Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- oriic: A TOP 10 legtöbb hozzászólással rendelkező PH! felhasználó
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- GoodSpeed: ASUS TUF Gaming VG27AQ - finomhangolása
Új hozzászólás Aktív témák
-
HellGreg
őstag
válasz
Misi1980 #543 üzenetére
A végén folyik, ahol mindenféle csatlakozók vannak. Reggelre megint lett egy deci víz alatta.
Nem vagyok hozzáértő, meg fizikus se. De miért hideg állapotában folyik belőle a víz? Amikor meleg, úgy tűnik, nem folyik. Nem melegen kéne folynia? Hisz akkor magasabb a nyomás benne. ? -
HellGreg
őstag
Sziasztok. Dunaharaszti sorházban lakom, 2 szintes 90nm-es házban. Egy Saulnier-Duval típusú cirkós kazán látja el a fűtés- és melegvíz-szolgáltatást. Kb. egy éve jelentkezett az a probléma, hogy a nyomásmutató a megszokott kb 1.2-1.5 barról lecsökken 0.5 barra viszonylag rövid idő alatt, legutóbb már kb másfél hónap alatt. Feltöltés után megint jó egy darabig, aztán megint lecsökken. Vízszivárgásnak nyoma nem volt, így kezdtem elszomorodni, hogy majd műszeres bemérés, illetve bontás lesz. A minap észrevettem, hogy egy picit meg van púposodva a padló az egyik radiátor alatt. Ma reggel alátettem egy tálat, és mire kb 6 órával később hazajöttem, már kb 1 deci víz volt benne. A kérdésem az, hogy radiátorcsöpögés okozhat-e nyomásesést, vagy ahhoz azért nagyobb mértékű szivárgásnak kell lennie? Bár ha beleszámolok, 6 óra alatt kijött 1dl víz, az pár hét alatt több liter is lehet. Tudom ezt valahogy házilag javítani, vagy inkább hívjak szakembert?
-
Sziasztok,
Vásároltam egy házat, és vele egy korabeli (2005-ös) Vaillant VUW 282 kazánt. A régi lakásomban nagyon rákaptam az automatizálásra, saját megoldásokkal (is) felvértezve vezérlem a fűtést, világítást, redőnyöket, riasztót, és van egy halom szenzorom is. Nyilván az új otthon új távlatokat nyitott, de a kazán kapcsán kicsit el vagyok akadva
Egy VRT 390 termosztát van rajta, ez még nem digitális E-Bus rendszerű, hanem analóg vezérlés, wifis on/off rendszerű kész termosztátra pedig nem cserélném le, mert akkor bukom lángmodulációt. A kazánt pedig ugyancsak nem akarom cserélni, teszi a dolgát jól.
Szóval ebbe a rendszerbe kéne valahol belenyúlni, de elég nehezen megy már a keresés is, kevés korabeli doksi érhető el, azok is jobbára kezelési/telepítési útmutatók és marketinganyagok. A termosztát doksija viszont említést tesz róla, hogy telefonos távvezérlés is lehetséges, csak kell hozzá kiegészítőmodul. Viszont ennél több infót nem találtam. Véletlenül nem tudja valaki, hogy mi ennek a modulnak a típusa? A kazánra kell kötni, vagy a termosztátra? Azért lenne fontos, mert ezen jó eséllyel lenne rsr232 vagy ttl szintű soros kommunikációs lehetőség (vagy nem, de egy nyomozást megérne), amit már lehetne analizálni és hackelgetni. Sajnos a kulcsszavakra keresve az új cloudos/smartphone-os Vaillantos dolgok jönnek, az meg nekem ugye nem releváns, ez a kommunikációs modul még valami analóg modemes motyó lehetett....
Ezen kívül egyéb ötleteket is szívesen látnék olyantól, aki otthonosan mozog a Vaillant termékekben, vagy volt/van ilyen kazánja/termosztátja, és jobban képben van. Magának a kazánnak is sok digitális portja van, de ezek az telepítőknek szánt doksikban is csak olyan szinten vannak kivesézve hogy a 7-es pint kösd a termosztát 7-es pinjére, vagy ilyen-olyan vezérlőmodulra, de arról ne akarj tudni hogy pontosan milyen jelszintek és prtokollok dolgoznak a csatikon. Vakon meg nyilván nem piszkálgatnám.
Előre is köszi, ha valaki tud adni bármilyen támpontot.
-
Voice24
őstag
Hali!
Lehet, hogy banális kérdés, de felteszem, hátha:
Adott egy Saunier Duval Renova Star f24 kombi kazán. A fűtési nyomás 1 Bar alatti értéket mutat. Az alján lévő csappal szeretnék ráengedni vizet, azaz növelni a nyomást, de hiába tekerem ki teljesen a csapot, nem jön víz. Elvileg sehol semmi nem lett elzárva, korábban tudtam ráengedni, ha kellett, most mi lehet a hiba? -
Misi1980
senior tag
válasz
AxBattler #529 üzenetére
A schell szelepek jók minőségre szerintem.Az öntömítős dolgokról az a véleményem hogy nem mindíg jók.Szoktam ürítőket tenni amik ilyenek de erre minden esetben teszek egy kis kendert is.A bojlerhez olyat vegyél amin mindkét menet 1/2-colos,és ehhez 1/2-colos flexicsövet.Amit linkeltél a bojlerhez az 1/2-3/8-es ez mosdóhoz jó.
-
J, hogy van ilyen topik is....
Üdv!
Kombinált (és sima) sarokszelepet keresek mosdóhoz és mosogatóhoz.
Ez a két Schell jó lenne szerintetek? 1 2
Illetve ezeknek kapható öntömítős csatlakozómenettel ellátott változata... az megéri a felárat?
Vagy vegyek egy kategóriával jobb Grohe-t? 1 2Illetve bojlerhez jó lenne ez a Grohe szelep, kétszer?
Vagy valami más, mutatós modell?Illetve mosdó szifonból is kellene kombinált kivitel, de ennél jobbat nem nagyon találok...
Tudtok jobbat ajánlani?Köszi!
-
ThodEE
őstag
Sziasztok !
A héten érkezik patron és radiátor amit a fürdőbe szeretnék felszerelni, egyébként konvektoros fűtés van a ház többi részén, fürdőszoba 4m2, 12m3.
Több weboldalt átlapoztam, videókat néztem de egyértelmű pontos leírásba nem botlottam.
Azt olvastam hogy olaj nem jó bele, ennek örülök is mert eredetileg is desztillált vízzel terveztem feltölteni.
Egyik helyen azt írja, szereljem össze, hagyjak felül nyitott részt, fűtsem fel, hűljön ki, szereljem össze zártra és kész, másik videón azt látom hogy van rajta felül légtelenítő de nem derül ki hogy ez folyamatosan nyitva van-e, az tiszta hogy fullra töltve bezárva a tágulás miatt nem szerencsés.Melyik verzió mellett döntsek?
1. feltöltöm, felmelegítem, kihűlt, lezárom,
2. teszek a tetejére légtelenítőt, nyitva hagyom,
3. feltöltöm, felmelegítem, lezárom, (gondolom vákuum lesz benne ha kihűl)Egyéb tanácsot szívesen megfogadok, köszönöm előre is az útba igazítást !
-
jézusom
addikt
Van egy puffertartály is a rendszerben. Szerintetek mivel érdemes leszigetelni? Két lehetőségen gondolkodom:
-ragasztó hab(purhab?) rá mondjuk ilyen
-kívülre ugyan úgy alukasírozott kőzetgyapot 2cm, de még alá sima üveggyapot tekercs, esetleg dróthálós gyapot.
Olyan 8 centi lenne ideális, ahogy nézem, úgy még a hőmérőket nem takarja el.
-
korcsillio
addikt
Üdv.
Nem tudja esetleg valaki a tigáznál mikor van a leállás?
Gázórát kellene kihelyezni nálam. -
nimfas
addikt
A villanybojler csak puffer lenne, mint egy indirekt tároló. (Azért nem ind. tároló, mert bojler van, így nem kell venni tárolót)
Annyi lenne a rendszer feladata, hogy a bojlerben lévő vizet keringetné a HMV körön keresztül. A bojlerben lévő fűtőszál nem lenne használva, a keringetést a bojler hőfokszabályzója vezérelné. Ha hidegebb a bojlerben a víz a beállítottnál akkor egy álvizfogyasztást produkálna a keresett szivattyú egészen addig míg a bojlerben a víz hőfoka el nem éri a 60-70-fokot.
Az egészre azért van szükség, mert a kazánban nincs tartály, tehát a Delta-t24 Celsius fokkal nem sokra megyek télen mikor 4-6 fokos a bejövő hidegvíz. (Dt=ennyit tud emelni a bejövő víz hőfokán 10-11 l/perc mennyiségnél) Plusz az asszony úgy áll neki zuhanyozni, hogy megnyitja a vizet, majd nekiáll vetkőzni, közben 10-20l víz elfolyik.... Turbó kombi kazán úgy működik, hogy amikor megnyitod a meleg víz csapot elindul a ventilátor, kifújja a gázt a "kéményből", majd indul a gyújtás, és utána kezd el melegíteni, tehát valóban elfolyik jópár liter víz, mire a fogyasztási helyre elér a meleg víz.
Ezért lenne a fenti rendszer kiépítve.
Csak kéne egy olyan szivattyú ami bírja a meleg vizet, nyomást is tud produkálni és közben takarékos is.
Remélem így érthető a dolog miértje -
emre
veterán
Nincs, a gázkészülék és fűtőberendezés szerelő képzést csak jövőre fogom elkezdeni.
De baromi jó ötletnek tartom. Csak azt nem tudom mire kell a 60-70 fokos víz.
Meg azt sem hogy a kazán hmv meleg előremenőjét egy kb 40-50 fokos vízzel miért nem lehet simán rákötni a villanybojler bemenetére. Vagy vissza akarod keringetni, és a villany csak tárolna?
Lehet jobban járnál egy indirekt tároló beépítésével. -
nimfas
addikt
Emre:[link] erre nincs ötleted?
-
emre
veterán
Van benne víz és levegő is. Ez egy zárt tartály középen membránnal elválasztva. Egyik oldalán a víz belekerül a rendszer feltöltésekor, ez okoz egy statikus nyomást. Ezt kell a rendszer méretei alapján meghatározott előfeszítési nyomással ellensúlyozni a másik oldalon a szelepen keresztül egy pumpa segítségével.
Ha kiengeded a levegőt, túl sok víz kerül bele és mivel a folyadék a levegővel ellentétben nem összenyomható lecsökken a tágulási tartály hasznos mérete ezért üzemi (meleg) állapotban nem fogja ellátni a feladatát és túlnyomás léphet fel. Egy szinten túl nem tud hova tágulni a felmelegített víz.
-
jézusom
addikt
Tehát az a jó ha nincs benne víz alapállapotban? Na most nekem van egy másik tágulási tartály is mivel ez most egy bővített rendszer és így vettem még egy tartályt. Tehát a régi tartályban viszont van víz akkor azt pumpálni kell? Lehet hogy csak benne maradt a víz szerelés előttről és nem tudtam leengedni belőle.
-
emre
veterán
Nem kellett volna leereszteni belőle.
1,
A 8.3.2.1. ábra a tartályt mutatja be különböző állapotokban. A bal oldali ábra a teljesen lehűlt állapotot ábrázolja. Ilyenkor minimális a tartályban levő víz mennyisége, a membrán a tartály falára szorul, és szinte a teljes tartályt gáz tölti ki. A jobb oldali ábra azt az állapotot szemlélteti, amikor a rendszer a maximális hőmérsékletére van felfűtve, ilyenkor a tágult víz a tartályba jutva összenyomja a gáztöltetet. A tartályban ekkor a maximális nyomás lép fel.A tartály szükséges mérete e két szélső üzemállapot nyomásától függ, a kiválasztásnál ezeket kell helyesen felvenni.
A minimális nyomást előnyomásnak is hívják (jelölése pe), mert a tartály üres, vízmentes állapotában ezt kell beállítani. Értékét úgy kell megválasztani, hogy nagyobb legyen, mint a beépítés helyén uralkodó vízoldali statikus nyomás. Ha ennél a statikus nyomásnál kisebb előnyomást állítanánk be, akkor a rendszer hideg állapotában is valamennyi víz jutna a tartályba. Ez nem cél, mert ezzel a hasznos tartályméretünk csökkenne. Mivel a statikus nyomás sokszor pontatlanul állapítható meg, illetve használat közben esetleg némi gáztöltet elszökhet, ezért a gyakorlatban a ténylegesen szükségesnél 0,2 ÷ 0,3 barral magasabb értéket szoktak beállítani.
2.
Előfeszítési nyomás (P0)Az előfeszítési nyomás a hidraulikai rendszerben uralkodó statikus nyomásból határozható meg: Előfeszítési nyomás= statikus nyomás (magasság méterenként 0,1bar ) +0,3 bar. A tágulási tartály helye és a rendszer legmagasabb pontja közötti függőleges távolság méterben. P0=Pst+0,3 bar
Pl.: 5 méternél 0,5+0,3=0,8 bar előnyomás üres állapotban.
Amennyiben a fűtési rendszer magassága nagy, akkor az előnyomás értéke is magas lesz, s ekkor a tartály térfogata nagyon nagyra jönne ki. Ilyenkor a tartályt inkább a rendszer egyik magas pontjára helyezzük, s így a felette lévő vízoszlop magassága kisebb, tehát tartályból is kisebb méretű kell, mintha lent lenne.
-
jézusom
addikt
Sziasztok!
Van egy fűtési rendszer vegyes kazánnal, most lett összeállítva. Van hozzá egy 50 literes tágulasi tartály is. Feltöltötrem a rendszert, megy fűtés, de a tágulásiba nem megy víz. Mi a rendes menete hogy "müködjön"? A bicikli szelepet próbáltam leengedni picit, de attól nrm ment bele.
-
nimfas
addikt
Szerintem nem. Az olajradiátornak kell legalább 5 perc mire felmelegszik valamennyire. (míg még csak melegít addig is ugyanúgy fogyasztja az áramot, csak még nem tolja a meleget) Ez idő alatt a ventilátoros már fel is melegítette a levegőt, termosztát lekapcsol. Majd ha hűl akkor 2 percre visszakapcsol míg vissza nem melegíti. Nekünk is kb ilyen hatalmas fürdőnk van, van radiátor de amikor az még nem megy de a család fürdeni már kezd fázni akkor jön a kis ventis hősugárzó.
-
dudi6
senior tag
Sziasztok!
Tudtok ajánlani megbízható vízszerelőt Zuglóban? Csöpög a csap a fürdőben, ezt kellene megoldani. -
nimfas
addikt
Attól függ mekkora a fürdőszoba....
Egy kisebb fürdőszobát simán befűt egy 3eFt-os ventilátoros hősugárzó (1-2kW, 2 fokozatú, termosztátos) 3-5 perc alatt.
Az igaz, hogy az olajradiátor tartja a meleget, de tovább is tart mire felmelegszik az olaj. Én azt olyan helyen használnám ahol huzamosabb ideig kell melegnek lenni. -
nimfas
addikt
Sziasztok!
Egy nem túl egyszerű kérdésem lenne:
Adott egy 24k-s Bosch turbós, kombikazán. Ami a melegvizet átfolyós rendszerben termeli, a gondom hogy rengeteg víz elfolyik mire meleg víz folyik a zuhanyból.Vizes ismerős ajánlotta, hogy csináljuk meg úgy ahogy nála 10-20 éve működik, van a kazántól nem messze egy Hajdú villanybojler és az lenne a HMV puffer lényegében. Megfelelő szelepekkel persze.
Ha a bojler hőfokszabályzója érzékeli hogy hidegebb a víz a beállítottnál akkor elindít egy külső szivattyút mely "álfogyasztást" generál azáltal hogy forgatja a vizet a bojerben a kazánon keresztül.
Neki egy Wilo szivattyúja van, sajnos az adattábla az évek során elveszett róla, a Wilo mérnök pedig nem fogta fel mire kell a szivattyú így ajánlani sem tudott.
Elvárások a szivattyúval szemben:
- tudjon akkora "nyomást" generálni, hogy az beindítsa a kazánt melegvíz termelésre (hisz itt nem a hálózati nyomást használjuk erre, mivel egy belső keringést idézünk elő)
- mivel a bojlerben 60-70 fokos víz lesz, viselje el ezt a hőfokot
- energiatakarékos legyen amennyire lehet az ésszerűség határain belül.Az egyik boltban a "Wilo Star-Z Nova HMV" szivattyút ajánlották ill. árazták be. Itt ugye 65 fok a folyamatos és 70 fok a 2 órára terhelhető hőfok.... "Szállított közeg hőmérséklete Használati melegvíz 20 nk°-ig: max. +65 °C, rövid üzemben (2 h) max. +70 °C "
Kinek mi a véleménye a kérdésről?
Ötletek, tanácsok?Előre is köszönöm!!!
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPhone 15 Pro 128GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 5420 - i5-1145G7 I 16GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad P72 - i7-8750H I 40GB I 256SSD I FHD I Nvidia 4GB I W11 I Cam I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RX 9070 XT GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12600 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB CM CMP 510 Corsair 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest