Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
jookomak
őstag
Én scotch single malt párti vagyok, így a kísérletezés nálam kimerült 4-5 márkában. Ardbeg, Laphroaig, Talisker, Lagavulin, Macallan. Esetleg Glenmorangie, Auchentoshan. Ez a néhány darab nagyjából le is fedi az emberi léptékű top kategóriát. Ha ezeket végigkóstolod, utána már nem lesz szükséged semmilyen oldalra, vagy táblázatra.
-
igi
aktív tag
Laphroaig-ból kóstoltam a 10yo-t és a Selectet. Nekem az utóbbi jobban bejött, intenzívebbnek tűnt az íze a sima 10-esnél.
Bourbonből az eddig kóstoltak közül a Jim Beam Signature Craft 12 YO ízlett leginkább. Szerintem megér egy próbát a 10-15 eFt-os ársávból.Érdekes, nekem is külön csatát kell vívnom az asszonnyal minden üveg whiskyért
this is the beginning of a beautiful friendship
-
Antonio
senior tag
Sziasztok,
Az utóbbi pár hétben sikerült beszereznem 5 db különböző „íz” kategóriába (a flavour map/pénztárca ajánlások alapján) tartozó single maltot és egy bourbont. Röviden leírom ez első élményeimet, mellőzöm a nagy szavak illetve szofisztikált íz analízist, mert ahhoz még kezdő vagyok. Valamelyik palacknak már a fele hiányzik 1-2 még csak most érkezett.
Arran SM 10 éves: Ez volt az első SM amit kóstoltam, és meg kell hogy mondjam jó választásnak bizonyult. Az illata rendkívül gazdag, (a legélvezhetőbb az összes közül) kellemes friss üde (citrusos mézes jegyek), sok a felfedezni való, sokszor percekig csak szagolom, mielőtt belekortyolnék, ezért ezt tudom a legtovább inni. És az ízek is nagyon ott vannak, harmonizálnak az illatokkal ugyanaz a frissesség …, elégedettséggel tölt el minden korty. Összességében örülök, hogy ez volt az első bevezető élményem a Single Maltok világába. Minden kezdőnek nyugodt szívvel ajánlom.
GlenDronach 12 yo Original SM: Elsőre csalódást okozott (pláne ahova előzőleg pozicionáltam). Mivel sherrys „desszert” whisky re számítottam ezért Arran hoz hasonló élményeket feltételeztem sherrys jegyekkel (legyen az bármi is).
De az illatnál már kicsit elvérzett a dolog: elsőre kellemes, de visszafogott illatot éreztem, ami az első szippantás után el is tűnt, mintha kiszippantottam volna az összes illatanyagot a pohárból …. Hiába próbáltam felfedezni később az első illatélmény nem jött vissza … összevetve Arannal, mely egész végig –míg tart az ital- végig pompásan illatozik. Az ízek se voltak magával ragadóak, ott vannak de csak lágyan visszahúzódón, keresni kell. Lehet változik még a véleményem, de így elsőre egy nagyon gyengéd visszahúzódó SM (mintha egy jó whisky-t felvizeztek volna egy kicsit) . Kezdő hölgyeknek talán érdemes ezzel próbálkozni.Highland park 12yo SM: Nagyon vártam ezt a whisky-t, sok jót olvastam róla.
Elsőre kicsit „megijedtem” az illattól mivel másra számítottam. Egy kellemes „bódító” édes mézes illat fogadott. Én meg valami férfiasabb frissebb enyhén füstös (szofisztikáltabb) illatra készültem. Szóval az illata kicsit csalódást okozott és féltem vajon az ízek is hasonlóak lesznek, de nem, mert az íze az valami fenomenális! Minden ott van benne határozottan bátran, és most már értem miért írják sok helyen, hogy minden whisky rajongó polcán helyett kell hogy kapjon. Sokat kell még ezt ízlelni az biztos. És a hosszú határozott lecsengés pedig tovább nyújtja az élvezetet.Laphroaig 10yo SM: na ez volt a másik itóka amit vártam. Első találkozás egy Islay whisky vel : Palacknyitás /kitöltés után, pár „azt a k@rva” elhagyta az ajkamat miközben szélesen vigyorogtam. Kezdő lévén nem tudtam mire számítsak, de erre nem is lehet előre felkészülni, az brutál erős füstön percekig nem tudtam túltenni magam, majd jött a második pofán csapás az ez erős sós íz, mely mögött egy számomra még kicsit meghatározhatatlan édesség is megbújik. Teljesen más nyújtott mind az eddigiek. Elsőre nem is tudtam hova tenni … ez most akkor jó vagy nem? Egész este ezen morfondíroztam aminek az eredménye hogy másnap este már a 2. pohár Laphroag ot elemeztem. Furcsa egy jószág, nem egy kifinomult jellem (így elsőre) de hihetetlen erős illatával és jellegzetes faragtalan sós „whiskységével” szerintem mindenkit visszacsábít.
Auchentoshan 12yo SM: ezt kostóltam legutoljára (konkrétan még csak 1x, tegnap este). Előzőleg valahova GD és az Arran közé lőttem be, kicsit félve hogy ez is lightos lesz mint a GD. de hála istennek annál azért markánsabb. Az igazság az, hogy az „értékeléseket” sose a kóstolás után írtam tehát tényleg csak a markáns/meghatározó élményeket írtam le. Auch illatát nem tudom felidézni, de tudom jobb volt mind, amire számítottam. Lehet korai még írnom róla, mert valószínűleg több idő kell hozzá, összetettebb illat mint pl Arran vagy HL, talán ezért-is- kevésbé éreztem dominánsnak, mert így másnap nem tudnék kiemelni egyetlen illatot sem.
Ízt nehéz felidéznem (hasonló okokból mint az illatnál), bár nem tudtam mire számítsak 3x desztilláció után, én egy lágy harmonikus íz világra számítottam, s mivel elég komplexnek éreztem elsőre (kezdőként nem olyan könnyen beazonosítható) szárazsága (már ha egyáltalán az amire gondolok) meglepett, kicsit zavaró volt elvonta a figyelmemet (de csak azért mert nem erre számítottam)
De mindenképpen több időt igényel.Woodford Reserve Bourbon: ezt „csak” azért rendeltem, hogy legyen rálátásom egy SM és Bourbon közti különbségre. Illatra nagyon erős határozott karakteres, (ezt anno közvetlen Arran után kóstoltam). Nekem talán már sok is, sőt tovább megyek kicsit talán túldimenzionált, mesterkélt is … ahányszor szagolom, egyszerűen nem tudom kiverni a fejemből azt, hogy tulajdonképpen a pohárban egy hagyományos (szocreál) somlói galuska esszencia van belesűrítve a maga sütő rumos mazsolás illatával…. Az ízét, nem is tudom felidézni pár nap elteltével nem rossz, de inkább a SM okat fogom felfedezni az eljövendő pár évben, évtizedben
így elsőre Arran és Higland Parkot emelném ki ez a kettő amit legszívesebben kóstolgatok. De Laphroaigh is ott van csak ő más szemszögből kívánatos.
Ezekkel el leszek egy ideig, (meg a nejem a fejemet is venné ha a közeljövőben megint beállítanék egy új palackkal. Aztán ha kérdezik hogy mit kérek mondjuk névnapra vagy karácsonyra akkor új ként Lagavulin 16 és Nikka From the Barell biztos köztük lesz bár ezek már magasabb árkategóriájúak.
Samsung 65KS8000, Denon AVR-X2400H, White Heco Music Style 500 front, Heco MS Center, Heco MS 200F Satellite, Sub: Dynavoice T12, Zidoo X9S, Synology DS216+II, Dell precision 4800
-
Antonio
senior tag
update
a GlenDronach idővel javított a helyzetén (illat és íz terén is hangsúlyosabb lett)
Vagy én lettem kifinomultabb, de inkább szerintem az is számít mit ettem, ittam utoljára a whisky előtt illetve milyen hangulatban voltam.Samsung 65KS8000, Denon AVR-X2400H, White Heco Music Style 500 front, Heco MS Center, Heco MS 200F Satellite, Sub: Dynavoice T12, Zidoo X9S, Synology DS216+II, Dell precision 4800
-
Frogged
aktív tag
Nekem ugyan úgy jól esik nyáron is bár hozzá teszem hogy alapvetően leszabályozom magam hogy csak heti pár alkalommal iszogatok akkor is csak kis mennyiséget.
Más: Olvasgatva az ajánlót elcsábultam egy Nikka From The Barrel-re , kb azt hozta amit vártam egy minőségi jó kis ital amibe nem nagyon lehet belekötni de azért nem fogok rohanni ujabb üvegért ha elfogy.
Nekem nem elég édes és a tölgyes fanyarság elég hosszan csengle az én ízlésemnek túl hosszan , de a jövőben teszek majd még próbát ezzel a márkával. -
Frogged
aktív tag
Maláta whiskykböl csak a Glenfarclas 12 volt eddig meg és a zöld Johnni de finoman szólva sem győztek meg.
Scotchból is nagyon kis százalékban találtam számomra ihatót a túlzott fanyarság és füst nekem tönkre teszi az íz élményt.Alapvetően a Bourbonok közt találtam meg a számításaimat, ott könyebben talál az ember zamatos édes és kevésbé tölgyes dolgokat.
Nekem a jelenleg kapható édes whisky kínálatból a Bulleit Rye és a Four Roses Single Barell a kedvencem, de a Jameson Crested és a fekete johnni is bejött.Szivesen próbálok általam még nem kostolt whiskyket de kevés van ami ízre és árérték arányban is megüti azt a szintet hogy újjra rendeljek belőle.
-
Frogged
aktív tag
Valószínüleg nagy eltérések vanak a között hogy kinek mi az édes nekem a Bulleitek közül is csak az alap volt ami számomra túl édes volt.
De a Buffalo trace már nálam nagyon enyhén édesnek számit vagy pl a Nikka FTB-is.
A Woodford és a Koval még várat magára meg a Blantonokal szemeztem de már jó ideje nem kapni ott ahonnan szoktam rendelni. -
veterán
-
Dorian
félisten
Kóstoltam már a Nikka-t (sőt a fele már a múlté ), de nem vagyok jó ilyesmi leírásokban, nem vagyok akkora gourmet, én azt sem értem, hogy sokan hogyan bírnak felidézni annyiféle ízt, mint amivel ezeket jellemezni szokták.
Annyit tudok mondani, hogy a Nikka határozottam, mégsem bántóan erős, édes-tölgyes ízű, valamilyen parfümös illattal. Számomra a Timorous egyértelműen komplexebb ital.[ Szerkesztve ]
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
Antonio
senior tag
Na szóval reggel rájöttem hülyeséget írtam természetesen a víz mennyiségénél a cl butaság. A lenyeg hogy 1-2 csepp az messze van a 5 ml től
Samsung 65KS8000, Denon AVR-X2400H, White Heco Music Style 500 front, Heco MS Center, Heco MS 200F Satellite, Sub: Dynavoice T12, Zidoo X9S, Synology DS216+II, Dell precision 4800
-
Frogged
aktív tag
Ízlés kérdése itt minden a Nikka FTB-től én sem estem hasra mert nem annyira az én ízlésemhez lett kitalálva.
De objektíve nagyon jó italnak tartom mert jól érezhető hogy mit szeretnek benne azok akiknek bejön.
Számomra pl egy Glenfarclas 12 rejtély hogy miért tartják árérték arányban meg úgy egyáltalán jó whiskynek.
De az itteni többségnek meg az általam kedvelt könyedebb édesebb whisky vonal ami nem fekszik, nincs ezzel semi baj.
Annyi fajta whisky van a világon mindenki talál magának ha nagyon keres olyat amire azt tudja mondani hogy ez igen.Én személy szerint vizezni nem szoktam föleg hordó erőségű italokat, de nyugodtan lehet vele kisérletezgetni egy kevés vízzel, neked lehet bejön.
-
veterán
Ez természetes. A megontáskor oxigént kap így beindulnak bizonyos folyamatok. Plusz minél kevesebb van az üvegben annál gyorsabban száll belőle ki az alkohol is. Ezért mondják, hogy már csak negyedik van az üveg akkor nem szabad sokáig tartogatni.
Addig gyorsítottuk a világot míg mi magunk maradtunk le...
-
Antonio
senior tag
ajjaj akkor bele kell húznom * gyorsan meginni a maradékot... ezentúl max 1-3 üveget szabad bontva tartani.
*mondjuk ez jó tanuló pénz volt azt hittem hosszabb ideig elállnak ... így viszont jó pár kellemes itóka veszített a képességeiből ...
-
Gibo
senior tag
Bontva sajnos nem. èn az elején egy Aberfeldyvel jártam így...
Viszont a legtöbbnek nagyon jót tesz, ha meglevegözteted és utána egy-két nappal kezded csak el fogyasztani. ilyen volt a Knob Creek illetve a Wild Turkey is.[ Szerkesztve ]
Nokia 6101 -> Samsung J700 -> Samsung C5212 -> Samsung S8500 (Wave) -> Samsung S4 Mini -> Honor 7 -> ZUK Edge -> Vivo IQOO Pro
-
veterán
Nem véletlenül pl egy kóstoló előtt már 1 órával kitöltik az italokat.
Én azt a párhuzamot szoktam használni, hogy képzeld el magadat, hogy 12 évre bezárnak egy szobába ahol fel sem tudsz egyenesedni majd utána elvárják, hogy 10mp alatt fusd a 100-at. Na egy whiskynek is hasonló a helyzete.
-
Gibo
senior tag
Igen, én is így értettem...Nekem anno az Aberfeldy 1 évig állt így bontva-dugózva szekrényben, mert azt csak alkalomra vettem elö...és egy év után a vége már nem volt az igazi
[ Szerkesztve ]
Nokia 6101 -> Samsung J700 -> Samsung C5212 -> Samsung S8500 (Wave) -> Samsung S4 Mini -> Honor 7 -> ZUK Edge -> Vivo IQOO Pro
-
Beri
addikt
Ha nem nyitogatod és van még benne bőven, kb. korlátlan ideig eláll egy bontott üveg. Hűteni sincs értelme.
Ha meg túl vagy az üveg felén, hívj át valakitNyilván nem romlik meg akkor se, ha egy ujjnyit lötyögtetsz az üveg alján évekig, de ha valamit azért veszel meg, mert ízlik, akkor nem a lelaposodott verzióját szeretnéd inni, ha előveszed.
[ Szerkesztve ]
eladó Aromamizer RDTA V1
-
Gibo
senior tag
válasz Antonio #1003 üzenetére
Igen, bejött! A komplexitása rendben van, nekem ami furcsa kicsit, hogy nagyon rövid a lecsengése, ennél hosszabbra számítottam. Kíváncsi leszek, hogy a Corryvreckan milyen lesz az Uigeadail-hez képest..
Összességében viszont - szerintem - nem ér kétszer annyit mint egy 10 éves Talisker.[ Szerkesztve ]
-
Gibo
senior tag
válasz Antonio #1007 üzenetére
Más karakter a kettő :) mondjuk mostanra változott rendesen az íze. Kicsit egyszerűsödött az ízvilág és édesebb lett. A 10es Laphi még kóstolásra vár a szekrényben
-
Gibo
senior tag
válasz Antonio #1013 üzenetére
köszönöm! Kaptam egy 50€-s ajándékutalványt a whiskyworld-re (sok jobb webshop van, de ajándék lónak...), és nem igazán tudom mit is rendeljek tölük... A Peat´s Beast-re a hordó erősség miatt gondoltam.
-
Gibo
senior tag
válasz Antonio #1050 üzenetére
Alapvetően osztom a véleményed, habár nem egyszer belefutottam már olyan SM-ba, ami helyett - már ami az ízvilágot illeti - lehet jobban jártam volna egy kellemes blend-del, mint amilyen pl. A Black label vagy a Chivas 12yo..
-
Balcsix
senior tag
válasz Antonio #1061 üzenetére
Értem. Köszönöm neked is a tapasztalatot.
Alapesetben 12-es Glenfarclas-t választanám, csak így a rendelés összértéke 100 Ft híján nem érné el a 20k-t.
Már eljutottam odáig, hogy 20k alatt igazából egyik sem túl szimpatikus.
Most van 17k-ért Talisker 10 promóció, és adnak hozzá 2 db poharat. Lehet hogy bevállalom ezt, bár kezdem érezni hogy a Scotch vonal továbbra sem lesz a kedvencem.Illetve hamarosan lesz egy utam Kassa irányába. Esetleg ott jobban megérheti vásárolni, vagy nem sokkal járnék jobban?
Nézegettem ottani árakat, de nem nagyon találtam semmilyen webshopot, meg üzletet sem. -
Balcsix
senior tag
-
veterán
válasz Antonio #1080 üzenetére
Tényleg... Hogy megbújt a kicsike ráadásul utálom is. Bezzeg a reserva...
Alapvetően én sem kapatom el magamat, van hogy egy ilyen ital 5-6 évig megvan. Persze az asszony tőkesúly de ő is szereti meg én sem vásárolgatok össze vissza.
Ami már neccesebb az a bor mert most főleg abban utazom, ráadásul azt tanulom is és elég sok pénzt fel tud emészteni ha nem figyel az ember.
-
Balcsix
senior tag
válasz Antonio #1075 üzenetére
Na megvolt a Talisker 10 kóstolás.
Hát tényleg egy nagyon komplex, és érdekes ital. Féltem tőle, mert eddig még nem nagyon volt (pozitív) tapasztalatom az Ír whisky-kkel, és ez ráadásul elég megosztónak tűnt a vélemények alapján.
Kellemes, pozitív csalódás. Ízlelgetve még mindig fedezek fel benne valami újat, hiszen van bőven mit...
Én nem érzek benne semmi bántó dolgot, bár én nem tudom, hogy a változtatás előtt milyen volt.Így már bátran próbálok ki legközelebb más Ír single maltokat is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mini PC
- Ingyen kellene, de tegnapra
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- Milyen monitort vegyek?
- Egy vagyont költött a kriptoipar az amerikai választásokra, kilőtt a bitcoin
- Battlefield V
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Call of Duty: Black Ops 6
- Építő/felújító topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest