Hirdetés

2024. március 5., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#9) auth.gabor


auth.gabor
tag

Két hete használom, pár gondolat.

Ami nagyon-nagyon bejött, az az E-ink kijelző és az, ahogy lehet rajta írni, rajzolni... ez a fő erőssége ennek az eszköznek, bármi más elektronikus eszközön tollal írni egyszerűen érezhető visszalépés. A Samsung Note is. Az iPad is.

Vékony, könnyű és masszív, ami előny, ha egy asztalon használom, tényleg nem vastagabb, mint egy méretre azonos jegyzetfüzet, sőt. Nem tudom, hogy lehetne kényelmesebbé tenni, de például vonaton kézben tartva nem annyira jól használható, szóval ilyenkor hátrány a vékonysága, ha kézben kell tartani.

Ki lehet exportálni SVG-be a rajzokat, illetve a template is hozzácsapódik SVG-ben, de külön rétegként és létre lehet hozni külön rétegeket, nem valami saját formátum, amit semmi nem nyit meg.

Nagyon jól konvertálja szöveggé a kézírást, magyarul is, ékezetekkel, de negatívum, hogy ehhez online kell lenni és valahol a felhőben történik.

Kicsit érezhető az írási lag, éppen csak ott van és egy kicsit lassú, ha valami nagyobb PDF-et nyitok meg. Nincs helye sehol a tollnak az eszközön, csak a szövettokban, pedig nagyon kényelmes lenne, ha valahonnan kihúzhatnám. A Samsung Note cuccoknál és a PDA eszközeimnél ez nagyon kényelmes volt, hogy benne volt a toll valahol az eszközben, nyilván egy rendes méretű tollat nehéz elrejteni egy vékony eszközben... ezek elvileg javítva lesznek a reMarkable 2 esetén, a toll például mágneses lesz.

A törlés és az undo körülményes, főleg, mert nem kapcsol ki a touch érzékelés, amikor használom a tollat és ha nem tüntetem el a toolbar-t, akkor gyakran megnyomok valamit a kezemmel. Lehetne gesture undo-redo, a törlés elvileg megoldott lesz a radíros toll használatával a reMarkable 2 esetén.

Csak angol és norvég billentyűzet van, legalább az európai ékezeteket rátehetnék, ha nem lehet nemzeti billentyűzetet választani, pedig elférne azért.

A balkezes-támogatás kimerül abban, hogy a toll merre dől (van benne dőlés érzékelés) és hogy hol van a toolbar elhelyezve. De az összes aszimmetrikus template olyan, hogy bal oldalon van kihagyva a margó, mert alapból ott van a toolbar és a template leíró metaadatok között nincs említve a bal-jobb kezesség. Néhány gomb és menüpont is rossz helyen van ebből adódóan.

A tartalom-menedzsment egyszerűen szar. Nem értem, hogy lehet ennyire rossz szoftvert készíteni, amikor a hardver ennyire jó. Az összes probléma alapvetően a szoftver hiányossága, leszámítva a toll helyét. Évek óta sírnak a felhasználók azért, hogy legyen rendes cloud szinkron, mert az, hogy csak a reMarkable alkalmazáson keresztül lehet dolgokat másolgatni, az nehézkes, nem annyira bonyolult egy Google/Microsoft/Apple felhő szinkronja, hogy évek óta ne lehetne megoldani, pláne, vannak rá 3rd-party megoldások már.
Az olvasás támogatása nem az erőssége, ez szintén szoftver hiányosság. Nagyjából annyit lehet tenni az eszközzel, mint egy papír könyv esetén: lapozni és írni az oldalakra. Nincs szöveg kijelölése és másolása, nincs tartalom kijelölése és képként másolása, nincs tartalomjegyzék, nincsenek élő belső linkek (fejezetre ugrás), nincsenek könyvjelzők, nincs szótár támogatás, semmi. Lapozni lehet és firkálni.

Bónusz: az nagyon fáj, hogy mennyire jól lehetne Kindle helyett használni, de abszolút nincs DRM támogatás benne, nyilván a DeDRM megoldható, de akkor se tudja azokat az olvasást támogató dolgokat, amit egy e-book olvasótól elvárnék.

A bővülő feature-request listám:
- left-hand templates
- save page as template
- national keyboard or accents layout
- more symbols on the keyboard
- more gray color
- lock layer
- search content
- draw line, rectangle, oval, etc.
- Google/Microsoft/Apple/Dropbox/whatever cloud sync

Egyelőre úgy gondolom, hogy marad, nagyon sok papírt használok firkálni, ezeket teljesen le tudtam cserélni, egy hete itt van előttem ez a cucc és erre írok-rajzolok-skiccelek mindent. Nyilván erre a célra azért drága, 135 ezer forintból tudtam volna venni 50 ezer A4-es papírt és hozzá ceruzákat, viszont könnyen át tudom emelni digitális formába a munkához kapcsolódó rajzokat és újra elő tudom venni, ha módosítani kell azokat. És nem olyan béna kacsa a dolog, mint egy fotózott papír, amit utána szopás módosítani, ezzel tényleg az van, hogy bármikor, bármelyik rajzhoz vissza tudok nyúlni és át tudok rajta írni bármit, nem kell szopni laptopon Visio-szerű programokkal, hogy hova és hogyan húzza a nyilat és hogy lehet ferdén írni a nyílra, és hol van olyan template, amit épp szeretnék...

Megvárom, hogy mit írnak majd az első reMarkable 2 tulajdonosok, egy kicsit hajlok arra, hogy egy Onyx Boox Note 2 jobb lenne arra, amire nekem kellenek ezek a cuccok (Android 9.0 alapú és van Kindle app), de ott több részletes review videón is látszik, hogy nagyobb az írási lag és persze üvegen kell írni, nincs meg a papír-ceruza érzése, bár elvileg lehet rá kapni védőfóliát, ami hozza ezt az élményt. Kölcsön kellene szereznem egy ilyet, kipróbálni...

https://iotguru.cloud

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.