Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#6751) Dzsekó válasza fairi (#6749) üzenetére


Dzsekó
addikt

Fejpozicionálási hiba. Ha döglődik a servo vagy a fej vezérlése, akkor elő fog még jönni. Majd figyeld. Illetve, ha régebben, nyáron kapott extrém magas hőt a fej (50+ fok), akkor az is megnyekkenhet. A 30 fok tökéletes.
Kis piszok nincs, mert teljesen zárt és pormentes tér. Szép is volna.

Szerk: A seek error rate bizonyos esetszám után kinullázódik emlékeim szerint. Ha viszont gond van vele, akkor újra fogod látni.

[ Szerkesztve ]

(#6752) fairi válasza Dzsekó (#6751) üzenetére


fairi
addikt

Régebben kapott extrém hőt, maximális T ami HDD sentinal mutat 72 fok.
seek érték most 65-ről 63-ra esett. Ezek alapján lehet garanciáztatni? per pill jó, de ujra aláeshet és bootprobléma lehet.
Nem tudom mitévő legyek.

(#6753) Dzsekó válasza fairi (#6752) üzenetére


Dzsekó
addikt

72 fok?? :Y
Csoda, hogy túlélte.
Mit csinálj? Nagyon egyszerű. Ami adat van rajta, az legyen meg máshol. Ha most jó, akkor használd, ha leromlik az állapota, akkor gari.

(#6754) Csorbi válasza fairi (#6752) üzenetére


Csorbi
addikt

Azért az a 72 fok erős garivesztéses indok is lehet, itt azt írja a hőmérséklet működés közben 5 és 60 celsius fok között lehet,
illetve itt pedig a garanciavesztés okai közt lehet:
Damage caused by use of the Product outside the usage or storage parameters set forth in the Quick Install Guide;
de az meg csak ennyit ír:
Ne tegye az meghajtó olyan helyre, ahol túlzottan magas vagy alacsony hőmérsékletnek lehet kitéve.

Egyébként hogy a búbánatba sikerült elérni azt a 72 fokot? :Y Életemben nem láttam még annyit merevlemeznél! (65-öt már igen, az is nagyon extrém!)

(#6755) fairi válasza Csorbi (#6754) üzenetére


fairi
addikt

Akár bug is lehet, "teljes élettartam alatt mért legnagyobb hőmérséklet"-nál szerepel a 72 fok.
Boltnak írtam képeket küldtem neki, kíváncsi vagyok a reakcióra.

(#6756) cigam válasza Csorbi (#6754) üzenetére


cigam
félisten

Persze, de mi van ha nem külső hatások miatt (másik eszköz fűti, elégtelen szellőzés/hűtés) miatt lett ilyen meleg, hanem mert hibás.
Azt is írta, hogy új lemez, vagyis nála melegedett ennyire, ráadásul most 30 fokot írt, ami meg gyanúsan alacsony. Persze az elő sem fordulhat, hogy szennyeződés miatt szorul(t) valamelyik csapágy/tengely, hiszen teljesen zárt és pormentes tér. ;) Pedig logikus magyarázat lenne erre a magas hőmérsékletre, a pozícionálási hibára, ami magától elmúlt.

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#6757) Dzsekó válasza fairi (#6755) üzenetére


Dzsekó
addikt

Lehet hőmérséklet érzékelő hiba. Olyat már láttam sokszor, hogy hülyeséget mér. Rá kell tenni a kezed és ha ok, akkor rossz az érzékelő benne. A 30 fok is gyanúsan alacsony, szintén érzékelő hibára ad gyanút. Tapintó hőmérővel lehet pontosat is mérni a HDD felületén. Mondjuk a boltok nem fogják elemezni a hőmérsékletet. Illetve a szőnyegen dekázás megoldja, hogy meg se nyekkenjen és akkor tiszta a gari. Olvassa ki a smartot, aki tudja.

[ Szerkesztve ]

(#6758) DarthSun válasza Dzsekó (#6757) üzenetére


DarthSun
nagyúr
LOGOUT blog

Olvassa ki a smartot, aki tudja.
:DDD

(#6759) Csabex válasza Dzsekó (#6757) üzenetére


Csabex
őstag

A dekázással óvatosan, mert nem minden gyártó tárolja a lemez felületén a SMART adatokat, van olyanra is példa, hogy chip-ben tárolják őket és azt simán ki tudják olvasni szerviz környezetben.

"The quieter you become, the more you are able to hear..." ― Ram Dass

(#6760) Dzsekó válasza Csabex (#6759) üzenetére


Dzsekó
addikt

De akkor már okafogyott lesz a smart kiolvasása, mert be sem indul a HDD. Az már tök mindegy, hogy miért nem indul be. Külsérelmi nyom híján kötelességük garanciába kicserélni.

(#6761) vepe


vepe
senior tag

Erre van valami megoldás? (M2 ssd egy külső házban)

A merevlemez állapota ismeretlen.
A konfiguráció nem teszi lehetővé az állapot-információ kiolvasását. A "Lemez" menü "Felület teszt" opciója használható a működés ellenőrzésére, az esetleges problémák feltárására és javítására.
Kérjük, használja a "Riport" menü "Teszt riport küldése a fejlesztőnek" opcióját. Ez segíthet, hogy több és pontosabb információ jelenhessen meg.
További információkért kérjük látogassa meg a "Hardver" és a "Támogatás -> GY.I.K." menüpontokat a www.hdsentinel.hu weboldalon.

(#6762) Dzsekó válasza vepe (#6761) üzenetére


Dzsekó
addikt

Másik külső ház.
Szerintem a külső ház vezérlője nem továbbítja a smart-ot.
Esetleg előtte nézd meg másik programmal (aida, crystaldiskinfo, stb.)

(#6763) vepe válasza Dzsekó (#6762) üzenetére


vepe
senior tag

ASUS ROG STRIX Arion, ez létezik, hogy nem tudja?

(#6764) Csorbi válasza vepe (#6763) üzenetére


Csorbi
addikt

Ha a legújabb HDS-t használod (és ebből is ilyen esetben a legújabb 5.70.9-est használni) és azzal sem ismerik fel egymást, akkor mindenképp küldj riportot a fejlesztőnek.

(#6765) King Unique válasza vepe (#6761) üzenetére


King Unique
titán

Ez az "M2 ssd egy külső házban" így elég semmitmondó, nem derült ki pontosan milyen M.2 SSD* és milyen külső házban... Illetve utólag már sikerült leírni, hogy ASUS ROG Strix Arion a külső ház, ami ha a linken lévő M.2 PCIe NVMe - USB 3.1 Gen 2 modell, akkor az nyilván támogatja a SMART-ot, lásd más példáját, ahol az 5.61-es HDS és 8.7.0-es CrystalDiskInfo programok kezelték rendesen, azok aktuális újabb verzióinak meg pláne kellene.
Ha esetedben valamiért nem kezeli a HDS az USB-s külső SSD-t, akkor meg már világosan leírta a program a szöveges értékelésnél, hogy mi lenne a teendő, lásd riport küldése a fejlesztőnek.

* A termék weboldalán max. az alábbi SSD van megjelölve nem támogatottként, a többit elvileg kezeli és a SMART-nak is működni kellene.

Micron P5 SSD is currently not supported on ROG Strix Arion

[ Szerkesztve ]

(#6766) vepe válasza King Unique (#6765) üzenetére


vepe
senior tag

USB-C port kell neki, így lát minden infot.

(#6767) King Unique válasza vepe (#6766) üzenetére


King Unique
titán

Miért, USB-A porton egyáltalán nem, asztali PC hátlapon lévő portjánál sem?

Érdekes, pláne hogy az USB-szabványok eleve visszafelé kompatibilisek, működik az USB 3.1 Gen 2 (USB 3.2 Gen 1x1) eszköz USB 3.0, sőt akár USB 2.0 porton is. Az USB-C meg csak a fizikai csatlakozószabvány, ami mögött lehet USB 2.0 / 3.0 / 3.1 / 3.2 / 4 vezérlő is, + ugye a Thunderbolt 3 / 4 / 5 interfész is USB-C fizikai csatlakozót használ.

[ Szerkesztve ]

(#6768) vepe válasza King Unique (#6767) üzenetére


vepe
senior tag

Egyik USB csatin sem látja csak az USB-C-n. Próbálva több kábellel. Egyébkén a PC-ház egy NZXT H700i, az alaplap pedig egy Giga Gaming5. A ház előlapi USB-jén egy Axagon külső ház viszont simán kommunikál a progival.

Az Asus Arion sem az előlapin, sem a hátlapi USB-ken (Fekete 2.0, kék 3.0 és piros (ez nem tudom, azt hiszem 3.1, de lehet hülyeséget mondok) sem ad infót.

[ Szerkesztve ]

(#6769) King Unique válasza vepe (#6768) üzenetére


King Unique
titán

Ehhez az USB-C - USB-C mellett gyárilag mellékelnek USB-C - USB-A kábelt is és normál esetben az utóbbival is rendesen működnie kellene. De mindegy, akkor használd USB-C porton, ha csak ott van SMART. :D

[ Szerkesztve ]

(#6770) jozsi252


jozsi252
veterán

Sziasztok

Van egy Blitzwolf 64GB-os microsd memkarim amit menetrögzítőben használtam. Most másra lenne használva, de előtte mondom csinálok egy írás olvasás tesztet. Szerintetek ez a sok sötétzöldebb pötty mire utal? Hagyjam inkább a memkarit, vagy ettől függetlenül használhatom?

:R

A teszt még fut de gondolom végig ilyen sötét pöttyös lesz.

iPhone 13 Pro Max

(#6771) jozsi252 válasza jozsi252 (#6770) üzenetére


jozsi252
veterán

Lefutott a teszt, még sem maradt ilyen sötét zöld a végén.

iPhone 13 Pro Max

(#6772) cigam válasza jozsi252 (#6771) üzenetére


cigam
félisten

Elképzelhető, hogy a folyamatos írástól pár cella már nincs a toppon, de még működnek.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#6773) Matt-OPT


Matt-OPT
aktív tag

Sziasztok!

Ez mennyire para? 10 éves WD20EARS

(#6774) cigam válasza Matt-OPT (#6773) üzenetére


cigam
félisten

Nem vészes, de ugye van 2 független mentésed a fontosabb adatokról?

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#6775) Matt-OPT válasza cigam (#6774) üzenetére


Matt-OPT
aktív tag

Igen, van. Köszi.

(#6776) chelepke válasza Matt-OPT (#6775) üzenetére


chelepke
csendes tag

Sziasztok! Egy hete megvettem életem első SSD-jét (WD Blue 500 Gb), amire Win 7 64bit rendszert telepítettem (asztali gépről van szó). Egész jól is működött, érezhetően gyorsabb volt vele a gép, viszont ma este a Sentinelben 0%-ra állt a kondíciója, és azóta semmi nem olvasható róla. A hibát úgy vettem észre, hogy nem töltött be weboldalakat a böngésző, aztán az SSD-n lévő meghajtókat sem tudtam megnyitni. Újraindítottam (ami csak reset gombbal működött), aztán rögtön a "S.M.A.R.T. Status BAD, Backup and Replace. Press F1 to resume" üzenet fogadott, innentől már nem töltötte be a Windows-t sem. Külső USB-n keresztül a csatolt képet mutatja róla a Sentinel. Az AHCI-t nem tudtam engedélyezni a BIOS-ban, nincs benne ilyen opció, elég régi az alaplapom (ASUS M2N68-AM SE2). Ez nem tudom, hogy oka lehet-e ennek, meg hogy ettől még garanciális-e az SSD (bízom benne, hogy igen), mert a cserén kívül gondolom nem sok mindent lehet vele így már kezdeni. [kép]

(#6777) King Unique válasza chelepke (#6776) üzenetére


King Unique
titán

Elárulod a HDS verziószámát, ha már ilyen ügyesen sikerült körbevágni a screenshotot és pont az nem látszik rajta?
Ahol ha nem az aktuális 5.70-es (vagy egyes nagyon új SSD-khez jelenleg az 5.70.9 béta) verzió van használva hanem régebbi, akkor eleve nincs miről beszélni és mezei user error esete áll fenn, hogy túl régi programverzióval nézi az SSD állapotát, ami nem megfelelőn - a HDD-knél jellemző összes indulás / leállás száma is erre utal az SSD-knél jellemző összes írt adatmennyiség helyett - detektálja azt...
+ Ugye alap, hogy elsődlegesen a gyártó diagnosztikai szoftverével - WD SSD Dashboard - kellene megnézni az SSD állapotát, ami ha nem mutat hibát, akkor megint gyanús hogy a HDS értékelésénél nem stimmel valami.

[ Szerkesztve ]

(#6778) King Unique válasza King Unique (#6777) üzenetére


King Unique
titán

Vagy ha a leírtak alapján tényleg maga az SSD krepált be - mert esetleg gyári hibás példány, vagy használtan vásárolva a kedves eladó rád sózott egy hibásat - és nem megfelelően működik, a WD szoftvere is hibás állapotot mutat, nem a fizikai csatlakozással van gond SATA-n, stb., akkor értelemszerűen adott a garanciális csere lehetősége, + belföldi online rendelésnél 14 napig az indoklás nélküli elállás joga. Mármint újan, boltból vásárolva eleve adott, ellenben ha másodkézből lett vásárolva használtan, akkor a kedves eladónál kellene érdeklődni hogy mi a helyzet, opció-e az RMA vagy egyéb, stb.

[ Szerkesztve ]

(#6779) liszi70 válasza chelepke (#6776) üzenetére


liszi70
nagyúr

"Win 7 64bit rendszert telepítettem"

Nem ide tartozik, de megkérdezhetem, hogy miért? Olyan régi, vagy kis teljesítményű a gép, hogy nem elég a win10-hez?

(#6780) Csorbi válasza liszi70 (#6779) üzenetére


Csorbi
addikt

"elég régi az alaplapom (ASUS M2N68-AM SE2)"

nForce 630a chipset, jó döntés volt a Windows 7 :D

(#6781) gxcman


gxcman
tag

Előzmények Windows 10 fórum [link]

Ezek az értékek elég magasak.
195:On-the-fly ECC Uncorrectable Error Count
201:Uncorrectable Soft Read Error Rate
204:Soft ECC Correction Rate
Kérdezz rá a HDS topikban, hogy rendben van e ez.

[kép] [kép]

Előzmények tavaly tavasz --ősz között random kb minden 5. indítás alkalmával hibakereséssel indított a windows, ha kényszer leállítottam utána rendben elindult.

Október win újrarakás random 3 naponta kék halál .csak indításkor.
November 10 win újratelepíts, random kék halál 2 hónap alatt 9x.
Felraktam az alaplapra legújabb BIOS-t jónak tűnt de 6. napra megint kékhalál mielőtt elindul a windos.
Olyankor újra indítja magát és 3-5 napig megint minden ok.

(#6782) Csorbi válasza gxcman (#6781) üzenetére


Csorbi
addikt

OC?

(#6783) gxcman válasza Csorbi (#6782) üzenetére


gxcman
tag

CPU 4 GHz offset -0.150V

Már 2 éve lett összerakva a masina 1.naptól 4GHz-n működött, de ha megér 1 próbát 2 hét alatt kiderül, hogy OC nélkül mit mutat.
Ryzen 7 2700 CPU Core 1.256V 4GHz-n
Ram XMP2 3200 CL 16
2x8GB kit Corsair Vengeance RGB Pro CMW16GX4M2C3200C16

(#6784) Csorbi válasza gxcman (#6783) üzenetére


Csorbi
addikt

Hogyne érne, alap dolog, hogy bárminemű probléma, BSOD vizsgálatakor OC: OFF!

(#6785) Jégtörő


Jégtörő
aktív tag

Sziasztok,
Van két nem túl fiatal merevlemezem napi használatban 13 éves a 320-as és 10 körül lehet a 750-es. Hátralévő élettartamra, 829 és 971 napot ír, kondíció 100% Az egyik még nem tudom melyik, mintha kezdene hangosodni alapzajban, de hibát nem ad.
Egyedül felpörgési idő az egyetlen ami nem konstans érték, ha jól látom.
Ti láttok valami furcsát?


Köszi!

[ Szerkesztve ]

(#6786) Dzsekó válasza Jégtörő (#6785) üzenetére


Dzsekó
addikt

Nincs semmi bajuk. A felpörgési idő sosem konstans. Kirívóan magas ne legyen.
Ha több lemezből áll a HDD, akkor lassabban pörög fel, de akkor is hasonló ideig tart. Ha hirtelen megugrik ez az idő, akkor ott már gyengélkedhet a motor. Illetve az évek múlásával is nőhet valamicskét a felpörgési idő, ahogy kopik a csapágy és növekszik a súrlódás.

(#6787) Csorbi válasza Jégtörő (#6785) üzenetére


Csorbi
addikt

Nem konstans érték (nagy csoda is lenne ha minden alkalommal ez miliszekundumra megegyezne), de minimálisak az eltérések, a grafikon nagy kilengései ne tévesszenek meg, a skálát nézd baloldalon...
Nincs itt semmi látnivaló, jól vannak a lemezek.
Az egyetlen furcsaság az, hogy Te is azok közé tartozol, akik előszeretettel levágják a HDS ablakának felső részét, hogy még véletlenül se láthassuk az általad használt verziószámot, és esetleg jelezzük, ha nem a legfrissebbet használnád. :D

(#6788) liszi70 válasza Csorbi (#6787) üzenetére


liszi70
nagyúr

És ha esetleg csinál egy másik screenshot-ot a hds verziószámmal, akkor előtte nem ártana átállítani decimális adatmezőre jobbegérgombbal. :)

[ Szerkesztve ]

(#6789) Jégtörő


Jégtörő
aktív tag

Remélem most jól csináltam.
Nekem se tűnik igazából egyik érték sem rossznak, először arra is gondoltam, az egyik ventilátor kezdi megadni magát, de nem, olyan mély kicsit búgó hangja van(hasonló mint amikor zúg a transzformátor, amit ugye a vibráció okoz), ha sokat van üresjárásban felerősödik majd ha olvasok/ írok róla elhalkul egy darabig, emellett, az alaphangja is erősebb, elsősorban a 320-asra gyanakszom. Csak 13 éves, megy minden nap órákat, mondjuk a másik is.

[ Szerkesztve ]

(#6790) chelepke válasza King Unique (#6777) üzenetére


chelepke
csendes tag

Frissítettem a HDS-t, annyi a változás, hogy így már az írt adatmennyiség van kiírva, a többi ugyanaz, mint eddig. [kép] Plusz infó: ha a gépbe kötöm be az SSD-t, akkor a régi, HDD-ről bootoló Windowst sem sikerül betölteni, ezért csak külső, USB-s kapcsolaton keresztül tudom megnézni HDS-el is. (Tehát azt a Windowst-, amiről most írok, mert amúgy működik, ha nincs rákötve a másik SATA-ra az SSD). És felraktam ezt a WD SSD Dashboard-ot, de ez nem látja egyáltalán az SSD-t, gondolom azért nem, mert USB és nem SATA. Indításkor egyébként ez az üzenet van kiírva: [kép]


(#6791) chelepke válasza King Unique (#6778) üzenetére


chelepke
csendes tag

Új, bolti vásárlás volt, kettő vagy három év garanciát mondott az eladó, amikor átvettem.

(#6792) chelepke válasza Csorbi (#6780) üzenetére


chelepke
csendes tag

Ehhez nem értek. Jó döntés volt tényleg, vagy iróniának szántad?

(#6793) Csorbi válasza chelepke (#6792) üzenetére


Csorbi
addikt

Abszolút jó döntés volt. Nagyon öreg hardver. Azt a chipsetet 2006. február 1-én mutatták be!

(#6794) etele1.0


etele1.0
tag

üdv
ha azt mondja a sentinel. hogy a hdd kondíciója 20% akkor az menthetetlenül game over?

fullHDultra

(#6795) Csorbi válasza etele1.0 (#6794) üzenetére


Csorbi
addikt

Ha a legfrissebb verzió mondja azt, akkor igen.

(#6796) ElektrikusDE válasza Csorbi (#6795) üzenetére


ElektrikusDE
senior tag

Szia!

Ezt azért kategorikusan nem szabad kijelenteni!

Nekem volt olyan HDD-m aminek egyszer 20%-ra leesett a kondíciója, de azóta is tökéletesen működik! :)

Pedig a naplója mutatja a mizériáját:

És a 36% HDD-m is jól érzi magát! :))

Van egy "új" funkció a HDS-ben:

Ez amit tud helyrehoz!

Ezenkívül volt Samsung HDD-m 0% kondícióval, az is tökéletesen működött, (paritás hibák a fej erősítő és a az elektronika között, ezért volt 0% a kondíciója).

Sőt régebben még a HDS előtti időkben használtam olyan HDD-t is aminek az egyik feje nem működött, de fél kapacitással megformatáltam és igy nem volt semmi problémája.

Összefoglalva minden a hiba jellegétöl függ! :)

Ha szaporodnak a hibák, csökken a kondíció és új naplóbejegyzések jelennek meg, az biztos hogy nem jó jel!

[ Szerkesztve ]

“Lex malla, lex nulla. A bad law is no law.” A rossz törvény, nem törvény! DW: The Moment is Coming || Doctor Who BBC www.youtube.com/watch?v=uZAO6E2x9xs

(#6797) Poplacsek válasza ElektrikusDE (#6796) üzenetére


Poplacsek
senior tag

Az mitől lehet, hogy 2db WD Red HDD-m (WD40EFRX, WD60EFRX) nem hajlandó IDLE-be menni (spindown), mert 2-6-8 másodpercenként írás és/vagy olvasás műveletet hajt végre akkor is, ha már minden futó progit bezárok. Már mindent próbáltam (legalábbis nem jut eszembe semmi új), de ez független minden 3rd party apptól, olyan mintha valami firmware szintű dolog lenne. Hogy tudom kideríteni és megoldani, hogy ezek is szépen menjenek el kussolni, mint a többi? :( :((( :F

Ezt látom ennél a kettőnél a Sentinelben (van hogy csak ír, van hogy csak olvas, de olyan is mint a képen, hogy mindkettőt egyszerre). A többi HDD-nél az alábbi írás/olvasás csak akkor indul ha azokat valóban használom is:

(#6798) Csorbi válasza ElektrikusDE (#6796) üzenetére


Csorbi
addikt

Ez messze nem tökéletes működés, csak a látszat ;)
A megbízhatóságról/kiszámíthatatlanságról meg ne is beszéljünk... :D

(#6799) Csorbi válasza Poplacsek (#6797) üzenetére


Csorbi
addikt

Feladatkezelő -> erőforrás-figyelő mit mond?

(#6800) Poplacsek válasza Csorbi (#6799) üzenetére


Poplacsek
senior tag

Kipipálok minden lemezaktivitással járó folyamatot, de lemezaktivitást ezekre a lemezekre nem mutat, csak a C és D logikai lemezekre.. :F

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.