Hirdetés
-
LOGOUT.hu
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Fooler89
őstag
Igazából az, hogy az unity lassú, az nem egy új dolog.
Olvastam egy tesztet ahol ez az ablakkezelő jött ki a leglassabbnak.
Szóval ez nem bug hanem feature.KDE is kevesebb erőforrást és jobb működést mutatot, amikor az aztán tényleg tele van tömve minden finomsággal.
aag: Fejezd be!!
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
Ezek a gondok igazából régebbi gépeken jönnek ki, de valaki egy kommentben GTX580-on is érezhető sebesség csökkenésről számolt be. A legjobban például a 6 éves laptopom mutatja, hogy mekkora a gond: 10.04 compizzal minden megy gördülékenyen, 12.04 Unity és Unity 2D-vel: 1 perccel login után megnyitok egy ablakot (pl nautilus) és ha megfogom és jobbra balra mozgatom gyorsan az egeret akkor szaggat és akad az ablakmozgatás. Milyen kód futhat a háttérben?
[ Szerkesztve ]
-
TomBoy1986
veterán
Igen, az benne van a CCC-ben, hogy választhatsz energiatakarékos és nagy teljesítményű mód között, ami nekem is erre utalna. Csak nem nagyon vettem észre változást a két mód között.
Btw. elég egyébként újraindítás helyett kijelentkezni is?
AMD FX-6300 ; MSI 970A-G46 ; XFX RX-460 4GB ; CSX DDR3-1600 2x8GB ; WD 1TB ; CoolerMaster RealPower RS-520W
-
TomBoy1986
veterán
Na kínlódtam egy sort, pár dologra rájöttem...
Az egyik, amit említettél az itt van:
Az a jó benne, hogy működik a glxheads tanulsága szerint újraindítás után. További jó dolog, hogy amennyiben az APU-ba épített GPU-t használom, akkor kevésbé melegszik a CPU.
Kb. 4x újratelepítettem most a rendszert. Megnéztem a 12.6 betat. Amellett, hogy az amdconfigban van egy pár új crossfirerel kapcsolatos feature, valamivel gyorsabbnak is tűnt. Ámde ekkor még nem frissítettem a kernelt, úgyhogy újra kellett rakni a drivert is, emiatt aztán visszatértem a 12.04-re (na meg azért, mert egy baromi nagy FOR TEST USE ONLY felirat díszelgett a jobb alsó sarokban, amit nem tudtam eltüntetni).
Hogy számszerűsítsem... olyan 2000FPS-t sikerült elérni.
Azonban, ehhez az is kell, hogy a CPU minimum órajelét beállítsam a maximumra, azaz konstans 1.5GHz-en pörögjön a gépezet. Különben visszaesik ~800-900FPS-re.Ez azonban szerencsére mégsem csak 300-500FPS, mint amikor úgy döntöttem, hogy formázok.
Szóval a 12.4-essel is meg lehet csinálni. A különbség egyébként az, hogy nem tettem fel a zárt drivert, valamint kézzel állítgattam az amdconfigot, kb. mint a korábbiakban leírtam.
Remélem azért sikerül alkotni valamit a közeljövőben, hogy feljebb kússzon a teljesítmény, mert ez tényleg tisztán szoftveres probléma.
Egyébként baromira olyan érzésem volt közben, mint mikor Win95-ben nem volt minden, hogy melyik driverre telepíted melyiket és csak 1 adott sorrendben kaptál elfogadható teljesítményt ...
AMD FX-6300 ; MSI 970A-G46 ; XFX RX-460 4GB ; CSX DDR3-1600 2x8GB ; WD 1TB ; CoolerMaster RealPower RS-520W
-
MODERÁTOR
Az a baj, hogy azok nem is Ubuntusak. Sima Vanilla kernelek, a kiadások azt tükrözik, hogy hol fordították őket. A 3.4-es Ubuntus kernelt a Quantal tárolójából lehet leszedni.
linux-image-3.4.0-5-generic
linux-headers-3.4.0-5-generic
linux-headers-3.4.0-5 -
-
leslieke
Jómunkásember
Nem akarok, de az a bajom, hogy van egy MSI 240GT 1GB DDR5 HDMI PCIE videokártyám, aminek sehogy se bírom mindkét csatiján (dvi, vga) kiküldeni a fullHD-t, csak a dvi-on, a másikon 1024x768 a max. A zárt meghajtóval meg csak 800x600 lesz.
Hátha a 12.04 megoldaná ezt.fradi81 arra kösz, de nem. Nem tetszik.
[ Szerkesztve ]
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
leslieke
Jómunkásember
1. meghajtó fent,
2. run nvidia-xconfig megvolt,
3. restart the X server, pipa,
4. Ezek után egy piros csíkkal a képernyőn lefagy az egész,
5. reset után bejön egy ablak, amiben közli, hogy az nvidia driver nincs betöltve, nem indult el, és különben is nincs semmi.
6. leokézom, újabb ablak: az Ubuntu gyenge grafikával fut.
7. Ebben az ablak az X újraírása a megoldás.Ezt a kört 4x játszottam el. Asszem nem lesz zárt meghajtó a gépemen.
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
leslieke
Jómunkásember
Na akkor lássuk jól értem-e: felveszem a tárolót, amit linkeltél, telepítem az nvidiát, majd a Eszközmeghajtóknál aktiválom és egyúttal letiltom a régit? Ennyi vagy van egyéb lépés is?
-
leslieke
Jómunkásember
Üdv!
A jockeys megoldás bevált. Fent és aktiválva a 302.14 meghajtó. Viszont újabb problémám lett: a vga kimeneten az eddigi 1024x768 helyett csak 640x480 a max felbontás. Az nvidia settingsben sem lehet semmit állítani, ismeretlen eszköznek látja a TV-t.
Erre van ötlet?
-
leslieke
Jómunkásember
Ez az üzenet fogad:
** (gnome-settings-daemon:2019): WARNING **: Failed to acquire org.gnome.SettingsDaemon
** (gnome-settings-daemon:2019): WARNING **: Could not acquire name
Érdekes módon viszont témát cserélt, persze nem arra, amire szeretném, hanem random választott egyet.
-
PazsitZ
addikt
ip címek, def. gw jónak tűnnek.
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr e8:9a:8f:9c:b0:2b
inet addr:192.168.1.3 Bcast:192.168.1.255 Mask:255.255.255.0
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1320 Metric:1
RX packets:312 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:438 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:3
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:53854 (53.8 KB) TX bytes:56529 (56.5 KB)
Interrupt:44DNS ugye pont az, ami működik, alapvetően.
lspci -vv:
02:00.0 Ethernet controller: Atheros Communications Inc. AR8151 v2.0 Gigabit Ethernet (rev c0)
Subsystem: Lenovo Device 21ec
Control: I/O+ Mem+ BusMaster+ SpecCycle- MemWINV- VGASnoop- ParErr- Stepping- SERR- FastB2B- DisINTx+
Status: Cap+ 66MHz- UDF- FastB2B- ParErr- DEVSEL=fast >TAbort- <TAbort- <MAbort- >SERR- <PERR- INTx-
Latency: 0, Cache Line Size: 32 bytes
Interrupt: pin A routed to IRQ 44
Region 0: Memory at f0100000 (64-bit, non-prefetchable) [size=256K]
Region 2: I/O ports at 2000 [size=128]
Capabilities: [40] Power Management version 3
Flags: PMEClk- DSI- D1- D2- AuxCurrent=375mA PME(D0+,D1+,D2+,D3hot+,D3cold+)
Status: D0 NoSoftRst+ PME-Enable- DSel=0 DScale=0 PME-
Capabilities: [48] MSI: Enable+ Count=1/1 Maskable- 64bit+
Address: 00000000fee0100c Data: 4189
Capabilities: [58] Express (v1) Endpoint, MSI 00
DevCap: MaxPayload 4096 bytes, PhantFunc 0, Latency L0s unlimited, L1 unlimited
ExtTag- AttnBtn+ AttnInd+ PwrInd+ RBE+ FLReset-
DevCtl: Report errors: Correctable- Non-Fatal- Fatal- Unsupported-
RlxdOrd- ExtTag- PhantFunc- AuxPwr- NoSnoop-
MaxPayload 128 bytes, MaxReadReq 512 bytes
DevSta: CorrErr+ UncorrErr+ FatalErr- UnsuppReq+ AuxPwr+ TransPend-
LnkCap: Port #0, Speed 2.5GT/s, Width x1, ASPM L0s L1, Latency L0 unlimited, L1 unlimited
ClockPM+ Surprise- LLActRep- BwNot-
LnkCtl: ASPM L0s L1 Enabled; RCB 64 bytes Disabled- Retrain- CommClk+
ExtSynch- ClockPM+ AutWidDis- BWInt- AutBWInt-
LnkSta: Speed 2.5GT/s, Width x1, TrErr- Train- SlotClk+ DLActive- BWMgmt- ABWMgmt-
Capabilities: [6c] Vital Product Data
pcilib: sysfs_read_vpd: read failed: Connection timed out
Not readable
Capabilities: [100 v1] Advanced Error Reporting
UESta: DLP- SDES- TLP- FCP- CmpltTO- CmpltAbrt- UnxCmplt- RxOF- MalfTLP- ECRC- UnsupReq+ ACSViol-
UEMsk: DLP- SDES- TLP- FCP- CmpltTO- CmpltAbrt- UnxCmplt- RxOF- MalfTLP- ECRC- UnsupReq- ACSViol-
UESvrt: DLP- SDES+ TLP- FCP- CmpltTO- CmpltAbrt- UnxCmplt- RxOF+ MalfTLP+ ECRC- UnsupReq- ACSViol-
CESta: RxErr- BadTLP- BadDLLP+ Rollover- Timeout- NonFatalErr-
CEMsk: RxErr- BadTLP- BadDLLP- Rollover- Timeout- NonFatalErr+
AERCap: First Error Pointer: 14, GenCap+ CGenEn- ChkCap+ ChkEn-
Capabilities: [180 v1] Device Serial Number ff-9c-b0-2b-e8-9a-8f-ff
Kernel driver in use: atl1c
Kernel modules: atl1c- http://pazsitz.hu -
-
PazsitZ
addikt
Úgy tűnik, nem ismeri ezt a paramétert.
pazsitz@Pazsit:~$ sudo modprobe atl1c nohwcrypt
FATAL: Error inserting atl1c (/lib/modules/3.2.0-27-generic/kernel/drivers/net/ethernet/atheros/atl1c/atl1c.ko): Unknown symbol in module, or unknown parameter (see dmesg)
pazsitz@Pazsit:~$ dmesg
...
[ 4590.403190] atl1c 0000:02:00.0: atl1c: eth0 NIC Link is Up<100 Mbps Full Duplex>
[ 4590.404876] ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): eth0: link becomes ready
[ 4595.833850] atl1c 0000:02:00.0: irq 44 for MSI/MSI-X
[ 4595.834121] atl1c 0000:02:00.0: atl1c: eth0 NIC Link is Up<100 Mbps Full Duplex>
[ 4600.608110] eth0: no IPv6 routers present
[ 4694.860482] atl1c 0000:02:00.0: PCI INT A disabled
[ 4706.526523] atl1c: Unknown parameter `nohwcrypt'
[ 4780.267571] atl1c: Unknown parameter `nohwcrypt'- http://pazsitz.hu -
-
PazsitZ
addikt
Bocsi a késői válaszért.
Megpróbáltam felrakni, de elég instabil lett a rendszerem, minden 2. 3. boot után indult el csak. De még ezután se ment sajnos a net .
Akkor várok, hátha frissül, majd és javítják ezt is.
Most leszedtem a csomagot, így már sima a boot.- http://pazsitz.hu -
-
-
őstag
-
-
Mukorka
addikt
Megoldódott. Utána olvastam még hogy mi lehet és ha átírja az ember az etc/bumblebee/bumblebee.conf-ban ezt
1) Driver=, erre: Driver=nvidia
2) KernelDriver=nvidia-current, erre: KernelDriver=nvidia
és restarttol akkor már működik. Ki is próbáltam unigine-heaven-t és nélküle befagyott a gép , vele meg lett 407 pont , 16 fps átlag
Mukor#2214 --- "Ezt nem én gondolom így, EZ EGY TÉNY!"
-
V.Stryker
nagyúr
Nem tesz semmit, köszönöm az eddigieket. Feltettem normál módon.
Viszont van egy olyan gondom, hogy bármilyen ubuntu alapú rendszert vagy akár ubuntut tegyek fel, az installálás végétől a rendszer használatáig és onnantól folyamatosan, sistereg a hangszóró, de mint állat. Folyamatosan ilyen zúgás jön belőle. Ez megvan ubuntunál, mint-nél, pear-nél. Meg lehet ezt oldani?
-
-
eternam
tag
A VLC esetében a windowsos verzió, a linuxos nem. Sőt! A linuxos VLC még akkor sem játssza le a wma-t ha telepíted a Fluendot, mert saját kodeket használ. Az MPlayer sem játssza le addig míg nem telepíted a Fluendot. Fogadunk? Ez annyira biztos hogy nagyon. Egyedül Fluendo nélkül a RealPlayer 11 Gold játssza le a wma-t, csak az meg sz@rul szól.
[ Szerkesztve ]
Az emberek nem fogadták el az igazságot hatalomnak, ezért megtették a hatalmat igazságnak. Pascal
-
eternam
tag
Nekem meg nem játszotta le csak azóta mióta megvan a Fluendo. Próbáld meg VLC-vel is lejátszani. Egyébként a Fluendo feljeszti a Gstreamert is, csak a Gstreamer ingyenes, viszont az új fejlesztések a Fluendo kodek pakkba kerülnek bele először és évek múlva kerülnek át a Gstreamerbe.
http://www.fluendo.com/shop/product/complete-set-of-playback-plugins/
Az emberek nem fogadták el az igazságot hatalomnak, ezért megtették a hatalmat igazságnak. Pascal
-
eternam
tag
De én akkor vettem meg a Fluendot amikor még csak és kizárólag WMA Lossless volt a gépemen és tulképp linuxon akkor még semmi nem játszotta le, úgyhogy akkor nem volt más választásom (voltam is gondban napokig míg rájöttem a megoldásra, addig zenét sem tudtam hallgatni). És azóta megvan a Fluendo ami frissül is és tudom hogy a Fluendoban a legújabb fejlesztések vannak, ami a Gstreamerről nem mondható el és ezért használok olyan lejátszót, ami a Gstreamer/Fluendot használja, mert ez szól a legtisztábban és legszebben. Nem azért van majd félmilliós hangrendszerem, hogy elb@sszam valami sz@r kodekkel a lejátszást.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2990 Ft-tól!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest