- t72killer: Fürdőkád kontra elektromosság: XXI.század
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Fire/SOUL/CD: INGYENES Clone és Backup-Restore alkalmazások tesztje [2024]
- bambano: Bambanő háza tája
- shadowkidhu: SFF Itthoni labor
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Pala
veterán
válasz
MegalodonS #544 üzenetére
Szerintem Waitzkin így is nagyon jó játékos lett (a honlapján, www.joshwaitzkin.com, vagy joshuawaitzkin.com, most nemtom melyik a jó, Kaszparov is elismerően nyilatkozik róla). Hihetetlenül jól magyaráz, a legmélyebb gondolatait is tisztán és egyszerű hasonlatokkal képes kifejezni a játékkal kapcsolatban (emberileg is szimpatikus)
Chessmasterből én gyűjtöm az egész szériát, bár néhány darabot még nem sikerült beszereznem (megvan: 2000, 2100, 3000, 4000, 8000, 9000, X)
egyébként azt mondták, hogy a chessbase környezet alatt is működő, ''módosított'' chessmaster motor gyengébben muzsikál engine match alatt, mint amire valójában képes... én csak a chessmaster 9000 motorját találtam meg neten olyan formában, amelyet be lehet importálni chessbase alá, és így tudott játszani a progikkal..na ezt elverte a Fritz 9, bár nem olyan szélsőséges talán az eredmény: 13-7
én már úgy vagyok vele, hogy teljesen mindegy, fritz, shredder, cm, hiarcs, tiger...mindg jó, mert a gyakorlati élője mindnek 2700 felett van egy 3ghz körüli P4-en, vagy ennekm megfelelő AMD-n, tehát elemzésre mind alkalmas....amiért én a cm-et preferálom: mert egyszerűen sokkal szebben néz kia 3d táblák meg egyikben sem izgatnak, mert szép-szép, de jóval átláthatóbb a 2d-s és elemezni is könnyebb rajta, arról nem is beszélve, hogy valami érthetetlen módon ha fritz 9-ben pl. a classic wood táblát max grafikai részletességre teszem, akkor egy GF 6800-on is szaggat és belassul mikor lépni akarnék, snellezni meg aztán pláne nem lehet így (cm-ben nincs ilyen probléma).
War Chess nevezetű progi ajánlom, mint érdekességet, animált, fantasy sakkprogi (nem erős, de szép), LoveChess csak nimfomániás sakkozóknak
Erre a ''progik közötti versengésre'' visszatérve: ki-ki mást tapasztal, nincs ezzel semmi gond, függ a processzortól is, és attól is, melyik sakkprogi melyik állásban ''jobb'' (mert hát nem egyformán vannak programozva)..általánosságban taktikában verhetetlenek a gépek, pozíciósan kicsit gyengébbek (ahhoz ''nem elég emberiek''), ugyanakkor buták, mert minden egyes (még a teljesen értelmetlen) változatot végigszámolnak, mire eldöntik mit kell lépni. A Chessmastert sikerült megvernem már, a Fritzet max erősségen még soha, bár volt olyan, hogy csak 1 gyalog előnnyel nyert). Nekem az a tapasztalatom és a ''házitesztek'' is azt igazolják, hogy a cm erősebb, mint amilyennek besorolják a ranglistákban, mert nem egyszer lealázta a népszerű professzionális sakkgépeket, és azt hiszem a ''szórakoztató sakkprogram'' kategóriából ez semelyik másiknak nem sikerült. tavaly év elején rendeztek amúgy egy versenyt, ahol asszem 4 gép küzdött meg 4 nagymester ellen (most nem a gép-ember ''nagyütközetre'' gondolok, ez egy másik), és ott köztük volt a chessmaster is, ugyanolyan jól szerepelt mint a shredder vagy a junior. persze ember ellen más, de ha érezhetően gyengébb lenne, azt azért egy nagymester már ki tudná használni. Magam is játszottam már nagymester ellen, teljesen máshogy (nem csak szimplán jobban, hanem tényleg máshogy) gondolkoznak, mint az ''egyszerű'' mesterjelöltek vagy 1.osztályúak. Egyik magánedzőm ( ő mondjuk ''csak'' IM) szintén ilyen ''természetes'' játékos, nem bonyolítja az állást, nem kezd kombinálni, rejtett vagy látványos megoldásokat keresni, egyszerűen csak természeteset húz (mégse lehet csakúgy eltanulni tőle).
Hydráról meg sajna fogalmam sincs, én nem is tudtam, hogy ennek van otthoni változata.
Ha viszont triumvirátust emlegetünk, és ebbe a cm-et nem akarjuk belevenni, akkor viszont a juniort nyugodtan elfelejthetjük, inkább a tigert tenném a helyére (chessbase honlapon is volt egy teszt, ami alapján egyértelműen látszott, hogy a junior gyengébb a fritznél), esetleg a fruitot.
hiarcsról nem tudok nyilatkozni, csak a 8-ashoz volt szerencsém (néha elég érdekeseket lépett).
A Sakkmester nevezetű progit meg elvertem mint a sz@rt, max erősségen isna persze ez inkább kezdőknek ajánlott.
A sakk úgy tudom a Szovjetunióban tényleg szerepelt kötelező tantárgyként. Én azért nem tenném kötelezővé, mert nem mindenki szeret sakkozni, arra meg ne akarjuk ráerőltetni, függetlenül attól, hogy hasznos-e vagy sem (én se csinálok sok más dolgot, ami hasznos, bizonyárade nem is kell)
Mellesleg itt pesten is ismerek egy iskolát amiben szerepel a sakk kötelező tárgyként. -
MegalodonS
őstag
Pala!
Te meg nem talalkoztal hol lehetne megvenni a Hydra-t! Nem a 16 procis szerverre gondoltam hanem,a lapra amit a pc alaplaba kell csatlakoztatni!!
Lattad mar a Hydra FPGA a kartyat??
A Hydra !
Hydra Chimera
No. of processors 16
Total Memory 32
Type of processors Intel Xeon 3.06 GHz 1 MB Cache
Hydra Scylla
No. of processors 32
Type of processors Intel Xeon 3.06 GHz 1 MB Cache
Total Memory 32 GB 32 GB
Most talaltam a Hydra lapjan ! -
MegalodonS
őstag
válasz
concret_hp #546 üzenetére
Ha a Chessmastert kapcsolod be a masiknak eselye sem lessz !!MIERT nem probalod ki ??Nincs 2 sakkprogid ?? Ha a Fritz csaladot probalod ki ok mar latjak egymast es tudnak ugy jatszani hogy felvaltva hasznaljak a procit vagy ha dual core procit hasznalsz feloszthatod a ket procit a ket sakkprogram kozott!Latod nem probalsz ki semmit,en es a Pala mar regen kiprobaltuk ezeket a dolgokat !!!
A realis erejuk megmutatkozik abban hogyha jatszanak veled vagy ha egy sima mezei laptoppal nem tudnak,vagy nagyon nehezen birkoznak meg a Super Nagymesterek(lasd Bilbao Ember a Gep ellen)!!!Az origo.hu/sport/sakk ott megtalalod a tortenteket! -
MegalodonS
őstag
válasz
concret_hp #545 üzenetére
Most nem akarok okoskodni de a Fritz 5.32 ota meg volt az osszes komolyabb sakkprogarmom Deep Juniortol kezdve a Fitz 9 ,Chessmaster 3000 - X ig!
Hogy ne mondjam a frankot es miert nem ???
Ha jobban tudod akkor mond TE!Lehet hogy tobbet probalkoztam vele mint Te ezert is irok rola! Hidd el nem azert irok a forumra mert okoskodo vagyok hanem azert mert tudok(valamennyire sakkozni) es tobbet sakkoztam a sakkprogikkal min TE valaha is fogsz!
Az hogy nekem mennyi volt a leghosszabb partim arrol ne itelj meg mert siman jatszanek hosszabbat is csak nem erdeke most lehet hogy jatszanek 2x2 orat es lehet hogy nyernek vagy vesztenek kevesebb ido alatt isl!Amint leirtam snellezni szeretek es erdekelnek a sakkprogik is !!Ha nem tetszenek azok a dolgok amit irtam,gyerunk cafold meg es mond meg te a frankot!En elfogadom azt amit mas jobban tud TE miert nem teszed ugyan ezt! -
concret_hp
addikt
''Ha egy gépen tesztelünk, akkor az a progi van előnyben, amelyiket előbb kapcsoljuk be lefoglalja magának az erőforrásokat, a másiknak meg nem jut''
ez mondjuk nem egészen így van
de tény h 1 gépen játszatni egymás ellen 2 sakkprogit az nem feltétlenül ad reális képet az erejükről. -
concret_hp
addikt
válasz
MegalodonS #544 üzenetére
az #543 no comment
btw: ha a leghosszabb partid 2*50perc akkor sztem ne te mondd meg a frankót, hogy mi hogy van -
MegalodonS
őstag
Szerintem nagy tehetseg volt!Sajnos amerika nem tudta tovabb fejlesztenie a tehetseget.Neki orosz iskola kellett volna igazan!Gondolom lattad a filmet rola ?!
Ot tartottak a Fisher utodjanak !Mindig viccesnek tartottam mert nyomaba sem erhet mar soha sem!Ettol meg en is tanultam vegjatekot a CM sorozatban amit o magyarazott el!
Mondom en is a CM sorozattal kezdtem Chessmaster 3000 emlekszel meg ra??
Igaz a Waitzkin csak a 6000 tol szerepelt???
EN oszinten kotelezo tantargykent tanitanam a sulikban!!!
Hasznos dolgokat tanulhatsz belole!! -
MegalodonS
őstag
válasz
ActionMan #542 üzenetére
Ne haragudj de sajnos ez a velemenyem!!
Tudod minden Forumon vannak ilyen TIPUSU emberek min TE!
Inkabb olvasnad amit irnank mint az irassal foglakoznal!
iRIGY VAGY MERT HOZZA SEM TUDSZ SZOLNI!
Ezuton kernek mindenkitol elnezest mivel kulfoldon elek es kulfoldrol irok a forumokba,es nem hasznalok magyar beallitasokat (nem is akarok)es a helyesirasom sem a lejobb ELNEZEST!!
Koszonom akik azert megertik amit irok es valaszolnak is !!
TE meg huzzal el innen!
Ne velemenyezz olyan dolgokkal amik nem ide tartoznak!
A FORUM neve SAKK!
Menjel el innen es nyiss egy helyesirasi forumot ott vesezd ki az ilyen velemenyt!
Mi a sakkrol beszelgetunk es ha figyelnel es kerdeznel estleg hasznos dolgokat Tanulhatnal masoktol!
Anyuka kedvence biztos 5 tanulo voltal menny vissza anyu szoknyaja ala es hagyd beken a bekes sakk forumozokat! -
ActionMan
tag
válasz
MegalodonS #538 üzenetére
''Mit ertesz hogy irastudatlan???''
Pontosan azt! -
Pala
veterán
válasz
MegalodonS #540 üzenetére
igazából én nem tudom miért hagyta abba a sakkot Waitzkin:S
-
MegalodonS
őstag
Joshua Waitzkin ezert lett Tai Chi mester es nem GM(lasd info a CMXben)???
Az oroszok a 3 K (Karpov,Kasparov,Kramnik-Botvinnik tanitvanyok!!) Igaz a vegjatekkal kezdtek de megnyitasban is maradandoakat alkottak!!Ne erts felre en nem megrogzott megnyitasi manias vagyok hanem azt is probalom egy kicsit magasabban muvelni!!
A Blitz nem a sakk szep oldala!Bar nekem Orokre az marad! -
Pala
veterán
válasz
MegalodonS #537 üzenetére
snellben ott valóban nem sokat számít a végjátékismeret, mivel nincs idő számolni (márpedig ahhoz kell), ha csak snellezel, akkor tényleg döntő befolyása lehet a nyitásbéli pontatlanságoknak...ellenben a snell az nem sakk
bár izgalmas, szórakoztató, és abban is lehet jónak-kevésbé jónak lenni.
Én inkább hosszabbat játszom, mert ott végre tényleg kiviláglik, hogy ki mit tud! fritz8 ellen szoktam 2x2 órásat nyomni, és általában 2200-2300 közé teszem.. nem tudom, hogy ez a valóságban is ennyinek felel-e meg, de tény, hogy a nyitásban nem nagyon izzasztott még meg (2300 fölött már az 5. lépés után is gondolkodni kell sokszor). A végjáték fontosságát pedig akkor érzem igazán, mikor eljutok oda a gép ellen....akkor visszagondolok mindig a parti elejére...és örülök, hogy inkább a végjátékot gyakoroltam többet, mint a megnyitást...mert ellenkező esetben kikapnék nyerhető állásból, vagy remiznék, esetleg remis állásból vesztenék. A parti múlhat rajta.
Én hiszek az edzőknek, a jobb sakkozóknak....nagyon kevés van, aki megrögzött híve az alapos megnyitásismeretnek, és azt hangsúlyozza mindenek előtt.
Joshua Waitzkin, nemzetközi mester, élő példa rá, hogyan kell jól sakkozni úgy,hogy a nyitásmagolást minimális szintre szorítjuk vissza. -
MegalodonS
őstag
Hidd el ertem a sakkot kb 7 eve jatszom mar!Ismerem hogy az orosz sakk iskola nem veletlenul kezdi ugy hogy lesopri a tablat es a vegjatekkal kezdi!Viszont hiaba van jo vegjatekod ha a megnyitasban mondjuk bux 1 gyalogot es utana mar nem ered el!Hidd el en nagyon szeretem a vegjatekot jatszani de ha mar a megnyitasban hatranyban vagy csak a dontetlenert harcolhatsz!! Azt Te tudod ha valaki Kasparovot igazan le akarta gyozni azt sziciliai vedelemben kellett megtenni azt !Mivel a sakk komplex nem veletlenul van ,megnyitas,kozepjatek,vegjatek!!!A megnyitas es alapveto hibak hat nem tudom ki az aki a Fritz 9 ellen olyan jol kitud jonni megnyitasbol hogy a kozep es vegjatek Legalabb dontetlen legyen.1 eros hardveren nem hogy nyeresre hanem a dontetlenert fogsz kuzdeni majd !!! En azt vettem eszre hogy ha jatszok a geppel utana sokkal aktivabb a jatekom az ember ellen mivel az nem huz olyan eroseket es konnyebb ertekelnem allast mind a gep ellen!
En soha nem jatszottam meg hosszu partikat mert Blitz 5 percet szeretem(leghosszab partim 2x50 perc)! Te klub szinten jatszol engem neha tanitott valaki,amugy teljesen magamtol tanultam es mivel videki vagyok 1-2 sakk partner akadt csak!
Minden sakk kedvelonek a FORUMON!
Anyit elmondok hogy eveket hoztam be az aktiv CM es Fritz csalad felhasznalassal es ha ma leulok veled snellezni vagy egy Mesterjeloltel nem fogok szegyentvallani hiaba van az illetonek 15 ev rutinja!Mindezt a SakkProgramoknak is koszonhetem!!! -
Nimrod
addikt
Szerintem nem érdemes benyalni a nyitásokat egy kezdőnek. Én annak idején semmit sem értem a különféle nyitásokkal, a gép lealázott. És miért? Mert a nyitásra figyeltem és nem a játéra. A mestereknek azért érdemes tudni, mert időre játszanak, vagy pl. amikor körmeccsek mennek és nem annyira tapasztalt játékos ellen is lép akkor egyből fel tudja mérni az ellenfelet az elején, ráadásul egy csomó időt spórol magának. De én a sakkhoz béna vagyok, ez csak ''szerintem''.
-
Pala
veterán
válasz
MegalodonS #533 üzenetére
te még mindig nem érted....sakktudás != megnyitásismeret... van mester klubtársam, aki nem tud nyitáselméletet, mégis szanaszét ver mesterjelölteket, akik meg jól fel vannak fegyverkezve vele...
Kaszaparov sem azért ver meg, hanem azért, mert jól sakkozik (ilyen egyszerű)
tanulj 4-5 hónapig végjátékot, keményen!! alaposan! utána másképp látnád, hidd el.
nem azt mondom, hogy a nyitás jelentéktelen, csak azt, hogy a sakktudást döntően nem befolyásolja...tanulj be jó sok nyitást, csapdákat, cselvarikat alaposan...kezdőket, amatőröket, gyengébb klubjátékosokat alázhatsz vele...erősebbeket (és itt most nem GM-ekre gondolok) már nem fogsz tudni
az alapos megnyitásismeret azért kell a szupernagymestereknek, mert úgy próbálnak felülkerekedni a másikon...mivel a játékerejük így is nagyon magas...mindegyikük begyakorlott varikkal, házielemzésekkel próbál előnyhöz jutni.
te bármennyi nyitást is tanulhatsz, ha nincs mögötte sakktudás (ebben mindent érts összefoglalva, ami a nagy játékerőt jelenti), nem fogod tudni kamatoztatni (de én sem). Ez a helyzet. Nyitást annyira érdemes tudni, hogy alapvető hibákat ne kövessünk el azért a játék elején, egy-két konkrét nyitást konkrét változatokkal, partikkal is érdemes alaposan megnézni természetesen..ellenben ha jól számolsz és kombinálsz, ismered nagyon a végjátékot (ami a LEGfontosabb a sakkban!!!), akkor ezek ismerete nélkül is erős játékos lehetsz.
Ja nem vagyok FM, a chessbase élőm 2203, a chessmasterben 2215 most, a rendes pedig 2021 egyelőre. -
ActionMan
tag
válasz
MegalodonS #533 üzenetére
Előre is bocs ezért a mondatért.
Az ember önbizalmának full kezdőként jót tesz kicsit, hogy a sakk guruk között is vannak írástudatlanok.
Tényleg ezer bocs, de ami sok nekem, az sok nekem. Gyenge az idegrendszerem. Bocs. -
MegalodonS
őstag
Hat Sorry de miert nem irod oda hogy FM vagy ??? 2300 (vagy ez a gepi elod??)mar akorul van nem ??? A gep le ir egy adott elo erosseget o most 3300 ir ki a CMX 2800at ir meg sem kozeliti igaz USA elo pont tehat -100!!! A megnyitas ha ennyi az elo pontod Tudhatnad ha mar egyaltalan vesztettel mar partit eletedben ha valaki ismer egy jo hazi varit egy MEGNYITASBAN akkor neked veged!Mivel az elejen mar elonyre teszt szert arra fogod vesztegetni idoded hogy ledolgozd a hatranyodat mig az ellenfeled pedig azon hogyan novelje azt! Ha teged le ultetnelek egy sziciliai vedelemben Kasparov ellen ugye nem szamitana a megnyitasi tudas ??Na itt jon ki ha nem ismered a megnyitast bukod a partyt!Marpedig Kasparov biztos ismer olyan MEGNYITASI varit amiben buko lennel nem csak Te hanem akar mas is!Te tanultal eletedben megnyitasokat ??Ha igen miert ??A gepnek ugyan olyan fontos mind neked !Majd o eldonti hogy hol lep ki belole vagy milyen gazdag az adatbazisa es mennyire latja a kialakulo folytatast!Mindenkinek van elokepzetsege megnyitasbol es szerintm TE ennyi elo(gep elo) akkor is fejbol kiraknal legalabb 5 hanem tobb megnyitast fejbol nem??? Szerintem fontos a megnyitas ha pedig versenyzel anno ugy emlekeztem valamelyik mester a klubtarsad?! Nalad is fontos hogy fejbol menjen a megnyitas es probalod kihasznalni az elonyodre!
A Hydra ne keverjunk ossze egy Frit 9 laptop vs Hydra 16 processzor szerverben sorbakotve (Trabant vs Ferrari)!!!
A Fruit progit letoltotem raengedtem a Fritz 8 progra elverte mind a lovat!
Emlekszel a ChessTiger 14.0 is igy robbant be hangosan es utan eltunt a melyben!
Kiadjak majd az uj Juniort vagy a Deep Fritz 9 -et es learatjak majd a gyumolcsot!
A TOP mindig is a Fritz,Junior,Shredeer TRIO!
A jovohonapban veszem az AMD x2 4800 es Dual Core rendszer alatt jobban tesztelheto majd az Engine vs Engine ! -
Pala
veterán
válasz
MegalodonS #529 üzenetére
másik lol: ha a megnyitási adatbázisra támaszodik, akkor már régen rossz program lenne. megnyitás az csak memorizáció (embereknél is, sakktudást lényegében nem befolyásolja), annak visszaadása, amit bepötyögtek neki egy nagy megnyitási fába, háát, nem egy nagy programozói teljesítmény.
http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=1371049
én úgy tudom ezt a fritz 9 ellen játszotta Ponomariov, de ha csak a 8 ellen (ami szintén 3300 köré becsüli magát az én gépemen), már akkor is szép eredmény. mind2 fritz élője 2800 körül mozog egy mai közepes kategóriájú gépen...ha 3300 lenne, akkor még a hydrát is lealázná, már pedig az jelenleg a világ legnagyobb játékereje (~3000) -
Pala
veterán
válasz
MegalodonS #529 üzenetére
te abszolút ez se olvastad amit írtam:
1. a 2300-as Fritz9 ellen ÉN jászottam, nem a cmx
2. komolyan azt hiszed, hogy 3336 az élője?mert ha igen, akkor no comment
más: éjszaka lefuttattam egy fruit 2.2.1 - shredder 9 maratont, és azt hiszem a 41-0eredményt magárt beszél itt is!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
éljen a Fruit! -
MegalodonS
őstag
Most neztem meg P4 640 3.2 Ghz HT ! 3336 az erossege Rated Game-ben!Tegnap a munkahelyemrol irtam es csak azt tudtam hogy 3000 feletti ezert helyesbitem az elobbi hozzaszolasomat!! -
MegalodonS
őstag
Hat erdekes nallam a gepem P4 3.2 Ghz 3100 az erosseg!Azert Te is tudod hogy a 3100 es a 2300 nem ugyan az plane a Sakkban!!!!Hamarmost a te geped 2300 Fritz9 erossegel megy a CMX ellen akkor ne csodalkozzal az eredmenyen!!!!A baratnom 1.86 Ghz Centrino laptopon 2894 !!Ugy latom nem egy beallitason teszteljuk a progikat!Ha rakkatintasz a Rated Game ikonra huzd a csuszka erteket jobbra es tegyel pipat a Unleashed kockaba!!
Te melyik tipusu jatekot jatszod a Fritz 9 ellen Blitz,Long,Sparring,???A megnyitasi konyvtarat ne kapcsolod ki mert a Fritz 9 erossege pont abban rejlik!!!!A CMX is hasznalja!Tudod a sakkozok is keszulnek megnyitas,vegjatek stb.Add meg mind 2 proginak az idot es gyozzon a jobb!Nem az szamit hogy ki hol lep ki a megnyitasbol hanem az hogy Yo e az neki ahol kilepett!!! Szerintem nagyon jol sikerult a Fritz 9 megnyitasi konyvtara!!
Szerintem allitsd be a Fritz 9 Blitz 20 percre,Book Optimize beallitas,es NE kapcsold ki a megnyitast 30 parti utan erdekelne az eredmeny!Majd en is megveszem ujra a CMXt mert mar elajandekoztam 1x de tesztre megeri visszavennem!! -
Pala
veterán
válasz
MegalodonS #526 üzenetére
Egyáltalán nem szedett szét..még én magam is kiállok a fritz 9 ellen, nemhogy más progi...book optimization megvolt, 2300 élő, 2x2 óra, értékszámszerző parti, 1/2-1/2-et játszottam vele (igaz, rosszabb állásból, és vért izzadtam, de nem a nyitásban, az eddig sem jelentett gondot). én nem vettem észre különbséget, pedig sokat játszottam már vele...jó, a 2300 nem a legerősebb beállítás, de maxon optimalizálás nélkül is megver, így meg az se változtatott sokat. Nem hiszem hogy ez döntően befolyásolja.
Mondom, holnap fritz 9 és cmx parti lesz, bár én szívem szerint inkább a deep fritz 8-cal ereszteném össze, méltóbb ellenfél. és akkor derül ki igazán, hogy mit tudnak ha kikapcsoljuk a megnyitási adatbázisokat...játszanak szépen önerőből már az első lépéstől kezdve... -
MegalodonS
őstag
Mindenki aki Sakkprogival jatszik,az jo ha tudja a hogy progarm a megnyitas utan 40 lepesre Mattot keres mindenki ellen !! -
MegalodonS
őstag
Az eggyik legerosebb beallitas a '' Book Option'' ott allitsd be Optimimize kattints ra !
Utana egy kicsit maskeppen jatszik mar a megnyitasban szetszed Garantaltan !!!Ha ezt a funkciot lebutitod akkor nagyon gyengen jatszik !! Progi es ember ellen is !!!! Nem veletlenul van az Engine vs Engine ott is beallithatod ezt a funkciot !Most ezzel a beallitassal engedd ra a CM-re semmi eselye sem lessz nagyon!Plane ha a Fritz 9 vilagossal van!!!! -
Pala
veterán
-
Pala
veterán
Tegyük fel, hogy a cm-nek ''szerencséje'' volt a fritz 9 ellen a 8-2 győzelemnél......holnap ráérek, rendezek egy párosmérkőzést kettejük között. ha lejátszanak úgy 30 partit, az eredmény valós képet fog adni kb.
-
Gambit
őstag
válasz
ActionMan #516 üzenetére
Úgy, hogy kényszerített lépések vannak. Pl. amikor bástyával meg királlyal mattolod a magányos királyt. Lehet tudni, hogy max. hány lépésen belül lesz matt. Persze lehet kevesebb, ha belelép a mattba. Itt mindenki több lépés mélységben látja át a partit, úgyhogy nem értem, mi ez a meglepődés dolog.
Szerk: Amúgy régebben adtam fel itt a topicban feladványokat. Volt köztük 12 lépéses matt is.
[Szerkesztve] -
Pala
veterán
aki igazán jól sakkozik, az éppenhogy nem veszi figyelembe az összes variációt, hanem először mérlegeli, hogy mi az, amit figyelembe is kell venni
mellesleg ritka, hogy konkrétan mattot számolgatnak, inkább taktikai csapást / motívumot, kombinatív úton történő anyagnyerést vagy pozíciós előnyszerzést szoktak átrágni. -
Pala
veterán
válasz
ActionMan #516 üzenetére
a fonalas matt amgában foglalja azt is, hogy NEM lehet elkerülni, azaz ha a gyengébbik fél a lehető legerősebbeket lépi (függetlenül atól, hogy mit üt, hova lép, vagy bármi egyebet csinál),akkor is mattot kap...értsd úgy, ha fonalas mattod van Kaszparov ellen, akkor ő is tehetetlen, nem tudja kivédeni, mert elvileg lehetetlen. természetesen ha a mattadó hibázik, akkor a védekező megmenekülhet
-
Pala
veterán
válasz
ActionMan #514 üzenetére
harmadik: a fritz 9 hibás
deep fritz 8 az jobb..
de szerintem akkor is a shredder 9 a legjobb chessbase program.
nálam a cm1000 lazán lenyert a fritztől 2 gyalogot 20 lépésen belül és szegény fritznek alig volt ellenjátéka érte
amúgy nem tudom ti mennyire figyeltétek, de sztem a sakkprogik sötéttel jobban játszanak -
Pala
veterán
válasz
MegalodonS #513 üzenetére
hálózatban próbáltam természetesen, nem egy gépen..nálam mondom, a cm megverte a fritzet alaposan (a 8-at és a 9-et is), a shredderrel 10db remi lett, a tiger ellen kikapott.
Az igaz, hogy a fritz képes ''tanulni a hibáiból'', a cm pedig nem.
Más: mit tartasz legerősebb beállítáynak fritzen? Mert ha jól tudom 2 módja van, hogy a maxot hozd ki belőle: 1 értékszámszerző partit játszol ellene max erősségen, 2. lépésenként adsz neki több mint 1 percet, akkor garantáltan erős lesz
én úgy ugrasztottam össze őket, hogy 30mp / lépés...ilyen feltételek mellett a cm erősebb volt..
Ha egy gépen tesztelünk, akkor az a progi van előnyben, amelyiket előbb kapcsoljuk belefoglalja magának az erőforrásokat, a másiknak meg nem jut
Mellesleg most töltöttem le a Fruit 2.2.1-et, ami a jelenlegi világbajnok, shredder 9 ellen 3-1, fritz 9 ellen 4-0, comet b68 ellen 4-0mindez chessbase környezetben, 256-256 mega hash-el, 10 perces partik.
-
ActionMan
tag
Hogy érted, hogy nem lehet előle kitérni?
Aki több lépés mélységben átlátja a partit, azt gondolom nem lepi meg egy ilyen fonalas matt, vagy tévedek?
Amúgy én full noob sakkozó vagyok és úgy képzelek egy ilyen 5 lépéses mattot, hogy feltételezem, hogy mikor hova fog lépni és a mattom az ideális esetben jön be, ha mindig azt lépi amire előre számítottam.
Mi van akkor, ha az egyik lépésével mondjuk meglep, mert például nem arra számítottam, vagy esetleg leütheti egy fontos bábum és akkor máris mást kell lépjek és nem jön össze a matt? -
ActionMan
tag
válasz
MegalodonS #513 üzenetére
Egy alkalommal már én is összeeresztettem a CM10-et és a Fritz9-et. A CM nyert.
Két dologra gondoltam.
Az egyik az volt, amit mondasz, hogy a cm egyszerűen lefoglalja a másik elöl a procit, másik pedig, amit Pala mondott, hogy a CM-ben új motor dolgozik.
Amúgy mi az a fonalas matt és mi a vezércsel (ha így mondják egyáltalán)? thx. -
MegalodonS
őstag
Latom Te is szereted osszeengedni a progikat!Viszont ha egy gepen teszed a CM X annyira megfogja a gepet hogy a masik sakkproginak nem marad ideje szamitasra kb CM 80% vs 20 % a masik! Probald ki 2 db hasonlo gepen a Fritz 9 vs CM X kb 20-30 parti es szerintem a Fritz 9 nagyon el fogja paholni!En mar kiprobaltam oket a Fritz csalad szeparalt gepeken veri barmelyik CM progit!!A Masik progi a Deep Fritz 8 az egy nagyon jol sikerult darab igaz draga de tud is, o szerintem sokkal jobb mint barmelyik CM !!!Ha pedig a Deep Fritz 8 vagy Deep Junior 9 progit rarakod egy dual Core rendszerre hat nem sok eselyt adnek a CM X nek !!!
Hogy bugos lenne a Fritz 9 az minden progival elofordul,de vittem ajandekba egy Mesterjelolt baratomnak aki NB I-B kategoriaban sakkozik meg nem nyert partit ellene persze a legerosebb beallitason mig az elozo sorozatok azert verhetoek meg legerosebb fokozaton is!A Fritz 9 viszont mar nem nagyon verheto lasd egy normal laptopon is megszoritotta a Top Nagmestereket is!Ettol a CM csalad meg szerintem is egy nagyon jo progi,viszont nem veszi fel a versenyt azokkal a progikkal amelyek el mentik a partikat es soha nem jatszak meg azokat a folyatatasokat amiben mar kikpatak egyszer, mig a CM sajnos igen!!
Meg valami !!!
Ha veszel egy jatek progit akkor az gyengebb mint az ember! Mesz a netre kihivasert!
Ha veszel egy sakk progit az erosebb mint az ember !Nem kell a netre menned a kihivasert!!
[Szerkesztve] -
Pala
veterán
ja és az én felosztásom:
amatőr: arasan (bár nem rossz progi), pawnchess, war chess (, mondjuk a grafikája jó), battle chess sorozat, Sakkmester, meg egyéb kis windowsos chessprogik
profi: cm-széria, fritz 8!!! shredder 8-9, chess tiger 15-2004, hiarcs 9, ruffian se tűnik rossznak, illetve még a gandalf is használható.
freeware sakkmotorok: crafty, comet (ez erős!), anaconda, én ezeket próbáltam. -
Pala
veterán
válasz
MegalodonS #510 üzenetére
én amatőrként is és most versenyzőként is a cm-et használom, mert egyszerűen kiforrottabb..netes használatra egyértelműen playchess, de a cm1000 odaver minden chessbase proginak, nálam legalábbis a cm1000 vs. fritz 9 8-2 !!!!! elég meggyőző a cm javára. Arról nem is beszélve, hogy a fritz 9 bugos, minta fene, ezt már több mester is mondta az edzésemen (van egy pár hozzáértő ott).. shredder jobb, tigerrel is egyetértek, hogy profi program (cm-szintű minimum, csak én valamiért kevesebbet használom, egyszerűen megszoktam a cm-et), Fritzből pedig a 8-as még valóban elfogadható, de a 9-et miután rádöbbentettek, hogy hibásan értékel néha, eltávolítottam...pedig szolgáltatásait tekintve egyáltalán nem rossz.
én sem vitatkozni akarok, csak ez meg az én meglátásom, tapasztalatom, és az ssdf listának sztem max érintőlegesen van köze a progik valódi erejéhez (azt azért nem vitatom, hogy a shredder 9 az elsők között van, viszont a cm1000-ben újabb motor dolgozik, mint a 9000-ben)
hogy objektívek is legyünk picit: ami rossz a cm-ben: a leggyengébb karakterek is, ha fonalas matt van, azt akkor is megtalálják, ha 10 lépéses (holott mondjuk előtte bástyákat meg vezért néztek el), én legalábbis ezt vettem észre, ez mondjuk picit kiegyensúlyozatlan. továbbá még az erősebb karakterek is néha hülyeségeket lépnek ha 3-5 perces partit játszok velük...egyszerűen nincs rá sokszor idejük, hogy végigszámolják a jó lépést, valamikor meg, mégha lenne is rá idejük, szimplán csak gyorsan húznak és nem túl jót, úgy vettem észre, hogy a shredder erősebb snellben. Nekem ez a 2 dolog tűnt fel, ami néha zavaró tud lenni. Visszatérve a Tigerre, az is nagyon erős progi, rengeteget tud, csak a kezelőfelület kicsit puritán, én meg hozzászoktam a kényelemhez
-
MegalodonS
őstag
Szerintem 2 reszre kell osztani a sakkprogikat!
Amator szint : Chessmaster csalad es egyebb sakk nevezetu progik
Halado-profi : Fritz 9, Deep Fritz 8,Junior , Shredder ,Tiger 15 stb !!
En jelenleg a Fritz 9 hasznalom es ell kell mondjam nagyon,nagyon jo!!!!
Nagyon eros es minden kis hibadra azonnal ravilagit nem ajanlom kezdoknek (a legerosebb beallitason 2 dontetlen(vilagossal) es sok sok vereseg !!
A ChessMasterrel kezdtem anno a 3000 sorozattal meg volt eddig mindeggyik!!Mindegyikkel sokat jatszottam de amiota megvettem a 1999-ben kiadott Fritz 6 progit azota nem nagyon jatszok a CM sorozattal.
Viszont nagyon jol fel van epitve a fokozatos ellenfel erosseg a CM-ben ezert ajanlom kezdoknek,viszont aki aktivabban akar jatszni majd erosebb emberi ellenfelekkel az tapasztalja ,majd csak a ChessBase csalad hoz majd felemelkedest!Nem azt mondom hogy nem jo es nem eros ,es hogy nem ver meg a CM sorozat,csupan az hogy pl a szamitogepes programok harcaban az SSDF listan a CM 9000 csak a 22.helyezett.Gondolom ez azert mond es mutat valamit.
2005 November Bilbao Ember vs Gep 4 - 8!
Az egyéni verseny végeredménye:
1-2. HYDRA és JUNIOR 9, 3 pont
3. FRITZ 9, 2
4-5. Rusztam Kaszimdzsanov és Ruszlan Ponomarjov 1,5
6. Alekszandr Halifman 1
Amint lathato CM nem szerepel nagyon az ilyen megmereteteseken.(Nem fikazni szeretnem a CM progit mivel en is azzal kezdtem csupan azt szeretnem mutatni hogy mi az amator es a profi sakk progi!!!)
[link]
[Szerkesztve] -
Pala
veterán
válasz
concret_hp #508 üzenetére
igen, asszem így van. Szégyellem, de bevallom, hogy versenysakkozó létemre ezt nem tudtam pontosan (talán azért, mert egyszerűen sose volt szükség az 50 lépéses szabály alkalmazására).
Akinek jó sakkprogi kell: 1. helyen Chessmaster 9000 vagy 10th Edition, aztán még Fritz 8/9, Shredder 8/9, HIARCS 9, Chess Tiger 15 / 2004..
akinek freeware jó sakkprogi kell: Arasan 8.4 !!! -
V_Zoli
aktív tag
esetleg valaki tudna ajánlani valami fullos sakk progit?
-
Notes
senior tag
Nagyon béna, hogy CM10 sosem ajánl döntetlent, vagy csak én állítottam be valamit rosszul?
-
Pala
veterán
válasz
ActionMan #502 üzenetére
Stalemate = patt, jól értelmezed
olyan állás, amikor az egyik fél nem tud szabályosan lépni, de nincsen sakkban...magyarul le vannak blokálva a figurái (nem tud lépést tenni velük), a királya meg épp nincs sakkban, de ő következne és bárhova lépne, sakkba kerülne...ez döntetlennek felel meg, neked is ügyelned kell rá, hogy ne hozz ki olyan állást, hogy a gép így megúszhassa, mert az biza az utolsó leheletéig küzdeni fog -
ActionMan
tag
Teljesen kezdő sakkozó vagyok. A CM 10th Edition-el gyakorolgatok.
Trainig mode-ban megyek sorban a fokozódó gépi ellenfeleken.
Pontosan mit jelent a ''stalemate'' és mikor jön elő?
Legtöbbször ilyen stalemate-el ''ússza'' meg az ellenfél.
Ez valami döntetlent jelent? Ha igen, nem értem miért nyögi be ezt folyton, amikor még alig ütött le tőlem valamit, neki meg nincs már egy tisztje sem, vagy van kb. egy. -
Pala
veterán
ez királyindiai védelem....alapvetően világos a vezérszárnyon próbál előrenyomulni, sötét pedig f7-f5-tel a királyszárnyon akar robbantani....ez a terv ebben a nyitásban...ha világos viszont g3, Fg2 felállást választ, úgy jóval nehezebb sötéttel f5-re játszani, szóval ott világos játékától függ, hogy mit érdemes tervezgetni.
Az orthodox itt is csak annyit takar, hogy a megnyitás egy ősrégi változatáró van szó...de szinte minden királyindiai variban többé-kevésbé a fent leírtak szerint érdemes eljárni az egyes színekkel
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sweet.tv - internetes TV
- Kuponkunyeráló
- VoLTE/VoWiFi
- Gyúrósok ide!
- IFA 2024: Csendben debütált a Honor Watch 5
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Steam Deck
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- További aktív témák...
- Új Nike Luka Doncic pulóver, 3XL-es
- Gillette King C. Double Edge borotvafejek(penge) 10db-os, Új, gyári dobozában
- Oakley napszemüveg tok és mikroszálas kendő
- Leárazás!! Altercore bőrcipő, Új, unisex, 40-es méretű
- Disney Sorcerer s Arena: Epic Alliances Core set + Turning the Tide Expansion, angol, hibátlan-hiány
- Beszámítás! LENOVO Ideapad Gaming 3 Gamer notebook - R7 5800H 16GB RAM 512GB SSD RTX 3050 4GB Win10
- ASUS 18W USB ADAPTER
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G6 - i7-8GEN I 16GB I 512GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK H310CM i5 8600K 16GB DDR4 960 GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest