Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
- vrob: Az utolsó DOS játékok 1996 - 1997-ben, egy korszak lezárul
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Real Racing 3 - Freemium csoda
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
válasz
Degeczi #1613 üzenetére
Ja, erre én is nyomtam egy facepalm-ot. Minden hálózati, meg DAC, meg stb. digitális megoldás saját buffer-rel dolgozik, így a jitter nem értelmezhető, mert helyi bufferből tolja ki az adatokat, és a hálózat nyugodtan lagolhat, jitterhelt, újraküldések lehetnek átviteli hiba miatt, ez egész addig nem fog hallatszani, míg a következő adatcsomag odaér a buffer teljes kiürülése előtt. Ez utoljára analóg formátumoknál volt gond, már mint a jitter, wow, flutter. Na, meg a zaj, ami megint csak analóg formátumoknak volt a sajátja.
-
törölt tag
válasz
Degeczi #1613 üzenetére
"Valszeg (...) összemosódik a CD futómű adatfolyama (...) a hálózati lejátszással"
Nálam nem mosódik össze semmi. És főleg nem "ismerethiány miatt" - az ismerethiány nem nálam van. Nem véletlenül mondtam úgy, hogy "a különbségek mellett is számos hasonló jellegzetessége van".
Az ismerethiány nálatok van. Utóhang utóhangja vége.
Szerk.:
(#1611) proci985
"Szó szerint folyik - azaz áramol. Digitális hanghordozó streamjének streamelése folyik rajta, szó szerint folyik, azaz áramol - lásd jitter és egyebek. Stream."
"Az emlitett Long cikk szerzoje totalisan felreertette a szituaciot, halozati eszkozok kozotti kommunikacio nem egy lanc eszkoze kozotti adatfolyam."Ez is az ismerethiány. Az idézett streamügyi szöveget én írtam nektek, nem Long. Long semmit sem írt erről, Long csak elmondta, hogy milyen hálózati lejátszásban vizsgálta az alátétek hatását, és milyen hatásokat tapasztalt(ak) a tapasztaló(k). Forráskritika az elolvasott és megértett eredeti forráson (kéne legyen) végzendő, nem a forrás tercier feldolgozásán. (Egy csomóan hozzászólnak a forráshoz, anélkül, hogy megismernék azt.)
Szerk. vége.
-
Frawly
veterán
válasz
Degeczi #1564 üzenetére
Ugyanazt írjuk, csak máshogy egyszerűsítjük. Teljesen mindegy, mert ha egyik csatornán túl eltérő audiórész van, és nehezen tömöríthető, akkor a két csatorna különbsége is nagy lesz, és nagyobb bitrátát igényel. Szóval ez erősen zenefüggő, hogy mennyire emészt fel csatornánként fele körüli sávszélességet a joint sztereó, és ezt a csatornák maguk emésztik fel, vagy a csatornák különbsége.
Mondom, az Opus is joint stereót használ, és mégis az encoderben tömörítésként sávokra vetítve adod meg a bitrátát, ami nyilván csak közelítő, már csak a VBR miatt is, mert sose lesz pontosan annyi, a nehezebben illetve könnyebben tömöríthető részek döntik el, épp így a joint szterónál is kiszámíthatatlan.
-
Frawly
veterán
válasz
Degeczi #1561 üzenetére
Ebben igazad van, nem teljesen pontos, mert a joint a nehezebben tömöríthető sávnak nagyobb bitrátát használ, többet, mint az összbitráta fele, de úgy nagyjából mégis jó közelítés csatornánként számolni. A modern lossy encoderek is csatornára számolják a VBR bitrátát, pl. Opus.
De én még mindig tartom, hogy ma már mono anyagnál sem kéne 64 kbps alá menni, de inkább még afölé is.
-
arnyekxxx
veterán
válasz
Degeczi #1441 üzenetére
azért valahol tiszteletet érdemel ilyen szellemi műalkotások létrehozása:
Először a hagyományos, fekete, a készülékgyártó által mellékelt kábellel hallgattunk zenét. Összevisszaságot lehetett érezni a térben. A dinamika hiányos volt, a basszus pedig ugyan erőteljesen, testességgel támasztotta alá a zenét, de nem tudott stabil pontként maradni a levegőben.
-
törölt tag
-
-
-
PuMbA
titán
Igen, sokszor semmit sem mutat az a DR mérés, ezt én is tapasztaltam
Egyszer egy 2017-es vinyl ripet néztem, ahol mérés szerint nagyobb a dinamika a CD-hez képest, de hallásra ugyanaz volt, mint a CD verzió. És ezeket ripelik 24bit/192kHz-be.....de minek
Túl sok a tárhelyük.
-
Konkrétan azért más a hullámforma, mert eltolja a fázist a szűrő.
Ez a DR meter program szintén egy audiofool baromság, önáltatásra. Én is kísérleteztem anno vele.
-
proci985
MODERÁTOR
míg az audió CD-n nincs ilyesmi
audio cdn ahogy nezem egy frame 408bit audio es 180 bitnyi parity es sync data, CIRC hibajavito algoritmussal megkuldve. [link] forrasa wiki oldal pl onellentmond, eloszor irja, hogy nincs hibajavitas, majd leirja, hogy CIRCet hasznal. oke
btw jellemzoen lejatszoknal buffer is szokott lenni, ezt is el szoktak neha felejteni. autos lejatszoknal es cd walkmaneknel enelkul kb nem is mukodott volna a technologia.
-
proci985
MODERÁTOR
persze a logikai reprezentacio elter, de ettol meg valahogy a fizikai retegbol ugyanugy logikai reteget kell konvertalni.
az audio grabbeles nehezsege meg max annyi volt, hogy a stream / substream parosbol logikai filet kellett kesziteni.
ami kulonbseg volt, hogy a nyomott cd jellemzoen ellenallobb es mashogy (egyszerubben) olvashato fizikai okok miatt, de ennek a reprezentaciohoz sok koze megint nincs.
egyebkent onnan indult ki a thread, hogy valaki azt allitotta, hogy a masolt es az eredeti lemez kozott lehetett hallani a kulonbseget.
-
Dilikutya
félisten
De ez már nem önmagában abból adódik, hogy a CD másolt. És nem úgy romlik a minőség, hogy tompábban, csúnyábban szól, mint egy tömörített anyagnál. Meg ez nem önmagában a másolásból adódik, hanem ez már az adathordozó hibája. Alapesetben a másolatnak meg kell egyeznie az eredetivel.
-
Pedig régebben előfordulhatott, hogy halkabb (vagy hangosabb) lett a végeredmény.
Akkoriban sokaknak nem volt egy külön CD olvasó és egy CD író meghajtója a számítógépében, akkor nem volt más választása, mint a másolandó CD-t kiírni a HDD-re.
Ha nem ISO fáljba másolta ki az audio CD-t, hanem wav-ba begrabbelte és azt írta ki egy írható CD-re, akkor érhette meglepetés. Ugyanis volt olyan CD író program, amiben beépítetten (láthatatlanul és kiirthatatlanul) volt normailizálás, ami wav fájlok írása esetében működésbe lépett és megváltoztatta a másolt CD hangerejét
Szerencsére ezen már túllépett a technika, de voltak ilyen vadhajtások akkoriban.
-
Dilikutya
félisten
-
Hát, csak simán halkabb valóban nem lesz, legalábbis ez hülyén hangzik.
De annyi igazság van benne, hogy amikor jól hallhatóan tömörített az adott hanganyag, akkor halkabbnak, tompábbnak tűnik. Lásd Youtube vs 320 kbps MP3, ahol utóbbi hangosabbnak hallatszik. Persze a valóságbanm mérve nem biztos, hogy hangosabb, csak annak tűnik.
-
törölt tag
Új hozzászólás Aktív témák
lo Veszteségmentes vagy pszichoakusztikus tömörítés? Megvizsgáltam a kódolási veszteségeket.
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Villanyszerelés
- Óra topik
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Korszakok találkoznak a YUNZII legújabb billentyűzetében
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- Mindhárom Tab S9 vízálló lett
- DOOM - The Dark Ages
- További aktív témák...
- Egyedi ékszerdobozka
- AKCIÓ! Xiaomi G34WQi 34 UWQHD 180Hz 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Xiaomi 13T Pro 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! ASUS PRO WS W790E-SAGE SE alaplap garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12600K 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest