Hirdetés
-
LOGOUT.hu
FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
-
Castell
aktív tag
válasz germinator66 #2140 üzenetére
Pont ezt írtam ide tegnap kb., érdekes, hogy cikk lett belőle, másnak is szemet szúrt...
Friss infó: videóchaten beszéltem az MVM ügyfélszolgálatával, és sikerült életképtelenné tennem a beszélgetést kb., az ügyintéző csak találgatta a válaszokat, vagyis semmit nem tudtam meg, hogy éves kvóta van vagy havi. Bedobtam neki egy egyszerűbb kérdést: hogy a főnökeitől mit hallott? "Hát egyenlőre úgy tudjuk, hogy éves kvóta van, de ez bármikor változhat"
Azt már tudjuk ugye, hogy a havi keretet vagy a jelleggörbe szerinti gázfogyasztást átlépve, afelett piaci ár van, de erre én továbbkérdeztem: Vagyis aki az egyik hónapban mégis átcsúszik a havi keretből, de éves szinten benne van az éves keretben az visszakapja a túlfizetést? A válasz egy nagyon határozatlan, bizonytalan, félős igen volt.
Blöff.
Röhej, ami itt megy ebben az országban.
-
-
veterán
válasz #73959936 #2155 üzenetére
Ismerős család albérletben lakik, egy olyan lakásban, ahol feltöltőkártyás villanyóra van. A tulaj nem azért szereltette fel, mert valaki nem fizetett, hanem azért, mert így sokkal egyszerűbb az elszámolása az áramdíjnak.
Na, ez az ismerős család most költözni kényszerül, olyan lakásba, ahol rendes villanyóra van.
Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.
-
Marcsello31
őstag
Jahh. Gázzal/olajjal leszünk meglőve de nagyon. Ugyan újra kapjuk az olajat, de ez zsarolási módszer lesz, az ukránfelől'vagy orosz felől" A villanyt a sok GAzDAg naracsos palotás h kategóriával fűtött medencès emberke miatt nem fogják bántani, ami ismèt illegál. De a narancsnak mindegy. Nagyon sok ember gazdag narancsos ember úgy fűti a villáját H kategoriával ahogy nem szabadna. a villanyos meg ki is van tiltva. Szerintetek Mièrt nem buzerálják a villanyt?! Ezèrt...
-
Ringman
nagyúr
mvm-appban a tavalyi fogyasztás alapján meghatározott átalányt lehet módosítani?
+ jól gondolom, ha valaki év közben lesz nagycsaládos, akkor érdemes lehet gáznál diktálásra átállni, mert akkor az átalánynál előre fizeted a "drágább" többlet-gázfogyasztást, ami nagycsaládossá alakulva már nem is lesz többletfogyasztás?
ha így van, akkor app-ban lehet diktálást választani átalány helyett?
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
313313
addikt
válasz Marcsello31 #2157 üzenetére
Cseréltem 10 éves villany órát 3*125A-en, H tarifa volt. Mellette nappaliján is 3*125A volt, lakossági árat fizetett(vagyis az elfogyasztott kW után, és nem idősoros volt) emellett volt még a fogyhelyen C tarifa kedvezmény IS ...
HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
IG55
senior tag
Eddig a diktálás mellett voltam, de így, hogy már a jelleggörbe sem biztos, lehet átmegyek átalányba. A mai tudásunk alapján, ha az előző évre megállapított fogyasztásom 1729 m3 alatt volt, akkor kizárt, hogy az átalány havi számlái becsússzanak a piaci árba?
-
mattheus
őstag
Számomra egyre zavarosabb ez a történet. Feltételezem, hogy azért főképp, mert szerintem még magasabb szinteken sem tudják mi és hogyan lesz.
Amit tudok:
- Eddig havonta diktáltam
- Áram és gáz esetében is benne vagyok elvileg a limitben, amennyiben éves szinten nézikAmit nem tudok:
- Elérni az ügyfélszolgálatot telefonon (15 percenként bontják a vonalat)
- Időpontot foglalni személyes ügyintézésre
- Téli időszakban, ha decemberben nagyobb lesz a havi gázfogyasztásom, mint az adott hónap maximuma, akkor kell vagy nem kell piaci árat fizetnem? HA görgetem a nem felhasznált kvótát, akkor beleférek, ha nem, akkor meg nem
- Melyik opcióval járok jobban (átalány vs. havi diktálás)
- Ha éves leolvasásom decemberben van, akkor januártól lehetek átalánydíjas csak ?[ Szerkesztve ]
-
Samott
addikt
válasz mattheus #2164 üzenetére
En nem latom mifele elonye van a diktalasnak. Vacakolni kell vele es vegul ugyis ugyanannyit fizetsz. Vagy esetleg megszivod ha van nehany kilogo honapod. Atalanyban sokkal kiszamithatobb.
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.
-
veterán
Cseréltem 10 éves villany órát 3*125A
Azta 3x63 ampernél nagyobb órát csak nagyon-nagyon-nagyon indokolt esetben szerelnek fel.
Ez annyira ritka, hogy én pl. még sosem láttam ilyet. Mivel indokolták a 3x125 amperre vonatkozó igényt
-
313313
addikt
válasz Donki Hóte #2166 üzenetére
Áramváltós mérés volt, nem direkt.
4 házhelyen építettek egy kissebb családi házat, fedett teniszpályával....HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB
-
pjtr
aktív tag
Sziasztok,
ez a jelleggörbe mindenkinek egyedi? Én még a régi felületen keresutül fizetem a gázszámámat, ott nem találom.
-
germinator66
aktív tag
válasz Stylewars_kp #2169 üzenetére
Tudtommal jelleggörbés átalányba tesznek át...
-
balojazz
aktív tag
Gyorsan csináltam egy nagyjábóli becslést 7 szegmenses kijelzőre, havi 0.75-1.5 kWh lehet egy ledes óra. Nyilván lehet 0.5-2.0 között is bármi, a teteje nyilván a nagyobb és erős fehér vagy kék LED, az alja halvány és kicsi narancs-zöld-piros. Becslés. Okosabbak javíthatják. Nálunk van használati értéke: naponta többször elhangzik a "mennyi az idő?" kérdés, a konyhai válaszoló a sütőről olvassa le.
Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.
-
balojazz
aktív tag
Most költöztünk új házba, teljesen más fogyasztókkal. 2 évig biztos diktálom, míg képben leszek, utána jöhet az átalány. Fogalmam sincs, mennyi átalányt állíthatnék be, plusz ha nem olvasom le, spórolni sem tudok. Ezért diktálok én. Pl június-júliusra derült ki, hogy az első 2 hónapban 5 főre 11 m3 gázt evett a hmv havonta, ezt gyorsan lenyomtam 4 m3 alá. Vagy pl kiderült, hogy intenzív fogyasztással sem megyünk 200 kWh fölé, szóval nem kell az árammal görcsölni, és ha mégis, pl elég minden második-harmadik mosást kiteregetni, hogy ne mindig a szárítógép menjen. Ilyenek miatt diktálok egyelőre. Van előnye: 2 hetente leolvasom, abból egy alkalomnak tétje is van.
-
benfolds
őstag
próbáltam lejelenteni a villanyóra állását a hónap elején, de azt az üzenetet kaptam az eon honlapján, hogy "Szerződése vagy mérője alapján nem diktálhat." annak ellenére, hogy elméletileg mindenkinek lehetőséget biztosítanak. telefonon reménytelen elérni őket. emailre nem válaszoltak. lehetséges, hogy látják az eonnál az óraállást? márciusban cserélték le az órát egy holley DTSD545-re. ha látják, akkor vajon kérés nélkül is rögzítették az óraállást?
-
asdf_
veterán
válasz himpike #2182 üzenetére
Akkor visszakapod (mármint az örököseid). Általányt fizetni a szarul szigetelt házban éri meg, mert akkor nem 3 ezres és 90 ezres (mármint eddig, amíg nem emeltek) számlák váltogatják egymást nyáron és télen, hanem minden hónapban egyenletes összeg.
De a kényelmi része is lehet vonzó, hogy a tököm fog a diktálással szórakozni és itt nem csak a gázról, hanem akár az összes óráról beszélünk (vidéken mondjuk a kültéri vízórára azért érdemes ránézni, nagyon drága mulatság fél év késéssel felfedezni egy törött csövet vagy egy elfagyott vízórát. -
Samott
addikt
válasz himpike #2182 üzenetére
Azt megteheted atalany mellett is, legfeljebb az utolso honapban nem kell fizetned. Az meg hogy elore fizetsz-e csak nezopont kerdese. En a nyaron fizetem ki utolag a teli futesem.
(There is always a last time for everything.) Overhead, without any fuss, the stars were going out.
-
himpike
aktív tag
Értem de most a tavalyi fogyasztásom alapján általányoznának szerintem.. és nyilvánvalóan visszaveszem a fűtést mert az új árral 350 köbméterrel meghaladnám a limitet.
200K vs 450K.
A "nyáron fizetem a fűtést visszamenőleg" dologgal meg az a bajom szintén hogy esetleg másra hagynám a fogyasztásom kifizetését. -
Catman
aktív tag
Én írtam emailt az MVM-nek, hogy nem terveznek-e soron kívüli lehetőséget biztosítani elszámolási mód váltásra. Tegnap válaszoltak, hogy emailben, postán, telefonon kérhetem, hogy állítsák át a számlázási módot. Úgyhogy írtam is nekik, hogy tegyenek át egyenletes részszámlázásba (aktuális mérőállást, a kért elszámolási módot, és a beállítani kívánt gázmennyiséget kellett megadni). Kíváncsi vagyok, tényleg átraknak-e.
-
asdf_
veterán
válasz himpike #2186 üzenetére
De ahogy a fűtést visszaveszed, úgy visszaveheted a havi átalány mennyiségét is. Én -mivel gázban limit felett vagyok- átmentem B tarifás villanybojlerre, diktáltam gázóraállást, és az évi fogyasztásból leszedtem 400 m3-t (bojler+kis sos sk. hőszigetelésből, plusz nem lesz 23 fokból eredő megtakarítás), így a következő számlán már kevesebb m3 lesz és lényegtelen tavaly mennyit fogyasztottam.
-
Castell
aktív tag
Friss és egyben jó hír:
"Az Index kérdésére válaszolva az MVM azonban tisztázta, hogy „a kedvezményes áron el nem fogyasztott mennyiség nem vész el, az elszámolás az éves időszakban biztosítja (2022. 08. 01. – 2023. 07. 31. között) a kedvezményes sávmennyiségig az alacsonyabb árat” – írta a vállalat. Sőt, az MVM oldalára azóta visszakerült az egyszer már eltűnt egyértelműsítő rész, a már citált példával."
Én ezt úgy értelemezem, hogy a megadott éves kereten aki belül van, az rezsicsökkentett árral számolhat, az viszont benne van a pakliban, hogy aki a havi kvótát vagy a gáz jellegörbe szerint meghatározott mennyiségeket túllépi, de a leolvasásnál az éves kereteken belül marad, akkor utána számolódik el (visszafizetéssel, jóváírással) az esetlegesen piaci áron fizetett fogyasztás > ez jellemzően a diktálásoknál fordulhat elő.
[ Szerkesztve ]
-
Szakbarbár
aktív tag
válasz balojazz #2173 üzenetére
“június-júliusra derült ki, hogy az első 2 hónapban 5 főre 11 m3 gázt evett a hmv havonta, ezt gyorsan lenyomtam 4 m3 alá.”
Egy hónapra 5 főnek a HMV fogyasztás gázból irreálisan kevésnek tűnik. Mivel csináljátok a meleg vizet? Átfolyós vagy indirekt tároló, esetleg más?
Nálunk 4 főre havi 14-16 m3 gáz megy el, cirkót és 100 v 120 literes indirekt tárolót használunk, 40 fokra fűtve a vizet.Ez a hozzászólás nem jöhetett volna létre elektromosság nélkül.
-
leslieke
Jómunkásember
válasz Szakbarbár #2190 üzenetére
Engem az érdekelne, hogyan ment le 4m3-re?
Nekünk 1,5 hónap alatt 11 m3 ment el, 3-an vagyunk 120l HMV, 50 fokos víz, csak tusolunk.
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
Met
nagyúr
Ha esetleg érdekel valakit, 0,32 kWh áram volt egy kenyérsütés.
Elég régi gép."If in doubt, flat out!" Colin McRae
-
válasz Szakbarbár #2192 üzenetére
Vagy csak hetente egyszer fürdenek
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Stylewars_kp
őstag
40 fok nem kevés mosogatni?
A könyvet mindig ketten alkotják: az író, aki írta, s az olvasó, aki olvassa. Kosztolányi D.
-
veterán
válasz Stylewars_kp #2196 üzenetére
Nálunk a mosogatógépnek van olyan programja, ami 40 fokra melegített vízzel mos, tehát ha elég mosogatószert használ, akkor nem kevés.
-
Degeczi
nagyúr
válasz Stylewars_kp #2196 üzenetére
Egy nagy tárolóból teljesen jó (kicsit valóban magasabbra érdemes állítani, hiszen hideg hozzákeverése nélkül hamar kifogyna)
-
balojazz
aktív tag
Átfolyós kondenz gázkazán, nincs tároló, takarékos perlátorok és zuhanyfejek, gépi (hideg) mosogatás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest