Hirdetés
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Asszociációs játék. :)
- Grand Theft Auto V - Látványosságok és érdekességek tárháza egy helyen!
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Digitális Állampolgárság Program
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
Új hozzászólás Aktív témák
-
chokeee
aktív tag
válasz emitter #1060 üzenetére
általánosságban érti az összes vallásról, az ezekben lévő ilyen irányú ellentmondásokra akart célozni, mert bőven van belőlük a kereszténységben is. nem a kereszténységet akarta kiragadni, de az Ószövetségben is van példa áldozásra.
pl. annak, hogy az arab fundamentalista terroristák dalolva felrobbantják magukat egyik oka az, hogy van egy olyan vallási passzus náluk, hogy az összes keresztény akit megölt, a túlvilágon a szolgája lesz.
magam nem vagyok járatos az iszlámban, ezt egy katolikus plébános mondta nekem.gumiczuczli
-
chokeee
aktív tag
én nem tudom, hogy mi volt és mi történt akkor, esetleg befagyott, megállt a víz stb....
nem is ez a lényeg, hanem az, hogy elhiszed-e, hogy megtörtént-e egy isteni akaratra, vagy legenda az egész, tehát történt egy természeti jelenség, amit az akkori tudásszintnek megfelelően egy természetfeletti (isteni) jelenséggel magyaráztak.
mintha 200 évvel ezelőttről ideutazna valaki, látna egy TV készüléket, a visszatérése után pedig azt mondaná, hogy a Jóisten beszélt belőle hozzá.
[Szerkesztve]gumiczuczli
-
chokeee
aktív tag
ez egy jó magyarázat volt, igazad van.
alapvetően nem arról van szó, hogy történelmileg mi miért tötént, hanem arról, hogy valaki hiszi, hisz-e abbban, hogy ezek a dolgok isteni eredetűek, vagy egyszerűen csak dokumentált történelem, vagy legenda...
pl. az egyik legismertebb sztori a zsidó nép vándorlása során, hogy Mózes utat nyitott a Vörös tengeren és az emberek át tudtak menni rajta. már nem emlékszem rá, hogy hol de olvastam, hogy tudósok vizsgálódtak (csillagász, geológus stb.) és arra a következtetésre jutottak, hogy abban az időben a Földnek azon a pontján kialakulhatott egy olyan geológiai-földrajzi állapot (le van pontosan írva a tudományos magyarázat, amire már nem emlékszem, de nem is ez a lényeg), hogy a Vörös tengernek egy pontján - rövidebb-hosszabb ideig - olyan alacsony volt a vízállás sok kilóméteren keresztül, hogy tényleg át lehetett kelni rajta.
tehát akkor ez történelmi tény, az meg már a legenda része lehet, hogy Mózes nyitotta ketté a tengert.
esetleg az általad követett logika szerint úgy is történhetett, hogy adva volt a fenti geológiai jelenség, Mózes meg azt mondta az embereknek (amiben ugye miért is kételkedtek volna az akkori tudásszint mellet a zsidók), hogy Isten kettényitotta a tengert.gumiczuczli
-
chokeee
aktív tag
logikus amit írsz, mert abban a korban valóban ezek a viselkedésformák és eljárások számítottak ''standardnak''. azonban a jóságos Isten kiterjeszthette volna ezeket a társadalomformáló, nevelő célzatú törvényeit a többi népre is.
az egésznek olyan íze van, mintha Isten egy nagy állatkertnek tekintette volna Földet az összes népével együtt, amiből egyet kiválaszt - mintha te akarnád mondjuk a majmokat nevelgetni - és megmondja nekik, hogy mit kell csinálni, de úgy hogy szabad kezet ad neki a cél elérése érdekében.gumiczuczli
-
chokeee
aktív tag
ez vicc akar lenni, de mégsem az, mert való igaz, hogy azokat az ószövetségi törvényket nem lehet már szó szerint venni és ily módon értelmezni sem.
ezzel kapcsolatosan az a véleményem, hogy ebből is az tűnik ki (legalábbis nekem), hogy ezek a törvények nagyon is ''emberinek'' tűnnek, tehát emberek találták ki.
Hiszen egy ''jóságos'' Isten miért találna ki magától olyanokat, hogy a másik embert rabszolgaságba hajtani az nem bűn ésatöbbi.....gumiczuczli
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest