Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • csixy

    addikt

    válasz Bici #91199 üzenetére

    Ubuntuval nem tudom, de debian alapúval megcsináltam a Tomas Mateicek féle [Linux Live Kit] segítségével. Azért csak debiannal, mert a távolabbi leszármazottakkal nem működik az egérkurzor, csak egy függőleges vonal mentén mozog. Kell, hozzá egy telepített linux, ennek a grub menüjével fogjuk tudni bebootolni a többi live linuxot, amiket egy külön Ext4-es partíción helyezünk el a saját mappáikban. A készítés módja a következő: Telepítek valahová egy debian linuxot. Legyen telepítve a genisoimage és a zip, bár ezekre mégsem lesz szükség, de enélkül nem indul el a buildelési folyamat.Letöltöm a Linux Live Kit legutolsó stabil verzióját , kicsomagolom. A mappájában a config fájlban a LIVEKITNAME="linux" sorban a linux stringet egyedire változtatom, pl debian1 . A liknuxomból a felesleges adatokat törlöm pl a böngésző előzményeket luxálom. A linux live kitet mappástól a /tmp -be átrakom. Sudo su. Belépek a kit mappájába és elindítom a ./build scriptet. Buildel. Lesz egy linuxdata mappa. Ebből a mappából az esetünkben a debian1 mappát amiben 3 mappa van (a boot, changes és a modules) a korábban említett Ext4-es partícióba másolom. A debian1/boot mappából mindent törlök, csak az initrfs.img és a vmlinuz maradjon benne. A korábban említett Ext4-es partíció UUID-jének ismeretében a rendes telepítésű vezérlő linux /etc/grub.d/40_custom fájlját valahogy így kell editálni:
    #!/bin/sh
    exec tail -n +3 $0
    # This file provides an easy way to add custom menu entries.  Simply type the
    # menu entries you want to add after this comment.  Be careful not to change
    # the 'exec tail' line above.
        
        menuentry "xOS_LMDE6perch" {
            search --no-floppy --fs-uuid --set=root 4af6fad9-317c-4751-804b-761c2ffef22f
            linux /lmde6/boot/vmlinuz root=UUID=4af6fad9-317c-4751-804b-761c2ffef22f vga=769 load_ramdisk=1 prompt_ramdisk=0 rw printk.time=0 apparmor=0 perch,automount
            initrd /lmde6/boot/initrfs.img
        }
        
        menuentry "spiral_mate_perch" {
            search --no-floppy --fs-uuid --set=root 4af6fad9-317c-4751-804b-761c2ffef22f
            linux /spiral_mate/boot/vmlinuz root=UUID=4af6fad9-317c-4751-804b-761c2ffef22f vga=769 load_ramdisk=1 prompt_ramdisk=0 rw printk.time=0 apparmor=0 perch,automount
            initrd /spiral_mate/boot/initrfs.img
        }    

    Ezután már a vezérlő linuxban csak egy sudo update-grub rikkantás kell és készen vagyunk. A telepített linuxokból készített live-linuxok persistens módban működnek és az Ext4 fájlrendszer miatt el sem romlanak. Újabb kernel esetén viszont a kernelváltás sajnos nem fog megtörténni , gondolom, hogy ugyanezt egy usb-s NVME SSD-re megcsinált Ventoy-jal is el lehet követni.
    Pár illusztráció:

    [ Szerkesztve ]

    Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés