Hirdetés

2024. június 3., hétfő

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2022-07-23 16:02:28

LOGOUT.hu

FIGYELEM, ez nem politika topik, ennek megfelelően ide nem kérünk a rezsicsökkentéshez kapcsolódóan sem ilyen posztokat, linkeket. Amit várunk, ötletek, tapasztalatok a spórolással kapcsolatban, praktikus javaslatok az energia megtakarításhoz.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#2601) szabonagyur válasza pjen (#2599) üzenetére


szabonagyur
félisten

Mi 9-et ketten/hónap.

#2600Degeczi: mint minden statisztikát, ezt is a kiugró értékek elvihetik másabb irányba, de azért ahhoz nagyon sok kellene, hogy legyen.

Ahhoz, hogy jelentősen befolyásolja nem pár db nyaraló minimum fogyasztására lenne szükség. De esélyesen amennyire lehúzza a nagyon keveset fogyasztók, annyira felhúzza az extrém fogyasztók is az átlagot.

Ha a számolásban 10%-t raksz be mondjuk, mint 0 közeli fogyasztó még az is alig alig torzítja az éves átlagot, de szerintem nincs 10% ez az érték.

Eladó: DUPLO 10978 120 db-s bontatlan

(#2602) Degeczi válasza szabonagyur (#2601) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Elöregedett ország vagyunk, rengeteg egyedül élő kisnyugdíjassal (nyilván jóval többel, mint medencét is villannyal fűtő NER-lovaggal) - a nyaralóknál nem sokkal magassabb fogyasztással.
Elég körbenézni saját családos ismerősök közt, vajon ki fér bele a havi "átlag"-ba... akadnak, de nem sokan.

(#2603) Ringman válasza szabonagyur (#2601) üzenetére


Ringman
nagyúr

persze a fekete ingatlankiadás miatt nem tudom mennyire valid az alábbi adat, de:

Minden 8. magyar lakóingatlan üres, mégis lakhatási válság van

Magyarország ebből a szempontból kirívó helyet tölt be: 12,3 százalékban nem állandóan lakottak az ingatlanok. A statisztika ebből a szempontból kicsit megtévesztő, mivel az AirBnB-re kiadott lakások és házak is szerepelnek benne, valamint a KSH adataival összevetve a nyaralókat sem vonták le a kutatók, de az arány így is 8-9 százalék körül maradna.

(#2604) pjen válasza szabonagyur (#2601) üzenetére


pjen
félisten

Az nem rossz. Mi kertesben lakunk a locsolás sokat elvisz.

(#2605) szabonagyur válasza Degeczi (#2602) üzenetére


szabonagyur
félisten

És akkor őket ki kell venni az átlagból? Meg vegyük ki azokat akik ketten laknak, meg sosincsenek otthon, meg egy évben 30 napot legalább nem otthon töltenek?

Statisztikát nem lehet az alapján csinálni, hogy az legyen az átlag ami a legnagyobb érték, kivéve azokat akik hobbiból fogyasztanak stb. És nem csak NER emberek léteznek, és ahogy írtad igen körbe néztem családban. Szülők a 2 oldalon hasonló házban laknak. De egyik oldalon mégis dupla a fogyasztás csak mert nem törődömség megy, pedig beleférne mindkét oldalon a nemtörődömség.

#2603Ringman: ez okés, legyen 20%, számokat mellé rakva akkor sem az jön ki mint amit sokan leírnak, hogy bőven dupla van nekik.

Nekem inkább az jön ki, hogy van egy nagy százalék aki nagyon felette fogyaszt a meghatározott átlagnak, meg van aki nagyon alatta és ennek lett ez az átlaga, meg ugye van a köztes aki plusz-minusz az átlagban van, ők lehetne kevesen.

Eladó: DUPLO 10978 120 db-s bontatlan

(#2606) Ringman válasza szabonagyur (#2605) üzenetére


Ringman
nagyúr

ha valóban az lett volna a cél, hogy a háztartások kb fele fizessen, akkor a medián fogyasztást vették volna figyelembe az átlag helyett.

napi készíttetett reprezentatív kutatást: [linken több stat is van]

[ Szerkesztve ]

(#2607) balojazz válasza Frankie50 (#2592) üzenetére


balojazz
aktív tag

és @amargo. Akkor elmondom az én módszeremet. Nincs nagy titok. Először mindent átgondolsz, hogy mi fogyaszt sokat. Minden darabot. Ahol 3 hűtő van meg egy fagyasztó, ott legalább 2 hűtő felesleges, és tán a fagyi is: venni kell egy A+++-os (nagy) hűtőt, és kész. A plusz tévéket kiiktatni, különösen a puttonyosokat, 1 db kell; aki külön akar, az telón vagy tableten tolhatja, vagy más napszakban, úgyis streaming megy. Tévé előfizut lemondani, beltériket is kidobni, 1 vagy 2 wifi elég a házba, plusz a kábelek. Stb. Nekem könnyebb volt, mert alulról építkeztem, az egyszerűbb. Ez néha egész szőrszálhasogató tud lenni: pl anno átgondoltam egy darab WC-villanyt is, a kicsi nem érte el a kapcsolót, elvetettem a mozgásérzékelőt, egy db 5 wattos LED-izzóval napi 10-12 órában elvoltunk, még 6 év után is működik. Apránként, mindent meg kell vizsgálni. Ezzel a módszerrel havi 90-120 kWh lett a fogyink (5 fő), most új házban fölment 180-200-ra (légkondi, medence vízforgató, villanytűzhely, szárítógép a változók), de ezt is le fogom vinni 150-180 körülire, egy kis átgondolás kell csak hozzá.

Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.

(#2608) Marcsello31


Marcsello31
őstag

a következő talányos kèrdèsem jön:
A kovid ideje eleje közte ès vège ami most olyan nincs. A kovid ideje alatt mièrt nem túrkálták szèt a rezsit a villanyt a :W gázt?!

(#2609) amargo válasza carl18 (#2596) üzenetére


amargo
addikt

én tökéletes tisztában vagyok mi mennyit fogyaszt, ha ez nem lett volna egyértelmű (még le is írtam az értékeket).

A leírás azoknak szól, akiknek elképzelésük sincs.

“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”

(#2610) szabonagyur válasza Ringman (#2606) üzenetére


szabonagyur
félisten

Csak kár, hogy nem szerepel benne a megkérdezettek száma.

Pluszban a kérdés feltevése sem egyszerű.

Kollégámnak feltettem ezt a kérdést amit a képen is láthatok és a válasz neki is az volt, hogy egyikkel sem tud spórolni.... Na róla tudni kell, hogy amikor kint 40 fok van és pulóverben ül, télen 25 fok felé fűti a házat, mert neki az a kellemes.

Ő persze, hogy rengeteget fizet a gázért és nem tudja megoldani a magasabb költséget, holott a 25 fokra fűtés azért már erősen extrém kategória.

Eladó: DUPLO 10978 120 db-s bontatlan

(#2611) Donki Hóte válasza pjen (#2599) üzenetére


Donki Hóte
veterán

Megnyugodtam, nálunk is 12-14 köbm a havi vízfogyasztás nyáron (szép a kert, sok virág van, meg paprika-paradicsom-cukkini), télen meg 5-7. Azt hittem, hogy ez sok, de látom, hogy másnál se kevesebb.

Minden jó, ha a vége jó. Ha nem jó, akkor még nincs vége.

(#2612) szabonagyur válasza szabonagyur (#2610) üzenetére


szabonagyur
félisten

Ja és én tisztában vagyok vele, hogy annak ellenére, hogy mi beleférünk mind2 limitbe, bőven tudnánk még fogyasztást csökkenteni (bő 2 hónapja a klíma megy éjjel-nappal, számítógépek, bedugva hagyott töltők, stb stb).

Eladó: DUPLO 10978 120 db-s bontatlan

(#2613) Ringman válasza szabonagyur (#2610) üzenetére


Ringman
nagyúr

a lényeg az, hogy 15% mondta azt, hogy belefér mindkét kvótába - "nem érint a rezsicsökkentés korlátozása"

---
cikk alján:
A Pulzus Kutató felmérése 1000 fő megkérdezésével történt, a válaszok reprezentálják a magyar felnőtt lakosság véleményét. Ez azt jelenti, hogy az adatok nem, kor, iskolai végzettség és településtípus szerint a magyar alapsokasági adatoknak megfelelően tükrözik a felnőtt, 18 pluszos lakosság véleményét.

(#2614) szabonagyur válasza Ringman (#2613) üzenetére


szabonagyur
félisten

Na a cikk alját nem láttam, 1000 fő meg nem reprezentatív sosem. :N

Eladó: DUPLO 10978 120 db-s bontatlan

(#2615) Ringman válasza szabonagyur (#2614) üzenetére


Ringman
nagyúr

konfidencia-intervallum kérdése, mondjuk az pont nincs megadva.

[ Szerkesztve ]

(#2616) kekedi válasza Ringman (#2606) üzenetére


kekedi
senior tag

Ezt legutóbb se értettem.
Attól mert, nem érint a rezsi csökkentés korlátozása, attól még lehet hogy tudok spórolni (és lehet akarok is), és ha emiatt bejelölöm azt hogy az árammal tudok spórolni, akkor engem nem vesznek bele az átlag alatti fogyasztókba. Pedig benne vagyok.

(#2617) 313313 válasza balojazz (#2607) üzenetére


313313
addikt

Nekem előző évi villany fogyasztásomhoz képrst nagyjából 10% plusszom lesz idén, a régi óra mérisi pontatlansága végett. Ami majdnem plusz 1 havi villanyszámlám lesz....

HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB

(#2618) Stynki


Stynki
lelkes újonc

Az elektromos-és gázenergia fogyasztásról és takarékosságról: nálunk 4felnőtt lakik egy háztartásban a vill. energia éves fogyasztásunk: 5,5MWh Sokan felteszik a kérdést, hogy ez miből jön össze? Néhány példa: A+++-os hűtők és fagyasztószekrények sohasem annyit fogyasztanak mint, amit az adatlapjuk közöl!! Pl.nálam fagyasztószekrény napi 1,5KWh, hűtő-fagyo kombi 1,0KWh, hűtő (fagyó nélkül) 1,2KWh és ezek 5évesek. Mosogatógép szintén víz-és energiatakarékos egy mosogatás 0,7KWh, elektromos elszívó főzésenként 0,5-0,7KWh. Idős anyukám egész napi TV, rádió,stb TVbox-val 1KWh...Sorban mérem ki a fogyasztásokat: most az energiatakarékos mosógép és szárító van soron. Az elektromos tűzhely (3fázison működik)...és hihetetlen: lassan de kezd összejönni a napi 12-16KWh fogyasztás. Sokan nem gondolnak bele, hogy 4-5fő napi melegvízelőállitása gázzal 1-1,5m3 villannyal 11KWh és árban kb. ugyanannyi az "átlagfogyasztás" felett! Ki van ez találva! Nálunk kombi cirkó biztosítja a melegvizet és a fűtést. "Természetesen" limit felett vagyunk, ha kettesével külön élnénk akkor már nem volnánk "pazarlók"?! Persze lehet takarékoskodni, de el kell dönteni hogy használunk fagyasztót havi 3000Ft-ért! Megéri? Ha igen akkor ez van!! Sokan nem gondolnak a cirkók keringető szivattyújára sem, ha 95W-ás állásban télen napi 8-10órával számítva napi 0,7-0,9KWh fogyasztás...ugyanez a TV box-ok és routerek-és hatótávnövelök esete ha 5W-ot fogyaszt, naponta már 0,12KWh/db és a kávéfőzők melegentartó funkciójáról nem is szólva. Az elektromosság " behálózott" bennünket, a sok kicsi sokra megy...el kell döntenünk, hogy apránként spórolunk vagy ugyanúgy élünk mint eddig.

(#2619) Degeczi válasza Stynki (#2618) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Jaja, engem is meglepett, mi a fene eszik reggelente 1000W fölött, amikor már a teavizet is gázon forraltuk (lévén abba bőven beleférünk) - míg rá nem jöttem, h a csöpögős-filteres kávéfőző melegentartó funkciója...

(#2620) Alex91 válasza Stynki (#2618) üzenetére


Alex91
félisten

Ja, csokkenheted kulonkoltozessel a rezsidet :)!

Azert tegyuk hozza, hogy ti 4 felnottel hozzatok ezt, gondolom azert mindenkinek van bevetele, mas meg mondjuk ugyanezt 2 felnott 2 gyerekkel…

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#2621) balojazz válasza Stynki (#2618) üzenetére


balojazz
aktív tag

Annyit pontosítanék, hogy nekem pl a hűtő hozza a gyári adatokat: kb havi 11-13 kWh. Továbbá a kombi cirkóval kihozható a hmv havi 4 m3 gáz alatt. 5 főről beszélünk. Csak olyan hűtő és olyan cirkó kell. Az elszívód is sokat eszik. A mosogatógéped jó (ha min 14 terítékes). A sok TV-t meg a boxokat el kell felejteni, wifire max 2 szóró cucc, a többi kábelről mehet.

Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.

(#2622) balojazz válasza Degeczi (#2619) üzenetére


balojazz
aktív tag

Pont az ilyen fölös fasságok miatt vettem mezei Szarvasi kávéfőzőt. Van egy gomb rajta, oszt ennyi: az a glimmes billenőkapcsoló a nyolcvanas évekből. Azt mondom rá, hogy retro, innentől nagyon fenszi. De alig eszik valamit, amikor kipisál egy tízszemélyes adagot.

Soha nem voltam trafikban. Soha nem fogok bemenni. Mindig gőzölni fogok.

(#2623) totron válasza Degeczi (#2619) üzenetére


totron
addikt

Ez a sok "kellő" funkció... De melegen tartáshoz - 1bögre szintjén - jó a laptophoz kitalált, USB-s megoldás. Néha a sok agymenés közül 1-1 jól jön/jóra jön ki.

(#2625) pjen válasza balojazz (#2621) üzenetére


pjen
félisten

Azt a HMV t nem tudom, hogy csinálod, de irigyellek. Mi ketten vagyunk fél éves Ariston kondenz kazán, egy fél köbméter minimum elmegy mire lezuhanyozunk.

(#2626) Degeczi válasza balojazz (#2622) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Persze, csak az másfajtát készít, mi a filteren átcsöpögött németes lágy kávét szeretjük reggelihez. De nem vészes: aki odabattyog a reggelre beidőzített kávéfőzőhöz, az most már lekapcsolja, nem hagyjuk rajta a melegítő funkción.

(#2627) Degeczi válasza totron (#2623) üzenetére


Degeczi
nagyúr

A filteresnél ez adja magát, lévén az a talpában forralja a vizet, így egyszerűen raktak fölé egy fémlapot, ami akkor már melegentartóként is funkcionál - csak az lehetne opcionális, h ha készen van, rögtön kapcsolja is le magát, hiszen úgyis gyorsan elfogyasztjuk.

(#2628) Syl válasza pjen (#2625) üzenetére


Syl
nagyúr

Heti két zuhannyal pont kijön :DDD

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#2629) Stynki válasza Degeczi (#2619) üzenetére


Stynki
lelkes újonc

Így igaz én is rájöttem. :Y :Y

(#2630) Stynki válasza balojazz (#2621) üzenetére


Stynki
lelkes újonc

Igazad van a sima hűtöm 1,2KWh napi sztem is sok. Lecserélésre vár, vagy megszüntetem. A HMV gázköltsége szintén magas, tegnap megrendeltem (szereléssel) az új kombi cirkót. Mosogatógépen átlag 1,5nap alatt telik meg azt hiszem 14 v 16 teritékes. Elszívóm egy "szar" cserére vár, az elektromos tűzhellyel együtt...konyhai felújítás lesz tavasszal. Most a fő csapás iránya a gázfogyasztás csökkentése (részben helyi kiváltása klímával, ill. olcsóbb HMV. készítés). Ezt a "cserét" a rezsivaltozástól függetlenűl terveztem. Vill.fogyasztásom optimalizálása zajlik: kapcsolós dugvillákkal, programozható időkapcsolókkal és "megszokások" megszüntetésével.
Internet hálózatot eleve kábelesre építettem ki (négy leágazás), és hatótávnövelők, de a fő routert éjszaka lekapcsoltatom...nem sok...de valami. Kertlocsolás szivattyúval (750W-1KW) visszafogva...

(#2631) Atomgeszi


Atomgeszi
veterán

Inkább tudjátok, hogy mi a szégyen?

Elsorolja itt mindenki, hogy van mosógép, mosogatógép, indukciós főzőlap, elektromos sütő, LED lámpa, TV, kávéfőző, vízforraló.

És kijön nagy részünknek 4000-5000 kWh évi fogyasztás.

Pedig ezek egyáltalán nem luxuscikkek.

Szégyen, hogy 2022-ben ez már átlag feletti fogyasztás, holott ez még messze van a dőzsöléstől.

Mindenkinek respect, aki átlag vagy az alatti fogyasztást ér el, de szerintem senkinek nem kéne rosszul éreznie magát, mert vannak ezek a háztartási gépei, és használja is őket. Mert aki él, az fogyaszt.

És elég szomorú,hogy Magyarország lakosságának az átlaga még ezt a szintet sem éri el. Itt is meglátszik, hogy mennyire mélyszegénység van. Van az a réteg, aki átlagosan él, valahol tényleg 4000-5000 környékén tudom elképzelni, gyerek ide vagy oda. Meg vannak a szupergazdagok, akik ennél többet fogyasztanak, és van a rengeteg mélyszegénységben élő, aki teljesen lehúzza az átlagot.

[link]
Itt egy táblázat Európáról, hogy hol mi az átlagos fogyasztás.
Persze sok minden árnyalhatja ezt a képet. Pl. nem tudom, hogy ahol van napelem azt hova számolják?!

Pl. egy Amerika:
In 2020, the average annual electricity consumption for a U.S. residential utility customer was 10,715 kilowatthours (kWh), an average of about 893 kWh per month.

Tudom, sok helyen a fűtést is elektromosan oldják meg..

(#2632) forumpista válasza Stynki (#2618) üzenetére


forumpista
aktív tag

Ha jol szamolom, akkor az evi 5500 kw az durvan 300e ftos villanyszamla, azaz havi 25e, 4en vagytok, tehat fejenkent 6.25e ft havonta (az eddigi 4.125e helyett)
magyaran semmi ertelme a sporolast fokozni, fejenkent 2e forintert felesleges leadni az eletszinvonalbol. Ahol meg szamit ez a 2e ft, ott valoszinuleg mashol sokkal jobban meg lehet ezt fogni.

(#2633) Alex91 válasza Stynki (#2630) üzenetére


Alex91
félisten

Es szamoltal? Mikorra fog megterulni ez a sok csere?

Dicsõséges nagyurak, hát Hogy vagytok? Viszket-e ugy egy kicsit a Nyakatok? Uj divatu nyakravaló Készül most Számotokra... nem cifra, de Jó szoros.

(#2634) forumpista válasza Atomgeszi (#2631) üzenetére


forumpista
aktív tag

+1. Fejenkent az evi 1000 kw teljesen atlagos es elfogadhato 2022ben futes nelkul.

a problema egyebkent sem az aram ara, csak sok ember most realizalja hogy mi a kulonbseg a 600 euros (magyar) fizetes meg a hanyatlo nyugatos 2-4 ezer euros kozott…

(#2635) totron válasza Atomgeszi (#2631) üzenetére


totron
addikt

Él és fogyaszt, de hogyan és mennyit? Egy változók nélküli, általános kijelentéssel nem vagyunk előrébb. Pont hogy az átlagkeresetek tükrében is eddig olcsó energiaárak okozta fogalmatlanság nyal most vissza, de majd akkor ez változik, örömteli. Mondom, jó ez nekünk, a jövő egyébként sem tartogat bőséget erőforrásilag.
A mélyszegénység máshol kezdődik, azok nem sok semmit fogyasztanak, a problémák is mások, egyedül most ér egybe a középosztály és szegények mindennapjaival a mélység.

[ Szerkesztve ]

(#2636) Degeczi válasza balojazz (#2621) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Az elszívó szerintem nem sok. Jellemzően 100W a max teljesítmény (bár persze létezik nagyobb is), és nem is megy sokat, naponta mondjuk fél-egy órát.

(#2637) Atomgeszi válasza forumpista (#2632) üzenetére


Atomgeszi
veterán

Most még. De, ha még tovább drágul az energiaár, akkor xopó lesz még a 2200kWh is..

(#2638) Atomgeszi válasza totron (#2635) üzenetére


Atomgeszi
veterán

Él és fogyaszt, de hogyan és mennyit?

A szükségeset.
Nyilván a mosogató, és mosógépet sem indítom el félig megpakolva. A hűtő is megy, mert hát kell hűteni a kaját. Főleg falun, ahol nem úgy van, hogy akármikor bemész a boltba és kapsz húst, fagyasztott árut.

Hiába indítom minden gépen az eco programot és amikor bevásároltunk 3 éve ezekből, akkor a legkorszerűbbet vettük, legenergiahatékonyabbat.

Ha megvan a napi koszos ruha, a mosogatnivaló tányér, pohár, akkor muszáj elindítani. Ezen nem lehet spórolni. Ha az ember kézzel mos, akkor meg a vizet pocsékolja, és a hatékonyság sem lesz jobb.

Tehát igazából ennyi géppel sem lehet spórolósabban élni..

Ilyen EU átlagban viszont ez már simán mélyszegénység számít, ha emberek csak hónapról hónapra, napról napra élnek.

Az átlag meg olyan, mint a KSH átlagbér. Valahogy mégsem azt látom a környezetemben.

(#2639) Syl válasza Atomgeszi (#2637) üzenetére


Syl
nagyúr

> ha még tovább drágul az energiaár

Nem ha, amikor.

Az eco üzemmódra meg csak annyit, hogy lemértem a mosógépen: ugyanaz a program normál és eco fokozatban, az utóbbiban 25%-kal több áramot evett. Mondjuk nem lepett meg, hisz a normál kb 1 órás programja eco beállításban 2,5 óráig tart.

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#2640) Atomgeszi válasza Syl (#2639) üzenetére


Atomgeszi
veterán

Ja.. valahol sejtettem, hogy ezeknél inkább a vízzel spórol.

(#2641) asdf_ válasza Syl (#2639) üzenetére


asdf_
veterán

A normál program nem 1 órás, hanem inkább másfél, ahhoz képest van az ECO mérve. az, hogy 1 óra helyett 2,5 órát megy, az meg nem indokolja a nagyobb fogyasztást, a dobmozgás talán 100 W és ez úgy 30-40%-ot forog csak egy percben, a többiben áll. Az ECO program spórolása abból áll, hogy kevesebb vizet, alacsonyabb hőfokra melegít (a fűtőszál ugye 1800W körüli) és ennek kompenzálásaként hosszabban mos, és így -állítólag- azonos mosási hatást ér el.
A két mosásod nem azonos mennyiségű és/vagy nem ugyanazon töltetből állt, innen adódhat az eltérésed (több ruha, nedvszívóbb ruha simán el tudja téríteni a mérésedet).

[ Szerkesztve ]

(#2642) Syl válasza asdf_ (#2641) üzenetére


Syl
nagyúr

Szép elmélet, csak éppen nem ez a tapasztalatom. Azonos típusú és mennyiségű ruhákról volt szó, semmi eltérés nem volt a két program között. Mégis, az eco 25%-kal több áramot fogyasztott el. Több mérést is végeztem. Sajnálom, de az "eco kevesebb áramot fogyaszt, mert lassabban melegíti fel a vizet" :F sima marketing BS.

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#2643) asdf_ válasza Syl (#2642) üzenetére


asdf_
veterán

Nem lassabban melegíti fel, hanem kevesebbet. És alacsonyabb hőfokra. Ha még augusztus 1. előtt lennénk, azt mondanám, csinálj két próbamosást üres töltettel és azt mérd :)

(#2644) attila199207 válasza Atomgeszi (#2638) üzenetére


attila199207
tag

Azt vegyétek bele, hogy akinek napeleme van, részben a saját maga által termelt áramot fogyassza el, ami nincs mérve. Azaz kb 150.000 háztartásban a mértnél nagyobb a fogyasztás. Hogy mennyivel azt nem tudni. A napelemes rendszer csak a fel nem használt többletet juttatja a hálózatba. Lehet ez is akkora tömeg már, hogy beleszól az átlag számításba.

(#2645) Syl válasza asdf_ (#2643) üzenetére


Syl
nagyúr

Nem tesztelgetek üres géppel, hisz üresen nem használunk mosógépet. Valós, hétköznapi mosásokat mértem - és abban az eco program többet fogyasztott. Tehát a "gyors" mosás hamarább kész van és még olcsóbb is, mint az eco. Ennyi.

Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.

(#2646) Marcsello31 válasza Atomgeszi (#2631) üzenetére


Marcsello31
őstag

No komment.

[ Szerkesztve ]

(#2647) totron válasza Atomgeszi (#2638) üzenetére


totron
addikt

Az emberi pszichén szokott elcsúszni, legyen az fogyókúra vagy fogyasztás, lényeg, hogy a komfortzóna legyen meg és maradjon meg. Aki ténylegesen élére állítja a forintot is ugyanazt mondja ami akár még ugyanúgy is cseng, mint aki nem, de aki nem, az ügyesen lemásolja az érveket, de valójában csak önigazol. Ezt tetézheti még egy tényleges műszaki fogalmatlanság, a tetézett tetézést meg a jó öreg pénzügyi analfabétizmus, mindegyikbe bele kell tanulni most. Nem a kézzel mosás mellett kampányolok ezzel, de az ember cefet egy állatfaj a bolygón és nehezen változik. Mosogatni igazából lehet kézzel is. A nehezebb eseteket/makacsabb edényaljakat egyébként is át kell venni mégegyszer kézzel, úgyhogy itt is egy példa.

(#2648) #73959936 válasza Marcsello31 (#2646) üzenetére


#73959936
törölt tag

Érdekes, még 1 sem reklamált, hogy nem tudja majd fizetni a rezsit :N
Vagy másként: még senki sem jelentkezett eddig a média felé, hogy Ő bizony úgy gondolja megengedheti magának, hogy saját magán kívül még kifizeti vagy 2000 fogyasztó havi díját

(#2649) Degeczi válasza #73959936 (#2648) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Dehogynem, pl. a mozgáskorlátozottak már jelezték, de akad iskola is, ahol százezres támogatást kérnek a szülőktől, mert már látják, h nem fogják tudni kifizetni a fűtést... és a java még hátravan, a többség majd csak az első téli gázszámla idején fog felébredni.

[ Szerkesztve ]

(#2650) Zozzant válasza Degeczi (#2649) üzenetére


Zozzant
addikt

Aha, én is kértem az iskolától anyagi támogatást amikor otthon tanult a gyerek? Télen szerintem tuti lesz megint pár hét amikor otthon lesz...

https://logout.hu/bejegyzes/guga/az_utolso_kivansag.html

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.