Új hozzászólás Aktív témák
-
Exodion
senior tag
Hat igen, de minden falat nem igazan tudok leszigetelni, es pont ez a helyseg amit irtam pl nem is nagyon szigetelheto belulrol mert a panelek illesztesenel peneszesedik osszel az esos idoben (ugye nincs kivulrol leszigetelve).
Sokkal inkabb azt szeretnem valamilyen uton modon elerni, hogy ertem en hogy 30% -os teljesitmenynoveles a megengedett, de ha tudjuk nagyon jol hogy azok a radiatorok kicsik a szobakba es a minimum elvarthoz valo emeles is meghaladja a szerencsetlen 30% -ot akkor tekintsunk mar el tole.
A konyhai radiatorunk pl tok jo. A konyhank 3.5x2.8x2.7 m -es, ahova kene ugye minimum egy 926W -os radiator, es odaraktak egy 11K -s 100x60 -ast. Az kb rendben is van oda ugyanebben a meretben kapok olyan uj radiatort ami max 30% -al lesz erosebb. A gond ott kezodik hogy a nagyobb meretu felszobakban (2.6*4.6*2.7 / 2.6*5.3*2.7) meg ugye kisebb meretu radiatorokat tettek (80*60 11K). Hoszolgaltatos ugyintezo is megmonda hogy ezek azokba a helysegekbe nem elegendoek kvazi 18fokot sem tudnak csinalni (ugyanigy vagyunk a nappalival) de hogy elerjuk a minimum 35W/m3 -t 42-45% -os teljesitmenynoveles kene amit meg ugye nem tudunk kivitelezni...
A hoszolg szerint az tortenhetett hogy amikor beszereltek a radiatorokat a tombbe akkor osszekeverte oket a kivitelezo, de ok ezt nem ellenorizhetik. Szoval valaki a gatyat is leveszi telen nyitott ablak mellett mikozben mi belefagyunk 3 szobaba a 4-bol.
-
Exodion
senior tag
Sziasztok,
Na hatha volt mar valaki hasonlo cipoben. Adot egy 83nm -es magasfoldszinti panellakas, ami egyik oldalan es alulrol is athulik telen. A panel nem szigetelt, es a lakokozosseg nem szavazta meg a kulso szigetelest szoval patthelyzet. A radiatorok meg az epitesbol szarmazo 1980-as evek masodik felebol valok. Rozsdasak, eresztenek es gyengek mint a harmat. Szoval kertem cseret rajuk aztan jott az elso hideghullam:
30% teljesitmenynovelest engednek de 50% folott biztosan alapdijnoveles kell, amihez viszont kozgyulest kene osszehivni es a lakokozosseg 50% -nak el kellene fogadni (nem tortenik meg). Adna magat hogy akkor alacsonyabb teljesitmenyu radiatort kerek, de itt jon az erdekes bokkeno.
-"Kis"szoba: 2 oldalrol ugy athulik hogy 16fok fole az isten sem birja felfuteni, van benne egy 11K-s (ez tulzas mert konkretan 1 masfel centi vastag ontottvaslap az egesz) 80x60 -as ezereves radiator. A szoba 2.6m szeles, 5.3m hosszu es 2.7m magas. Az 5.3m hosszu fal masik oldala egy 5-6fokos futetlen szigeteletlen helyseg amin ugye nem lesz modositas mert nem szavazta meg a lakokozosseg. Ebben ha saccolnom kene az a "radiator" valahol 750-900W kozott van, mikozben a szoba ha jol szamolok minimum 1300W -ot varna (35W/m3). Csak ahhoz hogy a minimumra felhozzam szuksegem lenne egy ~45% -os emelesre ami mar jocskan tulmutat a 30% -os teljesitmenynovelesen.A tavhoszolgaltato meg ugye a jelenleg felszerelt radiatorhoz kepest nezi a dolgokat, meg akkor is ha ok is megmondtak, hogy ez a radiator abba a helysegbe kicsi. Most futnak meg egy kort hogy mit lehet tenni ilyen helyzetben... Volt mar valaki hasonlo cipoben? Milyen opciok vannak ilyenkor?
-
modflow
veterán
válasz
modflow #1090 üzenetére
Szóval már három napja jó, nem aludt ki az őrláng.
Köszi még egyszer mindenkinek a segítséget!Viszont megnéztem azt, hogy este 22:00-tól reggel 7:00-ig mennyit pörög a gázóra. Ekkor kizárólag az őrláng égett semmi más.
9 óra alatt 0,207 m3 fogyott, az 1 órára vetítve 0,023 m3.
Ez azt jelenti, hogy 24 óra alatt csak az őrláng 0,552 m3 gázt fogyaszt, azaz 1 évben kb. 201,48 m3-t, ami pedig 120 Ft-os m3-árral számolva: 24.177 Ft
Na itt megdöbbentem. Ez nagyon sok a semmiért!
Elgondolkodtam, hogy venni kellene egy új készüléket, elvégre ez már kb. 30 éves.
Egy új készülék 3-4 év alatt behozza az árát.
Nincs kéményem, ez ugye parapetes FÉG ZV4 átfolyós bojler.Tudnátok ajánlani valami korszerű és hasonló paraméterű bojlert?
Elgondolkodnék rajta... -
elessar
tag
válasz
modflow #1085 üzenetére
Találtam neked egy jó kis Ezermester-cikket a javításhoz. Bár én elsőként azt javasolnám, hogy a képeden lévő kis fúvókát tisztítsd meg egy nagyon vékony dróttal. A fúvóka és a cső között történik a gáz-levegő keverékképzés, kb. jó a távolság.
-
modflow
veterán
válasz
kunberci #1083 üzenetére
Ha elalszik, újra be tudom kapcsolni a lángot.
Olyan is van, hogy este még ég az őrláng, reggelre meg már nem ég, szóval nem feltétlenül akkor alszik ki, amikor elzárom a melegvizet.Csak az a fura, hogy gáz van, akkor hogy alszik ki...
Ez kisváros, mind á nincs sok gázszerelő sajnos.
-
kunberci
senior tag
válasz
modflow #1082 üzenetére
Én nem vagyok szerelő, de szerintem jól működik a termomágnes, és a termoelem. Annak pont így kell működni, hogyha a láng elalszik, akkor a gáz útját elzárja a termomágnes. Nem tudom, hogy miért alszik ki az őrláng? Következő elgyújtásnál megint be tudod üzemelni a készüléket? Megint kialszik az őrláng, ha a meleg vizet elzárod? Lehet, hogy valami dugulás van mégis a rendszerben. Nem látod, hogy az őrláng kisebb-e mint régen szokott lenni?
Rengeteg gázszerelő van az országban. Keress másikat.
Az nem világos, hogy az őrláng mitől alszik el? Ha két napig nem nyitod meg a meleg vizet, akkor két napig ég az őrláng? Mindig csak meleg víz elzárásnál alszik ki? -
modflow
veterán
válasz
kunberci #1072 üzenetére
Ma felhívtam a gázszerelőt, hát szerintem nem akar kijönni....
Azt mondja, fújjam ki az őrlánghoz menő kis csövet, stb. .... esetleg később majd valamikor kijön, hívjam még.Mondom király. Már mindent kitisztítottam amit tudtam.
Most megfigyeltem pontosan.
1. őrláng megy
2. megnyitom a melegvizet
3. belobban a gáz, melegíti a vizet szépen
4. elzárom a csapot
5. kialszik az őrláng
6. gáz még megy, mert hallom, hogy sziszeg!!!
7. kb. 15 mp múlva lezár a termomágnes, így elzár a gáz
Ha ez a helyzetem.Nem tudom mit tegyek.
-
xyzikeee
aktív tag
A termosztát azonnal bekapcsol ha a kívánt hőmérséklet magasabb mint a jelenlegi.
Ha eléri a kívánt hőmérsékletet, látszólag lekapcsol mert onnantól nem világít tovább, de a radiátorok forróak maradnak.Akkor rosszul lesz valószínű bekötve? Magyaráztak valami szelepről egyből a computer mellett hogy annak kéne mozognia azért hogy elzárja illetve engedje a fűtést. Ez mintha nem mozogna soha.
-
xyzikeee
aktív tag
Frissités:
A termosztát látszólag nem kapcsol be ha a jelenlegi hőmérséklet a kívánt hőmérséklet felett van.
Mégis ha a radiátorokat felterekem erősebb fokozatra, forróak lesznek. -
xyzikeee
aktív tag
Most levettem 8 fokra a termosztátot, a szoba hőmérséklete 22 jelenleg és a radiátorok melegek.
A radiátorokat próbáltam 3-as fokozaton és 5-ösön is, mindkét esetben forró a radiátor.
Egyedül ha lecsavaro ma radiátorokat minimumra akkor hülnek ki.Ötlet?
-
xyzikeee
aktív tag
Sziasztok!
Most költöztünk egy újonan épített lakásba, ahol az épületben központi fűtés van. A radiátorok 3. fokozatra vannak állítva az 5-ből. A fali termosztátot reggelre 20 fokra állítottam, a szoba hőmérséklete 22,5 fok volt reggel, a radiátorok viszont forróak voltak. Szerintetek mi lehet az oka annak, hogy a kívánt hőmérsékletet elérve sem hülnek ki a radiátorok? Eddig megoldásnak azt találtam hogy ha nem szeretném hogy tovább fűtsenek akkor visszább tekerem őket manuálisan.
Termosztát és radiátorok Danfoss márkájúak.
Köszi előre is.
-
kunberci
senior tag
válasz
modflow #1071 üzenetére
A termomágnes zárja el a gáz útját, ha kialszik az őrláng. Amennyiben nincs más hiba pl: őrláng dűznije nincs eltömődve.
Azért írtam, hogy nagy valószínűséggel ez a két alkatrész közül valamelyik lehet a hibás. Ha sok pénzed van, legfeljebb cseréltesd ki mindegyiket újra.
Mivel nálad először működik minden, és egy idő után áll le a rendszer, ezért nem egyértelmű a dolog. Az is lehet, hogy először kijön a szerelő, és lecseréli a termoelemet, ha nem változik semmi, akkor meg kijön, és lecseréli a termomágnest. Ezért kellene mindkettőt inkább újra cserélni egy kiszállással. Aztán ha más hibája is van, akkor van a sz@pás. -
kunberci
senior tag
válasz
modflow #1069 üzenetére
Nagy valószínűség szerint, ez a két alkatrész közül hibásodott meg valamelyik. Termomágnes, vagy a termoelem.
Te szeretnél nekiállni megcsinálni? Inkább hívj szerelőt, a gáz nem játék!
termoelem:
[link]
ez csúszósarus: [link] , ez szemes sarus: [link], meg kell nézni, hogy milyen kell.termomágnes: [link]
-
emre
veterán
-
kunberci
senior tag
Ne haragudj, de honnan tudod, hogy az a baja? Találgatni persze lehet. Nálam is az lett először kicserélve a kazánon, mert ezt könnyebb cserélni, mint a másik alkatrészt, de nem javult meg a kazán. A másik alkatrész cseréjéhez le kellett szerelni a gázszelepet, és azt kellett szétbontani. Lényegében a fél kazánt széjjel kellett szedni.
Nyilván ilyen termoelemet gázos boltban lehet kapni.
-
elessar
tag
válasz
modflow #1057 üzenetére
FÉG Hévíz V4, nekünk is ilyen volt. Itt egy javítási, karbantartási leírás.
Most nézem végig, sajnos csak a vizes rész van benne, gázos nincs. -
emre
veterán
válasz
modflow #1063 üzenetére
Nem kell teljesen beleérnie.
A helyedben utánanéznék ennek a termoelemnek hol lehet beszerezni, nehogy mire teljesen megadja magát ne legyen nyitva üzlet. Az is elképzelhető hogy a fég több készülékéhez is ugyan azt használja, lehet már az itt közöl fénykép alapján tudnak a boltban segíteni. -
modflow
veterán
Szét szoktam szedni, mert a gázfúvó csövet ki szoktam tisztítani, általában utána jó szokott lenni.
Csak ennyit tudok vele csinálni, tudom veszélyes, nem jó a gázzal játszani. Lehet hagyom is inkább... csak most a vírus miatt nem akarok szerelőt hívni...
Elleszek vele, majd kapcsolgatom.Ma még annyit megteszek, hogy a termoelem lehet nem ér bele eléggé a lángba és az a baja, ezen állítok, aztán meglátom.
Köszi mindenkinek a segítséget!
-
emre
veterán
válasz
modflow #1057 üzenetére
Kérdezhetsz, erre való a fórum, de nem vagyok szakértő.
Ha nem akarod levenni a burkolatot akkor legalább nézz be alá, lesz ott egy gyártmány tábla amin rajta van a pontos típus, évjárat. Ilyesmit keress -
kunberci
senior tag
válasz
modflow #1060 üzenetére
Én a saját esetemet írtam le. Gondolom, hogyha van termoelem a készülékedbe, akkor lehet, hogy van termomágnes is. Ezért gondolom, hogy nembiztos, hogy a termoelemet kell cserélni (lehet, hogy azt kell), de más is lehet. Azt gondolom, ha nem csináltál még ilyet, akkor inkább szakember nézze meg.
-
kunberci
senior tag
válasz
modflow #1057 üzenetére
Szia!
Én nem vagyok szerelő.
Nekem egy éti 15-ös gázkazánnál volt az a problémám, mint neked, hogy nem maradt égve az őrláng. Két hiba lehetséges: az egyik a termoelem, a másik pedig a termomágnes, amibe a termoelem megy. Az én kazánomnál így nézett ki a két alkatrész:
termomágnes:
[link]
termoelem:
[link]
Nálam a termomágnes hibásodott meg.Ezt a két alkatrészt össze tudod csavarni, és a termoelem végét melegíted egy öngyújtóval, és megnyomod a termomágnes rugós végét, akkor megnyomás után, ha elengeded, akkor bent kell tartania. Így tudod a két alkatrészt kiszerelve ellenőrizni.
Azonban én azt javasolom, hogy mindenképp szerelőt hívj inkább!! -
modflow
veterán
Van egy gázbojlerem. Az a problémám, hogy az őrláng állandóan kialszik, így ugye meg nincs melegvíz.
Most szétszedtem, kitisztítottam a fúvókát, amin a gáz megy, smirglivel letisztítottam a szikrát adó kis pöcköt, meg azt a kis fémruda.... de most is kialszik.Mi lehet a gondja, ami miatt kialszik?
Egyszer egy szerelő azt mondta, hogy azért aludt ki, mert valamelyik fenti pöcöknek az őrlángban kell lennie...Szerintem abban van....
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Telekom mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Nemzetbiztonsági aggályok merültek fel a TP-Link kapcsán
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- DUNE médialejátszók topicja
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A03 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- GYÁRI TÖLTŐK DELL LENOVO HP FUJITSU TOSHIBA Macbook---------- Budapest,/MPL/Foxpost
- Samsung Galaxy S23 Ultra 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- IKEA (HAVREHOJ) tablet tartó
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest