Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Krumple: [Xpenology] DSM 7.3 telepítése proxmox 9 alatt - GUIval
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Kalandor: „Ha engedtem volna a lelkiismeretemnek, az üzlet kevésbé lett volna jövedelmező”
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Aktív témák
-
Vladi
nagyúr
Hali!
Úgy látom ezeket adják előtelepített Linuxszal. Ez jó prognózis.
Próbáltad már? Az uborka cd az live. Esetleg nézd meg, hogy milyen eszköz nem megy. Hátha lesz egy-két meglepetés.
Linuxban kicsit másként megy a driver kérdés, de erről később, ha látod mi megy alapból és mi nem. -
Vladi
nagyúr
válasz
qwertly
üzenetére
jajjanyám...

Minek piszkálod kétes értékű guikkal? Leírtam, hogy mit kell tenned.
Mit csinál, ha rányomod, hogy ubi induljon? Mit ír ki pontosan?
Wint elindítja a grub?
Mert lehet, csak a beállításokat kell megváltoztatni.Az a minimális "bash like" amit fentebb írtál a grub parancssora. Azzal is meg tudod keresni a linuxot és bebootolni.
Lássuk!
-
Vladi
nagyúr
válasz
qwertly
üzenetére
Izé... némi (fogalmi)zavart érzek az erőben.

Boot rekordja (mrb) a merevlemeznek van. Meg a partícióknak. Előbbibe vagy a win betöltője vagy a grub kerül. Grubnak van második része is. (meg harmadik, de ettől eltekintünk)
A második része a /boot/grub
Ebben lévő menu.lst -t (vagy újabban valamit amire az azonos nevű link mutat) kell szerkeszteni. Ha más - mondjuk wines betöltőt használsz - akkor passz. -
-
Vladi
nagyúr
Elég komoly ez így egy kezdőnek.
Több lehetőséged is van:
- Legegyszerűbb az, hogy átteszed a vinyót és telepítesz. Vissza és fut.
- A debian boot flopikat használod. Leírás. Persze ehhez működő internet kapcsolat kell. Vagy csinálsz egy helyi mirrort. Na ezt nem javaslom. Mondjuk mire végzel penge leszel a linuxban.
- A telepítőt felbűvészkeded egy usb kulcsra. Majd csinálsz egy boot flopit. Akkor már flopiról bootol a gép, indítja az usb-t. Mehet a telepítés. Talán lehet ez is jó megoldás, de itt is sok előkészületi munka van. -
Vladi
nagyúr
válasz
Geller72
üzenetére
Ezt a bugot leltem. bug#88828 szerintem ez lesz az.
Mondjuk nem volt nagy cucc ráguglizni.
Ez pont úgy néz ki, mint a tied. Lehet, hogy rosszul adtad meg a mount pointot. Van erre valami gui. !?
Azt nézd meg.
De én így csinálnám: kézzel csatol, minden adat lement. Majd partíció töröl és újra létrehoz fat16-ra. Eztán megnézed, hogy megy-e az automount. Ha nem, követed a linkelt leírást.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Geller72
üzenetére
Ejnye, már megint sok barackot ittál
Csatold akkor kézzel. Mutatom:
Csinálsz könyvtárat a /mnt alá.
sudo mkdir /mnt/pendrive-valami
Megnézed hol van:
sudo fdisk -l
Ez pl egy pendrive:
Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sdc1 * 1 1000 511882+ 6 FAT16Csatolod az új könyvtárba:
sudo mount /dev/sdc1 /mnt/pendrive-valami
Ugye értelem szerűen amit kaptál adatokat.
Lehet szerződni. Utána kézzel lecsatolod:
sudo umount /mnt/pendrive-valami
Amúgy lehet, hogy enter került feleslegesen valahová, bár nem látom a pendriveot az fstabban.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Kephamos
üzenetére
A nevét kéne tudni. Mindegy. A második üzenet sokat nem mond. Az ismert hiba.
fstabot és menu.lst-t mutattál már?Érdemes lenne azért egy rendszer ellenőrzés. Vírusra is. Ezzel a boot cd-vel el tudod indítani. Hálózatot belövöd, frissíted a vírus adatbázist, csatolod a kívánt fájlrendszert és ellenőrzöd.
-
Vladi
nagyúr
válasz
HalasKYO
üzenetére
f5 vagy f6 esetle "e" billentyű határozott ám nem túl gyors megnyomása a Start or Intsall Ubutnu soron.
Ezátn a kernel sor végére beírni a már megismert noacpi vagy acpi=off opciót.
"b" vagy "enter" billentyű lenyomása a már megismert határozottsággal.Jóvan, júniusban már nem gúnyolódok.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Neil Watts
üzenetére
Állat. Nagyobb a teljesítménye, mint a gépenk ami előtt ülök éppen.

-
Vladi
nagyúr
A /etc/fstab -ban kell elhelyezni a felcsatolandó partíciókat. Van rá ubuntus grafikus toolos valami - ntfs-config - de jobban jársz, ha kézzel csinálod.
olvasmány. -
Vladi
nagyúr
Igen. Nem... az ellen nem véd..
htpc project áll. Mint a máv. Néha meghal ez-az, pl legutóbb a vinyó.
Aztán haver elvitte a vga kártyát.
De még vevő sincs.
Ezvan. Gyakran nekilátok valaminek, aztán félbemarad. Gyakran.
Valaki megírta blogban úgy rémlik.
De hol? Nyifi-nyafi. 
(#8040) n0_gAboR:
Azért az a guiosodás tart már vagy 10 éve. Néha már kifejezetten agylúgozó amit művelnek. Pl: az uborkás ntfs csatoló.

Mentem meccset nézni!

-
Vladi
nagyúr
fglrx a gyári driver, amit az ati csinál linuxra. Van még 2 driver, ami nyílt forrású, többé kevésbé működnek. Néhány kártyával még 3d-t is tudnak: radeon, radeonHD.
Én meg az enyviről nem tudom mi.
Az valami gui csoda driver telepítéshez?Másrészről meg meguntam a "nincs doksi nyafit".

-
Vladi
nagyúr
Szerintem a fórumos arcok minősítésével óvatosabban.
Én eddig 2* kérdeztem wines topikban, de 0 választ kaptam.
Ha kezdő vagy linuxban, javaslom olvass el 1-2 alapművet. Vagy könyvet.
A wow wine alatt nem alap dolog.De szerintem ez itt a lényeg:
"This of course is normally a problem with the OSS (open source software) Drivers for ATi cards."fglrx-el nem ment?
-
Vladi
nagyúr
válasz
Neil Watts
üzenetére
Egyre durvábbak az oss driverek!
Nekem nV 5200-essel a gyári csinál 1000 fps-t glxgearsben.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Tomaaasz
üzenetére
Két lépésben tudod frissíteni: 7.04-7.10-8.04
Ez elég kockázatos. Lehet jobban jársz egy tiszta telepítéssel.
Lemented a /home-ot és még a szükséges config állományokat:
/boot/grub/menu.lst
/etc/fstab
legalább.
Bár igazából októberig támogatott a 7.04, úgyhogy nem kell kapkodni azzal a frissítéssel. -
Vladi
nagyúr
Office? Elég a szövegszerkesztő?
Mert akkor megtalálta a megoldást! Ne keressen tovább!
Íme a csodálatos: Abiword!
- Egyszerű átlátható klasszikus felület
- Könnyen tanulható
- Kicsi erőforrás igény, gyors működés!
ééés:
- Kompatiblis az összes nagy dokumentum formátummal!
doc, rtf, sxw, odf és szinte hihetetlen: közvetlen mentés pdf-be!!!
Ne habozzon! Próbálja ki még ma!
Öcsém. Elmegyek marketingesnek.
-
Vladi
nagyúr
rtom!
k6-2@400 mhz, 64 mega ram, 4 megás s3 videó. Mindez egy laptopban. Igaz xubuntu, de működik és folyik rajta a produktív munka. Azt hiszem ezt a kört én nyertem.

Kösz a reklámot.

Most jövök megint a driver mániámmal: de az ati 9000-es sorozat marha jól megy linuxon. Mivel az xorgos driver eleve 3d-ben hajtja. Egyik haverom 9600-as hoz rakott fedórát és gyári driver nélkül ment a 3d desktop. Mindez 900 mhz és 512 ram mellett.
haj igen: az én htpcmben is 9200-es van.
csibor!
Recepcióra gondolom egy egyszerű nyilvántartó progi kell. Esetleg böngésző, némi videó. Torrentnek meg ott a qBittorrent.
Szóval bőven sok is a p3-as.&rew!
Wow! Az a cucc megy windózon?
Én azon szoktam csodálkozni, mikor megkérdik: van egy 1,6-os celeronom 500 mega rammal. Az elég? AzZZ mééé sok iss!!!
Szóval sokan nem is sejtik, hogy valójában már a 4-5 éves gépeknek is óriási a teljesítménye. -
Vladi
nagyúr
válasz
greatchaos
üzenetére
Használd a synaptic csomagkezelőt. Itt egy bemutató a használatáról.
Lehet, hogy engedélyezni kell még tárolókat. Erről meg itt egy írás.Szóval megvan a csomagkezelő és a tárolók is, akkor már tudsz keresgélni. Egy rövid leírás is lesz, hogy melyik csomag mi. Párat kijelölsz telepítésre. Ha meg kell a rendszernek valami még pluszban, akkor azt telepíti magának a csomagkezelő.
-
Vladi
nagyúr
válasz
greatchaos
üzenetére
Vagy az audacious vagy az xmms. Előbbi modernebb, utóbbi kezeli a winamp 2.x skineket.
Tégy fel hozzájuk pluginokat, akkor minden formátumot ismernek.A partíciókat mostanában inkább automatizálva kezelik a disztrók. Ennek célja, hogy a kézzel történő beállítástól megkíméljenek. De szerintem a régi jól bevált módszer biztosabb.
Lényegében a /etc/fsbat állomány írja le, hogy az egyes lemezrészek hová kerüljenek a fájlrendszerben. Erről bőséges információ: linkDe szerintem egyszerre csak egy problémára koncentrálj. Ha egy megvan és megfelelően működik, jöhet a következő.

-
Vladi
nagyúr
válasz
VaniliásRönk
üzenetére
Mégis nekiláttál telepíteni...
Ha levizsgáztál szerezz egy kicsi vinyót, told fel rá az ubuntut és gyere vissza.
-
Vladi
nagyúr
válasz
greatchaos
üzenetére
sudo shutdown -h +60m
kb.
-
Vladi
nagyúr
(#7503) GD!
Váltás pont most? Mikor végre beindul az ati driver szekere? Szerintem egyre biztatóbbak a jelek. Ki hogy áll hozz, én úgy vélem, a nyílt forrású driver jobban illeszkedik a rendszerben. Pont ebben egyre erősebb az ati.
Mi hír.
Én maximálisan optimista vagyok a kérdésben.
(#7504) Nkboy!
xen és és virutal az tuti virtualizációt támogató. A tobbi passz. Talán a release notesban kéne megnézni. Milyen disztró? Tippelhetek? Debijány?

(#7507) core2!
Na azért ne rohanj a boltba... kell még idő.
Én most no game desktophoz tuti valami régi radeont vennék 9xxx. De én most nem vásárolok. 
(#7509) rapyd!
Kicsit derítsük fel azt a hibát:
konzol parancsok:ping router-ip
ping valami.hu
sudo /etc/init.d/network restartkimenetet mutass!
Hirtelen ennyi.

-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
Vicces. A macsek túléli.

Végül is, ami már be van töltve, az működőképes marad. Egyszer futó rendszer alól szedtem ki az nvidia dirvert. Átállt mesa-ra.

-
Vladi
nagyúr
válasz
Major Major
üzenetére
Óóó.... egy baljóslatú reggelen ránk virrad a kszrv*! Akkor már csak a kkt** marad!!
*: krvanagy szrban vagyok.
**: kemény kéz taktikaMás szóval fogod a ./kde könyvtárat, törlöd a rákba, majd k3b reinstall...
dlb-ról volt már szó?
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
(#7313) blaces:
"négyzetben a pipa"
Öcsém. Ez már itt generáció váltás. Nekem a linuxos pályafutásom kb így kezdődött:"Sziasztok!
Valamiért nem tölt be az fglrx kernel modul. Csatoltam xorg logot. Öteletek? Valami forgatási gubanc lehet?"
Na ha beállítottad, a pipa rendben, és az oké is megvolt [
] nyiss egy terminált, és:sudo /etc/init.d/networks restart
aztán nézzük mit ír ki.
(#7317) n0_gAboR:
Milyen morci ma valaki.
Különben meg visszafelé olvasod a topikot? Leesett: egyes lett a japán zh-d. 
(#7325) fjani:
Kockázni? Ja kockulni! Akkor terminált indít, sudo su -...
Különben sem töltesz le drivert. Előveszed a csomagkezelőt...
-
Vladi
nagyúr
A google talk csinál ilyet. Az meg ugye protokoll. msn az nem. A többi passz, nem használom.
(#7203) qwertly
Az nVidia? Mert lehet, még nem támogatják linux alatt.
Mod: bingó:
"We're sorry, the NVIDIA Smart Scan does not support your system at this time.Supported operating systems: Microsoft Windows 98, 98SE, ME, 2000, XP, 2003, Media Center, and Windows Vista."

-
Vladi
nagyúr
válasz
dr_strange
üzenetére
Az lehet, hogy szubjektív. Csak az a bökkenő, hogy core 6 óta mindig ment azonnal az nVidia. Aztán jöttek a problémák, hogy nem megy az aiglx, meg most már egyáltalán nem megy. Minden a linuxos oldalon nyílt és elérhető. Minden fejlesztés nyomonkövethető. Akkor hogy nem bírnak rendes drivert csinálni egy hónap alatt? Szerintem nem is akarnak... Az ati meg nyomja kifele a dokumentációkat. Szerintem fél-egy éven belül itt komoly változások várhatóak... majd kiderül.
-
Vladi
nagyúr
Azt hiszem a mai nappal kijelenthető: linuxon az nVidia ugyan olyan szar drivereket ad, mint az ati.

-
Vladi
nagyúr
válasz
qwertly
üzenetére
Na ez tipikusan az a helyzet, hogy beesett az eső. Ha nincs mélyterminálod, akkor már régen rossz.
Talán mégis ki tudod nyerni a hibaüzenetet:
- Állítsd elő a hibát.
- Próbáld meg újraindítani ctrl - alt - dellel.
- Ha végképp nem megy, akkor reset.
- Minden lépésnél várj egy kicsit, mondjuk fél percet, hátha veszi a lapot.
- Indítsd recoveri módban. Elvileg az single mód, kapsz egy terminált root joggal.
- Ha az megvan mentsd le a logot és állítsd vesa driverre. Ez már le van írva a linkelt cikkben.
(Ubisok! Ugye milyen jó lenne most egy 3-as futási szint grafikus felület nélkül.
) -
Vladi
nagyúr
A weather.com-osok variáltak az xml címükkel. Itt írtam már róla.
Azt a progit nem ismerem. Meg kellene keresni, hogy melyik fájlban tartja a forrás címét. Szabványosan a /home-ban kell lennie a saját könyvtárában egy sima txt fájlban beszédes névvel. Esetleg másik kisalkalmazás.
-
Vladi
nagyúr
Elég furcsán csatolgatsz, mit ne mondjak. Mindegy, elvileg így is lehet.
Ajánlottabb a /mnt-t használni az adat partícióknál.Csatolás mindenképpen lesz, csak a rendszer végzi bootolás közben. Erre jó az fstab.
Viszont az eredeti problémára ez nem megoldás.

róland!
Telepíted az alkalmazást (*letek), majd gondoskodsz róla, hogy induljon a desktoppal. Majd kell egy plugin. Ez utóbbi a konkrét program, a deskletek csak a keretet biztosítjátk. Feljebb linkeltem egy leírást.
-
Vladi
nagyúr
(#7101) qwertly
Varázsolj elő nekünk egy logot a hibáról. Itt leírva a modja.
Utána állíts be egy biztosan működő drivert.(#7105) korcsi
Ha csak egy partíciód van, akkor felesleges a homot külön csatolni.
Egyébként igen működik egy partícióról, viszont mountolás nélkül nem.
Aktív témák
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok GARANCIÁVAL!
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 36 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- MS SQL Server 2016, 2017, 2019
- iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3086
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600X 16GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Zalman S2 TG GIGABYTE 750W
- Bontatlan Oriflame Love Potion parfüm eladó
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3828
- Clevo 1060 6GB Mxm 3.1 laptop videó kártya ingyen házhoz szálitással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
De utálom ezeket az automatikus csodákat. Ha valami gebasz van, törhetek a mákosból. 

Viszont van neki egy olyan funkciója, hogy usb memória-ként jelenik meg a gép számára. Így tudok rá adatot átvinni.
Mi történik nálad? Mit ír ki?