Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- MasterDeeJay: ASRock B250M Pro4 coffeetime mod! (DDR4)
- hcl: Olympus E-PL1 nyomozás
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- ldave: New Game Blitz - 2026
- ricsi99: 6. Genes alaplap tündöklése kontra MS/Zintel korlátozásai
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
-
LOGOUT

Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció

Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
lev258
veterán
-
Frawly
veterán
válasz
tordaitibi
üzenetére
Megértem az álláspontod, de ez egy beidegződés. A GUI elhiteti veled, hogy könnyebb, igazából meg bonyolultabb. Pl. fstab-ban nem úgy értettem az UUID-re csatolást, hogy /media/UUID-re csatolj, hanem csak a partíció azonosításánál. A csatolási pontban azt adsz meg, amit akarsz, csak létező mappa legyen, pl. /egyebek/aminek-kereszteled/akármi, csak tőled függ, hogy minek nevezed el, mit tudsz megjegyezni.
Amit még fstab-hoz nem árt tudni, hogy lehetőleg első alkalommal használni kell a nofail mountopciót, hogy ha valami el is van gépelve, akkor se lesz bootképtelen a rendszer.
Egyébként Arch-on van egy genfstab szkript, azt úgy kell használni, hogy felcsatolod kézzel oda a partíciókat, ahová akarod, az összes lemezt, ez fontos, semmi ne maradjon ki, nem muszáj UUID alapján, akárhogy, akárhova csatolhatod, de az végleges hely legyen. Aztán kiadod a genfstab -U parancsot és kiírja, hogy mit írjál az fstab-ba. Ezzel egy életre, UUID-vel beleírod a csatolási pontokat, nem kell neked semmilyen UUID-t nézni, minden oda lesz felcsatolva, ahová te csatoltad a szkript indítása előtt, méghozzá UUID alapján csinálja, nem lesz az, hogy következő bootkor valami meghajtónév eltolódik.
Abban egyetértek, hogy a példámban a veterán hibázott, rutinból ment, nem figyelt. Nem is az a lényeg, hanem hogy még egy veterán is beleeshet ebbe, nem hogy egy kezdő. Rufus nincs is Linux alá, Etcher van, de nem mindig írja fel normálisan bootolhatóra a lemezképet. A dd-vel biztosra lehet menni, de ez az egy veszélyes benne, hogy ha rossz meghajtónévre megy rá, akkor annak reszeltek. cfdisk legalább kiírja a meghajtót, amit particionál az ember, dd-nél viszont figyelni kell, 2-3× meg kell nézni, hogy tényleg a jó név van-e beírva, ennyiből nem felhasználóbarát, de rendkívül hatékony.
Egyébként az segítség lenne, ha be lehetne állítani Linuxban, hogy az ember egyes meghajtóknak név, csatoló, bájtra pontos méret alapján lehetne adni egy azonosítót, és így is lehetne rá hivatkozni /dev/előrelefoglalnév alapján, ami soha nem tolódna el. Ez kb. olyan lenne, mint egy címke, de ezt külön kéne eltárolni a rendszeren, de nem a céllemezen, mert ha dd-vel mész át egy egész meghajtón, akkor a rajta tárolt azonosító meg partíciós-tábla-UUID az elveszik, ez azért nem alkalmas az azonosítására. Meg dd-be be kéne építeni azt a biztonsági mechanizmus is, hogy default (hacsak kapcsolóval nincs letiltva), akkor nem enged arra a lemezmeghajtóra, fájlba, stb.-be írni, amiről a rendszer fut, meg kiírás előtt kiírná az eszközméretet is, csak a biztonság kedvéért. Ezzel sok ilyen véletlen bedarálást meg lehetne előzni.
Ezek az átneveződő eszközök egyébként a rákfenéi a Linuxnak, még hálózati eszközöknél is ingatag, hogy egyszer wlan0, egyszer wlp1s0, meg eth00 vagy enps2akármi, és ha valami script hivatkozik rá, akkor néha nem működik, mert drágalátos udev szájíz alapján átnevezte.
-
válasz
Frawly
üzenetére
Ezt nemrégen kifejtettem.
Nem vagyok terminálos se powershelles alkat.
És az átlagnak nevezhető több milliárd pc használó ebben nagyon hasonkít hozzám.
Az hogy eddig egyáltalán eljutottam, annk más, már sokszor részletezett oka van, de én nem akartam csk önhibámon kívül kellett valamennire beletanulnom.
Gui alól biztosn szűkebb a keresztmetszet de nekem 20 év alatt se Winen, se Linuxon a legvadabb rémálmomba se jutott eszembe hogy parancssorból partícionáljak, címkézzek, fájlrendszert hozzak létre.
Ott a gui, kiválasztom a lemezt, megadom a méretet, labelt, kész. Ez kb. 5 kattintás.
Igen, beírattam fstabba a partíciót. Megbíztam a disks alkalmazásban mert azt nálam 5623x okosabb emberek írták meg és pont erre írták hogy elvégezze ezt dolgot./dev/disk/by-label/ADAT_1TB /media/tibi/ADAT_1TB auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0
Ezt én meddig gugliztam meg fórumoztam volna...? Azt se tudom mi mit jelent. És megmondom őszintén nem is érdekel.
Egy csatolási pont miatt nem akarok tanulni mert minek, mert ott a disks alkalmazás.
Winbe hasonlóan feék egyszerű, azt még LinuxMind Zoli is elismerte nem egy videójába hogy a Win Lemezkezelője egy teljesen jól sikeült korrekt egyszerű alkalmazás.
Ugyanilyen jó a disks is. Dehogy tanulom én meg a nosuid meg a többit egy csatolás miatt.
"Már pedig a kézimunkának több előnye is van:"
Ebben maximálisan egyetértek veled. Csak nem OS-nél hanem a barátnőim vonatkozásában
"kézi fstab-ot egyszer kell megcsinálni, UUID-vel lehetőleg"
Mondj nekem egyetlenegy átlagos Micikét, Géza bácsit, bárkit, nagymamát, diákot átlagembert aki ehelyett:
ADAT_1TB helyett ezt
F6D0E09DD0E06579 fogja magolgatni meg bemazsolázni, meg a Fájlkezelőbe mindenhol UUID alapján egy pillantással azonosítja a partícióit.
Én nem az biztos mert perpill 10 darab van a gépbe.tibi@TibiXubuntu:~$ lsblkNAME MAJ:MIN RM SIZE RO TYPE MOUNTPOINTsda 8:0 0 119,2G 0 disk├─sda1 8:1 0 549M 0 part /media/tibi/Rendszer számára fenn├─sda2 8:2 0 39,7G 0 part /media/tibi/windows10├─sda3 8:3 0 37,1G 0 part /media/tibi/Mindenes└─sda4 8:4 0 39,1G 0 part /media/tibi/b40534ef-0fb4-424a-94sdb 8:16 0 931,5G 0 disk├─sdb1 8:17 0 41G 0 part /├─sdb2 8:18 0 722,7G 0 part /media/tibi/ADAT_1TB├─sdb3 8:19 0 68,5G 0 part /media/tibi/winsave└─sdb4 8:20 0 69,2G 0 part /media/tibi/linuxsavesdc 8:32 1 29,4G 0 disk└─sdc1 8:33 1 29,4G 0 part /media/tibi/32G_PENsdd 8:48 1 3,8G 0 disk /media/tibi/ATMENETI
Ha ezeket label nélkül, csak UUID-vel írná ki, én azonnal meg is őszülnék mire azonosítanék egy partíciót. 1UUID van, az a Manjaro partíciója,
a / meg eléggé beszédes, az az Ubuntu ami alól most írok.
"Ez különösen akkor jön jól, ha dd paranccsal vitézkedik az ember, vagy particionál és formatál, azoknál nagyon meg lehet szopni"
Pontosan így van. Egyetértek.
Ezért nem így csinálom hanem guis célszoftból ami kiírja az adott lemez összes paraméterét, labelt, méretet, az eddig a lemezen lévő partíciókat, egy pillantással átlátható felületen.
"Ezt még 20-30 éve linuxozó vagy unixozó veteránok is be tudják szopni, nekem van ilyen ismerősöm, lemezképet akart kiírni pendrive-ra, még terminálban is csinálta, de reflexből nyomatta be a dd of=/dev/sdb"
Ez a legrosszabb példa neked, és a legjobb példa személyemnek mert ha a vérprofi linuxos veterán nem a terminálba huszárkodott volna hanem label alapján beazonosítja a pendrájvot, vagy urambocsá' elindít egy Etchert, akkor ez a szopás nem jött volna létre.
Én még olyat soha nem hallottam se nem tapasztaltam hogy az Etcher vagy a Rufus megírt volna cserélhető lemez helyett egy rendszer vagy adatpartíciót.
Kb. elmondtam a véleményem. Semmi huszárkodás vagy csakazértis nincs bennem.
Leírtam hogy én mit miért és hogyan, tudatlanul, egyszerűen csinálok.
Köszönöm a beszégetést és eszmecserét. -
Frawly
veterán
válasz
MoRT2195
üzenetére
Az a Dell G5 támogatja az UEFI bootot is. Egyszerűen csak létre kell hozni egy GPT partíciós táblát a pendrive-on (sudo cfdsik -z /dev/sdakármi), rá egy partíciót, FAT32-re megformázni, és rámásolni a Win10 telepítő fájlait, a mappastruktúrával együtt. Simán bootolható minden UEFI-s gépen, mivel az UEFI BIOS-ok a FAT32-es partíciót EFI bootpartíciónak nézik. Így simán bootolni fog a Win10 telepítő.
UEFI bootnál ráadásul nem kell MBR kóddal, meg bootflagekkel szórakozni. Nem kell sem Etcher, sem Rufus, sem WoeUSB.
Win10-nél arra figyelj még, hogy az MS hivatalos oldaláról töltsd le a legújabb lemezképet, ami most a v1809-es kiadás. Így telepítés után nem azzal fogja kezdeni a Win10, hogy két órán át frissít.
-
growler
őstag
Tegnap letöltöttem, SHA256-ra ellenőriztem, az Etcher-el írtam
ki pen.-re - ez a kiírást ellenőrzi - és live-ban kipróbáltam a
18.04.2 Mate-t. (Naprakész állapotra frissítve.)
Grafikus felületen beállítottam a magyar bill. kiosztást - nem váltott át.
Terminálba: setxkbmap hu > erre a panelon is mutatta hogy átváltott
"hu"-ra, és a terminálban ellenőrizve az "y" bill. lenyomva "y"-t irt.
Ezután:
1; Ha bezártam a terminált, azonnal visszaváltott "en"-re.
2; Ha nem azonnal, akkor egy viszonylag rövid idő után vettem észre hogy
"en"re váltott.
Az az észrevételem, hogy ez inkább az Ubuntu Mate felületű kiadásaira
jellemző - más kiadások Mate felületein nem annyira. -
Formaster
addikt
válasz
lev258
üzenetére
Megtettem, etcher sem vitt előrébb
Ilyet még nem láttam, hogy nem tudok USB-ről bootolni.(#35183) sonar Sima legacy bios, a vicc hogy anno majdnem ugyanez a lapom volt és sosem volt ilyen gondom, a bios-át is ismerem, 8 évig püföltem ilyet. Kinulláztam azért, mert nem az enyém volt, hátha valami elkerülte a figyelmem, de semmi, nincs boot device
Ilyet még nem pipáltam -
King Unique
titán
válasz
PsycHo88
üzenetére
A képfájl kiírásához kapcsolódóan jó az Ubuntu, Mint stb. ISO-khoz elvileg az első opció is (próbáltam már), de a biztos a DD képfájl mód. Például az Etcher eleve az utóbbit használja, de a Fedora weboldaláról letölthető eszköz (FMW) szintén. Utóbbi plusz előnye, hogy utána a pendrive helyreállítását is megoldja, mert amúgy ilyet okoz a "dédézés".
-
lck
senior tag
válasz
Neil Watts
üzenetére
Etcher-rel az a gond hogy nem annyira szereti a windows-os lemezképeket. De ha nem arra kell a kollégának, valóban tökéletes.
A Rufus szintén a windows-os kiírásokhoz kell. ( Nálam szinte csak emiatt van fenn egy virtualbox-os win.) -
Neil Watts
veterán
válasz
üzenetére
Szia!
Termeszetesen:
- ImgBurn helyett tokeletes a beepitett lemezkepfajl-iro.
- A MiniTool az gondolom particioszerkeszto: GParted, vagy az Ubuntuba beepitett gyari.
- Rufus: Na igen, ez valoban erdekes kerdes, de itt is van jobb es konnyebben hasznalhatobb: Etcher!Nem veletlenul nem indulnak el: Minharom alkalmazas rendszerkozeli funkciokra epit, amelyeknek jo resze nincs jelenleg a WINE-ban implementalva. Azt meg ne varjuk el kerlek, hogy egy reverse engineerelt, emulalt kornyezetben uzembiztosan fussanak ilyen, letfonotossagu funkciora epito applikaciok.
A Rufus forrsakodja szabadon, barki szamara elerheto, igy akar magad is meggyozodhetsz, hogy nem a levegobe beszelek.

Udv. core2
-
King Unique
titán
válasz
growler
üzenetére
Ismerem, használtam már ezt is. Illetve pl. az Ubuntu MATE oldalán javasolják ezt a módszert is. Ha tartalmazza a rendszer, akkor pedig nyilván telepíteni sem kell. Ahogyan az Etcher esetében sem szükséges telepítés, mert eleve AppImage.
(#31897) colomb2:
Tudom, próbálgattam már ezt is, ahogyan a többi hasonlót szintén. De eleve háklis bizonyos karakterekre és ilyenkor hibára fut. Csak ezért viszont nem feltétlen fogom mindig átírni a fájl/mappa/partíció nevét... Nekem egyszerűbb és kényelmesebb egyik-másik grafikus eszköznél párat kattintani. Na meg pl. az Etcher legalább biztonságos és alapértelmezés szerint nem enged bizonyos háttértárakat kiválasztani. Max. külön beállítás után. Nem úgy, mint pl. az FMW, aminél legutóbb megszívta az egyik fórumtag... -
growler
őstag
válasz
King Unique
üzenetére
Ajánlhattam volna az Etcher-t is, - a mérete miatt nem tettem (ha jól emlékszem, 60-egynehány MB.
A Mint beépített Pendrive lemezkép-író-ja + Pendrive formázó-ja (a 2 együtt > mintstick > 153 KB. -
King Unique
titán
válasz
growler
üzenetére
Ha már grafikus felület, akkor ott van az Etcher, ami említve volt már többször ebben a topikban is. Egyébként mindegyik felsorolt program DD képfájl módot használ a kiírásnál.
Amúgy az innen letöltött ISO-fájlt kiírja a Mint beépített eszköze, ahogyan az Etcher szintén. Bár utóbbi az alábbi hibaüzenetet dobta az ISO-ra vonatkozóan, de továbblépés után már megcsinálta a kiírást. A
.imgkiterjesztésű képfájlnál nem volt gond, illetve van az előbb linkelt oldalon valami.usbváltozat is. -
King Unique
titán
Hát pedig az Etcher rendszerint OK szokott lenni, ahogyan a DD képfájl mód szerinti kiírás is a Linux ISO-knál, amiről a másik topikban volt szó. Írtam már ki az előbbi programmal Linux alól Fedora ISO-t, sőt telepítettem is és nem volt semmi gond. De az Ubuntu és pl. a Mint beépített eszköze is DD képfájl mód szerint írja ki az ISO-fált, aminek normál esetben rendben kellene lenni.
-
King Unique
titán
válasz
gyulank
üzenetére
Említve volt már többször is az itteni linuxos topikokban az Etcher, ami egy multiplatformos, ingyenes, portable grafikus program. Ez szintén DD képfájl módban írja ki az ISO-t, viszont talán kellemesebb és egyszerűbb a használata, mint pl. terminálban ilyen-olyan parancsokkal szórakozni.
-
King Unique
titán
Az
.imgformátumú képfájloknak DD képfájl írási mód kell, ami elvileg az Ubuntu beépített eszközével is megoldható. Illetve akár a Disks segítségével is kivitelezhető. De az Etcher szintén használható ilyen célra és szvsz kényelmesebb, mint terminálban pötyögni. Ahol mellesleg a karakterekre, a fájl- és mappanevekre is oda kell figyelni, máskülönben hibaüzenetet dob...!Egyébként a DD képfájl módban elkészített telepítő Windows alatt ezt eredményezi és a normál használathoz eleve újra kell formázni / particionálni a pendrive-ot. De Linux alatt is problémás lehet, legalábbis pl. a Disks alkalmazás nem mindig boldogul vele. Ilyenkor pl. a GParted segítségével célszerű újraparticionálni.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- One mobilszolgáltatások
- 3D nyomtatás
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Május 4-én érkezik a Steam Controller
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Házimozi haladó szinten
- Gyúrósok ide!
- Házimozi belépő szinten
- További aktív témák...
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- MEGA AKCIÓ! - Jogtiszta Windows - Office & Autodesk & CorelDRAW - Azonnal - Számlával - Garanciával
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem.
- MS SQL Server 2016, 2017, 2019
- PC Szervizeket, Gépépítőket keresek B2B szoftver partnerségre (E-számlával)
- 27% - Cooler Master MasterLiquid PL360 Flux 360mm White vízhűtés!
- MacBook Air M4 15 256GB Starlight Bontatlan + Új (Számlával!) 2 ÉV GARANCIA
- Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2 év gari
- Apple iPad Air 5th 64GB 100% (1év Garancia)
- Új és újszerű 13-14 Gamer, üzleti, 2in1, X360 Touch készülékek nagyon kedvező áron! Garancia Számla!
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Ilyet még nem láttam, hogy nem tudok USB-ről bootolni.