Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Graphics: Telefonvásárlási kálváriám....avagy clickbait cím: Horror a hardveraprón
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- Hieronymus: Pihole + Unbound
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- hcl: Olympus E-PL1 nyomozás
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Hieronymus: A jövő számítógépei (Reloaded)
Aktív témák
-
Major Major
senior tag
-
Major Major
senior tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
most melyik része nem megy, a parancs, vagy az automatikus indulás része?
mert #!-ben ott van a menüben a config részen az autostartnál a config file, benne ott a többi automatikusan induló progi, az alapján csak meg tudod csinálni!? -
Major Major
senior tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
amit belinkeltem múltkor az arra volt jó, hogy az openbox induiásakor automatikusan indítson programokat
ha nem használsz gdm-et vagy slimet vagy akármit az azért nem jó, mert nem tudsz majd automatikus bejelentkezést beállítani -
Major Major
senior tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
mármint az openbox autorunnal? pedig nem egy nag cucc
CruncBang Lite meg... mi neked alapvető?
itt a lista -
Major Major
senior tag
-
Major Major
senior tag
hát szerintem nem tud egyszerre a szerver és a kliens ugyanazon a porton kommunikálni, úgyhogy lehet ez gond
127.0.0.1-el probáltad, vagy valós IP-vel?(#19232) Darahian
skypehoz a medibuntu tárolót használod? azt célszerű
fülhallgatóhoz pedig egy jack sense nevű kapcsolót keress -
Major Major
senior tag
válasz
upszilon
üzenetére
ezt érdekes lehet, főleg az implementation része
elüljáróban annyit, hogy ext4-et ajánlja SSD-re(#19199) upszilon
a mic boost kapcsoló be van kapcsolva?(#19200) Kephamos
és jól értem, hogy ez akkor jelenik meg, mikor lekapcsolod a wifit, és utána meg nem tudod elindítani?
mi történik ha kiadsz egy sudo killall iwlagn parancsot? -
Major Major
senior tag
válasz
V.Stryker
üzenetére
no és hogy csináltad?

Xubuntu:
Laptopon én is ezt használom (P3M-866), szerintem nagyon jó rendszer. Igazából az alap ubuntu telepítés nem nyújt nekem semmi többet, ami plusz programot használok azt mindkét rendszeren telepítenem kell. Nem is tudom igazán, hogy miért használom a normált a nagy gépen, talán csak hogy mindig képben legyek vele
Ami az effekteket illeti: az Xfce ablakkezelője is tud átlátszóságot, de ennyi az összes effekt. Viszont vannak esetek mikor gyorsabb a kompozíció bekapcsolása után a rendszer: ha egy relatíve erős videókártya van egy relatíve gyenge proci mellett, mint barátnőm gépén, ami egy P3-1000 és hozzá egy Radeon 7500. Ezen is Xubuntu van, és engedélyeztem az effekteket, ezáltal az ablakozást már a GPU végzi, és sokkal gördülékenyebb a rendszer. (Azt mondjuk hozzáteszem, hogy a KMS mód be van kapcsolva, ami még nem 100-as, szerencser kérdése)
Page flip effect viszont csak compizzal fog menni, de az nyugodtan telepíthető, ha a videókártya bírja, mert nincsenek gnome-os, csak GTK függőségei, nem fogja lassítani a rendszert.(#19182) CPT.Pirk
van az a régi mondás: if it ain't broke, don't fix itmajd áprilisban kijön a következő LTS, szerintem bőven ráérsz akkor foglakozni a dologgal
vagy van valami a Koalában, ami nagyon kéne a gépre? elvégre a biztonsági frissítések mennek a Jauntyra is -
Major Major
senior tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
nem üres az, jobklikkre feljön a menü

panel meg akkor lesz, ha berakod a session induló programjai közé -
Major Major
senior tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
a deluge-ből nincs démon? mert csak az fut magától, guihoz valóban be kell jelentkezni
amúgy én is az openboxot választottam volna
szerk: eztet találtam-e
-
Major Major
senior tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
úgy látszik kicsit le voltam maradva, talán néha be kellett volna nézni az rtorrent topicba is

de ez már nagyon OFF... -
Major Major
senior tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
esetleg nézz át a nagy seed server topicba, szerintem ott tapasztaltabbak parancssoros kliens ügyben
(megboldogult VladimirR biztos tudna segíteni)(#19107) Kendek
én egyszer megpróbáltam openSusét használni, de a yast nagyon felhúzott mindig. szerencsére egy frissítésnél bootképtelenné tette magát, úgyhogy lelkiismeret furdalás nélkül gyalultam le
-
Major Major
senior tag
válasz
Kendek
üzenetére
a kész cumót át lehet mozgatni, legalábbis az általam használt 1.75-ben
a többi dologgal még nem volt dolgom, ami meg a külön ablakos tulajdonságokat illeti: az esetek nagy részében nincs rá szükségem hogy láthatóak legyenek a bővebb adatok, még transmissionben is a minimalizált nézet van beállítva, cserébe kevesebbet eszik, mint a deluge -
Major Major
senior tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
kellene egy /cat/proc/partitions
először megnézzük mi a neve a partíciónak, majd
blkid partíciónév kombóval megtudjuk hogy mi az UUID-je, végül ez alapján bemegy az /etc/fstab file végére ilyesmi formában
UUID=n49y0n-h055zu-5z4m50r /mnt/csatolásihely ext3 defaults 0 2
felcsatolod az újonnan beírt partíciót
sudo mount -a
végül kiadod a
sudo chown -R usernév:usernév /mnt/csatolásihely parancsot, hogy a user tulajdona legyen -
Major Major
senior tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
milyen vinyóról van szó? külső/belső, mi a fájlrendszer?
torrent kliens: deluge-nek és transmission--nek is van WebUI-ja, de előbbinek több beállítási lehetősége van
-
Major Major
senior tag
-
Major Major
senior tag
-
Major Major
senior tag
válasz
ngabor2
üzenetére
én az Aya plasmoid témát szoktam használni, emlékeim szerint az nem átlátszó
asztalra kitehető parancsikon:
ha folder view a desktop, akkor egy sima parancsikon a mappában, ha plasma desktop, akkor meg egy gyorsindító plasmoidot kell hozzáadni
ezeket emlékezetből írom, nincs KDE a közelben(#18897) Vikt0r
navigálj egy fájlkezelővel a a kicsomagolt driver helyére, jobklikk a könyvtárban (nem a fájlon), terminál nyitása itt, aztán./lexmark-inkjet-08-driver-1.0-1.i386.deb.sh
előfordulhat, hogy futtathatóvá kell tenni először, akkor jobklikk a fájlon, jogosultságok, futtatható bepipál
-
Major Major
senior tag
válasz
üzenetére
itt linuxon az ún. deadkey-ket lehet erre használni. ezek azok a kombinációk, amelyikek egy lenyomásra nem csinálnak semmit, duplán nyomva viszont kiírják adott karaktert (mik kiegészítő jelek a magánhangzókra)
pl nálam (gb a fizikálisan keyboard, de magyar a kiosztás) az altgr+ü (a billenytűzetre a - van festve, a 0-tól egyel jobbra) ezt írja, ha kétszer nyomom: ¨
ha viszont csak egyszer nyomom le, és utána az o-t, akkor kiírja az ö-t
remélem sikerült érthetően elmagyaráznom
szóval így viszonylag könnyen lehet mindenféle betűket írni
az altgr+számsoron végighaladva, ezeket adják nálam (nem mindegyik szám ilyen)
ǒŏǫȯóőö -
Major Major
senior tag
válasz
ballington
üzenetére
ajánlom figyelmedbe ezt a bugot, illetve kipróbálásra a hozzászólásban írtakat
-
-
Major Major
senior tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
azt értem alatta, hogy a jfs partíciót, ahhoz képest amekkorának megcsinálod, nem lehet később zsugorítani. növelni lehet, de azt sem a hagyományos eszközökkel
-
Major Major
senior tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
annyit azért tudj róla, hogy nem lehet jfs fájlrendszer méretét csökkenteni, és a növelés sem vitamin

-
Major Major
senior tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
nem az volt, hogy próbáltad és nem működött? a linkem elég huszáros vágással oldja meg a problémát

-
Major Major
senior tag
válasz
Csakénvagyok
üzenetére
wake on lan-ra gondolsz? a legtöbb biosban van erre opció
-
Major Major
senior tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
innen töltsd le hardyhoz az 1.70-et, abban van webui
-
Major Major
senior tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
meg lehet adni
telepítésre gondolsz, vagy egy meglévő rendszeren akarod a betöltő helyét módosítani?
a 15 gb a rootnak van lefoglalva, tune2fs progival tudod csökkenteni a lefoglalás méretét
ext2-ről azt ugye tudod, hogy nincs naplózás: áramkimaradás után jó sokáig fog szöszölni neked az fsck
jfs-t érdemes még kipróbálni, elég gyors és kicsi a processzorétvágya, bár nemtom 8.04 támogatta-e már boot partíciónak -
Major Major
senior tag
válasz
floatr
üzenetére
szerintem nem írtunk saját xorg.conf-ot itt a fórumban Strykernek, szóval nem ott lesz a gond szerintem (vagy a zárt driver telepítő beleír a xorg.conf-ba is?)
de amúgy elég kinullázni, még nano sem kell hozzá, csak átnevezni:
sudo mv /etc/X11/xorg.conf /etc/X11/xorg.conf.bak
meg reboot sem kell, csak egy gdm restart -
Major Major
senior tag
válasz
V.Stryker
üzenetére
régebbi kernelt nem tudsz bebootolni? (grub menüben elvileg ott vana régebbi, ha új kernelt tett fel - bár én nem találkoztam még karmicon kernelfrissítéssel)
mivel magától biztos nem romlott el, jó lenne megtudni hogy mi okozhatta a hibát
egycat /var/log/Xorg.0.log |grep EE
jó lenne, bár tudom hogy nehézkes kivitelezni grafikus felület nélkül
így tudsz belőle txt file-t csinálnicat /var/log/Xorg.0.log |grep EE >xorglog.txt
aztán a most használt rendszereden meg ide bemásolni
-
Major Major
senior tag
válasz
didros
üzenetére
a half duplex azt jelenti, hogy egyszerre csak egyirányú kommunikáció megy a kártya és a switch között
hogy jó-e ADSL-re? futtass egy speedtestet, meg egy letöltést jó helyről, és ha kihasználja, akkor nyertél
torrentnél kérdéses, az egyszerre fel-letöltés problémás lehet -
Major Major
senior tag
jó ez a tune2fs, lecsökkentettem az adatpartíciómon a rootnak fenntartott helyet 5%-ról 0.5%-ra, és rögtön felszabadult 40 GB

-
Major Major
senior tag
válasz
Macilaci457
üzenetére
milyen fájlrendszer van a partíción? mert általában akkor nem lehet a tulajdonosát változtatni a fájloknak, mikor a fájlrendszer nem kezeli a unix jogosultágokat, és rootként csatolod fel. (pl fat32, NTFS)
(#18521) eldiablo
ezt a parancsot írd be terminálban, hogy sensors-detect -
Major Major
senior tag
-
Major Major
senior tag
válasz
V.Stryker
üzenetére
tény, hogy gyorsabb lenne, tény, hogy menne a hibernálás, de ha meg vagy elégedve a jelenlegi rendszerrel, akkor ne változtass.
egyébiránt módosítottam én már jól megrakott NTFS partíciót az ubi telepítőben levő gparteddel, és nem lett semmi baja. de melós adatra szerintem a legkisebb kockázat is sok (mondjuk ebből a szempontból úgyis kell hogy legyen biztonsági mentésed, és csak az a kérdés, hogy akarod-e az idődet ezzel tölteni)
de ha nekiállsz, annyit kell tenned, hogy a liveCD-n indítod a GParted-et (bár nem sokkal feljebb itt nem ment valakinek), levágsz egy 25 gigát a 180-ból, csinálsz egy ext4-et és egy memóriaméretnyi swapet, aztán mehet a telepítés, kézi partíciómegadás, létrehozott ext4-re kijelölöd a csatolási pontnak a /-t, a két NTFS partíciónak beírod csatolási pontnak mondjuk hogy /media/windows és /media/data. a swapet automatice rendezi magának. arra figyelj, hogy az ext4-en kívül egyiknél se legyen bepipálva a formázás.
a telepítés többi részével nem lehet gond
a partícionálást csinálhatod úgy is, hogy win alatt csökkented a 180-as NTFS méretét mondjuk acronis vagy partition magic segítségével, és akkor nem kell gparteddel szórakázni, hanem ugyanúgy a telepítésnél kézi partíciószerkesztésnél az üres területre beteszel egy ext4 és egy swap partíciót. -
Major Major
senior tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
majd kisebb konfigolás után a telepítéskor megadott root jelszót elfelejti
ezt ki tudod másolni terminálból? hogy milyen parancsot adsz ki, és hogy mi történik.amit az előbb bemásoltál hibaüzenetet, ott nem csak az IP-t említi mint hibaforrást, hanem arra is rákérdez, hogy fut-e egyáltalán a háttéradatbázis.
-
Major Major
senior tag
válasz
v.attis
üzenetére
Sajnálattal olvasom, hogy nem jött össze a dolog. Egy pár gondolat a témához:
-Amikor kiadtad a mount parancsot, amit írtam, akkor felcsatoltad a partíciót az mnt-be - ahogy azt Vladi is írta. Azért tűnt el az oldalsávból, mert a rendszer nem érzékelte a továbbiakban felcsatolható elemként, simán ott volt a /mnt alatt, és írhattál volna bele.
-A partíciók csatolására 2 lehetőség van:
1.mount parancs, és ennek automatikus módja az /etc/fstab file. Ez a hagyományos módszer, root jogosultság kell hozzá. Előnye, hogy pontosan meg tudod határozni a csatolási opciókat: csatolás helyét, jogosultságokat, stb. Hátránya (?), hogy paracssorozni kell hozzá.
2. Kattintgatós módszer, rányomsz a filekezelőben, és felcsatolja a rendszer a /media/cimke könyvtárba. Előnye, hogy egyszerű, viszont nem tudod befolyásolni a dolgokat.
-Ami az asztali ikont illeti: az ubuntu a /media könyvtárban levő eszközöket cserélhető meghajtóknak tekinti, ezért ami itt van, az alapból kikerül az asztalra (természetesen ezek az ikonok kikapcsolhatók, de csak egyben, nem külön-külön), legyen az USB, CD, vagy partíció. Mivel kattintós csatolásnál a /mediába kerül a partíció, neki is lesz ikonja, de ha fstab-ba írsz /media/valami könyvtárat, akkor annak is lesz.Automatikus csatolás mindkét módszerrel elérhető. Fstabnál adja magát, megadod az eszközt, a csatolási helyet és az opciókat. A másik eset kicsit trükkösebb (de csak míg nem találkoztál vele): fel kell telepíteni a gnome-mount csomagot, aztán az indítópultba be kell tenni egy parancsot, hogy gnome-mount -p cimke
Ez utóbbi módszer előnye, hogy pl. USB-s vinyót is mountolhatsz így, és simán le fogod tudni választani grafikus felületről, nem kell parancssort nyitni hozzá.Telepítésnél home-nak beállítani is jó megoldás, amennyiben nem hozol létre másik felhasználót, akinek majd a te mappádban kell keresgélnie a multimédiás tartalmakat.
-
Major Major
senior tag
válasz
floatr
üzenetére
így első blikkre: másold be az új partícióra a cuccokat, akár simán nautilusban, nézd meg az UUID-t blkid-del, jegyezd fel
aztán reboot recovery módba, nevezd át a régi home mappádat a biztonság kedvéért, csinálj egy új üreset, írd be az fstabba, aztán mehet a reboot normál módra(#18383) Laybee
azért nem kell megsértődni, valószínűleg senmi nem tudott okosat mondani, pl, én sem talélkoztam még ilyen problémával (igaz, W7-el sem) én simán tudtam partícionálni/átméretezni Vista által létrehozott partíciós táblán
mindenesetre örülök, hogy sikerült(#18365) Major Major
nem keveset szenvedtem mire rájöttem, hogy mi a gond
leírom, hátha valaki belefut: tehát ha azt veszed észre, hogy nem működik az internet (pontosabban csak és kizárólag a google oldalai jönnek be) a vezetékes hálón annak ellenére, hogy kap IP-t a gép, az MTU értéket kell 1400-ra állítani automatára a NM kapcsolat szerkesztés ablakában
_______Na remélem sikerült mindenkinek a gondját-baját megválaszolni, mozgalmas két nap volt

Nekem tetszik a Koala, barátnőm SIS alapú laptopján, amire tavaly még nem tettem fel az Ibexet, mert csak szenvedés volt vele, szinte minden megy out-of-the-box, legnagyobb meglepetésemre ati zárt driver suspen-hibernate is gond nélkül működik, egyedül ez a netes dolog szivatott meg.Remélem mindenki meg lesz vele elégedve, nagyot alkottak megint a srácok.
-
Major Major
senior tag
válasz
v.attis
üzenetére
Feloldani? Nem egészen értem mire gondolsz...
Milyen típusu partíció? Ha ext, akkor a partíció csatolási könyvtárát és az összes alkönyvtárat kell egy alkalommal a felhasználód tulajdonába vonni. Ha NTFS, akkor a csatolási opciók határozzák meg hogy ki írhatja.
Operát melyik user futtatta?Ez a jogosultság rendszer nem a felhasználó ellen van, nagyon jól jön pl ha elbaltázol egy scriptet, és csak az írásvédettség van az rm -r és a / között.
(#18385) v.attis
l. [link](#18384) v.attis
HDSentinel nem javít, csak diagnosztizál. Ha SMART képes a vinyód, akkor elvileg magától lekapcsolta a bad sectorokat, oda nem fog többet írni. Mindenesetre érdemes visszavinni a vinyót, ha még garanciás. Nekem is a Karmic alfa 5 szólt, hogy hibás a 8 hónapos vinyóm, ki is cserélték garanciában. A vicc az, hogy a csere is elkezdett döglődni
Pedig Samsung.(#18401) rzsolt73
network manager plasmoidnak a tálcán kell ülnie, és ott be tudod állítani ugyanúgy mint a gnomeban. (meg asszem a rendszertulajdonságokban is van hálózatbeállítás) -
Major Major
senior tag
válasz
Major Major
üzenetére
besz@rás, a firefox beépített google kereső működik, viszont egy oldalt sem hajlandó megynitni
wifin minden működik normálisan
há' noooormális? -
Major Major
senior tag
válasz
V.Stryker
üzenetére
ha felteszed a compizconfig-settings-manager progit, akkor egyenként tudod kapcsolgatni az effektusokat
firefoxnál én fel szoktam tenni a könyvjelzősávot a menüsáv mellé, az elég sok plusz helyet ad, széles monitoron meg még rengeteg könyvjelző is elfér
Többiek:
találkoztatok ti már olyannal, hogy wifin megy rendesen a net, kábelt bedugva is kap IP-t a gép és látja a helyi hálót, viszont böngészni nem lehet?
-
Major Major
senior tag
válasz
V.Stryker
üzenetére
language-support-hu, language-pack-hu és language-pack-gnome-hu csomagoknak kell fent lennie, és akkor minden magyar
az akkufigyelő kikerül az óra mellé, ha éppen történik valami az akkuval. (arról megy a gép, vagy tölti) ennek a beállításait az energiagazdálkodásban találod
google talkot elvileg tudod használni a beépített csevegőklienssel, de még nem próbáltam úgyhogy bővebbet nem tudok mondani róla
-
Major Major
senior tag
válasz
üzenetére
az alt+sysrq+k régen is volt, csak nem azt használtuk, mert nem pont azt csinálja mint a ctr+alt+backspace, csak az eredmény ugyanaz. amúgy állítólag a billentyűzetkombinációk beállításánál simán be lehet kapcsolni az X újraindítást xorg módosítás nélkül (nincs még előttem gnome karmic, ezért nem tudom ezt lecsekkolni neked)
-
Major Major
senior tag
válasz
Speeedfire
üzenetére
sudo apt-get install nvidia-glx-71
-
Major Major
senior tag
én a laptopomon JFS-t használok, mert CPU használatban az a legjobb
(de ezt csak egész halkan jegyeztem meg, nem ajánlom senkinek
)(#18148) Lenry
nincs a birtokomban ilyen script, csak a tudat, hogy lehet ilyet csinálni
más zenelejátszó is csinálja? ilyen rákeverés, meg felerősödés effekt be van kapcsolva?
Aktív témák
Hirdetés
- HP EliteBook 640 G9 - i5-1235U 16GB 512GB 1 év garancia
- Lenovo ThinkPad T440,14",HD,i5-4300U,8GB RAM,256GB SSD,WIN11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- 27% - ASUS Vivobook S15 OLED Notebook! Ryzen 5 5600H / 24GB 3200MHz / 500GB NVMe
- Hp, Dell, Lenovo gyári 65W USB-C / Type-C töltők, tápegységek
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Pedig Samsung.