Hirdetés

2024. június 16., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-08-02 22:50:59

LOGOUT.hu

Wise díjak [link]

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#8701) moha21 válasza -szabi- (#8560) üzenetére


moha21
addikt

Sziasztok!

Na leírom az eddig tapasztaltakat, hátha másnak jó lesz tanuló pénznek. Illetőleg még nincs vége a történetnek, ha lesz rá igény folytatom. ( csak most megint kell várnom 30 napot,m hogy válaszoljanak ).

Sziasztok!

Leírom a NAV -os tapasztalataimat.

Írtam nekik egy ( illetve többet is , de erre jött válasz ) email-t a kérdéssel kapcsolatban :

Feladás dátuma: 2024. április 21. 10:50:02
Tárgy: Bevallás, adatszolgáltatás
E-iktatószám: e-786531(42)


Pár nap várakozás után,mivel nem kaptam semmi választ a 1819 telefonszámon kerestem őket, ahol nagy nehezen, de sikerült elérni élő embert."2024.05.09 : 15:48 perckor hívtam a NAV-ot, a hölgy azt mondta a wise után itthon nem kell fizetnem."

Ezt most itt röviden összefoglatam, egyébként egy kb. 30 perces beszélgetés volt.

Feljegyeztem magamnak a hívás pontos idejét, hiszen a hívást rögzítik ( sajnos én külön nem tettem meg ), de ezáltal legalább visszakereshető. ( Erről még később )

Én ezután leadtam az adóbevallásom ( könyvelő ismerősöm is azt mondta, ha 30%-ot már befizettem, akkor ne foglalkozzak vele )

Ma délután viszont érkezett válasz a kérdésemre email-ben:

Tisztelt Ügyfelünk!

Hivatalunkhoz érkezett megkeresésére az alábbiakban foglalt általános tájékoztatást adjuk.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) értelmében, mivel a belföldi illetőségű magánszemélyre korlátlan adókötelezettség vonatkozik, ezért a külföldről származó online befektetés (kamatjövedelem) tekintetében adófizetési és adóbevallási kötelezettség is felmerül. Ugyanakkor nemzetközi szerződés előírását kell alkalmazni, amennyiben törvénnyel vagy kormányrendelettel kihirdetett nemzetközi szerződés e törvénytől eltérő előírást tartalmaz [Szja tv. 2. § (4)-(5) bekezdés].

Ha a magyar állampolgár magánszemély egy digitális pénzügyi platformon (Wise Europe, amelynek székhelye Belgium) tartott befektetéséből külföldről kamatjövedelmet szerez, a bevétel adóztatási helyének meghatározására a Magyar Köztársaság és Belgium között a kettős adóztatás elkerülésére és az adóztatás kijátszásának megakadályozásáról szóló Egyezmény (a továbbiakban: Egyezmény) rendelkezéseit kell alapul venni [20/1984. (IV.14.) MT rendelettel kihirdetett Egyezmény].

Az Egyezmény értelmében a kamat főszabály szerint az illetőség államában adóztatható. Azonban az ilyen kamat megadóztatható a forrás államában is, amelyben keletkezik, de ha a kamat tényleges haszonhúzója a másik Szerződő Államban belföldi illetőségű, az adó mértéke nem haladhatja meg a kamat bruttó összegének 15 százalékát [Egyezmény 11. cikk]. Ha jövedelmet szerző magánszemély Magyarországon lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár, adóztatási szempontból vélelmezhetően belföldi illetőségűnek minősül [Egyezmény 4. cikk].

A belföldön is adóztatható kamatjövedelemre az Szja tv. rendelkezéseit kell alkalmazni, e törvény hatálya alá tartozó jövedelem után az adó mértéke – ha a törvény másként nem rendelkezik – az adóalap 15 százaléka.

A Magyarországon fizetendő adót azonban csökkenti, a belföldi illetőségű magánszemély által megszerzett kamatjövedelem esetében a jövedelemszerzés helye szerint külföldi államban megfizetett adó. Nem vehető figyelembe a jövedelemszerzés helye szerinti államban megfizetett adóként az az összeg, amely a magánszemély részére visszajár [Egyezmény 23. Cikk (1) bekezdése b.) pont, Szja tv. 8. § (2) bekezdés].

A kamatjövedelem megszerzésének időpontja bármely hitelintézeti betét (takarékbetét), fizetési számla alapján jóváírt és/vagy tőkésített kamat esetében az a nap, amikor a magánszemély és a hitelintézet között fennálló szerződés szerint vállalt feltételek teljesülése alapján a jóváírás és/vagy a tőkésítés megtörtént [Szja tv. 65. § (1) bekezdés a) pont, 65. § (4) bekezdés].

Ha a kamatjövedelem nem kifizetőtől származik (ebbe a körbe tartozik a külföldről származó kamatjövedelem), a kamatjövedelem utáni adó megállapítására és megfizetésére a kamatjövedelmet szerző magánszemély kötelezett.

A kifizetőnek nem minősülő online befektetési szolgáltatótól, pénzintézettől származó kamat esetében a magánszemély a jövedelmet saját nyilvántartásai alapján állapítja meg. A jövedelem megszerzése időpontjának meghatározásához, valamint a jövedelem számításához a nyilvántartást a magánszemélynek úgy kell vezetnie, hogy abból az adó alapja, adókötelezettsége kétséget kizáróan megállapítható legyen. Amennyiben tehát a folyószámlán a jóváírási tranzakciók havonta történnek, elegendő a havi kimutatások nyilvántartásának vezetése.

A magánszemélynek az adót az adóhatósági közreműködés nélkül elkészített tárgyévről szóló jövedelemadó bevallásában önadózóként, vagy a bevallási tervezet adatainak kiegészítésével kell megállapítania és a megállapított adót a bevallás benyújtására előírt határidőig kell megfizetnie éves kötelezettségként [Szja tv. 65. § (2) bekezdés b) pont].

A juttatás, mint kamatjövedelem után tehát adókötelezettség áll fenn, főszabály szerint az illetőség államában, azaz Magyarországon (15 százalék személyi jövedelemadó). Ennek megfelelően szerepeltetni kell a 23SZJA-bevallásban a „külföldről származó belföldön adóköteles külön adózó jövedelmek” között a 183. sorban (Kamatból származó külföldön (is) adóköteles jövedelem és adója), valamint az Egyezmény alapján a külföldön megfizetett adót a 191. sorban (A 183. sorból a külföldön is adóztatható kamat, a kettős adóztatást kizáró egyezmény alapján és a megfizetett adó).

Az Egyezménynek a már hivatkozott kettős adóztatás elkerülésére vonatkozó 23. Cikk b) pontja értelmében, amennyiben a magyar illetőséggel bíró személy olyan jövedelemrészt élvez, amely a 11. cikk rendelkezései szerint a Belga Királyságban adóztatható, úgy a Magyar Népköztársaság levonja ennek a személynek a jövedelme után beszedendő adóból azt az összeget, amely megfelel a Belga Királyságban fizetett adónak.

Ebben az esetben tehát a forrásországban megfizetett adó beszámításra kerül az illetőség államában, azaz a külföldön megfizetett adó a magyar 15 százalékos személyi jövedelemadót csökkenti. A különbözetet kell a 23SZJA-bevallás 183. sor „adó” mezőjében szerepeltetni. Tekintettel arra, hogy a levelében foglaltak alapján a forrásországban 30 százalékos adót vonnak a jövedelemből, e sor „adó” mezőjében „0” összeget szerepeltethet.

Abban az esetben, ha több adót vontak le, mint amennyit az Egyezmény megenged (a forrásországban az adó nem haladhatja meg a kamat bruttó összegének 15 százalékát), akkor a különbözetet adóvisszatérítési eljárásban kérheti a belgiumi adóhatóságnál, a magyarországi belföldi adójogi illetőség igazolás benyújtásával.

Az állami adó- év vámhatóság által elkészített bevallási tervezet az erre a célra létrehozott elektronikus felületen érhető el, az elektronikus azonosítási szolgáltatás (ügyfélkapu) használatával az adóhatóság hivatalos internetes oldalán:
eSZJA / Belépés (gov.hu)

Külföldi pénznemben megszerzett kamatjövedelemből az adót ugyanazon külföldi pénznemben kell megállapítani, levonni és a jövedelem megszerzésének időpontjában érvényes árfolyamon átszámítva, forintban kell megfizetni [Szja tv. 6. § (2) bekezdés].

Továbbá a belföldön adóztatható kamatjövedelmet 13 százalékos szociális hozzájárulási adó (a továbbiakban: szocho) terheli a személyi jövedelemadó alapjaként figyelembe vett összege után, függetlenül attól, hogy belföldön ténylegesen nem kell személyi jövedelemadót fizetni.

A fenti szabályt a rendelet hatálybalépését (2023. július 1.) követő időszakra járó kamatra kell alkalmazni.
Ha a kamatjövedelem nem kifizetőtől – például külföldről – származik, a szochot a kamatjövedelmet szerző természetes személynek kell megállapítania és megfizetnie az éves bevallásban (23SZJA-bevallás „A magánszemélyt jövedelmei után terhelő szociális hozzájárulási adó” 293. sor „A magánszemély szociális hozzájárulási adója” sor „kötelezettség” mezőjében kell szerepeltetni).

[a szociális hozzájárulási adóról szóló 2018. évi LII. törvény veszélyhelyzet ideje alatt történő eltérő alkalmazásáról szóló 205/2023. (V. 31.) Korm. rendelet].

Kérdése kapcsán további részletes tájékoztató olvasható hivatalos internetes portálunkon a „Magánszemélyek külföldről származó jövedelme” című, 4. számú információs füzetben, valamint a tárgyévről szóló személyi jövedelemadó bevallás kitöltési útmutatójában:

Információs füzetek - 2024 - Nemzeti Adó- és Vámhivatal (gov.hu)
Nyomtatványkereső - Nemzeti Adó- és Vámhivatal (gov.hu)

A válaszlevélben foglaltak szakmai véleménynek minősülnek, kötelező jogi erővel nem bírnak.

Tisztelettel:

Nemzeti Adó- és Vámhivatal
Tájékoztatási Igazgatósága



Tehát a hölgy aki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Tájékoztatási Igazgatósánál dolgozott , valótlan dolgott állított a telefonba.

Közben sikerült első körben elérni egy másik hölgyet akivel sikerült ismét fél órát beszélgetnem, a beszéd lényegi része az volt, hogy egyrészt megtudtam kapnom kellett volna az előző högy által folytatott beszélgetésmről email-ben vagy SMS-ben egy azonosító kódot, amivel vissza tudom hallgatni a beszélgetést.

Én ilyet nem kaptam.

Jeleztem a hölgynek, hogy telefonos segítség alapján elkészült adóbevallásom, nem felel meg az írásos tájékoztatásuknak. Azt mondta döntsem el én melyiket tartom helyesnek.
Szerencsére erről a beszélgetésről azonnal kaptam sms-ben kódót és vissza is tudtam hallgatni. Egészen nonszensz. Abban konszenzus volt, hogy kérjem el az előző beszélgetés tartalmát és ha amiatt elővennének, mert az alapján a tájékoztatás alapján adtam be a bevallásom, akkor arra tudok hivatkozni. ( csak ugye ahhoz nem kaptam kódot.. )

Ezután megkerestem az informatikai osztályt ,ahol mondták, hogy 30 nap alatt válaszolnak a kérdéseimre és ha szeretném a kódot igényljem meg E-papír formában.

Viices, mert itt is jelezte a gép, hogy rögzítik, de erről a beszélgetésről sem kaptam sem email-t , sem SMS-t, valamint szóban sem tájékoztattak.

Így most írok és kikérem ezt a két besszélgetést is.

REmélem más tanul az esetemből.

Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.

(#8702) Boond válasza moha21 (#8701) üzenetére


Boond
addikt

"Magyar Népköztársaság levonja"

A múlt századból kaptad a levelet, vagy csak az ügyintéző, nem tudja milyen évet írunk?

[ Szerkesztve ]

(#8703) moha21 válasza Boond (#8702) üzenetére


moha21
addikt

Nem igazán voltak a helyzet magaslatán.

Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.

(#8704) Boond válasza moha21 (#8703) üzenetére


Boond
addikt

Az emailben kapott válaszban szerepelt az idézett kifejezés. Én még várom tavaly óta a válaszukat, egy kriptós kérdésben. :DDD

(#8705) donbig válasza moha21 (#8703) üzenetére


donbig
tag

1984-es a belga-magyar egyezmény a kettős adóztatás elkerüléséről - Ott nem változott az államforma csak itt. :)

"Ember, most jövök ki a templomból!"

(#8706) Oliverda válasza donbig (#8705) üzenetére


Oliverda
félisten

34 év alatt nem jutottak el oda, hogy nyomjanak egy replace all-t erre a szóra. :)

"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

(#8707) atos30 válasza donbig (#8700) üzenetére


atos30
aktív tag

Köszönöm! Jó lesz ez, majd csak belejövök :)

A pénz azért van, hogy elköltsük!

(#8708) Sisco2 válasza moha21 (#8701) üzenetére


Sisco2
tag

:( Ismerve az itthoni viszonyokat, és magamat hogy aprópénzért nem akarok semennyit szívni én már akkor mikor a Wise bejelentkezett hogy kamatot fizetne az EUR -ra, köszöntem szépen de sajnálattal nem kértem.

[ Szerkesztve ]

(#8709) Mcrazy válasza Sisco2 (#8708) üzenetére


Mcrazy
őstag

Sziasztok!
Pontosan, én is így gondolom, hogy évi 10-20€-ért ne basztasson egyik adóhatóság se.

[ Szerkesztve ]

Üdv: Mcrazy

(#8710) net91


net91
senior tag

Szintén.
Én 2023. év kamatait (SZOCHO) még leadóztam, majd lemondtam a kamatot. Nem tartok rá igényt.

Az ember feláldozza az egészségét, hogy pénzt keressen. Aztán feláldozza a pénzét, hogy visszaszerezze az egészségét. És mivel olyan izgatott a jövőjével kapcsolatban, hogy elfelejti élvezni a jelent; az eredmény az, hogy nem él sem a jelenben, sem a jövőben; úgy él, mintha soha nem halna meg, és a

(#8711) Jim74 válasza net91 (#8710) üzenetére


Jim74
nagyúr

Hol lehet lemondani a kamatot?
Köszönöm :R

Szerk.: megtaláltam. Egy visszatérítést kiválastva, a "Hogyan működik?" leírásban van link hozzá.

[ Szerkesztve ]

(#8712) zaparkas


zaparkas
lelkes újonc

Nalam lett swift adatok a huf szamlamnal.

(#8713) axlfsi válasza Sisco2 (#8708) üzenetére


axlfsi
veterán

+1
... nem tudom hol az a határ, ahol már megéri szívni ezzel, de nálam még biztos nem ütötte meg azt a határt. Természetesen bizosan van az a pénz, ahol már igen, de ahogy látom, sokan így gondolkodtak, hogy inkább lenondanak erről a dologról.

˜”*°•.˜”*°• 𝟚𝟘+ é𝕧𝕖 𝕒 𝕜ö𝕫ö𝕤𝕤é𝕘 𝕥𝕒𝕘𝕛𝕒 •°*”˜.•°*”˜

(#8714) Xtomi


Xtomi
tag

3 ft váltási díjat számolnak fel euronként, lehet ezt valahogy csökkenteni?

(#8715) Oliverda válasza Xtomi (#8714) üzenetére


Oliverda
félisten

Persze, ha más szolgáltatással váltasz.

"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

(#8716) Xtomi válasza Oliverda (#8715) üzenetére


Xtomi
tag

Köszi, kicsit visszaolvastam és láttam az Erstés lehetőséget. A revolut sem sokkal olcsóbb mint a wise. Esetleg valami más fintech?

(#8717) hhgygy


hhgygy
senior tag

Van valami a wise-nál? Otp-re átutalás nem jött meg 2 óra alatt

Dell Latitude 5590 i7 8650u 16GB 512 GB NVMe SSD; POCO F3

(#8718) hhgygy válasza hhgygy (#8717) üzenetére


hhgygy
senior tag

Bocs, 2 óra alatt, de megjött

Dell Latitude 5590 i7 8650u 16GB 512 GB NVMe SSD; POCO F3

(#8719) gabor1974


gabor1974
tag

Sziasztok.

Sok éve "használok" ilyen kártyát, de sosem volt rajta 200 ezer ft nál több, jellemzően csak külföldön kelett
.
1. Kell e tenni valamit, vagy érdemes e? , írni a supportnak pl ha egy nagyobb(20M felett) utalást szeretnék ott fogadni?

2. Ajánlhatom e olyan ismerősnek ezt a kártyát, akinek a magyar folyószámlán azonnal lekapnák ha bármilyen kis összeg is érkezne rá? ( Az etikai részével nyilván nem értek eggyet)

(#8720) UberMutant válasza gabor1974 (#8719) üzenetére


UberMutant
őstag

amikor megérkezik a pénz, gyorsan pakold be egy perselybe, mert rájárnak a bűnözők mostanában és nehogy sírás legyen a vége.

(#8721) Tarisznyarák válasza gabor1974 (#8719) üzenetére


Tarisznyarák
tag

Külföldi lakcímről kellene Wise számlát nyitnia.

(#8722) Boond válasza gabor1974 (#8719) üzenetére


Boond
addikt

HA NAV kapná le, akkor nem érdemes ajánlani. Adószámot itt is meg kell adni.

[ Szerkesztve ]

(#8723) dredjudge84 válasza Boond (#8722) üzenetére


dredjudge84
őstag

Nekem nem rémlik hogy kért volna, sőt yt videók alapján se kér regiszrációkor adóazonosítót. Adószámot meg max cégtől kérhet business csomag esetén.

https://wise.com/hu/help/articles/2949801/hogyan-hitelesiti-a-wise-a-szemelyazonossagom

[ Szerkesztve ]

(#8724) TrollBalint válasza gabor1974 (#8719) üzenetére


TrollBalint
addikt

Ha már a folyószámláról lekapnák, és nem a NAV, akkor előbb-utóbb innen is lefogják. Meglepődnék, ha fél évnél hosszabb ideig tudná használni anélkül, hogy a végrehajtó "észrevenné".
A külföldi cimmel való regisztrálás ezen elviekben segíthet, de az is akkor tuti, ha nem EU-s címmel regisztrál :)

https://www.pathofexile.com/account/view-profile/Haarkon/characters

(#8725) goop válasza gabor1974 (#8719) üzenetére


goop
őstag

Nyugodtan ajánld neki. Eleve belga bank, és a wise HuF számla sem bank számla. Sem a nav, sem a vh nem fér hozzá.

[ Szerkesztve ]

(#8726) pictigjis válasza goop (#8725) üzenetére


pictigjis
senior tag

teljesen érthetetlen, mit is akartál írni

mellesleg a wise NEM bank, és főleg nem belga

(#8727) Noxy válasza goop (#8725) üzenetére


Noxy
veterán

"fogd meg a sörömet" :))

''Habár egyszer annyit észrevett, hogy valami megfertőzte magát a Nod-ot is''

(#8728) goop válasza pictigjis (#8726) üzenetére


goop
őstag

A lényeg, hogy nem bank, nincs banki licence, tudom, hogy angol cég, a belga bank alá tartoznak a magyar ügyfelek is, de csak egy pénzügyi szolgáltató. A magyar bank számlaszám ellenére sem bank, ez a lényeg.

(#8729) PFZ180


PFZ180
lelkes újonc

sziasztok

mennyi a limit egy napra a kp kivet atmbol? erste-nel probalkoztam ma, es eloszor 100e engedett csak... ujabb tranzakcional meg csak 30-at engedett. utana semmit. nekem kb. 155e lenne szuksegem. hogy lehet ezt megoldani? varnom kell holnapig, hogy kivegyem a maradek 25e? a kartyalimit valami 11 milliot ir, szoval nem a kartya atm felvet van korlatozva az appan.

[ Szerkesztve ]

(#8730) Oliverda válasza PFZ180 (#8729) üzenetére


Oliverda
félisten

Másik ATM.

"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

(#8731) PFZ180 válasza Oliverda (#8730) üzenetére


PFZ180
lelkes újonc

masik atm pl otp vagy k&h? az van itt meg a kozelbe. az engedi egyszerre is kivenni, vagy ott is felig ennyit, felig annyit lehet?

(#8732) Oliverda válasza PFZ180 (#8731) üzenetére


Oliverda
félisten

Az én értelmezésemben mindkettő másik ATM. :)

"Minden negyedik-ötödik magyar funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből."

(#8733) Boond válasza PFZ180 (#8731) üzenetére


Boond
addikt

Idegen kártyával az otp 100.000 forintot enged egy tranzakcióval
K&H pedig 150.000 forintot
Wisenál 155 ezer forint felvétele biztos, nem lesz már ingyenes, egy része fizetős már.

Vannak atmek, amik "külföldi" kártyára még sarcolnak is, pl erste ilyen.

itt van kép atmekről felvehető összegről

[ Szerkesztve ]

(#8734) dredjudge84 válasza goop (#8728) üzenetére


dredjudge84
őstag

Plusz adóazonosítót se kérnek, a nav meg az alapján dolgozik.

(#8735) PFZ180 válasza Boond (#8733) üzenetére


PFZ180
lelkes újonc

nekem az lenne a kerdesem, hogy a azt a maradek 5 ezeret is valahogy kitudnam e venni? pl a erste 100e engedett elso tranzakcioba kivenni... de utana mar csak 30ezeret es az osszes tobbi tranczakciot elutasiotta. az lenne a kedesem, hogy az megxek egymasik atmhez(ami nem erste), akkor a maradek 25 ezert feltudom venni vagy ott is elutasitanak.

(#8736) Boond válasza dredjudge84 (#8734) üzenetére


Boond
addikt

https://www.bekespartners.com/publications/latja-a-nav-a-kulfoldi-bankszamlam-mitol-fugg-2-resz/

https://creditline.hu/bankszamla/mindenlato-nav-a-revolut-szamla-sincs-biztonsagban/

"A fentiek alapján tehát, egy magánszemély bankszámláját akkor látja a NAV, ha a magánszemély állandó, aktuális lakcíme Magyarországon van, és ezt a magánszemély a Másik Államban lévő Banknál okirati bizonyítékkal alátámasztotta, továbbá, ha a Bank elektronikus vagy okirati keresés alapján bármely arra utaló jelet talált, hogy a magánszemély Magyarországon illetőséggel rendelkezhet. A jogalanyi számlák esetében a NAV akkor jut bankszámla adatokhoz, ha a számlatulajdonos jogalany székhelye, bejegyzési helye, vagy egyéb a jogalanyhoz köthető cím Magyarországon van. Illetve akkor, ha a jogalany Passzív Jogalanynak minősül, és a felette ellenőrzést gyakorló magánszemély adóügyi illetősége Magyarországon van. Cikksorozatunk III. részében a NAV-hoz eljutó bankszámla adatokat részletezem."

PFZ180, ha van elég fedezet a kártyádon, és technikai akadálya nincs (nincs tiltva a kártyád, vagy azon valami) és az atm is müködik, van benne elegendő készpénz. Akkor igen. A költségek már más téma, ha vannak.

[ Szerkesztve ]

(#8737) PFZ180 válasza Boond (#8736) üzenetére


PFZ180
lelkes újonc

koszi, akkor megprobalom a maradekot kivenni masik atmbol. mert van rajta 400 ezer, szoval nem a fedezet a baj. es tiltva sincs hogy yalaymennyit vehetek ki egy nap

[ Szerkesztve ]

(#8738) dredjudge84 válasza Boond (#8736) üzenetére


dredjudge84
őstag

Ezek a cikkek hülyeséget írnak, de nem akarok vitát generálni.

A wise nem bank, és nem bankszámlád van ott, hanem pénzforgalmi számla, ők pénzforgalmi szolgáltató. Regiszrációkor nem kér adóazonosítót, ami alapján dolgozik a nav. A revolut más tészta. Ők bank, és évente van automatikus adatközlési kötelezettségük, míg a wisenak nincs, ennek több helyen is utána jártam. Rájuk más jogszabályok vonatkoznak. Plusz a nav csak akkor tud ránézni a wise számládra, ha megtudja valahonnan hogy neked van náluk számlád. Ha van valami turpisság, nem fogják az összes létező bankot és szolgáltatót egyesével végig kérdezni, hogy Katarvek Vazulnak van önöknél számlája? Ilyen nincs! Nyilván az itthoni bankokat bármikor elérik, és könnyen hozzáférnek, meg a revoluthoz is az adatszolgáltatás végett, de a wise más dió. Azt akkor tudják meg hogy van ott számlád, ha pl ellenőrzik az itthonit, és látják hogy utaltál át pénzt a wisera, na akkor már megtudják! Nekem van jogász ismerősöm, még tavaly beszélgettem vele erről, és azt mondta, hogy revolut tiltásról ő is tud, de olyanról hogy a wise esetében inkasszó vagy zárolás volt, olyanról nem.

(#8739) PFZ180 válasza dredjudge84 (#8738) üzenetére


PFZ180
lelkes újonc

tőlem sem kért soha adószámot

(#8740) Boond válasza dredjudge84 (#8738) üzenetére


Boond
addikt

Ha konkrét személyt keresnek, és nem általánosságban, akkor személyiséget igazoló okmányra is elég lehet rákeresniük, adatokat kérni. Wisenak is van felügyeleti szerve, Euban müködik, hatóságokkal együttműködnének.

Nem emlékszem rá, meg kellett-e adni adóazonosítót vagy jelet, de lakcím és személyit az első utalásnál, pénzfogadásnál meg kellett. A személy be van azonosítva.

Ebben a cikkben meg arról, írnak miért nincs a Revolutnak hazai forint számlája. És miért lehet a Wisenak (nem egy súlycsoport).
[link]

"de olyanról hogy a wise esetében inkasszó vagy zárolás volt, olyanról nem."
Topik alapján, a Wise maga is tilt le, utalásokat vagy küld vissza, ha nem tisztázza a számla tulajdonosa, még ha ez nem is ugyan az.

[ Szerkesztve ]

(#8741) kulu22 válasza PFZ180 (#8739) üzenetére


kulu22
aktív tag

Adószámot konkrétan tőlem sem, viszont kértek szja bevallást egy ellenőrzés során, azon rajta van nyilván. Nem is volt nagy összeg, 1000 EUR nagyságrendű tranzakció volt.

[ Szerkesztve ]

(#8742) dredjudge84 válasza Boond (#8740) üzenetére


dredjudge84
őstag

Szerintem egyértelműen leírtam mindent. Nem muszáj elhinni, én tudom hogy működik a dolog. Ismétlem, a nav nem fog a világ, vagy akár csak az EU összes bankjánál és pénzforgalmi szolgáltatójánál körbe kérdezni, hogy van-e ott számlád. Ez akkor derül ki, ha gyanús tranzakció van, és jelentik, vagy pl revolut esetében az éves adatszolgáltatás esetén. Amúgy tavaly adtam el pár cuccomat jófogáson, és túlléptem a 600k értéket, így kellett nekem adószakértő, mert nem értek az szja bevalláshoz, és tőle is kérdeztem párat, és ezeket ő mondta. Hozzateszem előtte navos volt, úgyhogy biztos tudja mit beszél. Esetemben is azért tudja a nav hogy van wise számlám, mert a Jófogás lejelentette és adatbekérést csinált novemberben tőlem. A wise magától semmit nem jelent, csak ha hatóság kéri.

(#8743) dredjudge84 válasza Boond (#8736) üzenetére


dredjudge84
őstag

Ja és még annyi, hogy nomame oldalaknak nem hiszek, főleg olyannak, ahol a wise és Monzo is bankként van definiálva.

(#8744) Boond válasza dredjudge84 (#8742) üzenetére


Boond
addikt

Én ettől még más helyett nem vállalnék felelősséget, ha mégis tévednél. (és a volt navos kolléga).

(#8745) goop válasza Boond (#8744) üzenetére


goop
őstag

Ez egy fórum, itt senki nem vállal felelősséget semmiért, tapasztalatokat és véleményeket osztunk meg beszélünk át. Az említett ismerős ha akar belevág a wiseba, ha nem akar nem vág. Garancia semmire sincs, de mivel többen jeleztük, hogy a revoluttal ellentétben ez nem bank, én bele mernék vágni, mivel bank és revolut számlát biztosan inkasszó alá vonja a nav, itt erre még nem volt példa...

(#8746) Boond válasza goop (#8745) üzenetére


Boond
addikt

DE ha kára származik, majd téged fog szidni, te meg mást... általában ilyenek az emberek. Ezért nem írtam, hogy "persze csinálja nyugodtan", zéró kockázat.

[ Szerkesztve ]

(#8747) goop válasza Boond (#8746) üzenetére


goop
őstag

Zéró kockázat persze hogy nincs. De jó esélye van a megúszásra...

(#8748) dredjudge84 válasza Boond (#8744) üzenetére


dredjudge84
őstag

Abból indult az egész hogy te a 8722 hsz-ban valótlan dolgot állítottál, miszerint kell regisztrációkor adóazonosítót megadni. Garantálni senki nem garantál semmit nyilván, de noname oldalak cikkeit ne dobjuk már be ide, főleg hogy ott is valótlant állítanak. Ha a kollégának a naviatt kell parázni, akkor nyilván nem akarok tovább belefolyni, mert én is adóztam rendesen az eladások után. Mivel nem tudjuk miről van szó, csak tippelünk. A legbiztosabb a párnahuzat. 😁

(#8749) cocka válasza PFZ180 (#8729) üzenetére


cocka
veterán

Tudtommal ingyen utalható át bármely belföldi forintszámlára.

Az nem opció, hogy átutalod és a célszámláról veszed ki?

(#8750) axlfsi válasza Boond (#8733) üzenetére


axlfsi
veterán

"itt van kép atmekről felvehető összegről"

Nem olyan fontos, de kíváncsi lettem volna a képre. Megnézed nekem, hogy hol is az a kép (a link nem oda vezet). Köszi!

Más: külföldön (horvátország) általános kártyahasználatra (fzetés vele) mit ajánlatok manapság inkább; Wise vagy Revo?

˜”*°•.˜”*°• 𝟚𝟘+ é𝕧𝕖 𝕒 𝕜ö𝕫ö𝕤𝕤é𝕘 𝕥𝕒𝕘𝕛𝕒 •°*”˜.•°*”˜

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.