Új hozzászólás Aktív témák

• Atuska75

tag

válasz Marczi80 #3736 üzenetére

Az egész leírást a csóróság szülte De mégse köszönöm neki...

A régi kocsiból eladás előtt kimentettem a Clarion rádiómat, de sajnos a szalagkábel megszakadt az előlapban, s 7k lenne egy másik, így „átmenetileg elhalálozott”.

Teljesen véletlenül a bolhapiacon találtam egy Ford RDS 2006-os kazettás rádiót ISO csatival, egyből rácuppantam.

Jó dolog ez nagyon, illik az autóhoz, de sajnos ezen még nincs CD tár se, kazettára meg nem fogom átmásolni az mp3 gyűjteményem.

Ha valaki nem akar gányolni, akkor is vannak megoldások.

1. A vezeték nélküli FM transmitter. Az olcsóbbik verzió sima szivargyújtós-jack csatlakozós. Áruk 2k-től indul, de minőségük erősen megkérdőjelezhető s típusonként hatalmas eltérések lehetnek. Sokaknak ez is bőven elég.

2. Kazetta adapter. Ára szintén 1k-2k körül van. Itt is elég nagy szórás lehet, ha a két fej nem érintkezik rendesen, lehetnek gondok. Ha mázlid van, ez is tökéletesen elég megoldás lehet.

3. A vezetékes FM transmitter. Alapjában véve ugyan azt nyújtja mint a vezeték nélküli, egy fix frekvencián FM adást csinál. A fő különbség, hogy nem az éterbe sugároz, hanem közvetlen az antennára kell csatlakoztatni, épp ezért a legjobb minősége ennek van ami FM-en adható/fogható. Jobbak ilyenkor a külső antennát lekapcsolják, így teljesen kizárja a vezeték nélkülieknél tapasztalható sistergést s frekvencia áthallásokat. Áruk húzósabb, 5k-tól indul, de ezek még az egyszerűbbek.

4. CD tár emulátor. Újabb „találmány”, a lényege hogy olyan autórádióknál, ahol van CD tár vezérlés, ez a kis egység azt „hazudja” magáról hogy ő biza egy CD tár, s így USB-ről/jack-ről stb. tudsz zenét hallgatni. Jó dolog, a legjobb minőségű és legkulturáltabb megoldás.
    Életképességét egy dolog árnyékolja be: áruk 25k-től indul. Ennyiért meg azért már elég komoly rádiót lehet venni, azoknak lehet jó megoldás, akik semmi áron se akarják megbontani a gyári egységet.

Jöjjön akkor a gányolás! Én ezt választottam. AUX bemenetet fogok csinálni a kazetta egységből.
    Adott a rádió. Szét kell szedni, erre nem térnék ki külön.
    Az RDS 2006-osnál a kazetta mechanikát 3 csavar tartja a helyén, majd két csatlakozót kell kihúzni, s az egész kivehető. Innentől erre nem is lesz szükség.
    Most jön az, hogy meg kell keresni mit-hová kössünk. Ez masszív google-özést jelent. Az alaplapon található IC-k sorszámára keresgéltem míg megtaláltam, hogy az „ST70029SB” kell nekem, ami egy átcimkézett TDA7306-ös, ami meg nem más mint egy „DIGITAL CONTROLLED STEREO AUDIO PROCESSOR”. Újabb keresgélés, hamar meglett az adatlapja s a lábkiosztása.

Az adatlap

Tehát a 8-9-10 a jobb bemenetek, a 12-13-14 a bal bemenetek. Visszakötöttem a kazit, s kipróbáltam, hogy melyik a kazettáé. kiderült hogy a 8-as és a 12-es láb a nyerő.
    A leírásban van egy minta kapcsolás, ez alapján látszik hogy a bemenet nem közvetlen, hanem kell elé egy kondenzátor. A gyárakat fogom felhasználni. Mivel amúgy is le kell választani a régi jelet, ezért az IC előtti kondikat ki kell szedni az alaplapról. A beérkező jelünket erre a kondenzátorra kell rákötni, a kondenzátor másik lábát meg az IC bemenetére kell visszakötni. Ügyelve a polaritásra! A földet meg közvetlen ár lehet kötni az IC-re.
    Az IC a kiszedett kondikkal
    A külső kondik bekábelezve

Jön a 2. menet, be kell csapni a rádiót. A kazetta behelyezése után elvileg magától vált ált kazettára, ezt kell megoldani kazetta nélkül. A kiszedett mechanikát kell szemügyre venni. Multiméterrel kicsipogtattam, hogy a csatalakozóban mely lábak vannak nyitva/zára kivett illetve betett állapotban. Ezzel meg is volt, hogy melyik két lábat kell rövidre zárni, s a magnó átvált kazetta lejátszásra.
    A kérdéses két láb

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés