Hirdetés
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- gerner1
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
Új hozzászólás Aktív témák
-
szaszlaci
addikt
-
heihachi
addikt
A hűtés és a cikk is király
Grat!
-
Dr.Burn
őstag
válasz
Mr.Grincs #144 üzenetére
Nekem most a falcon ment tönkre. Azt hittem hogy jasper aztan meg sem az. Na mindegy.
En is keresek valami jo megoldast. Inkabb eladnam es vennek egy ujat. Nincs igazan megoldas ezeknek a gepeknek a hütesere illetve tortassag növelesere. A viz jo alternativa lenne na de azert megis "csak" egy konzolrol van szo amivel mindenki jatszani szeretne minden fele problema nelkül. Nem?Alul a memoriakat mivel lehetne hüteni?
-
Dr.Burn
őstag
A gpu es cpu furatok milyen tavolsagra vannak egymastol valaki megtudna mondani nekem?
-
JanR
addikt
Jo iras, bar a hutest en nem ertem
Sok mindenki panaszkodik, hogy igy tulmelegszik, meg ugy 3 ledes lesz. Nekem majd 1 evig volt xbox360-am, eleg sokat jatszottam vele, de nalam ilyen hiba nem volt. Gyari nem moddolt, nem flesselt. Egyszeruen jatszottam vele, jatek utan pedig hagytam bekapcsolva par percig (4-5), hogy legyen ideje lehulni, majd kikapcsoltam. Soha semmi gondom nem volt vele, pedig volt ra pelda, hogy 10 orat is ment.
-
szaszlaci
addikt
-
szaszlaci
addikt
válasz
Mr.Grincs #134 üzenetére
Javaslatom. Nem tűnik rossznak, ezt magad is meg tudod csinálni olcsóbban.
Bár ez mégtőbb port fog bevinni, időnként illik kitisztítani.Vagy a kis segédbordát, ami a hőcső végén van (márha van), arra is odafér egy 4 centis venti.
-
Mr.Grincs
veterán
Úgylátom béke van mostmár a fórumban.
Tegnap én is szétkaptam a boxomat. Lite on meghajtó van benne, ahogy ezt eddig is gondoltam a sárga kábelből.. Meg Sor 4 pines csatis venti. A másik meg hogy tele volt porral mint az állat, csak azt nem tudom hogyan jutott be ennyi por.És hogy nem is melegedett. Kitakarítottam és még halkabb lett a gép és hűvősebb érezhetően pár fokkal a móka, még játék közben is. A lapátokon vastagon állt a cucc.Hova érdemesebb berakni egy ventit, a jobb oldalára, ha oldalról nézzük a boxot és a dvd része van bal oldalt akkor a bal sarkához. Vagy pedig ha a boxot felülről nézzük akkor a jobb alsó sarokba, ami a bekapcsológombhoz van közel kb oda.
-
szaszlaci
addikt
Ugyan csak tippelni tudok, de úgy tudom mindenhol ezt az ónt használják már.
És igen forró alkatrészekkel találkozni, nézzünk csak egy erősítő IC-t, egy NYÁK-ra integrált áramgenerátor IC-t, egy borda mentes mikrovezérlőt, mind-mind igen forróak tudnak lenni.
A konzol forrasztásai pedig kétlem, hogy 90 fokosak lennénk, holott ez is "csak" határterhelés lenne. -
-
Rive
veterán
Minden tiszteletem mellett: a 'rádiós applikációk' tartalmaznak böhöm BGA chipeket nagy disszipációval sokrétegű nyákon?
Volt már, hogy egy videokártya a szemem láttára púpolt 3-4 milimétert egy bedöglött venti miatt.... Pedig ott külső mechanikai feszültség nincs.
És mi van akkor, hogyha a NYÁK vezetéke nem bírja a túl nagy áramot, ami folyik rajta a GPU táplálására ??
Első körben melegszik, másodikban meg fellógatják a tervezőt. Más nincs. -
szaszlaci
addikt
Érdekes, amit az ónról írsz, teljesen hihető az érvelésed, köszönjük.
És mi van akkor, hogyha a NYÁK vezetéke nem bírja a túl nagy áramot, ami folyik rajta a GPU táplálására ??
Melegszik, deformálódik, tönkre megy, akármi.Lecserélném szívesen a gépet egy Jasper-esre, nem kérdés azért..
-
Dadan01
senior tag
végigolvasva a hozzászólásokat, hozzátennék én is ezt-azt.
RoHS vs ólom: valóban "egyszerűbb" az ólmos forrasztás, számos paraméterben előnyben van az ólommentessel szemben, de tévedés az, hogy rosszabb lenne. Már az autóipar is átállóban van erre a technikára, ahol nem egy pillanat alatt megy végbe a váltás. Konkrétan a rádiós applikációk terén van tapasztalatom, ott -20 és +90 fokon is üzemképesnek kell lennie a terméknek, természetesen ciklikus tesztek sora bizonyítja, hogy a forrasztások nem törnek el. Mivel végfelhasználónál (a manus aki megvette a kocsit benne a rádióval) minden meghibásodott darab visszakerül a gyárba, analízis stb, 1 ppmre is már akciózni kell, komoly anyagi következményei vannak egy ilyen hibának a gyártóra nézve, ezt senki nem veszi félvállról. Egyszóval az ólommentes forrasztás teljes mértékben alkalmas ilyen szélsőséges körülmények elviselésére.
A kikapcsoláskor jelentkező hőmérséklet növekedés imho irreleváns, nem fog ettől semmi bekrepálni, ha folyamatosan bírta a rendszer 85fokot, 90en sem fog semmi történni.
Kikapcsolás utáni lehűlés szerintem megint csak másodlagos, mivel a gond nem azzal van hogy lehűl a box, hanem azzal, hogy elégtelen szellőzés miatt az egész nyák olyan környezetben van, ahol túlságosan nagy mechanikai terhelés éri a hőmérséklete miatt. Ez nyilván súlyos rendszertervezési hiba, ezen nem segít az overcool kikapcsolás után. Egy valami nem világos nekem igazán, hogy miért gond ha lassabban hűl ki a box, mivel az alakváltozás így is, úgy is végbemegy, a sebessége nem kellene hogy befolyásolja a végeredményt. Persze a tapasztalat mást mond néhaAz én boxom (falcon) nagyon kíméletes használat mellett egy év alatt adta be a kulcsot, 2 hét alatt megjavítva visszakaptam, furcsa mód a biztonsági másolatok eredeti lemezeit sem kellett előkeresni. Nyilván kellemetlen 2 hétre box nélkül maradni, de amíg javítják ilyen módon, addig kb "szrok bele".
Waderr érdemeit nem kívánom kisebbíteni, sem megkérdőjelezni, de lehet hogy kicsi a mintája az overcoollal tovább működőképes boxokról. Vagy nem.
Utolsó gondolat, a korábban idézett max 50 fok körül tartott box is beszart, akkor talán semmilyen szupertutiüberfasza mod/hűtés sem képes megmenteni a hibás tervezésű konzolt a 3 ledtől. -
szaszlaci
addikt
És gondolod, hogy az az 1-2 mp, amíg esetleg táplálja a mag-ot még keményen, ott számít az, hogy a ventilátor már megállt-e? (Amúgy kikapcs után a venti is forog még kb 2 mp-et.
Nem egy brutális gép, az egész 203-, 175-, 150 Wattos táppal megy, de a konnektrból nem vesz fel ennyit.
-
Rive
veterán
válasz
szaszlaci #124 üzenetére
Kapcsolóüzemű táp. Puffer előtte-utána. Pölö.
Ha kihúzol egy kényszerinditott ATX tápot a konnektorból, akkor még másodpercekig forog a venti.
Ezért kellene tudni a kikapcsolási szekvenciát. Mikor és hogyan kapcsolja le a dolgokat. Illetve kikapcsolja-e, vagy csak lelövi a fő betápkört, oszt' lesz ami lesz, mondjuk?Ui.: búvárszivattyú másik zsák görény. Sok fogymérő nem viseli jól az induktiv/kapacitiv terhelést. Csak az analógoknak meg a >50kHUF példányoknak lehet hinni. Úgy-ahogy.
-
Mr.Grincs
veterán
Úgylátom itt már vérre megy a beszélgetés.
-
szaszlaci
addikt
Mintha leszednéd a lapátot gondolom, csak a surlódást kell pótolni. Meg még pár "egyebet".
Mondom, engem a búvárszívattyú lepett meg, 270-ről 370 Wattra ment fel a fogyasztás, hogy csak simán a mágnes kapta a hálózatot.Teljesítmény belecsorog, ezt hogy érted? Hogy nem áramtalanít?
És ha kihúzom a konnektorból, akkor is hasznos utólag lehűteni véleményed szerint? -
Rive
veterán
válasz
szaszlaci #121 üzenetére
Legegyszerűbben ezt úgy lehet megfogalmazni, hogy ha befogod a csövet, akkor nem dolgozik..
A fentebb vázold gradiensek mellett az a hőmérsékletváltozás gyanúsan nem csak 'mérési hiba'. SZVSZ valahol ott elég komoly teljesitmény belecsorog abba a chipbe 'kikapcsolás' után. Többet csak akkor tudnék, ha rendesen átnézném a kikapcsolási szekvenciát. Annyira viszont nem érdekel. Ha a 'kikapcsolás' után még van egy kis hűtés, az a fentebbi körülmények mellett SZVSZ használ.
-
szaszlaci
addikt
Jah, bocs
Szerintem itt záruljon le a vita, mert egyikünk részéről sem megfelelő a hozáállás, hogy közös nevezőre jussunk.
Nekem nyílvánvaló a mód haszontalansága, te pedig meg vagy győződve, hogy van értelme.
Ha valaki végigolvassa és -gondolja, talán állást tud foglalni.
Nem akartalak megbántani, elismerem amit csinálsz, egyedül ezen módosításodat tartom feleslegesnek.
-
szaszlaci
addikt
Porszívó: nyílván való. Valami olyasmi, hogy lassúl a motor, és több ideig van a pillanatnyi elektromos térben, tehát a tekercs ellenállás kisebb lesz a fázisban, vagyis nagyobb lesz a fogyasztás.
Pl egy búvárszivattyúból kiveszed a mozgó vasmagot, többet fogyaszt. Másért, de ez is érdekes téma.
atee: hogy ért hozzá, még nem tévedhetetlen Wadarr nagyúr
(Mellre ne szívd!)
-
atee
őstag
Wadarr már akkor xboxot szerelt, orvosolt amikor itt sokan még két kézzel szórták a fejükre a homokot.
Azt gondolom, hogy sok elégedett box tulaj köszönheti neki azt hogy rendben van a konzolja. Kár vitatkozni a tények őt igazolják. -
Rive
veterán
válasz
VanLaack #110 üzenetére
Má' keverem ki melyik szenzort emlegeti
Emlékszem az egyik efféle vitára máshonnan. Az alapkérdés az volt, hogy a porszivó lefogott vagy szabad csővel fogyaszt-e kevesebbet. Valaki ott is nagyon jól megokolta, miért fogyaszt többet, ha lefogják a csövet - volt abban elektromosságtan, áramlástan, minden - és váltig nem akarta elhinni, amit a fogyasztásmérő mutatott.
-
VanLaack
csendes tag
válasz
szaszlaci #112 üzenetére
Azért, mert a Microsoft nem foglakozik ezzel. Már többen is lefordították magyar nyelvre az egész dashboard-ot erre a Microsoft azt mondta nem kell, pedig készen van nem kellene vele dolgozni.
Hja és az MS ha akarná szoftveresen minden külső beavatkozás nélkül megcsinálhatná ezt a hűtésmodot de nem teszi. Ha nem tudod miért kérdezd meg tőlük.
-
szaszlaci
addikt
Mégvalami, amire felhívták a figyelmemet:
Ha ennyire jó ez a hűtés, akkor miért nem alkalmazza a Microsoft??philoxenia és VanLaack: mellette volt egy vonalzó, 15 centis szakasz, hőlégfúvóval az egészet és részeket is melegítettem. Jó forróra.. Hűtöttem is hirtelen és több helyen, de semmi.
Ha deformálódna, mindenhol előjönne ez a hiba! -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
szaszlaci #109 üzenetére
A szemmel látható deformálódás csak annyira pontos ez esetben, mint a bordára tett hőmérő....
Egy-két milliméter is számít, azt nem látod meg, a ridegebb forrasztásra azonban hatással van...
A méréshez bordába kellene belefúrni, oda tenni az érzékelőt természetesen bepasztázva a minél jobb hőátadás érdekében. .. vagy a harmadik esetben is a szenzort kiolvasni. Ekkora eltérésnél már azért fontos lenne minden zavaró tényező kiküszöbölése. -
VanLaack
csendes tag
Nem azt mondom, hogy nem mutatja meg ha emelkedik a hőmérséklet. Az a baj, hogy olyan értéket fog mutatni, ami nem tükrözi a valóságot. Nem tudja olyan léptékben követni a hőmérséklet csökkenést vagy emelkedést, ahogy azt egy ilyen mérésnél kellene. A GPU belső szenzora közvetlen a a mag hőmérsékletét adja, ami lényeges, ezen felül lényeges a borda hőmérséklete folyamatos használat közben. Ha egy ilyen szenzorral méred a borda hőmérsékletét majdnem fél óra elteltével is hasonló értéket ad. vagy esetleg eltér 5C fokot. Nekem van egy lézeres hitelesített hőmérőm, ami +/- 0,1C fokos értékre van kalibrálva szobai hőmérsékleten, akkor mit vár az ember egy ilyen szenzortól. Soha sem fog egy rendesen hihető értéket adni. Mondok egy példát: építettem anno a PC-be vízhűtést, gondoltam kíváncsiságból teszek egy ilyen szenzort az egyik hűtőblokkra, ami az első a rendszerben. A szenzor a CPU blokkon 48C fokot mutatott, míg a lézeres hőmérő kereken 27C fokra állt rá.
-
szaszlaci
addikt
válasz
VanLaack #106 üzenetére
Wadarr szerint nem ez miatt jó a módosítása.
1. Mennyit hajlik az a NYÁK? Direkt megpróbáltam egy másik NYÁK-on, jóval 100 fok fölé emeltem, szemmel látható deformálódás nem történt egy 15 centis részen. A GPU meg pár centis csak.. (Ennyi erővel szana szét esne, mikor a bordát rárakják a több milliméteres hajlástól, mégha egyszeri is.)
2. Attól, hogy gyorsan hűtöm, még ugyan úgy deformálódik a lap, csak nem egyenletesen, mivel ez a hűtés nincs betervezve.Rive: az a szenzor kikapcs után azonnal többet mutat pár fokkal. Tehát a hűtött üzem alatti mérés a szenzort hűtötte vissza, így nem a valós hőfokot mutatta, ez kikapcsoláskor válik hitelessé! Vagyis ezen a hőmérsékleten volt a mag, amit kikapcsolás után azonnal látunk.
philoxenia: az üzemi mérés a bordáé, nem vitás. Viszont az utóhűtést elméleti szinten tudjuk megvitatni, Wadarr sem tudja a forrszemeket megmérni, mert túl kicsik.
A belső szenzor is épp annyira hiteles, mint a bordára rakott ilyen szempontból. Egyik sem az eredeti hőforrást méri, csak a hozzá közeli elemeket! -
philoxenia
MODERÁTOR
válasz
VanLaack #106 üzenetére
Azt már nem is akartam kötekedni, hogy a cikkíró általi mérés saját bevallás szerint :
A méréseket termisztoros hőmérővel végeztem, a borda alsó részére, huzat mentes helyre téve, tehát az alsó sor értékei ezt mutatják.
tehát a hűtőborda hőmérsékletét mérte, felületen....
-
Rive
veterán
A kikapcsolás hogyan történik? Mi vezérli a ventilátort, illetve milyen sorrendben kapcsolnak le a dolgok?
Ui.: VanLaack: egy efféle szenzor valóban nem alkalmas pontos mérésre, ugyanakkor trendeket meglehetősen jól jelez. Ha itten az a szenzor aszondja, hogy neki kikapcsolás után melegebb, akkor erősen hajlamos vagyok elhinni neki. Pláne, ha nem egyedi eset.
-
VanLaack
csendes tag
Az X360 valódi hibája felett teljesen mértékben elsiklott ez a kis beszélgetés. A bizonyos 3led vagy idegen szóval RROD nem közvetlen az alul méretezett bordából következik de tény, hogy nagy szerepet játszik benne. Nos nézzük egymás után a dolgokat. Az MS kifejlesztette az X360at ahol kikötés volt, hogy a konzol nem lehet nagyobb az elődjénél. Rendben, ez mit eredményezett sokkal kevesebb belső teret, a mérnököknek, ahová be kellett nyomorítani egy sokkal fejlettebb alaplapot+ a dvd olvasót, ráadásul az egész gépben nagyon kicsi a légmozgás.Sokkal több helyre lenne szükség és kialakított légcsatorna. Az első gyártású gépek 90nm-es csíkszélességűek voltak, ezek elég sok hőt termeltek nagyon kicsi felületen. Most gyorsan ki is fejtem a lényeget. A wadarr féle utóhűtésnek itt jön az értelme. A GPU bordával együtt sem képes leadni a termelt hőt, ezért a hőmérséklet kihat az alaplapra is, ennek következménye képen elhajlik, ami még nem is gond.Viszont ha a konzolt kikapcsolod a mag és a borda között megrekedt hő tovább dolgozik.Miután elkezdődik a kihűlés az alaplap percek után ismét visszanyeri eredeti formáját. Ez a folyamat sokszor megismétlődik. Az ROHS rossz minőségű forrasztás nem bírja ezt és egyszer csak elreped a forrasztás. Itt jön az utóhűtés. Rögtön rá lehet jönni, hogy ez nem egy egyszerű pénzfogás, csak értelmes gondolkodás eredménye. Ha kikapcsolás után a ventilátorok forognak, hőtermelés nincs az alaplap nem fog hirtelen kihűlni és alakot váltani ha nem szépen lassan folyamatos hűtés mellett visszanyerni eredeti állapotát.
Egyébként mit szeretnél bizonyítani egy olyan hőszenzorral, ahol 10db-ból 5 rögtön nem képes normális hőfokot mutatni. Nem hitelesített és könnyen befolyásolják a környezetében lévő dolgok hőmérséklete. És egyáltalán nem tudja a közvetlen maghőmérsékletet mérni. Olyan helyre teszed, ahol nagyban befolyásolható ennek a szenzornak "pontos értékmutatása". Ráadásul annak az intel alumínium bordának nem igazán jók a hővezető képességei. Talán ha egy alu réz kombinációval menne az ember .
-
Rive
veterán
válasz
philoxenia #103 üzenetére
Én is
De ez érdekes problémának hangzik.
-
Wadarr
csendes tag
Új hozzászólás Aktív témák
lo Mivel a gyári hűtés kevés, a vízhűtés drága (és még mindig kevés), hát más megoldás kellett...
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad T14 Gen 3 üzleti notebook - i5 1245U 16GB RAM 512GB SSD Intel Iris XeW11
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Dell Precision 5560, 5550, 3561 i7, 10-11. gen. Nvidia 4k Touch, gar
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U759 - i3-8GEN I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest