Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-24 13:50:05

LOGOUT.hu

Ubiquiti hálózati eszközök - téma összefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1751) #19482368 válasza Mr Bond 007 (#1749) üzenetére


#19482368
törölt tag

Nézőpont kérdése.
Az a helyzet sok minden megváltozott az elmúlt időben, években. És én pont az ellenkezőjét látom, igenis van igény rá, és nagyon is megéri. Még lakossági szinten is. Mondok egy példát.

A lakosság megveszi a méregdrága okos TV-t, megveszi a legújabb több százezer forintos telefont, nast, stb... És mit csinál? Vesz egy 30-60.000 Ft All-IN-ONE internet megosztó eszközt. Mert nem fér bele, egy 130-140.000Ft normálisan kiépített alap hálózat. Ami pont hogy a méregdrága eszközeinek a védelmét biztosítaná.
És ebből a szempontból hibás a gondolkodás. Ma már minden az világhálón van, a fiatalok, idősek egyre inkább azon élik világukat, ( Sajnos ) de nem tudsz mit csinálni, ezért kénytelen vagy mindent megtenni annak érdekében hogy a lehető legnagyobb biztonságban legyen a családod. Ehhez nélkülözhetetlen egy valamire való normális hálózat kiépítés. Ha jelen esetben arra késztetjük a felhasználókat, hogy olcsójánoskodjanak, adtunk a szarnak egy pofont. Csalódás, elégedetlenség. Sokkal inkább azt a vonalat kell erősíteni, saját érdekükben hogy igenis amennyiben belefér, akkor tessenek erre is áldozni, Mert rengeteg kellemetlenségtől meg tud kímélni. Személyes tapasztalat, amióta azon fáradozok hogy normálisan ki legyen építve minden, rengeteg kellemetlenségtől megkímélem magam. Persze a cél orientált támadásokkal nem tudsz nagyon mit kezdeni, de csökkenteni tudod a visszaélések lehetőségét. És erről szól ez a történet. Hogy hogyan tudod hatékonyan, mindenféle IT végzettség nélkül, lakossági szinten egy olyan hálózatot építeni, ami még neki is átlátható, könnyű kezelő felület, és centralizált. És ezt tökéletesen hozz a Unifi. Az Edge is hozni fogja, amikor rendesen meg lesz az UNMS, Sőt már alapban hozza, csak mivel látszólag kevésbé átlátható, nem rögzít adatokat. Szóval, nagyon is hogy van rá igény, és egyáltalán nem tartom túlzásnak. Főleg napjainkban.

[ Szerkesztve ]

(#1752) Egon válasza #19482368 (#1748) üzenetére


Egon
nagyúr

De igen, lehet spórolni annyit, nem d-link kategóriás eszközökkel is.
A fentebb általad ajánlott konfig 135K. Ha ebből kiveszed a CK-t, beéred egy a tp-linknél jobb, alap 8 portos switch-el, pl. Netgear, és USG helyett mondjuk az ER-Lite 3-mal, az kb. 50K...

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#1753) sutszi válasza #19482368 (#1751) üzenetére


sutszi
veterán

Jó minőségű hálózat kiépítésének szándékával egyetértek... Az emberek nem szeretnek költeni rá, mert nem szemmel látható a dolog. Viszont helyette folyton megy a sírás, hogy lefagy, lassú, nem megy ez, nem megy az...stb. Aztán a problémák jó része megoldható lenne ha nem úgy futnánk neki, hogy 5 ezer forint az elképzelés a routerre... DE! és ez itt egy elég nagy DE van...Azért a költségekre érdemes figyelni és az igényeket is figyelembe kell venni. Én vettem egy AP-t, meg egy 8 swichet...mert erre volt szükségem. USG-t direkt nem akartam, mert egy opensense van helyette, és CK-sem létszükség mert azt meg futtatom dockerből... Tehát érdemes átgondolni az igényeket és a lehetséges megoldásokat, mert nem mindegy hogy 50-60 ezer vagy 130...

Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage

(#1754) Cirbolya_sen válasza Mr Bond 007 (#1749) üzenetére


Cirbolya_sen
aktív tag

Nálam is ez van otthon, és sok kis irodában is remekül elmuzsikálnak ilyen összeállítással.

Hány és hány kis költségvetésű cég van, ahol még most is egy eszközzel akarnak megoldani mindent, ezekhez képest fényévekre van egy okosan "gányolt" rendszer ami nem teljesen homogén Unifi alapú.

Akkor még nem is beszéltem arról a gyakori esetről, hogy milyen ritkaság számba megy, amikor 0-ról lehet felépíteni egy rendszert, és szabadon választhatsz tökéletesen együttműködő eszközöket. Még egy sokpénzes cég sem dobálja ki a meglévő eszközeit, ha még remekül működnek, hanem az igények miatt bővíti az amúgy is működő eszközparkját.

Cirbolya_sentinel

(#1755) Mr Bond 007 válasza Cirbolya_sen (#1754) üzenetére


Mr Bond 007
őstag

Na igen! Ez a magyar realitás. Nem a 0-ról az egészet újra.
Ez max otthon működik, de ha valaki átmegy a milyen routert vegyek topikba, látni fogja hogy a legtöbb ember kb 25-30-at áldoz az egészre kompletten nagy ritkán 50-et.

(#1756) #19482368 válasza Egon (#1752) üzenetére


#19482368
törölt tag

Az a helyzet hogy nem mindenkinek van olyan NAS, amin tudod futtatni non-stop a C.K-t. Akinek olyan eszköze van, megértem. Akinek nincs azt nem, hogy miért akar a C.K spórolni. Azt se értem, miért kell az egyébként homogénből rendszerből heterogént csinálni, csupán a látszólag költséghatékony megoldások miatt. Te is tudod, én is tudom, Ez így ad egy komplett rendszert. Így ad meg minden szolgáltatást, és plusz szolgáltatásokat is.. Ami nem csak annyi amennyit le szoktatok írni. Ezt is tudod, hiszen ismered a terméket.

Egyébként létrehoztam a Edge Router non name SW+ AP csak hogy megnézzem miért is lenne nekem jó, ha én a költséghatékony megoldást választom. Hát nagyon nem jött be. Látszólag ok, de .... Működni működik. De nagyon nem az igazi. Amikor a No-name switch helyett beraktam egy unifi 8 portost már picit javult a rálátás, de csak az AP és az uplink forgalmát illetően. De az Edge routert mint uplink nem ismerte fel. Szóval mivel nem szenvedek eszköz hiányban szinte minden opciót végigpróbáltam. a VLAN. létrehozása, leválasztása mindennel együtt. És nagyon nem volt szimpatikus amit láttam. Így maradtam azon az elven, hogy ha WIFI akkor Unifi, ha vezeték akkor Edge. És erre is azt mondom jó jó, de mekkora királyság lenne ha mindez egy centralizált felületen lenne. Na már most ha elkezdünk heterogén eszközöket beépíteni, pont azt az elvet dobjuk a kukába, amiért szeretjük a UBNT termékeket. És ha már nem kell a centralizált felület, akkor Akár lehet Mikro-Tik, vagy komolyabb Cisco. vagy akár zyxel, bár ők is a centralizálásra törekednek, mint minden gyártó.
Tökéletesen értem amit írtok, csak nem minden részével értek egyet. Főleg a Lakossági résszel, ahol is előszeretettel megy a minek az mikor van ocsóbbb. Csak éppen azt nem írjátok le, és szemlélteitek piről is mond le a másik. Ugye nem is olyan régen történt itt a fórumon hogy valaki ezt szóvá is tette. Most komolyan hiányzik ez neked vagy bárki másnak még egyszer? Nem tisztább megoldás az hogy a teljes termék palettát ajánlod. És a Demo oldalon meg tudja nézni mit is kap azért a pénzért? És utána lehet ésszerű határokon belül akár csökkenteni. Tudod a C.K-ra is azt mondjátok sokszor minek. Pont ez a lelke. Nem kell futnia folyamatosan, csak éppen azt veszíti el amit ad az egész rendszer. Szóval érted az én álláspontomat is ugye?

Írtátok a kis vállalkozásokat, igen sajna ez van. Ezzel is tisztában vagyok.De ez egy olyan pont, amivel nem tudsz mit kezdeni. Csak elfogadni. Egy működő képes hálózatot, rendszert nem fognak szétbombázni. Sokkal inkább beleintegrálni, és egy külön emberek kiadni a feladatott, hogy felügyelje. De hát ez eddig is így működött. Alapvetően ilyen szinten nem értem miért jött a Céges példa.

(#1757) Egon válasza #19482368 (#1756) üzenetére


Egon
nagyúr

Tökéletesen értem amit írtok, csak nem minden részével értek egyet.

Világos, nem is kell hogy egyetérts, csak fogadd el, hogy mindekinél máshol van a fájdalomküszöb, és egyénenként eltér 1-1 fícsör hasznossága, kihasználhatósága.

A sógorom pl. képes volt egy teljesen homogén, Ubi eszközökből álló hálózatba (CK+AP+Ubi switch), egy MikroTik router-t tenni, mert annak volt valami olyan DDNS szolgáltatása, amire szüksége volt. Mégsem fogom fel úgy, hogy ő gányolt volna ezzel.

Amit korábban írtál azzal kapcsolatban, hogy mennyi pénzt képesek elverni a népek erre-arra, abban nyilván van valami. Az arányosság elvét tényleg sokan nem tartják: a legjobb az, amikor a többszázezres csúcs vga mellé vesznek noname tápot, vagy éppen gagyi képű monitort, rossz billentyűzetet. De azon is el szoktam képedni, amikor betévedek pl. a házimozi erősítő topicba. Ha 100-150K-ért keresek bögreszettet, szabályosan ki vagyok utálva. Egyesek 500K-t (sic!) szánnak a tévé mellé vett hangtechnikára. Ha már arányosság: azt gondolom a (valamivel) látványvilág fontosabb, mint a hangzás. Ha 500K a hangzás, mennyi lehet a tévé ára? Nem tartom magam csórónak, szerintem a középosztály teteje felé tendálunk a havi cca. 850-900K-s nettó családi bevétellel, de a legdrágább tévé, amit "foghúzva" megvettünk, 280K volt. Ellenpélda: a milyen router-t vegyek topicban, vannak akik 8-10K-ért keresnek ilyen eszközt.
Nyilván van egy szint, ami alá nem érdemes menni, és van egy plafon is, ami nem nyújt többet, főleg amibe kerül, de azon belül szvsz elég széles a skála, ami teljesen használható végeredményt ad - csak éppen eltérő igényekre. Azt gondolom, hogy egy közepes Asus routerrel, főleg CFW-vel is lehet teljesen kielégítő, stabil és biztonságos hálózatot építeni, lakossági igényekre, lakás méretben. Ha már családi ház, és nem elég a 4 LAN port, meg az AP jobb lenne ha nem a router mellett lenne, meg kellene több VLAN stb. - akkor jönnek be a képbe (pl.) az Ubi eszközök. Eltérő igényekre. De ezen belül is el lehet menni több irányba, lásd fentebb. Azt aláírom, hogy az ideális helyzet az, ha homogén a hálózat. Csak ez nem mindenkinek éri meg, a szó összes értelmében.

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#1758) MasterMark válasza Egon (#1757) üzenetére


MasterMark
titán

A bögreszett miatt nem véletlen beszélnek le. Ugyanaz mintha ebbe a topikba azzal jönnél, hogy neked egybe routerminden kell, és torrentezzen is usbn rádugott vinyóra, meg kávét is főzzzőn.
Ilyen nem létezik.

A jó hangok ugyanolyan fontosak mint a jó látványvilág. Kár hogy ez szépen ki lett nevelve az emberekből.

TV-vel vett arányosságra: elfogadható képet könnyebb (és olcsóbb) csinálni, mint elfogadható hangot. Bár ezen is meg tudok néha lepődni, hogy a full gagyi LCD képét hogy tudják nézni egyesek, és még jónak is gondolják mert négyká. (Olyan mint a 100-as portos AC-s wifi rúter.)

[ Szerkesztve ]

Switch Tax

(#1759) Laca0 válasza MasterMark (#1758) üzenetére


Laca0
addikt

A jó hangok ugyanolyan fontosak mint a jó látványvilág.
Igen! :K

Xiaomi 11 Lite 5G NE Dual 8/128 | Redmi Note 8 4/64 | MikroTik hAP AC2 | Sony KD-55XH8096 | LG 47LM620S | Denon AVR-1612 | Eltax Experience 5.0 | Egreat R6S

(#1760) Laca0 válasza #19482368 (#1746) üzenetére


Laca0
addikt

CLI az csak edge router-nél van, nem?
Ebben a Unifi SW-ben (USW-8P-60) terminált tudok nyitni, de az nem ismeri az interfaces parancsot.
Egyébként nagyon meglepődtem és el is szomorodtam, hogy ennyire szegényes a statisztikája... egy ócsó E-s tplink swicth is mutat csomag számlálót... szerintem ez egy minimum elvárás lenne...
Unifi szinten hogyan lehet akkor kiszűrni egy-egy hibás hosztot?

Egyébként most ránéztem megint arra a statisztikára és kevesebbet mutat, mint tegnap. Pedig nem volt újraindítva a swich... szóval még csak nem is újraindításkor nullázódik.
Amikor elindul a UC, akkor egy pillanatnyi állapot rögzül, mert azóta is azt látom, mint amikor megnyitottam. Hiába zártam be, frissítettem az oldalt. Úgyhogy még ennyit sem tud a statisztikája. :((

[ Szerkesztve ]

Xiaomi 11 Lite 5G NE Dual 8/128 | Redmi Note 8 4/64 | MikroTik hAP AC2 | Sony KD-55XH8096 | LG 47LM620S | Denon AVR-1612 | Eltax Experience 5.0 | Egreat R6S

(#1761) Egon válasza MasterMark (#1758) üzenetére


Egon
nagyúr

Nagyon off, de a tévé hangszóróihoz képest egy 150K-s bögreszett (ami már nem LG vagy ilyenek, hanem mondjuk Harman Kardon), azért jelentős előrelépés. Ha már a routeres párhuzam: ha egy ilyen bögreszett az egyberouter, akkor minek neveznéd a tévé beépített hangszóróját? Szolgáltatói routernek? Másnak nem nagyon tudod, mert attól lejjebb nincs semmi. Namost abban biztos vagyok, hogy szignifikánsan nagyobb különbség van egy fentebb körülírt bögreszett és mondjuk az én pana plazmám beépített hangszórói között, mint egy átlagos egyberouter meg mondjuk egy Digis ONT között. Szóval a párhuzam nem áll.
Egyébként meg ez is igény kérdése, mint a homogén hálózat előnyei a heterogénhez képest. Biztos vagyok benne, hogy az emberiség fele képtelen lenne vakteszten megkülönböztetni, akár csak egy közepes bitrátájú (>192) mp3-at, egy losless anyagtól, még milliós szetten is. Egyszerűen alkalmatlan rá a fülük.

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#1762) MasterMark válasza Laca0 (#1760) üzenetére


MasterMark
titán

Nem a kontrollerben van a statisztika? Biztos van rá valami cli parancs is szerintem.

Egon: A beépített hangszóró mondjuk a hub. Van van, működni működik, de ha valaki valamit akar akkor nem azt fogja használni. De amúgy ne menjünk tovább ebben a képzavarban, nyilvá nem lehet így egymásra húzni. Én itt az igényekre gondoltam elsősorban.

Az a gond az olyan drága egybeszettekkel, hogy nem bővíthető, korlátozott, és egy picivel drágábban már normális szett van.

Egyébként itt is megvan az, hogy lehet építkezni különböző eszközökből olcsóbban. Nézd meg nálam mi van, szeirntem olcsóbb bőven mint a 150k-s határod, és jelentősen jobban szól, mint egy egybeszett.

[ Szerkesztve ]

Switch Tax

(#1763) #19482368 válasza Egon (#1757) üzenetére


#19482368
törölt tag

Azért látom elég sok mindenben azonos a gondolkodásunk. És talán pont ezért nem értem, miért kell abba az irányba terelni az emberek gondolkodását, amiről te is tudod hogy nem éppen a legjobb megoldás. Sőt még téged is kissé kizökkent, a komfort zónádból. akár az élet más területein hasonló nézetek, helyzetek. Mindez a költséghatékonyság oltárán. Tudod engem az billent ki a a komfort zónámból, amikor valamire van normális megoldás, és azon agyalunk hogyan lehetne át menni fa faragóban. Mindezt a minőség, megbízhatóság, átláthatóság rovására. Csak hogy X összeget spóroljunk, miközben az élet más területein lazán kiadunk lényegesen több összeget, amik sok esetben annyira nem is olyan fontos, nélkülözhetetlenen. Miközben jelen esetben meg, olyan dolgon spórolunk, és kezeljük felületesen, amik valóban azt a célt szolgálnák, hogy számunkra egy átlátható, felügyelhető, centralizált környezetet biztosítson. Méreg drága eszközeink védelmét biztosítsa, de legalább csökkentse annak kompromittálási lehetőségét. És mindezt annyira nem is vészes áron. Na mindegy.... Mindenki maga tudja mi fontos számára, én csak azon akadok fent, amikor azt olvasom minek ez, minek az, ennek a töredékéből is megvan. Miközben lemaradnak olyan érdemi információk, amiket ha figyelembe veszünk, már picit más a történet.

egy közepes Asus routerrel, főleg CFW-vel is lehet teljesen kielégítő, stabil és biztonságos hálózatot építeni, lakossági igényekre,
Látod, itt viszont csak azt tudom mondani, csodálom az ezekbe az eszközökbe vett hitedet. Én erre azt mondom 10 évvel ezelőtt, még csak csak. De napjainkra, már meglehetősen szkeptikus vagyok ezzel kapcsolatban. És korántsem gondolom azt, hogy feltudnák venni a versenyt komolyabb lakossági eszközökkel, akár egy Unifi, vagy Edge, mikro-tik, stb... társaival. Meg alapvetően az elveimnek homlok egyenest ellentmond. Vegyek egy olcsó eszközt, azért hogy rakjak rá egy CFW, azért hogy több beállítási opcióm legyen. És nagyobb biztonsági érzetem legyen. Akkor már nem egyszerűbb megoldás, ha normálisan kiépítem, megcsinálom?

Tehát itt ismét egy kényszer gondolkodást látok, a költéshatékonyság oltárán, mindezt a garancia, minőség, megbízhatóság, stb... rovására. Tehát én "elfogadom" hogy.... csak akkor nem értem, amikor ezen változtatni akarunk, de még mielőtt bármit is tennénk, már azon vagyunk hogy.... Ez a problémám ezekkel. Mert ez a gondolkodás hosszú távon nem életképes, és nem is megoldás, csak szarlapátolás.

(#1764) #19482368 válasza Laca0 (#1760) üzenetére


#19482368
törölt tag

CLI az csak edge router-nél van, nem?
Nem, minden hálózati eszközre be lehet SSH-ni, erre windows környezett Putty program az általában elterjedt, használt program.

Ebben a Unifi SW-ben (USW-8P-60) terminált tudok nyitni, de az nem ismeri az interfaces parancsot.
Putty ssh és meglesz ?-el tudod kilistázni a parancsokat tab tab nem működik.

Egyébként nagyon meglepődtem és el is szomorodtam, hogy ennyire szegényes a statisztikája... egy ócsó E-s tplink swicth is mutat csomag számlálót... szerintem ez egy minimum elvárás lenne...
Ha így gondolod akkor használd azt. Azoknak meg más problémájuk van. De ez már más téma, másfelől lényegesen több beállítási lehetőséget biztosít CLI, ssh keresztül. A probléma az, hogy a módosítások egy kontroller szinkronizáció után, vagy restart után vissza állnak. Ennek van előnye, és hátránya. Az előnye, ha valami meg lett változtatva ssh, vagy CLI keresztül, ami nem te voltál, akkor a következő szinkronizáláskor vissza áll. Hátránya, hogy csak a C.K -ban biztosított beállítási lehetőségek állnak rendelkezésre. Valamit, valamiért.

Unifi szinten hogyan lehet akkor kiszűrni egy-egy hibás hosztot?
Ezt nem értem.

Egyébként most ránéztem megint arra a statisztikára és kevesebbet mutat, mint tegnap. Pedig nem volt újraindítva a swich... szóval még csak nem is újraindításkor nullázódik.
Hát erre most mit lehet mondani? Elmentem Miskolcra és több benzin lett a tankba mint amikor elindultam úgy hogy közben nem tankoltam? :D Bocs, de valami biztos történt akkor, mert teljesen ellentmond mindennek.

Amikor elindul a UC, akkor egy pillanatnyi állapot rögzül, mert azóta is azt látom, mint amikor megnyitottam. Hiába zártam be, frissítettem az oldalt. Úgyhogy még ennyit sem tud a statisztikája.
Valami ott nálad nagyon nem kerek, ott valami máshol lesz a gond.

(#1765) #19482368 válasza Laca0 (#1760) üzenetére


#19482368
törölt tag

Jó komolyra fordítva, a böngésződben töröld az előzményeket, stb... esetleg firefox-ban nézd meg. ott mit mutat. Időnként előfordul hogy a Crome hülyeségeket ír.

[ Szerkesztve ]

(#1766) Egon válasza #19482368 (#1763) üzenetére


Egon
nagyúr

Nem gondolnám, hogy bárkit terelek bárhová is: mindössze igazodom a lehetőségekhez. Ha valaki 20K-t szán router projektre, neki nem fogom ugyanazt ajánlani, mint annak aki 120K-t költene rá. Ha pedig 120K a limit, akkor abból próbálom meg kihozni a legtöbbet. Ha látom, hogy pl. egy db AP-val nem fogja tudni elérni a tervezett lefedettséget, akkor inkább ajánlok pl. egy CK nélküli rendszert, akár nem Ubi switch-el, de több AP-val, mert ha a tervezett funkcionalitás nincs meg, akkor cs*szheti a kérdező a homogén hálózatát, meg a nagyszerű menedzselhetőséget és statisztikákat.
Azt gondolom túlbeszéltük a témát, így azt részemről lezárnám.

"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)

(#1767) Laca0 válasza #19482368 (#1764) üzenetére


Laca0
addikt

Szeretném megtudni egy hálózatban, hogy melyik ágról érkeznek esetleg hibás csomagok Ebben úgy tűnik, hogy a Unifi SW nem segít. Egy egyszerű SG108E Tplink switch gyűjt ilyen információkat, tehát ebben jobb. Tudom, hogy rosszul esik, nekem is rosszul esik. Ez volt a csalódásom. Úgy gondoltam, ez alap egy ilyen komoly switch-nél. Minden komolyabb switch gyűjt ilyen infókat (pl Cisco, Linksys).

Nem a szemem káprázott és nem néztem el semmit. Most éppen konstans ezt mutatja annál a portnál, amin a laptopom van (és mondanom sem kell, hogy ez nem valós érték):
Statistics
Internet
Activity
Down Pkts/Bytes
/
Up Pkts/Bytes
/
LAN
Activity
13.6 Kbps
Down Pkts/Bytes
4 567 / 1.54 MB
Up Pkts/Bytes
3 154 / 821 KB

Így most láthatod, hogy kevesebb, mint tegnap volt.
Egyébként csak Firefox-ot használok a UC-hez.

Mi a default név és pw az ssh-s belépéshez? Az ubnt/ubnt nem működik itt.

Xiaomi 11 Lite 5G NE Dual 8/128 | Redmi Note 8 4/64 | MikroTik hAP AC2 | Sony KD-55XH8096 | LG 47LM620S | Denon AVR-1612 | Eltax Experience 5.0 | Egreat R6S

(#1768) MasterMark válasza Laca0 (#1767) üzenetére


MasterMark
titán

Az ssh belépést a kontrollerben tudod beálíltani, a jelszót is ott állítod be.

Minden minimum okos switch tud szerintem statisztikát, szerintem a Unifi is, csak még nem találtad meg hol.

Switch Tax

(#1769) Cirbolya_sen válasza Laca0 (#1767) üzenetére


Cirbolya_sen
aktív tag

ezt találtam, talán segít:

https://community.ubnt.com/t5/UniFi-Routing-Switching/UniFi-Switch-Port-Statistics-Insights/td-p/1825273

Re: UniFi Switch Port Statistics (Insights)
Options

‎10-23-2017 02:09 AM

Get into the CLI using SSH or the Debug Terminal under Configuration.

swctrl -d port

It will show you a bunch of statistics, but unfortunately no errors.

Other interesting command options:

swctrl -d cable

Shows cable lengths

swctrl -d poe

Shows power stats

Good luck!

Marijn

There are two possible combinations of default credentials for UniFi devices: ubnt / ubnt or root / ubnt.

https://help.ubnt.com/hc/en-us/articles/204909374-UniFi-Cloud-Key-and-Other-UniFi-Passwords

[ Szerkesztve ]

Cirbolya_sentinel

(#1770) Laca0 válasza MasterMark (#1768) üzenetére


Laca0
addikt

A kontrollerben be van állítva az SSH, de az ottani név+jelszó párossal nem tudok a switch-be belépni Putty-val. Szerintem az csak a kontrollerhez van. Nekem az viszont PC-n, saját laptopon fut, tehát értelmetlen az ssh elérés.
A switch-be kellene valahogy belépni, hogy több infót lehessen kisajtolni belőle. Keresgetek közben én is a neten, de még nem találtam rá a megoldásra.

Xiaomi 11 Lite 5G NE Dual 8/128 | Redmi Note 8 4/64 | MikroTik hAP AC2 | Sony KD-55XH8096 | LG 47LM620S | Denon AVR-1612 | Eltax Experience 5.0 | Egreat R6S

(#1771) #19482368 válasza Laca0 (#1770) üzenetére


#19482368
törölt tag

Az otthoni kontrollerben a beállításokat megnyitva ott lesz az ssh felhasználó név/ jelszó.
Itt az alapértelmezett felhasználó név admin a jelszót automatikusan le generálja. Ez lessz a ssh belépési azonosítod.

(#1772) MasterMark válasza Laca0 (#1770) üzenetére


MasterMark
titán

Akkor valami mást nézel, mert az az eszközökhöz van.

A Settings - Site résznél van. Provision-öld is ki.

szerk.: De használhatod a debug terminált is a kontrollerből.

[ Szerkesztve ]

Switch Tax

(#1773) Laca0 válasza MasterMark (#1772) üzenetére


Laca0
addikt

Így van, igen. De ahogy mondtam, ezzel a névvel, jelszóval nem enged be a switch ssh-n.
Azt is írtam, hogy terminálban nincs ez az interfaces parancs.
Közben látom, hogy amióta folyamatosan megy kontroller, növekszik szépen a forgalom is. Tehát a forgalmi adatokat nagy valószínűséggel a kontroller kezeli és nem maga az eszköz. A kontroller kikapcsolása viszont törli a statisztikát.

[ Szerkesztve ]

Xiaomi 11 Lite 5G NE Dual 8/128 | Redmi Note 8 4/64 | MikroTik hAP AC2 | Sony KD-55XH8096 | LG 47LM620S | Denon AVR-1612 | Eltax Experience 5.0 | Egreat R6S

(#1774) Laca0 válasza #19482368 (#1764) üzenetére


Laca0
addikt

SW reboot után már be tudtam lépni putty-val.
Pont fordítva lett, ?-re nem jött lista, de a tab-tab működött. De ez most az alap linux parancsokat mutatja. Mit nézzek meg esetleg benne?

Xiaomi 11 Lite 5G NE Dual 8/128 | Redmi Note 8 4/64 | MikroTik hAP AC2 | Sony KD-55XH8096 | LG 47LM620S | Denon AVR-1612 | Eltax Experience 5.0 | Egreat R6S

(#1775) Laca0 válasza Cirbolya_sen (#1769) üzenetére


Laca0
addikt

Bocsi, a te válaszodat még csak most vettem észre! Köszi!
US.v3.9.19# swctrl -d port
Packets Bytes
Port Link Rate Receive Transmit Receive Transmit state STP 1x Ctrl Mode 1x Status
----- ---- ----- ---------- ---------- ---------- ---------- ----- ---------- ------------ -----------
1 U/U 1000F 550693 248545 816375531 19019347 forwarding auto authorized
2 U/D 0H 0 0 0 0 disabled N/A N/A
3 U/U 1000F 248726 553509 19135337 817295981 forwarding auto authorized
4 U/U 100F 123 5391 26904 1283996 forwarding auto authorized
5 U/D 0H 0 0 0 0 disabled N/A N/A
6 U/D 0H 0 0 0 0 disabled N/A N/A
7 U/D 0H 0 0 0 0 disabled N/A N/A
8 U/D 0H 0 0 0 0 disabled N/A N/A

Kikapcsoltam a kontrollert és növekszik. Úgyhogy mégiscsak tárol a switch.
Viszont szerintem itt sem látszanak a hibás csomagok. Ha csak nem a state alatt jelenik majd meg, ha lesz.

[ Szerkesztve ]

Xiaomi 11 Lite 5G NE Dual 8/128 | Redmi Note 8 4/64 | MikroTik hAP AC2 | Sony KD-55XH8096 | LG 47LM620S | Denon AVR-1612 | Eltax Experience 5.0 | Egreat R6S

(#1776) Lanash


Lanash
aktív tag

Srácok annyiba segítsetek .ég kérlek, hogy a Cloud kés az pontosan mire való és miért kell hogy állandóan fusson?

(#1777) MasterMark válasza Lanash (#1776) üzenetére


MasterMark
titán

Azon fut a kontroller amivel be lehet állítani az eszközöket. Nem kell mindig fusson, de ha már van Cloud Key akkor az mindig fut.

Azért jó ha mindig fut, mert plusz szolgáltatásokat érsz el így (pl. guest portal), illetve folyamatosan monitorozza a dolgokat.

Switch Tax

(#1778) shtirley


shtirley
tag

Bocs srácok. Mi az a lentebb említett bögreszett, valami hangszóró?

(#1779) Mr Bond 007 válasza Lanash (#1776) üzenetére


Mr Bond 007
őstag

Ubi honlapján is ottvan hogy a unifi sdn, vagyis software-defined networking rendszerű. [link] Ennek szerves része a vezérlő, aminek feladatát vagy egy szgép/nas/virtuális gép lát el, vagy a cloud key.

[ Szerkesztve ]

(#1780) Lanash válasza MasterMark (#1777) üzenetére


Lanash
aktív tag

És @(#1779) Mr Bond 007 :R Értem, csak ahogy nézegettem a CKGen2-t, ha jól olvastam ott már van kamera szoftver benne, illetve kamera kép rögzítési lehetőség. Viszont az még nem kapható Magyarországon. Azon gondolkoztam, hogy CK nélkül életképes-e a rendszer illetve, lehet-e configolni és használni. Mert ha jól olvastam és ezek tényleg benne vannak, akkor amikor kapható lesz jobban járnék a CK2-vel. Unifi kamerákat vennék és nem kéne külön NVR vagy NAS, hogy meglegyenek a felvételek.

(#1781) bon válasza Lanash (#1780) üzenetére


bon
őstag

Cloud key 2 plus-ban van kamera támogatás csak a simában nincs, amúgy életképes a rendszer cloud key nélkül is.

A számítógépnek lelke van! - ASUS Prime Z690-P, Intel CoreI7 13700, 2x16GB DDR5 5200MHZ Kingston, Gigabyte GTX 1060 6GB, Sound Blaster Z, Cooler Master Cosmos C700P

(#1782) Lanash válasza bon (#1781) üzenetére


Lanash
aktív tag

Igen a plusz, bocsi a simára nem is néztem. De az csak kamera támogatás vagy tárhely is?

[ Szerkesztve ]

(#1783) rekop válasza Lanash (#1782) üzenetére


rekop
Topikgazda

Van benne 1TB hdd, de cserélhető.

Eladó dolgaim: https://tinyurl.com/5n7jmuvj

(#1784) puru


puru
senior tag

Sziasztok!
Jelenleg Edgerouter Lite-ot használok, dual wan internethez (1000Mbit Telekom optika, + 500Mbit UPC coax)

Load Balance-ra állítottam, (nem fail over-re), de olyan furán kezeli a két netet. (nehezen adja össze őket, a sávszél mindkettőn kb csak fele a lehetségesnek)
Van valakinek ebben tapasztalata, hogy lehet ezt optimálisan beállítani?

Köszönöm szépen

(#1785) rekop válasza puru (#1784) üzenetére


rekop
Topikgazda

Load balance az terhelés megosztást jelent, nem fog összeadódni a két sebesség. Meg hogyan akarnál használni 1.5Gbps sebességet egy darab gigabites interface-en? Ezeket a sebességeket nem tudod kihasználni a lite-al, max failover-re lenne jó, de arra meg nincs sok értelme szerintem.

Eladó dolgaim: https://tinyurl.com/5n7jmuvj

(#1786) puru válasza rekop (#1785) üzenetére


puru
senior tag

Bocsi, lehet, hogy nem jól fogalmaztam.
Ha külön-külön használom a vonalakat a Lite-al, akkor megvan a 1000 Mbit vagy az 500Mbit.

Ha load balance-ba bekötöm egyszerre mindkét vonalat, akkor a két vonalon összesen max 300-400Mbit-et tudok elérni a Lite kimenő portján.
Egy ER4-re váltás segítene ezen?

Köszönöm

(#1787) MasterMark válasza puru (#1786) üzenetére


MasterMark
titán

Miért nem jó a failover? Mivel csak három portod van nem tudod kihasználni az aggregált sávszélt.

Switch Tax

(#1788) puru válasza MasterMark (#1787) üzenetére


puru
senior tag

Szia!
Failoverbe se jön át 1-1 neten a teljes sávszél, csak akkor ha hagyományosra konfigolom a bejövő netet.

(#1789) MasterMark válasza puru (#1788) üzenetére


MasterMark
titán

Hmm, ez viszont érdekes így.

Switch Tax

(#1790) mg105 válasza puru (#1788) üzenetére


mg105
senior tag

Mivel nem egyenlő a két uplinked sávszélessége, ezért módosítani kellene a weight paramétert, gyárilag 50/50, azaz egy csomag ide, egy csomag oda. Szerintem sokkal több értelme lenne failover-only módban használni, elvégre az elsődleges előfizud is gigás, aztán ha az lehal ott a másik, átterhel magától.

(#1791) puru válasza mg105 (#1790) üzenetére


puru
senior tag

Köszi, ez jó ötlet volt.
Módosítottam 80/20-ra a weight-et, azóta 900Mbit kijön a pppoe0-ból :)
De 50/50-nél továbbra se értem, miért jött csak összesen 300-400Mbit csak.

De köszönöm a tippet, így most sokkal jobb :)

(#1792) mg105 válasza puru (#1791) üzenetére


mg105
senior tag

Igazán nincs mit. Adatközpontokban is sokat szoktunk néha szívni, mire szépen behangoljuk a hálózatokat, az otthoniakkal sincs ez másképp. Ahogy például a QoS-nél, és egyéb más szolgáltatásoknál is észrevehetted, több különbözőféle háttéralgoritmus létezik, olykor gyártónként teljesen máshogy viselkednek, noha ugyanazt a célt hivatottak szolgálni. A Te esetedben az lehetett a probléma, hogy a két szolgáltatónak nem ugyanolyan "minőségű" a szolgáltatása, tehát földrajzilag, technikailag máshogy működhetnek, így nem ugyanolyan a válaszidő ugyanahhoz a sebességmérő szerverhez például, tehát adott esetben várnia kellett a routernek, amíg a kevésbé optimális linken is megérkezik a válasz.

(#1793) Laca0 válasza puru (#1791) üzenetére


Laca0
addikt

De 50/50-nél továbbra se értem, miért jött csak összesen 300-400Mbit csak.
Szerintem azért, mert az 50/50 lb-nál, mint ahogy írták a többiek, egyik csomag erre megy, másik meg arra. Itt a legkisebb keresztmetszet elve érvényesül. A lassabb net visszafogja a gyorsabb netet.
Én itthon 10 megás korlátlan és egy 60 megás, 150GB korlátos mobilnetet használok. A lb úgy van beállítva, hogy 1/30. Így megy 40-50 megával stabilan a net. (nekem nem jó a failover mód, mert vannak szolgáltatások, amit csak a 10 megáson keresztül érek el)

Xiaomi 11 Lite 5G NE Dual 8/128 | Redmi Note 8 4/64 | MikroTik hAP AC2 | Sony KD-55XH8096 | LG 47LM620S | Denon AVR-1612 | Eltax Experience 5.0 | Egreat R6S

(#1794) MasterMark válasza Laca0 (#1793) üzenetére


MasterMark
titán

nekem nem jó a failover mód, mert vannak szolgáltatások, amit csak a 10 megáson keresztül érek el

Ezt hogy oldod meg, hogy arra menjen?

Switch Tax

(#1795) Laca0 válasza MasterMark (#1794) üzenetére


Laca0
addikt

Multiwan routing szabályokkal.

Xiaomi 11 Lite 5G NE Dual 8/128 | Redmi Note 8 4/64 | MikroTik hAP AC2 | Sony KD-55XH8096 | LG 47LM620S | Denon AVR-1612 | Eltax Experience 5.0 | Egreat R6S

(#1796) betyarr


betyarr
veterán

nekem ugye az ubi ac ap lr van.a kérdésem pedig az lenne,hogy be lehet azt valahogy konfigolni,hogy csak bizonyos jelerősség alatt váltson át a telefonom 5g-ről 2,4g-re?jelenleg úgy van,hogy külön a telefonom miatt hoztam létre egy 5g-s ssid-t,de ez nem annyira jó ötlet,mert van,ahol gyenge az 5g.ott pl jó lenne,ha felmenne a 2,4g-re.
azért csináltam így,mert ha már egy kicsit is gyengébb (4 pálcika,esetleg 3) az 5g,akkor mindig automatikusan átvált 2,4-re és ott is marad.

(#1797) Lanash


Lanash
aktív tag

Még egy gyors kérdés mielőtt megvenném a cuccokat!
UBIQUITI UniFi Switch 8 helyett a UBIQUITI UniFi Switch 8 60W mehet? 1 vagy 2 AP AC LR lesz a lefedettségtől függően. Min 1 kamera de szeretnék majd bővíteni.
Így nézne ki a rendelés:
UBIQUITI UniFi Security Gateway - 1
UBIQUITI UniFi Switch 8 60W - 1
UBIQUITI UniFi Cloud Key - 1
UBIQUITI UniFi AP AC LR - 1
Kell még valami?

(#1798) JoceeHunt válasza Lanash (#1797) üzenetére


JoceeHunt
őstag

8-60W-s az POE-s szerintem jobb nem kell vesződnöd az árammal akkor.
Cloud key-el nem vársz ha lesz kamera a Cloud Key 2 Plus-ra?
Szerintem érdemes lenne, vagy ha másba akarod a kamerát (nem tudom elég-e switchbe) akkor is a cloud key 2-t én megvárnám (ugyanezt teszem ebben a cipőben vagyok)

Figyelj rá ha veszel hogy AF matricásak legyenek az AP-k.

Mielőtt megveszed és van árad írj rám privit megnézem ott ahol én vettem mennyiért adják őket elvileg nagyker, cégemmel regisztráltam náluk.

[ Szerkesztve ]

joceehunt felhasználónak 60 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=joceehunt

(#1799) Lanash válasza JoceeHunt (#1798) üzenetére


Lanash
aktív tag

Köszi!
CK2-t nem tudom mikor lesz és mennyi.
AF matricát nem értem.?

(#1800) JoceeHunt válasza Lanash (#1799) üzenetére


JoceeHunt
őstag

AF: az AP-k jelzik hogy POE kompatibilisek, így csak akkor ad ki pl a Switch áramot azon a dugaljon ha megvan a másik oldalról a jelzés. Talán jól fogalmaztam és érthetően :)

joceehunt felhasználónak 60 pozitív és 0 negativ értékelése van a fórumon! http://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=joceehunt

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.