- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- gerner1
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Xiaomi Power Bank - az ár-érték bajnok
Új hozzászólás Aktív témák
-
td
senior tag
Két infó csak. Az RTL Klub vasárnap esténként ad egy sorozatot Auschwitzről, kicsit lightos a tartalmát (részletességét) illetően szerintem, de azért nem rossz. A másik, hogy a médiarák 2000-ért hirdeti a Sztálingrádot DVD-n.
-
td
senior tag
Kattints rá a nagyításhoz!
Egyébként az van ráírva, hogy ''Aknatelepítő''.
A kép egy karácsonyi vásáron készült itt Pesten (Vörösmarty tér), és ez ott a kovácsmester boltja. Nem tudom, szabad idejében miket kovácsolhat...
A Rubiconnak én is csak a borítóját láttam, úgyhogy nem sokat tudok mondani (a honlapjuk meg nem jön be). -
td
senior tag
Ma 20:35-kor Hitler amerikai üzleti kapcsolatai az m2-őn. Kicsit szenzációhajhásznak tűnt az ajánlója alapján, de majd elválik. Gondoltam, szólok.
-
td
senior tag
Hát volt rá 3 napjuk, sőt, igazából több is, mert ezt előre lehetett tudni. Aki meg ért hozzá, mert vezetett már olyat, vagy csak szolgálatban találkozott vele vmilyen módon, annak meg nem nagy kunszt megmondani a frankót. De nem azt vitték el, amelyiket fényképeztem, mert az végig ott volt délután. A Deák térnél volt ez, jóval odébb.
Én nem tudom, hogy ez a ''rendőrökre támadtak'' mit takar pontosan, de a Rákóczi úton elkezdték lőni könnygázzal a békés tömeget - nem zavargók voltak ott, hanem sima bámészkodók, és néhány kiabáló, meg a motorosok a Blahán. Az Astoria felől durrogás hallatszott, gondolom, arrafelé volt egy-két zűrös csapat. De aztán a bámészkodók közé lőttek be nem is egyszer. Utána a huzat levitte a metróba is a gázt, ott is könnyezett mindenki a peronon, pedig ők aztán még csak nem is bámészkodók voltak. De még ha azok is lettek volna... -
td
senior tag
Hát ja. Siralmas volt.
Amúgy meg: tegnap nézelődtem a városban, és a Kisfaludy utcában mindenféle lövő alkalmatosság volt kitéve (értsd: harckocsilégvédelmi ágyú, löveg, ilyenek). Ki is lehetett őket próbálni, már ami a célzást illeti. Faja volt. És a legdurvább: a végén úgy vitték el a tankokat, hogy beindították őket, aztán jött a katonai egység, felpakolták platóra, oszt nyomás. Szerintem még ma is ott van a lánctalp nyoma az aszfaltban.
Nagyon durva volt, ahogy az a T-nemtomhanyas kiállt az Üllői útra, a rendőrök pedig megállították a forgalmat. Amikor meg csörlővel fel akarták húzni, volt egy pont, ahol megakadt a tank, és a teherautó önmagát húzta közelebb hozzá! Volt egy kiscsaj is, sötétkék szerelőruhában, rajta ''MH MTEK'', na ők vitték el. Egész helyes pipi volt, olyan 1-60 magas lehetett
Na de elég a dumából, itt vannak a képek:
[link]
[link]
Ez itt ua., mint az előző, csak más a csővég, és volt valami irányzék vagy mi (rajta beosztás, és a sávok mellett ilyenek, hogy ''Rep. gr.'', ''Pc. gr'' - tehát a gránáttípusok)
[link]
Na itt a tank is. Erre kb. fél órát kellett várnom, hogy lefényképezhessem, annyi surmó mászkált rajta.
[link]
Ezek csak régi autók, gondoltam berakom:
[link]
A 100mm-es légvédelmi cucc (20 t) /1949 M ha jól emlékszem/
[link]
Ugyanaz este:
[link]
A tank este:
[link]
Vontatás:
[link]
Dettó:
[link]
Aztán volt még egy, amit nem fényképeztem le. A cső átmérője annak nem volt ugyan nagy, de maga a cucc azért méretes volt. Lehetett függőlegesen meg vízszintesen állítani (elvileg, mert nem ment), és a két ülőkénél, ahol ez megtehető volt, két célzóperszkópnak is volt illesztési hely. Meg volt rajta egy kis útmutató táblázat, hogy hogyan kell a vezényelt sebességet állítani, ha dőlésben van az ágyú. Talán ezek mondanak valamit, mert a típusra már nem emlékszem. -
td
senior tag
Október 22-én lesz a Bukás a tv2-őn, este nyolctól! (Remélem, nem szinkronos!) Utána pedig Az utolsó óráig - Hitler titkárnőjének visszaemlékezései is lesz.
-
td
senior tag
Azt hiszem, belenézek majd megint, mert ezekre már alig emlékszem. Mondjuk egy olyanra igen, amikor egy élő embert tipor a hóba a ruszki tank.
[Szerkesztve] -
td
senior tag
válasz
Nowhereman #3659 üzenetére
Nem, nem a minőségével van bajom, csak maga a verzió elég gyengusz. Mondom, a filmekbe tett változatok jobban tetszenek (zeneileg).
Viszont épp most láttam vaterán, hogy valaki birodalmi indulókat árul bakeliten. -
td
senior tag
-
td
senior tag
Na de ezek se rosszak (idézet a hirado.hu-ról):
''Azért, hogy a harcjármű ne kerüljön használható állapotban a szovjetek kezére, az önmegsemmisítés mellett döntöttek. A visszaemlékezések szerint, a tankot egy másik Királytigris több lövéssel kilőtte, ezután sorsára hagyva kiégett.''
Nem is tudtam, hogy volt benne önmegsemmisítő. Talán visszahajlítható a csöve, csak mi még nem tudunk róla...
''A környékbeliek elmondása szerint, a hátrahagyott roncsot a szovjetek robbantgatással alakították adagolható vashulladékká.''
A kis szovjet kölykök petárdákkal robbantgattak egészen addig, amíg a Királytigris szét nem esett darabjaira. -
td
senior tag
-
td
senior tag
Csak egy kis kitérő, ha már mityku koma behozta a VB-t:
[link]
[Szerkesztve] -
td
senior tag
Ez szerintem marhaság. Majd a visszavonuló németek biztos nekiállnak gödröt ásni egy tanknak!
Egyébként megint megy a királyin egy partraszállásos dfilm-sorozat, tegnap volt a háromból az első része. Ez is hasonló, mint a múltkori, de valamivel színvonalasabbnak tűnik. Csak most sem tudtam nézni. -
td
senior tag
Ez a ''dokumentumfilm'' nem volt egy nagy durranás (ma négykor ismétlik). Az a véres lepedőkből kirakott kereszt vajon tényleg akkora volt?
-
td
senior tag
válasz
JagdPanther #3462 üzenetére
Sajna valahogy én is lemaradtam róla. Jövő hét csütörtökön fogják adni a befejező részt, ugyanúgy kilenckor.
-
td
senior tag
No de egy kis érdekesség:
Rádióhullám-ágyúk -
td
senior tag
válasz
bLaCkDoGoNe #3419 üzenetére
Szerintem az egy kicsit gázos lenne
-
td
senior tag
daa-raa: Na az tényleg jó lehet, majd egyszer megfigyelem!
mityku: errő ez jut eszembe:
[link]
[Szerkesztve] -
td
senior tag
daa-raa: na jó, de egy hk azért kicsit más. Itt pl. a térképpel bénáztak, meg ilyen hasonló apróságokkal, amiknek utánanézhettek volna. Mint a bikininek a Pearl Harbor-nál (mondjuk az gagyi film)
bLaCkDoGoNe: azt vágom, hogy használt, de mi az, hogy ''felújított''? Nyomtatnak neki új borítót, esetleg át is írják másik lemezre...? -
td
senior tag
A bukás, 570-ért, DVD-n, ''felújított'' (ez fogalmam sincs, mit takar)
[link]
Érdemes a belinkelt imdb-oldalt is megnézni, aholis pár elég gáz bakit felsorolnak. Példaként néhány:
- Hitler térképén már egy dekolonizált Afrika látható, tehát az 50-es/60-as években készült (időutazást is tudtak a nácik... Ha ezt a Rieder tudná! Vagy a Niemayer!)
- amikor Hitler és Braun holttestét berakják a gödörbe, azok megmozdítják a lábukat, hogy egyenesen feküdjenek a földön
- a flaska, amiből a mérget keveri a doki, 51/52 táján készült (mondom, hogy időutazók!)
- van valami szappantartó-féleség is (ld. pihenőszoba), amit szintén az 50-es években találtak ki Franciaországban
- az oldal szerint Bormann nem halt meg, hanem meglépett, és Dél-Afrikában élt, haláláig. DNS vizsgálat alapján 1972-ben megállapították, hogy ő volt a Lehrter Bahnhof nevű ember
[Szerkesztve] -
td
senior tag
-
td
senior tag
válasz
gege71.hu #3373 üzenetére
Azért furcsállottam, mert Lettország nem túl nagy, többnyire sík terület, és ha a ruszkiknak más dolguk nincs, gondoltam megtalálhatják. Pl. légifelderítéssel a balhé körzetében. Persze ha nem csinálnak túl sok gubancot...
ToRR3nt3: az öreg Kámaszuka...
Nowhereman: tudnál némi infót mondani arról a május 1-jei esetről? -
td
senior tag
válasz
Sztripi #3240 üzenetére
De kemény! Csak úgy elengedték őket?
Nagymamámék akkoriban Gyöngyösön laktak. Mesélte, hogy amikor jöttek az oroszok, a németek felmenekültek a Mátrába, a ruszkik meg a városból lőtték őket ágyúkkal, ha jól emlékszem kb. egy hétig. De nem faggattam akkor erről, ünnepre gyűltünk össze. -
td
senior tag
Nem Barbarossa serege volt az, amelyik pestist kapott, majd éhen haltak az emberek? Mert akkor nem volt túl jó ómen a Barbarossa-terv elnevezés...
Tegnap volt egyébként a nemrég emlegetett Tű a szénakazalban c. film, csak éjszaka adták, gondolom, úgysem nézte senki. Én meg már láttam régebben párszor.
[Szerkesztve] -
td
senior tag
A Nationalon megy a II. világháború című sorozat. Ha ez nem önkéntes fordítás, és azt a díjnyertes, '70-es években készült angol tévéműsort jelöli, amelyikre gondolok, akkor mindenkinek ajánlani tudom. Nekünk nincs ez a csatorna.
-
td
senior tag
válasz
Nowhereman #3108 üzenetére
''A tisztek békeidőben is hullanak mint a legyek/patch nélkül/. Simán ki is lehet belőlük fogyni, nem generál újakat.
Kipróbáltam a brigád néhány játékát, kvázi mindre érvényes, hogy nagyot akartunk fingani és besz@rás lett a vége.''Paff! Hát akkor ez tényleg elég gagyi. Köszi az infót!
-
td
senior tag
A Hearts of Iron II-ről hallott már valaki? Most olvastam róla,és egész jónak tűnik:
''Válassz egy nemzetet a 175 játszható közül, és vezesd győzelemre, vagy éld túl az emberiség legnagyobb háborúját, ahol nem csak emberek, hanem politikai nézetek is megütköztek egymással.
- Harcolj tengeren, szárazföldön, levegőben
- Részletes Világtérkép több, mint 2700 megyével és tartománnyal
- Küldetésorientált harcrendszer: stratégiai bombázások, koncentrált támadás, stb...
- Mély diplomácia, a háború teljes politikai arzenáljával
- A kor összes (12500) történelmi vezetője és hadvezére
- Többjátékos üzemmód akár 32 játékos részére
- A valaha készült legjobb stratégiai játék!'' -
td
senior tag
Ha a császár azt mondja nekik, hogy nyomás, harcoljatok Hitlerért, akkor megtették volna. És akkor lehet, hogy a ruszkik és néztek volna egyet...
Egyébként néztem azt a norvég oldalt én is, ahol mindenféle replikákat árulnak. Nem egyszerű. Hitler-tányérsapka, ugyanúgy Himmlerének és Dönitzének is a másolata. Olyan 35 ropiért már meg is kapod... (ez most erősen EU-árfolyam függő)
-
td
senior tag
Könyvesboltban egy egész jó kis könyvre akadtam. A címe: A Stratégia a modern korban, a Zrínyi kiadó adta ki. Több szerző műve, én a 120-133-ig terjedő részt olvastam el (Stephen Bidell), amelyben a szárazföldi harcokban alkalmazott elveket mutatatta be vázlatosan az írója. Nagyjából leírom az idevágó részeket, amiről már volt is szó korábban.
Az első világháborúban szerzett tapasztalatokat a szövetségesek nem használták fel, inkább radikálisabb változtatásokat eszközöltek a gépesítés jegyében, és az angolok pl. ''tiszta'' harckocsi-egységeket hoztak létre. Közben a németek ott változtattak, ahol kellett, a páncéloshadosztály részét képezte a gyalogság, a tüzérség és a műszakiak is, és a háború első szakaszában az összehangolt kombinált támadásnak köszönhetően sikereket arattak. Annak is köszönhették ezeket a sikereket, hogy a védelem mélysége a franciáknák kicsi volt, és nem a hátországban tartották a csapatok nagy részét, ami ellentétes volt azzal a gyakorlattal, ami az I. vh-ban kialakult. Tehát a lényeg az lett volna, hogy mélyebb védelem mellett a csapatok nagy része tartalékban van, készen a gyors átcsoportosításokra, hogy aztán a kellő helyre vezényelhessék őket. A Nagy Háborúban ugyanis, a kezdeti szakasz után kialakult egyfajta taktika a frontokon, amiből meríteni lehetett/kellett volna. Eleinte egyszerű egymásnakesésből állt a támadás, később kezdtek ráállni az előbb ágyúzás majd roham módszerre. Ez eleinte problémát okozott, mert előfordult, hogy a saját csapatait ágyúzta szét valamely fél, nehézkes volt a támadás összehangolása, a csapatok szétszóródtak a két vonal között, és a támadás, a koordináció lehetetlensége miatt, elakadt. Ágyúzni tudniillik, vagyis az ellenséget lefogni, addig kellett, amíg a saját csapatok előrenyomulnak, és az utolsó pillanatban befejezni, de ez nem mindig ment tökéletesen - a fél-, vagy visszavont üzenetekből sokszor csak káosz lett a tüzérség soraiban. Kétféleképpen lőttek amúgy, közvetlenül (''egyenesen'') és közvetve (''ívelten''), és utóbbit alkalmazták inkább előszeretettel, pl. mert biztonságban voltak az ágyúk, plusz tovább lehetett tűz alatt tartani az ellent - de nehezebb volt a koordináció. A lényeg, hogy a kezdeti nehézségeket kiküszöbölték, a gyalogság kisebb rohamcsapatokban kezdtett támadni, ám mivel idővel mindkét fél kidolgozta és finomította ezt a taktikát, a háború oda-vissza foglalásból kezdett állni. Ahogy mondták akkoriban, egy vonalat nem elfoglalni a nehéz, hanem megtartani, mivel ha a csapatok túlságosan előre mentek, túl a saját tüzérség lőtávolságán, akkor számíthattak arra, hogy az ellenség visszafoglalja, amit megszereztek. Tehát a taktikázás kimerült ennyiben, az nyert, aki tovább bírta utánpótlással. Annyit variáltak még, hogy igen heves, és rövid tűz alá vettek egy-egy területet, hogy a másik fél ne nagyon tudja kideríteni a készülő roham helyét (a kezdeti hosszú ágyúzással ellentétben).
Namost ez a fajta kombinált támadásmód vált be a németeknek, erre nem voltak felkészülve szövetséges oldalon, de később, amikor újratanulták a leckét, és nem küldték be pl. egyedül a páncélosokat a harcba, akkor ugyanaz a helyzet alakult ki, mint harminc évvel korábban: az győzött, aki tovább bírta utánpótlással. A ruszkiknál meg ugye tudjuk, hogy a tisztikar lefejezése volt egy elég nagy horderejű baki, de a Barbarossa első szakasza után rájöttek, hogy inkább visszavonják a csapatokat, ''hátul'' szervezik át soraikat, és nem azonnal próbálják megállítani a németeket, hanem apránként visszavenni, ami odalett. Mondjuk ők előnyösebb helyzetben voltak annyiból, hogy volt hova hátrálniuk
Az angoloknál eleinte gond volt az is, hogy az arisztokrata származású admiralitás nem (szívesen) fogadta be az alulról jött műszaki szakembereket.
Amit a harckocsikról megemlít az I. vh. kapcsán, az annyi, hogy rettentően kimerítő volt egy akkori acélkoporsóban küzdeni, egy végtében egy napot is kellett nyomni, ami után igen rossz állapotban voltak a katonák. Egy beszámolóból kiderül, hogy ez 130-as pulzust jelentett, meg ketten ''eszüket vesztették, úgy kellett lefogni őket'', egy ember pedig átmentileg öntudatlan állapotba került az állandó zajban, gázokban.
Egy másik érdekes könyv, Christian Graf Von Krockow-tól: Churchill. Ebben is érdekes dolgokról esik szó, pl. hogy az I. vh. kitörésekor egész Európa ''lázban égett'', mindenki kitörő örömmel fogadta a hírt, Németországban rekord mennyiségű költemény született akkoriban a háborút dicsőítendő. Maga Churchill is így érzett. Az érdekes rész, ami némileg az előbbiekhez vág, ill. ahhoz, amiről már szintén volt szó itt a topicban, az a két vh. közötti időszak, főként a harmincas évek. Angliában általános háborúellenesség volt, egyetemisták pl. megszövegeztek egy kiáltványt, hogy soha többé nem fognak a királyért harcolni és meghalni. Ilyen körülmények között az a kormány, amelyik háborúra készül, habár a németek ezirányú törekvései nyilvánvalóak voltak, biztos bukásra számíthatott a soronkövetkező választásokon. Ugyanakkor egy olyan mértékű haditermelés, mint amire Hitlerék ráálltak, csődbe is juttatta volna az országot. Érdekes dolog volt még, amit Milton Keynes fogalmazott meg és Churchill is hangoztatott, hogy a jóvátétel, amit Németországnak kellett volna fizetnie, káros lett volna az angol gazdaságnak, hiszen ha pl. a németek szállították volna a ''hadihajó-dömpinget'', akkor mi lett volna az angol gyárakkal, gyári munkásokkal...? Viszont a háborús készülődés későbbi elindítása bizonyos szempontokból még jól is jött nekik, mivel korszerűbb (főleg vadászrepülő-) típusok kerültek hadrendbe, mint a németeknél (ahol csak úgy-ahogy tudták javítgatni a tendernyertes Messereket, ráadásul ugye tudjuk, le is állították a fejlesztéseket, amik '43 után készültek volna el).
Kitér a könyv a németországi viszonyokra is, Hitler óvatos terjeszkedésére, az engedékeny Chamberlein-re. AH előszeretettel hivatkozott pl. az első vh. végén Wilson által megfogalmazott 14 pontra, azon belül is a népek önrendelkezési jogára, mégpedig az ország határain kívül élő német nemzetiségűek kapcsán - itt ugye főleg a Szudéta-vidékről volt szó. Ebbe ugye nem igazán tudtak belekötni. Az Élettér-elméletben pedig szintén Kelet felé ''tekintgetett'', így aztán nem nagyon akarták megzabolázni, főleg, hogy ott volt a másik veszély, a bolsevizmus, amitől az angolok ''féltették Európát'', így még előnyösnek is látták, ha esetleg a két hatalom összecsap. Csehszlovákiára úgy tekintettek, mint ''a versailles-i szerződés által valahogyan összetákolt egyesülésre'', tehát velük sem sokat törődtek, amikor pedig Hitler megkapta, amit akart, gyakorlatilag ki is volt iktatva az erődrendszer, amit a határon kiépítettek. Egyetlen gond csak az volt, hogy lett egy benyúló ''tüske'' a birodalom oldalában, amit aztán pár hónappal később, tudjuk, ''kihúztak''. Churchill egyébként felhívta ennek bekövetkezésére a figyelmet, de ő kb. egy évet jósolt; más kérdés, hogy senki sem hitt a Parlamentben pesszimista nézeteinek. Érdekesség, hogy Hitler, végrendeletében, amit Bormann-nak diktált le, 1945 februárjában a szövetségeseket hibáztatja, hogy nem csináltak háborút Csehszlovákia ügye kapcsán, ő ugyanis azon a véleményen volt (akkor), hogy ebben az esetben megnyerhették volna háborút. Valahogy úgy mondta, hogy ''Akkor kellett volna megcsinálnunk!''
A másik dolog ezzel kapcsolatban a Rajna-vidék, ahova bevonultak ugyan, de azzal, hogyha a franciák ellenlépést tesznek, akkor azonnal kivonulnak. A franciák nem léptek, beletörődtek abba, hogy a németek megerősödtek. Tulajdonképpen ez már nem volt új dolog náluk, hiszen ''mi másért is építették volna a Maginot-vonalat...?'' - teszi fel a kérdést a szerző.
A munkanélküliség közben, ha jól emlékszem a számokra, Németországban 1938-ra lecsökkent 1,7%-ra, míg Angliában és az USÁban 20-35% között mozgott. Egyetemi professzorok megfogalmaztak egy kiáltványt (Seeborg-kiáltvány, ha jól írom), amiben üdvözölték az ország, a német nép Hitlerék által felvázolt jövőjét (pl. terjeszkedés Kelet felé, jó minőségű termőföldek és ''egészséges, erős génállomány'', ''vérfrissítés'').
Ennyit szántam mostanra, kicsit hosszú lett. Még két könyvet láttam, az egyik a D-nap 1944. Június 6. - A partraszállás története (Stephen E. Amborse), a másik A Luftwaffe szolgálatában- Harcaim a keleti frontról a szülőföld védelméig (Norbert Hanning). Ez utóbbi, mint azt a címe is mutatja, egy naplószerű elbeszélő mű, kicsit beleolvastam, és jónak tűnik. A másik is persze. ;) -
td
senior tag
Szerintem is csak lustaság kérdése, hogy mit hogyan sz*rnak el ezekben a játékokban. Vagy csak a mai PC-k nem olyan erősek, mint amilyennek a marketingesek beállítják őket
Amit kötve hiszek, szóval szerintem nem lenne olyan nagy wasistdas egy kicsit jobban odafigyelni. Csak hát akkor már tesztelni is jóval többet kéne...
A daa-raa által említett aránytalanságokra bizony jó ellenpélda a Command&Conquer, abban nekem tetszett minden, életszerűnek is gondoltam anno. Nem úgy, mint a Starcraftot, bár az nem ez a téma. -
td
senior tag
Hát ja! Negyedrészt zsidó, negyedrészt német, és még mongol is (félig?) volt. Már ha jól számolom ezeket az arányokat.
Az anyai nagyanyja származott a Volga mellé telepített németektől, anyai nagyapja pedig kereszténységet felvett zsidó volt. A wikipedia azt írja, apai nagyszülei mongol leszármazottak, kalmükök voltak. Viszont ami magyarul van róla, az más, mint az angol:
[link]
angolul:
[link]
De hát ez már csak amolyen érdekesség. -
td
senior tag
Nem egészen idevágó, Lenin svájci bankszámlájáról szóló cikk, de az utolsó bekezdés érdekes, amiben leírja, mennyi pénzzel támogatták a németek a ruszki forradalmat az I. vh alatt. Később meg pont azok ellen harcoltak, akiket támogattak.
[link] -
td
senior tag
Partizánokról volt szó, hát berakok egy régi viccet, amit a viccrovatban olavstam:
A II. világháborúban a németek üldözik a partizánokat.
Kiérnek egy tisztásra.
A legokosabb partizán azt mondja:
- Ott egy kút, másszunk le!
Így is tesznek. Oda érnek a németek a kúthoz. Azt mondja az egyik német:
- Lehet hogy bementek az erdőbe.
Jön vissza a visszhang a kútból:
- Lehet hogy bementek az erdőbe.
- De az is lehet, hogy lementek a kútba.
Jön a visszhang:
- De az is lehet, hogy lementek a kútba.
- Dobjunk egy gránátot a kútba.
Jön a visszhang a kútból:
- ...lehet hogy bementek az erdőbe. -
td
senior tag
Valóban felszabadítóként fogadták a német seregeket Keleten, de amikor elkezdték felkötni az embereket, akkor már kevésbé lelkesedtek értük. De lehet, hogy tényleg beletörődtek volna a sorsukba, nem tudom. Végül is, óriási távolságok voltak a települések között a nagy orosz pusztában, így nehéz is lett volna az együttműködés, a hétköznapi ember meg nem sokat érzékelt volna a megszállásból vidéken. Kérdés, hogy a fővárosban hogy viszonyultak volna az elnyomókhoz, létrejött-e volna földalatti mozgalom úgy, mint Párizsban, és együttműködtek volna-e a vidékiekkel. A jugók jól csinálták, ott megvoltak a környezeti adottságok is, ami igaz volt a görögökre is mondjuk.
Ez más téma, egy cikkben olvastam, gondoltam, berakom ide:
''Hitler 1933. január 30-án, egy nappal hivatalos beiktatása előtt mondotta: „Adjatok nekem tíz évet, és nem ismertek Németországra!” A tízesztendős jubileumra a szövetségesek aztán úgy emlékeztek, hogy a Sztálingrádnál elesett német katonák tetemeinek képéhez montírozták ezt a szöveget.
A német történész, Götz Aly Hitler népállama című, a közelmúlt talán legvitatottabb és legizgalmasabb történelmi tárgyú könyvében állítja, hogy jórészt adósságokból finanszírozott jóléti intézkedéseivel a Führer megvette a németek szimpátiáját. S amikor már a Harmadik Birodalom államcsődje elkerülhetetlennek látszott, akkor nem látván más lehetőséget, megindította hódító és rablóháborúit.'' (mno)
Furcsa, hogy régebben én is arra gondoltam, hogy mi van, ha egyesek (pl. Göring) csak rablóhadjáratnak tekintették a háborút...
Szépen gyarapodott a vagyona, annyi szent. -
td
senior tag
daa-raa: És vajon a németek fent tudták volna-e tartani a hatalmukat egy akkora területen? Itt most a különböző (esetleges) ellenállási mozgalmakra, partizánokra gondolok, illetve ott volt pl.Kína is, ahonnan nem nagyon lehetett volna jól támadást indítani ellenük, és talán Japán erőkkel közösen lenyomhatták volna azt az országot is, de mi van, ha nem? Persze az akkori viszonyok mellett Kínának nem sok érdeke lett volna háborúzni szerintem, az amcsikkal szövetkezni meg végképp, de azért akkor felmerül bennem a kérdés, hogy mennyi ideig lett volna fenntartható egy ekkora birodalom?
modd3r: A Harmadik Birodalom -
td
senior tag
modd3r: olvastam. Nem tudod (vagy valaki más
), hogy a két betű felcserélése mit jelentett azon a bizonyos kapcsolótáblán? (mi volt mivel összekötve)
(''Ebben azonban nem volt benne a kis gép kapcsolótáblája, ami lehetõvé teszi a kezelõ számára, hogy megcseréljen két betût, mielõtt a tárcsák révén titkosításra kerülne az üzenet.'')
szicsu: Mi az a Gyantus? Gyantás tusfürdő?
(Bocsi Gyantusztól!) -
td
senior tag
''Ma vettem egy könyvet (csak 480 Ft volt)''
Először azt hittem, amikor megláttam az árát, hogy valami Rieder-könyvet vettél.
Erről az Apokalpszisről meg lemaradtam! Nem is tudtam, hogy lesz, sokat nem is tudtam a filmről, és a vicc az, hogy még véletlen el is kaptam belőle egy rövid részt úgy negyed 12-kor. Nocsak - gondoltam magamban - , mi lehet ez? Elég érdekes...
Biztos az volt. -
td
senior tag
A Vulcannal kapcsolatban hallottam valamikor olyat, hogy mittodomén ilyen 20 mp-nél hosszabb sorozatot nem lehet vele vadászgéppel leadni, mert megállna a levegőben. Ez igaz?
mityku: 10 éve lett volna a maximum, de megint eszembe jut az, hogy mi van az elévüléssel? 17 év úgy látszik, még kevés hozzá, pedig mikor volt már az! -
td
senior tag
Olvastam én is. Ez még egy érdekes adalék hozzá: ''Irving elmondta: véleménye az utóbbi időszakban megváltozott a holokauszttal kapcsolatban. Hangsúlyozta: hibának tartja, hogy tagadta a gázkamrák létezését, soha nem tagadta azt, hogy a nácik emberek millióinak haláláért felelősek. ''
-
td
senior tag
Bíróság előtt a holokauszttagadó
2006. február 20. 10:04
MNO
Bíróság elé állítják hétfőn Bécsben David Irving brit történészt, aki írásaiban és előadásaiban is tagadta az auschwitzi gázkamrák létezését.
A 67 esztendős Irvinget november 11-én vették őrizetbe egy 16 évvel ezelőtti osztrák elfogatóparancs alapján. A történészt egytől tíz évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti, de ha a bíróság különösen veszélyesnek minősíti az elkövetőt vagy annak tettét. A perben kiszabható szabadságvesztés maximuma akár 20 évig is terjedhet.
(Magyar Rádió) -
td
senior tag
Gyantusz: Aztán kiderülne, hogy csak díszítés az a hullám
Na mondjuk tényleg nem jut eszembe más, mint hogy szilárdságra jobb lehet, tehát ha pl. betalál valami ''erős'', akkor nem törnek le darabok a széléből. De nem vagyok anyagtechnológus, úgyhogy most nem is okoskodom tovább.
Ami a póttankokat illeti, úgy tudom, a Messerek nagyon rosszul voltak manőverezhetők velük, légiharcban nem is szívesen használták a pilóták. Egyszerűen elrontotta a gép jó irányíthatóságát.
Kain: Lehetséges. Én nem tudom, mennyi igaz belőle, mindenesetre valóban elég meredek dolgokat állít a cikk. -
td
senior tag
Egy érdekes cikk, főleg a Hitler analízise c. bekezdés:
[link] -
-
td
senior tag
Én úgy tizenegykor értem haza, akkor épp láttam egy kevés részt abból a filmből. Azt sem tudtam, hogy lesz, és még a címét sem. Remélem, egyszer leadják normális időben is! De valóban érdekesnek tűnt.
daa-raa: Bletchley
szicsu: foglyok -
td
senior tag
'' ha valaki egyszer végígolvassa a topicot, az - az egyszerű harceljárásoktól, az atomreaktorok működési elvétől, a hogyan süllyesszünk el egy anyahajó csoportot témáig bezárólag, mindenről informálódhat! ''
Ez annyira jó, hogy berakathatnád egy moderátorral az első hsz-be!
Mellesleg ez a legújabb Rubicon bizony igen érdekesnek tűnik, meg is nézem majd, van-e könyvtárban. -
td
senior tag
mityku: pedig vagyok-vagyok
Csak fegyver témában nem sokat tudok szólni.
A Das Bootra meg rá kell készülni, mondjuk rászánsz egy péntek vagy inkább szombat estét, aztán megnézed rendesen, egyben, úgy az igazi. ;)
daa-raa: kösz az infót! Egyébként a Pak38 anti-tank kategória, így nem is hiszem, hogy olyan célra bevetnék, mint amire a filmben használták. A másik: az IG18-on miért hullámozott a védőpáncél (vagy minek) a széle? Valami anyagtechnológiai dologra gyanakszom. -
td
senior tag
Kicsit Wolfenstein-eztem. Hát itt-ott elég béna dolgok vannak benne!
Pl. nem értem, mit keres a norvég toborzóplakát a német kastélyban...?
Valahogy az AI is igen gyenge. Pedig régebben jó játéknak tűnt - csak akkor még nem volt dolgom a MOHAA-val és a CoD-dal.
Lenne egy kérdésem is. A zongoristában miféle ágyút tolnak a németek a gettóhoz az egyik reggel? Valami kartácsot lőttek ki vele, vagy nem tudom, de marha nagyot szólt.
Egy másik topicban (digitális fényképeim) meg ezt találtam: [link] -
td
senior tag
Na, azt meg is találtam a neten, de rosszul emlékeztem, ugyanis négyen vannak rajta:
II. Frigyes
Otto von Bismarck
Paul von Hindenburg
Adolf Hitler
A szöveg pedig: Amit az uralkodó meghódított, a herceg formába öntött, a tábornagy megvédett, azt megmentette és egyesítette a katona. Egyértelmű utalás van benne, ha végignézzük a rangok csökkenését a sorban. Egyébként ''Bismarck megalázónak tekintette a hazája és Ausztria közti státuskülönbséget, porosz dominanciájú Észak-Európát képzelt el, az osztrákok kizárásával'' (mult-kor.hu), ami a bő fél évszázaddal későbbi események tükrében, nevezetesen, hogy egy osztrák vette át náluk a hatalmat, igen ironikusan hangzik.
A képeslapot az 1933-as nürnbergi NSDAP-gyűlés alkalmából adták ki.
A kép forrása: [link]
Múlt-kor: [link]
Találtam egy érdekes lapot is a keresgélés közben, ami ''akkor-és-ma'' jellegű fényképekkel van tele:
The Third Reich In Ruins: [link]
Azon belül is ezt az oldalt nézegettem eddig alaposabban: [link]. Érdekesek azok a tornyok, most láttam először ilyeneket. Az elsőt a sorban az I. vh. áldozatainak emelték, a birodalmi sas és a horogkereszt ma már nem része, illetve eltávolították belőle a jelképes (szerintem kicsit ''parasztvakító'') koporsót is. A második egy kilátótorony másolata, a korábbi Bismarck--toronyhoz hasonlóan Hitler-toronynak (Hitlerturm) nevezték el. Kb. ez áll az akkori képeslapon: ''A haza szolgálatában a Führerért''.
Térkép hozzá: [link]
[Szerkesztve] -
td
senior tag
válasz
raszputyin #2256 üzenetére
Ja, az egyik Hitlerről szóló könyvben van is egy korabeli emlék-képeslap (valamilyen évfordulóra adták ki talán), amin a három államfő (nem a legjobb szó ide) feszít, és persze valami propagandaszöveg is van alatta.
-
td
senior tag
válasz
#65675776 #2214 üzenetére
Ja, kenik-vágják az írást, de ha nekem is abból kéne megélnem, biztos én is kihoznék havonta egy-egy újabb példányt.
Azt hiszem, mityku mondta, hogy ezek valszeg egymással versenyeznek
, nekem viszont az tetszett a legjobban, amikor a Niemayer közölte a TV-ben, hogy ő azért női álnéven is írt valami (gondolom nyálas) könyvet. Fogadok, az is II. vh-s! Pl. egy olyasmi eredeti történet, hogy ''Egy bombázópilóta szerelme'' vagy egy erotikus fércmű ''Farkasokkal táncoló'' címmel
-
td
senior tag
''Lehet Kurt Reider tollából született az is!''
Hehe, ez eszembe sem jutott! Ez a Rieder amúgy is nagyon nyomul, mindenhol ott van!
Képes és leforgat nekünk még egy filmet is!Mondjuk ''A Tigris páncélos nyomában'', vagy ''Hol temették el Hitlert?'' címmel.
Egyébként egyszer rákerestem a nevére, is kijött egy olyan oldal, ahol a ''Legyőzhetetlen'' szóval kezdődő című könyveit sorolták fel, majd a végén ennyi volt megjegyzésként:
''Valaki szólhatna már Géczy Zoltánnak és Szöllősi Gábornak (?), hogy a németek elvesztették a háborút''.
Most csak ilyenek jöttek ki:
[link]
Ennek csak az eleje:
[link]
Nézzétek az árakat!
[link]
Ebben a felhasznált irodalomban tűnik fel... (szegények!)
[link]
Egyébként volt Kurt Rieder nevű autóversenyző is. -
td
senior tag
Na az a Rubicon cikk egy könyvből, nevezetesen Az utolsó Hitler-gyerekekből táplálkozhatott. Tavaly láttam boltban, pont ezt olvastam benne. Írtam is ide róla. Mondjuk volt benne egy-két érdekes rész, pl. amikor arról írt, hogy Hitler állítólag élt egy évet Liverpoolban (oda menekült a sorozás elől), (unoka)testévére családjánál, aki egy ír lányt vett el, de erre konkrétan rácáfol egy életrajzi könyv, amit valaki említett is itt a topicban.
Mellesleg a wikipedián is van egy-két érdekes dolog, bár az életrajz részletessége a Rieder-féle könyvvel vetekszik. Viszont van fent egy akvarellje is. -
-
td
senior tag
BUÉK tőlem is!
-
td
senior tag
Nah, topictársak, én nem leszek már az ünnepek alatt, úgyhogy mindenkinek Boldog Karácsonyt!
ui: most láttam 10 ezerért Elit alakulatot fémdobozban, DVD-n
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Yettel topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Projektor topic
- One mobilszolgáltatások
- Xiaomi AX3000 és a AX3000 NE
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Politika
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- További aktív témák...
- Acer Nitro 5 AN515 - 15,6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 16GB - 512GB SSD+1TB HDD - RTX 3050 - Win11
- Intel I7 14700 - 20mag/28szál - Eladó!
- Eladó Google pixel 7pro 8/128
- ThinkPad P16 Gen1 16" FHD+ IPS i9-12950HX RTX A1000 32GB 512GB NVMe magyar vbill ujjolv gar
- Samsung Galaxy Tab S9 12/256GB 5G ÚJ 3 év gyártói jótállás
- SEAGATE ST6000NM0034 6TB 7.2k SAS HDD, nettó 15747Ft + ÁFA, 1 év garancia
- Samsung Galaxy S24 Ultra 256GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad Ultra Docking Station (40AJ)
- Lenovo ThinkPad X270 (15) - i5-7300U, 16GB, 512GB SSD, 12" FULL HD
- Apple iPhone 12 64GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest