Hirdetés

2024. június 5., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#51330) King Unique válasza SeatZola (#51329) üzenetére


King Unique
titán

Tudtommal nincsen, mivel adatvesztés nélkül csak a FAT32 —► NTFS konvertálás oldható meg, valamint külső programmal akár az NTFS —► FAT32 is (példa). Viszont az exFAT —► NTFS közvetlen konvertálás adatvesztés nélkül nem, max. destruktív módon, újraformázással (bővebben). Azaz az utóbbi esetben a művelet megkezdése előtt szükség esetén le kell menteni a meghajtón lévő fontos adatokat, máskülönben törlésre kerülnek.

Amúgy miért fontos az NTFS, miért és hova nem jó az exFAT, netán az okostévé (vagy ilyen téren inkább buta...) nem kezeli az utóbbit és azért?

Egyébként meg újabban ez a módi, mármint hogy a gyárilag készre szerelt külső HDD-ket egyes gyártók exFAT fájlrendszerre formázzák. De ezt is leginkább csak a kompatibilitás miatt (pl. macOS & Windows read+write), mert más értelme nem nagyon van... Illetve pont ezen ok miatt erőltették/erőltetik némelyiknél a FAT32-t is, ellenben az ugye nem kezel 4 GB-nál nagyobb méretű fájlokat, valamint 512e szektormérettel max. 2 TB lehet a partíció. Az exFAT-nál viszont nincsenek az utóbbi korlátok, azért is lett az most az új "kedvenc". :D De ha leginkább Windowszal lesz használva a külső HDD, akkor nyilván átformázható NTFS-re, sőt az ilyen eszközöknél inkább naplózó fájlrendszereket (pl. NTFS, Ext4, HFS+) javasolt használni. A nem naplózó FAT32 és az exFAT inkább az olyan flash-alapú tárolóeszközökre valók, mint pl. a memóriakártyák és a pendrive-ok.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.