Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Antonio

senior tag

Sziasztok én csak 2-3 éve fedeztem fel magamnak a whiskey/rum/cognac triót... a lényegre törve most először rendeltem magamnak whiskey-t (eddig csak ajándékba kapott Diplomatico-t Hennesy-t illetve kommersz alap whisky-ket iszogattam.

DE most eldöntöttem hogy jobban elmélyedek -amennyire a pénztárca (és az asszony) engedi- a whisky-k világában. Igy kezdésnek rendeltem egy skót (10 éves Arran) és egy bourbont- (Woodfrod reserve) hogy két eltérő íz/típus közt érezzem a különbséget.

Még csak tegnap előtt bontottam fel őket, de nagyon megfogtak. Értékelni még nem akarok.

Amiért ide akartam írni az az, hogy tudnátok e linket dobni ahol whisky (taste)"mátrixban" látom a különböző típusokat és jobban be tudom lőni mil legyen a következő amit kóstolok, melyik irányba érdeklődjek. De időközben kutakodtam és rátaláltam erre az oldalra: [/whiskyanalysis]

persze kismillió whiskys oldal van de eddig ez viszi a prímet a letölthető Excel táblázatával stb, és különböző analizálásaival.

Samsung 65KS8000, Denon AVR-X2400H, White Heco Music Style 500 front, Heco MS Center, Heco MS 200F Satellite, Sub: Dynavoice T12, Zidoo X9S, Synology DS216+II, Dell precision 4800

• Antonio

senior tag

válasz jookomak #354 üzenetére

Köszönöm, a tippeket

Az első 2 Whisky-t, hirtelen felindulásból pár magyar oldal/fórum hozzászólás alapján választottam.
    Arran 10 yo/Woodfoord reserve. Talán nekem is jobban ízlik az Arran így elsőre (szinte már desszert whisky). A bourbon fűszeressége talán ami kicsit sok nekem.

Most az elkövetkezőkben én is csak scotch SMáre fókuszálok.
    Jelenleg az 5 íz tartomány/kategória [flavour kat.] szerint próbálom belőni hogy mit kellene beszerezni (kérni szül/névnapra).

minden kategóriába van 1-3 jelölt (értelem szerűen a leg jellegzetesebb legtöbbre értékeltek (10-15 eft tartományban):
    ABC: Aberlour 12yo Non-Chill-Filtered, BenRiach 12yo Matured in Sherry Wood, GlenDronach 12yo Original
    EF: Nikka From the Barrel (ami valahol 2018 as év Whisky-je is lett), Auchentoshan 12yo, Redbreast 12yo.
    GH: az Arran 10yo idetartozik mint utóbb rájöttem, esetleg egy BenRiach 10yo még jöhet.
    I:Highland Park 12yo ere kíváncsi vagyok, Benromach 10yo
    J: Ere is nagyon kíváncs vagyok Laphroaig 10yo

napi egy pohár 4 cl az még normális? :) most hogy kicsit beleástam magam és sokat olvasok, alig várom hogy este kicsit igyak, de az asszony már most fenyeget hogy nem nézi jó szemmel ne legyek alkoholista. :DDD :(

Persze ha egy pohár bort innék (ami hegyekben áll de egyáltalán nem kívánom) az "normális" lenne. Sajnos érződik hogy sörös/boros ország vagyunk ...

Samsung 65KS8000, Denon AVR-X2400H, White Heco Music Style 500 front, Heco MS Center, Heco MS 200F Satellite, Sub: Dynavoice T12, Zidoo X9S, Synology DS216+II, Dell precision 4800

• Antonio

senior tag

válasz Antonio #357 üzenetére

Sziasztok,

Az utóbbi pár hétben sikerült beszereznem 5 db különböző „íz” kategóriába (a flavour map/pénztárca ajánlások alapján) tartozó single maltot és egy bourbont. Röviden leírom ez első élményeimet, mellőzöm a nagy szavak illetve szofisztikált íz analízist, mert ahhoz még kezdő vagyok. :) Valamelyik palacknak már a fele hiányzik 1-2 még csak most érkezett.

Arran SM 10 éves: Ez volt az első SM amit kóstoltam, és meg kell hogy mondjam jó választásnak bizonyult. Az illata rendkívül gazdag, (a legélvezhetőbb az összes közül) kellemes friss üde (citrusos mézes jegyek), sok a felfedezni való, sokszor percekig csak szagolom, mielőtt belekortyolnék, ezért ezt tudom a legtovább inni. És az ízek is nagyon ott vannak, harmonizálnak az illatokkal ugyanaz a frissesség …, elégedettséggel tölt el minden korty. Összességében örülök, hogy ez volt az első bevezető élményem a Single Maltok világába. Minden kezdőnek nyugodt szívvel ajánlom.

GlenDronach 12 yo Original SM: Elsőre csalódást okozott (pláne ahova előzőleg pozicionáltam). Mivel sherrys „desszert” whisky re számítottam ezért Arran hoz hasonló élményeket feltételeztem sherrys jegyekkel (legyen az bármi is).
    De az illatnál már kicsit elvérzett a dolog: elsőre kellemes, de visszafogott illatot éreztem, ami az első szippantás után el is tűnt, mintha kiszippantottam volna az összes illatanyagot a pohárból …. Hiába próbáltam felfedezni később az első illatélmény nem jött vissza … összevetve Arannal, mely egész végig –míg tart az ital- végig pompásan illatozik. Az ízek se voltak magával ragadóak, ott vannak de csak lágyan visszahúzódón, keresni kell. Lehet változik még a véleményem, de így elsőre egy nagyon gyengéd visszahúzódó SM (mintha egy jó whisky-t felvizeztek volna egy kicsit) . Kezdő hölgyeknek talán érdemes ezzel próbálkozni.

Highland park 12yo SM: Nagyon vártam ezt a whisky-t, sok jót olvastam róla.
    Elsőre kicsit „megijedtem” az illattól mivel másra számítottam. Egy kellemes „bódító” édes mézes illat fogadott. Én meg valami férfiasabb frissebb enyhén füstös (szofisztikáltabb) illatra készültem. Szóval az illata kicsit csalódást okozott és féltem vajon az ízek is hasonlóak lesznek, de nem, mert az íze az valami fenomenális! Minden ott van benne határozottan bátran, és most már értem miért írják sok helyen, hogy minden whisky rajongó polcán helyett kell hogy kapjon. Sokat kell még ezt ízlelni az biztos. És a hosszú határozott lecsengés pedig tovább nyújtja az élvezetet.

Laphroaig 10yo SM: na ez volt a másik itóka amit vártam. Első találkozás egy Islay whisky vel : Palacknyitás /kitöltés után, pár „azt a k@rva” elhagyta az ajkamat miközben szélesen vigyorogtam. Kezdő lévén nem tudtam mire számítsak, de erre nem is lehet előre felkészülni, az brutál erős füstön percekig nem tudtam túltenni magam, majd jött a második pofán csapás az ez erős sós íz, mely mögött egy számomra még kicsit meghatározhatatlan édesség is megbújik. Teljesen más nyújtott mind az eddigiek. Elsőre nem is tudtam hova tenni … ez most akkor jó vagy nem? Egész este ezen morfondíroztam aminek az eredménye hogy másnap este már a 2. pohár Laphroag ot elemeztem. Furcsa egy jószág, nem egy kifinomult jellem (így elsőre) de hihetetlen erős illatával és jellegzetes faragtalan sós „whiskységével” szerintem mindenkit visszacsábít.

Auchentoshan 12yo SM: ezt kostóltam legutoljára (konkrétan még csak 1x, tegnap este). Előzőleg valahova GD és az Arran közé lőttem be, kicsit félve hogy ez is lightos lesz mint a GD. de hála istennek annál azért markánsabb. Az igazság az, hogy az „értékeléseket” sose a kóstolás után írtam tehát tényleg csak a markáns/meghatározó élményeket írtam le. Auch illatát nem tudom felidézni, de tudom jobb volt mind, amire számítottam. Lehet korai még írnom róla, mert valószínűleg több idő kell hozzá, összetettebb illat mint pl Arran vagy HL, talán ezért-is- kevésbé éreztem dominánsnak, mert így másnap nem tudnék kiemelni egyetlen illatot sem.
    Ízt nehéz felidéznem (hasonló okokból mint az illatnál), bár nem tudtam mire számítsak 3x desztilláció után, én egy lágy harmonikus íz világra számítottam, s mivel elég komplexnek éreztem elsőre (kezdőként nem olyan könnyen beazonosítható) szárazsága (már ha egyáltalán az amire gondolok) meglepett, kicsit zavaró volt elvonta a figyelmemet (de csak azért mert nem erre számítottam)
    De mindenképpen több időt igényel.

Woodford Reserve Bourbon: ezt „csak” azért rendeltem, hogy legyen rálátásom egy SM és Bourbon közti különbségre. Illatra nagyon erős határozott karakteres, (ezt anno közvetlen Arran után kóstoltam). Nekem talán már sok is, sőt tovább megyek kicsit talán túldimenzionált, mesterkélt is … ahányszor szagolom, egyszerűen nem tudom kiverni a fejemből azt, hogy tulajdonképpen a pohárban egy hagyományos (szocreál) somlói galuska esszencia van belesűrítve a maga sütő rumos mazsolás illatával…. Az ízét, nem is tudom felidézni pár nap elteltével nem rossz, de inkább a SM okat fogom felfedezni az eljövendő pár évben, évtizedben :)

így elsőre Arran és Higland Parkot emelném ki ez a kettő amit legszívesebben kóstolgatok. De Laphroaigh is ott van csak ő más szemszögből kívánatos. :)

Ezekkel el leszek egy ideig, (meg a nejem a fejemet is venné ha a közeljövőben megint beállítanék egy új palackkal. Aztán ha kérdezik hogy mit kérek mondjuk névnapra vagy karácsonyra akkor új ként Lagavulin 16 és Nikka From the Barell biztos köztük lesz bár ezek már magasabb árkategóriájúak. :)

• Antonio

senior tag

válasz Antonio #368 üzenetére

update

a GlenDronach idővel javított a helyzetén (illat és íz terén is hangsúlyosabb lett)
    Vagy én lettem kifinomultabb, de inkább szerintem az is számít mit ettem, ittam utoljára a whisky előtt illetve milyen hangulatban voltam.

• Antonio

senior tag

Hogy álltok a a whisky ivással nyáron?:) valahogy most nem kívánom ilyen melegben.

ellenben a Viceházmester esténként az erkélyen ücsörögve piszok jólesik

Sajnos a kis spájzunk kicsit felmelegedett és én balga meg így töltöttem ki egy kis whiskyt pár hete, ... úgyhogy be is kellet raknom a hűtőbe hogy visszamenjen szoba-hőmérsékletre.

• Antonio

senior tag

válasz Flashback #468 üzenetére

Esetleg Talisker 10.
    Nem annyira füstös*, ellenben elég összetett zamatos borsos nagyon jó kis malt sok felfedezni valóval (szerintem nagyon jó az árt érték aránya) kifinomultabb min pl Laproaig 10 ...

Most vettem Taliskert még csak 1 poháron vagyok túl :) ... de este megint rámegyek

*Laphroaig 10 e- van még füstösebb kategóriából Talisker kevésbé füstős, de a feleségem azért megkérdezte mikor megcsapta az orrát hogy "megint a büdösből iszol?" (értsd Laphroaig 10) mondom "igen" (nem akartam magyarázkodni) :)

• Antonio

senior tag

válasz adamssss #445 üzenetére

szia

kérdésem az anCnoc 12 irányába lenne.

Jelenleg egyik kedvenc itókám a DALWHINNIE 15, elég könnyen iható tényleg gyümölcsös "zamatos" ízek kavalkádja mikor kiengedem a szám minden zugába. Gyorsan fogy ...

De olvastam hogy anCnoc 12 is nagyon hasonló (sok helyen magasabbra értékelik min dalwhinnie -t )és másodsorban olcsóbb is.

Netán ittál már Dalwhinnie 15 öt vagy Highland park 12 (Viking honour) mert kb hasonló karakterűek lehetnek ... van összehasonlítási alapod ancnoccal ...?

Karácsonyra már 3 whisky vel megleptem magam black friday -n (Talisker 10/Nikka FTB/Benromach 10) szóval most egy ideig csendbe kel lennem ... de a következő listán Ancnoc ott van.

• Antonio

senior tag

válasz Frogged #476 üzenetére

Dalwhinnie az finom nem fogsz csalódni benne a malátásabb gyümölcsösebb vonalat kedveled ...
    Ancnoc hoz is nagy reményeket fűzök (pláne mivel olcsóbb) mert minden blogon dicsérik több helyen magasabb pontszámot is kapott mint Dalwhinnie.

Ezek szerint Highlend 12- már kostóltad?

Arran 10 is megér egy próbát, az is van otthon, igaz már csak egy ujjnyi van az üveg alján :) de nincs szívem meginni, ez volt az első üveg (kb 1 éve) Maltom, mikor is beszippantott a whisky világ. Neki az illata pompás, de a szájban talán a másik 2 "jobban teljesít" :C ... bár lehet csak fel kéne újra elevenítenem az emlékeket ... már régen ittam.

• Antonio

senior tag

válasz Frogged #478 üzenetére

Érdekes én pont fordítva voltam
    Alapból kezdésnek Arran 10-et (SM) és egy Woodford Reserve (bourbon) vettem hogy tudjam melyik irány a nekem való és hát scotch (Single Malt) nyert.

A woodi még mindig meg van a fél üveg (igazából mióta a SM palackaim száma megnőt nem is ittam). Nekem az (lehet a bourbon maga) nagyon édes fűszeres, nekem mindig az volt érzésem hogy folyékony somlóit iszom :) ... na karácsonykor elkortyolók egy kicsit.

Ha bourbon jobban bejön akkor Woodford reserve/Buffalo Trace/BULLEIT/Four Roses/Koval/

• Antonio

senior tag

válasz Dorian #463 üzenetére

szia, Nem hallottam még a Timorous ról de felkeltett az érdeklődésemet anCnoc 12 mellett felkerült a listára.

Esetleg ha megkóstolod majd Nikka-t tudnál valami összehasonlítást írni (Nikka vs Timorous)? Mert Nikka FTB engem is ott vár a "spájzban" de csak karácsonykor bontom meg :) ...

vagy ha esetleg ittál már Highland Par 12 (Viking honour) vagy Dalwhinnie 15 öt? ezekhez képest milyen?

köszi

• Antonio

senior tag

válasz Dorian #483 üzenetére

Köszönöm, persze én se vagyok nagy gourmet :)
    Nem akarok okoskodni mert valószínűleg tudod (?) de Nikka azért erős mert (részben?) "hordóerősségű" kiszerelés. (tehát palackozás előtt nem hígítják vissza a whisky-t friss forrásvízzel mint a legtöbb whiskynél).

• Antonio

senior tag

sziasztok

víz hozzáadásával hogy álltok?
    Tegnap este megkóstoltam Nikka FTB -t de nem estem hasra tőle ... lehet érdemes lenne vizet adni hozzá... csak a mennyisággel nem vagyok tisztában

legtöbb helyen csak pár cseppet említenek, de "tudományosabb" helyeken 5 ml től kezdik az adagolást (50ml whiskyhez) [link]

na most a pár csepp az max cl ben mérhető ami igen messze esik a ml től

• Antonio

senior tag

válasz Antonio #489 üzenetére

Na szóval reggel rájöttem hülyeséget írtam természetesen a víz mennyiségénél a cl butaság. A lenyeg hogy 1-2 csepp az messze van a 5 ml től

• Antonio

senior tag

Hello,

Ti nem érzitek úgy hogy a megbontott whisky-ek ha hosszabb ideig állnak akkor kicsit megváltozik az ízük? Lehetséges ez egyáltalán? Nálam az összes üveg a dobozában van hogy még a napfény se befolyásolja :). Pl most Dalwhinnie nél érzetem (kb fél éve nyitottam) mintha nem lenne olyan zamatos, vagy pl Laphroaig 10 nél (ez már kb 1 éve bontva van) se éreztem a füstöt annyira mint régebben, vagy csak rossz hangulatban voltam vagy az étel amit ettem befolyásolta az ízlelést?

• Antonio

senior tag

válasz Antonio #554 üzenetére

ajjaj akkor bele kell húznom :)* gyorsan meginni a maradékot... ezentúl max 1-3 üveget szabad bontva tartani.

*mondjuk ez jó tanuló pénz volt :( azt hittem hosszabb ideig elállnak ... így viszont jó pár kellemes itóka veszített a képességeiből ...

• Antonio

senior tag

válasz Gibo #557 üzenetére

Bontva tartva értsd = Felbontottam, persze porciózás után le van dugózva sőt még a dobozába is visszaraktam, :)

• Antonio

senior tag

válasz adamssss #558 üzenetére

Ebben lehet valami, pl a Glendronach 12, anno nem szólt nagyot aztán csak állt ott egyedül, leginkább akkor ittam mikor "koccintani" kellet valamire, tehát nem esti ráhangolódásra tartogatta. De azt vettem észre hogy mostanában a vége felé megízlett! (Beérett)

• Antonio

senior tag

válasz Gibo #994 üzenetére

Neked bejött az Ardbeg Uigeadail? Anno én is kértem még 2020 karácsonyra, de én valami jobbra komplexebre számítottam. Árához képest nekem csalódás volt.

• Antonio

senior tag

válasz Gibo #1006 üzenetére

Én azt írtam volna hogy nem ér többet mint egy 10 éves Laphroaig :)
    szerintem egy 10es Talisker (egyik kedvencem) nagyságrendekkel jobb (bár ez ízlés kérdése)

• Antonio

senior tag

válasz Gibo #1012 üzenetére

Szia
    1. "Nem éri meg", mert ennyiért (még kicsit olcsóbban) Mo -is hozzájutsz, még kiszállítással is. Ja persze ha külföldön dolgozol élsz akkor más a helyzet :)

2. Én nem erőltetnék egy olyan Whisky-t aminek az a neve hogy "Nagy tőzeg" (Jó füstös) és még 10 éves sincs. Kicsit nekem olyan hatás vadász, marketing fogásnak tűnik. Persze ha nagy elvakult füst rajongó vagy akkor hajrá. De ennyi pénzért csomó más jó whisky van.

[ Szerkesztve ]

• Antonio

senior tag

válasz Gibo #1045 üzenetére

Most mondanám hogy ne adj adsz ki pénzt egy blended Whisky-re :DDD mikor kicsit hozzárakva már megvan egy SM -is.

Én elvből úgy vagyok hogy nem adok ki pénzt egy olyan termékre melynél a költséghatékonyság/nyereség az elsődleges (az egy két neves lepárló alapanyagához adjunk jó sok egyéb olcsó ipari gabonapárlatot) azt a kevés pénzt inkább rendes whiskyre költsük ne agyonmarketingelt blended vackokra.

• Antonio

senior tag

válasz Balcsix #1054 üzenetére

Még 2021 karácsonyra/szülinapra kaptam többek közt ezt a két whisky-t (Glenfarclas 12 és a Tomatin 12).

Egyik se rossz de Glenfarclas szerintem jobb, (erre mondtam Feleségemnek hogy ilyet bármikor vehet). Könnyen fogyasztható alap malt mindegyik de így utólag visszagondolva Glennek teltebb markánsabb karakteresebb ízei voltak mint Tomatininek aminél talán az alkohol is kicsit tolakodóbb volt.

• Antonio

senior tag

válasz zsotesz81 #1068 üzenetére

Ez nagyon fura, nekem eddig a Talisker 10 a favorit, semmi keserűség/csatorna szagot nem produkált. Kb minden korty után csettintenem "kellett" a számmal -a kis csípősség nagyon jól áll neki- hogy "de jó ez a cucc". Igaz már rég ittam :(. Nagyon elszállt az ára régebben még 11e Ft környékén volt.

• Antonio

senior tag

válasz zsotesz81 #1068 üzenetére

Netán régóta meg volt bontva az üveg? Illetve mikor ittátok? Lehet megváltoztatták időközben az összetételét?

[ Szerkesztve ]

• Antonio

senior tag

válasz Balcsix #1074 üzenetére

Na erre én is kíváncsi vagyok, mi lesz a véleményed. Vajon te is érzel valami furcsát ... Remélem nem cseszték el.
    Nekem anno nagyon bejött, "minden benne van ami egy jó Whisky-hez kell" (és ezt anno nagyon baráti áron tette gondolom erre rájöttek és, be is árazták újra), egy kis füstöség de nem tolakódó hanem az a kellemes háttérben megbúvó aminek hála a klasszikus karakteres whisky íz jegyek is megtalálhatóak élvezhetőek, a korty utáni kellemes csípősség pedig külön kuriózum.

• Antonio

senior tag

válasz adamssss #1077 üzenetére

Szép (asszony mit szól hozzá :DD ? )
    Amúgy az Unicumot azért kivenném onnan ... :U

• Antonio

senior tag

válasz adamssss #1081 üzenetére

Nekem a kis spájzunkban a rizs a húsvéti nyuszik és 5-10-20 éve ajándékba kapott soha el nem fogyó pálinkák közt vannak az italok az üres üvegeket/dobozokat meg az alaksori raktárban őrzőm (de minek). Felvetettem a nejemnek hogy mi lenne ha a kis gézengúzunk hobbija az üres whiskys üveg gyűjtés lenne (2,5 éves) így már most a szobájában a szekrény tetején tudnám gyűjteni :DDD de érthetetlen módon nem találta jó ötletnek :).

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés