- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Frawly
veterán
Jó gondolat. A plazmát is túl korán hozták ki szerintem anno. Annak csak annyi előnye volt, hogy olcsóbban adták, mint az LCD-t. De ez az OLED konkrétan mocsok drága is.
Egyébként meg félreértés ne essék, nem az LCD-LED-et akarom favorizálni. Az igaz, hogy nem ég be, de ha fekália a panel, akkor simán kifingik, főleg laptopoknál ghostosodás, csíkozódás, kihaló háttérvilágítás, foltosodás, nem kell feltétlenül beégésnek lennie. Barnásból nem lehet várat építeni, ahogy mondják. Már pedig a kommersz cuccok már rommá vannak olcsósítva.
-
Ren Hoek
veterán
2017-es LG OLED panel:
Sony A1 tudja de nagyon vibrál
Pana elvileg nem rossz János szerint
LG nem tudja, csak FHD szimulálva.2018-as LG OLED is tudja már, de elvileg nem nagy szám... még kéne info.
Az a baj, nehezen ítélhető meg, hogy jó-e.
1. Mert szubjektív, sok LCD-snek borzasztó bármilyen vibrálás is. Explazmásoknak is más az élményé.
2. Lehet elsőre zavaró de szokható. Így a franc se tudja, hogy most ez milyen.
Sajáy szemmel kéne látni hosszú távon.
Egyetértek, néha én is bekapcsolnám.
2019-esben majd jobb lesz. -
Ren Hoek
veterán
Az LG B7-en megy a natív FHD 120 Hz. A 8-ason már 4K@120Hz is olyan tartalommal, sajnos még a HDMI 2.1 hiánya miatt nem lehet játékkal hajtani.
Minden LG OLED panel 120 Hz-en megy, és elvileg nincs korlátozva a vezérlés (120 Hz-re... csak most ezt tudja), hiszen az OLED veszett gyors. Interpoláció is... ugyan az mint LCD-nél, 120 Hz-re.
Igazából a 60-60 BFI legjobb tudomásom szerint 120 Hz-es frissítés mellett különféle variációi a (24p esetén) fekete-moziframe keverésnek. FHD 120 Hz-re írt János egy scriptet ami szimulálja.
Elvileg a Pana OLED BFI-t lehet így szimulálni.OLED esetében akár 1 kHz frissítés is elérhető lehetne szerintem. Vezérléstől függ... akkor egy csúszkával lehetne szabályozni a BFI-t. (Vagy analóg vezérléssel)
-
Ren Hoek
veterán
Elvileg a 120 Hz-en hajtott panel esetén 60 fekete, 60 frame.
Sony OLED esetében inkább kikapcsolják mert vibrál.
A 8-as szériában már van, egyelőre kevés infó van róla de nem akkora durranás.
Aki a smooth képhez van hozzászokva annak elsőre bármilyen vibrálás halálosan zavaró. Kitudja mennyire szokható-e.Nekem a plazma is zavaró volt, de nem sokat láttam... lehet megszokható lett volna.
Az fix, hogy a CRT borzasztóan fárasztotta a szememet. Még a 100 Hz-es is, az LCD-hez képest.
-
dezz
nagyúr
(Számomra a plazmák subfieldezés miatti bizsergése volt elviselhetetlen, OLED-en ilyet szerencsére nem látok.)
-
Fall-N
veterán
Látom nem ment át a lényeg. Egy jó film 3D nélkül is jó, mert nem a látvány a legfontosabb. A jó történet, jó karakterek (megfelelően kibontott személyiséggel), jó rendezés és persze a színészek. A Transformerst direkt hoztam fel negatív példának. A látvány tényleg ütős. De láttam más filmeket is 3D-ben és 3D nélkül is. Annyi pluszt nem adott hozzá. Avatár például nem sokkal szebb térhatásban.
Egyébként más is írta, hogy az egész filmet úgy kellene már megtervezni, hogy kihasználja a 3D-t, nem utólag hozzáadni. Olyan filmet nem láttam ahol tudtak volna három dimenzióban gondolkodni.
-
Fall-N
veterán
Szép és jó a 3D, de elég szomorú ha egy filmnél ez csak ami érdekes, mert a történeten kívül maximum csak a hangulathoz ad hozzá pluszt. Van sok kiváló film, akár fekete-fehérben, nem kell 3D hozzá. Ezért sem érdekel engem.
A Transformers 3-at láttam 3D-ben LG TV-n (passzív), abban tényleg csak az volt a pozitívum, hogy térhatású az effekt.
A Blueray meg annyira azért nem fogy. Nem véletlenül állt le sok cég a lejátszó gyártással. Netflix és egyéb tartalomszolgáltatások ameddig nem készítenek, adnak 3D-s tartalmat addig sem fog jobban elterjedni a dolog. Igaz már nem sok TV támogatja amúgy sem. Most a 4K és a HDR-t tolják.
-
peti_s
addikt
Értelek, ebben meg biztos vagyok hogy hamar.
Nálunk az LCD monitorok ugyanazzal a képpel 24/7-ben 3 év után is csak világosodás van, ott ahol fekete volt a kép, az LCD TV változó tartalommal, de gyakori ismétlődéssel 1-2 hét 24/7 után beégett. A fekete-fehér tartalom ég be a legkönnyebben, pl. ha fehér háttérre fekete szöveg van írva. Ugyanolyan TV-n a zöld-sárga-piros fehér sokkal kevésbé égett be évek után is, úgy hogy azon viszont nem volt változó a tartalom. Illetve, ha az első nem tudom mennyi, de nagy számú órát változó tartalommal tölti a TV, és utána kerül be a 24/7-ben fix tartalomba, akkor is sokkal jobban bírják. Ezek az én tapasztalataim, ezek után számomra egyáltalán nem kérdés, hogy az OLED sokkal könnyebben be fog égni.
(Főleg a tudattal, hogy az S7-em egy órás beszéd Youtube videó után teljesen ghostos, ahol csak egy kép megy végig.)
-
bandi0000
nagyúr
ez mondjuk jól hangzik, feltéve ha jól működik, de amúgy olyannak nem lett vna értelme hogy pl átlag fullhd tartalomra számolnak, vagyis ha ennél kisebb felbontású tartalom menne, akkor minden 2. sor pixelenne aktív, és ezt váltogatnák, bár lehet hülyeségnek tűnik, de valszeg észre se lehetne venni talán
-
Csocsesz72
újonc
Kedves Dezz! Nem vagyok szőkének mondott nő! Látom nem érted a történet lényegét! De ha már itt tartunk. Első! A tv nem hibaüzenetet tett ki ami kék alapon fehér betükkel történő kis ablakon, és ameddig te rá nem nyomtál valamelyik gomra eset történt! Amit még egy szőkének mondott emberke is megért. Hanem a tv jobb felső sarkában kitett rövid időtartamú fehér alapon fekete betükkel írt kis üzenet volt. Ami azt autót illeti ha az olajjal probléma van akkor a kis piros lámpa az folyamatos ég! Vagy szólj ha rosszul tudom! Bár én nem vagyok szerelő!
-
Joshi
titán
"(#264) Joshi: Lehet, nem is láttál még igazán jó 3D-t. Mert arra azért azt mondja az ember, hogy hát ez ilyen is lehet? A mozifilmeknek jellemzően kicsi a tere tévé méretben nézve (főleg az említett beállítás nélkül), de pl. a kimondottan tévére tervezett természetfilmek elég jók tudnak lenni. Meg a hozzáértőbb 3D hobbisták videói a Youtube-on, stb."
Ámen. Nagyjából ennyi a történet. Szerintem ne csűrjük-csavarjuk, ennyi volt és pont. -
Joshi
titán
-
PuMbA
titán
" Ami 3D-ben megy a mozikban, az kijön 3D Blu-rayen is"
A Disney már nem ad ki 3D filmeket. Last Jedi sincs kint, pedig moziban ment 3D-ben. Már csak pár kiadó ad ki 3D-t és az sem minden régióban. Thor Ragnarok, ami Disney / Marvel például USA-ban nem jött ki 3D-ben, de a világ többi részén igen.
(#255) dezz: Blu-ray.com-on néztem, ott nem volt kint, de akkor mégis létezik
-
Frawly
veterán
Nincs benne semmi meglepő, a gyártók néhány éve teljesen leálltak a 3D-vel. Kevés volt hozzá a natív (nem konvertált) tartalom, eléggé rétegigény volt, feleslegesen drágította meg a gyártást. Abban egyetértek veled, hogy ha már kifejlesztették a technológiát, kár volt teljesen kidobni, egy modellt meghagyhattak volna, fejleszthetnének, ami támogatja. A kísérleti 3D-s adások is leálltak.
Inkább a 4K-t, HDR-t, okosfunkciókat tolják helyette, azokra úgy néz ki, hogy nem csak igény nagyobb, de több tartalom is érhető el hozzá.
-
Partz
senior tag
Konkrétan a szóban forgó Samsung Q9-nek 480. Egy Sony ZD9-nek 600 körül rémlik, de meg se tudták tesztekben pontosan számolni, olyan hatékonyan dolgozik. Illetve azt felejtik el sokan, magas fény mellett egyre kevésbé számít egy pixel szintű vezérlés. Hdr filmeknél ez megfigyelhető oled-en, fekete háttér előtt fehér szöveg. Hiába a pixel szintű megvilágítás, ebben az esetben is van egy természetes blooming.
BFI-vel az gond, hogy felezi a fényerőt, illetve világos jeleneteknél látványos a vibrálás. Összességében nem éri meg ezt a kompromisszumot a mozgásmegjelenítés.
-
Chaser
legenda
pwm mentesre megcsinálni az lcd led megvilágítást is apró, de pár centeken is spórolnak, szerencsére egyre több helyen visszhangot kapott ez a téma így szépen lassan javul a helyzet - főleg mert pwm mentes kijelzőkből nagy businesst tudtak így csinálni ( : -
ha egy pici valódi egészség védelem lenne a kapitalizmus mögött pwm/villogás mentes készülékből nem is jöhetett volna ki más - crt más téma, bár ha jól rémlik a 100hz-es még abból sem villogott, legalábbis jóval kevésbé fárasztotta a szemem, de akkor még nem volt kamerás mobilom ( :, illetve nem is tudtam mért fájdul meg szemem/fejem tv-től, monitortól - -
Partz
senior tag
6000:1 a statikus, de azért már nem ott tart mint pár éve egy Q9 kategóriájú tévé, hogy kikapcsolna az ember egy sok száz zónás local-dimminget, amúgy többszöröse. Ez ugyan olyan megrögzött baromság, mint hogy BFI nélkül nem lehet tévézni. Nem az oled ellen akarok kampányolni, nekem is az van, csak nézzük már összességében a dolgot, ne csak számokkal dobálózzunk. Avatatlan szemnek világos körülmények közt ez nem olyan egyértelmű.
De igen sötét tartalomnál, sdr filmeknél egyértelmű előny az oled-nél. Magas fényerőn hdr-módban qled, már csak a szín-térfogat miatt is (wrgb v rgb), a teljesség kedvéért ez jóval elenyészőbb tartalom szempontból mint az előzők.
Madwe
Na közben elértem a BFI-s részhez, tavalyi Sony, Panasonic oled-ekben már volt. Idén az LG-kbe is bekerült, sajnos az összes csak 60 Hz.
-
Ren Hoek
veterán
Szerintem telefonban költségcsökkentési okai vannak. Lehet egyszerűbb PWM-el a teljes kijelző fényerőt szabályozni (...Bár én sem értem teljesen, hogy akkor a subpixelen milyen vezérlés van... lehet PWM subpixel?)
Lehet hogy drágább/bonyolultabb a teljes kijelzőt subpixelenként analóg szabályozni.
Jó kérdés...
-
Ren Hoek
veterán
Lehet elírtam, nem 240 FPS-es anyagra gondoltam, hanem magára az OLED panelra.
Pont amiről Te is beszélsz... de lehetne 600 Hz is a vezérlés, és egy csúszkával szabályozhatnád a négyszögjelet, kitöltést stb ahogy a szemednek jó.
Engem a 60-60 BFI őrületbe kergetne annyira vibrál, szóval pontosan be kéne lőni azt a határt, ami még csökkenti a persistence blurt, és kevésbé látom vibrálni magas fényerejű részeknél... de emellett még a kellő fényerőt is biztosítja.
Ezt láthatóan nem tudták még megoldani rendesen...Pedig az OLED tökéletesen alkalmas a gyors kapcsolgatásra. Majd ha felhasználják a nagyobb fényerőre képes, élettartamban jobb kék OLED anyagot... vagy a kevert fehér helyett nagy energiájú kék OLED mellett, lecserélik QD-re a hagyományos színszűrőket, akkor lehet érdemi változást elérni BFI terén... addig ilyen 20 nitekkel emelgetik a fényerőt.
Bár szerintem a mostani 700-900 nit peak is elég lenne, csak akkor meg BFI-vel nem fogja tudni a HDR-t. Itt van a bibi szerintem.
-
sb
veterán
Ez most nekem új, hogy a BFI nem többszörös frekin villog 60Hz képnél/forrásnál. Maga a PWM fényerő állítás is általában 120-240Hz minimum, legalábbis értelmesebb LCD-knél... tehát fizikailag tud villogni a háttérvilágítás 240Hz-en. A BFI ennek megfelelően tud ilyen frekivel villogni, nem?
Bár azt nem tudom, hogy így mennyi haszna van, ha nagy a freki. Egy bizonyos freki felett a szem elvben már nem érzékeli a villogást, az agy nem tudom hol "kapcsol át". Nekem ez a BFI még mindig büdös. Egy ideig nyilván javít valamit a szem átverésével, de épp a fentiek miatt nagy frekin elvileg már hatástalan. A kettő között meg nem tudom mennyi haszna van, ha a forrásod, tehát a kép változatlan miközben ki-be kapcsolgatod.
Kicsit nekem ez még mindig a szarból várat szint. Persze valahogy nem árt megoldani, mert hirtelen nem lesz 60-120fps anyagunk a régiekből, de ha alapvetően ennyire statikus a tartalom akkor ebből nehéz ilyen frekvenciájú mozgóképet gyártani. Az interpoláció szerintem jó megoldás legtöbbször. Normál esetben én borzasztóan zavaró artifactokkal nem találkozom.
Azon kívül meg "ezvan" esete:
Eddig volt LCD ami a gyenge response miatt ott tartotta a képet (bár megjegyzem, nem olyan hosszan, mint amennyire hosszú volt ott is a kép normál kitartási ideje az alacsony fps miatt).
Most van OLED ami k* gyors... de mégsem vált képet, mert cserébe direkt kint tartja, amíg az alacsony fps miatt kint kell lennie a "statikus" képnek.
Semmi nem jó... -
Ren Hoek
veterán
Tudom, a BFI-ről és a persistence blurról hosszas kommentek születtek OLED topicban.
A 60-60 Hz-es BFI-t nem nagyon szereti senki, eleddig pedig 120 Hz-nél nem láttunk gyorsabb panelt... pedig lehet 240 Hz-en a BFI is jobban finomhangolhatóbb lenne.
LCD-nél ezt LED strobinggal oldják meg főleg. Pl a Samsung gamet VA monitorokban. Miközben teljesen ellenkezőleg szemkímélő flicker és PWM free kijelzőket árulnak
nekek pl borzasztó érzékeny a szemem a flickerre és egyből vérben úszik.
Másrészt a persistence blur fix 60 FPS-nél már nem vészes, cserébe semmiféle VA-ra jellemző akár 100 ms éltaknyolódás nincs. Ja és ott is 120 FPS-nél működik ez jól inkább, ami 4K esélytelen kb.
Új hozzászólás Aktív témák
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Futás, futópályák
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Filmgyűjtés
- Spórolós topik
- Formula-1
- Elektromos cigaretta 🔞
- Path of Exile (ARPG)
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- Telefon szerviz helyben - Gyors javítás, akár 30 perc alatt!
- Gamer Notebook! Acer Nitro 5! Csere-Beszámítás! I5 11400H / RTX 3050Ti / 16GB DDR4 / 500GB SSD!
- Telefon felvásárlás!! Honor 200 Lite, Honor 200, Honor 200 Pro, Honor 200 Smart
- IKEA (HAVREHOJ) tablet tartó
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest