Hirdetés

2024. június 14., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-23 16:02:28

LOGOUT.hu

FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#2251) Ringman válasza Vision (#2250) üzenetére


Ringman
nagyúr

szerintem az a fő kérdés, hogy akar-e valamit tenni az ügy megoldása érdekében a szolgáltató, vagy nem. (szerintem az utóbbi lesz, mert egyszerűbb és nem kell gondolkodni)

a cikkben amúgy van más országból példa:

Látható, hogy az adatbázis (természetesen) nincs meglepődve az erkélynapelemtől, külön csoportban kezeli ezeket „Balkonsolar” néven. A képen a technikai adatokat tartalmazó fült látjuk, amiből kiderül, hogy a kis rendszer névleges összteljesítménye 600 watt, de pár kattintással sok más adat mellett megnézhető a település neve (ezúttal Chemnitz), vagy akár az is, hogy mikor dugta be a lakos először a paneleket a konnektorba.
Amikor a német lakó megvette az erkélynapelemet, ezt a formanyomtatványt kellett kitöltenie (pdf), emellett pedig a helyi áramszolgáltatónál is jeleznie kellett (tipikusan egy online felületen) a használat megkezdését.
Mindezt csak azért mutattuk be, hogy érthető legyen, Németországban az erkélynapelem egy szimpla műszaki cikk, és két egyszerű regisztráció után be lehet dugni a konnektorba. Bizonyos esetekben speciális dugaljt is kér a szolgáltató, de például Ausztriában, Hollandiában és Svájcban nincs ilyen követelmény, és ott még egyszerűbb a bejelentés.

A szabályok értelmezésében egyébként André Krisztina, a Német Közösségienergia-Szövetség (Bündnis Bürgerenergie) és a szintén német Eurosolar igazgatósági tagja segített.
A német szabályozás csak 600 wattig engedi a használatot, és Magyarországról nézve nagyon furcsa, de André Krisztina épp azt magyarázta nekünk, hogy ők Németországban most azért küzdenek, hogy 800 watt legyen a felső határ, és az osztrák-holland példához hasonlóan ne lehessen speciális csatlakozóhoz kötni a használatot.

(#2252) pjen válasza Vision (#2250) üzenetére


pjen
félisten

Tulajdonképpen megállhat. Például a bojlert, hűtőt rákötöd és beiktatsz egy átkapcsolót. Ameddig termel a napelem arról megy egy szint alatt galvanikusan leválaszt és átkapcsol a hálózatra.

(#2253) maajsz válasza pjen (#2243) üzenetére


maajsz
senior tag

Reméljük egyre több hívőnek leesik majd, hogy míg ő fázik meg spóroljon, addig ezek lassan a Dunát is kitérkövezik és ez nem oké. Ettől függetlenül nem árt egy kis szemléletváltás, ha már felülről nem megy, remélhetőleg a társadalom értelmesebbje tud annyira hatni a többire, hogy leközelebb legyen igény máshova x-elni. Ez a spórolós dolog pont adhat egy ilyen tudatosság löketet a lelki szegénynek is ami már elég lehet egy tudatos(abb) x-hez.

Tegnap haveromnál jártam és pont ott volt a burkoló (szomszédja, 40 vége körüli) és szóba jött a rezsi drágulás téma és csak lesett, hogy neki erről fingja nem volt, mert a híradót utálja, a telójával meg még telefonálni is kín neki néha, nem hogy netezni. Szavazni nem jár, mert sok éve vakulásig van melóval, bár viszonylag jobban csak mostanában keres, de erre ugye el is drágult minden. Azt viszont alig akarta elhinni, hogy 7x-ese a gáz piaci ára. Lesznek még egy páran így. A hívek meg ugye, majd urunk megment valahogy..

(#2254) pjen válasza maajsz (#2253) üzenetére


pjen
félisten

Először váltsanak ők.Most is több mint egy miliárdot kapott a fradi a mol tól. Mar nincs is benne fehér ember és 3-1 re kikaptak a lakatlan szigetektől.

(#2255) Zozzant válasza Vision (#2250) üzenetére


Zozzant
addikt

Nem értem. Ha saját hálózatot csinálok ahhoz nekik mi közük?

https://logout.hu/bejegyzes/guga/az_utolso_kivansag.html

(#2256) Donki Hóte válasza Zozzant (#2255) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Nincs nekik belőle biznisz :K

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#2257) Vision válasza pjen (#2252) üzenetére


Vision
veterán

Oké, de innentől saját hálózaton van, ez szeparált szigetüzem.

#2255Zozzant

Ahhoz semmi, de itt pont az a lényeg, hogy nem sajátod a hálózat.

(#2258) Szakbarbár válasza balojazz (#2233) üzenetére


Szakbarbár
aktív tag

2 lányom van, ha kinövik a kádat utána jön az órákig tartó tusolás ahogy előttem írták. :D De az az egész nevelés kérdése. A nagyobbik 5 éves de már rászól a kicsire (3) kézmosás közben, hogy zárja el a vizet. Majd úgy csinálom mint a sóher c. filmben. 2 perc után elzárom a meleg vizet.
Időközben eszembe jutott, hogy mosható pelust használtunk pár héttel ezelőttig és azt kézzel is mostuk. Arra is sok meleg vizet használtunk.

dobolan
Nálunk is hasonló a napi vízfogyasztás de szerintem igen is sok vizet fogyaszt a WC. Számolj 6-8 vagy több öblítéssel fejenként naponta. Mindjárt kijön, hogy csak 150-200 liter a WC öblítés.

Az emberek indokolatlanul kevés figyelmet fordítanak a víztakarékosságra, talán az idei extrém aszályos év jó figyelmeztetés lesz rá.

Ez a hozzászólás nem jöhetett volna létre elektromosság nélkül.

(#2259) pjen válasza Szakbarbár (#2258) üzenetére


pjen
félisten

Bizony a legnagyobb medence gyár új üzemet nyit , hogy tudjon eleget gyártani, Te rászolsz a gyerekre ha kezet mos. NONSZENSZ.Inkább arra kéne nevelni, hogy amikor csak lehet mosson kezet, folyó vizzel szappannal. A kovid védekezés egyik sarkalatos pontja.

(#2260) Vision


Vision
veterán

Egy kis érdekesség. Kértem árajánlatokat tető héjazat cserére, és akkora a szórás ugyanarra a melóra, hogy az megdöbbentő.

Legolcsóbb: 9 ezer Ft. / nm, és gyakorlatilag azonnal tudnának kezdeni a fiúk.
Legdrágább: 28 ezer Ft. / nm októberi kezdéssel.

Végül a szembe szomszédot fogjuk választani, ő 12-körüli árat mondott, de ebből lehet majd még masszírozni. 1-1,5 hetes maga a munka egy 2-3 fős csapatnak. Ez csak munkadíj, természetesen.

(#2261) Szakbarbár válasza pjen (#2259) üzenetére


Szakbarbár
aktív tag

Nem azért szólok a gyerekre mert kezet mos, hanem kézmosás közben nem kell feleslegesen folynia a víznek.

Ez a hozzászólás nem jöhetett volna létre elektromosság nélkül.

(#2262) pjen válasza Szakbarbár (#2261) üzenetére


pjen
félisten

Hát, hogy mos kezet? Bevizezi elzárja a csapot, szappanoz, kinyitja a csapot, leöbliti a kezét, elzárja a csapot ? Nekem ez nem tűnik túl higiénikusnqk, életszerűnek se. Főleg, ha többször szappanzok és öblitek. :)

(#2263) asdf_


asdf_
veterán

Egy ilyen pedálos kell :D

(#2264) mexel


mexel
veterán

Talán tudja valaki: szüleimtől végre megtudtam a belépési adatokat az mvm-hez. Vajon online felületen van mó az átllás beállítására villany vagy gáz esetén? Vagy ahhoz kell valami más is?

(#2265) sh4d0w válasza pjen (#2262) üzenetére


sh4d0w
félisten
LOGOUT blog (1)

Hagyján, de hogy a szappant lemossa a csapról, elhasznál pont annyi vizet, mintha nyitva hagyta volna közben a csapot.

https://www.coreinfinity.tech

(#2266) BlackJack21 válasza pjen (#2262) üzenetére


BlackJack21
tag

Régóta van megoldás erre: automata csaptelep [link]
Mi évek óta használjuk, megelégedettséggel.

[ Szerkesztve ]

(#2267) Stylewars_kp válasza BlackJack21 (#2266) üzenetére


Stylewars_kp
senior tag

Ebből van elemes verzió is. Ismerősöm úgy járt, hogy lemerült neki az elem és a csap folyamatosan engedte a vizet. Szerencsére nem utaztak el, akkor hosszú időre így megúszta pár köbméter elfolyatot vízzel. Nem tudom, hogy ez egyedi hiba volt vagy ezek tényleg így működnek.

Ahogy látom a linken szereplő az hálózati áramról üzemel.

(#2268) pjen válasza BlackJack21 (#2266) üzenetére


pjen
félisten

Egészségetekre. A pesti úton átadták a sport csarnokot előtte hatalmas füves rész, a 40 fokos kánikulában telepítve és egész nap locsolva. Had mossak már 2 liter vízben kezet. :C

(#2269) Szakbarbár válasza pjen (#2262) üzenetére


Szakbarbár
aktív tag

Nem műtétre kell bemosakodnia, az alapvető higiénia megvan.
Nekem a többszöri szappanozás, öblítés az életszerűtlen, de ebbe ne menjünk bele nem a topic témája.
Publikus helyen általában automata csap van, de ha nincs akkor kéztörlővel is el lehet zárni, egyúttal letörölni.

Ez a hozzászólás nem jöhetett volna létre elektromosság nélkül.

(#2270) pjen válasza Szakbarbár (#2269) üzenetére


pjen
félisten

Valóban nem, de én például ma délelőtt egy fát ültettem, a gödörbe marha trágyát szórtam. Háromszor szappanoztam és a köröm kefe ís előkerült. Gazt szedek, gyomlálok, permetezek,olajat cserélek az autóban és hasonlók.

(#2271) BlackJack21 válasza pjen (#2268) üzenetére


BlackJack21
tag

Ezzel is tudsz 2 liter vízben kezet mosni( ami nekünk van, annál 1,5 percig lehet a vizet folytatni folyamatosan, utána ismét el kell indítani), csak amikor nincs ott a kezed nem megy haszontalanul a lefolyóba. A stadion fű locsolását nem kommentelem, az én lelkiismeretem emiatt tiszta. A többi csapunk pedig termosztatikus keverőszelepes( a kicsik nem forrázzák le magukat, meg mi sem ugrálunk ki a zuhany alól, mint a régi átfolyós vízmelegítős esetén)

(#2272) pjen válasza BlackJack21 (#2271) üzenetére


pjen
félisten

Átfolyósra is lehet tenni termó csapot, de őszinte leszek, pont a stadion és egyéb teljesen felesleges víz pocsékló sport rendezvények miatr lesz@ rom. Egyébként lehet, hogy a lelkiismereted tiszta, a kezed is?

[ Szerkesztve ]

(#2273) mexel


mexel
veterán

Talán így egyszerűen: online felületen át lehet állni átalányfizetésre villanynál és gáznál? Vagy személyesen kell?

(#2274) balojazz válasza dobolan (#2245) üzenetére


balojazz
aktív tag

Csatornadíjjal együtt kell számolni a 600 litert, az kb 600 forint, nem 250. A WC alattomos. Start/stop rendszernél 5 főre naponta 55-70 liter, nálunk veri a fürdést simán. Ha nem start/stop, akkor felmegy napi 200 liter körülre 5 főre, vagy többre, plusz a kézmosás.

Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.

(#2275) balojazz válasza asdf_ (#2263) üzenetére


balojazz
aktív tag

Oszt majd jól ráfexik a kutya-macska a pedálra aludni...

Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.

(#2276) SyMbioTe válasza pjen (#2272) üzenetére


SyMbioTe
Ármester

Ez a legjobb hozzáállás, hogy a másikra mutogatunk, nem értem ezt.
Persze, az is pazarlás, de azzal te nem tudsz mit kezdeni. Az ember a saját portáján viszont tud, abból baj nem lesz, ha foglalkozik vele valaki, és ha minimálisan is, de tesz a pazarlás ellen / környezetért.

„És akkor csodálkozunk a rendőr vicceken! Mi ez, szerencsepatkó? Az! Eddig jó kabala volt. Nem gondolod, hogy egy kicsit hülyén néz ki egy magyar rendőr 1980-ban egy lópatkóval a kocsijában? A materialista világnézet nevében lefoglalom!”

(#2277) pjen válasza SyMbioTe (#2276) üzenetére


pjen
félisten

Egészségetekre. En minden esetre ezután se fogok 3 perc alatt zuhanyozni, hogy közben még a vizet is elzárom amig szappanozok. Nem akarok én mutogatni senkire de például egy műanyag üzemben a már kezelhetetlen huladékot nem veszik át sehol, ablak csere utan az üveg hulladékot sehol nem tudtam hivatalosan leadni, elvitték 20 K ért nem tom hova. És sorolhatnám.

(#2278) OPiiPO válasza pjen (#2277) üzenetére


OPiiPO
addikt

Angyali a hozzáállásod a természetmegóváshoz - ha más beleszarik akkor neked is szabad beleszarni, remélem a gyermekeid is ebben a szellemben neveled :P
( az off topic gomb használata pedig megszívlelendő )

[ Szerkesztve ]

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#2279) SyMbioTe válasza pjen (#2277) üzenetére


SyMbioTe
Ármester

Oksi, pazarolj csak nyugodtan, végülis végtelen van mindenből. :)

Más
Ne vegye senki 100%-os infonak, csak ügyfélszolgálat a hír forrása, de elvileg ha 1-1 hónapban nem, de éves szinten beleférsz a limitbe, akkor elszámoláskor visszakapod.
link

„És akkor csodálkozunk a rendőr vicceken! Mi ez, szerencsepatkó? Az! Eddig jó kabala volt. Nem gondolod, hogy egy kicsit hülyén néz ki egy magyar rendőr 1980-ban egy lópatkóval a kocsijában? A materialista világnézet nevében lefoglalom!”

(#2280) pjen válasza SyMbioTe (#2279) üzenetére


pjen
félisten

Azért kiváncsi lennék hányan irogatnak egy ezer éves tabletrő ami másra nem igatan jó, viszont pont környezet védelmi célból nem dobom ki és ki ír szuper számító gépről ami esetleg csak azért van mert mért ne, esetleg vesz évente másik telefont, az előd megy a fiókba. Nem csak a vizen lehetne spórolni, csak én fel is válalom.

[ Szerkesztve ]

(#2281) asdf_ válasza SyMbioTe (#2279) üzenetére


asdf_
veterán

Ezen miért csodálkozunk? Ha évi 17xx a kvóta, akkor 17xx jár, nekem legalábbis egy percig nem volt kérdés, hogy nem így van.

(#2282) BlackJack21 válasza pjen (#2280) üzenetére


BlackJack21
tag

Az iPad Air 2 megteszi, illetve a 10 éves Dell notebook? A telefonom tényleg új, csak 2 éves. Mind elég drága volt anno, de a mai napig működik. Persze van céges notebook, meg teló, de azt nem én menedzselem, adták, cserélik, amikor gondolják.
Nem csak te használod sokáig az eszközeidet, de egy valamit nem szabad elfelejteni.
Pont az ivóvíz, ami gyakorlatilag pótolhatatlan!
Minden kiváltható, optimalizálható, az ivóvízzel csak spórolni lehet ( jelenleg, drága előállítani)
Szentimentálisnak hangzik, de a gyermekeimnek nem szeretnék egy madmax-szerű életet ( szenvedést) a vízért és más energiahordozókért.

[ Szerkesztve ]

(#2283) Kaba válasza mexel (#2273) üzenetére


Kaba
veterán

Online is lehet.

(#2284) SyMbioTe válasza asdf_ (#2281) üzenetére


SyMbioTe
Ármester

Igen nekem is így lenne egyértelmű, de eddig is ment ezen a diskurzus, hogy olyankor mivan, és az álláspont az volt, hogy azt nem kapod vissza, hivatalos infó meg nem volt róla.
Vagy legalábbis én nem láttam :D

„És akkor csodálkozunk a rendőr vicceken! Mi ez, szerencsepatkó? Az! Eddig jó kabala volt. Nem gondolod, hogy egy kicsit hülyén néz ki egy magyar rendőr 1980-ban egy lópatkóval a kocsijában? A materialista világnézet nevében lefoglalom!”

(#2285) asdf_ válasza SyMbioTe (#2284) üzenetére


asdf_
veterán

Sőt, nem értem, hogy miért várnak ezzel leolvasásig? Előző hónapból maradt kedvezményes? Ha igen, akkor 141+maradék jöhet csökkentett áron. Ha meg előző hónapban túlfogyasztaszás volt, most meg belefér a kvótát, akkor meg plusz mínusz az eltérő árakkal.

[ Szerkesztve ]

(#2286) germinator66 válasza SyMbioTe (#2279) üzenetére


germinator66
aktív tag

Hát, eddig mindenhol totál más volt a kommunikáció erről (és akkor még egyet csavarnánk a bonyolultságon), meglepődnék, ha ténylegesen így lenne... Akkor végülis miért nem kumulálják folyamatosan, és amikor eléred az éves határt, onnantól piacid fizeted? Nem beszéltek volna havi meg időarányos limitről, csak évesről. (Amennyiben ez igaz, akkor menet közben gondolták meg magukat, de biztosan nem így indult.)
Hozzáteszem, nekem a sima ügyf. szolgálatos válasz nem hiteles, írják is, hogy az MVM érdemben nem válaszolt erre. (Akkor miért is veszik készpénznek az egyszeri ügyfeles munkatárs szavát...?)

[ Szerkesztve ]

(#2287) asdf_ válasza germinator66 (#2286) üzenetére


asdf_
veterán

Jaja úgyis az lesz, hogy megjön az első számla és aztán abból megtudjuk az okosságot. Aztán ha baromságot csináltak és a nép felhördül, akkor átalakítják (lásd: feltöltős elszámolási rendszere), szóval még arra sem vehetünk mérget.

(#2288) pjen válasza germinator66 (#2286) üzenetére


pjen
félisten

Szerintem nem nyelhetik le, akkor teljesen felesleges lenne azves kvóta. Megnézhették volna 100000 fogyasztó havi átlagos adatait és ahhoz igazíthatták volna a kedvezményes számlát.

(#2289) pjen válasza OPiiPO (#2278) üzenetére


pjen
félisten

Elsősorban a gyerekeimhez semmi közöd, én sem foglalkozom például a nő nemű felmenőiddel. :W :W :W
De Tudod mit meg győztetek ugyanannyit fürdök ezután is, viszon a locsolón 5 percet vissza állítottam.

(#2290) germinator66 válasza pjen (#2288) üzenetére


germinator66
aktív tag

Nem felesleges, mivel éves keret van (azaz az évfordulók közt nincs átjárás), ellenben minden más felesleges lenne (időarányosság/havi kvóta/jelleggörbe), ha a végén mégis szimplán visszaadnák...

(#2291) pjen válasza germinator66 (#2290) üzenetére


pjen
félisten

Szerintem nem, ha nem lenne havi kvóta és jelleg görbe, sok lakásban lennének megfagyások. Én így is kiváncs leszek, ha január , februárban kimennek a számlák hányan nem fognak fizetni és mekkora lesz a felháborodás. Pont fent volt egy statistika, hogy több mint egy milió nyugdíj 135000 ft alatt van.

[ Szerkesztve ]

(#2292) balojazz


balojazz
aktív tag

Próbáltam végigkövetni a vitát a gyökeréig, és több szempont van. Van az "óvjuk meg a világot a jövő nemzedékeknek" - na ezzel nem tudok azonosulni, meg van az "úgy csinálom, ahogy nekem jó" - ezzel már inkább tudok. Meggyőződésem, hogy a környezetvédelem alapvetően statisztikai megközelítést kíván. Magyarán ha rávesszük az embereket a takarékoskodásra, az történjen a pénztárcán keresztül: jutalmazzuk pénzzel a takarékost, büntessük pénzzel a pazarlót. De mindig lesznek a skála 2 végén is sokan (habár nem a zöm), akik mindig takarékosak az egyik végén, a másikon a "megengedhetem magamnak" típusú emberek laknak. Nincs ezzel semmi baj, ha össztársadalmi szinten csökken a fogyasztás. Aztán ott a technológia: azonos reálösszegért 10 évente jelentősen takarékosabb cuccokat kapunk, a korábbiak kikopnak, tehát van egy hasznos tehetetlenség a rendszerben. Így már talán érthető, hogy ha (száz)milliókról beszélünk, teljesen mindegy, hogy ki mit gondol, ki mint él, mert a statisztika (a nagy számok) elintézi. Hadd engedje a csapot pjen, ha ez a jó neki, mások hadd takarékoskodjanak, ha ez a jó nekik.

Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.

(#2293) Szakbarbár válasza balojazz (#2292) üzenetére


Szakbarbár
aktív tag

Ez rendben is volna, csak például nálunk a DMRV (Dunakanyar, Szentendre környéke) területén minden évben júniustól augusztusig 1. vagy 2. fokú vízkorlátozás van. Tilos locsolni, medencét tölteni, kocsit mosni, stb. A magasabban fekvő részeken sokszor nincs víz. Szóval hiába “csak” 270 ft/m3 a víz ha nem jön a csapból. A hőszigetelést, napelemet támogatják, a vízgyűjtő ciszterna vagy más esővíz gyűjtő építését miért nem? Egy 450 literes műanyag hordó 60-70.000 Ft, 2-3 m3-es ciszterna 400.000 Ft. Kb soha meg nem térülő beruházás.

Ez a hozzászólás nem jöhetett volna létre elektromosság nélkül.

(#2294) amargo válasza Szakbarbár (#2293) üzenetére


amargo
addikt

Én néztem ezeket a 2-3m3 vízgyűjtőket, embertelen ára van.. 400e a legalja, onnan kezdődik csak.

2-3 éve amikor szigeteltem a házat 160nm, azt mondtam, hogy ez a 20-30 év, amire megtérül a soha kategória. Most ott tartok, hogy már jövőre 4-5 év alatt megtérült az egész.

Ezzel csak arra akarok kilyukadni, ha nem folyik víz a csapból, akkor viszonylag hamarabb átértékeleli az ember, hogy mi mikor terül meg.

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#2295) Mr X


Mr X
veterán

Urak, okosításra lenne szükségem klímás fűtés ügyben.

Tavasz végén vettem egy kádár-kockát. 70nm alapterület, külső falak 30 cm szilikát téglából vannak, belső falak tégla. Szigetelés csak a födémen, 10 cm üveggyapot.

A fűtést 3 db Gree klíma adja. A kérdésem igazából annyi lenne, hogy akinek van gyakorlati tapasztalata, hogy látja, hogy jön ki jobban az ember? Ha télen lekapcsolom a klímákat azokon a napokon, mikor dolgozunk (ilyenkor kb. 14 órát nincs otthon senki) és felkapcsolom, mielőtt hazaérek, vagy ha hagyom nonstop menni őket a beállított hőfokon?

(#2296) pjen válasza Szakbarbár (#2293) üzenetére


pjen
félisten

ÁEz egyáltalán nem biztos, hogy a takarékosságon múlik. Inkább az infrastruktúrán. Gyerekkoromban rendszeres vízkorlátozás vol a 18. Ker ben, pedüg klíma változásról szó sem volt. Vékonyak voltak a csövek. Ugyanott a villamos hálózat is zárolt volt, mert senki nem fejlesztett semmit. Most ugyanez vagy hasonló van, a tömeg kiköltözik a fővárosból egy 500 főre méretezett közmű hálózatba. Aztán nem működik semmi.

2295:Ez egy örök vita.

[ Szerkesztve ]

(#2297) bigdady válasza Mr X (#2295) üzenetére


bigdady
nagyúr

A héten erre azt hallottam max három fok különbség legyen amikor nem vagy otthon és amikor igen

(#2298) Mr X válasza bigdady (#2297) üzenetére


Mr X
veterán

Egyelőre még nem tudom, mennyi lenne télen a hőveszteség, ha gyakorlatilag egész napra lekapcsolom a fűtést. De erre is gondoltam, hogy egy alacsonyabb hőfokon ketyegtetni a klímákat, míg nincs otthon senki. Azzal nem vagyok képben, hogy melyik megoldás fog járni nagyobb fogyasztással.

(#2299) bigdady válasza Mr X (#2298) üzenetére


bigdady
nagyúr

Termosztát van benne. Csak akkor kapcsol be ha van hőveszteség.

(#2300) Szakbarbár válasza pjen (#2296) üzenetére


Szakbarbár
aktív tag

Természetesen az agglomerációban ahogy nőtt a népesség az infrastruktúra ezt nem követte le, elmaradtak a fejlesztések, karbantartások. Ezt a 10 éve befagyasztott közműdíjak sem segítették elő. Lenne mit ledolgozniuk a közműcégeknek.

amargo:
Ráadásul bele kell számolni a földmunka árát ami kb még egyszer ennyi. Az a 4 m3 max 2-3 hétre lenne elég ha a veteményest locsolom.

Ez a hozzászólás nem jöhetett volna létre elektromosság nélkül.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.