- Fórumok
- Hűtés, házak, tápok, modding
- Valami baja van a tápomnak
- (kiemelt téma)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- lkristóf: Prohardver fórum userscript – hogy lásd, mikor neked válaszoltak
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cobra.
őstag
-
Cobra.
őstag
Azért az csoda, hogy még megy ez a táp. Én nem erőltetném egy új gépbe, 12k-t szerintem megér, hogy nyugodtan használd az új alkatrészeket.
-
Cobra.
őstag
pkornel. lehet volt egy erősebb feszültségkilengés, amire bekapcsolt a táp védelme. Ha többször előfordul ilyen, akkor érdemes lenne beruházni egy szünetmentes tápegységre, hogy ne legyen baja a gépednek.
stfreddy. elvileg nem lenne szabad, de nem ártana kiméretni a tápot. Szoftveres mérés nem mérés, mindenképpen egy analóg multiméterrel kellene ellenőrizni.
-
Cobra.
őstag
-
Cobra.
őstag
Inkább a processzor, vagy ha régebbi alaplap, akkor az alaplapi chipset túlmelegedését mondanám. Bár elég magas a géped fogyasztása, lehet az a táp nem bírja már melegben.
-
Cobra.
őstag
-
Cobra.
őstag
A tápok 98%-ban hőmérsékletvezérelt ventillátor van. Ha garanciális a táp, akkor vidd vissza és mondjad, hogy bemelegedve zörög a ventillátor. Iponnál normálisan állnak hozzá a garanciához, főleg ilyen árkategóriában, szóval ha náluk is előjön a hiba, akkor vagy kapsz egy másik ilyen tápot, vagy lehet hogy választhatsz is egy másmilyet. Ha nem tervezel felső kategóriás videókártyát, akkorelég egy 400W körüli táp is, pl a BeQuiettől.
-
Cobra.
őstag
-
Cobra.
őstag
-
Cobra.
őstag
-
Cobra.
őstag
Hogy megszakítsam (vagy elmélyítsem?
) a civakodást:
Enermax Modu 82+ 425W-van kezd meghalni a ventillátor csapágya. Valaki cserélt már ilyen tápban ventillátort? Mi lenne jó bele, illetve forrasztott vagy csatlakozós? -
Cobra.
őstag
-
Cobra.
őstag
-
Cobra.
őstag
-
Cobra.
őstag
-
Cobra.
őstag
-
Cobra.
őstag
-
Cobra.
őstag
-
Cobra.
őstag
Elvileg elégnek kellene lennie. Másik videókártyával kellene kipróbálni a gépet.
-
Cobra.
őstag
-
Cobra.
őstag
-
Cobra.
őstag
Monitor, illetve a kábele jó?
-
Cobra.
őstag
Toth.a2: azért halkan megkérdezem, hogy a tápkábel rá van-e dugva a videókártyára, illetve a foglalatban rendesen benne van-e a kártya?
-
Cobra.
őstag
-
Cobra.
őstag
Amit esetleg meg lehet próbálni: Aida64-et töltsd le (elvileg elég a tesztverzió is) és menjen legalább fél órát a stressz tesztje (fent a menüben találod). Illetve még a 3DMark legújabb verzióját is próbáld, ha az AIDA végigmegy hiba nélkül.
Alaplapon és a videókártyán egyébként minden csatlakozó rendesen fel van dugva, videókártya, ramok 100%-osan a helyükön? -
Cobra.
őstag
A Crysis is meg a BF is elég nagy processzorigényű játék, lehet ott van gond. Tuningolva van-e a gép? Illetve a Chieftecből melyik típusod van?
-
Cobra.
őstag
DVD író esetleg? Ha nem volt rajta rendesen a csatlakozó, akkor okozhat rövidzárlatot.
-
Cobra.
őstag
Ekkora terhelés mellettt nem hinném, hogy lett baja, max kicsit lerövidült a kondik élettartama. De ebbe a gépbe inkább vennék egy 300-as FSP-t (igaz most így hirtelen egyetlen helyen se találtam).
Ja és a mostani tápodban forrasztva van a ventillátor, szóval nem olyan egyszerű kicserélni. -
Cobra.
őstag
-
Cobra.
őstag
-
Cobra.
őstag
Jó eséllyel lehet a táp is, de ennyi idősen lehet az alaplapon is döglődő kondenzátor. Tápcserét mindenképpen javasolnék, FSP 350-60APN van 7e Ft-ért, ennyit megér szerintem, hogy hosszú távon legyen egy jó tápod. Ha ezután is akadozik, a gép, akkor kell jobban átnézni. Tápcserekor pucold ki jól a gépet, meg nézd át az alaplapot, hogy felpúposodott kondenzátort látsz-e rajta.
-
Cobra.
őstag
Hoffer: érdekes, a tápnak elvileg ehhez semmi köze nem lehet. A másik monitort másik kábellel is dugtad a gépre meg a konnektorba?
LordDarkness: valami nem tetszik a tápodnak. Első nekifutásra húzz le minden kábelt, nézd meg őket nincs-e égési nyom, majd dugd vissza őket, ügyelve, hogy minden 100% a helyén legyen.
-
Cobra.
őstag
Mik a tünetek? Otthon nem könnyű letesztelni a tápot, mert pl az alaplap feszültésgmérője messze nem pontos. Multiméterrel megpróbálhatod mérni, de nem egyszerű menet közben hozzáférni a kábelekhez, főleg az alaplapra menőhöz. Egy molex-en keresztül talán meg tudod nézni, csak valahogy meg kell oldanod, hogy bennemaradjon a multiméter kábele.
-
Cobra.
őstag
Tudna valaki Dél-Pesten (XIX, XX. kerület) egy tápegység szervizt mondani?
-
Cobra.
őstag
-
Cobra.
őstag
T_Stark: ha köze lenne a valódi teljesítménynek a ráírthoz, akkor elvinné a gépedet simán, de mivel ez egy kínai ipari hulladék, ezért örülj, hogy még nem égett le a géped. Vegyél egy 400W-os FSP-t, már 10e alatt lehet kapni.
sordin: márpedig ez kiszáradt kondenzátorokra utal. Gondolom nem mai darab, szerintem te is jobban járnál egy új táppal (valami 80+ -ossal).
Amoroso: szintén valami kínai vacak, nem kéne erőltetni, ha szükséged van a gépedre
asound: milyen teljesítményű a biztosíték amit lecsapott? Illetve előtte már ment ugyanarról a konnektorrol másik gép/porszívó?
-
Cobra.
őstag
-
Cobra.
őstag
Gondolom nem mai darab a táp, bár még vesztett erő mellett is el kéne bírnia a gépet. A sípolást sajnos többminden okozhatja. Majd egy hozzáértőbb ember mond neked valamit, hogy kell-e/érdemes-e javítani a tápot, vagy sem. Egyébként meg egy FSP 400PNF elbírja a gépedet, az meg kb 8-9e Ft.
-
Cobra.
őstag
-
Cobra.
őstag
-
Cobra.
őstag
-
Cobra.
őstag
-
Cobra.
őstag
-
Cobra.
őstag
Csatlakozókat kéne megnézni, meg mint írták előttem, bios beállításokat leellenőrízni.
-
Cobra.
őstag
És erre kéne nekem szakember, mert az üzlet, ahol vettem a tápot (és még garanciális), nem tudja megoldani a problémát. Gondolom időigényes munka meg szakértelem kellene a hibás alkatrész megtalálásához, és vagy se náluk se a nagykerben, ahonnan van nincs csakember, vagy csak simán úgy gondolják, hogy egy 18e Ft-os táppal nem érdemes foglalkozni, ha működik, csak nem úgy, mint elvárható lenne.
-
Cobra.
őstag
-
Cobra.
őstag
-
Cobra.
őstag
-
Cobra.
őstag
Most beszéltem a bolttal, ahol vettem az Enermax tápomat, nagyon úgy néz ki, hogy meg se próbálták megcsinálni a tápot. Aki tud rajta zizegő tekercset cserélni, az kérem írjon nekem egy pm-et elérhetőséggel.
-
Cobra.
őstag
Ha ventillátor se pörög fel, akkor inkább a táp, illetve ha elszállt a táp, akkor mehetett vele bármi más is.
-
Cobra.
őstag
-
Cobra.
őstag
Én most adtam be zizegés miatt az Enermaxomat, majd írok, hogy csak ültek rajta, vagy csinálnak is e valamit vele. Egyébként vicces a tápom, a régi házunkban össze vissza időközönként és hangerővel zizegett, most az új házban pedig eddig akkor csinálta, amikor fel volt kapcsolva egy fényerőszabályzós lámpa, illetve amikor ment a mosógép motorja
Ehhez meg még hozzájön, hogy lekapcsolt főkapcsoló mellett is csinálja, ezért én a PFC áramkörre tippelek, mint hibaforrás. -
Cobra.
őstag
Inkább memóriahiba. www.memtest.org -ról szedd le a memóriatesztelőt és futtasd legalább 1x végig.
-
Cobra.
őstag
-
Cobra.
őstag
-
Cobra.
őstag
Holnap megyek összerakom a gépet és megnézem mit csinál a csavarhúzós indításra

Ha meg a kapcsoló ment tönkre, akkor átrakom biosban, hogy induljon el áramkimaradás után a gép, így kikerülhető a nyomógomb. -
Cobra.
őstag
Közben megnéztem multiméterrel is, így terhelés nélkül megvan a 12V meg az 5V is. (Molexen meg a 4 tűs csatlakozón is)
-
Cobra.
őstag
Na megnéztem, a zöld+fekete összekötésére elindul a táp, szóval más/több gond lesz. Akkor nem marad más, minthogy elviszem a saját tápomat és azzal letesztelem mit csinál a gép. Lehet tényleg csak a bekapcsológomb adta meg magát.
-
Cobra.
őstag
Köszönöm a tanácsokat, azt hiszem mardo kannál, hogy megveszem az FSP tápot, aztán ha nem indul el vele a gép, akkor lépek tovább. 7e Ft nem olyan nagy összeg és már úgyis mondtam neki, hogy ezt a tápot ki kéne cserélni, mert elég veszélyes a gépre nézve. Remélem csak a táp halt meg.
Ha esetleg a házon lévő kapcsolóval lenne gond, azt hogy tudom kiszűrni? -
Cobra.
őstag
Csak azért tűnik jobbnak, mint egy sima multiméter, mert egyszerűbb rádugni a csatlakozókra a táp kimeneteit, mint kínlódni azzal, hogy most mit hova dugjak bele, hogy tudjak mérni meg hogy elinduljon egyáltalán.
Zöld ok, az csak egy van, de a sok feketéből melyikkel kössem össze? Ilyet még sose csináltam, eddig szerencsére nem volt dolgom táphibával. Saját gépemre meg nem merem rádugni a tápot, mert ha nem halt meg teljesen, akkor a gépemtől kapott terheléstől biztosan kifekszik és viszi magával az egészet. -
Cobra.
őstag
Bár alapból cserélni kéne, de azért megkérdezem: Mercury táp, egyik nap még ment elvileg gond nélkül a gép, másnap nem lehetett bekapcsolni (LED nincs az alaplapon, egyébként semmi reakció). Alaplapra fordítva rádugtam a Power gomb csatlakozóját (ha jól tudom így be kéne indulnia rögtön áram alá helyezéskor a gombtól függetlenül), de így se történt semmi. 100%, hogy a táp halott, vagy elképzelhető más is? Szétszedtem, nem láttam benne semmi szemmel látható problémát (kondik épek, biztosíték ép).
Illetve ehhez kapcsolódóan érdekelne, hogy mennyire használhatóak azok a tápteszterek, amiket lehet pár helyen kapni ( pl ez ) -
Cobra.
őstag
Ha működik rendesen a táp, akkor elégnek kell lennie ehhez a géphez. Ha van rá mód cseréljétek meg a videókártyába menő tápcsatlakozókat másikakra, illetve nézzétek meg, hogy biztosan 100%-ban a helyén van-e a kártya a foglalatban. AtiTrayTools-t szedjétek le és futtassatok vele stressz tesztet, ha itt is lefagy, akkor egyértelműen a videókártyánál lesz a gond.
-
Cobra.
őstag
-
Cobra.
őstag
A hangot a ventillátor adja, amíg az megy, addig nincs gond. Viszont ahogy megáll, pár percen belül valószínűleg elhalálozik a táp és legrosszabb esetben a fél gépet viszi magával. Szóval nem életbevágó a csere, de ajánlott elkezdeni gyűjteni egy újra. A mostanában kapható olcsó FSP-k sajnos elég gyenge minőségűek, ahogy olvastam, jobban jártok egy 350-es Chieftec-kel, vagy ha kaptok külön, akkor az Asus táp is használható.
-
Cobra.
őstag
-
Cobra.
őstag
Utánanéztem, 1 hosszú + 2 rövid csipogás elvileg videókártya hibát jelez.
Olyan nincs, hogy nem kompatbilis egy alaplap meg egy táp, illetve olyan lehet, hogy nincsen meg a megfelelő kábelkiosztás, de ez csak nagyon eltérő évjáratú alaplap és táp között lehetséges. Úgy meg persze el se indul.
Szóval itt a videókártya körül lesz a probléma. -
Cobra.
őstag
Novablue: ha nincs semmi baja a tápnak ,akkor elégnek kell lennie, hasonló gép ment nálam egy 350-es Chieftecről. A videókártyába bedugtad a kiegészítő tápcsatlakozót? Illetve ha benne is van, érdemes megnézni egy másik csatlakozóval is.
9CS: nálad szerintem alaplapgond lesz. Azért annyit nézz meg, hogy a legutolsó bios van-e rajta, mert a processzor jóval frissebb, mint a lap maga. Még a memóriát cseréld meg esetleg, illetve ha 4 foglalat van, akkor rakd át a másik 2 slotba.
brembo: nézz utána mit jelent a hibakód, abból kiderül valószínűleg, hogy mi nem tetszik neki.
Többieknek nem tudok mit mondani. -
Cobra.
őstag
-
Cobra.
őstag
-
Cobra.
őstag
-
Cobra.
őstag
-
Cobra.
őstag
Gtasystem, szerintem ne erőlködj, ha nem értesz valamihez inkább ne szólj bele

A ciripelést sajnos mostanában elég sok ember mondja teljesen eltérő tápokra, szóval nem egyedi probléma. Megoldás persze nincs rá (legalábbis én még nem találkoztam használható ötlettel). A 300-as Zenből egyébként elvileg létezik egy frissített verzió, az már működik alacsony terhelésen is.
-
Cobra.
őstag
-
Cobra.
őstag
Remélem még nem égetted le a géped. Ha ennyire nem tudod melyik csatlakozó hova való, akkor nem kéne egyedül szerelned a gépet.
A 8 pines CPU csatlakozó az alaplapra megy, ha ott csak 4 pines a csatlakozó, akkor a megfelelő oldalát kell rádugni (tápegység leírásában benne van melyik fele kell). A vékony 2 eres kábel a ventillátor fordulatszámát továbbítja az alaplapnak, ha rádugod egy ventillátorcsatlakozóra (csak mérésre jó, a ventillátor a tápból kapja az áramot, tehát nem kell rádugni a gépre). -
Cobra.
őstag
Tegnap akartam még írni, csak nem ment el az üzenet. Szóval a 4850-nek valószínűleg kevés a 400-as FSP táp 12V-os ága. Esetleg olyanra tudok gondolni, hogy egy ideig le tudja adni a kívánt feszültséget a táp, de egy idő után leesik a fesz és attól dobja el magát a videókártya. De persze nem kizárt a hibás videókártya sem.
Mindenképpen ki kéne próbálni egy erősebb táppal. -
Cobra.
őstag
Elképzelhető olyan ,hogy nem ad le elég áramot a táp és azért all meg a videókártya. Azért a videókártya hűtését meg kéne figyelni (ha kézzel néznéd, akkor nagyon óvatosan, mert jónéhány kártyánál normális a terhelésen 70-80 fokos hőmérséket). Illetve ha van tápcsatlakozója a videókártyának, akkor azt ellenőrízni, hogy rendesen csatlakozik-e. Bár a Memtest hiba inkább táp vagy alaplap/cpu hibára utal.
-
Cobra.
őstag
-
Cobra.
őstag
Tudtommal alapjáraton is kellene lassan forognia.
-
Cobra.
őstag
-
Cobra.
őstag
-
Cobra.
őstag
Írtam már, hogy nekem is zizeg a tápom. Tegnap este kikapcsoltam a router wi-fi részét és azóta nem zizeg a táp. Véletlen egybeesés vagy lehet köze a problémához? Majd este még jelentkezem, hogy változott-e valami.
-
Cobra.
őstag
-
Cobra.
őstag
-
Cobra.
őstag
Azt ugye jól gondolom, hogy a zizegő hangot az aktív pfc áramkör adja? Ebben az esetben viszont csak annak a kiiktatása tudná megszűntetn ia hangot, ami nem tudom mennyire kivitelezhető.
-
Cobra.
őstag
A 400-as Chieftec kevés lesz a 4850-hez.
más: a zizegésre nincs senkinek magyarázata? A vadonatúj Enermaxom is csinálja. Mondjuk érdekes, mert a gyári tápkábellel hangosan és sűrűn csinálta, kicseréltem a régire a kábelt, azzal 1 hétig jó volt, de tegnap óta megint elkezdte. Próbáltam már sima konnektorról is, illetve alapesetben szünetmentesről megy.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
LOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokPROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- Hűtés, házak, tápok, modding
- Valami baja van a tápomnak
- (kiemelt téma)
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Plus 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4458
- iPhone XS Max 256GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3997
- 27% - Dell Alienware AW2524HF 500Hz GAMING IPS Monitor! 25" 1920x1080 / 0.5ms / FreeSync
- AKCIÓ! ASUS TUF GeForce RTX 3080 Ti 12GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! MSI MAG Z790 i9 13900KF 64GB DDR5 1TB SSD RX 7900 XT 20GB be quiet DARK BASE 701 850W
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

) a civakodást: