Hirdetés

2024. február 23., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#40) peba0706


peba0706
csendes tag

Megígértem beszámolok az éles környezetről, össze is dobtam egy ábrát, nézzétek el nekem mert elég sematikus és csak paint-et használtam így nagy hirtelen.

Szóval az alap felállás az, hogy a szomszédunkkal osztjuk a jó öreg ADSL-t immáron sokadik éve. A szomszéd az utca túloldalán, szemben lakik, kábelezés kilőve. Ment is a WiFi eddig okosan, csak becsorogtak hozzá is az olyan dolgok mint okosTV, laptop, telefon, tablet és a többi, kicsit meg kellett tolni jobban a jelet az ő házukban is. Először gondolkodtunk, hogy milyen megoldás kellene, de ez a wireless bridge tökéletes szolúciónak bizonyult. :) Lehet egy repeater is elég lett volna, de egy 4 megabites vonalon aligha érezzük a bridge által generált "lassulást" - illetve a hálózaton a gépek között sosincs forgalom, mindenki csak netezésre használja ezeket. Jobbnak láttam nem belekeverni az egy SSID-re hallgató ügyeskedést, ahogy most van az mindenki igényét kielégíti és nem zavar össze senkit sem.

Tehát, az ábra;
SSID TP-LINK-A (az ablakunkban van a router, ő kapcsolódik az ADSL modemhez, DHCP-n osztja az IP-ket)
SSID TP-LINK-R (a szomszéd ablakában van a router, csak áramot kellett neki adni. R, mint Ricsi :DDD )
SSID DD-WRT-P (van egy dd-wrt fonera a padlásunkon aminek a WAN portjába a fő-router van bedugva és ez is kap egy IP-t DHCP-n a fő routertől).

Nem akartam jobban keverni a dd-wrt-t mert egyfelől az egy öreg G-s hardver, a két TP-Link pedig N-es. Nagyon jó ez így külön. A ház minden pontján általában fix helyen vannak használva a gépek, mindenki tudja melyikre kinek kell csatlakoznia, és akkor "lesz net" - illetve "vándorolni" nem nagyon szoktunk.

A szomszéd routerén a DHCP ki van lőve, ha menedzselni kell a routert akkor fix IP-n kábellel lehet megtenni. 192.168.0.100, 255.255.255.0 és a gateway 192.168.0.1. Tehát a szomszéd al-routerére bekapcsolódva akár WLAN-on, akár LAN-on akármilyen eszköz DHCP-n kap IP-t, amit a fő router oszt ki. A DD-WRT már más, ő ott megint új és másféle IP-t oszt (mint láthatjátok) viszon nem érdekes, mert "van net" és ahogy említettem, fájlmozgatás nem nagyon van. Esetleg ha mégis, akkor email/dropbox/pendrive de azok is pár kilobájtos doksik csak.

Ez egy elég érdekes és vicces kis hálózatra sikerült, tudom, egyeseknek "tákolásnak" fog tűnni de engem egyáltalán nem zavar, hogy ilyen lett. Prímán üzemel, a fő rutit kívülről is el tudom érni remote módban no-ip-vel és úgy látom, ez az installáció így évekig el fog menni még.

Köszönöm a cikk szerzőjének, hogy felkeltette az érdeklődésemet a wireless bridge iránt, ez itt most abszolút azt csinálja amire (szerintem) ezt kitalálták. :R

Vállalkozó kedvűeknek azt tudom javasolni, hogy két egyforma TP-Link routert vegyenek hasonló próbálkozásokhoz. Nagyon egyszerű a kettőt összelőni. A fő-router IP-je magasabb kell legyen, mint az al-router. Nos, nálam bevált :))

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.