- Négymagos Xeon(!) CPU LGA775-ös deszkában
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Notepad++
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Új energia- és akkumulátor-címke az okoseszközök dobozában
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
Új hozzászólás Aktív témák
-
alphamooncam
őstag
Ahol az Eris 3,5 ajánlott, ott a a Teac LS-M100 Best Buy lehet 30k-ért [link]
Jó pár éve nem gyártják már a TASCAM VL-S3-at, ( 7 éve vettem 4 párat ) , de a Teac még elvileg most is kapható - ja a kettő csak a nevében különbözik.
-
alphamooncam
őstag
válasz
freelanced #65367 üzenetére
Mivel ez nem hifis, hanem multimédiás topik, le merem írni...
Tascam VL-S3 (5db) Wharfedale Powercube 10 és Denon Hm. erősítő van a hálómban (100Hz-en vágva) a TV mellé.
Tascamot nem akartam lecserélni, viszont kiheréltem, hogy a hm erősítő hajthass, és imádom...
-
alphamooncam
őstag
válasz
Archttila #65305 üzenetére
"Persze felfurhatnam a TV fele de az meg milyen mar
"
Szokatlan, de nem egyedülálló.Akusztikai ellenvetése nem nagyobb mintha valaki a szoba középvonalába akarná elhelyezni. Értsd állóhullámok miatt pl. utóbbi nem éppen szerencsés...
Ha el tudod szigetelni a polctól/szekrénytől/akármitől, akár tüskére állítással, akár máshogy, nem lesz rosszabb mint folyton belerugni a sarkába, mert útban van.
Szerintem.
-
alphamooncam
őstag
válasz
lezso6 #65021 üzenetére
Vagy vesz egy HDMI eARC kütyüt, amin van jack/RCA csatlakozó. Házimozi / HiFi cuccok beépített ilyesmivel horror áron szoktak lenni.
Van egy eladó ilyen kütyüm. Nem vált be.
Sztgéphez felspécizett Tascam VLS-S3-asom van.
Sztg-el akartam még anno összekötni a TV-.t, akkor vettem a kütyüt, nem jött össze.
A vége az lett, hogy a még 2003-ban vásárolt HDMI csatlakozót nélkülöző Denon 1604-es meglévő erősítőmet üzemeltem be egy új TV-vel, optikai csatlakozóval. Lett 5.1-em DD, és DTS.
Az előző TV-vel az volt a baj, hogy optikain nem engedte át a digitális jelet, hanem lekeverte sztereóra. Az új már tudja a passtrought.
A jövőre nézve, ha bővíteni szeretne egy alap sztereót tudó konverter már csak kacat lehet a fiókban, sok csatorna és egyéb digitális források konverziója sem megoldott ezeknél, mert mondjuk nem fizették ki az Atmos, DD meg DTS iterációk liszenszeit, ezért ezeket nem is fogja tudni átkonvertálni.
Szóval TV-hez csak akkor, ha nincs és nem is lesz igény bővítésre. Sztg-hez nálam nincs sok pont egyre igény, így marad a Tascam.
-
alphamooncam
őstag
válasz
spleenszuru #65018 üzenetére
Ha mindenre is kell, akkor a házimozi vonal lesz a barátod.
TV.-re rádugod EARC-al a HDMI-t és van mindened. TV-t beállítod áteresztésre (passtrough) és HM erősítőben meg megtörténik a digitális/analóg átalakítás. DD, DTS, Atmos amit csak akarsz egy kábellel.
Ezt a fícsört aktív PC hangszórók egyike sem tudja.
-
alphamooncam
őstag
válasz
Jinxb1rd #65013 üzenetére
"Én ezt értem, de ha az ember elmondja tisztán érthetően, hogy Ennyit tud rááldozni, akkor ne az legyen már a válasz, hogy 2x annyiért milyen jók vannak.
Elromlott a régi 20 éves hangfal, most kell új, és ennyiért keressük a legjobb lehetőséget. Heti 2-3 pár órás gépezéshez nincs szükségünk 50.000 Ftos hangfalra, ugye?"
El kell döntened mit akarsz. Ha jót, akkor gyűjtögetni kell, más is így csinálja.
A "most kell" meg egyenlő a pazarlással, de majd ha egy kicsit idősebb leszel talán rájössz, hogy nem feltétlenül mindenki téged akar bántani...
-
alphamooncam
őstag
válasz
Jinxb1rd #64916 üzenetére
"Otthoni szülői géphez keresnék 2.0-ás hangfalat 10.000 Ft alatt.
Genius SP-HF180 2.0-et nézegettem, de szerintem ennél jobbat is lehetne találni valamivel többért, nem? Nagyon laptopos a hangzása.""Akkor szólok a szüleimnek hogy vegyenek fel kölcsönt, mert csak úgy lesz hangjuk a gépüknek recsegés nélkül."
Soha nem voltam IT-s, mindíg bérből és fizetésből éltem nyugdíjazásomig. Azóta meg az utóbbiból.
Tedd fel a kérdést, magadban, hogy mennyire szereted a szüleidet, és mennyit ér meg Neked, ( nem nekik ) hogy egy viszonylag megbízható aktív hangszóró párjuk legyen.
P.S.: Lehet egyébként gyűjtögetni is, sokan mások is így tesznek.
-
alphamooncam
őstag
válasz
Jinxb1rd #64918 üzenetére
" I mean, wtf... értem hogy mindenki el van eresztve és ki van tömve a zsebe IT-sként, de vannak egyszerű emberek kevesebb pénzzel, és talán jó lenne egy szakmai topikban, ahol mnidenki szakértőnek gondolja magát a témában, kcisit szétnézne alsó árszegmensben is és gyűjtene valós tudást."
Ez az állítás egy BS !
Nem ismerem a többi topikot, de itt nincs kereskedő, senkinek nem érdeke semmilyen szinten, hogy több pénz húzzon ki a zsebedből.
Ha azt mondjuk, hogy van egy szint ami alá nem érdemes menni, az azért van mert tényleg nem, de ha másként gondolod, a lelked rajta, de megszólni azt aki önzetlenül segítene, enyhén szólva is illetlenség.
-
alphamooncam
őstag
válasz
s.Oliv3r #64129 üzenetére
Nem ismerem a Philipset, de általánosságban, minél jobb minőségű egy lánc, annál kevésbé fogod "hangosnak" érezni ugyanazon a hangnyomáson.
Mérőmikrofon nélkül pedig nem fogod tudni megmondani, hogy éppen milyen hangnyomáson üzemel a cucc.
Jó minőségű lánc ismérve, hogy csak tolnád, tolnád neki koppanásig.
-
alphamooncam
őstag
válasz
lezso6 #61729 üzenetére
"Hiányzik az aranyfüstös antik ülőgarnitúraszett, ébenfaberakákos szalagos lejátszó és a szigorúan nemdohányzó cocobolo dohányzóasztal és egyéb nélkülözhetetlen kellékek stricirokokó stílusú összejátéka, úgyhogy ez nem igazi hifi."
Mit ittál?! Én is kérekRokokót mellőzném, a Skandináv-japán vízió közelebb áll hozzám...
Ikea keményfa ( bükk) babaágy + Shou Sugi Ban [link]
Hogy mi ez?
Kérlek ez egy elnyelő váza, az elsődleges visszaverődési pontra tervezve.
A vázra természetesen jön még egy 8cm vastag kókuszmatrac, ami elvégzi a piszkos munkát.
-
alphamooncam
őstag
válasz
iszoke #61680 üzenetére
A hangelnyelés úgy működik, hogy a hang energiája mozgatni, rezegtetni kezdi áthaladáskor az elemi szálakat.
Ez energia vesztéssel jár, és ezért csökken a hangnyomás.
Próbálkozz először pár réteg vastagabb törülközőkkel, fogasra akasztott ruhákkal stb. lényeg a sok réteg.
-
alphamooncam
őstag
válasz
lezso6 #60570 üzenetére
"Na de amúgy a rossz akusztika sem a hangfal hibája, hanem a szobáé.
User error.
"
Szerencsére nem nekem kell hallgatnom... a szobát
félévente egyszer ha megyek.
Anno praktikusan kellett megoldani, külön DAC, látható kábelezés stb. nem volt megvalósítható.
Panaszt ugyan nem hallottam rá, de mindezzel együtt sem cserélném le a meglévő magasabb kategóriás cuccaimat.
-
alphamooncam
őstag
válasz
lezso6 #60568 üzenetére
"Nem tudom mit csináltok az R1280DB-vel, de nem mondanám egy kifejezetten dörmögő hangfalnak, inkább csak mélyre megy a méretéhez képest. Persze feszesnek már nem mondanám.
Majdmég próbálgatom a hangfalat, hogy rossz akusztikai környezetben mit csinál, mert lehet ez a baja."
Mielőtt az idézett gondolatot leírtad volna, már készültem kiegészíteni a véleményem.Exemnél csupaszok a falak, mindamellett rendkívül érzékeny vagyok a szobarezonanciákra, ami meg 100Hz alatt sajnos általános.
Abban bízom, hogy az 1280DB-t úgy tudod majd elhelyezni, ezek a káros rezonanciák ne tudjanak érvényesülni.
Exemnél pl. nem volt lehetőségem a kiemeléseket és kioltásokat kontrolálni.
-
alphamooncam
őstag
válasz
lezso6 #60556 üzenetére
... Tascam VL-S3...
Egyébként beszédérthetőségben magasan jobb mint, a dörmögő-dömötör 1280DB. (Tavaly vettem a páromnak ajándékba.)
és
...8 db. VL-S3-m van, illetve 1280DB vel van tapasztalatom. ( Exemnek vettem ajándékba )
Semmi pénzért nem adnám a Tascamot, az Edifiert simán lelépi, beszédérthetőség, tisztaság terén. -
alphamooncam
őstag
válasz
Sodomizer #59655 üzenetére
Neked egy olyan USB-s interfész kell, aminek van line bemenete is.
Egyik laptop menne USB-ről, másik vonaliról ( analóg RCA ).
Mikrofonod lehet szintén USB-s cardiodid.
Stúdió monitorok pedig helyben kipróbálhatók.
Hitspace-ben [link] biztos tudnak segíteni. ( Keleti Pu-tól nem messze )
-
alphamooncam
őstag
válasz
time_drainer #59601 üzenetére
"Helyiségben a teljes légtér huszonpár nm, de a fent írt elrendezés miatt tévézésnél ennek mondjuk kb a fele a hangfalak "mögött" lenne (nem tud ez számít-e)."
Nem számít! Kb 340m/s a hang terjedési sebessége. [link]
Ajakszinkron számít, amit inkább a rendszer minősége határoz meg, nem pedig 1-2 méteres távolságkülönbség.
-
alphamooncam
őstag
válasz
lezso6 #59103 üzenetére
"Edifier MR4 48e-ért? Gyanúsan hasonlít a Presonus Eris E4.5-re, de más a karaktere, semlegesebb."
Meghallgattam a linkelt videót NAD D3020+HyperX CloudII kombón.
Presonis egyértelműen nyíltabban, természetesebbnek tűnt.Igen. Láttam a mért frekimenetet. De a mérés max mankó lehet, már ha nézegetni, hanem hallgatni szeretnénk.
A két doboz között az árukereső szerint ~1.000 Ft különbség van, egyértelmű melyiket venném.
-
alphamooncam
őstag
válasz
sum-blink #58418 üzenetére
"Ja és olyasmi hangfalat vennék, ami olyan erőteljes mélyet tud produkálni, mint a Logitech. Ha lehet 20.000 Ft alatt javasoljatok légyszi."
Kb. olyan dolgot kérsz, ami kb. teljesen szembe megy az itt általánosan elfogadottal.
Javaslom, hogy vegyél egy használt szubot és kösd rá egy az egyben és hallgasd azt. Pl. ezt. [link]
-
alphamooncam
őstag
válasz
Silentfrog #58261 üzenetére
Jelen állapot szerint kitöröd a nyakad hosszabb filmnézés során.
Nyilván nem, de ...Hangsugárzókat szintén lehet fali konzolra -oldalfalakra- tenni, most is úgy van.
Valahogy így. Ezek ugyan a surroundjaim, de lehetnének akár main-ek is, mindenesetrea jelenlegi állapotodhoz képest ez is előrelépés lenne.
Nézd. Tengelybe kéne tenni a TV-t, hogy a hang ne oldalt "szökjön" el.
A jelenlegi állapot kb. egy nyakkitörős, féloldalas hangosítási katasztrófa.
Nem bántani, hanem segíteni szeretnék.
-
alphamooncam
őstag
válasz
Silentfrog #58256 üzenetére
Ötlet!
A TV-t arra a falra kéne áthelyezni ahol az ablak is van.
Az ablak nyilván útban van, de megoldható lenne egy olyan konzollal , ami használaton kívül rásimulna a falra, az ablak mellé, amikor meg használni akarod, akkor elhúzod a faltól előre, a nappali (beugró) tengelyébe, ami így részben eltakarná az ablakot.
valami ilyesmire gondoltam.Megoldódna a legtöbb problémád, a lehető legkisebb befektetéssel.
-
alphamooncam
őstag
válasz
alphamooncam #57562 üzenetére
[link] Ezt lehet érdemes lenne elolvasnod, pár dologra magyarázatot adhat,
-
alphamooncam
őstag
"...így akkor elgondolkoztam a 8" -os változatán a 308p-n
mélynyomóval csak amiatt tartok egy kicsit, hogy esetleg túlzóan mély lenne, állóhullámok stb.."Nem akarlak nagyon bevinni a málnásba de... a nem 308p, hanem a sima 308 pont arról hirhedt, hogy a mély mennyisége a közép rovására ment. Mindezt csak azért jelzem, hogy ne legyen egyszerűbb a dolgod.
Kettő.
Az állóhullámokat - és a kioltásokat sem- nem szünteti meg a kisebb tányérméret, ergo tévedés azért kisebbet venni azért, hogy majd nem lesz állóhullámunk, meg kioltásunk.
Nem, azért veszünk kisebbet 3,5-4-5collosat, mert az a fülünk/agyunk által legérzékenyebb hullámhosszokon jobban teljesít, mint egy kétutas 8collos, vagy egy olcsó háromutas.(Nincs ingyen ebéd !)
-
alphamooncam
őstag
Kezdjük azzal, hogy kérdésre válaszoltam.
Mihez képest ?! LSR310S méretei, a teljesítményéhez képest kifejezetten kicsi - az ára is.
Nem kortesbeszéd, de az LSR 3-as sorozat egy család, amit egymáshoz terveztek zenekészítésre és házimozira.
Erre hívtam fel a figyelmed.
A 310-es többféle képpen integrálható rendszerbe. Létezik olyan formáció is, hogy a jel (XLR) kábelen fut a 310-esbe, ahol leválasztja magának azt a frekvenciát, amire tervezték, nyilván a szubtartomány, majd innen szintén XLR kábelen továbbítja a jelet a pl.305öshöz, ahova már csak az a tartomány érkezik ami a front hsz-k optimális lesugárzási jellegéhez igazodik, magyarán terhelődik olyan tartománnyal, aminek lesugárzása "nehezebb".
Nyilván utánaolvastál. [link]
Én nem így használom, mert nálam házimozi funkciót tölt be a szett. Zenét ha hallgatni akarok, oda az aláírásomban szereplő 12 wattos csöves erősítőt és nagy hatékonyságú kürt rendszerű szélessávú hangsugárzószettet használok.
Ha méretbeli, elhelyezésbeli problémáid vannak, de nem akarsz lemondani az alsó tartományról sem, lehet neked tényleg 8 collos hangsugárzó kell. azzal a feltétellel, hogy ne legyen lukas a közepe, ne a nyomja el középtartományt.
Nyilván lesznek ilyen ajánlások, de az eredeti kérdésed a 310-sre vonatkozott.
Négy év használat távlatából nem ajánlok a 305-eidhez más szubot, ha a hozzá tervezett elérhető, ha másként döntesz nyilván valami csorbulni fog, de ez meg a Te döntésed, mert Te fogod hallgatni.
-
alphamooncam
őstag
Ez az 5.1 két hátsó hangsugárzója a képen. Láthatod fent a projit is egyébként, ha jobban megfigyeled.
Az 5.1 egyébként 5db. 305 és egy 310.
A hálóban meg szintén fali konzolon van a két Tascam VL-S3, a 21:9-es monitor két szélén, csak ennek kisebb és drágább a konzolja, ezért nem ajánlottam ( meg alulról meg kellett fúrni a hsz-t, hogy rögzítsd ).
Utóbbi konfiggal, azon kívül, hogy sztereó teret is tökéletesen visszaadja, még FPS Game-l játszom is ( Fortnite ) és tökéletesen lehet hallani, hogy pl. milyen irányból közelítenek. -
alphamooncam
őstag
Lenne megoldás a helyproblémádra, csak kérdés tetszik-e.
Tévét feltenném a falra egy konzollal, ott ahol van csak nyilván a fal és az ajtó közötti szimmetria tengelyre, így maradna helyed a két oldalán.
A kanapét befordítanám 90°-al jobbra, hogy a "szára" térbe kerüljön a lépcső alá, így helyet adna a szekrénynek a galéria alatt, vagy a szekrény maradna, és a TV kerülne a galéria alá a falra egy konzollal.
-
alphamooncam
őstag
válasz
enginev3.0 #56233 üzenetére
EZ csak sztereó, nem tudok róla, hogy létezne surround Bluetooth.
-
alphamooncam
őstag
válasz
enginev3.0 #56231 üzenetére
Egynek jó [link] Fiio uBTR.
Én mondjuk feketében vettem 10e alatt 1 hónapja.
Megy TV-vel késés nélkül, pedig az Bluetooth adóm nem tudja az APTX-et a Fiio elllenében, ami viszont tudja.
-
alphamooncam
őstag
válasz
Archus #56064 üzenetére
Nem ismerem a kiszemeltedet, de ha csak egy zajkeltő kell akkor mindegy.
Van az a szint ami alá nem megyünk/ajánlunk. A tied ilyen.
10.000Ft-ért szerintem nem kapsz értékelhetően szóló "hangfalat- erősítővel" nem hogy még Bluetooth is legyen benne. Szerintem ezért nem kaptál ajánlást.
Ha szeretnél Zenét tolmácsolni képes rendszerre ajánlást, emelni kéne min 3x-ára keretet.
-
alphamooncam
őstag
válasz
keménygödör #55785 üzenetére
Nem lett így nagyon halk?
Ahogy látom lehúztad -20dB-el, ami kirívóan sok, egy átlagos zeneszám dinamikája ennél jóval kisebb.
Én max. -13dB-ig húznám le, a 70Hz-es csúcsig, mert sokat számít az a plusz 7dB-es különbség.
Aztán meg a 100Hz-nél található szűk beszakadást, ami kb. 10Hz széles nem fogod észrevenni, mert a füled-agyad kiegyenlíti.
Ha így hagyod, szerintem sokkal jobban terheled az erősítő részét, ami hosszú távon nem feltétlen előny.
-
alphamooncam
őstag
válasz
Hegyirabló #55141 üzenetére
[link]
Ha csak kötekedni jöttél ide, ennél többet ne várj! -
alphamooncam
őstag
válasz
Hegyirabló #55137 üzenetére
Én alphamooncam ennyi pénzért nem tudok Neked olyan hangfalat és erősítőt, ( mert látom az sincs - hangkártya nem feltételezi azt, hogy erősítő is van benne. ) ajánlani jó szívvel, ami a paramétereidnek megfelel összesen újonnan 20-22.000Ft között.
Kérlek írd meg, ha változnak a paraméterek.
Esetleg használtpiacon körbenézhetnél, de mivel az meg annyira széleskörű, így nem tudom ki vállalkozik rá, hogy ilyenben segítséget nyújtson.
-
alphamooncam
őstag
válasz
rAY.BAN #55062 üzenetére
Nincs ESI tapasztalatom.
Van viszont JBL. LSR305-310.
Baromság, hogy társasház problémát jelent. Nem jelent. Az akusztika viszont lehet rossz, de az általánosan ajánlott 8", de még az 5" collos "stúdió monitoroknál" is lehet problémás.
Ilyenkor nem a hangsugárzót célszerű cserélni, hanem az akusztikát javítani. Persze csak szerintem. [link]
Azt gondolom, hogy amit hangsugárzókat "összeterveztek" a mérnökök, az együtt is működik.
Majd számolj be róla mi lett.
-
alphamooncam
őstag
válasz
tamassneff #54941 üzenetére
Nem jól értelmezed a dinamika kifejezést. - Nem mély-magas, hanem halk-hangos viszonylat. Nem ugyanaz !
50-60k keretet adott meg.
Irreális kívánságok rendszeresen előfordulnak.
Ha komolyan gondolja emelnie kell majd a keretet.
-
alphamooncam
őstag
válasz
geckowize #54770 üzenetére
Ebben az ársávban nem tudok ilyet, de lehet mások igen.
Az én LG TV-m elvileg alkalmas lenne optikain a TV távirányítójával történő szabályozásra, de mégsem. A másik oldalon egy Denon 1604. AVR figyel, így marad a Denon távirányítója, mint hangnyomás állító eszköz.
Denon távirányítója haldoklik, ami nem csoda, hiszen 17 éves.Ezt a problémát úgy hidaltam át, hogy vettem egy tanítható távot kínából, ami úton van. Terv szerint alapvetően a TV-t fogja irányítani két gomb kivételével, amik a Denon hangerő fel/le lesznek. Majd beszámolok.
Elvileg EARC-os HDMI-s DAC/DAC-ot tartalmazó hangsugárzóval megoldható a TV távirányítójával való használat, de ez nem annyi...
-
alphamooncam
őstag
válasz
tothjozsi96 #54026 üzenetére
Keress rá a loudness war kifejezésre, vsz ezt éled meg hangnyomás növeléssel. ( Dinamika kompresszióval
)
-
alphamooncam
őstag
Bocsi, de a Tascam VL-S3, hogy jön ide?
Egyébként beszédérthetőségben magasan jobb mint, a dörmögő-dömötör 1280DB. (Tavaly vettem a páromnak ajándékba.)
Ami hiányzik a VL-S3-ból az mély szekció, de az nagyon.
Mértem, úgyhogy tudom, hogy110Hz-nél kezd esni hangnyomása, ezen kívül viszont simán hozza a nem gagyi stúdiómonitor szintet.
Eddig 4 párat vettem belőle, és évek óta, napi szinten hallgatom. -
alphamooncam
őstag
Linkelt Fiio "csak" egy DAC, analóggá teszi az TV-d digitális ( optikai ) jelét. Ennyi.
Ahhoz hogy megszólaljon még kell erősítő+hangfalak ( meg táv, ha nem akarsz odamászni reklámonként lehalkítani a TV-t. )
Ha nincs ilyesmid, akkor a legolcsóbb ajánlható cucc az Edifier R1280T. [link]
-
alphamooncam
őstag
válasz
tasiadam #52015 üzenetére
Tudod, vannak a hangszóróknak határai. Könnyen előfordulhat, hogy a notid beépített hangszóróival nem fogod azt a minőséget elérni, amire vágysz, mert azt alapvetően nem minőségi zenehallgatásra tervezték, hanem mondjuk a Windows hanghatásainak a megszólaltatására.
Vélhetően a Tied is ilyen, és akkor külső megoldás után kell nézned.
-
alphamooncam
őstag
válasz
toshiba300 #51518 üzenetére
Tök mindegy, h mekkore a monitor mérete, ráírt teljesítménye. Tudjon a hallgatási pontban 75dB-t.
Olvasd el inkább [link] ezt. Itt mindent megtalálsz amit kell. Mielőtt vásárolsz.
-
alphamooncam
őstag
válasz
keménygödör #51046 üzenetére
"Ezekkel tisztában vagyunk mindannyian akik reagáltunk. A reakciónk lényege az volt, hogy a fájlokban ilyen értelemben nincs clipping (torzítás)."
OK! De ez ebben a formában most először hangzott el. Szerintem.
Foobarnak nem néztem utána, de úgy tudom, hogy egy 32bites lebegőpontos belső jelfeldolgozás esetén 1500dB a plafon. Még szép, hogy nincs clipping...
"A lényeg az volt, hogy "ugyanott" állítok hangerőt mint te, a DAC "output levelt", a monitorok (erősítő) gainje fixre van ugye evidensen beállítva, de a digitális domainben békén hagyom a hangot."
Szerintem nem ugyanott állítunk jelszintet. Nálam a Foobar fix 100%-on küldi a DAC-ba a jelet, és ha jól értem Te a Lexiconba (DAC-ba) ismeretlen ( esetleges ) szintre állítva küldöd jelet.
A kettő között a különbség, hogy én még véletlenül sem tudom torzításba vinni a zenét, addig nálad, ellenőrzés nélkül akár 110-120 vagy akármennyi % is lehet, attól függően, hogy annak a zenének amit éppen lejátszol eltolta-e a készítője jelszintjét.
A monitorok bemeneti jelszintje hogy jön ide? Vagy -10 vagy +4dB. Szabványos, legalábbis a A JBL-jeimen max ez a két lehetőség van.
Tényleg nem akarok rádtukmálni semmit, csak nem értem miért.
Megnéztem egy jó minőségű felvételen mennyit változik a hangosság ( LUFS ), -3, 0, és +3dB-es jelszint csökkenés-növekedés esetén.
-3dB nél 26 LUFS ( LRA 11.0 LU)
0dB-nél 25,9 LUFS ( LRA 10.7 LU)
+3db-nél 25,9 LUFS ( LRA 10.7 LU)értékeket kaptam.
Én ezt úgy értékelem, hogy érdemben nem befolyásolta a dinamikát ( GR ) az hogy a Foobaron belül VST-vel állítottam be a jelszintet.
-
alphamooncam
őstag
válasz
keménygödör #51044 üzenetére
Érdekes amit mondasz. Én csak ugatom a villamosságtant, úgyhogy mindent elhiszek elsőre amit mondanak, aztán ellenőrzöm, ha fontos.
Egyébként tőlem meg ott állítasz hangerőt, ahol csak akarsz. Azzal, hogy itt most beszélgetünk én is tanulok, na mindegy.
Miért fontos az ajánlott jelszintek betartása?
"Minden hangtechnikai eszköznek van egy optimális működési jelszintje, amire a készüléket tervezték. Ha nagyon lemegyünk ezen szint alá, akkor az alkatrészek zaja túlságosan erősen hallatszik, ha nagyon meghaladjuk, akkor túlságosan igénybe vesszük (túlterheljük) az alkatrészeket, ami akár meghibásodáshoz is vezethet. Túlterheléskor a bevezetett szinusz jel csúcsai levágódnak, hiszen az alkatrészek már nem képesek a megnövekedett jelszintet átvinni. Minél nagyobb a terhelés, annál inkább eltorzul a jelünk, végül gyakorlatilag egy négyzethullámmá alakul. Eközben úgynevezett felharmonikusok jönnek létre, amik zenei felhasználás esetén bizonyos szintig kívánatosak lehetnek, főleg ha kordában tartjuk őket.
Digitális rendszer túlvezérlésekor szintén jelentkezik a jelvágás (és vele együtt a felharmonikusok kialakulása is), viszont a digitális jelet nem hallhatjuk, amíg nem alakítjuk át analóggá, hogy a hangszóró membránja mozogni kezdjen. Ezen átalakítás folyamán viszont nem kívánatos a torzítás, mert ez már nem "kellemes" a fülnek, ugyanis nem felharmonikusok, hanem "kattogások, pattogások, recsegés" keletkezik. Ezért digitális rendszerben mindenképpen kerülni kell minden olyan túlvezérlést, ami a digitál-analóg átalakítás során átlépné a megengedett jelszintet!"
-
alphamooncam
őstag
válasz
keménygödör #51042 üzenetére
"Én pedig éppen hogy pontosan az eredeti digitális jelszintet akarom a DAC-ba küldeni."
Sok helyről, különböző minőségű felvételeim vannak. Értelemszerűen különböző jelszintekkel.
Szerintem hiba szabványosnál magasabb feszültséggel terhelni a DAC-ot, mint amire tervezték.
A hangerő gombot/tekerentyűt meg szükség esetén lehet használni az erősítőn/előerősítőn, azért van...
-
alphamooncam
őstag
válasz
keménygödör #51040 üzenetére
Én sem használtam eddig a beépített ReplayGain szolgáltatást, pontosan azért mert nem bíztam annak a minőségében.
Én megbízom Bruckner Viktor ajánlásában, és ezért használtam és fogom továbbra is használni az általa ajánlott VST-ket, és a beépített ReplayGaint is csak magam megnyugtatására végett használtam.
Elvileg a szkennelés után számhoz, albumhoz tartozó címkébe ( nem nyúl a felvételhez) elmenthető az általa ajánlott érték, amit aztán vagy használsz, vagy nem, egy mozdulattal kikapcsolható az RG.
"MINDENKÉPPEN az eredeti dinamikatartományában (és masterével) akarok hallani mindent..."
Nem vagyok meggyőződve arról, hogy az RG használata megváltoztatja a dinamikatartományt."Az hogy esetleg valami analóg csőszimulátor DSP plugin neked adott bementi RMS-t vár el, és ha nem azt kapja, akkor "torzít", ugye nyilván teljesen más lapra tartozik."
Ha nem használnék más plugint csak arra használnám Stereo Channel-t, hogy a megfelelő jelszintet tudjam a DAC-ba-küldeni, már megérte !!! -
alphamooncam
őstag
válasz
alphamooncam #51025 üzenetére
Nem hagyott nyugodni a tegnapi vitánk, a kritika a Foobar beállításaimmal kapcsolatban.
A fenti kép a Foobar beépített ReplayGain szolgáltatásában javasolt értéket mutatja.
Én ezt korábban -11dB-re állítottam fülre -18dBFS nominális szint mellett.
Mindkét beállítás szerint az eredeti jelszint jelentősen túlvezérelt, amit én torzításként éltem meg.
Ezzel még nem elégedtem meg, ezért a REW-el készítettem egy referencia jelszintű
hangmintát.
Ezt betöltve ellenőrizni tudtam a megfelelő nominális szintet Sleepytime Stereo Channel pluginje
-17dBFS-nél mutatta a 0-a szintet.Következtetés.
Foobar beépített ReplayGain szolgáltatása véleményem szerint nem pontos, 1-2dB-el magasabb szintre engedi a jelszintet a kívánatosnál, de ezzel együtt még mindíg hasznosnak gondolom a használatát, ha valaki nem akar kézi beállításokkal vacakolni.
A -18dBFS nominális szintbeállításom nem volt elég pontos, 1dB-es hibahatárt soknak tartok, ezért -17dBFS szintet gondolom a helyes nominális kimenő jelszintnek.
Lezso6 és Toncsi !
Légyszives nézd át a gondolatmenetemet, és ha valamivel nem értesz egyet kérlek jelezd !
-
alphamooncam
őstag
OK srácok!
Az a helyzet, hogy én DSP láncot használok, Foobar alatt.
Az ajánlott VU métert azért használom, hogy a következő VST-t, jelen esetben egy csőszimulátort, szinezőt a neki szükséges jelszinttel tudjam ellátni, kvázi digitálisan keverek.
Ennek ellenére tényleg kicsit kevertem dolgokat, kösz hogy szóltatok, de ez a felvétel akkor is torzít, és nem az egyébként jó minőségű pluginok miatt.
Mindenesetre átnézem újra a jelszint kezelést, és a lánc végén vissza fogja kapni a 16 bites 0dBFS jelszintet.
Toncsi: Kérlek olvasd el újra amit írtam. Az analóg VU-t modellezi a VST, és ott van egy +3dB-es fejtér.
Logapeti:
Nehari, de mi kb. nem ugyanazon nyelven beszélünk, és nem igazán értem amit mondani szeretnél.
Úgy gondolom, hogy ott kellett volna lennem Veled, hogy magam is megtapasztaljam, mert azokat a leírásokat, amiket használsz én nem értem. Mégegyszer bocs.
-
alphamooncam
őstag
válasz
lezso6 #51011 üzenetére
A VST "analóg" jelszintet mutat, azért VU mérő, és az egy, ha nem a legjobb az ingyenesek közül, és nem igaz, hogy nem hallod hogy torzít. Jelentősen magasabb feszültséget kap, mint amire tervezték, és ne mond azt, hogy ez így jó.
Oktatóanyagból kivágva:
Gain staging minden szinten!
A decibelekről szóló sorozat előző részeiben részletesen is olvashatunk a Gain Staging-ről (jelszint kezelés), ezért itt most csak pár szóban elevenítem fel az ismereteket. A lényeg az, hogy minden az audio láncunkban lévő egység a neki megfelelő jelszintet kapja meg, ne keletkezzen sehol sem túlvezérlés, vagyis nem kívánatos jel torzulás. Ez a 0VU jelszint. Ebbe nem csak a kompresszorok, EQ-k, stb. tartoznak bele, de maga a keverőpult a sávokkal, a csoport és effekt buszokkal és a master busszal együtt.
Egyenlőséget minden sávnak!
A keverést kezdjük azzal, hogy minden sáv bemeneti jelszintjét az általunk választott referencia szintre (0VU) állítjuk. Ez az európai szabvány (EBU) szerint -18dBFS.
...
Az általam talált legjobb ingyenes plugin ami nem csak trim/gain funkciót tud hanem korrekt, kalibrálható VU metert is tartalmaz (és ezek mellett még sok egyéb hasznos funkcióval is büszkélkedhet), az a Sleepy-Time Records Stereo Channel pluginje. Elérhető 32 és 64 bites változatban, VST2 és VST3 formátumban. Ingyenesen, regisztráció és mindenféle feliratkozások nélkül letölthető innen:
Stereó változat: http://www.vst4free.com/free_vst.php?id=1216
Monó változat:
http://www.vst4free.com/free_vst.php?id=1215 -
alphamooncam
őstag
válasz
lezso6 #51004 üzenetére
OK ! Azt én is érzékeltem, hogy agyon van kompresszálva, de én nem DAW-val nyomulok, hanem egy VST-vel spékelt Foobarral, ami azért egy kis odafigyeléssel, gyakorlással pár éves hifitudománnyal elvileg már bárkinek elsajátítható.
Nem tudom Te mivel mérted, de nálam így nézett ki a dolog.
"Azt a -11 dB-es korrekciót meg remélem nem gondoltad komolyan. Ha torzítana, akkor a halkítástól nem lenne kevésbé torz."
Annyit tettem, hogy a többiek is értsék, hogy a jelszintet ( gyakorlatilag végig feküdt VU méter, és ezzel együtt kiégette a szemem túlvezérlést visszajelző "led" a szemem ) realtime visszavettem közel 11dB.-el ( nem a hangerőből ), és így már azokkal jelszintekkel, feszültséggel dolgozhatott, amire tervezték. A letöltött fájlhoz nem nyúltam.
Ezzel együtt jelentősen csökkent a hallható torzítás is. Nálam.
P.S.: A bal oldali VU méter alatt van egy kis In-Out Meter kapcsoló.
Az előző képen azt a jelszintet láthatod, amit én állítottam be.
A mostanin pedig a bejövő jelszintet. -
alphamooncam
őstag
válasz
Logapeti #50998 üzenetére
"Ez például megteszi?"
Jelen állapotában nem. Nagyon nem !Gyakorlatilag elejétől a végéig torzít, mint állat a jelentős túlvezérlésből kifolyólag
Megjegyzem -18dBFs nominális szint mellett én közel 11dB-lel vettem vissza jelszintet. (Kék "karikák")
Így már jó!
A fáziskorrelációs műszert pirossal "karikáztam" be.
Amíg zöld mezőben van, addig jó. Minél hosszabb a zöld csík, annál jobb!
A korábbi linkelt mű több helyen nulla szinten, és alatta (barna mezőben) mozgott lejátszás közben. Ez nem jó.
[SleepyTime] ingyenes
Cső
-
alphamooncam
őstag
válasz
Logapeti #50993 üzenetére
"Ha egy hangrendszer ritm... bocs, időzítése nem ideális, akkor hiába írta meg a zeneszerző brilliánsan ezt a részt, hiába játszott a zenekar precízen, feszesen, egységesen, mert a hangrendszer hibájából adódóan nem lesz a mű pontosan prezentálva a hallgató felé, és az átélt feszültség különböző okokból csökken"
A zenei időzítés véleményem szerint a felvételhez kötött, a tranziens válasz meg a forrás és a lejátszó lánc közös munkája során alakul olyanra, amilyenre.
Elolvastam a linkelt anyagaidat, amik nem írják le tranzienst, és nem mondanak ellent, az általam linkelt oktatóanyagnak.
Mivel én sem értek hozzá ( nem vagyok hangmérnök), ezért ajánlottam egy olyan olvasmányt, amiből a hang tranziensének leírása, ill. dinamikával való összefüggése is többek között kiderül.
Letöltöttem és meghallgattam a linkelt hanganyagot.
Egy csomó helyen fázisproblémát, több helyen kivezérlésből adódó pillanatnyi torzítást ill. a tuttinál folyamatos túlvezérlést, torzítást tapasztaltam, ezért ezt a felvételt nem tartom alkalmasnak arra, hogy ezzel meg lehessen állapítani egy itt ismert és ajánlott "multimédiás" hangsugárzó képességeit, és ez nem a hangrendszer, hanem felvétel hibája.
Hozzáteszem, hangsugárzói szempontból leegyszerűsítve akkor fordulhat elő ( nem ritmikai, hanem tranziens átviteli probléma ) , ha a dinamikus hangszóró súly/erő (összes mozgó tömeg/tesla) aránya miatt nem tudja elég gyorsan lekövetni a zenei történeseket, de amiről itt most a vita folyik, nem ez.
-
alphamooncam
őstag
válasz
alphamooncam #50986 üzenetére
[link] Valamit eltolhattam az előző hsz.-ben bocsi. a helyes link a mondat előtt...
-
alphamooncam
őstag
válasz
Logapeti #50656 üzenetére
"Simán elhiszem, hogy a szoba
"
Még szép...
"Ez milyen progi amúgy?"
REW. [link]"Telefonnal tudok valahogy hasonlót csinálni?"
Nem. (Olyat ami hitelt is érdemel...)"Kíváncsi lennék az átvitelre, főleg, hogy az 50-100hz közötti meg szegényesnek tűnik."
Hosszú.Olvasd el a linkelt progi "Help"-jét! Na már az tanulságos...
Sok sikert !
-
alphamooncam
őstag
-
alphamooncam
őstag
válasz
banderasz77 #50119 üzenetére
JBL LRS 305 ( 4.db.) JBL LSR 310S (1.db.) talán két éve vannak meg.
Soha nem voltak kikapcsolva, és hangerő poti max hangerőn. Eddig bírják
A kívánt hangosságot egy Denon DN700 AV házimozi processzoral állítom be. Na őt viszont kikapcsolom, amikor nem használom.
-
alphamooncam
őstag
válasz
TechN7ne #49830 üzenetére
Értem, hogy lelkes vagy, de nem vagy kicsit elfogult?
Hallottad már az összes felsorolt interfészt?
Már csak azért kérdezem, mert az az oltári nagy különbség nem igazán tükröződik a vásárlók visszajelzéseiből, Tascamra és az Audientre is 4,5-4,5 pontot adtak. [link] [link]
Esetleg tudnál linkelni összehasonlító tesztet ( persze erre csak akkor lenne szükség, ha saját magad nem tesztelted Őket együtt )
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemzés Zenehallgatásról dióhéjban III.
- Teszt A zenehallgatásról dióhéjban II.
- Elemzés A zenehallgatásról dióhéjban I.
- Bittorrent topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- Bemutatkozott és meg is jelent a The Elder Scrolls IV: Oblivion Remastered
- E-roller topik
- Túra és kirándulás topic
- Eredeti játékok OFF topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L480 - i5-8GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf FX 505G Gamer laptop. I7 8750H / GTX 1050Ti / 16GB DDR4 / 512GB SSD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L390 - i7-8GEN I 8GB I 256SSD I 13,3" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Lenovo ThinkStation P520 Workstation! W-2145, 64GB, 512 SSD /Quadro - Számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest