Hirdetés

2024. május 11., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#50701) quailstorm válasza Sirandrish (#50700) üzenetére


quailstorm
nagyúr

Gumibakos ház segít felfogni a zajt.
DT01ACA ami van legöregebb, már lassan 900 napot beletekertem és semmi baja. De a P300 is már 262 napnál jár.

(#50702) ricsi99 válasza Sirandrish (#50700) üzenetére


ricsi99
addikt

Sajnos van ,hogy a gépház felerősiti a zajt... nekem a halálom.
Fapados megoldás: alul a gépházba leteszel 4db papirzsepit 2+2 felálás: Réfekteted a hdd-t ugy hogy a fém takaróval legyen felfele. Igy simán bekötöd a satát meg a tápot ,lehetőleg ha van a házban venti akkor fujjon rá levegőt, ha mégse nem gond de az elektrónikát semmiféleképp ne takard le.
Ennél halkabb megoldás nem tudsz home made módszerrel, hátha igy türhető

Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen...

(#50703) Nicotin


Nicotin
kezdő

Sziasztok ezek a smart adatok nem jeleznek semmi hibát a hddmen? 100-100 ír hddsentinel csak ez a start/stop count 96 ír neten ehhez a wd 5000aakx 100 van írva ez azt jelenti hogy 96 % a vinyom? KB 5 éves a vinyom. Smart szerint van valami baja?

(#50704) King Unique válasza Nicotin (#50703) üzenetére


King Unique
titán

Világosan látszik a HDS screenshoton, hogy 100%-os a merevlemez kondíciója és a SMART sem mutat hibát. A Start/Stop Count a felpörgések / leállások száma, ami közvetlenül nem befolyásolja a lemez állapotát, amit a HDS is ír, ha oda van téve a kurzor. Az pedig annyira meglepő, hogy nem 100, ha már van benne hexadecimális adatmezőnél FD7 = 4055 decimális érték. Szóval nem, nincs baja a merevlemeznek...

[ Szerkesztve ]

(#50705) Nicotin válasza King Unique (#50704) üzenetére


Nicotin
kezdő

Köszönöm még sajnos nem tudok legalább 2 évig másik hdd venni de ez az fd meg hogy nem 100 mit jelent ? Mikortól lesz ez gond ha tovább csökken ? Legalább 2 évig így nem lesz vajon még gondom vele?
Meg a sorozatszám látszik a képen azt nem tudom gond e.
Elnézést csak nagyon kezdő vagyok soha nem tudtam smart adatokat olvasni miket kell nézni egy hddn ?

[ Szerkesztve ]

(#50706) King Unique válasza Nicotin (#50705) üzenetére


King Unique
titán

A HDS (is) alapértelmezetten hexadecimális adatmezőt mutat, annál van a screenshoton lévő érték. De az átállítható decimálisra, úgy könnyebben értelmezhető. Az pedig látszik, hogy 0 a küszöbszint, vagyis annál az attribútumnál max. akkor lesz gond, ha azt éléri. Vagy akkor sem feltétlen, akár azután is még működhet. Viszont a merevlemezt mechanikailag a sok indulás / leállás megterheli, ezért nyilván az sem jó, hogy túl gyakori és nagyon magas ez az érték. De túllihegni sem feltétlen kell, attól még nyilván nem fog tönkremenni, hogy időnként leáll, felpörög. A 9-es attribútumnál a 2A4B = 10827 => ~ 451 napos üzemidőhöz képest meg különösebben nem olyan sok a 4055 db felpörgés / leállás, vagyis ha ezután is ilyen ütemben növekszik, akkor emiatt nyilván nem kell aggódni.

A 2 év azért nem olyan kevés idő, az alatt sok minden történhet, függetlenül attól, hogy jelenleg oké a HDD. Vagyis ha pótolhatatlan adatok tárolásáról van szó, akkor ott alap, hogy azokról több helyen is legyenek offline és / vagy online biztonsági másolatok. Vagyis nyilván nem feltétlen abban kell bízni, hogy a most 100%-os merevlemez 2 év múlva is biztosan az lesz. :N Na meg ez a fajta WD ráadásul már amúgy sem éppen mai darab.

[ Szerkesztve ]

(#50707) Nicotin válasza King Unique (#50706) üzenetére


Nicotin
kezdő

Rendben köszönöm, azt nem tudom napi 12 óra folyamatos üzemidö az soknak számít hddn (ez idö alatt nincs folyamatosan irva max játékok futatok rajta meg fontos dolgok vannak rajta)? Szoktam offline és felhöbe is menteni az életbe vágóan fontos dologról. Csak napi szinten meló miatt kénytelen vagyk 12 órát folyamatosan használni a gépet hogy ez megterheli e a hddt ? A hdd 38 fok fölé ha másolok rá nem megy.

[ Szerkesztve ]

(#50708) King Unique válasza Nicotin (#50707) üzenetére


King Unique
titán

Az előbbi említett szempont szerint a folyamatos üzem kedvezőbb lehet a merevlemeznek leállás nélkül, mint a túl gyakori felpörgés / leállás. Viszont másrészről nyilván minél többet van használva, annál inkább elhasználódhat, "kophat". De ez ahhoz képest, hogy állítólag fél napokat megy egyfolytában, meg régebbi modell és vélhetően a garanciaidőn is bőven túl van, jól bírja a strapát. Viszont azért olyan hosszú távra már nem feltétlen kellene tervezni vele. Ha eleve van és lesz is mindig a fontos adatokról több helyen mentés, akkor pedig nyilván különösebben nincs min aggódni akkor sem, ha idővel esetleg tönkremegy.

[ Szerkesztve ]

(#50709) Nicotin válasza King Unique (#50708) üzenetére


Nicotin
kezdő

és egy hdd folyamatos használat mellet mennyi számít normális űzemidőnek egy nap ?
12Óra szerintem is sok. bár ebböl sokat van üresjáratba .

[ Szerkesztve ]

(#50710) Sirandrish válasza quailstorm (#50701) üzenetére


Sirandrish
legenda

& ricsi99 Nah majd megpróbálom akkor kipárnázni valahogy.. :R

Every game has a story...Only one is a legend...The legend is back! This year...the Legend is reborn! The Legend of Zelda! --- A Zelda azért létezik, mert néhány évente meg kell csinálni a világ legjobb játékát....

(#50711) Hoqspok válasza King Unique (#50676) üzenetére


Hoqspok
tag

Köszi a segítséget , de végül is SCANDISK futtatás megoldotta a problémát , részletek itt :https://hu.wikipedia.org/wiki/CHKDSK

Javaslom mindenkinek akinek levállasztás hiba áram szünet stb miatt valami miatt szoftveresen sérül a merev lemeze

(#50712) Doky586 válasza Nicotin (#50709) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

24 óra, nem több.

(#50713) liksoft válasza Hoqspok (#50711) üzenetére


liksoft
nagyúr

Így igaz. Jót tud tenni. Viszont tessék arra is gondolni, hogy abban az esetben ha két állomány a hiba miatt keresztbe linkelésre kerül (adminisztrácó alapján van közös adatterületük), akkor a program mindkettőt TÖRLI visszavonhatatlanul. Valamint ha hibás az eszköz (akár flash akár HDD alapú), akkor hibát fog véteni, amit megint ki akar javítani, amit megint....... Vagyis ül az ágon, és fűrészeli. Csak a fa törzsét nem nézi, melyik oldalon van.

Tanács!
A SCANDISK vagy CHKDSK parancsot csak abban az esetben futtassuk egy drive-ra, ha annak adatairól VAN biztonsági másolatunk, és az eszköz fizikailag hibátlan! Különben csúnya meglepi lehet a végeredmény.

Murphy él és dolgozik (Ami el tud romlani, az el is romlik). hdd-mentes.hu

(#50714) King Unique válasza Nicotin (#50709) üzenetére


King Unique
titán

Azért van az a HDD, hogy használd, felesleges azon rugózni, hogy naponta mennyi a sok, nem sok, ideális üzemidő. Ha sokáig nincsen aktívan használva, akkor meg elvileg úgyis leáll inaktív állapotban, legalábbis ha be van állítva az energiagazdálkodásnál. Meg ennél a modellnél már az is jónak számít, hogy még mindig megfelelően működik. A fontos adatokról legyen mindig mentés máshol is, aztán akkor nem lesz gond.

[ Szerkesztve ]

(#50715) King Unique válasza Hoqspok (#50711) üzenetére


King Unique
titán

Hát mondjuk erről eredetileg nem volt szó, hogy állítólag áramszünet volt, nem lett megfelelően leválasztva, stb. Meg ha gond van a lemezzel, sérült a fájlrendszer, akkor azért a Windows problémázni szokott és felajánlja a javítást, sőt akár már a bootolásnál, ha állandóan csatlakoztatott helyi lemez. De egyébként igen, van amikor megoldás lehet az ilyen és az ehhez hasonló problémákra a CHKDSK. De van amikor nem és csak ront a helyzeten, lásd a másik válaszban leírtakat. Ezért is javasolt fenntartással kezelni és csak szükség esetén, indokolt helyzetben lefuttatni.

(#50716) Bátyó


Bátyó
csendes tag

Sziasztok! 5 hónapja vásároltam egy WD BLACK WD1003FZEX vinyót. Egy SSD meghajtó mellé van betéve adattárolásra.
Olyan problémám van vele, hogy időnként parkolóállásba teszi a fejet (fejeket), majd vissza. Ezt rendszertelen időközönként csinálja, naponta (attól függően mennyit megy a gép) 5-15 alkalommal. Persze olyan napok is vannak, mikor maximum egyszer csinálja, vagy egyszer sem. Úgy vettem észre, olyankor gyakoribb, ha alacsony az írás-olvasás a lemezen. Elvileg ez a HDD nem tartalmaz a Green szériához hasonló energiagazdálkodást, mivel a teljesítményre van optimalizálva. Előtte 1 terás WD Blue volt a gépben, (WD10EZEX) de az nem produkálta sohasem ezt.
A Windowsban az energiagazdálkodásnál ki van kapcsolva a HDD leállítása+ a hibernálás is, a séma teljesítménycentrikusra állítva. Windows 7 Home premium 64 bit van a gépen.
Próbaképpen SATA adatkábelt+tápkábelt is cseréltem, a parkolások megmaradtak.
Ezután átraktam egy másik gépbe, (ezen a gépen Windows 10 Home van) ott is csinálja, tehát tutira a vinyó a ludas.
Ha valakinek van ilyen vinyója, kíváncsi lennék rá másnak is csinálja-e, (normális dolog ez egyáltalán) vagy esetleg ötlete ez mitől lehet, megköszönöm.
Csatolom a vinyó SMART-ját is.

Köszi. Üdv!

[ Szerkesztve ]

(#50717) bkorga


bkorga
csendes tag

Sziasztok!

Van egy ilyen lapom: ASUS Z270-P PRIME. 4db SATA3 port van rajta, RAID 0,1,5,10-et támogat.

Fejbe vettem, hogy csinálok egy NAS-t belőle RAID 5-tel, hat merevlemezzel. Itt megakadt a lemez, mert csak 4 SATA3 portja van az alaplapnak.

Felmerült a fejemben, hogy beszerzek egy ilyen bővítőkártyát: Axagon PCES-SA2. Ezzel már lenne 6 portom, viszont nem tudom, hogy a lap által nyújtott RAID tudja-e értelmezni ezt a két extra portot.

Vagy inkább valami olyan átalakítót kellene néznem, ami a két M2-es portból 2 SATA3-as portot csinál, és akkor nagy valószínűséggel kezelné a rákötött merevlemezeket RAIDben?

Vagy dobjam a lapot, és vegyek egy olyat, amin eleve van 6 SATA3 port és ne vesződjek vele?

Köszi,
Gábor

(#50718) ricsi99 válasza bkorga (#50717) üzenetére


ricsi99
addikt

Raid= 1 vezérlő.... nem lehet kombinálni (alaplapi+más nem megy)

Az otthoni lapokon /olcsó bővítő kártyák csak "software" raidot tudnak... ami azt jelent ,hogy a cpu végzi a feladat oroszlánrészét... ez azt jelenti ,hogy szép és jó lessz a raid rendszered amig tesztelgeted.... de ha esetleg használni is akarod akkor lassú és akadozni is fog

Server lapokn van hardwares- raid vezérlő , ami meg nem biztos ,hogy kompatibilis a gépházad/tápegység/memóriáddal...

Kapható ócó bővítő kártya= software-s hulldék
Kapható hardware-s bővítő kártyá=baromi drága ,aztán rájössz ,hogy maga windows ami iszonyat korlátozza a lehetőségeidet.

Ha nem akarsz ennyit szivni vegyél egy "NAS"-t... az direkt erre van kitalálva, olcsóbb is mint egy servercucc
0/24 ra van tervezve , kevesebb áramot is fogyaszt.

Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen...

(#50719) ricsi99 válasza Bátyó (#50716) üzenetére


ricsi99
addikt

"Olyan problémám van vele, hogy időnként parkolóállásba teszi a fejet (fejeket), "
ennek pontosan mi a tünete?

Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen...

(#50720) bkorga válasza ricsi99 (#50718) üzenetére


bkorga
csendes tag

Köszi, ez is megfontolandó.

(#50721) Bátyó válasza ricsi99 (#50719) üzenetére


Bátyó
csendes tag

Szia.
Működés közben kattan egyet, ugyanúgy mint kikapcsoláskor, aztán azonnal vissza is áll.

(#50722) *Ropi* válasza Bátyó (#50721) üzenetére


*Ropi*
félisten

Az csak hőkalibrálás, nem kell vele foglalkozni.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#50723) D28


D28
tag

Sziasztok,

Van egy kis szektorhiba problémám, amit úgy vettem észre h filmet néztem ami megakadt és ezután kezdtem felmérni a terepet.
Csináltam egy felülettesztet (csak olvasás), WD progijával a 2 féle tesztet, meg a windows nem gyors formázását ami hatására ismét 100% lett a kondíció de ettől nem lettem nyugodtabb. :D

1 képre összeollóztam h mit mutatnak a tesztek, a grafikon a "197 current pending errors count" alakulása.

A kérdésem h mi a véleményetek, ez most fizikai hiba és temethetem szép lassan vagy sem? (Fontos adatokat eddig sem tároltam rajta, illetve 2 éves 3 év garival de gondolom ez nem a gariztatható állapot jelenleg..)

I don't know whether to laugh or vomit.

(#50724) crylicious


crylicious
lelkes újonc

Sziasztok!

Kis segítségre van szükségem, remélem jó helyen érdeklődöm. Adott egy vinyó, amit a mai napig használtam win7 alatt. Ma vettem egy ssd-t és felraktam rá a win10-et. Ezután gondoltam, hogy visszakötöm az eddig használt hdd-t és formázom, de a lemezkezelő egyáltalán nem látja. Mi lehet ennek az oka? Köszönöm! :R

(#50725) ricsi99 válasza crylicious (#50724) üzenetére


ricsi99
addikt

Bios látja?
Ha nem akkor tedd fel újra egydül a hdd.t
Ha igy rendben van akkor tedd fel másodiknak az ssd-t.
Ha nem látszódna igy az ssdt akkor kezd el felcserélegetni az adat és a tápkábelt ...esetleg a 2. hdd/ssd-t más sata csatiba dugni....

Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen...

(#50726) King Unique válasza crylicious (#50724) üzenetére


King Unique
titán

Kérdés, hogy az eszközkezelőben és más programokban sem jelenik meg, vagy csak a lemezkezelőben? Mert ha csak az utóbbi, akkor másnál egy másik particionáló program kezelte. Bár a mellékelt screenshoton pont nem látszik a legörgetett rész, de az illetőnél állítólag nem jelent meg ott.
Ha egyáltalán nem jelenik meg a HDD sehol a Windowsban, akkor meg próbáld első körben ellenőrizni SATA-n a csatlakozást, adatkábelt, másik portra kötve is kipróbálni a HDD-t, stb. Ha esetleg ez sem használ, akkor valami driveres probléma lehet.

[ Szerkesztve ]

(#50727) crylicious válasza King Unique (#50726) üzenetére


crylicious
lelkes újonc

BIOSban látszik a SATA eszközök között. Lemezkezelő, HDD Sentinel és az Eszközkezelő viszont nem látja. Külső partíciós programot kellene próbálnom? Tudtok ajánlani egyet?

(#50728) ricsi99 válasza crylicious (#50727) üzenetére


ricsi99
addikt

Számítógép -eszközkezelés... itt nem látszik?
próbáltad a felcserélgetős módszert?

Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen...

(#50729) King Unique válasza crylicious (#50727) üzenetére


King Unique
titán

Az előbb linkelt példa arra vonatkozott, amikor kizárólag csak a lemezkezelőben nem jelent meg a HDD. Ellenben ha nálad sehol máshol sem, akkor nyilván hiába néznéd particionáló programmal, vélhetően ott sem fog. Vagyis nálad egyéb gond lehet és a többi módszert kellene megpróbálni. Valamint azt írtad, hogy nemrég telepítetted a W10-et, aminél nem derült ki, hogy a szükséges driverek, frissítések is mind telepítve lettek-e. Ha esetleg nem, akkor először értelemszerűen azt kellene rendezni.

(#50730) crylicious válasza King Unique (#50729) üzenetére


crylicious
lelkes újonc

Végülis megoldódott. A probléma az volt, hogy egy frissítés hiányzott neki. Ezt követően mindenhol láthatóvá vált a HDD. Köszi a helpet, szuperek vagytok! :R

(#50731) Bátyó válasza *Ropi* (#50722) üzenetére


Bátyó
csendes tag

Köszi a tippet!

(#50732) picur10


picur10
aktív tag

Elővettem a kb 2 éve nem használt ASrock nettopomat, hogy újra használatba vegyem. Kiderült, hogy a bene lévő HDD-nek valami baja lett. Egy fiók alján volt, nem esett le. Most a következőket csinálja:
Bekapcsoláskor kattog 6-8-at, aztán abbahagyja. A BIOS nem ismeri fel.
Próbáltam másik gépben USB-n csatlakozni, majd gépet megbontva direktben sata kábellel. Mindkét esetben volt amikor a windows kék halált dobott bootoláskor. A winyo egy 640GB-os 2.5-es Samsung (HM641JI)
Van még amit otthoni körülmények között meg lehet próbálni vagy ezzel már csak adatmentő cég tudna mit kezdeni? A gondom, hogy mivel nem volt használatban jó ideje, gőzöm sincs, hogy van-e olyan adat rajta amit nem hagynék veszni. :(

(#50733) ricsi99 válasza picur10 (#50732) üzenetére


ricsi99
addikt

Ha kattog akkor vége van.
Otthon semmit se tudsz vele kezdeni

Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen...

(#50734) King Unique válasza picur10 (#50732) üzenetére


King Unique
titán

Itt most eleve külön kellene választani a dolgokat.

Ha a HDD további használata a cél, ellenben már nemhogy az OS, hanem állítólag a BIOS sem ismeri fel, akkor nem nagyon van miről beszélni, ennek így jó eséllyel annyi. Otthon meg pláne nem fogsz vele tudni mit kezdeni. Meg ráadásul nem is éppen mai darab és inkább célszerűbb helyette venni egy másik, új merevlemezt.

Ha a HDD-n fontos adatok is vannak és az adatmentés az elsődleges cél, akkor eleve nem ebben (HDD probléma (nem adatmentés)) a topikban kellene érdeklődni, hanem az adatmentés - liksoft - HDD kereső mentéshez topikban. Aztán ott majd megmondják, hogy lehet-e még vele mit kezdeni, meg te is közben átgondolod, hogy érdemes-e, megérne-e anyagilag egy esetleges profi mentést.

[ Szerkesztve ]

(#50735) Doky586 válasza picur10 (#50732) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Mi az a "nettopomat"..?

(#50736) picur10


picur10
aktív tag

ricsi99: köszönöm, sajnos erre tippeltem én is. :(

King Unique: Bocsánat, először valamelyik blogbejegyzés fórumára futottam a keresővel, de ott nem volt élet. Utána nézem az élő topikokat csak úgy látszik figyelmetlen voltam. :B Alapvetően használni szerettem volna, de jelen helyzetben valószínűleg akkor kuka. Bizonytalan mi veszhetett el, így viszont sok tízezret már nem merek szánni rá. :(

Doky586: Kimaradt egy kötőjel, helyesen: "nettop-omat". :) Kis méretű, kis fogyasztású mini gépek, főleg netezésre. Konkrétan erről van szó: [link]
Gondoltam, hogy a NAS-tól átvehetné a letöltés funkciót.

Köszönöm mindenki segítségét, akkor ezt elengedem.

(#50737) Tapper


Tapper
csendes tag

Sziasztok,

Segítséget szeretnék kérni, mert olyan helyzettel találtam szembe magam, amivel eddig még soha

Adva van két rendszer:
A - Synology NAS (DS214 megvásárolt exFAT csomaggal) + Sharkoon Quickport XT (USB3) dokkoló
B - Windows 10 (AMD ryzen konfig X370 chipset) + IB-366StU3+B (USB3) dokkoló

Továbbá vannak üres 4TB-os 3,5"-es belső mervelmezeim: WD Red, WD Green, Seagate valami

Külön külön mindkét rendszer tudja formázni, olvasni, írni az exFAT-ot és az NTFS-t is.
De mindegyik csak a saját maga formázta lemezt hajlandó kezelni!

Tehát ha A-val megformázom valamelyik HDD-t, akkor A tudja használni, de B-nem (GPT védőpartíciót lát)

Ha B-vel formázok, akkor A nem ismeri fel a dokkolóba helyezett lemezeket.

A probléma független a fájlrendszertől, HDD-től, dokkolótól. 2TB-tal megy, 4TB-tal már nem.
Mindegy, hogy NAS-t, Lemezkezelőt, Diskpart-ot, EaseUS-t, AOMEI-t használok.

Az lenne a cél, hogy bármelyik dokkolóba rakhassam a lemezeket.Mit csinálok rosszul?

Köszönöm a segítséget!

Játékos#1 MEDE8ER MED800X3D Játékos#2 Minix NEO U9-H (FW007A+Kodi Krypton 17.6 + TVGO 1.0.30) TV#1 Panasonic VIERA TX-P50GT50E

(#50738) King Unique válasza Tapper (#50737) üzenetére


King Unique
titán

"A probléma független a fájlrendszertől, HDD-től, dokkolótól. 2TB-tal megy, 4TB-tal már nem."

Főleg 2 TB+ | GPT felállásnál jellemzően az eltérő AF logikai / fizikai szektorméret szokott gondot okozni. Vagyis ha egy 4 TB-os HDD pl. USB-n 4Kn alapon lett inicializálva és particionálva, akkor az utána 512e alapon nem lesz használható SATA-n / USB-n, valamint fordítva is igaz lehet. Ilyenkor csak az eredeti és azzal megegyező (szektorméret ua., támogatja az OS) másik környezetben lesz használható, hozzáférhető a HDD teljes tartalma, ellenben máshol nem, max. törlés és újraparticionálás után lesz újból használható.

Ha esetedben nincsenek cserélgetve a HDD-k, eleve USB-n csatlakoznak és végig a dokkolóban / külső házban vannak, ott lettek inicializálva és particionálva is, akkor viszont nem kellene gondot okoznia az előbbinek. Max. az OS-nek, ha nem képes megfelelően kezelni a GPT-t és amiatt ír GPT-védőpartíciót, mint pl. a 32 bites XP. Vagy egyéb dolgot gányol össze és másik környezetben azért lesz probléma a hozzáférésnél. Ha külön-külön oké, akkor inkább az utóbbi valószínűbb és ott is inkább az "A" környezet lehet a probléma forrása.

[ Szerkesztve ]

(#50739) Tapper válasza King Unique (#50738) üzenetére


Tapper
csendes tag

Szektorméretet nem variáltam, mindig alapértelmezetten hagyom PC-n.
A NAS-on nem is tudom állítani, amikor formáz.

Hogy formázzam, hogy a windows is és a NAS is hozzáférjen?
Most megoldottam, hogy elérem a NAS CLI-t SSH-n.
Van erre valami workaround?

Játékos#1 MEDE8ER MED800X3D Játékos#2 Minix NEO U9-H (FW007A+Kodi Krypton 17.6 + TVGO 1.0.30) TV#1 Panasonic VIERA TX-P50GT50E

(#50740) rii


rii
nagyúr

sziasztok

ismeros HDD-jénél nem a kabel volt a gond, csere, mégse megy

hatha csak az USB forrasztas engedett el a hazon belul.

tudnatok ajanlani szervizest BP-en?
vagy barmelyik szamitogepszervizben van esely h ezt is bevallaljak?

[ Szerkesztve ]

piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg

(#50741) King Unique válasza Tapper (#50739) üzenetére


King Unique
titán

Nem a formázásnál a lemezfoglalási egységre (cluster) gondoltam, hanem a logikai és fizikai szektorméretre, amely utóbbi eleve fix, nem tudod csak úgy módosítani. Max. akkor változhat, ha pl. az eredetileg 512e HDD USB-n van csatlakoztatva, ahol az utóbbinál mondjuk 4Kn szektorméret van és akkor USB-n aszerint lesz kezelve a HDD.

Itt először inkább az előző válaszban leírtak tisztázása a kérdés, meg hogy a NAS mit csinál vele, hogyan particionálja, formázza, amit inkább annak a topikjában kellene megtudakolni. Valamint itt nem feltétlen csak a szimpla formázáson van a hangsúly, hanem előtte az inicializálás és particionálás is lényeges, már ha történik ilyen, mert ez sem derült ki. A W10-nél meg esetleg még ez szokott bekavarni máshol, de ha menet közben van leválasztva az USB-s tárolóeszköz és megfelelően, vagy eleve ki van kapcsolva ez a funkció, akkor ennek sem kellene.

[ Szerkesztve ]

(#50742) King Unique válasza rii (#50740) üzenetére


King Unique
titán

Először is, ha az adatmentés a cél, akkor eleve nem ebben a topikban kellene érdeklődni, mint az nemrég már említve volt másnak is. A kinél és hol kérdésre meg itt egy példa onnan.

Másrészt az, hogy "2,5-ös 1 tb-os hdd" nem valami sok információ... Konkrét típus, modellszám? Már csak azért is, mert ha nem integrált USB-s, mint pl. a 2,5"-os WD-k zöme, akkor nyilván szét lehetne szedni, ki lehetne venni a HDD-t a külső házból és a gépbe téve, SATA-n csatlakoztatva is kipróbálni. Ha gyárilag készre szerelt modell, akkor a megbontás miatt ugyan ugorhat a garancia, de el kell dönteni az fontosabb-e, vagy a rajta lévő adatok.

(#50743) Tapper válasza King Unique (#50741) üzenetére


Tapper
csendes tag

Most megformáztam a USB eszközkezelő alkalmazással a HDD-t és fdisk -l parancsra ezt dobta ki:

Disk /dev/sdq: 3.7 TiB, 4000787030016 bytes, 976754646 sectors
Units: sectors of 1 * 4096 = 4096 bytes
Sector size (logical/physical): 4096 bytes / 4096 bytes
I/O size (minimum/optimal): 4096 bytes / 4096 bytes
Disklabel type: gpt
Disk identifier: 1094AE6B-019F-4CE4-AFB6-20BAF5C9F71F

Device Start End Sectors Size Type
/dev/sdq1 32 976751999 976751968 3.7T Microsoft basic data

Játékos#1 MEDE8ER MED800X3D Játékos#2 Minix NEO U9-H (FW007A+Kodi Krypton 17.6 + TVGO 1.0.30) TV#1 Panasonic VIERA TX-P50GT50E

(#50744) King Unique válasza Tapper (#50743) üzenetére


King Unique
titán

Ez alapján annyi látszik, hogy USB-n 4Kn van és GPT a HDD, már ha helyesen mutatja az előbbit az fdisk, mert vannak Linuxon más parancsok is a szektorméret lekérdezéséhez. Aztán a kezdő szektornál is 32 van 2048 helyett.

Egyébként meg arról volt szó, hogy nem szimplán csak ide-oda formázni, hanem teljesen törölni és újrainicializálni + újraparticionálni kellene azt a HDD-t, ha amúgy sincsen rajta jelenleg adat. Ami megoldható linuxos környezetben terminálban az fdisk, gdisk stb. segítségével, vagy pl. egy live rendszert bootolva GParted által, ahogyan Windowson is pl. parancssorban szintén. Aztán utána megnézni, hogy kezeli-e A és B egyaránt.
Az meg hogy USB-n 4Kn szektorméretet használ az a dokkoló / külső ház, akkor gond, ha a benne lévő HDD később át van téve máshova, ahol 512e alapon van használva. Vagyis ha ez nem változik, pusztán csak USB-s csatlakozásnál a gazda hardver és az azon futó OS, akkor normál esetben nem kellene okoznia, feltéve ha az OS megfelelően tudja kezelni. Sőt, még a 32 bites XP is tudja, igaz az MBR-rel. De másrészről pont ez USB-n a 4Kn lényege, vagyis hogy az MBR 2 TiB korlátja kitolható egészen 16 TiB-ig és úgy pl. az XP is tudta a kezelni a 8-10 TB-os külső HDD-ket, holott normál esetben nyilván nem tudná, mivel még a GPT-t sem ismeri. Sőt, a gyártók is rendszerint pont leginkább az XP miatt szórakoztak ezzel.

[ Szerkesztve ]

(#50745) krealon válasza King Unique (#50744) üzenetére


krealon
veterán

Annyival egeszitenem ki csak az irasod, hogy az Advanced Format (AF, 4k szektormeret) azert kerult bevezetesre, mert igy a hasznos / adminisztracios adat hanyadost lehetett novelni a lemezeken, igy egy egyszeru szoftveres valtoztatas sok szazaleknyi kapacitasnovekedest eredmenyezett egysegnyi lemezfelszinen.

Sajnos az USB - SATA konverterek ezt a valtast csak faziskesessel kovettek, igy bele lehet futni AF-ot nem tamogato atalakitoba / dokkoloba a boltok kinalataban. :((

[ Szerkesztve ]

(#50746) szabi41


szabi41
csendes tag

Üdv

Segítséget szeretnék kérni.

Néhány hónappal ezelőtt észrevettem hogy a letörölt fájlok a HDD ről nem szabadítanak fel helyet még akkor sem ha a lomtárból kiürítettem mindent.

Újraindítás után ha törlésre kerül valamilyen fájl az felszabadítja a helyet.

A kérdés az lenne hogy hogyan lehetne megoldani hogy a korábban törölt fájlok vissza adják a helyet?

[kép]

[kép]

Segítséget előre is köszönöm.

Üdv: Szabi41

(#50747) ricsi99 válasza szabi41 (#50746) üzenetére


ricsi99
addikt

szerintem könyvtáranként nézd végig ,hogy hol mi foglalhat ekkora helyet.
Vagy jártam már úgy hogy ,felhőböl visszatöltögette a gép amit letöröltem
Azon felül 1024 a váltószám

Egy Gyűrű mind fölött, Egy Gyűrű kegyetlen, Egy a sötétbe zár, bilincs az Egyetlen...

(#50748) Doky586 válasza szabi41 (#50746) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Ne spammeld tele az összes topikot a kérdéseddel. A másikban már megkaptad a választ. Itt zárható.

(#50749) Pubszon


Pubszon
veterán

Üdv.
van egy 6TB-os Seagate IronWolf lemezem egy Synology NAS-ba, de egyre jobban amortizálódik.
Garancia még van rajta.

160 hibás szektor van már rajta és írja is a NAS hogy meghibásodott.
A héten le mentek róla mindent, bele tudom tenni egy USB-s rackbe.

Mit tegyek garanciáztatás előtt?
Van valamilyen hitelesített seagate program?

ASRock X79 Extreme6, i7 4930K, 32GB DDR3, GTX 1080 G1, Corsair RM750x...

(#50750) bktuning1102


bktuning1102
újonc

Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni.
Lecsapodott az áram, és megsérült valami Windows fájl,újratelepítenem a windowst de az usb bootolása után csak fekete képernyő jelenik meg. Biosban érzékeli az SSD -t és a HDD-t is. Alaplapom: Asus Z-170-P.

Nemtudom mi a probléma.

Válaszokat előre is köszönöm.

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.