Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• kuyarashi

őstag

válasz c41r0^ #5546 üzenetére

Ez már a múlté, de azért válaszolok.
    100%, hogy nem kalibráltam sRGB-re. Még életemben nem is próbáltam. Egyszerűen arról van szó, hogy AdobeRGB-re kalibrálva, a színkezeletlen Windows nem tud mit csinálni, ahogy írod - helyesen összenyomja a színeket, emiatt fakó. Ami zavaró volt, hogy pl. Illustratorban a palettán a színek is fakók voltak. Régen az kb. világított.

Ismétlem, most elégetett lettem a natív kalibrálással, de a mérést még meg kell csinálnom helyesen.

Rendesen, lelkiismeretesen rámentél a témámra. :) Köszi.
    Windows 11-ben mi lett más színkezelés téren?

• c41r0^

őstag

válasz c41r0^ #5546 üzenetére

ha utóbbi eset van, akkor egy AdobeRGB-re metatag-elt képet viszont AdobeRGB színtérben (gamutban) kéne megjelenítenie a monitorodnak egy Lightroomban / Photoshop-ban

még ehhez annyi kiegészítés, hogy ha tehát a 2. eset forog fenn és az OS-ben sRGB marad a színprofil, és az "rontja el" a hw kalibrációt a végén, akkor az AdobeRGB-re tagelt kép is csak sRGB-ben fog megjelenni a color managed app-ban is, mert az OS clampel le sRGB-re az sRGB színprofil miatt. Ezért kell ilyenkor a monitor driveréhez tartozó (azzal együtt települő, LG és Dell monitor driverek hez elvileg kéne, hogy legyen mellé) ICC/ICM színprofilt aktiválni a Win10-ben a kijelzőhöz. Mivel az tartalmazza a wide gamutos információkat is. Tehát ha nem kalibrálsz rá DisplayCAL-al, akkor még a hw kalibrálás előtt az OS-ben a monitor driverhez adott ICC/ICM-et aktiváld a Windowsban, ne a gyári sRGB-t.

Új hozzászólás Aktív témák