Új hozzászólás Aktív témák

• Pala

veterán

válasz b0bcat #134 üzenetére

"Azt gondolom, hogy érdeklődésen alapuló motiváció szükséges a sikeres felkészüléshez."

Bezony, ez tényleg nagyon fontos. Sokakban eleve nincs is meg az érdeklődés, vagy nem tudják felmérni a nyelvtudás jelentőségét. Pl. egy tízéves kisiskolás jó eséllyel csak a tanár vagy a szülők kedvéért fog házit írni, tanulni, stb., nem is várható el tőle igazán, hogy azon elmélkedjen, vajon a munkaerőpiacon majd mennyit nyom a latba a nyelvismeret. Akinek van igazi, belülről jövő motivációja, az önállóan (is) fogja keresni a lehetőséget, hogyan-miként tudja fejleszteni magát. Akit csak más buzdít, de ő maga nem akarja, az veszett fejsze nyele...

Szerény véleményem szerint már a legelejétől kezdve - ha van rá mód - érdemes, sőt fontos, hogy körbe tudjuk venni magunkat anyanyelvi környezettel - leginkább native speakerek segítségével, vagy legalábbis olyanokkal, akik nem tudnak magyarul, és a célnyelvet kellő stabilitással beszélik a mindennapi életben. Angolnál ez könnyen megy, de a többi népszerűbb nyelv esetében sem lehetetlen! Nekem még a hollanddal is sikerült megoldanom, pedig (egyelőre) itt élek Mo-n.

A kérdésre válaszolva:

Angol - kb. C1 szinten vagyok írásban és beszédben is, szinte napi szinten használom (főként mert a barátaim nagy része nem magyar)
    Holland - fél éve tanulom, de (még) nem annyira intenzíven. Alapszinten már el tudok makogni, de egyelőre ezt még erős jóindulattal sem nevezném nyelvtudásnak. :) 1 éven belül szeretnék eljutni társalgási szintre.
    Francia - 4 évig tanultam masszívan középsuliban, egy jó stabil középszintre eljutottam, mára - gyakorlás híján - szinte teljesen elfelejtettem. :)

Új hozzászólás Aktív témák