszélni! -
törölt tag
Abban mindenképpen igazad van, hogy határozottan el kellett volna kötelezni magunkat. A németek melletti elkötelezettség nem hinném, hogy a mai napra túl sok előnyt hozott volna! Hadianyag nélkül nem lehet sikeres háborút vívni. Ebben Hitler igen komoly hibát vétett. Nem adott el szinte semmit a szövetségeseinek, amikor viszont adott (szinte ingyen) akkor már mindegy volt. Mondjuk az érthető, hogy '35-'43 között nem igazán adakozott, lévén neki sem volt sok mindene, csak annyi amire neki is szüksége volt (vagy még annyi sem, köszönhetően a rossz gyártásszervezésnek, amin csak Speer és Guderian megfelelő feladatkörbe helyezése tudott segíteni. A német ipari termelés csúcspontja '44 ősze volt, amikor egy hónap alatt többet gyártottak, mint '41-ben egész évben!!!) Márpedig hiába kötelezzük el magunkat, ha nincs mivel harcolni! Az Ansaldó ''matchboxok'', Toldik, Turánok nem sok mindenre voltak használhatóak (ezért is lepődök meg ezek esetében a sűrűn használt ''legendás magyar harckocsik'' kifejezésen.
Szóval érthető, hogy készterméket nem adott, de miért nem adott el licenceket? Illetve megtette a Me-109 esetén '44-ben. Amikor már késő volt, és - tetszik nem tetszik - a Messer addigra elavult.
Ez a dolog egyik része. A másik pedig az, hogy fel kellett volna ismerni, vagy inkább hajlandóságot kellett volna mutatni az iránt, hogy a mi esetünkben fegyverletétel csak az oroszok előtt volt reális elképzelés! Nem kellett volna annyira erőltetni a nyugati szövetségesek felé a békeajánlatot (amit a helyzetre hivatkozva Ők mindig is elutasítottak), hanem megkeresni a ruszkikat! És következetesnek lenni, elismerni amit tettünk. Nem pedig követelésekkel előállni!!!
Ha akkor ezt megteszik, valószínűleg az országunk területén sokkal hamarabb végetér a háború. A háború utáni helyzetünkön viszont semmit sem változtatott volna.
Petersson: A levél tényleg hosszú, de a megállapodás, ami egy ív papíron született nem. Nyugodtan beírhattad volna ide is.
Románia: Orszország 90%, a többiek 10%
Görögország: Nagy-Britannia 90%, Oroszország 10% (az USA-val egyetértésben)
Jugoszlávia: 50-50%
Magyarország 50-50%
Bulgária: Oroszország 75% a többiek 25%
[Szerkesztve] -
Petersson
csendes tag
Igen, magyarul van és el is küldtem neked.
Csatoltam a százalékos megállapodást is plusz csemegeként. -
Rommel6600
őstag
ez sztem csak részben igaz. egy ütközőország sehogyan sem kerülhetett volna úgy ki, mint a győztesek, olyan pozitívan a dologból(viszont lehet jobban jártunk volna)! Bár szerintem is ki kellett volna tartani a németek mellett végig, már csak a becsület miatt is, és nem átmenni árulóba mint pl a románok (eddig még a keleti bolsevizmus ellen küzdöttünk, holnaptól már a gaz fasiszták ellen fogunk, mert itt vannak ivánék! és mindezt Erdélyért! A *************)
-
-
Petersson
csendes tag
Ha valakit érdekel Horty levele Hitlerhez vagy a ''százalékos'' megállapodás Sztálin es Churchill között, az irjon egy e-mailt és átlököm. Ide nem teszem fel mert hosszú lenne. Amúgy nagyon érdekes olvasmányok.
-
-
mityku
aktív tag
válasz
Rommel6600 #1447 üzenetére
Gondolom ezt a 25 milkót is nagyon duzzogva, és csak azért, hogy fogja már be az kis senki nemzet a pofáját (aki egyébként oly sok kiváló tudóst adott a világnak, az más kérdés, hogy a tehetségüket nem itthon kamatoztatták)
!!
Ergo legyünk aztán baromi hálásak és ezt követően gondolni se merjünk még+ anyagi jóvátételről! Örüljünk, hogy egyáltalán kaptunk valamit! -
törölt tag
válasz
Rommel6600 #1449 üzenetére
Azért gesztus, mert semmi sem kötelezi erre.
-
Rommel6600
őstag
válasz
#65675776 #1448 üzenetére
''Persze teszem hozzá, bírósági itélet is született erről.''
Ha a vonatra írtad akkor: peren kívüli megegyezés született!
''gesztus''
Ha te elveszel vkitől 1000Ft-ot és évek múltán visszaadsz neki 1Ft-ot az szerinted gesztus? mert szerintem csak a rablás, lopás legalizálása... (tehát ''kártérítetted'')
Azt értem, hogy nem lehet követelése senkinek (ha lehetne se tudná érvényesíteni szvsz) , de azért vagyük már észre!!!
szerintem
[Szerkesztve] -
törölt tag
válasz
Rommel6600 #1447 üzenetére
A II. vh-t alapvetően Clemanceau számlájára lehet írni. Ha a Wilson féle béketerv valósul meg, akkor valószínűleg nincs a II. vh! Csakhát a franciák vezetőjéből kibüffent a mérhetetlen sovinizmus. Mindez viszont nem mentesíti a németeket, és személyszerint Hitlert.
Az aranyvonatra meg annyit mondok, amit korábban már említettem: a szokásjog szerint a győztes féllel szemben senkinek (legalább is a veszteseknek semmiképpen) sem lehet követelése. Úgyhogy tulajdonképpen egy gesztus, hogy az amerikaiak egyáltalán bármit visszaadnak. Persze teszem hozzá, bírósági itélet is született erről. -
Rommel6600
őstag
válasz
#65675776 #1446 üzenetére
Ha már arany
Ez is mi amről ma cikkeznek a lapok (pedig már évek óta téma, csak most lett akt), a 4MILLIÁRD dollár értékű (vagy több) ellopott aranyvonat után most idedobnak 25milliot...
no comment
''Az I. vh a gyarmati rendszer megváltoztatása, a gyarmatok újrafelosztása miatt robbant ki. a II. pedig az I.vh utáni békeszerződések miatti elkeseredettség okán (revizionizmus).''
Én (is) azt a nézetet vallom miszerint egy világháború volt és nem kettő, csak volt benne 20év fegyverszünet! Meg is mondta ezt versaillesban egy francia marsall (előre(!) mikor aláírták a dokumentumokat), és amikor a németek '39ben megindultak, a lengyelek ellen, az egyik lengyel tiszt mikor kirugdosták az ágyból az emberei (mert jöttek a németek) ezt mondta: igen uraim x marshall tévedett... DE CSAK 2 HÓNAPOT!!!
x - sajna nem emlékszemem a nevére (vmi halvány sejtésem van, de felelőséget nem vállalok érte!!! : Voss)
[Szerkesztve] -
törölt tag
válasz
Petersson #1445 üzenetére
Az arany miért lenne annyira fontos? Gazdasági szempontból mára szinte semmi jelentőssége! És ez volt már a XX. század elején is.
Az I. vh a gyarmati rendszer megváltoztatása, a gyarmatok újrafelosztása miatt robbant ki. a II. pedig az I.vh utáni békeszerződések miatti elkeseredettség okán (revizionizmus).
Nem vagy te egy kicsit paranoiás? Vagy csak simán irígy vagy a zsidókra?
[Szerkesztve] -
Petersson
csendes tag
Igazad van abban - amit persze tudtam - ''hogy az információ birtoklása hosszú ideje a győzelem egyik legfontosabb tényezője'' hiszen angliai is tudta jóval elore hogy bombazni fogjak oket, de nem tettek semmit pontosan a fent emlitett okok miatt.
Termeszetesen mind a ket vilaghaboru elore meg volt tervezve, nem csak ugy magatol nagy veletlenul robbant ki. Az egyetlen celjuk az volt hogy megszerezzek az aranyat. Hogy kik? Azt a ''Cioni bölcsek jegyzokonyvei'' cimu anyagban olvashatod. -
törölt tag
válasz
Petersson #1443 üzenetére
A Magic nem berendezés, hanem egy szervezet neve! Hasonlóan Bletchly Park-hoz (fedőnevén Ultra).
Az atombomba titkát nem kapta meg sohasem hivatalos úton a Szovjetúnió! Naiv fizikusokból szervezett kémhálózat útján kapták meg. Urániumot meg semennyit.
A Pearl Harbour elleni támadásnak a terve is elegendő lett volna háborús indoknak. Viszont amennyiben a megfejtett üzeneteket eljuttatják a nemzetközi szervezetekhez, akkor leleplezték volna, hogy feltörték a kódot! Ezzel egy hadititkot adtak volna ki, ami azt jelentette volna, hogy egy igen komoly stratégiai előnyről önszántukból lemondtak volna. Ezután ugyanis a japánok biztosan megváltoztatták volna a kódrendszert, aminek feltörését kezdhették volna előlről az amerikaiak. Mindez az áldozatok számának jelentős növekedését, a háború elhúzódását okozta volna!
Lehet elfelejted, megkockáztatom soha nem is tudtad, hogy az információ birtoklása hosszú ideje a győzelem egyik legfontosabb tényezője!!!
A II.vh kitörését nem lehetett volna megakadályozni azzal, hogy meghiúsítják a Nyugat-Európa illetve Pearl Harbour elleni támadást. Erről nem a szövetségesek döntöttek, hanem a támadások megindítói!
Megakadályozni úgy lehetett volna, hogy a franciák a rendelkezésükre álló kb 100 hadosztályból 1-2-t bevetettek volna a Rajna-vidéket remilitarizáló német zászlóaljak ellen, illetve nem működnek közre Csehszlovákia feldarabolásában. (Hitler ugyanis félt a csehszlovák hadseregtől, és a határmenti csehszlovák erődrendszertől, mivel akkoriban a csehszlovák hadsereg felszerelés tekintetében jobb volt a német haderőktől, létszámban pedig hasonló. Nem véletlenül vettek át több csehszlovák fegyvert a német haderők és használtak nagy mennyiségben Franciaország és a Szovjetúnió megtámadása során!) Ezekkel a tetteikkel az akkori brit és francia politikusok csak tovább növelték Hitler népszerűségét, hatalmát. Ha időben léptek volna Hitler nagyon hamar megbukott volna! Ezt látta Churchill már 1934-ben. Az akkori brit politikusok viszont nem hittek neki, ezzel tevékenyen hozzájárultak a II. vh kitöréséhez. A franciákról már ne is beszéljünk.
Nagy-Britanniát pedig igenis meg tudták volna szállni a németek, hogyha következetesen kitartottak volna a RAF elpusztítása mellett. Kb. 3-4 napra voltak tőle, amikor átálltak London bombázására. Ha a RAF megsemmisült volna, akkor légideszant hadművelettel biztosíthatták volna a szükséges időre a Csatornát. A légifölény birtokában sakkban tarthattá volna a Home Fleet-et is. A Brit-szigeteken ugyanis semmiféle nehézfegyver nem volt, puskákat is az amerikaiaktól kellett kérniük!!!
Az hiányzik még, hog Földi Pál és Kurt Reider könyveire hivatkozz. A szakmaiságtól igen távol állnak, leginkább csak összeesküvés-elméleteket tudnak gyártani. A történések hátteréről lazán megfeledkeznek. A jelek szerint az általad belinkelt oldalon is (ennek kifejtését lásd a hsz elején).
Ránézve a lapra eléggé anarchista jellege van!
[Szerkesztve] -
Petersson
csendes tag
Én csak szerényen hozzászolnék.
Ki, s kik voltak a valódi háborús uszítók és háborús bûnösök?
1940 szeptemberében, amikor a németek, olaszok és japánok aláírták a hármas szerzõdést, Churchill és Roosevelt újabb háborús hisztériakampányt indított. Roosevelt azzal ijesztgette lakosságát, hogy ha Angliát legyõzik, akkor valamennyien “puskacsõ elõtt fognak élni”. Ekkora hazugság eladdig még nem hangzott el Amerika sérülékenységérõl. (Minden katonai szakértõ egyetértett abban, hogy Anglia elözönlése tengeri úton lehetetlen, hát még Amerikáé!) Ennek ellenére nem riadt vissza a legcinikusabb eskütételtõl sem, mondván: “Már korábban megmondtam, de újból és újból elmondom: az önök fiait nem fogjuk elküldeni semmiféle idegen háborúba.”
És most kérem a teljes figyelmet: 1941 januárjában Harry Hopkins, Roosevelt személyes ügynöke bizalmasan közölte Churchillel: Ha Amerika háborúba lép, Japánnal lesz “az incidens”.
Idõközben William Friedman a “Magic” elnevezésû berendezéssel megfejtette a japánok titkos kódjait. Ilyen berendezést azonban nemcsak hogy nem küldtek Pearl Harborba, de Roosevelt elrendelte, hogy egyetlen elfogott hírt sem közölhetnek Pearl Harbor parancsnokaival, név szerint Kimmel admirálissal és Short tábornokkal.
Amikor Hitler megtámadta a Szovjetuniót, Roosevelt azonnal Sztálin szövetségeséül szegõdött és korlátlan segélyt ajánlott fel neki, a kongresszus megkérdezése nélkül! Mérhetetlen mennyiségben özönlött a nyersanyag Moszkva felé, beleértve az urániumot és az atombomba elõállításának titkait! A sok milliárd dolláros kísérleti eredményeket tehát Sztálin ingyen megkapta. Az amerikaiakat pedig Roosevelt egy hazaáruló módjára becsapta a világ legkegyetlenebb bûnözõje javára!
1941. szeptember 24-én aztán egy “Magic” által dekódolt jelentést tettek az elnök asztalára. Ebben a tokiói hadvezetés pontos jelentést kért a Pearl Harbor-i hadihajók helyzetérõl. Ezt követõen egy sor jelzés következett, amelyek abszolút mértékben igazolták, hogy Roosevelt tudott Pearl Harbor várható megtámadásáról, sõt õ szolgáltatta ki a flottát a japánok célpontjául, s úgy intézkedett, hogy ne legyen semmiféle védelmi készültség…
December 4-én aztán egy koreai ügynök jelezte a külügyminisztériumnak, hogy a hét végén Japán megtámadja Pearl Harbort. A San Francisco-i 12-es Hadiflotta Körzet betájolta a japán repülõgép-anyahajó flotta helyét, de ezt Washington nem közölte a Pearl Harbor-i parancsnoksággal, holott már azt is tudták, hogy “Keleti szél” lesz a jelszó a támadásra!
December 6-án adták át Rooseveltnek a neki címzett ultimátumot, amire õ csak ennyit mondott: “Ez háborút jelent.” Az ultimátumról azonban NEM értesítették Pearl Harbort! Hát mi ez, ha nem Pearl Harbor koncul dobása a japánoknak, csakhogy Amerikát háborúba kergethessék!
December 7-én érkeztek az elsõ jelentések a támadásról. A megdöbben szenátorok Roosevelthez rohantak, aki cinikusan kijelentette, hogy fogalma sincs, hogyan történhetett… Az egyik amerikai tábornok (Stimson) késõbb kijelentette: “Pearl Harbor nélkül ezt a népet sohasem lehetett volna háborúba kényszeríteni…”
Roosevelt mindent elkövetett a tanúk elhallgattatása érdekében. A hírszerzés Kramer nevû tisztjét például, aki a vizsgálat alkalmával azt akarta vallani, hogy átadta Rooseveltnek a japán ultimátumot, egy zárt pszichiátriai osztályba zárták!
Ime még több adat:
http://www.fennmaradas.hu/leleplezo/ -
törölt tag
válasz
Rommel6600 #1441 üzenetére
És ha nem a saját népét irtotta az már fel is menti a következmények alól? Attól, hogy valaki zsidó, nem jelenti azt, hogy nem német, magyar stb.! Magyarán Hitler is irtotta a saját népét (lásd még euthanázia program)!
-
Rommel6600
őstag
válasz
#65675776 #1440 üzenetére
''Rommel6600 Az utóbbi kijelentéssel az a probléma, hogy a háború tisztességes eszközökkel elfogadott. A népírtás semmilyen formában sem!''
Ha már az oroszoknál vagyunk: sztálin a saját népét irtotta... Míg Hitler nem! és sztem azért a kettő között van némi különbség...
de persze ezt se lehet felróni sehol, és senkinek
[Szerkesztve] -
törölt tag
Az oroszokra való hivatkozással az a probléma, hogy a győztes féllel szemben senkinek-semmilyen követelése nem lehet. Ilyen a nemzetközi jog ezellen nem tehetsz semmit, legfeljebb tudomásul veheted. Esetleg elköltözhetsz egy lakatlan szigetre, és nem kell többé ilyesmivel foglalkoznod.
Hogy melyk a jobb? Szerintem a tiszta lelkiismeret.
Rommel6600 Az utóbbi kijelentéssel az a probléma, hogy a háború tisztességes eszközökkel elfogadott. A népírtás semmilyen formában sem!
[Szerkesztve] -
Rommel6600
őstag
Így igaz!
''az ükükükükük unokája vesz fel pénzeket''
pedig azért nem ugyan az a helyzet mint mondjuk a romákkal! náluk másra kell (az egy dolog, hogy a nagy átlag tuti nem ''szorulna'' rá, mármint a zsidók részértől. mert azért kicsit más a tényállás a mai világban) a pénz, a zsidóknál nem kajára, meg italra megy el!
''Pedig nem maradtak le ök sem a kegyetlenkedéssel...''
túl is szárnyalták a nácikat!
Azt mondjátok, hogy nem lehet takarózni azzal, hogy parancsra tettem! akkor sztem mindenkit biróság elé lehetne állítani háborús bűnök vádjával aki legalább egyszer elsütött vmilyen fegyvert
[Szerkesztve] -
Rommel6600
őstag
válasz
#65675776 #1435 üzenetére
nem egészen erre gondoltam. hanem arra, hogy ekkora távlatból már nem tudnak (és sztem nem is lehet) valódi bűnösöket ''elfogni'' (vagy rájuk bizonyítani! lásd Zentai: a ''tanúk'', is csak úgy ''emlékeznek'' mintha Zentai lett volna a neve a tisztnek... no comment - én ilyesmit hallottam anno a Fridi műsorában, ahol megszólaltattak néhány érintettet). Egyébként meg a nagyobb falatokat is nem igaz, hogy nem birták elfogni pl.: Mengele
Az meg, hogy csak a zsidó gyilkosok kerülnek elő, és kapnak ekkora nyilvánosságot már komikus! pedig több embert is megöltek abban az időben, nem csak zsidókat! pl: Hadifogjok kínzása, megölése... hogy csak egyet említsek
magánvélemény -
cikasz
őstag
Szerintem meg a zsidóknak abba kéne hagyni a világ lehúzását amiért ''szenvedtek''.(bár azért zsidók) Az szvsz türhetetlen, hogy aki meghalt akármelyik táborban annak az ükükükükük unokája vesz fel pénzeket, mert az ö rokona szenvedett/meghalt. pff. Még ha a világ el is akarná felejteni az egészet a zsidók akkor sem hagyják, és mérhetetlen pénzeket kaszálnak be a semmiért...
Németországnak FOLYAMATOSAN bocsánatot kell kérnie, de az oroszoktól ki követeli meg ugyanezt?? Pedig nem maradtak le ök sem a kegyetlenkedéssel... Az USA hányszor kért bocsánatot bármelyik megtámadott féltöl?
Azt mondjátok, hogy nem lehet takarózni azzal, hogy parancsra tettem. Akkor viszont parancsmegtagadásért börtön és vagy halál.. melyik a jobb? -
törölt tag
válasz
Rommel6600 #1434 üzenetére
Ha szervezett formában kiirtottak egy ukrán, szerb, stb falut, az szintén háborús bűnnek minősül. Ha elrugaszkodunk a II. vh-tól akkor máris érthető miért ítélték el a Mi-Lai-t felgyújtó amerikai katonákat.
Lehet én vagyok über művelt (legalábbis ebben), de nekem nem igazán hatottak az újdonság erejével. Viszont az oldal egy kitűnő összefoglalása mindennek. És azt is megmutatja, hogy a németek mennyi faszságra baszták el a pénzt feleslegesen.
PH! terminológiával: Ajánlott!
[Szerkesztve] -
Rommel6600
őstag
Hello
ezt ismeri vki? sztem a nagyrésze miatt mindenki kapkodni fogja az állát fel a padlóról, hogy a következő repcsinél megint leeshessen neki
Ha már volt itt akkor bocs!!!
Bővebben: link
A Zentai témához meg csak annyit, hogy a mai világban (ekkora távlatban a háborútól) az a háborús bűnös (szigorúan a II. vh-ra gondolok!) aki zsidót, esetleg zsidókat ölt vagy öletett meg (ezért vették elő pl.: Őt)------szerintem. és ha jobban belegondolunk azért van benne vmi igazság (az állításomban), bár tudom hogy le fognak egyesek emiatt szólni
magánvélemény -
td
senior tag
válasz
#65675776 #1427 üzenetére
Na jó, de most egy etnikai/vallási alapon elkövetett gyilkosság az máris háborús bűntett? Pistabá', akinek nem telik ruhára, így megmaradt katonai gönceiben '44-ben a határban agyonüt egy romát, mert lopja a búzáját, az pedig meghal, és akkor Pistabá' háborús bűnös? OK, tudom, kicsavarom nagyon a dolgokat, de azért mégis. Vagy úgy kell érteni, hogy valaki katonai minőségében öl etnikai alapon, háborúban?
Szóval nekem ez a ''háborús'' jelző valahogy egy kicsit túlzásnak tűnik, de azért kapisgálom. -
törölt tag
-
cikasz
őstag
Úgy látom nem értettétek meg amit leirtam...
de mind1 is... -
td
senior tag
Majd csak benéz egy olyan, aki képben van jogilag. Nekem rémlik valahonnan ez az elévülés, de azért én magam is furcsállanám gyilkosság esetén. Viszont: maga Wiesenthal mondta, hogy ''túlélte'' őket, vagy pedig már olyan öregek, hogy nem lehet egyiket sem perbe fogni. Erre most, két évvel később mégis perbe fognak valakit, aki már öreg, és egy embert ölt. Nem tudom, milyen definíciója van a háborús bűntettnek, de ezek szerint valami olyasmi, hogy ''ha tiszti ruhában magaddal azonos állampolgárt ölsz etnikai/faji alapon'', ami persze hülyeség lenne, mert akkor lengyelországi zsidók kiirtóit nem is lehetett volna perbe fogni... Jó, utóbbi része vicc, de az első felében is az sántít, hogy nem egy egész falut irtott ki (mint ahogy tőlünk délre tették egyesek úgy 10 éve), hanem egy embert. ''Sima'' gyikosságként (nem-elévülés esetén) persze megállja a helyét a vád, de háborús bűntettként... Ezt szerintem most megint csak fel akarják fújni.
Na de kíváncsi leszek, mi fog ebből kisülni. -
cikasz
őstag
Silent hunter iii rajongóknak, ha esetleg nem tudnának még róla : Bővebben: link
-
mityku
aktív tag
Igazad van, ezt a Zentai ügyet elfelejtettem!
Én is úgy gondolom, hogy háborús bűnősnek definiálni egy ''kissé'' túlzás! Mert akkor ezzel az indokkal illetve érvvel minden német katonát lehetne ''akár'' háborús bűnösnek nevezni! Ja, hogy csak az háborús bűnös aki zsidó származásút ölt???
Ez úgy érzem egy kicsit sántít! Ez a Zentai ''állítólag'' megölt valakit, vannak hiteles tanuk vagy dokumentumok??? Vagy mindenki ''csak'' látni vélte amint egy zsidó férfit megölt!!
Ha már háborús bűnösöket említenek és mindenképpen németekről van szó, akkor nálam ebbe a definícióba tartozik Mengele, Eichmann, Himmler,R.Heindrich.
De pl. Albert Speer-t nem tartom háborús bűnösnek, legalábbis nem egy szinten van fent említett személyekkel (Zentai meg főleg nem!!!!!!!!!!!!!!). -
td
senior tag
Hát azért nem teljesen tűnt el a dolog. Itt van most ez a Zentai, Ausztráliából, akit bíróság elé citáltak, mert állítólag megkínzott egy zsidó fiút, aztán megölte. Háborús bűnösként állítják be. Na én nem tudom, de nálam a háborús bűntett az pl. a népirtás, de ez az ember, ha ölt is, egy embert ölt (javítsatok ki, ha tévedek!). Hagyományos esetben ennyi idő alatt már el is évülne a bűntény, de ezt kikiáltják háborús bűntettnek, és a nyolcvanakárhány éves papát már lehet is vinni. Szóval szemet szemért...
Nem azért mondom, mert ha bűnös, hát bűnös, más kérdés az, hogy a jog szerint van ilyen elévülés (jó vagy rossz, lehet rajta vitatkozni), és elvileg már nem is lenne letartóztatható, de egyesek mégis megtehetik, hogy hidegre küldik.
(Ha a jogi részt rosszul tudom, akkor visszavonva.) -
td
senior tag
Meghalt Simon Wiesenthal.
mityku
aktív tag
Öregek az unokáiknak mesélnek:
- Amikor Párizsban voltunk, bementünk minden étterembe, ettünk-ittunk, nem fizettünk, amikor szólt érte valamelyik pincér, jól levertük. Bementünk a kuplerájokba, jól kiszórakoztuk magunkat a lányokkal, majd amikor a madám kérte volna a pénzt, jól levertük õt és a striciket is.
Az unokák elgondolkodnak, majd õk is elutaznak Párizsba. Napok múlva agyba-fõbe verve, véresen jönnek haza.
- Bementünk az éttermekbe és nem fizettünk, erre jól levertek minket. Azután bementünk egy kuplerájba, ahol kiszórakoztuk magunkat, de amikor nem fizettünk, a stricik össze-vissza vertek minket.
Az öregek megkérdezik:- De gyerekek, kivel utaztatok Párizsba?
Unokák:- A Neckermannal.
Mire az öregek:- Ja, mi az SS-szel! -
Jared
aktív tag
Iszonyat jó ez az oldal. -
mityku
aktív tag
Ha már 3. Birodalom, akkor Berlin!
Ha Berlin, akkor:
Szeretném egyszer élőben látni!
Monumentális!! -
törölt tag
A Regiment-nek elég szegényes a repertoárja. Nyugodtan nekikezdhetnének normális tipusismertetőket írni, növelni a technikai jellegű írások nennyiségét. Esetleg foglalkozhatnának harcászattal/hadászattal is. Jelenleg sak a színes nyomás a többlet a HT-hez viszonyítva, a többiben jócskán lemaradnak. Ha nem változik a színvonal nem fogom havonta venni. Amíg 3 havonta jelenik meg addig belefér ez a minőség. Meg levetkőzhetnék a ''szovjet/orosz fegyver tökéletes, amerikai/nyugati szar'' hozzáállást!!!
Nekem pont a részletekbe menő leírások miatt tetszik az Aranysas!: -
mityku
aktív tag
Ha valakit érdekel a Kriegsmarine:
(típusok dögivel)
mityku
aktív tag
Na majd erről további infókat várunk!
Egyszer nekem is felkéne ásatni a kertet jóóó mélyen, hátha találok valami értéket!
A Messerek a cseheknél készültek az Avia gyárban. Eredetileg a háború alatt a Luftwaffenak készült és a háború lezárása után is folyt a gyártás a cseh légierő számára. A géphez szükséges Daimler-Benz motorokat készítő gyár leégett , ezért a csehek választása a Junkers Jumo motorra esett ( amit Heinkel bombázók részére gyártottak). Némi nehézség árán sikerült beépíteni a motort a repülőgépvázba és így született, meg az Avia S-199-es gép. A motor teljesítménye csak 2/3-a volt az eredetinek, fordulatszáma is alacsonyabb volt + a súlya is több volt.
Egyébként nagyon életveszélyes gépnek tartották, nehezen lehetett kezelni!
Junkers Jumo 211F motor
1350 LE
sebesség: 587 km/h
gyak. csúcsmagassága: 9351 m
hatótávolság: 844 km (ledobható 250 l-es póttartályokkal)
fegyverzet: 2 db MG 151/20-as gépágyú a szárnyakban
2 db 13,1 mm-es MG 131-es nehéz géppuska a motor felett a repülőgéptörzsben
[Szerkesztve] -
td
senior tag
Most láttam egy embernél valami bulvárlapban, hogy találhattak egy Messerschmittet. Legalábbis annak a képe volt a cikk fölött, a cím pedig: gépe mellett nyugszik a százados.
Amúgy tudtátok, hogy az izraeli légierő pilótáit Messereken (109-eseken) képezték ki kb. az 50-es/60-as években? -
mityku
aktív tag
válasz
Engineer - #1407 üzenetére
A Regiment testvérlapja az Aranysasnak, ua. a szerkesztő gárda csinálja. A szárazföldi hadviseléssel foglalkozó lapot akartak létrehozni. Egyfajta visszaemlékezést próbálnak csinálni, bemutatni a régmúlt eseményeit egészen napjainkig.
''Magazinunk segítségével mi a magyar hadi históriák jeles napjait próbáljuk felidézni.'' - Dr. Holló József vezérőrnagy
MH Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgató
Az első szám márciusban jelent meg, a következő júliusban, már kijött a friss szám, de ha sikeres lesz a lap, akkor havi megjelenést akarnak biztosítani.
Vannak érdekes cikkek: afganisztáni háború (1979-89), a magyar terrorelhárítók bemutatása (ruhák, fegyverek), magyar ejtőernyősök története...
Nekem tetszik!
Érthető az Aeromagazin iránt érdeklődsz, az tényleg jobban a polgári repüléssel foglalkozik, mint az Aranysas/Topgun. -
Engineer -
csendes tag
Én azért hagytam abba a Top-Gun illetve az Aranysas vásárlását régen, mert nagyon untatott, hogy hosszú oldalakon taglalták a különboző bombák, fegyverek, technikai specifikációit. Minden gépnek a gyári száma is le volt írva, ami számomra teljesen érdektelen/használhatatlan/unalmas volt. Pedig a valóságban is repülök, úgyhogy igazán nem az érdeklődés hiánya volt a probléma. Egy-két szerzőt személyesen is ismerek, és, hogy pártatlan legyek: világháborús visszaemlékezéseket, történeteket szerettem. Később azért fordultam az Aero Magazinhoz, mert számomra sokkal érdekesebb, megfoghatóbb (jórészt) civil repüléssel foglalkozik. Lehet, hogy vannak benne pontatlanságok, de hol nincsenek?
A regiment milyen? -
Ráczkölke
tag
Kisebb könyvesboltról jut eszembe: nálunk, Csongrádon is vannak ilyen könyvek...nagyon jó árban vannak szvsz, asszem durván 400Ft.
amiket onnan vettem:
-Rieder: Hitler Titkos Fegyverei
-Rieder: Kémek és Hírszerzők a III. Birodalomban
-Földi: A ''Barbarossa'' Hadművelet
-J. Peiper: Keselyűk Berlin felett -
törölt tag
Mondjuk én a helyedben az Aeromagazint vettem volna ki a portfólióból. Nekem igen alacsony színvonalúnak tűnt mindig is, Sajtos nem egy szaktekintély, Szekeres meg még messzebb áll ettől a címtől. Az Aranysas klasszissal jobb, Kővári László igen felkészült szakember. Mellesleg tárgyilagos, ami az Aeromagazinról többnyire nem mondható el. És tegyük hozzá: igazán részletes cikkeket csak az Aranysasban olvashatsz. Nem emlékszem pontosan, de talán a B-1 volt az amiről nem sokkal az aranysas után az Aeromagazinban is jelent meg ismertető. Volt némi kontraszt: Aranysas 5-6 részes, részenként 8-10 oldalas cikk. Aeromagazin 1 rész 4 oldalon. És akkor még nem is vettem figyelembe a Kővári vs Szekeres szempontot...
-
mityku
aktív tag
válasz
#65675776 #1402 üzenetére
Köszi a linket!
Megnézem!
Ja, hogy a Kaliber-ről van szó! Egyszer egy számot láttam havernál, megnéztem elég jó újságnak tűnt akkor, de a költségvetésembe nem fért volna be, hogy minden hónapban megveszem (mellette akkor 2-3 havilapot vettem rendszeresen (repülősújságok [TopGun majd Aranysas, Aeromagazin] magazin [ckm, gamestar].
Haditechnikát is vettem egy időben, de kezdett sok lenni a kiadásom, ezért mára csak Aranysast illetve Regimentet vásárolok.
Csibor: persze vágom, hogy gyárilag hangtompítós. De mint mondtam a kinézete nagyon megfogott!+ MP5 K se rossz!
-
törölt tag
Van egy kitűnő fegyverekkel foglalkozó folyóirat Magyarországon: Kaliber. Magas színvonal, kitűnő minőség. Az első 28 számot, amelyek már teljes mértékben elfogytak, letöltheted pdf-ben innen: Bővebben: link. Az történelmi jelentősségú, leginkább II. VH-s, fegyverekről Klabacsek Gyula szokott írni, kiemelkedő színvonalon. Ami eddig szerepelt: MP40, PPS-41, M1 Thompson, STEN, G41, G43, MG34, DP. MEg még sok egyéb. Az általad említett könyv is kitűnő forrás. (lehet tévedek, de mintha szó lenne benne a SturmGewehr-ről is) Ezenkívül Haditechnika. Neten is lehet találni ezerféle helyen, itt az a probéma, hogy sok dilettáns is ír, iszonyat baromságokat. Megbízható, ám szűkös tartalmú pl a Guns.ru, érdemes szétnézni a Wikipedia-n is. A magyar oldalán szinte semmi sincs, angolul már inkább találni. Persze nem olyan részletekbemenőek, mint a Klabacsek féle írások.
Az MP5SD lőtávolsága valóban a szubszonikus lövedék következménye, azonban amire ez a fegyver szolgál, azaz a fedett bevetésekre, ott ez nem probléma.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- GTR 3: Első kép a játékból
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Trollok komolyan
- Xbox Series X|S
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- PlayStation 5
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Politika
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- További aktív témák...
- IPhone 15 Pro max 256GB gyári független 2026.11.09. Apple jótállás
- FÓLIÁS! LG UltraFine 32UN88A-W Ergo IPS Monitor! 3840x2160
- FÓLIÁS! LG UltraGear 27GS85Q-B Gamer IPS Monitor! 2560x1440 / 200Hz / 1ms / FreeSync
- Thinkpad T14 Gen4 14" FHD+ IPS i7-1355U 16GB DDR5 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Spirit of Gamer ELITE K70 Gaming Billentyűzet
- Honor Magic 7 Pro 512GB / 12GB RAM / Fekete / Független / Újszerű állapot / 3 év gyári garanciával!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 16/32/64GB RAM RX 6600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I9 13900K / RTX 4080 / 32GB RAM / 1 TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE Z370P i5 9500 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF Z790 i7 14700KF 32GB DDR5 1TB SSD RX 6800XT 16GB Pure Base 500 White 1000W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest