Hirdetés

2024. május 25., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#42275) Kernel válasza Tutti-amigo (#42272) üzenetére


Kernel
nagyúr

Amikor két áram alatt lévő készüléket egymáshoz csatlakoztatnak – főleg, ha egyik, vagy mindkettő földeletlen hálózati csatlakozással rendelkezik –, a kettő között kialakuló feszültségkülönbség a jelkábelen keresztül egyenlítődik ki. A feszültségkülönbség a tápegységek felépítéséből adódik, főleg egyes zavarszűrő kapacitások játszanak ebben szerepet.

A jelcsatlakozók kialakítása miatt normális esetben mindig először a külső fémrészeknek kell érintkezni (GND), az érzékeny bemenetek ezáltal megvédhetők, mert előbb azonos potenciálra kerülnek, csak utána érintkezik a többi pont. Ez a hotplug legfontosabb feltétele.

Tehát ez így elméletben korrekt lenne, gyakorlatban azonban mégis mennek tönkre HDMI-portok is, áram alatt történő csatlakoztatás miatt.

Még a legjobb eset, amikor mindkét készülék földelt hálózati csatlakozású, így a GND-pontok a konnektornál találkoznak (szabályos bekötés esetén), az azonos potenciál feltétele adott. Igaz, hogy ilyenkor földhurok is kialakul, de arra az analóg jelátvitel érzékeny, digitálisnál nem számít különösebben.

Ilyen alapon elképzelhető, hogy nem táphiba miatt szállt el, már amennyiben itt is az áram alatti dugás esete állt fenn.

(#42273) ViSAS

Megbízható, ha belekezd, de amikor én próbáltam, partíció kezdőpontját nem is engedte eltolni a Lemezkezelő, csak a végét, ami egyszerűbb műveletnek számít.

Kezdőpontot más programmal (EaseUS) tudtam eltolni, gond nélkül egyébként.

[ Szerkesztve ]

Ahol trollok hangja többet ér, ahol a kiskirály, mint kutyával beszél? A fórum szakmai támogatását befejeztem.

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  HDD probléma (nem adatmentés) (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.