Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Dadan01

senior tag

végigolvasva a hozzászólásokat, hozzátennék én is ezt-azt.
    RoHS vs ólom: valóban "egyszerűbb" az ólmos forrasztás, számos paraméterben előnyben van az ólommentessel szemben, de tévedés az, hogy rosszabb lenne. Már az autóipar is átállóban van erre a technikára, ahol nem egy pillanat alatt megy végbe a váltás. Konkrétan a rádiós applikációk terén van tapasztalatom, ott -20 és +90 fokon is üzemképesnek kell lennie a terméknek, természetesen ciklikus tesztek sora bizonyítja, hogy a forrasztások nem törnek el. Mivel végfelhasználónál (a manus aki megvette a kocsit benne a rádióval) minden meghibásodott darab visszakerül a gyárba, analízis stb, 1 ppmre is már akciózni kell, komoly anyagi következményei vannak egy ilyen hibának a gyártóra nézve, ezt senki nem veszi félvállról. Egyszóval az ólommentes forrasztás teljes mértékben alkalmas ilyen szélsőséges körülmények elviselésére.
    A kikapcsoláskor jelentkező hőmérséklet növekedés imho irreleváns, nem fog ettől semmi bekrepálni, ha folyamatosan bírta a rendszer 85fokot, 90en sem fog semmi történni.
    Kikapcsolás utáni lehűlés szerintem megint csak másodlagos, mivel a gond nem azzal van hogy lehűl a box, hanem azzal, hogy elégtelen szellőzés miatt az egész nyák olyan környezetben van, ahol túlságosan nagy mechanikai terhelés éri a hőmérséklete miatt. Ez nyilván súlyos rendszertervezési hiba, ezen nem segít az overcool kikapcsolás után. Egy valami nem világos nekem igazán, hogy miért gond ha lassabban hűl ki a box, mivel az alakváltozás így is, úgy is végbemegy, a sebessége nem kellene hogy befolyásolja a végeredményt. Persze a tapasztalat mást mond néha :) Az én boxom (falcon) nagyon kíméletes használat mellett egy év alatt adta be a kulcsot, 2 hét alatt megjavítva visszakaptam, furcsa mód a biztonsági másolatok eredeti lemezeit sem kellett előkeresni. Nyilván kellemetlen 2 hétre box nélkül maradni, de amíg javítják ilyen módon, addig kb "szrok bele".
    Waderr érdemeit nem kívánom kisebbíteni, sem megkérdőjelezni, de lehet hogy kicsi a mintája az overcoollal tovább működőképes boxokról. Vagy nem.
    Utolsó gondolat, a korábban idézett max 50 fok körül tartott box is beszart, akkor talán semmilyen szupertutiüberfasza mod/hűtés sem képes megmenteni a hibás tervezésű konzolt a 3 ledtől.

Új hozzászólás Aktív témák