Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Raynes

tag

válasz #40553216 #24391 üzenetére

Pedig azt írta, hogy 700 akárhány megát igényel helyügyileg, és ez pluszt jelent, nem kibontási méretet. Lehet csak a pacman cache-e miatt van, nem tudom. Annyira még nem ástam magam bele a pacman lelkivilágába, hogy pucolgassam, meg felesleges lenne, hiszen pont itt jön be az, hogy bőven van szabad hely. Easy piros baseballsapis spammerünk jól írja, és lám, pont engem igazol, hogy a 10 giga hely nála sem lenne elég.

A 20% szabad hely csak egy általános átlagajánlás, ökölszabály, nem azt jelenti, hogy 19% szabad helynél mindenképp agyon fog töredezni. Minél kevesebb a 20% alatti szabad hely, annál nagyobb az esélye a töredezésnek, és annál nagyobb mértékű is lesz. Ebbe a 20%-ba a rendszertartalékos 5% beleszámít természetesen. Attól is függ, hogy mekkora írást kap naponta az adott rendszerkötet/partíció. Ha nincs nagyon nagy írás a rendszeren, vagy csak nagyon kis fájlok, akkor 1% szabad helynél (plusz +5% tartalék terület) sem fog töredezni.

Mondjuk ez már engem kevésbé érint. Megint oda lyukadunk ki, hogy van elég szabad helyem, és az ext4 helyett btrfs-t használok, és az támogatja a defragot, 1% szabad helynél is. Ennek ellenére nem szeretném, hogy nagyon beteljen a rendszerterület, nehogy amiatt szívjak. Inkább legyen neki több hely hagyva, legyen egy kis pazarlás, mint később sorozatos szopórollerezés legyen vele. Az informatika pont az a terület, ahol mindig tartalékokat kell hagyni egy rendszerben, szabványban, tervben. Persze lehet kicentizni is, csak szerintem felelőtlenség és mazohista önszivatás, felesleges kockáztatás, aminek nyereségoldala igazából nincs.

Szerintem ez a spóroljunk a partíciómérettel, meg +100 megát se áldozzunk be, ha nem muszáj szemlélet még a régi, kicsi, párszáz megás HDD-k idejében alakult ki. Ma már átlag kiskerben 500GB-osnál kisebb vinyót nem lehet kapni, és a leghulladékabb gépeket is kb. ekkorával adják minimum. +20-30 giga egyszerűen nem tud ilyen méreteknél számítani. Pláne egy egyedüliként használt rendszeren. Aki csak Windows mellett babrálja, annak lehet tényleg elég a 10 gigás rendszerpartíció, és azt megértem, hogy nem akar az NTFS-ses területből sokat áldozni, mert ha nem használja ki, akkor Windozer alól bukta azt a plusz területet. Egy linuxos user viszont a rendszerterületen is tud adatot tárolni, szükség esetén tudja hasznosítani a parlagon maradt, túlméretezett helyet, így veszteni valója nincs. Inkább legyen valami túlméretezve, mint alulméretezve.

Eleve, ha több böngészőt használ az ember, akkor már azoknak a cache-e be tud teríteni pár gigát, ugyanez igaz a Spotifyra. Igaz ezeket a cache-mappákat át lehet tenni adatpartícióra is, csak hát minek bűvészkedjen vele az ember, a plusz helyet akkor is elfoglalja valahonnan, csak máshová szemetel.

• spammer

veterán

válasz #40553216 #24391 üzenetére

Ennyivel nem a rendszer mérete nő, persze, hogy nem. :) A pacman pl. mutatja a nettó méretet frissítéskor, azaz mennyivel fog nőni vagy csökkenni (negatív szám) a méret frissítés után.

A példánál maradva: 250 MB letöltés, 700 MB kibontva (cserélendő csomagok), és ezek nettó mérete frissítés után mondjuk 3 MB. Tehát összesen 3 MB-tal nő a rendszer mérete ( + 250 MB cache, ami törölhető).

Durva is lenne, ha több száz MB-tal nőne egy rendszer frissítésenként, nem kevés kódot kellene ahhoz megírniuk. :DDD

Szóval itt a cache, ami számíthat, de az meg törölhető, vagy tárolható másik partíción.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés