Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2014-05-07 21:30:55

LOGOUT.hu

Ismert ventilátor gyártók termékeinek adatlapjai:

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#1301) tornas válasza Dyraxx (#1299) üzenetére


tornas
őstag

Hi!

Lehet, hogy szorul a ventid a kenés hiánya miatt. Vagyis egy kis kenés is segíthet. De ha nem, akkor csere.

Az általad javasolt Coolink helyet inkább ezt rakd bele:

Jamicon KF1225H1HR-R
HTLS csapággyal, adatai - RPM: 2200; CFM: 80,5; dB: 38,5; motorerő: 0,35 A, indítófesz: 5 V.

A LOMEX-nél 1120 pengő körüli az ára. A halkság egyébként egy szubjektív dolog. Szerintem így sem lesz hangos a jövendőbeli Jamicon venti a tápban, mert a konfigod nem egy nagy áramkajás.

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#1302) Dyraxx válasza tornas (#1301) üzenetére


Dyraxx
tag

Hali, köszi a választ,

Lehet, hogy szorul a ventid a kenés hiánya miatt. Vagyis egy kis kenés is segíthet. De ha nem, akkor csere.

Hmm. nem próbáltam ezt a kenéses dolgot, mivel kell kenni ezeket?

A fordulatszám egyébként szerintem állandó lenne, mert régi táp és nem tud ilyen teljesítményarányos működést szerintem. Ha pedig így van, akkor elég hangos lesz ez a hűtő amit ajánlottál.

(#1303) draff válasza Dyraxx (#1302) üzenetére


draff
aktív tag

Lehet kenni műszerolajjal (varrógép-olaj), de az csak ideig-óráig marad benne a csapágyban. Aztán lehet még kenni valami sűrűbb gépolajjal (autós motorolajok), ami talán valamivel tovább tart, de az sem igazán az igazi. A szinterbronz anyagú siklócsapágyaknál talán elmegy ...

De ha már valamennyire szét van szedve, meg lehet kenni vazelinnel vagy valamilyen általános gépzsírral.
Ám sohasem étkezési sertés- vagy hasonló szerves (növényi vagy állati eredetű) zsírhülyeségekkel!
Azok ugyanis idővel lassan oxidálódnak (avasodnak) és mindenféle szerves savakat termelnek, amitől aztán teljesen tönkre megy a tengely! A csapágy anyaga még kibírja valahogy, de amikor a tengely elkezd "kiszőrösödni", akkor előbb-utóbb úgy megszorul, hogy ihajj ...

(#1304) tornas válasza Dyraxx (#1302) üzenetére


tornas
őstag

Csapágyzsírral. :K

Ami pedig a venti fordulatát illeti: szerintem a tápod is a terhelés függvényében szabályozza a ventilátora fordulatszámát. Így kis terhelésen az általam javasolt venti sem lesz túl hangos, mert nem fog a legmagasabb fordulaton pörögni. A zajértéket meg mindig a legmagasabb fordulatra közlik le.

Akkor módosulhat a helyzet egy kicsit, hogy ha a tápegység a terheléstől függetlenül, mindig max. fordulaton pörgeti a ventilátorát. Ritkán, de ilyen tápegység is van.

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#1305) Sarkadi


Sarkadi
tag

FSP Hexa 400W-os tápban szeretnék ventit cserélni, mivel már csak ennek van hangja a gépben és elég bosszantó tud lenni. Elég lenne szerintetek a jelenleg ház oldalán lévő 12cm-es Coolink 850RPM-en üzemelő venti?

Erről lenne szó: [link]

(#1306) tornas válasza Sarkadi (#1305) üzenetére


tornas
őstag

A tápodban valszeg Yate Loon ventilátor van: D12SM-12 típusú, 120mm x 120 mm x 25 mm-es, 1650 RPM-es, 70.5 CFM légszállítással valamint 33dBA legnagyobb zajszinttel.

A 850 RPM-es Coolink ventilátor gyenge ehhez a táphoz. Meg aztán ez inkább egy házhűtő.

A mostanában hangoztatott Hexa tápok ventijének a hamar történő zajosodása mögött én a gyárilag kevés - szinte semmi - mennyiségű kenőanyag jelenlétének tudom be.

Ventilátorajánlás helyett javaslom, hogy először kend meg a ventilátorod csapágyát! Hogy hogyan?! Arra csak itt rengetegszer le lett írva, hogy mi a teendő, sőt néhány sorral, max. néhány oldallal visszább is írtunk róla. Nem nagy dolgok ezek. :N

Ha ez nem válik be, akkor tárgyalhatunk a cseréről! :K

[ Szerkesztve ]

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#1307) Sarkadi válasza tornas (#1306) üzenetére


Sarkadi
tag

Köszönöm, csak érdeklődtem efelől, a kenőanyagozást pedig kipróbálom mindenképp! :R

(#1308) Dyraxx


Dyraxx
tag

Akkor módosulhat a helyzet egy kicsit, hogy ha a tápegység a terheléstől függetlenül, mindig max. fordulaton pörgeti a ventilátorát. Ritkán, de ilyen tápegység is van.

Ezt írtam, hogy ilyen a tápom. Ennek a függvényében egy 800 rpm-es venti elég-e vajon?

(#1309) Algol válasza Dyraxx (#1308) üzenetére


Algol
senior tag

Jó lenne tudni valamit a tápegységed eredeti ventilátoráról: legalább a légszállítás, a statikus nyomás és az áramfelvétel adatait. Enélkül nehéz megfelelő ventilátort ajánlani.

A SWIF2-1200 légszállítása 60,4 m3/h = 35,5 CFM és minthogy ez egy házhűtő ventilátor, ezért a tápegységbe beszerelve még ennél is kevesebb levegőt fog szállítani. Kicsi áramfelvétele (0,05 A) szintúgy alkalmatlansága mellett szól.

Nézd meg a tápegységekben gyakran alkalmazott Yate Loon D12SH-12 (120x120x25) ventilátor adatait:

88 CFM, statikus nyomás: 2,57 mm-H2O, áramfelvétel: 0,3A, zaj: 40 dBA.

Ettől gyengébb ventiket csak a nagy hatásfokú, kevésbé melegedő tápokba szerelnek. Természetesen a YL nem szokott állandóan maximális fordulatszámon dolgozni, a tápegység szabályozza a fordulatszámát.

Ha a tápegységed képtelen a ventilátora fordulatszámát szabályozni, akkor azt javaslom, hogy vegyél egy

Jamicon KF1225_1HR01 (120x120x25)
80,5 CFM, 3,6 mm-H2O, 0,35A 38,5 dBA, Long Life HTLS Bearing ventilátort.

Ez olcsó, a Lomex-ben csak 1.120 Ft. Ha a tápegységed nem szabályozza a ventilátor feszültségét, akkor ez mindig maximális fordulatszámon fog pörögni, ami hangos lesz.

A fordulatszám csökkentésére egy előtét ellenállás beépítését javaslom a ventilátor egyik vezetékébe. Ennek értékét kísérletileg kellene meghatározni.

Ha erre nem vagy képes, akkor kész megoldást is tudok ajánlani, de jóval drágábban:

Enermax T.B.Silence Manual Series UCTB12A (120x120x25)
71,25 CFM, stat.nyom: 1,676 mm-H2O, 0,3A, 18 dBA, 100.000 óra MTBF, Twister Bearing

Ez (csak a Manual Series) tartalmaz egy beépített potmétert, amivel leszabályozhatod a fordulatszámát, bár ez maximális fordulatszám mellett is halk.

Üdv: Algol

(#1310) Algol válasza Dyraxx (#1308) üzenetére


Algol
senior tag

Nem tudom hogyan csinálod, de eléggé idegesítő, hogy üzeneteid egyetlen sorban, alattuk tolókával jelennek meg. A sortörésekkel kapcsolatos a dolog. Próbálj meg változtatni rajta!

Üdv: Algol

(#1311) draff válasza Algol (#1309) üzenetére


draff
aktív tag

"A fordulatszám csökkentésére egy előtét ellenállás beépítését javaslom a ventilátor egyik vezetékébe. Ennek értékét kísérletileg kellene meghatározni."

Az nem bonyolult egy kissé? Mert mindenképpen számolni kell az átfolyó áram teljesítményével, stb.
Oszt akkor még az ellenállás is melegíti az összcuccot.

A ventik többnyire 12 V-osak.
Mi lenne akkor, ha egy 9V-os stabkockán át kapná meg a naftát? Lassabban (és jóval csendesebben) forogna.
Ha pedig a középső /negatív lábát/ néhány diódával megemeljük (0,65V/dióda), továbbá a környező hőmérséklet méréséhez is felhasználjuk, akár szabályozhatna egy kissé. Csak akkor nem a 9V-os, hanem egy 5 vagy 6V-os stabkockát kell alkalmazni ... és kikisérletezni a nagyon megfelelőt.

[ Szerkesztve ]

(#1312) Dyraxx


Dyraxx
tag

Jó lenne tudni valamit a tápegységed eredeti ventilátoráról: legalább a légszállítás, a statikus nyomás és az áramfelvétel adatait. Enélkül nehéz megfelelő ventilátort ajánlani.

A tápom már nincs fent a gyártó honlapján, a táp új verziója ez:
http://www.spire-corp.com/main/product_detail.asp?ProdID=1362

Sajnos a ventiről nem sokat írnak ha pedig ők sem tudják, akkor én még annyira sem. :(

[ Szerkesztve ]

(#1313) draff válasza Dyraxx (#1312) üzenetére


draff
aktív tag

APA!
Nem tudom hogyan csinálod ezt a csúszkás "beidéző ablakot", de kurvára idegesítő.

(#1314) Algol válasza Dyraxx (#1312) üzenetére


Algol
senior tag

Amikor azt írtam, hogy "jó lenne tudni valamit a tápegységed eredeti ventilátoráról", akkor arra gondoltam, hogy nézd meg a tápodban levő ventilátor címkéjét, azon ott a típusszám és a gyártó.

Igazából nem fontos, mert az általam ajánlott két venti bármelyike jó lesz. Persze indító posztodban olyasmit írtál, hogy a SWIF2-es vebti elég drága, akkor igazából az Enermax T.B.Silence Manual Series nem nagyon jöhet számításba, mert ~4.000 Ft az ára. Igaz ez kész megoldást ad a fordulatszám változtatására, beépített potmétert tartalmaz, csak tekerni kell és egyébként is halk.

A másik olcsóbb, Jamicon KF1225 ventilátor fordulatszámának csökkentéséhez némi barkácsolásra van szükség. Tudok erre többféle teljesen korrekt megoldást, melynek alkatrész igénye a 'deluxe' kivitel esetén sem lesz pár száz forintnál több. De ez részedről némi jártasságot igényel az ilyesfajta munkákban és szerszámok is kellenek hozzá.

Ha jelzed, hogy benne vagy egy ilyen buliban, akkor leírom majd a kapcsolást.

Üdv: Algol

(#1315) Algol válasza draff (#1311) üzenetére


Algol
senior tag

"Az nem bonyolult egy kissé?"

Ez csak egyetlen alkatrészt igényel. A kísérletezés a szükséges ventilátor fordulatszám beállításához kell, ami az általad javasolthoz is szükséges, ahogy magad is írtad.

"Oszt akkor még az ellenállás is melegíti az összcuccot."

És ha nem ellenálláson, hanem a stabilizátor IC-n esik a feszültség, akkor az nem ugyanúgy melegít?

"Ha pedig a középső /negatív lábát/ néhány diódával megemeljük (0,65V/dióda), továbbá a környező hőmérséklet méréséhez is felhasználjuk, akár szabályozhatna egy kissé."

Tényleg csak egy kissé. Ha diódánként hozzávetőleg -2,2 mV/°C hőmérsékleti együtthatóval számolunk, akkor 3 diódával már akár 6,6 mV is növelhetjük °C-onként a kimenő feszültséget, mondjuk 50 °C-os hőmérséklet növekedés esetén, már 0,33 V-tal több feszültséget kapna a ventilátor. :K

Teljesen korrekt feszültség szabályozást lehet megvalósítani egy emitterkövetőként használt tranzisztorral, egy potméterrel, egy ellenállással és esetleg egy védődiódával. Ezzel egyenértékű lehet az LM 317 + potméter + esetleg egy-két nagyfrekis gerjedés elleni kerámia kondenzátor.

Ezt mi mind tudjuk, a kérdés csak az, hogy a segítséget kérő mit tud ezekből összeszerelni, lehet egyetlen ellenállás beforrasztása is megoldhatatlan feladat számára.

Üdv: Algol

(#1316) Dyraxx


Dyraxx
tag

Sajnos ma szolgálatban vagyok, így nem tudom megnézni a ventit, de az biztos, hogy a címkéjén is a Spire név állt. Ha ezen kívül volt típusszám is írva rám akkor azt holnap beírom ide.

(#1317) tornas válasza draff (#1313) üzenetére


tornas
őstag

Gondolom, így csinálja valahogy! Most megpróbáltam a "programkód" gombbal a hozzászólás írásakor. Mindjárt meglátjuk, hogy milyen. Talán jó lesz így...

Úgy látom, hogy sikerült... :))

[ Szerkesztve ]

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#1318) Dyraxx


Dyraxx
tag

Azért raktam programkódba az idézetet, mert egyszerűen sehol nem találtam a [quote] taget, és ez állt a legközelebb hozzá.

(#1319) tornas


tornas
őstag

Egy kis info arról, hogy mit is jelent a "statikus nyomás", mint fizikai jellemző a ventilátoroknál.

What is Static pressure?

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#1320) draff válasza tornas (#1317) üzenetére


draff
aktív tag

Hát nem lett jobb! Ugyanolyan idegesítően szar.

(#1321) Dyraxx


Dyraxx
tag

a ventim matricája:

Spire
Sleeve bearing
RoHS
12V
www.spirecoolers.com

ennyi van rajta.

(#1322) Dyraxx válasza draff (#1320) üzenetére


Dyraxx
tag

Hát nem lett jobb! Ugyanolyan idegesítően szar.

51lala

Esetleg nyújts be egy petíciót a fórum üzemeltetőinek, hogy pótolják a 20 éves lemaradásukat és tegyék lehetővé 2013-ra, hogy a fórumon lehessen szöveget beidézni...

(#1323) tornas válasza Dyraxx (#1322) üzenetére


tornas
őstag

Egy szöveg valahonnan történő bemásolásához nem kell semmiféle gomb a PH!-en a hsz írásakor. Egy sima copy-paste, vagyis kijelölöd a szöveget valahol (pl. valakinek a hsz.-ben) copy-zod -->másolod és végül beilleszted (-->paste) pl. a hsz.-ed írásakor magába a hozzászólásba.

Elsőre ennyi lenne...

De a másolt (idézett) szöveget célszerű elválasztani valahogy a saját írásodtól. Én idézőjelet és a "Dőlt" gombot használom. A gomb használata előtt is ki kell jelölni azt a mondatot, amit dőlten szeretnél látni. :o

"Én pl. így csinálom az idézést ..."

Javaslom a súgó elolvasását is.PH! súgó

[ Szerkesztve ]

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#1324) Algol válasza Dyraxx (#1321) üzenetére


Algol
senior tag

Hát ettől nem lettünk okosabbak.

Ha a tápod nem képes szabályozni a ventilátora fordulatszámát, az mindig 12 V-ról, maximális fordulatszámon megy, akkor én a már előzőleg említett olcsó Jamicon KF1225 ventilátort szerelném a tápba és ellátnám egy kézi fordulatszám szabályozási lehetőséggel.

Ez úgy nézne ki, hogy egy potmétert szerelnék a tápegység hátsó oldalára, a tengelye állna ki, rajta egy tekerőgomb lenne. Belül kellene még egy tranzisztor, egy ellenállás, esetleg egy dióda és egy kondenzátor. Ezután a potméter tekerésével változtathatnád a ventilátor fordulatszámát. A kiáramló levegő hőmérséklete alapján kísérletileg beállíthatnád a megfelelő fordulatszámot.

Ennek megvalósításához némi jártasság kell a szerelési munkákban. Ki kell tudni választani a potméter helyét, hogy ne legyen nagyfeszültségű alkatrész hozzá túl közel. Ki kell tudni fúrni a tápegység dobozának hátulját, lyukat kell készíteni a potméter tengelyének, meg az elfordulás ellen rögzítő pöcöknek, majd oda kell csavarozni a potmétert. Az alkatrészeket megfelelően össze kell forrasztani, majd leszigetelni.

Ha úgy érzed, hogy ezt meg tudod csinálni, akkor jelezd ezt, én majd meg leírom az alkatrészek pontos típusát és kapcsolási rajzot is kerítek.

Üdv: Algol

(#1325) tornas válasza Algol (#1324) üzenetére


tornas
őstag

Egyébként azon a Spire (spuri :DDD ) ventin tényleg nincs más adat, valszeg L-es fordulatú. A Jamicon tökéletes lenne oda, sőt...

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#1326) Dyraxx válasza tornas (#1325) üzenetére


Dyraxx
tag

Sajnos a szerelésben semmiféle jártasságom nincs, nemhogy kifúrni, de kb. azt sem tudom mi az a potméter.. szóval ezt a szerelősdit ejtsük.

Ez az általad ajánlott venti vajon jó lenne szerelgetések nélkül is?

(#1327) Dyraxx


Dyraxx
tag

Még egy kérdés:

A ventilátornak 2 pines a csatlakozója, az aljzat is 2 tüskés. erre hogy lehet rárakni egy 3 v. 4 pines ventit?

(#1328) tornas válasza Dyraxx (#1326) üzenetére


tornas
őstag

Igen jó lesz. :K

De a két drótot így is úgyis forrasztani kell. Viszont nem olyan nagy dolog az. A régi ventilátor tövénél elvágod a piros és fekete drótokat, majd lecsupaszítod (-->blankolod) a végüket. Az új ventilátor drótjait is lecsupaszítod. Majd a pirosat a pirossal, a feketét a feketével összesodrod. Aztán forrasztod őket, majd szigeteled zsugor-csövel.

Szélsőséges esetben forrasztás nélkül is jó lesz, csak jól sodord össze a drótvégeket. Illetve zsugor-cső helyett használhatsz egy jobb fajta szigetelő szalagot is, de ne olyat ami alig ragad!

Így lényegében lesz egy új tápventilátorod 2 pin-es csatlakozóval, amit csak rádugsz a tápra.

De előtte próbálj megy egy kis olajat adni a régi ventilátorodnak. Hátha megjavul... Az állórészen található címke alatt van egy kis kupak. Azt leveszed róla és az alatta látható csapágyra csöppentesz két kis csepp pl. motor olajat. Az élelmiszer-jellegűt felejtsd el, az nem jó oda!

3 illetve 4 pin-es venti nem kell oda neked! :N

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#1329) draff válasza Dyraxx (#1327) üzenetére


draff
aktív tag

A huzalok általában szinesek.és néha megtévesztőek ...
A ventidre csak 0 kell meg a +12 V.
Tehát az a 2 tüske kell rámenjen a 2 tüskés csatira, amelyikhez a sárga(vagy piros) és a fekete huzal tartozik. (ezek többnyire egymás mellett is vannak). pl. Jobbról balra nézve - fekete-piros-sárga

Van itt előttem a példának okáért egy "négytüsis" 100x100-as venti:
a fekete a 0; a sárga a +12V;
és van mellette még egy zöld meg egy kék színű huzal. Azt sajna nem tudom, hogy melyik-melyik lehet, csak annyit, hogy az egyik a mindig aktuális fordulatszám visszajelzést adja az alaplap felé, a másik pedig fordulatszámot-vezérlő feszültséget fogad az alaplaptól. (persze mindezekhez megfelelő kivitelű alaplaptól!). Ez a négytüskés "rádugós" csati azonban többnyire úgy van kialakítva, hogy valahogyan rámenjen az alaplapi 3 vagy 2 tüskés változatokra - is.

Van egy másik 100x100-as ventim, annak viszont csak három tüskés dugója van.
A fekete a 0; a piros a +12V; és a sárga - gondolom az lenne a fordulatszám visszajelzőé.
(A tipusa: MW-925H12S ... 0,32mA/12VDC) Valamiféle oldalsó házventi lehetett.

(#1330) Dyraxx válasza draff (#1329) üzenetére


Dyraxx
tag

Olajozást próbáltam, semmit nem javult, kézzel alig bírom megtekerni.

Szóval az egyik ventin a fekete a 0; a sárga meg a +12V, míg a másikon a piros a +12V, hát nem egyszerű....
Mi van ha végigpróbálgatom a vezetékeket? leéghet valami, vagy csak szimplán nem indul el a venti?

(#1331) draff válasza Dyraxx (#1330) üzenetére


draff
aktív tag

Erre nem tudok mit mondani.
Ha mindkettőnél a fekete a nulla, akkor a másik már adja magát.
Sohase értettem, hogy miért kell minden gyártónak más-más szineket használnia, de ha egyszer ez van ...

(#1332) draff válasza Dyraxx (#1330) üzenetére


draff
aktív tag

"Mi van ha végigpróbálgatom a vezetékeket?"

Inkább NEEE!

Én egyszer próbálgattam ilyesmit, de aztán kis füst jött a motorból. Nem jó drótra adtam a pluszt.
És akkor annyi ...
A szuperhiper hőmérséklet-függő fordulatszám-szabályozós ventilátor motorom volt, magán a procimon.
Még az volt a nagy szerencsém, legalább meglátszott rajta, hogy mi adta a füstöt.
Egy SMD tranzisztor volt, de hogy aztán az milyen? ???????????? A felirata alapján valami npn ...
Kiforrasztottam egy rossz áramkörből egy ahhoz hasonló de szintén SMD tranyót, oszt beleraktam - vagy jó lesz, vagy nem - jeligére.

Jó lett!

De ezért inkább nem ajánlom senkinek se az összevissza, ész nélküli vezeték-dugdosgatást.

(#1333) tornas válasza Dyraxx (#1330) üzenetére


tornas
őstag

Nekem egy ventilátorom sem égett le (legyen az minőségi vagy sem) csak azért mert fordítva kapta a polaritást. Egyszerűen csak nem indult el.

Egyébként meg akkor a sárgát kötöd össze a pirossal, a fekete meg adja magát. :K

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#1334) draff válasza tornas (#1333) üzenetére


draff
aktív tag

Ha a gyakorlatban három szál drótod van, eszedbe ne jusson a pirosat a sárgával összekötni!
Akkor a fekete és a piros lenne a tápfesz, a sárga meg a fordulatszám kijelző!

(#1335) Dyraxx válasza draff (#1334) üzenetére


Dyraxx
tag

Na most akkor
a sárgát kötöd össze a pirossal, a fekete meg adja magát
vagy eszembe ne jusson ?

[ Szerkesztve ]

(#1336) tornas válasza Dyraxx (#1335) üzenetére


tornas
őstag

Ha a régi és az új ventilátor is két drótos, akkor a pirosra mehet a sárga, a fekete meg a feketére. Ennyi...

Draff csak a három drótosra hivatkozott.

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#1337) tomi5244


tomi5244
őstag

Üdv!

Az FSP Hexa 400-as tápom megérett a venti cserére. Mondjuk első körben alaposan kifogom takarítani és zsírozni de úgy gondolom, hogy hosszútávon a csere lesz az optimális. Annyi segítségre lenne szükségem, hogy tudnátok e ajánlani az Extreme Digitálnál lévő ventik közül valami frankót? Azért az ED mert van némi sodexos ajándék utalványom amit ott elfogadnak. :)

Ventilátorok

A márkák tekintetében nem vagyok nagyon otthon. Lehet 3-4 ezer forint is.

Szerk: gondolom azt nem kell taglalnom, hogy valami brutál halk lenne jó, a gépem leghangosabb eleme sajnos a táp, és már eléggé kezd az agyamra menni. :)

Köszönöm!
T

[ Szerkesztve ]

(#1338) Dyraxx válasza tornas (#1336) üzenetére


Dyraxx
tag

Az van, hogy kaptam egy 3 pines alig használt Arctic ventit ismerőstől, és ezt tenném be a tápba, így nem kell vennem újat.

Ez az a venti:
http://www.youtube.com/watch?v=OFLHr6xL-j0
http://www.arctic.ac/en/p/cooling/case-fans/75/arctic-f-tc.html?c=2183

szóval a foglalat 2 pines (piros+fekete), a vezeték meg 3. Illetve van egy hőérzékelő vezeték is,azt még nem tudom hova tegyem / hogyan használjam.

[ Szerkesztve ]

(#1339) tornas válasza Dyraxx (#1338) üzenetére


tornas
őstag

Először is ez egy házventi. Az F12-es akár jó is lehetne, ha nem lenne hőmérséklet-vezérelt (TC). Így nemigazán jó, mert venti hőfok-kalibrációja nagy valószínűséggel nem a táphoz igazodik.

A drótok számát illetően pedig itt is csak a pirosat és a feketét kellene fel használnod (a fennmaradó 3.-at nem kötnéd be), de én nem használnám ezt az Arctic ventit. :(

A hőérzékelő dróton érzékeli a meleget (annak függvényében, hogy hol van elhelyezve) és így szabályozza a fordulatszámát. Ezt nem bekötni kell, hanem megfelelően elhelyezni.

A harmadik drót ami az Arctic venti tápcsatlakozóján (sárga) van, az meg a fordulatszám jeladó. Ezt nem kell bekötni, csak a pirosat (+12V) és a feketét (GND--> föld).

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#1340) tomi5244


tomi5244
őstag

Nos, mint kiderült Algol jóvoltábol Yate Loon D12SM-12 (120x120x25)
70,5 CFM, stat. nyomás: 1,5 mm-H2O, zaj: 33 dBA, 0,3A, ind.fesz: 6,5V, 1650 RPM, Sleeve Bearing venti van a tápomban.

De csináltam képet is: [link]

Ezt cserélném le egy coolermaster excaliburra

[link] ahogy nézem megegyeznek a paraméterei is elérhető az ED-nél is. PWM venti azt tudom, de ha megfelelően kötöm be akkor gondolom nem lehet gond

:)

Vélemény? Köszönöm!
T

(#1341) tornas válasza tomi5244 (#1340) üzenetére


tornas
őstag

Tökéletes lesz a CM Excalibur ventilátor (PWM-es és így csak a GND és +12 V drótját kell bekötni), csak szerintem ez fölöslegesen drága. Majd negyed annyiból is meg lehet úszni. :K

De ha mindenáron ezt akarod, ám legyen... :R

[ Szerkesztve ]

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#1342) tomi5244 válasza tornas (#1341) üzenetére


tomi5244
őstag

Mindenáron nem akarok venni, jó lenne tudni előre érek e el vele jelentős javulást! :D

D.u. nekiugrottam a gépnek kitakarítottam. A tápot is szétszedtem most frankón tiszta minden.

Viszont amikor a táp csapágy takaró kupakját levettem kissé meglepődve tapasztaltam, hogy ott csücsül bent a gyári kenőanyag, úgy ahogy kell. Nem is piszkáltam, simán vissza tettem mindent a helyére. Tulajdonképpen kissé halkabb lett a gép a portisztítás után de szerintem még mindig nem az igazi. :) És itt jön közbe a tanácstalanságom, mert a táp nem a csapágyhangtól vagy a motorjától "hangos" - szerintem - hanem egyszerűen a levegő légáramlását hallani.

Mivel felső tápos házam van és egy rendszer hűtővel sem rendelkezem így jóformán az összes belső meleg levegőt a táp "húzza" ki (gondolom én) ezáltal jobban is melegszik ami nagyobb hűtési igényt is eredményez. Szóval nem tudom, hogy egy 9 lapátos - fent említett - profi ventilátor mennyivel lenne halkabb hiszen annak is tolni kéne a levegőt rendesen. Ennyire azért nem vágom a dolgokat, szóval a több lapátos eljárás lehet nagyobb zajjal is jár vagy pont fordítva? kisebb fordulat is elegendő? :)

Egyenlőre nem tudom mi legyen.... :U Szerintetek? Most már látom mért vezették be az alsó tápos házakat, nem is olyan hülyeség! :)

(Rendszerhűtőm meg azért nincs mert elég keskeny kivitelű a ház és csak 8cm-es ventiket fogad, azok meg nem a csendes működésükről híresek)

Nehéz eset vagyok, mi? :D

Köszönöm előre is a tanácsokat, instrukciókat!
T

(#1343) tornas válasza tomi5244 (#1342) üzenetére


tornas
őstag

Esetleg szóba jöhet hogy tehermentesítsd a tápodat legalább 2 db házhűtővel. Ott különösebb kritérium nincsen, csak legalább közepes (M-es) fordulatú legyen kb. 2000 RPM. Az egyiket hátul helyezném úgy, hogy kifelé fújjon. A másikat meg előre tenném úgy, hogy befelé szívja a hidegebb, kinti levegőt.

8 cm-es házhűtőkkel meg Dunát lehet rekeszteni...

Egyébként is alap dolog, hogy egy PC házban legalább 2 db szellőző ventilátor legyen. :K Ha esetleg így is rakoncátlankodik a tápod ventije, akkor még mindig vehetsz 12 cm-es Jamicon ventit a Lomex-ben 1120 Ft.- körüli áron (nem pedig 4000-ért a CM Excaliburt, ami egyébként nem rossz kis ventilátor). Meg aztán 4000 froncsiból simán meg lehet venni a 2 db 8 cm-es házhűtőt és a 12 cm-es táphűtőt is egyszerre. :K

Megjegyzés még a végére: több (pl. 9) lapáttal rendelkező ventilátorok azonos fordulaton szerintem halkabbak szoktak lenni, mint a 7 lapátos társai. Bár a több lapátról nagyobb légszállítás jut az ember eszébe, ennek ellenére csalóka, mert a több (pl. 9) lapátos ventilátornak kisebb felületűek a lapátjai, mint a kevesebb (pl. 7) lapátosnak. Vagyis a 9 lapátos ventinél lapátonként kevesebb levegő kerül megmozgatásra azonos fordulaton, azonos légszállításnál, így halkabb lehet.

"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."

(#1344) tomi5244 válasza tornas (#1343) üzenetére


tomi5244
őstag

Köszönöm!

Jogosak az érveid eddig erre nem nagyon ügyeltem, most hogy jön a nyár mindenképp ki kell ötletelnem valamit. A 8 centis hűtőktől én kissé óckodom de megpróbálom leszabályozni amennyire csak tudom, még úgyis több mint a semmi :) Vannak elfekvőben ilyen ventilátoraim amik még egy perc üzemórával sem rendelkeznek a házhoz adták :) Jut eszembe a 3 pines alaplapi csatit én letudom szabályozni fordulatra? vagy mindenképp be kell szereznem egy erre alkalmas szabályzót?

(#1345) draff válasza Dyraxx (#1335) üzenetére


draff
aktív tag

Annyira egyszerű, mint az ék.

Van egy venti - 3 szálas. Huzalok szinei: - fekete, piros, sárga.
Adott egy táp nyákja, két csatlakozótüske (+ és -) vagy a forrasztható lyukak.
A feketét és pirosat kell bekötni, a sárga meg lóghat a levegőben, legfeljebb nem hámozod meg, hogy ne érhessen hozzá véletlenül se semmihez.

Ennyi.
Ha már egyszer három szálas, de lehetne akár négy is, nem kötelező minden szállal foglalkozni, ha egyáltalán működtetni akarod.

(#1346) draff válasza tornas (#1333) üzenetére


draff
aktív tag

Itt nem arról van szó, hogy fordítva kötöd vagy sem, hanem pontosan arról -
olyan bemenetére adsz áramot, amin már eleve jel jön kifelé.
Még szép, hogy füst lesz az eredmény.
Ha csak simán fordítva kötöd az áramforrásra, legfeljebb nem indul el, oszt annyi.

(#1347) draff válasza tomi5244 (#1342) üzenetére


draff
aktív tag

Vannak olyan táp-házak, ahol magából a táp házának lemezanyagából van kialakítva a ventilátor rácsa. Vagyis ez egy lemezes rács. Adhat is hangot rendesen rajta az áramló levegő. Ha ezt valamelyest halkítani akarod (bár nem sokat fog, de tán azért mégis), mármint a légáramlási zajokat,
akkor egyszerűen ki kell vágni lombfűrésszel ezt a rácsot a francba. S betenni a helyére - lehet kapni ilyen huzalból készült fémrácsot. (lsd - kép)
Valamennyire halkul - bár nem túl sokat.
Ámde a sok kicsi sokra mehet ...

[ Szerkesztve ]

(#1348) tomi5244 válasza draff (#1347) üzenetére


tomi5244
őstag

Igen köszi a tanácsot azt tegnap ki is hajítottam a tápból most nincs a venti előtt semmi, szerintem nem is kell, úgyse nyúlkálok ott! :)

Rendszerhűtőknek pedig ezt néztem ki egész jó az ára és ha nem tévedek szabályozható.

Egy kis útbaigazításra lenne szükségem:

1. - TC: 3 pines hőérzékelővel ellátott automatikus szabályzás?
2. - PWM: 4 pines automata szabályzós, inkább processzor hűtőkre alkalmazható?
3. - Sima általános, külön megjelölést nem tartalmazó rendszerhűtő: 3 pines, BIOS-ban vagy egyéb op. rendszeren belül is szabályozható ventilátor?

Köszönöm!
T

(#1349) InHell


InHell
senior tag

Sziasztok!
Van egy XFX 850W-os Pro Series Core Edition tápom.[link]
Ilyen venti van benne, ezt szeretném valami halkabbra cserélni.
Ezt írták róla:
The cooling fan is a 135mm unit from ADDA, model number ADN512UB-A90, and rated for 12VDC at 0.44A.
Egyébként annyira nem hangos, csak mivel minden le van vizezve a gépemben, már csak a tápot lehet hallani, ezért gondoltam mivel most járt le a garanciája, most már kicserélném a benne lévő ventilátort valami halkabbra.
Van olyan ventilátor ami méretben megegyezik, és teljesítményben is, viszont nagyon halk? Nem probléma ha drága.
Köszi.

< béna duma helye >

(#1350) apollo12 válasza InHell (#1349) üzenetére


apollo12
veterán

sajna 135mm ből csak ez van [link] de ez kevés, én ezt használom [link] 140mm est de ehhez a gyári lemezt ki kell venni és a fémre kell csavarni [link]

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.