Hirdetés

Keresés

Aktív témák

• looser

addikt

Sziasztok, teljesen kezdő vagyok. Egy HP 6710b notira tettem Xubuntu-t. Sajnos a root passwordre nem emlékszem, s mivel van mellette egy WXP is, de Xubi az alap a grubban, szeretném a sorrendet megváltoztatni, de ezt csak rootként tehetem meg, ugye?!...
    1, Szóval megváltoztathatom-e, vagy törölhetem valahogyan a root passwordot?

2, bejelentkezés után azonnal fogad az Orage nevű naptár/eseménykezelő progi beállítópanelje. Nem tudom, hogyan akadályozható meg az indulása, s a naptárat sem szeretném, ha kinyílva (napokat mutatva) indulna, elég, ha a tálcán marad, lekicsinyítve.

3, hibernálás után az usb-s egeret nem látja, csak ha kihúzom és újra bedugom, gondolom ennél van elegánsabb megoldás is.

Egyébként gyönyörű minden, szeretem, letisztult design, egyszerű és gyors kezelhetőség, már ami az ikonról indítható konfigurálási lehetőségeket illeti, mélységében nem ismerem még.

• looser

addikt

Sziasztok!

Sokat nézelődtem új os ügyében egy régi notira, s olybá tűnik a Xubuntu minden téren megfelelne. A laptop egy IBM Thinkpad 570, 80GB hdd, 384 MB ram, 366MHz PII proci. Optikai nuku, csak floppy és hálókártya. USB-ről nem bootol. Eredetileg W98-al, most os nélkül. Asztalin virtualboxba telepítettem és jól használható rendszernek tűnik, reményeim szerint gyors is lesz ezen a gépen. Volt úgy egy évvel ezelőtt rajta egy Debian gnome-al, de sajnos még az mp3 lejátszás is akadozott, bár lehet, hogy valami rosszul volt beállítva rajta, nem foglalkoztam vele, mert volt egy újabb céges laptopom, amit használtam. Most előkotortam a kedvest a szekrényből és szeretném használatba venni újfent.
    A kérdésem a következő: megoldható-e, hogy egy bootfloppyról indítva a hálóról töltögetve telepítsem a gépet, esetleg a lokális hálón valahogyan megoldható?

Köszönet a válaszokért :)

• looser

addikt

ngabor2: ez lesz az üdvözítő megoldás, ha nem is a legegyszerűbb :)

Vladi: lehet, hogy én voltam figyelmetlen, de a Sarge diskek képesek elérni az usb-t boot alatt és onnan folytatni? Kipróbáltam, de nekem a hálózatos bootig jutott el és kizárólag debian tükröket ajánlott fel. Ha erre képes, megvan, amit kerestem!

Major Major: a ThinkWiki nagyon jó! SBM-t próbáltam, de ő nem találta meg az USB-t. Most egy kicsit zavarban vagyok, mivel nem tudom, hogy a dokkolón lévő usb portba, vagy közvetlenül a laptopéba dugram a cuccot, mivel kettő van rajta, de emlékeim szerint w2k alatt bármelyik használható volt. Ezt (is) megnézem holnap.

• looser

addikt

válasz róland #8511 üzenetére

Igen, ez szuper, csak ahogy a második pont fogalmaz "Számítógép indítása USB meghajtóról", na ez a probléma. Nem tudom tisztábban leírni :)
    Nem támogat ez a '99-es kiadású gép még usb-bootot. De van egy szem usb portja, amiről - természetesen miután előkészítettem a telepítésre a pen drive-ot, pld. ez utóbbi általad mutatott leírás alapján - telepíthetnék, de eddig el kell jutni. Tehát létezik olyan - bootolható - szoft, amit floppyra kiírva tartalmazza azt a lehetőséget, hogy hozzáférjek az usb eszközhöz?
    Esetleg pont magának az ubinak van(nak)-e telepítőfloppyja(i), ami(ke)t használva elő tud készíteni egy alap rendszert, ami már hozzáfér az usb eszközhöz, hogy elindítsa róla a telepítőt?
    Kezdő vagyok nagyon, de érzem, hogy kell ilyesminek léteznie... :)

• looser

addikt

válasz róland #8507 üzenetére

Örömmel megtenném, de a céges proxyn nem megy keresztül. http, ftp, ssh, smtp. Most nemjut hirtelen több eszembe, milyen portokat engedélyeztek. De ha ezek bármelyike is, alkalmazás szintű szűrés is van :(
    Két dolog, ha már így benne vagyunk :) :
    - lehet szerinted egy lanon belül egy gépet intsallszervernek kinevezni, s arról menne a dolog?
    - van-e a (x)ubinak olyan bootfloppyja, ami képes lenne látni egy usb eszközt, s onnan folytatni a telepítést? Vagy bármilyen más sw, ami képes lenne hozzáférni az usb-s külső cd-hez vagy pendrivehoz?

• looser

addikt

válasz dr_strange #8470 üzenetére

Köszönöm a válaszod! Köben olyan tippet kaptam, hogy érdemes asztali gépre rátenni a noti hdd-t (van ilyen kis kütyüm, amit rádugok a hdd-re és egy mini usb kábellel felismeri az os), feltelepíteni arra, majd vissza a notiba. nem tudom, hogy nem kavar-e be a pnp (szóval felismer valamit, aztán egészen más környezetbe kerül). Hétfőn próba :)

• looser

addikt

Sziasztok, nem feltétlenül biztos, hogy ide tartozik, de talán tudtok segíteni. Szeretném az utolsó Ubuntu-t telepíteni egy 99-es gyártmányú IBM Thinkpad 570 laptopra. Egy szem floppymeghajtója van és egy USB 1.1 kapuja. Optikai nincs. Utolsó BIOS van rajta (99/11). USB-ről nem bootol. Kaptam kölcsön egy USB-re köthető külső cd-olvasót. El lehet-e érni ezt az eszközt valamilyen módon, hogy onnan tudjak telepíteni? SmartBootManager-t próbáltam, ő nem látja az USB-t. Az UBUNTU fórumokon a Debianhoz adott(?) telepítőlemezeket ajánlják UBUNTU-hoz is (boot.img, cd-drivers.img, net-drivers.img, root.img), amiken végig is tudok menni, de ott már a céges tűzfal nem enged ki. A szintaktika elméletileg ez: http://user:pass@proxy:port/
    Bármilyen megoldás érdekelne, leginkább az, ha hozzá tudnék férni az usb-s cd-hez. Konfig: P2-350MHz, 384MB RAM, 80GB HDD, 14".
    Szeretem, ragaszkodok hozzá, az előző 4GB-os hdd-n w2k volt, de olyan jó lenne ezzel a rendszerrel megismerkedni, mivel a cégnél wxp-t használunk. Örömmel veszek bármilyen segítséget!

Gábor

Aktív témák