Hirdetés

2024. április 21., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Zitronensaft


Zitronensaft
aktív tag

Remek leírás! Pár éve még fizettem is volna egy ilyenért.. másfél napot szerencsétlenkedtem,majd föladtam.

A gyári leírás szerint kb 3 kattintás és kész....hát az valóban pár perc alatt kiderült hogy úgy nem fog menni :-)

Hálistennek ma már vannak range extenderek...

(#2) Entryy válasza Zitronensaft (#1) üzenetére


Entryy
aktív tag

Én tavaly ősszel szoptam ezzel a problémával, majd megtaláltam ezt:

Gyári leírás

Innentől minden ment egyszerűen és azóta is stabilan torrenttel.

http://www.adrenalinbase.com/index.php?L=fr&T=videos# -- The need4speed " The art of flight "

(#3) Narasim


Narasim
aktív tag

na ezt gyorsan megköszönjük és el is mentjük! :R

हरे कृष्ण हरे कृष्ण कृष्ण कृष्ण हरे हरे हरे राम हरे राम राम राम हरे हरे Góranga!

(#4) Romvr


Romvr
őstag

Én vettem annó egy 15 ezer forintos TP-Link AP-t, 3 batár antennával és Extender módba kapcsolva (ip beír, AP típusa->extender, MAC-> kiválaszt, reboot) nagyjából 5 perc múlva volt LAN-on 4MB/s-em ott ahol az előtt 0.
Persze ehhez az kellett, hogy mobillal kisakkozzam hol van még elfogadható WiFi és ott bedugni konnektorba. Azt jelet meg tovább lőtte.

Ami tuti hogy D-Link routert viszont többet nem veszek. Annak a WiFi jele valami ótvar. Jelenleg az AP tolja a Wifi-t mert míg a D-Link 5 méterre már csak kb/s-ekre képes LAN-on, addig a TP-Link AP még vígan megy 10MB/s-el. Arról nem is beszélve hogy a D-Link tilt olyan protokollokat ami miatt olyan apróságok mint a RDP, P2P (torrent LAN-on belül), nem megy és még csak opciót sem kínál az elővarázslásra. Visszasírom az óránként újrainduló, jelet eldobó ASUS-omat :DDD
Az legalább 12,5 MB/s-el zúzott az egész lakásban minden irányba LAN-on (amikor éppen ment).

[ Szerkesztve ]

"(...) instead of looking out, they look in. Instead of speaking, they listen. Instead of trying to make sense, they make dreams." ~ Thistle-Chaser

(#5) 04ahgy


04ahgy
nagyúr

A leírás pazar, köszönjük. Hasznos, azt meg kell hagyni. A címe viszont csalóka, mert ami a leírásban van, az egy szimpla wireless bridge. Ilyenkor, ahogy a leírás is említi, a két router hálózata "külön" kezelt, azok "nem tudnak egymásról", és eltérő SSID-t sugároznak. Mindig újra kell csatlakozni.

Az igazi WDS - azaz WiFi Distribution System ennél sokkal jobb.

Ott beállítod a fő routert rendesen, majd az al routert ugyanazokra a WiFi értékekre (SSID, titkosítás, jelszó, csatornaadatok). DHCP-t letiltod, IP címet a fő routernél egy IP-vel nagyobbra állítod be (pl. 192.168.1.1 és 192.168.1.2), restartolsz (ekkor LAN-on, fix IP-vel célszerű csatlakozni a routeredhez), és a Site Survey-re kattintva kiválasztod a fő router hálózatát, csatlakozol, és voilá.

Na, ekkor kapod az igazi WDS-t. Az SSID-k és jelszók ugyanazok, sőt, az eszközök csak egyetlen egy jelet látnak, és mint a mobiltelefon az adótornyok között, észrevétlenül csatlakoznak át egyik routerről a másikra. A DHCP kiosztást is csak egy, a fő router intézi.

HGyu

7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!

(#6) lecsokolbi


lecsokolbi
aktív tag

Zicky :) >>te egy látó vagy haver<<

Köszi a leírást! #respect

- Mindenki hazudik! -

(#7) kpal


kpal
veterán

Érdekes, köszi a írást :R

(#8) Gaben01


Gaben01
őstag

Pont egy ilyenen gondolkozok már jó ideje én is.Nálam a garázsban van a digi ont-je,onnan vannak bekábelezve a szobák.Jelenleg csak a nappaliban van gép,így ott vana router is (WR941ND).Így csak a ház kb felében van wifi.Szeretnék venni a garázsba egy asus N16-ot,amire a nyomtatót is kötném illetve lanon a jelenleg nappaliban levő tp-linket.Nekem csak egy dolog nem derült ki (lehet figyelmetlen voltam): a két routert lan-on vagy wifin keresztül kötötted össze?
Egyébként nagyon hasznos és jó írás. :R

04ahgy: neked is köszönet a hasznos infókért :R

[ Szerkesztve ]

http://9gag.com/ A függőség garantált. || Friends are like snow flakes. If You pee on them, they disappear.

(#9) bolvar válasza Gaben01 (#8) üzenetére


bolvar
senior tag

wifin keresztül :).Ott írja hogy az alrouterben keres rá a főrouterre és ott csatlakozik :)

A jó lányok azt mondják: NEM! A rosszak azt, hogy: HOL? :)

(#10) hemaka


hemaka
nagyúr

Hasznos es alapos leiras, koszonjuk. :)

(#11) Gaben01 válasza bolvar (#9) üzenetére


Gaben01
őstag

Valóban,újra átolvasva egyértelmű. :R

http://9gag.com/ A függőség garantált. || Friends are like snow flakes. If You pee on them, they disappear.

(#12) Tidus


Tidus
addikt

Nagyon jól tetted hogy időt és energiát fektettél ebbe az írásba.
A cím nekem is csalóka volt egy kicsit, de olvasva nagyon is érdekelt. Mivel én is tudom alkalmazni ha szükségem van rá.

(#13) Zicky


Zicky
tag

:R Köszönöm mindenkinek az elismerő szavakat :R

04ahgy előtt külön is megemelem a kalapom :R :C :R

Kipróbáltam a hozzászólásában említetteket és IGAZA VAN!! :K :C :K

Ennyit változtattam:

Az AL-routerbe beírtam a FŐ-router SSID nevét, és a Wireless Security pontban átírtam az AL-router elérési jelszavát a FŐ-routeréval megegyezőre. A DHCP -t ellenben nem tiltottam le. Reboot után a tablet - amelyen keresztül a módosításokat végeztem és amely a nappaliban sohasem csatlakozott a ....-Net-1 hálózathoz - most teljes azaz kiváló jelerősséggel, DHCP-s IP címmel csatlakozott a ....-Net-1 hálózathoz.

A sikeren felbuzdulva a háztartásban fellelhető összes wireless eszközzel "megküldtem" az AL-routert. A rendszer tökéletesen tette a dolgát, mindenkinek osztott IP-címet és a jelerősségben sem fukarkodott senkivel!

Igen, ÍGY már teljesen kerek a dolog és a mondás is beigazolódott újra : Több szem Többet lát

Aki belevág, az ezzel a módosítással tegye!

(#14) 04ahgy válasza Zicky (#13) üzenetére


04ahgy
nagyúr

PÜ.

HGyu

[ Szerkesztve ]

7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!

(#15) XtremLor


XtremLor
őstag

Hasznos kis iras, ennek oromere akasztok egy masik routert, es elesben is kiprobalom :R

"Legen...Wait for it...Dary"

(#16) gghrtz


gghrtz
őstag

Helló! Ezzel már én is kísérleteztem otthon sikerrel, és a TV nekem se ment. (Egyszer ment a net, meg néha látta a DLNA megosztást de ennyi.) Ez a technika nagyon jó dolog, bár számolni kell a sávszélesség feleződésével a 2. routeren. (Ugye kapja, aztán tovább adja és még a csomagütközések ebben nincsenek is benne). Szerintem ezt úgy ahogy már előttem is írták, talán meglehetne valósítani, hogy a két router kábelen van összekötve, és akkor nagyobb lesz a sávszélesség a slave routeren is. Amúgy arra használtam régen ezt a trükköt, hogy feltörtem a szomszéd WEP-es wifijét, és ezzel szórtam magamnak a lakásban tovább a netkapcsolatát. (Jó tudom nem nagy dicsőség, de csak próbaképp ment, szóval nem permanens volt a történet) A Samsung TV-s ügyeskedést nekem is ki kellene próbálni, WR741ND-vel sajna nem ment. (Nem akarok falakat furkálni, a szobámban be van kábelezve minden, de a lenti TV-n nincs még DLNA)

(#17) Tidus válasza gghrtz (#16) üzenetére


Tidus
addikt

Ha kábellel összekötöd a két routert akkor semmi értelme az egésznek. Ennek pont az a lényege hogy nem huzkodod a kábelt. Mivel ha összekötöd őket akkor az egyik router feleslegessé is válik, kiiktathatod. Persze ez esetben egy megfelelő hosszúságú UTP kábel is kell.

Szerintem megoldódna a problémád ha lecserélnéd a WR741ND 150Mbps routeredet egy 300Mbps, v. nagyobb routerre. Esetleg próbálkozzál meg erősebb antennával, ez is segítene, ha nem akarod lecserélni.
Nem kellene a szomszédét használnod, és a falat furkálnod.
Nálam 1043ND van 300Mbps router, 9dbi-s antennákkal. Három szintes a családi ház, a pincében 3 jel van a mobil WIFI-n a négyből. Kint pedig a negyedik szomszéd udvarán is van.

(#18) 04ahgy válasza Tidus (#17) üzenetére


04ahgy
nagyúr

Egy szó, mint száz, a 1043ND egy kitűnő példány. Kenterbe veri a nagyobbakat, drágábbakat is. :)

HGyu

7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!

(#19) gghrtz


gghrtz
őstag

Nekem is 1043 van. Sajnos az openwrt-re még nem volt időm :'( Vannak hozzá 3x8 dBi-s antennak, amit most jelen pillanatban nem használok, mert igazából olyan sok különbséget nem érzékeltem.

[ Szerkesztve ]

(#20) Graphics


Graphics
Jómunkásember

Nagyon korrekt, részletes leirás. :R

EAGET 1TB SSD review - https://logout.hu/bejegyzes/graphics/eaget_s600_1tb-os_ssd_aliexpressrol_kihagyhatatlan.html

(#21) bupemko


bupemko
senior tag

Köszönjük a leírást, jó lett a cikk!

Egy apróság: 192.168.1.0 nem lehet IP címe a router-nek, ez a 192.168.1.x hálózat címe (tehát ezt a címet biztos nem veszi fel a router, utolsó szám/octet 1-254-ig vehet fel értéket, x.x.x.0 a(z) (al)hálózatnak, x.x.x.255 a szórásos címnek van fenntartva egy /24-es (al)hálózatban).

[ Szerkesztve ]

(#22) IpiBcsi


IpiBcsi
tag

Köszönöm szépen, kiváló cikk lett. Most éppen aktuális, mert két routert és egy access point-ot szeretnék egymás után sorba rakni.
Na és a stílus! Majdnem elájultam ettől a gyönyörű költői képtől: "a kertben a kedvenc fánk alatt pedig végképp elenyészik a világgal összekötő halovány adatfolyam." :C

(#23) Tidus válasza 04ahgy (#18) üzenetére


Tidus
addikt

Nem a véletlen műve a választás.

(#19) gghrtz: Nálam az OpenWRT volt az első megmozdulás. Van belőle magyar nyelvű is.

(#24) E.Kaufmann


E.Kaufmann
addikt

Aki tud németül, előnyben [link]
Én nem tudok, de ez alapján sikerült két 841ND-vel és OpenWRT-vel rendes WDS-t létrehozni. a lényeg,létrejött egy nagy közös Wifi háló. A laptop, ha már leromlott a kapcsolat a távolabbi WDS taggal átugrott a közelebbire, mindeközben pingeltem egy távoli állomást és SMB-n keresztül fájlt másoltam, és nem jelentkezett szakadás csak lassulás (viszont ahogy olvastam erről, ez erősen kliensfüggő)
A fő routert AP (WDS)-re áééítjuk, a másik állomást Client (WDS) módba (ugyanazon SSID, titkosítás, a BSSID-nél meg a fő wifi router MAC címe ja és a DHCP-t lelőjük a második routeren) és most jön a magic, ezen a második routeren ugyancsak a LAN-ra kapcsolva létrehozunk egy AP (WDS)-t az első routerrrel megegyező beállításokkal és kész.

[ Szerkesztve ]

Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!

(#25) gecsoz


gecsoz
aktív tag

Sziasztok!

Vettem egy R208 -as (mifi) eszközt a vodefone -nál.
Otthon van egy sima routerem, amin van USB csatlakozó, és tudja használni az USB -s 3G modemeket.

De sajnos úgy néz ki ez a R208 -as nem működik hagyományos modemként.. :(
Próbálta már valaki ilyen modban ezt az ezközt?

Esetleg más módszerként az is szóba jöhet, hogy akkor a saját otthoni routeremet beállítom WDS módba, és az R208 -asról veszi a netet. De ez sem ment.. Az R208 nem támogatja, legalábbis nincs rajta semmi beállítás a WDS módhoz..

Működhet a WDS anélkül, hogy az R208 külön támogatná?

Vagy esetleg más megoldás a két eszköz összekötéséhez?

Előre is köszönöm!

Z

(#26) Krumple


Krumple
csendes tag

Egy a gond a WDS-el, ahány routert kapcsolsz össze annyiszor feleződik a sebesség.
Ezen felül a cikkel kapcsolatba egy dolgot nem értek. Mért van mind két routeren a DHCP bekapcsolva? O.o Az AL router amúgy is továbbít mindent a FŐ router felől a DHCP-t is!

(#27) eFeMeR74


eFeMeR74
senior tag

Nagyon szépen köszönöm ezt a leirást :) Müxik a dolog pedig nem gondoltam volna.
Viszont egy kérdés ez csak azonos tipusú routereknél müxik ? Mert én a T-home super cisco modemének a hatósugarát szerettem volna kitolni, hogy mindenhol müködjön.
És csak úgy sikerült, hogy a ciscoba benyomtam egy tp-wr740n és arra csatlakoztam egy tl-wdr4300 routerel.

Ja a lényeg a net a szomszédomban van, de jóban vagyunk viszont azt nem kérhettem, hogy rendezze át a lakást, hogy nekem is legyen jelem :) Viszont ezzel a megoldásal már mindenkinek full jel van mindenhol.

Köszönöm még1szer ezt a leirást.
Én nagyon hasznosnak találtam :)

MI Box S-Archer-OP8T-NSA310-Toshiba A300-MI Robot Vacuum-RoidmiF8

(#28) Zicky válasza eFeMeR74 (#27) üzenetére


Zicky
tag

Örülök, hogy tudtam segíteni a leírásommal! :DD :DD

Válaszolva kérdésedre:

Gyakorlatilag tipusfüggetlennek kell lennie, ez nem csak a TP-Link routerek kiváltsága.
Mivel nálad az AL-router TP-Link (nem is akármilyen) a WDS Bridge funkciót bekapcsolva és a "Survey" vagy "Search" gombot megnyomva, a felugró táblázatban a Super Cisco által szórt hálózatnak MEG KELL jelennie. Ha ez nem történik meg, le van benne tiltva a wifi, ha nem, akkor (nem wifis :B :B ) vagy nem ér el jele a WDR-4300 -ig, bár ezt sem tartom elképzelhetőnek.Ha rendben a wifije és szórja a hálózatot, a listában meg kellene jelennie! Connect gomb és kész a kapcsolat.

(#29) eFeMeR74 válasza Zicky (#28) üzenetére


eFeMeR74
senior tag

Köszönöm a választ :)

Mivel most mind a 3 routert elérem ezért ellenörizni is tudom és bevan minden kapcsolva aminek kell és látom a listában is, csak netet nem tudtam varázsolni vele. A cisco modem ipje 192.168.0.1 a rákötött tplink 192.168.1.1 az én routerem pedig 192.168.1.2. Igy simán kezelem a böngészőből, de kiprobálom mégegyszer lehet valamit rosszul állítottam be. Sőt, hogy öszinte legyek a te leirásod alapján nem is probáltam, mert azt csak később találtam meg amikor már rákötöttem a tplink routert abban reménykedve, hogy mivel van antenája jobb jelet ad majd mint az antenna nélküli cisco :)
Ha sikerül akkor legalább 1 fogasztó is kikerül a rendszerből.
Közben megnéztem látni fogom a ciscot ráadásul 37dB jel erősségű mig a tp link rajta csak 24dB :)

Még1X THX

MI Box S-Archer-OP8T-NSA310-Toshiba A300-MI Robot Vacuum-RoidmiF8

(#30) eFeMeR74 válasza Zicky (#28) üzenetére


eFeMeR74
senior tag

Sajnos nem sikerült a ciscot rávenni a net kapcsolatra :( kapcsolodik, de nincs hálozati kapcsolat. A beállítások rendben vannak benne szerintem. Illetve, ha valaki ért a T-homes cisco epc3925 csodához és esetleg tudja mi lehet a galiba akkor szivesen veszem a megoldást. Bár a ciscon wds csak wepes titkosításal vagy titkosítás nélkül müxik, de úgy tudom a fő routeren nem kell használni
.

[ Szerkesztve ]

MI Box S-Archer-OP8T-NSA310-Toshiba A300-MI Robot Vacuum-RoidmiF8

(#31) Zicky válasza eFeMeR74 (#29) üzenetére


Zicky
tag

Talán a cisco 192.168.0.1 ip címe miatt nincs kapcsolat. Próbáld meg 192.168.1.1-re vagy 1.3-ra állítani, hogy ne akadjon össze a tp-linkel. A tiéd az jó.

(#32) peba0706


peba0706
csendes tag

Hűűű, ezer hála ezért a cikkért. Ma egy TP-Link TL-WR841N routert szerettem volna összeboronálni egy kb 8 éves Belkin-nel, de mindhiába. Igazából nem is nagyon értettem, hogyan kell ezeket összehozni - de már látom, hogy a fő routeren nem kell variálni.

Egyébként egyelőre nem jött össze, de szerintem azért mert a Belkin annyira fapados, hogy ennyire aprólékosan meg sincs benne adva semmi WiFi paraméter. No nem baj van kéznél egy másik hasonló TP-Link, annak a kezelőfelülete koppra ugyanez, azzal szerintem menni fog.

Akkor summa summárum, ha jól értem, az AL-routernek csak áramot kell adni és hozza-viszi a wifi jelet meg lehet is rá aggatni a telefonokat, tableteket.

A szomszéddal már olyan jól megvoltunk ezzel az alap hálóval is, de mióta nőtt a wifi eszközei száma, már nem poén, hogy csak az utca felőli első szobában tudja azokat használni - ki kell tolni valahogy a jelet.

Jó ez a WDS, eddig tetszik. A folyamatos szávszél felezésről pedig annyit, hogy aminek itt át kell mennie az egy kb 4 megabites ADSL. Szerintem még akkor sem érzékelnénk belőle semmit ha kapásból két alrouter lenne bedobva a közösbe.

Még egyszer, köszi az írást, nagyon hiánypótló!

(#33) 04ahgy válasza peba0706 (#32) üzenetére


04ahgy
nagyúr

Vagy az alrouterre még egy alrouter. :) Amikor netet kell csak osztani, nem másolgatni hálózaton, akkor valóban nem kritikus pont a sávszélesség.

HGyu

7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!

(#34) peba0706 válasza 04ahgy (#5) üzenetére


peba0706
csendes tag

Ott beállítod a fő routert rendesen, majd az al routert ugyanazokra a WiFi értékekre (SSID, titkosítás, jelszó, csatornaadatok). DHCP-t letiltod, IP címet a fő routernél egy IP-vel nagyobbra állítod be (pl. 192.168.1.1 és 192.168.1.2), restartolsz (ekkor LAN-on, fix IP-vel célszerű csatlakozni a routeredhez), és a Site Survey-re kattintva kiválasztod a fő router hálózatát, csatlakozol, és voilá.

HGyu, ezt itt most nem teljesen értem. Egyelőre odáig sikerült eljutnom, hogy a TP-Link mint al-router, WDS Run-t ír a kezelőfelületen viszont netet nem lő tovább. Egyelőre külön SSID-t használtam, minden más megegyezik (már amennyire össze lehet hasonlítani egy TP-Link és egy Belkin dashboardján az adatokat, de ha WDS Run, akkor feltétezem a jó irányba megyek).

Szóval, minek az IP-jét emelem meg eggyel? :DDD A jelenlegi fő-router IP-je default értéken van, ez 192.168.2.1
Ugyanitt, a fő routerben az IP pool starting és ending address 192.168.2.2 - 192.168.2.100

A TP-Link IP-jét átállítottam 192.168.2.10-re, nem tudom ezzel elértem-e valamit egyébként.

Nekem úgy is jó, ha külön SSID-n mennének az eszközök (talán még így egyértelműbb is lenne a szomszédnak :P ) de persze a valódi WDS is szuper lenne.

Bocsi ha zöldeket beszélek, nekem ez a hálózatépítés sosem volt nagy erősségem sajnos, de mivel az utca túloldára kell átvinni a hidat, ezért csak muszáj vagyok ezzel küszködni :DDD Egy darabig most nem lesz időm ezzel foglalkozni sajnos pedig nagyon érdekel, de majd még visszanézek a fórumra hátha valaki válaszol egy okosat. :R

Köszönöm szépen!

(#35) 04ahgy válasza peba0706 (#34) üzenetére


04ahgy
nagyúr

Amit én írtam, ott azonos SSID, titkosítás, és minden kell!

HGyu

7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!

(#36) peba0706


peba0706
csendes tag

Jelentem sikerült megcsinálni a WDS hidat, bár leendő éles környezetében még nem próbáltam, teszt jelleggel eddig minden úgy megy, ahogy elképzeltem. Amint minden a megfelelő helyén lesz egy picit részletesebben is leírom, mit hogyan állítottam be. Ha esetleg valamelyikőtöknek kérdése támad kereshet PÜ-ben is, TP-Link eszközökkel nem volt nehéz annyira megcsinálni. A leírást pedig még egyszer köszönöm!

(#37) Zicky válasza peba0706 (#36) üzenetére


Zicky
tag

Újabb elégedett olvasó-kolléga :DD :DD :DD

Nem hiába töltöttem az időt a leírással. :K :K

A lényeg a beállításkor, hogy mindkét routerben azonos legyen az SSID név és a jelszó, az IP pedig eggyel különbözzön

(#38) Gaben01


Gaben01
őstag

Lenne egy laikus kérdésem.Ha sikerül összelőnöm a két routert és megy szépen a wds, akkor ha az al-routerre kötök lan kábellel gépet (mert abban történetesen nincs wifi kártya) lesz működő net kapcsolat azon a gépen is vagy valamit ehhez még állítanom kell pluszban?

http://9gag.com/ A függőség garantált. || Friends are like snow flakes. If You pee on them, they disappear.

(#39) Zicky válasza Gaben01 (#38) üzenetére


Zicky
tag

Igen, lesz kábelen keresztül is internet, annak már nincs köze a wds-hez.

(#40) peba0706


peba0706
csendes tag

Megígértem beszámolok az éles környezetről, össze is dobtam egy ábrát, nézzétek el nekem mert elég sematikus és csak paint-et használtam így nagy hirtelen.

Szóval az alap felállás az, hogy a szomszédunkkal osztjuk a jó öreg ADSL-t immáron sokadik éve. A szomszéd az utca túloldalán, szemben lakik, kábelezés kilőve. Ment is a WiFi eddig okosan, csak becsorogtak hozzá is az olyan dolgok mint okosTV, laptop, telefon, tablet és a többi, kicsit meg kellett tolni jobban a jelet az ő házukban is. Először gondolkodtunk, hogy milyen megoldás kellene, de ez a wireless bridge tökéletes szolúciónak bizonyult. :) Lehet egy repeater is elég lett volna, de egy 4 megabites vonalon aligha érezzük a bridge által generált "lassulást" - illetve a hálózaton a gépek között sosincs forgalom, mindenki csak netezésre használja ezeket. Jobbnak láttam nem belekeverni az egy SSID-re hallgató ügyeskedést, ahogy most van az mindenki igényét kielégíti és nem zavar össze senkit sem.

Tehát, az ábra;
SSID TP-LINK-A (az ablakunkban van a router, ő kapcsolódik az ADSL modemhez, DHCP-n osztja az IP-ket)
SSID TP-LINK-R (a szomszéd ablakában van a router, csak áramot kellett neki adni. R, mint Ricsi :DDD )
SSID DD-WRT-P (van egy dd-wrt fonera a padlásunkon aminek a WAN portjába a fő-router van bedugva és ez is kap egy IP-t DHCP-n a fő routertől).

Nem akartam jobban keverni a dd-wrt-t mert egyfelől az egy öreg G-s hardver, a két TP-Link pedig N-es. Nagyon jó ez így külön. A ház minden pontján általában fix helyen vannak használva a gépek, mindenki tudja melyikre kinek kell csatlakoznia, és akkor "lesz net" - illetve "vándorolni" nem nagyon szoktunk.

A szomszéd routerén a DHCP ki van lőve, ha menedzselni kell a routert akkor fix IP-n kábellel lehet megtenni. 192.168.0.100, 255.255.255.0 és a gateway 192.168.0.1. Tehát a szomszéd al-routerére bekapcsolódva akár WLAN-on, akár LAN-on akármilyen eszköz DHCP-n kap IP-t, amit a fő router oszt ki. A DD-WRT már más, ő ott megint új és másféle IP-t oszt (mint láthatjátok) viszon nem érdekes, mert "van net" és ahogy említettem, fájlmozgatás nem nagyon van. Esetleg ha mégis, akkor email/dropbox/pendrive de azok is pár kilobájtos doksik csak.

Ez egy elég érdekes és vicces kis hálózatra sikerült, tudom, egyeseknek "tákolásnak" fog tűnni de engem egyáltalán nem zavar, hogy ilyen lett. Prímán üzemel, a fő rutit kívülről is el tudom érni remote módban no-ip-vel és úgy látom, ez az installáció így évekig el fog menni még.

Köszönöm a cikk szerzőjének, hogy felkeltette az érdeklődésemet a wireless bridge iránt, ez itt most abszolút azt csinálja amire (szerintem) ezt kitalálták. :R

Vállalkozó kedvűeknek azt tudom javasolni, hogy két egyforma TP-Link routert vegyenek hasonló próbálkozásokhoz. Nagyon egyszerű a kettőt összelőni. A fő-router IP-je magasabb kell legyen, mint az al-router. Nos, nálam bevált :))

(#41) akaido válasza Zicky (#39) üzenetére


akaido
addikt

Üdv!
Először is grat a cikkhez, sztem jól sikerált! (Az alábbiak miatt még sokat segített is!)
Egy, a cikkhez hasonló két TP-LINK 1043-as router hálózatot kellett beállítanom a megbízóim számára.
Az előzetes terv az volt, hogy egy 3 szintes családi ház 40 cm-es betonfödémmel elválasztott két emelete között UTP vezetékkel és a két külön emeleti router útján oldanánk meg az összekötést. Sajnos a krimpelő fogóval nem sikerált a második dugeszt jól feltenni :O , így az általad írt cikk segítségével (kénytelen-kelletlen) WIFI-n konfiguráltam a két egyforma routert, és így sikerült a művelet. :DD
Szinte teljesen azonosan állítottam be mindent mint a cikkedben. Persze a jelszavak itt helyben kerültek kiosztásra a legbiztonságosabbnak "hazudott" titkosítással. Mindez kb. 1 óra volt egy laptoppal, amiben benne volt a helyzetfelmérés, az újonnan beépített router resetelése, az elsődleges(régi) routi beállítása, majd az újonnan belépőé is.
Egy dolgot nem állítottam be: a MAC cím szűrés alapú eszköz csatlakozást. Itthon ez bejött, de annyira nem akartam megnehezíteni a megbízóim dolgát, mert pl. gyakran cserélnek telefont(de jó nekik), így állandóan be kellett volna pötyögnöm az új eszköz MAC címét.
Egy adandó alkalommal majd az új routit fix IP-vel is beállítom, ahogy 04ahgy javasolta.
Köcce a cikket, így tovább! :R

Szabad országban, szabad ember, szabad akaratából azt mond és azt tesz...amit szabad. UDS Ignition.

(#42) Dolphine


Dolphine
addikt

Sziasztok!

Először is gratulálok a cikkhez! Meg kell mondanom, hogy sajnos, egy idő után elvesztettem a fonalat, de a hiba bennem van, mivel nem vagyok ennyire profi hálózatépítésben!
Emiatt kérném a segítségeteket!

A fő router a következő: Speedport W 724V - szolgáltató adta
A Jelismétlő: TP-Link TL-WA850RE
A DNS-t a router osztja, a repeater automatikusan csinál mindent.

A problémák eddig úgy fordultak elő, hogy mindig tablettel csatlakoztam eddig először a kiterjesztett Wi-Fihez, mely egy darabig működött (kb. 30 perc), utána megadta magát. Csak a magyar (!) címeket hozta be a böngésző, nem csak tableten, de laptopon is. Ma délelőtt csak az oldotta meg a helyzetet, hogy újra kellett indítani a Jelerősítőt!
Újraindítás után laptoppal csatlakoztam először, eddig 50 perc és minden rendben. Van valakinek ötlete, hogy mi lehet a probléma? Vagy az Android meghülyíti a Jelerősítőt?

Előre is köszönöm a válaszokat! :R

Nem egyenlőre, hanem egyelőre! Nem ez miatt, hanem emiatt, vagy ez által!

(#43) akaido válasza akaido (#41) üzenetére


akaido
addikt

Az adandó alkalom tegnap a két router konfigurálása ügyében következett be.
A második routerben a DHCP-t letiltottam, és most ugyanazt a nevet, SSID-t és csatornát kapta mint az elsődleges, így csak az az egy db. x.y nevű hálózat látszódik wifin. Simán műxik a kapcsolódás.

[ Szerkesztve ]

Szabad országban, szabad ember, szabad akaratából azt mond és azt tesz...amit szabad. UDS Ignition.

(#44) Ra3


Ra3
őstag

Grat a cikkhez, hasznos infók voltak benne az itthoni hálózat telepítéséhez, a leírással pikk-pakk összeraktam a rendszert!

''...te vagy a Jedi-ből az Onedin Kennedy?''

(#45) GoZoL


GoZoL
senior tag

Üdv!

Már állítottam be jó pár eszközt ezzel a megoldással de múlt héten 2 órás szenvedés után feladtam a dolgot.
Adott egy régebbi TP-link és egy új tT-link router. Mivel a régi tp-link-ben nincs WDS ezért ő lett a fő router, az új router meg a repeater. Összelőttem mind a két eszközt, lanra dugva volt internet és működött a kapcsolat, de ha wifin keresztül csatlakozni szerettem volna a routerre akkor az ismert wifi jelszót megadva nem fogadta el a jelszót. Mindent kipróbáltam nem volt hajlandó csatlakozni. 2 órás kínlódás hatására rendeltem egy újabb router, reményeim szerint wifi-n is fog menni a csatlakozás! :)

(#46) bally4


bally4
tag

Hali!
Nekem nem megy a leírt módszerrel. A FŐ-routeren nem kell állítani semmit?
Statuszban a tp-limk wds: RUN, az jó, látja a cisco-t, de hiába lépek fel wifin a tp-linkre, nincs net.
Mi lehet a baj?

(#47) Zicky válasza bally4 (#46) üzenetére


Zicky
tag

Ha jól értem akkor egy cisco a fő és egy tp-link az al.
Az ip címek fő:192.168.1.1 és al:192.168.1.2 az "Enable WDS" alatt megjelenő beállításoknál az SSID név és a jelszó ugyanaz amivel a főrouterhez csatlakozol általában wifin keresztül.
Talán az alrouterben a wifi beállításoknál "Wireless Security" pontban nincsenek megadva a csatlakozáshoz szükséges adatok, aminek meg kell egyeznie a fentebb említettekkel. Ha kábelen keresztül van, akkor talán ez a gond.

(#48) dealerman


dealerman
senior tag

Üdv :)

WDS-nél a kapcsolati sebesség feleződik,két db router-nél ? pl : WR841ND -k 150Mbps-al kapcsolódnának egymáshoz ? :B

underground techno will never die

(#49) bally4 válasza Zicky (#47) üzenetére


bally4
tag

Igen, jól érted a problémám.
IP stimmel. AL routeren beállítottam mindent. DHCP kikapcsolva.

Plusz infó: TP-linket a telefonom wifin megtalálja, de nem tud csatlakozni. Ha a PC-t rádugom a TP-linkre, akkor meg van a PC-n net, stb. Fura. PC fix IP-s, a telefon meg DHCP-n akar csatlakozni. Hiába állítom be a DNS-t és az átjárót az AL-routerben, lehet az a baj, hogy nem tud a cisco IP-t osztani a telefonnak?

(#50) GoZoL válasza bally4 (#49) üzenetére


GoZoL
senior tag

Nálam ugyanez volt a probléma kb 5 órát szenvedtem vele és hagytam a csudába. És nálam a mind a két router TP-Link volt. MOst rendeltem egy TP-Link extender, repeatert és ezzel fogom megoldani a távolságot.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.