Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- bacsis: Gyere el a 10. BRSZK-ra!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Batman2
őstag
válasz
molnarpeter #172 üzenetére
A szívó dízel biztosan jobban bírja, mint egy turbós, a rövid utakat, de mindegyiknek ártalmasabb, mint egy benzinesnek, hosszabb távon javítási költségben egészen biztosan többet fog kifizetni a dízelre.
Nagyjából tisztában vagyok a régi és az újabb dízelekkel is, az aláírásomban szereplő régi mercim miatt sokat tapasztaltam a régi dízel technikát, magam is szerelem, ismerem részleteiben a motorját.
Két éve pedig egy turbós 1,6-os CDI autóval járok naponta hosszú utakat, így azt is meg tudtam ízlelni, és sokat olvasok is mindkét technikáról.
De a trabicseket is magam szerelem, és bár biztosan nem értek olyan szinten a karbihoz pl. mint aki azt tanulta és jól megtanulta, de addig olvasgattam róla, amíg elég jól sikerült beállítani, most minden megy rajta rendesen, még a kényes félautomata szívató is, ami előtte évekig nem volt jó.Üdv.
-
Batman2
őstag
válasz
Wiz Khalifa #165 üzenetére
Továbbra is jelen és igen.
nekünk még mindig meg van a trabicsek !Mivel ez még karburátoros így nagyon alacsony fogyasztásra nem lehet számítani, ez megkerülhetetlen tény.
Kifejezetten városi 3-5km-es utakon, pláne télen, mínusz fokokban egyik autó sem érzi jól magát, ez mindegyiknek árt és mindegyik kajál ilyenkor.
Ilyenkor 8 liter körül biztosan meg van a fogyasztása.
5-6 liter csak bemelegedett motor és országúti, nem több mint 90-es tempó mellett lesz, jó állapotú, jól beállított karbival.
Eddig értettem egyet az előttem szólóval.Viszont dízelt ilyen és hasonló rövid távokra (lehet az 10km is) semmiképpen sem javaslok, mert annak még többet árt az ilyen használati mód.
És igaz, hogy az még így is lehet, hogy kevesebb GO-t kér, de majd elkéri az árát a porlasztó ls adagoló alkatrészekben, melyek ilyenkor fokozottan kopnak, természetesen a hengerek, gyűrűk is, és sokkal jobban kokszolódnak a szelepek is, hatalmas lesz a korom lerakódás, ami ki sem tud égni, mivel nem ér el olyan hőmérsékletet.Ha olcsót és egyszerű autót akarsz, és kibékülsz a hideg 8, akár 9 literes benzin fogyasztással, akkor olcsón vehetsz trabit, de ha ennél kisebb fogyasztást akarsz, akkor kis köbcentis, injektoros, és mindenképpen benzines autót kell nézned, pl egy jó állapotú Suzuki 1.1, 3 hengerrel, az tényleg kevéssel beéri (5-7l)
De ha még kevesebbet akarsz benzinre kiadni, akkor pedig egy Sevrole Sparkot keríts, szintén jó állapotban, az még 4-5-tel is beéri városban és még így is van vagy 50LE-re.Üdv.
-
Batman2
őstag
Üdv.mindenkinek.
Leírom a tegnapi tapasztalatomat, hátha olvassa valaki, hasznos lehet.
Mentünk volna tegnap este a trabival a kertünkbe. Nagybátyjám már mondta, hogy múlthéten csütörtökön, mikor Szolnokon volt vele, menet közben érdekes torpanásokat produkált a járgány, néha rángatott a motor, ezt csinálta tegnap este is.
Érdekesen mindig akkor, mikor gyorsítottunk vele.
Rövid út után betértünk egy benzinkúthoz, hogy megnézzem a gyújtás elemeit, mert egyértelműen arra utalt a motor viselkedése. Végig néztem a gyújtógyertyák és gyújtókábel csatlakozását, megnéztem a gyújtás elosztót, egyáltalán nincsen még elégve, vagy a szénrúd elkopva. Megnéztem az elosztó és a kábelek csatlakozásait is, és egyszer csak a trafótól jövő kábel vége a kezemben maradt !
Levettem a csatlakozót és láttam, hogy elégett a csatlakozó fémlemeze, és a szilikonos kábel szén magja is !
A kábelen kívülről pedig nem látszott semmi !Hirtelen törtük a fejünket, hogy mi a fenét csináljunk, hogy menjünk vele haza ?
Az jutott eszembe, hogy fogok egy drót darabot és azzal pótlom a szétment gyújtókábelt. Találtam is a csomagtartóban egy 1,5-es sodrott, szigetelt rézvezetéket, azzal próbáltam meg. A vezeték végét vagy 2cm-en lecsupaszítottam, hurkot formáltam belőle és ráhúztam a a csatlakozóban található tüskére, majd szigetelővel körbetekertem a csatlakozót és a kábelt, hogy ment közben ne essen le. Majd ugyanezt a másik végen is.
Kipróbáltuk, indult azonnal a motor !
Igaz, hogy ez a kábel darab nem nagyfesz kébel, de ha 1cm-nél közelebb nem ér hozzá semmi, akkor nem fog átcsapni.
Így is volt, gond nélkül haza értünk vele.Üdv.
-
Batman2
őstag
Jó rég volt már ez a karbi szerelés.
Sikeres volt a műtét, bár nem cseréltem ki a membránokat újra a karbiban, de alapos pucolás, pontos, megfelelően tömített összerakás mellett összejött a dolog, azóta is rendben teszi a dolgát a járgányban !
Még a szivatója is kapcsol, ahogyan a kézikönyvében elő van írva, pedig nem igazán állítottam be, mivel nem teljesen értem, hogyan kell.Készítettem egy LEDes motor diagnosztikai kijelzőt is !
Az öt darab LED jelzi a gázpedál alaphelyzet érzékelő állását, a szívótorok fűtést, a bimetáll fűtést, az alapjárati mágnesszelep működési állapotát, az alacsony nyomású olajgomba állapotát és a vízhő gomba állapotát, melyek kapcsolják a fűtést.
A kijelzések alapján minden rendben működik, az előírásnak megfelelően kapcsol !!A motor elektronika valóban elveszi az üzemanyagot, amikor a motor motorfék üzemben pörög és még elég magas a fordulata, tehát egy lejtmenetbenvalóban nem fogyaszt egyáltalán benzint, ha nem érünk a gázpedálhoz és így erősebb is a motorfék üzem !!
Egyszerű de jó elektronika !Üdv.
-
Batman2
őstag
Üdv.
Nekifogtam a karburátor rendbehozásának.
Ki tudja megmondani, hogy az a bizonyos elektromágneses szelep hogyan kell működjön megfelelően ?
Konkrétan arra vagyok kiváncsi, hogy nem kellene e valami rugó legyen ott a szelepnél, ami visszanyomja a szelepet zárt állásba, mikor elenged az elektromágnes ??Konkrétan kivettem a szelepet, a tengelye szabadon lötyög, ki-be, amúgy ha ki van húzva, akkor berántja az elektromágnes, csak a vissza nem megy magától.
Most azt vagy egy kis rugó kellene tegye, vagy pedig a csatornában, a motor működése közben keletkező vákum húzza vissza és akkor érthető, hogy a karbit kiszerelve, kézben próbálva, úgy tűnik, mintha nem működne megfelelően !Üdv.
-
Batman2
őstag
Megszünt a tarbicsek alapjárata !
habár eddig sem volt tökéletes a karbi, mert hiányzott belőle a szivató bimetálljához menő állító kar, ami nyitja, zárja a tokroban levő szelepet, de azért beindult és némi kezdeti gázfröccsözés után bár nagyon alacsony fordulaton de járt stabilan.
Most pedig nem változott semmi és még sem marad meg alapjáraton hosszabb járatás, sőt bemelegített motor mellett sem !Ha ezt a felső torok szelepet majdnem teljesen bezárom, és úgy tartom, akkor van alapjárat, ketyeg a motor, de mihelyst egy picit is nyílik, azonnal leáll.
Eddig ment az említett alacsony fordulattal és kis kezdeti gázfröccsözéssel teljes nyitott állásnál is !Nem tudom, most vajon mi lehet a gond, hogy megváltozott az alapjárati üezmanyag mennyiség valamiért, vagy az elektronika őrül meg, mert tudtommal attól is mehet el alapjárata ?
A karbit minden esetre ki kell szednu és végre meg kell kicsit reparálni, a szivató részt helyreállítani, és a membránokat javító készlettel kicserélni, aztán meglátjuk, mgejavul e.
A kiegyenlítő tartály alsó vízcsöve is elkorhadt, abból már szeretem másik, utángyártotta, ami ugyan kicsit hosszabb, de abból le lehet vágni, viszont ugyanúgy ívelt, mint a régi.
A karbi leszedés után cserélem majd ki, mert akkor könnyebb hozzáférni.Üdv.
-
Batman2
őstag
Folyik az olaj menet közben a hajtómű tetején levő szuszogóból !!!
Mi lehet a probléma ?A szint régen alatta van a maximumnak.
Utántöltöttem, de megint elkezdte kinyomni.
A szellőző levegőt átfújva rajta átjárható, nem látszik dugulás, semmi probléma.
Most épp a max. alatt van picivel az olajszint, ha megint elkezdi kinyomni, akkor tényleg nem tudom mi a hiba !Üdv.
-
Batman2
őstag
Tegnap megint tankoltam, tettem bele mégh több alkoholt, most olyan 30-35% lett.
A tapasztalat az, hogy még jobban döcög a motor, rángatózik közepes gázon, egyenetlen a járása, csak ha nagy gázt nyomok neki, akkor simul ki a járása és akkor hírtelen elkezdd húzni.
Ebből a keverékből 100km alatt, 90-100-as tempóval valamivel több, mint 8L-t szippantott, de benzinből is legalább ennyit eszik.
A hideg indluása és az alapjárata sem változott lényegesen, alapjáraton teljesen rendben, nagyjából egyenletesen megy, csak ha gázt is nyomok neki, akkor döcög.Arra gondolok, hogy túl ritka a keverék, már benzinnel is az, de gye alkoholból több kell, így azzal még ritkább, ezért döcög (benzin: 14:1, alkohol: 9:1).
Van a karbi tetején egy folytó szelep, gondolom, hogy azt kellene kicsit jobban zárni, hogy dúsuljon a keverék !?
Ha így van, akkor egy bowden segítségével az tastérből lehetne kapcsolni, vagy akár fokozatmentesen állítani, hogy benzinhez, vagy alkogholhoz legyen jó.
Vélemény ?
Üdv.
-
Batman2
őstag
2 hete tankoltam a trabicsekbe eyg kevés E85-öt, végre már kipróbálni, mit csinál, hogy megy vele, mint karburátoros, fapados, utánállítás nélküli és benzinnel is nehezen induló járgány !
Azt írták az etanolra, hogy amellett, hogy kitisztít mindent, nehezebben indulnak vele a benzines motorok, ezért is van benne mindíg benzin, nem szín tiszta alkohol.
Mivel volt még a tankban benzin, így kb. egy olyan 20-25%-os keverék alakulhatott ki, ennyi volt benne az alkohol.A tapasztalat az, hogy az amúgy is nehezn induló autó nem indult nehezebben ilyen mértékű keverékkel sem, és teljesen bemelegedve szerintem jobban és csendeseben húzott a motor, mint tiszta benzinnel !
Talán csak annyi negatívum van, hogy határozottan kell ahhoz lenyomni a gázpedált, hogy rendesen menjen a motor, mert különben rángatózik, kicsit köhög és nem igazán szeret egy gáz álláson menni, csak gyorsatani, vagy lassítani.
De ha odalépek neki, akkor igen jól tud húzni !!A keverék képzéssel szinte biztos, hogy amúgy van, valszeg ezért van az a döcögős, rángatózós viselkedése egyenletes gázállásban.
Következőre kipróbálom fele-fele keverében.
Üdv.
-
Batman2
őstag
Hétvégén motorolajat és hajtóműolajat cseréltem a trabicsekben.
A motorolaj úgy 3 éve lehetett cserélve, kicsit sajnos elhanyagoltuk, ez meg is látszott a leengedett leven, ami sötétbarna és erősen benzin szagú volt !Remélem, azért ngyobb kárt nem tettünk a motorban, most egy 10w40-es opel olaj van benne, ezt majd hamar lecseréljük, hogy a beoldódott trutyit kimossuk vele a motorból.
Elég érdekes, hogy a gépkönyve 20w50-es olajat ír bele, ami számomra egy kicsit furcsa, mivel az egy elég durva, elég sűrű olaj, régebbi, főként dízel teherautókba, traktorokba teszik inkább ezt az olajat szrintem !
Ez azért egy sokkal finomabb "műszer", ebbe minimum 15w40-eset tennék, de szerintem simán elbírja a 10w40-eset ami a téli rövid meneteknél különösen elönyös lehet !!A hajtómű olaj egy viszonylag híg, tejes-világosbarna színű valami volt, azt nem tudom, hogy ez mikor volt cserélve.
Most 80w90-es,jó minőségű, ásványi hajtómű olaj került bele.Beszélgettem az autósboltban az eladó fickóval olaj vétel közben és mondta, hogy valamelyik volkswagen 5 fokozatú váltója egy az egyben feltehető rá !
Egy központi befecskendezéssel és egy 5-ös váltóval egy nagyon fürge, nagyon takarékos kis autó lehetne belőle !!!
Üdv.
-
Batman2
őstag
Szevasz
Köszi az infókat !!
Üzemanyag ellátás gondolom, van rendesen, feltételezem, hogy az üzemanyag pumpa még megy, bár ha abban is membrán van, és nem dugyattyús, akkor már lehet, a sem stimmel.
Gyertya elvileg bele való, nem régi, gyújtókábel szintén nem rég volt cserélve.
A fordulatszám szerintem megfelelő lenne, előszőr rendes fordulaton ketyeg, aztán hamar leáll. És ha gázt nyomok, akkor se marad üzemben, csak köhög és aztán áll le, csak ha apró gázfröccsöket adok, akkor marad meg.
lehet túl szegény a keverék ??
Én a keverék hibájára gndolok, már csak azért is, mert ez a hiba csak kezdetben van, ha egy kiscit jár a motor, akkor már megmarad alapjáraton is !
Bemelegedett motornál a gázadásokra reagál furcsán, nagyobb gázra torpan, fuldokolni kezd, ha visszaveszem, megy rendesen !A karburátorban van egy csomó apró vákum mozgatta gumi membrános szabályozó selep, no ezek a membránok már biztosan tönkrementek.
Vettem már felújító készletet a karburátorhoz, de még nem szántam rá magam, hogy neki lássak az operációnak.Üdv.
-
Batman2
őstag
A trabicsek már egy komoly felújitásra, átalakitásra szorulna, nehezen indul hidegen a motor, pontosabban, indul az azonnal, csak nincs alapjárata hidegen, ha meg gázt kezdesz nyomni, akkor 1-2 másodperc után el kezd "fulladozni", majd leáll a motor, csak apró gázfröccsökkel lehet üzemben tartani, amig hideg !!
És amig hideg a motor, vacakul reagál a gázadásokra és hamar "köhögni" kezd a mortor, ha kicsit visszaveszel a gázból, akkor megjavul és bár lassan, de gyorsulni kezd.
De melegen is ha nagy gázt adsz, akkor enyhén köhögni kezd és rosszabbul gyorsul, mint kevesebbel.Vagy karburátor felújitás, vagy központi injektorossá átalakitás kellene !
Üdv.
-
Batman2
őstag
Emberek !
Ki jön augusztusban a Trabant-Wartburg klub által szervezett nyári találkozóra ??
Én tervezem, hogy megyek, igaz nem a trabicsekkel, hanem az öreg w123-assal !Üdv.
-
Batman2
őstag
Elég érdekes kinézetű !!
Mire lehet képes,
koncepció autó, vagy ténylegesen megépitett ?Abban azért van kételyem, hogy hogyan lát ki rendesen a sofőr ettől a toronytól
, meg valahogy az a szélvédő is furcsa, ...mintha tejes lenne !
Persze ez lehet, csak számitógép grafika.Üdv.
-
Batman2
őstag
Szevasz
Járd be a környéketeket, biztosan találsz majd egy-kettőt egy-egy udvar mélyén, vagy a kertbe beállítva műemléknek !
Felénk előfordulnak.
Persze hogy kiállítási darabon kívüól mire jók az ilyenek, azt nem tudom, mivel szerintem alvázuk már nincs, mert kirohadf alóluk.
Esetleg használtautó hírdetést tudom még ajánlani, nagyobb eséllyel.
Üdv.:
-
Batman2
őstag
válasz
phillipi #139 üzenetére
Szevasz
Én is a vízpumpára tippelek, mert a miénkben is gyakran kellett cserélni és a jelenleginek is egy jellegzetes, csúnya, reszelős, kavaró, nyikorgó hangja van, de már évek óta működik benne, az eredeti sokkal halkabb volt, azzal alig hallatszott, hogy egyáltalán jár a motor alapjáraton !
Műhelyben is azt hallottam, hogy sok a baj a vízpumpával, gyakran tönkremegy, szivárog, és/vagy a csapágy megy szét !
A miénknek a karburátora gyenge már a sok gumi membrán már elöregedett és nem megy már rendesen a vákumos szabályzása, így nem kapcsol a szivató sem és bár indul a járgány hidegen is azonnal, de a felpörgés után hamar le is áll a motor !
Csak ha sűrű apró gázfröccsöket adok, akkor lehet üzemben tartani és ahogy egy picit melegedett a motor, már lesz alapjárata, nem áll le, de még nagyon gyenge.Vettem már egy karburátor felújító készletet, de még nem cseréltem ki az alkatrészeket, de valszeg még egy készlet kell, mert ebben nincsen benne minden és többféle készlet van.
Egyszer már szedtem szét a karburátorát, teljesen apró darabokra, megpucoltam mindent, de nyilván az említett problémák miatt nem lett lényegesen jobb.
Amúgy nagy az étvágya, városban 10 liter körül ezsik, de sajna országúton, hosszútávon is megeszi gyakorlatilag a 10-et.
Ha a karburátort sikerülne megfelelően felújítanom, és beállítanom, akkor minden bizonnyal javulna a fogyasztása, de a legjobba akkor lenne, ha központi injektort szerelnénk bele karburátor helyett, akkor vélyeményem szerint rendkívül takarékos autó lenne, a kicsi és jó motor és a könnyű karosszéria miatt !!!Sok sikert hozzá !
Üdv.:
-
Batman2
őstag
Bár nem a témához tartozik szorosan, de
azt meg tudja e nekem valaki mondani, hogy egy dízel piezo, gyútjásbeállító stroboszkóp jeladónak mekkora a jelszintje, hány V-otot produkálban csúcsban ??
Vagy legalábbis milyen tartományba esik, 1V alatt, vagy fölött ??
Üdv.:
-
Batman2
őstag
válasz
.Anakin. #134 üzenetére
No, ez engem is érdekelne !!!
Már én is gondolkodtam rajta, hogy a karburátort jó lenne egy központi befecskendezésre kicserélni !
Valamlyik régebbi, kicsi fiátnak van is ilyen, persze az kérdés, hogyan lehetne a kettőt házasítani ??
Lényegesen takarékosabb lehetne akkor a motor, feltételezem !
Üdv.:
-
Batman2
őstag
Szevasz
A wankel motor gépen igencsak 350-400 lóerő körül mozognának ebben a méret tartományban !
Igazából fogalmam sincs, hogy miért nem wankel motorokkal gyártják manapság a jágányokat, sokkal gazdaságosabb lenne, legalábbis a vásárlóknak, felhasználóknak,
de persze biztosan vannak gazdasági érdekek a háttérben, ahol nem jó az , hogy kevesebb alkatrész kell ehez a motorhoz (kevesebbet tudnak kihúzni az emberek zsebéből) és az sem jó az olajcégeknek, hogy kevesebbet fogyasztanak, bár ha az olaj ofgyására gondoluink, akkor igazából érdekük lenne, hogy minél tovább kitartson a készletük és az üzletük, de magas ez egy átlag emberi halandónak !Üdv.:
-
Batman2
őstag
válasz
JetiRulez #122 üzenetére
Én rögtön arra gondoltam, hogy a régi kétütemű motorral gyártják megint,
dehát naív gondolat, persze hogy négyüteművel, ha egyáltalán tényleg gyártják !Ha már négyüteművel, akkor legalább már egy különlegességgel, Wankel motorral gyártanák !!!
Nem tudom, miért nem fejlesztik tovább azt és miért nem térnek át minden autónál arra a motor típusra, amikor sokkal gazdaságosabb és ezáltal mindenképpen környezetkímélőbb kell legyen, ha egyszer dupla akkora teljesítmény leadására képes azonos űrtartalmú hagyományos, dugattyús motrral összevetve !!!
Elvégre a hagyományos motrokban való le-fel dugattyú mozgás és annak forgómozgássá való átalakítása rengeteg energiát emészt fel, ebből következik egy csomó fölösleges melegedés, stb.
és még egyszerűbb is, fele annyi alkatrészből áll, szóval szerintem mindenképpen megérné !!!
Üdv.:
-
Batman2
őstag
A dupla torku karburátor az mit jelent ???
Azt, hogy két torok van függetlenül egymnás mellett, amiből szívja a levegőt, és mindkettőben van fúvóka, aztán majd lejjebb egyesülnek.
Kéttorkú állítólag a Skoda 120-as és a Wartburg 653-as (kétütemű)vagy azt kell alatta érteni, hogy két szelep van a szívónyíilásban, a felsőt a szivató állítja az alsó pedig a gáz szabályozó ???
és ilyen a négyütemű trabanté,
szóval végülis az a kérdésem, hogy a trabicseké, melyik fajta ?
és a felső szelepnek, amit a félautomata szivató és egy bimetáll állít, annak hideginduláskor és meleg motornál hogy kell állnia, mikor van jobban nyitva ??
Valamelyik kismértékű zárásával lehet csökkenteni a fogyasztását, gondolom, ezzel a felső fojtó szeleppel ??????
Üdv.:
-
Batman2
őstag
Az biztos, hogy igazán a fapados, legalábbis különböző, a menet tulajdonságokat befolyásoló elektronikus extrák nélküli járgányon lehet igazán megtanulni, hogyan is kell vezetni és ragálni, különböző helyzetekben !!!
Még valamikor februárban figyeltem a városban sétálva, ahogy az uj trollijaink egyike ment az egyik utcán, amikor az a nagy hóesés vol és csúszós, jeges volt az út !
A sofőr nyomta neki induláskor, lámpánál, enyhén felfelé egy utcában, a kipörgés gátló pedig állandóan szusszant és visszavette a hajtást, mivel örökké megcsúszott a kerék egy kicsit !Nem sokat ér, e helyett sokkal finomabban lehetett volna szabályozni, pusztán az érzékeinkkel, minden elektronikus extra nélkül és aakor sincs csúszás és folyamatos a menet !
Nagybátyjámnak egy négyütemű trabicsekje van, nekem meg egy öreg W123-mas mercédeszem, egyiken sincs ilyen extra, csak az enyémen a fék és kormány szervó, de az ekkora autónál már el is kell menetbiztonságilag, de minen mechanikus, az én érzékeimre van hagyva és az én reakcióim szerint viselkedik, ezt szeretem !!!
És egyszer régen, valamelyik autós lapban láttam egy olyan cikket is, hogy "Az ABS-nél is van rövidebb fékút", szerintem is !
Üdv.:
-
Batman2
őstag
válasz
Vevőjelölt #114 üzenetére
Szevasz
Én karburátor felújitó készletet vettem négyezer valamennyiért !
Van még egy másik csomag is, abban kevesebb cucc van, az valami kétezer körül van.
Most nem emlékszem már, hogy ebben benne van e a 3 gumi tömitő lap, de valamelyikben tudom benne van, amit mutattak !Üdv.:
-
Batman2
őstag
válasz
Vevőjelölt #109 üzenetére
Értem, köszi az infót !
Üdv.:
-
Batman2
őstag
Ma kicserélték szervízben a vezérműszíjat és a vízpumpát !
Olyan 3 órás művelet volt, pedig tényleg dolgozott rajta a szerelő.
nagyon nehezen lehet hozzáférni és a szíjtárcsát és a vezérmű temgely tárcsáját is le kell venni, hogy hozzá lehessen férni a vízpumpához, de még a kerék dob belső falának alsó részét is ki kellett kissé hajlítani, hogy kivehessék a vízmpumpát.De még ez sem volt elég, az alső motortartó bakot is ki kellett a végén oldani, csak azután lehetett a motort annyira megemelni, hogy már könnyen ki lehessen venni azt a fránya vízpumpát.
Mondjuk a vízpumpa végűl úgy tűnt, hogy még üzemképes volt, de mindegy, ki lett cserélve egyúttal, viszont a vezérműtengely szimmeringjét is már ideje volt cserélni, mint kiderült, mert már kezdett olajos lenni kívül is.
Aztán vissza az új pumpa, a belső védő műanyag fedél, a vezérműtárcsa, majd a szíj, aztán bűvészkedés a vízpumpa csavarjaival, hogy megfeszüljön a szíj, majd vissza az ott levő műanyag takaró is, majd a külső műanyag fedő, utána vissza az első motor tartóbak, majd, hűtőre cső vissza, vízzel feltöltés és járatás, míg be nem melegszik teljesen, hogy nyisson a termosztát és levegőtlenedjen a rendszer.Remélem, egyhamar nem kell hozzányúlni !
Üdv.:
-
Batman2
őstag
Végülis szilikonos Tesla gyújtókábelt vettem.
A gyújtókábelek cseréje után kiderült, hogy a gyújtáselosztó sem stimmel, a motor, időnként döccent egyet és felfigyeltem egy apró pattanásra minden döccenésnél !A pattanás az elosztóházból jött, mivel a ház épp nemrég volt cserélve, így inkább a rotorra gyanakodtam.
Véletlen szerűen, időnként földelődött a rotoron keresztül a nagy feszültség és így kimaradt egy gyújtás.
Kicseréltem, és azóta teljesen rendben van !Szóval kuka volt már a gyújtókábel is, és a rotor is.
Üdv.:
-
Batman2
őstag
Most a vezérmű szíjat fogom cseréltetni a járgányon, állítólag meglehetősen bonyolult a trabant 1,1-nél ez a művelet és ajánlják, hogy vízpumpával együtt cseréltessen, az meg jó drága, így lesz vagy 22 ezer Ft.
Drágábbak az alkatrészei, mint az öreg 123-as mercédeszemhez !
Meglepő , hogy a szíjat semmi sem feszíti,csak a vízpumpával adnak neki egy kezdeti feszességet és kész, ha később lazul, semmi nem feszít utána !!!
Kész csoda hogy a 20 éves szíj még nem ugrott le a tárcsákról, vagy nem ugrottak át a fogak, legalábbis nem tudunk róla, hogy volt már cserélve, csak a vízpumpa, de az már vagy 3x is !
Üdv.:
-
Batman2
őstag
válasz
Vevőjelölt #103 üzenetére
Szevasz
Igen, köszi szépen az infót, szilikonos kábelt veszek !
A készletben 5 kábel van elvileg, tehát benne van a trafótól az elosztóig menő is.
Üdv.:
-
Batman2
őstag
Szevasz
Minden bizonnyal csereérett már valszeg.
Utánanéztem az áraknak, valami Magyar gyártmányú készlet (4db) mindössze 1200Ft, meg van tán német 2300Ft-ért, ennyit már mindenképpen megér !A vezérmű szíja is 18 éves a járgánynak, azt is ideje cserélni, nem is a kilóméter miatt, hanem tényleg a 18 év, az csak 18év, már gyenge repedezett lehet, az is valami 2300Ft körül van Febi márkában.
Olcsóbb, mint egy motorfelújítás, ha szakad a szíj és csattannak az alkatrészek !Üdv.:
-
Batman2
őstag
Ki mit tud, egy gyújtókábel mennyi idő alatt öregedik el ???
A trabicsekben 18 éves, az eredeti, és sokat vacakol a motor, nehezen akar menni, gyakran köhög és lefullad terhelésre, különösen hidegen, meg ha plusz gázt adok.
Üdv.:
-
Batman2
őstag
válasz
Vevőjelölt #96 üzenetére
Szevasz
Köszi az infót !
Üdv.:
-
Batman2
őstag
Szevasz
Én még azon törtem a fejem picit, illetve csak elvi szinten, hogy ha már karburátorról van szó, akkor esetleg lecserélném a trabicskbe a karburátort, vagy a motornak megfelelő wv polo motor, vagy esetleg egy régebbi fiát motor központi befecskendező egységére és akkor erősebb is lenne a motor, stabilabban is menne és kevesebbet fogyasztana, nem utolsó sorban környezetvédelmi szempontból is jobb kategoriába esne.
Mondjuk, ha ennek a motornak megfelelő wv polo motorjára szereltek valaha is központi befecskendező egységet, akkor az lenne a legegyszerűbb, csak át kellene szerelni a leömlő csövel együtt az egészet, bekötni az elektronyikát és kész !
Ha másik járgányét akarnám erre passzitani, akkor már lehet kisebb átalakítás kellen, és ki tudja, hogy viselkedne utána !?
A másik, hogy asszem a befecskendezős rendszernél már a kipufogóban is van valami gázérzékelő (tán az a lambda szonda), azt is be kellene utólagosan építeni, hogy a ketyere működjön.No, de térjünk vissza a realitások talajára, az egyik bótban azt mondták, hogy van felújító készlet, ami a karburátor gumi alkatrészeit, szelepeit és a tűszelepet tartalmazza, tán valami 4500-ért !
Az egész jó, egyelőre ez lesz, aztán majd valamikor aleszedem az egészet, szétdarabolom, és felújítom.Tényleg, a mai ladákban is már befecskendezés van !
Akár egy olyannal lehetne a Te motorodat is házasítani !
Lehet, nem lenne olyan bika, mint dupla wéber karbival, de nem is enne annyit és a régihez képest hozna a konyhára némi plusz lóerőt !Üdv.:
-
Batman2
őstag
Emberek !
Az a vacak félautomata szivató sehogysem akar már egy jóideje bekapcsolni, hiába járok el úgy, ahogyan az le van írva a hidegindításnál a kézikönyben !!!
(pedál lassan lanyom, felendeg, majd indítás)Gyanakodtam a karburátorban levő egyik mágneszelepre, hogy az nem kapcsol és az a szivató, az adja a plusz üzemanyagot, de kiderült, az csak a plusz alapjáratot szolgáltatja, amíg teljesen be nem megelszik a motor !
A szivató az valamelyik kis gumimembrános, vákuumos idétlen szelep által kapcsolna be, ahogy értettem a leírást, de azok a gumimemránok már elég ramaty állapotban látszanak, mikor tavaly szétszedtem az agész karburátort.
Szerintem azok nem működnek már, ahogy kell és azért sem kapcsol.
Tudja e valaki, hogy lehete e ilyen membránokat kapni egyáltalán négyütemű trabanthoz, vagy wartburghoz esetleg ???
Illetőleg a másik jelensége, hogy melegedeőben levő motornál, ha elkezdek vele gyorsítani, akkor elkezd fulladozni a motor, mihyest visszaveszem a gázt kicsit, rögtön rendesebben megy, szóval gyak nagyon enyhe gáztöblettel gyorsul, lassan, különben rángatni és fulladozni kezd !!!
Van valami pumpa, ami benyom plusz üzemanyagot mikor erősebben gyorsítunk és lehet, hogy az túl nagy cseppekben csomja be, vagy valahogy nem porlad el !!!
Ki mit tud erről ???
Annyit tudok még, hogy valszeg ez a pumpa nyomja be akkor is az üzemanyagot, mikor hidegindítás előtt lenyomom és felengedem a gázpedált, ezt láttam a saját szemmemmel, de az nem porlasztva nyomta be, csak egysezrűen bepisilte a benzint !!!
Nem tudom, hogy ez így megfelelő e, vagy annak köd formájában porlasztva kellene azt beadagolnia ??
Üdv.:
-
Batman2
őstag
válasz
Vevőjelölt #89 üzenetére
Érdekes cikk, köszi !
Üdv.:
-
Batman2
őstag
Keverék olajozású ???
Mint a kétütemű ??
A belinkelt járgánynál nem ez van írva, csak sima 95-ös ólommentes, asszem.
Szóval a mai Wankel motor, az már kicsit másfajta lehet, vagy akkor van több változata is.
Majd még bővebben beleolvasok, ha lesz időm.
Köszi az infókat !
Üdv.:
-
Batman2
őstag
Szevasz
A kétütemű sokkal igénytelenebb és egyszerübb, mint a négyütemű, igaz kisebb a teljesítménye és a max. sebessége is, meg a gyorsulása is.
A kétüteműnél fontos a keverék, de aki ilyet vesz, nyilván tudja, 1 rész kétütemű motorolaj és 40 rész benzin az arány (pl. 0.5l olaj, 20l benzinben elkeverve)Egy négyütemű járgánynál, legyen az trabant, vagy bármi más, azonnal cserélni kell a motorolajat és légszűrőt, üzemanyag fő és előszúrőt ahogy valaki megvesz egy használtat, mivel nem tudhatja, hogy mennyi van már bennük, és milyen minőségűek (voltak anno) !
Ezen túl, egy négyüteműnek már rendszerünt vízhűtése is van, ami további probllémákat is felvethet, folyások, dugulások, stb. nem árt ott is körülnézni, és akár vizet is cserélni, márcsak azért is, mivel ki tudja, hogy a benne levő mennyire fagyálló pl. !
Aztán a gyertyákat sem árt megnézni, minimum egy pucolást és hézagbeállítást megérdemelnek, de lehget, hogy érdemesebb egyből valami középkategóriás újakra beruházni, mivel azoknál sem lehet tudni, hogy mennyi van bennük, csak ha kivette valaki és alaposan szemügyre veszi azokat. Ez a kétüteműre is érvényes !
Kétüteműnél legfeljebb pótmotort tudnék javasolni, bár azok, ha beindulnak, üzemképesek, akkor mennek, sok probléma nem lehet velük.
A négyüteműnél sincs sokkal több javaslatom pótalkatrész terén, csak a szokásos négyütemű kellékek, mint egy liter tartalék motorolaj (bár nem szokott kelleni), és vagy egy 5 literes flakonyi ioncserélt víz, a hűtő esetleges utántöltésére és esetleg még tartalék gyertya.
Természetesen minden autó kelléke az emelő, kerékkulcs, nem lejárt szavatosságú elsősegély doboz, elkadásjelző 3szög, pót ízzókészlet és pót biztosítékkészlet.
Ezek meg kell legyenek, részben mert kötelező, részben mert gondos autósnak, az apróbb, de annál kellemetlenebb problémák megelőzéséhez ajánlott.Továbbá nyilván nem legyen a kiszemelt járgány láthatóan törött, össze-vissza kóklányolt és az elektromos hálózata sem legyen láthatóan barkácsolt, különben meglepetések sorozatában lehet része a figyelmetlen vásárlónak !
Úgy kb. ennyi jutott eszembe hírtelen.
Üdv.:
-
Batman2
őstag
Szevasz
Köszi szépen az infót !
Nem semmi ez a járgány, de azért már a nagyobb teljesítmányre kihegyezett motor esetében a nyomaték kárára ment a dolog, annak kisebb a nyomatéka !
Szerintem nem érné meg a nagyobb teljesítményűt megvenni, igaz, annak kiegyenlítettebbek a segesség fokozatai.A Wankel motor az, igaz, amelyiknél két dugattyú működik egymással szemben egy darab hengerben, időben kicsi eltéréssel egymáshoz képestés és a két dugattyú egymáshoz legközelebbi állása az égéstere a motornak ?
Üdv.:
-
Batman2
őstag
válasz
Vevőjelölt #70 üzenetére
Nem rossz, tanulságos !
Én hírtelen arrag gondoltam volna, hogy a lemezek részben elrohadtak és összetorlódtak a csőben, az okozza a dugót, de erre nem gondoltam, hogy a lyukak betömődhetnek !!
Sokat mentél a jágánnyal városban ??
Vagy csak ott mentél vele ?Amúgy nekem már jó ideje egy olyan gondom van, hogy a trabicsek félautómata szivatója szabadnapos és eszibe sincsen működni.
Gondoltam, hogy utána búvárkodok a villanyhálózatban, hogy is van bekötve és mi vezérli, aztán hogy ezekből hol lehet a hiba.
Maga a szivató mágneszelep az működőképes a karburátorban, mert azt próbáltam elmúlt télen, mikor kiszereltem és szétszedtem a karburátort.
Végül arra gondoldoltam, hogy mivel sosincs rá időm, hogy végigbogarásszam az egész elektromos hálózatoto és a trabicsekhez nem találtam kapcsolási rajzot (bár gondolom, hogy a wartburgé gyak. ugyanaz), bépítek egy kapcsolót a műszerfalba, úgyis van még plusz hely rajta és közvetlen adom a +12V-ot a mágnesszelepre, kézi kapcsolásúvá teszem a szivatót.Egyébként nemrég gyújtáselosztó kupakot fedelet kellett cserélnünk, mert teljesen elporlott benne a szén, sőt még a műanyag is megrepedezett körülötte !
Viszont még így sem tökéletes a gyújtás, gyorsításkor előszeretettel kezd rángatózni, köhögnia a motor, pedig a vákuum csőveket is ellenőriztem a gyújtáselosztón, kéne mennie az előgyújtás szabályozásnak.Mi lehet vajon még a probléma ??
Üdv.:
-
Batman2
őstag
No, semmi átalakítás, felújítás mostanában ??
Vagy csak renoválás, karbantartás ? -
Batman2
őstag
Hi
A hetekben épp a járgányban búvárkodtam és észrevettem, hogy az akkutól jövő egyetlen test kébel kiséé lötyög a rögzítésénél !
Azt már korábban is észerevettem, hogy kicsit villog a stop és a helyzet lámpa is, ha megy az index, tudtam, hogy testelési probléma van, csak azt nem tudtam, hogy hol.
Szokásom szerint megmozgattam a vezetékeket és így derült ki.
Azóta gyak. teljesen rendesen megy a motor és az üzemanyagszint jelző is stabilan jelez, nem függ a lámpától be vagy kikapcsolt állapotától, hogy mennyit mutat !!
És a fényszórók is fehérebben világítanak.Nagybátyjám szerint kezdettől fogva vacak volt az üzemanyagszintjelző, szóval lehet, hogy eleve, csak összedobták a csatlakozásokat, aztán idővel még kissé el is korrodált, pláne, hogy nem is volt stabil az érintkezés, volt is a csatlakozókon, meg az alátéten berágódás.
Szóval nem árt ilyesmikre sem figyelni !
Üdv.:
-
Batman2
őstag
Szevasz
Én a 123-as mercihez a Unxinál, Bárdinál, Láng és talán még egy-káét kisebb cégtől szereztem meg a dolgokat !
Gyak. volt minden, pár cucc nem, de azt valahogy majd csak megoldja a karoszszériás.
Szerintem nézz te is szét, mindegyiknek van honlapja, aztán nézegetsd meg és hátha lelsz dolgokat, ami kell, aztán már csak be kell menned egy jobb bótba és megrendeletetni a cuccot.
Üdv.:
-
Batman2
őstag
Hi
Ki mit tud arról, hogy a repülőgép motorokon kívül voltak e más fajta injektoros kétüteműek ??
Érdekes lenne egy elektronikus befecskendezésű, kétütemű motor !
Üdv.:
-
Batman2
őstag
Hi
A hétvégén szombat és vasárnap délután is több órán át szereltem a trabicsek fékjét.
Egyrészt végre le lett cserélve benne a régi, ki tudja hány éves folyadék, másrészt próbáltam volna légteleníteni, mert eléggé rugós volt a pedál és nagyon erőssen meg kellett nyomni, hogy fogjon.
A totális folyadékcsere végül sikerült, dfe a légtelenítés, akáhogy igyekeztem, még mindíg nem tökéletes, mert, bár jobb a fékhatás, még mindíg messze nem az igazi.Mondjuk már nagyon koszos volt, és még most is az a fécső rendszere, valszeg az lenne a legjobb megoldás, hogy darabokra szedem az egészet, minden darabját belülről átsúrolom, összerakom, majd feltötöm és ismét légtelenítem, akkor már talán tényleg jól menne.
Valszeg ugyanez vár rám a sajátomnál is, mert annak is már nagyon mocskos a fékfolyadéka és ki tudja, hogy mikor volt cserélve, stb.
Amúgy lehet, hogy eladásra kerül a járgány, mert nagybátyjám gondolkodik egy másik járgányon, egy ismerőse ajánlgatja neki nagyon.
Mondjuk tényleg jó ajánlat csak sajnálom a trabantot.Már a szivemhez nőtt az is, hogy én szervizelem, meg mostanában sokat si mentem vele, meghát mégiscsak kiskorom óta, 17 éve nálunk van, a második új autónk volt, a kétütemű trabant után.
Üdv.:
-
Batman2
őstag
válasz
Vevőjelölt #56 üzenetére
Szevasz
Részben már átnéztem, bár a trabantnál nincs a karburátor annyira részletesen leírva és nincsenek beállítási leírások, de a vartburgnál leírtak sokat segítenek, és mivel teljesen ugyanolyan a két járgánynak a karburátora (esetleg utóbbié kicsit nagyobb), így minden infó felhasználható !
Máris több dolgot értek már és világosabb az egész !
Üdv.:
-
Batman2
őstag
válasz
Vevőjelölt #56 üzenetére
Nem rossz, hátha nekem is sgeít majd valamit !
Majd megnézem bővebben, egyelőre csak elmentettem magamnak. -
Batman2
őstag
Szevasz
Lehet, hogy igazad van, nem találtam még igazán használható infót erről, még mindíg !
Az tény, hogy a szívótorokban létrehozott vákumban szerepe van, mert minél jobban zártabb, annál nagyobb a vákum, ez szükséges lehet biz, vákummal vezérelt dolgoknak és annál erősebben szívja az üzemanyagot is.
Ha valaki egy kicsit is mélyebben bele szeretne ásni a dolgok mélyére, akkor máris problémákba ütközik, mert nincs elég/megfelelő infó.
Üdv.:
-
Batman2
őstag
Hi
Éppen most akartam kérdezni kicsit a karburátorról, de akkor ezek szerint másnak sincs sokkal több infója ??
Szóval azt nem teljesen értem, hogy mi pontosan a szerepe annak a légterelő, levegő szívás csökkentő lemeznek, ami még a gyorsító szelep előtt van ??
Tán, mintha azzal állítanák be a pontos 16:1 arányú keveréket ?
Szóval a trabicsekben is van egy ilyen és nem fix a lemezke, hanem a szivatóhoz tartozó egyik rész hőmérséklet függően állítaná annak a lemezkének a helyzetét, vagyis a beszívott levegő mennyiségét !
Jó lenne tudni, hogy hidegen és meleg motornál hogy kell álljon ??
Hidegen esetleg kevesebb levegő kell és melegen pedig közel teljes nyílás/levegő mennyiség ??
Ki tud valamit erről ??
Üdv.:
-
Batman2
őstag
Szevasz
Ha trutyis, akkor egy kis pucolás biztosan segít,
vagy a tűszelep pucolása, szabályozása, cseréje !Ennek nem volt különösebben trutyis, eltekintve egy két kisebb résztől, csak azok a vékony vákum járatok nagyon kérdésesek, hogy működnek e, nem értem igazán, hogy vékony dróttal is miért nem tudtam átjárni a furatokat ??
Ha csak nem van benne valami szelep is . . ., bár akkor azt meg illene valahogy szétszedhetővé is tenni. . .,
sőt, valahogy bele is kellett tenni !!??Ez a félautómata szivató szabályozás továbbra is homályos számomra, nem igazán tudok rájönni a működésére, vagy lehet sejtem, de valamiért sohasem kapcsol. . .
No, majd még ha időm lesz, vizsgálódom még, még van egy két tisztázásra váró rész, pl. egy drót, ami a gázkarhoz megy és úgy tűnik, hogy egy kapcsoló és akkor kapcsol, ha visszaért alapjáratra a kar.
Hogy ez mit befolyásol az elektronikán, még nem tudom, de addig próbálgatom, míg kiderítem !
Gondolom, a régebbi Ladába még nem tettek ennyi elektronikai kütyüt,
annak milyen a szivató szabályozása ?Üdv.:
-
Batman2
őstag
Hi
Újabb mozzanat az eredeti témában !
Tegnap rávettem magam és kiszereltem a járgányból az egész karburátort és szétszereltem darabokra.
Mindent átpucoltam, kivéve egy két apró vákuum furatot, amit még vékony dróttal sem tudtam megpiszkálni.
Fogalmam sincs, hogy azok tiszták e, vagy sem.Aztán még este össze és visszaszereltem, nem maradt semmi bónusz alkatrész !
És láss csodát, még be is indult a járgány, szerencsére nem sikerült elrontanom.
Sőt, egynletesebben megy a motor, alapjáraton is majdnem teljesen egyenletes a fordulat, igaz a húzása, most sem javult sokat, de legalább nem kezd el fulladozni, köhögni gyorsításkor !
A fogyasztását még nem tudom, hogy mennyire és merre változott, változott e egyáltalán, de remélem, hogy kicsit kevesebb lesz.Amúgy városban vagy 9.5-öt evett eddig !
Hát ez bizony elég sok.
Üdv.:
-
Batman2
őstag
Szevasz
Én még nem ralliztam, eddig csak gokartot próbáltam, egyszer.
Biztos nem rossz az sem, de én csak addig szeretm hajtani a járgányt, ameddig nekem jól esik és még biztonságosnak érzem, a ralli meg ugye nem igazán erről szól, mivel így nem igen lehetne sokat elérni.
Az elektronikai átalakítások, és a járgányokon való ilyen-olyan átalakítások, azok már érdekesebbek számomra, szivesen ügyködök, alkotok újat és az elektronika amúgy is az egyik hobbim !
Üdv.:
-
Batman2
őstag
Hi
Én jelen pillanatban a trabant 1.1 félautómata szivatójával szívok, mert hogy szétszedtem azt a hűtővíz melegítette egységet, ahol van egy spirál, ami nyilván hőre méretét változtatja és az szabályoz egy kart, ami bemegy a karburátorba.
Namost a spirált visszaraktam, így is, úgy is, de sehogysem akar rendesen kapcsolni az a szivató.
Egyik állásban iszonyú alacsony alapjárata lesz a járgánynak, amúgy stabilan megy, ha beindult, a másik végállásban pedig, magasabb, de köhögős lesz a hideg járása !Mondjuk az biztos, hogy a járgány 17 éves, a karburátor is mundenestől és még csak pucolni sem volt szétszedve, ha gyosítok vele, akkor gyakran enyhén érződik rajta hogy fulladozva, kicsit rángatva gyorsít, feltételezem, hogy a gyosító fúvóka már szutykos, netán kopott lehet és nem megfeleleő a porlasztás, beköpi a gyertyákat.
Amúgy épp múlthéten cseréltem benne gyertyáka, azóta sokkal jobban megy, alőtte már nagyon vacak volt, igaz, el is voltak már meglehetősen égve a gyertyák, amellett, hogy kormosak is voltak többnyire.
Szóval gyanakszom, hogy a szivatóval is valami hasonló van, koszos lehet a fúvóka és nem porlaszt rendesen, vagy nem is kapcsol, szintén kosz miatt.
Tervezem, hogy leszerelem és szétszedem az egész karburátort, csak az legalább egy egész napos meló, reggeltől estig.
Amúgy a hűtőjének az egyik csonkja is meg van repedve, vettem már másik hűtőt hozzá, de amíg nem megy rendesen a motor és időnként rázkódik, addig nagybátyjám szerint nem érdemes cserélni, mert annak is szétrázhatja a csonját.
Az oda vezető cső is marha kemény gumi, azon is gondolkodunk, hogy kicseréljük egy 123-as merci, sokkal puhább hűtő csövére, vagy legalábbis valami flexibilis szakaszt ikatatunk bele.
Van valakinek hasonló tapasztalata ?
Üdv.:
-
Batman2
őstag
meglátjuk (a vak is ezt mondta. . ., de azért ez biztosabb annál !
)
Tudom, kevés már a kétütemű járgány, de ezért vannak még azok is, sőt külön klúbjuk is van és vannak azért még négyütemű változatok is, viszonylagosan nagy számban.
És ha minden hilyeségnek topicot nyitnak, ekkor ez mindenképpen maradhat, mivel azért ennek van/lesz némi szakmaisága is, már hogy a hardvernél maradjunk és a fáradtgőzbe meg untig belefér.
-
Batman2
őstag
Üdvözlök mindenkit !
Gondoltam, hasznos lehet, ha ezen járgányok terén is közzé teszik mindenki azon információit, mely mások számára is érdekes, fontos lehet és segíthet másoknak is !
Elsőre, van a családban egy négyütemű Trabant (Trabant 1.1), amit én szoktam főként szerelgetni, és kitapasztaltam már ezt-azt a szerelgetések során.
Innen jött az ötlet, hogy ezeket meg lehetne oszatni másokkal is, hátha hasznos lehet, és mások is mgoszthatnák hasonló tapasztalatatikat.
De szervíz, alkatrész és minden egyéb információ is bizonyára hasznos lehet mindenki számára, szóval aki ilyen infókkal rendelkezik, vagy bármi, érdemleges hozzászólnivalója van a témával kapcsolatban, ne habozzon, írja meg !
Üdv.: Batman2
Új hozzászólás Aktív témák
- Robot fűnyírók
- SSD kibeszélő
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Filmvilág
- sziku69: Szólánc.
- Háztartási gépek
- S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Nők, nőügyek (18+)
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 11400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT Rampage SHIVA Zalman 600W
- ASUS RT-N12+ 300Mbps router
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest