Hirdetés

2024. június 11., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#66512) Frawly válasza ubyegon2 (#66511) üzenetére


Frawly
veterán

Igen, ezt én sem szoktam érteni, hogy jönnek az újoncok, hogy Debiant telepítettek és baj van vele. Csak az nem derül ki sokszor, hogy miért pont Debiant rakták fel, ki mondja nekik, hogy azzal kell kezdeni? Gondolom hallották fórumokon, hogy a Debian az atomstabil, a többi disztró meg instabil.

Szerintem egy elég extrém, ultrakonzervatív disztró a Debian, amin túl komolyan veszik ezt a GNU free vs. non-free dolgot. Kezdőknek mindenképp valami full extrásabbat javasolnék, amin indításból ott van minden szükséges dolog (wifi firmware, zárt GPU driver, codec-ek, stb.), és nincs ez a non-free vergődés sem, pl. Mint, Ubuntu, Manjaro.

Aztán ahogy haladóbb lesz valaki, és tényleg ilyen szigorú elvek mentén ki akarja zárni a non-free dolgokat, akkor kéne olyanokkal próbálkozni, mint a Debian, Trisquel, Parabola, amik szigorúan olyan GNU free disztrók, amiket még Richard Stallman pápa is felszentelt szentelvízzel, meg vannak tisztítva mindenféle tisztátalan proprietary és nem GNU-GPL/MIT/stb. kódtól, 199%-ban szabad licencű csomagok vannak csak bennük. Ezeket is szigorúan LibreBoottal használva. De ez is csak azoknak alternatíva, akik nem használnak fizetős szolgáltatás (pl. Netflix), meg olyan hardvereik vannak, amikhez nem kell binary firmware, ehhez eleve már olyan gépet is kell venni, amiről ezt előre tudni, hogy ilyen hardverek vannak benne (ezek általában régebbi IBM, Lenovo gépek). Tehát erre a témára nagyon fanatikusan kell ráfeküdni, hogy működjön.

Egyébként én is törekedni szoktam, hogy ha van több működő alternatíva is, akkor lehetőleg teljesen free csomagot, megoldást részesítem előnyben, azaz próbálom a nonfree kacatokat a minimumon tartani, csak azokat használom, amik annyira elengedhetetlenek. De olyan szigorúan nem veszem, hogy meg nagy hátrányokat is bevállalva elutasítsak mindenféle non-free csomagot.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.