Hirdetés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- laca223: A civilizáció mint bugos operációs rendszer
- GoodSpeed: Munkaügyi helyzet Hajdú-Biharban: észak és dél
- urandom0: Mégsem számőzöm az AI-t az életemből :(
- Hieronymus: Rosszindulatú tevékenységek ellenőrzése IP alapján
- Torda: Így lehet fillérekből prémium okosotthon rendszert építeni 2025-ben
- Lalikiraly: Asus Gaming V16 - RTX5050
Új hozzászólás Aktív témák
-
Próbáltam arra is, mert először egy rack-ben lévő, ezer éves 4 gigás winyóra akartam feltenni, az is ATA, de arra sem ment. FAT16-ban nem néztem, de emlékeim szerint virtuálison is FAT32-re tettem fel, és direktben oda se akart. Vagyishát el sem jutott a telepítő egyszer sem addig, hogy partíciót válasszak.
-
DRB
senior tag
válasz
Barthezz2
üzenetére
A direktbe telepítésnél nem az volt a hiba, hogy nem FAT16-ra volt formázva a lemez? Van itt nekem valahol egy régi 10 vagy 20 gigás vinyó, sima IDE-s, tehát még a SATA vezérlő sem kavarhat be. Azt hiszem a hétvégén megpróbálom feltolni arra, persze azt nem hiszem, hogy a fent leírt hibák elmúlnak nagy hirtelen ettől, csak úgy simán kíváncsi vagyok, lehet-e direktbe telepíteni(gondolom igen, de majd meglátjuk). Azt a kb. egy percet rá tudom még szánni

-
Na akkor nem nálam volt a hiba a billentyűzet terén. Nem tudtam én se mire vélni, egyszer volt, aztán egyszer csak meg nem. Hát azt hiszem a direktbe telepítés sikertelenségén kívül ez a másik legnagyobb hiba, mert ha programokat nem is nézzük, akkor sem lehet bill nélkül használni,még az alap rendszert sem.
Köszi az észrevételt
-
DRB
senior tag
No, megcsináltam a tesztelést én is.

Sajna arról kell beszámoljak, hogy...hát ha jobban belegondolok tulajdonképp semmiről nem tudok beszámolni
Hogy is kell ezt érteni? Úgy kell érteni, hogy pont ugyan arra az eredményre jutottam, mint Barthezz2 kolléga, hiába próbáltam úgy, ahogy a neki javasoltam, mit sem változott a helyzet. Minden pont úgy zajlott mint nála, bár én nem próbáltam ki annyi programot, de amiket igen, azoknál ugyan azokkal a hibákkal küzdöttem meg. Személy szerint engem az a billentyű elvesztéses hiba idegesített a legjobban, már a telepítés alatt előjött, de egyébként a telepítő meg nem fagyott le, csak épp nem tudtam továbblépni amíg nem adtam meg egy nevet, vagy gépnevet, most hirtelen nem is tudom melyik volt.
Szóval annyit fűznék hozzá, hogy ez a rendszer még nagyon nincs kész, és mire kész lesz már elavul(illetve már most is), de attól még persze használható lesz. Kíváncsian várom, hogy egyszer egy "végleges" verziót is kipróbálhassak, de ehhez az is kell, hogy ez belátható időn belül meglegyen.
Röviden kb. ennyi
-
Ja és akinek még megjön a kedve a teszteléshez, az nézzen be ide, hogy segíthessen is a tesztel.
-
-
WonderCSabo
félisten
Akkor télleg nagyon lusta lehetsz.
Annál egyszerűbb nincs, drivereket is felpakolja, Neked már csak a progikat kell feltelepíteni.Barthezz2: Örülök, hogy nem csak én látom a dolgot. Egy jó ingyenes Windows alternatívának én is repesnék.
Bár Nekem Win7 tökéletesen megfelel, sőt jelenleg egyetem miatt ingyenes is. -
DRB
senior tag
válasz
Barthezz2
üzenetére
Rendben, akkor hétvégén megnézem(most úgy tűnik semmi akadálya, úgy értem, hogy elvileg lesz rá időm), hátha tudok kezdeni vele valamit. Éjjel letöltöttem, de aztán, ahogy írtam is, elment a kedvem a kísérletezéstől, hosszú volt a nap. A VB-ot is leszedem, már csak a time hiányzik, kár, hogy azt nem tudok letölteni.

Majd beszámolok mire jutottam.
-
köszönjük a cikket
ehhez aztán kellett a türelem.
én a seven installációhoz is lusta vagyok
-
Először is, köszönet mindenkinek aki elolvasta

mob_zzz: De ez nem linux. Azt is felejtsük el, hogy egy adott windows-hoz hasonlítgatjuk. Nem az a cél, hogy lemásoljanak egy windowst, hanem az, hogy egy saját rendszert készítsenek, ami kompatibilis a windows-al. Innentől kezdve meg a win98 is windows, meg a seven is.
Zoz: igen, le vannak maradva, de inkább azt a kifejezést használnám, hogy még nincs kész. Mint fentebb írtam, nem régi rendszert másolnak, hanem sajátot készítenek, windows kompatibilitással, így nem biztos, hogy a régi programok mennének, mert nem régi a ReactOS, hanem félkész.
lorenzen: nem úgy haladnak, hogy win 3.1, 3.11, 95, 98... , hanem folyamatosan igyekeznek kiépíteni a windows, mint rendszer, és nem az egyes windows-ok kompatibilitását. Lassan haladnak, de nem is áll mögöttük egy redmondi óriás

WonderCSabo: nem pesszimizmus, jelenlegi helyzet alapján mondhatjuk ezt, igen. De ezért várjuk meg a végét

DRB: Kösz a tippeket

ismeretlent igen, mert nem tudtam az elején, hogy hova lőjem be. Kipróbálhatom, de ha van kedved, és időd, akkor te is megpróbálhatod, aztán megosztod itt velünk
annál jobb, minél többen próbálják ki, és nézik meg, mit lehet, és mit nem. 
-
Vladi
nagyúr
Erre szoktam mondani:
Egyrészt fentebb már volt róla szó, hogy a wine projekttel elég sokrétű az együttműködés, egymás eredményeit felhasználják. Tehát hasznos.
Másrészt meg azt csinálnak az idejükkel, tudásukkal amit jónak látnak. Fontosnak tartják a projektet, hát dolgoznak rajta. Ez így működik.Mert amúgy mire kellene fordítani ezt a sok energiát?
(#91) dabadab:
Ezer éve mindenki ingyenes, stabil jó windowsra vágyik. Ezért az állandó nyavalygás.
-
8nemesis8
veterán
Kezdeményezés nem rossz, vajon mi sül majd ki belőle. Van még mint dolgozni rajta.
Köszi az érdekes cikket.
-
DRB
senior tag
Én ehhez két dolgot fűznék hozzá.
Az egyik:
Láttam a VirtualBox-ban ismeretlen OS-t állítottál be, esetleg meg lehetne próbálni a Win2003-at megadni neki(szerintem nem véletlenül van az benne, hogy megadd a telepíteni kívánt OS-t) , ha már az Everest annak hiszi, miért ne, hátha valamit javít a dolgon.
A másik:
Szerintem telepítsd fel a Guest Additions-t(van is külön egy ilyen opció a VB-ban), kitudja, lehet ez is javíthat rajta, itt elsősorban a DirectX telepítésére/működésére gondolok.
Kipróbálnám én, de sajna csak ilyenkor volna időm, és már az ilyesmihez nem nagyon van kedvem így hajnalban.
Szerk: Bár a hétvégén talán ráérek ilyenekre is, na ha esetleg nem próbálod ki akkor lehet a hétvégén rámegyek a kérdésre

-
-
"Mára nagyjából a Windows 3.1 szintjére jutottak el."
Kéééééérlek.
A ReactOS-nek semmi köze nincs a 3.1-hez. Oké, persze, meg lehet ítélni egy OS-t a default filekezelő alapján is, csak nem nagyon értem, hogy annak mi értelme lenne, techikailag meg fényévekkel van a 3.1 előtt, tekintve, hogy az NT-t implementálják újra.D4rkAv3ng3r: Én ezt nem értem: a Linux-szal az a baj, hogy nem Windows, a ReactOS-szel meg az, hogy az meg Windows. Hát itt már senkinek sem jó semmi?

Egyébként persze, hogy megörököl bizonyos hibákat, ha nem tenné, nem lenne Windows-kompatibilis, márpedig nekik egészen konkrétan az a céljuk, hogy Windows kompatibilisek legyenek. -
Pantal
senior tag
válasz
WonderCSabo
üzenetére
Nagy különbség, hogy a Win7-ért fizetsz, míg ez ingyenesnek készül. Jelenleg még nem tökéletes, de ezt ők is leírják a weboldalukon. Idővel ha jobb lesz akkor jó alternatívája lesz a Windowsnak, mert kompatibilis lesz a legtöbb win-re írt programmal, mégis ingyenes lesz.
Kérdés, hogy a Microsoft mit fog lépni, ha valóban jó alternatíva lesz ez az OS. Gondolok itt pl. arra, hogy a Dx-et valamilyen módon letiltja, hogy csak winre kússzon fel.
-
WonderCSabo
félisten
A teszt jó, az elképzelés se rossz, de annyira le vannak maradva, hogy semmi esélyét nem látom. Hasonlítsátok össze pl. Win7tel...
-
wad
tag
"kapunk notepad-ot, valamint van paint is."
Nos, igen. "Pain"-t, azt kapunk.
-
D4rkAv3ng3r
senior tag
Arra értette amit én is írtam burkoltan az előbbi hsz.-emben, hogy a Windows gyakorlatilag az összes alap hibáját tovább örökítette verzióról verzióra hiába a kernel újítás, API, új DX verzió. Stabilitás szerencsére már nem gond Vista óta.
A legjobb lenne már ha a regisztrációs adatbázis megszűnne végleg. Sok vírus is kiszorítható lenne mivel a legtöbb oda fészkeli be magát, különösen az autorun-ra vonatkozó bejegyzések a melegágyak. Másrészt szénné telepíthetnéd a rendszert akármyennyi programmal, mert nem lassulna be az OS tőle. Azért vicces, hogy a legtöbb program vígan ellenne regisztrációs bejegyzés nélkül is mégis szemetel oda, amit persze alapból a rosszul megírt uninstall miatt nem távolít el. Nekem ez nem különösebb gond vanank rá programok, de egy átlag user-nek már ez nem megy, nekem is kell mennem egy idő után nővérem Winjét rendberakni, mert csak lassul az idő mulásával. -
lorenzen
aktív tag
..vagyis folyamatosan tartják (igyekeznek tartani) a lépést az aktuális Windows verziókkal.
Értem én, igyekeznek. Csak alig van program amivel kompatibilis a ReactOS.
ReactOS compatablity database
A hardver kompatibilitásról nem is szólva.
1998 óta dolgoznak projekten. Mára nagyjából a Windows 3.1 szintjére jutottak el. Ebben az ütemben haladva sohasem lesz használható operációs rendszer belőle. -
D4rkAv3ng3r
senior tag
VirtualBox-szal ilyen gond nincs ott egészen 128 MB-ig lehet a VRAM-ot beállítani.
#51: Csak a bugok miatt hasonlítottuk ahhoz, azért az NT-ktől még kissé messze van.

#52: Az Ubuntu egyáltalán nem hajaz a Windows-ra, eleve Gnome-ot használ alapból ami majd minden disztribúcióban alap ablakkezelő, és eleve alapból eltér a kettő koncepciója. Windows-ban mióta van 2 tálca és paneles felépítés?
KDE az már jobban hajaz a Start menüre de ennyiben ki is merül a hasonlóság, az új KDE 4 felépítésben már igencsak eltér. -
A fejlesztés nem úgy megy, hogy egy adott NT verziót mindenestül implementálnak, aztán mennek tovább. A jelenlegi állapotában a ReactOS valószínűleg pár szempontból még az NT4.0-át se hozza, más interface-eknél meg simán lehet, hogy már a Win7-es valtozások is ott vannak.
Vladi: azért, mert nincs igazán olyan, hogy ReactOS, mint önálló platform, ez - legalábbis az alkalmazások szempontjából - tényleg egy Windows klón. Azok a cuccok, amiket a ReactOS csapat írt (pl. az Explorerük) simán elfutnának Windows alatt, a windowsos programok meg simán elfutnának ReactOS alatt, ha elkészülne.
-
Vladi
nagyúr
Ja amit nem értek: egy csomó program muliplatform. Miért nem portolnak Reacktra is párat, akkor legalább alkalmazás lenne.

-
DarkByte
addikt
De volt olyan kezdeményezés is, hogy Linux kernelhez a ReactOS, a WINE, (meg gondolom az NDIS wrapper) projektek révén windows kompatibilis kiterjesztést kellene csinálni, hogy már driver szinten kompatibilis legyen.
Igen, tavaly ősszel össze is rántottam egy kis ismertetőt a LUK (Linux Unified Kernel)-ról: [link] -
^Clown
addikt
Drukkolok ennek a projectnek (is). A tesztet pedig köszönjük!
-
"sok energiát, erőforrást fecsérelnek arra, hogy gyakorlatilag újraírjanak egy fizetős szoftvert (ami mellesleg régen elavult)"
A Windows elavult lenne?
Lehet, hogy a cikkből nem teljesen jött át, de úgy általában a windowsos API-k újraimplementálása a cél, vagyis folyamatosan tartják (igyekeznek tartani) a lépést az aktuális Windows verziókkal. -
mob_zzz
aktív tag
Szerintem nem sok értelme van ennek. Baromi sok energiát, erőforrást fecsérelnek arra, hogy gyakorlatilag újraírjanak egy fizetős szoftvert (ami mellesleg régen elavult), majd ingyen terjesszék...
Meg egyébként egy Ubuntu+Vista kinézet+Wine valószínűleg sokkal használhatóbb, mivel van egy teljesértékű Linuxod és még némi Win-kompatibilitás is. Itt meg ugye némi Win-kompatibilitás, de még a Linuxos szoftverek sem használhatók.
-
alamuszi
senior tag
Kösz a tesztet!
Tök jó ez a rendszer, nekem tettszik, bár én Linuxot használok, de elmés ötlet.
-
zolikaDB
veterán
Amúgy, ha csak win programokat futtat, akkor elméletben meg lehetne spórolni az op árát, de egyes programokét nem. Ha full Linuxod van, akkor vannak ingyenes alternatívák.
Illetve fontos kérdés, hogy a vírusokkal hogy áll. Mert ha beszed minden szart, akkor értelmét veszti a dolog, főként a fent említett magas win-warez faktor miatt! -
hrobi88
csendes tag
A projekten belül értettem (tehát hogy nem linuxra épülték a WINE-t és úgy lett a ReactOS)
-
hrobi88
csendes tag
Valamint ÉLESEN elzárkózik attól, hogy a windows forráskódját egészben vagy részben felhasználja bárki... pl ha valaki IRC-en ezt a témát feszegeti ki is tiltják mindenhonnan, nem érdekük a lopás, ingyenes operációs rendszert készítenek, az alapoktól...
-
hrobi88
csendes tag
Először is üdv mindenkinek!
Aztán a többi:
A ReactOS fejlesztési stádiumban (nincs kész!) van és azért van fennt az oldalon, hogy egyáltalán halljanak róla, ismerjék az emberek, és betudjanak szállni a fejlesztésbe, fordításba, bármibe, amihez értenek. Ezért a legtöbb ember tesztelő, de azzal is hatalmas segítséget nyújt.
A ReactOS-nek köze sincs a 9x-es Windows sorozathoz, NT kompatibilis, és itt a pont.
A ReactOS elzárkózik a Linux+WINE használattól, ezért is van a projekt.
Ha valaki nem hallott róla, vagy nem is olvasta el a leírásokat, az először tegye meg, és utána írja le a véleményét. Ezért is fordítom én is a projekt oldalát, hogy azok is megértsék, akik nemtudnak más nyelven, DE arról már nem én tehetek ha valaki olvasni sem tud/akar...
A projekt verziószáma 0.3.11, amin nem hiába van elöl a 0! -
válasz
Vakegérke
üzenetére
Ha olvastad, akkor láthatod, hogy direktbe nekem sem települt fel. Próbáld virtuális gépre, oda felment 1 perc alatt. Próbán kívüli használatra még ugysem nagyon alkalmas, kipróbálni meg virtuális pc-n is lehet.
Vladi: nincs mit

huszar90.: mert egy windows frissítés eltünteti a vírusaidat nem?

-
Vakegérke
félisten
Mármint hogy vizszintes helyett függőlegesen?

Jól feküdt az a helyén, abban hiba nem volt. Amit viszont végképp nem értek az az, hogy ha megfekszik a progi, akkor minek siporászik szabályos időközönként.
Kísérletező típus vagyok, de úgy tűnik, hogy ez az OS kimarad az életemből. Ha már a LIVE verzió sem indul el, akkor nem fogok időt fordítani a telepítésre. Sajnálom, szívesen kipróbáltam volna.
Hál' Istennek újraírható lemezt használok ilyen célra, anyagi kár nem ért. -
huszar90
aktív tag
ennek az os-nek nem sok értelmét látom főleg hogy mindenki levarezolja a wint. Még ha megoldott lenne a kompatibilitás de így...
meg gondolom nem is frissítik annyit mint a windowst, szóval nem tudom , hogy áll a vírusokkal...
-
eziskamu
addikt
Ha-haha-ha-ha! Majd írjál olyat nekem is. Én már annak is örülök, hogy van egyáltalán 3D támogatás a virtualBox-ban, olyan amitől már egy tervező program nem sértődik meg.
De még ott sem az eredeti kártya jelenik meg.
Kicsi szívem, jobb helyeken több virtuális gép is fut EGYSZERRE, szóval nem olyan egyszerű a dolog. -
iSonic
addikt
Tetszik, csak remélem mihamarabb lesz egy stabil változat

-
Vladi
nagyúr
Köszi Barthezz2 a cikket.

Épp most hír: link. Ez talán dob valamit a projekten. Sajna nagyon lassan halad, kétséges, hogy valaha lesz legalább béta.

(#27) lorenzen:
A belefektetett munka nem vész kárba, mert maximális az együttműködés a wine és reactOS között, egymást segítik.
(#40) P100:

(#43) hcl:
wine semmit sem emulál.
-
Vakegérke
félisten
Leszedtem a LIVE változatot, és a telepítőt is, hogy ha megtetszik, valamelyik winyómra felteszem.
Nos, a LIVE behúz, mókol, betölt ezt-azt, aztán semmi. Sötét a képernyő, és időnként sipol egyet.Én vagyok a butuska, vagy a progi? Linux-szal nem volt ilyen problémám.
-
zolikaDB
veterán
Dícséretesnek dícséretes a kezdeményzezés, főleg ha számbavesszük, h lelkes programozók csinálják. Bár, nem vagyok linux-guru, de szerintem maga az Ubuntu is igencsak hajaz kinézetre a Windows-ra.
Miért nem próbáltad ki a sima Live Messengert is, hisz az aMSN alapból Linux-ra van, s problémája, h sok LM-es dolgot (színes nevek pl, ill hang az msn-ben és hang egy zenelejátszóban egyszerre) nem kezel?
Ezen az oprendszeren megy a Compiz? -
Namelesske
addikt
Lenne egy kérdésem, a windows 98 mióta NT?

Windows 3.xx NT Windows NT4 Windows NT5 (2000) NT 5.1 (XP) NT 6 (Vista) NT6.1 (7)
Közben volt a 95 98 ME amik nem NT magra épültek.
És a ReactOS meg NT kompatibilis
csak nekem sántít ez a 98 os dolog. 
-
válasz
D4rkAv3ng3r
üzenetére
És ki mondta, hogy a win98 alternatívája akar lenni?
-
D4rkAv3ng3r
senior tag
Senki sem akar Win 7 tudású OS-t de XP ellen szánták így a fejlesztők szeretnék ha alternatíva lenne. Azt azért gondolom te is balátod, hogy több, mint vicc lenne ha Win 98 alternatívája akarna lenni a ReactOS, különösen azért is mert az XP-n már rég túlnőttek a népszerűbb open-source disztribúciók ...
-
hemaka
nagyúr
Úgy látom vannak itt kommentelők, akik ingyenes OS-t akarnak, egyből XP vagy Win7 tudással, kompatibilitással.
Gondolkodjunk már emberek... -
Ha már hasonlítgatni akarsz, akkor nt4 és nem 98, de ebbe ne menjünk bele. Amugy teljesen ugy készítik, hogy NE windows másolat legyen, és nem onnan lopják a kódot, csupán csak kompatibilisre készítik. Külön figyelnek arra, hogy ne sértsenek szabadalmat.
És egyenlőre ne beszéljünk arról, hogy régi, mikor még kész sincs

-
Akkor a wine mi a ráktól tud akár Win7-t is emulálni (de XP-t tuti, azt tapasztaltam), ha egy 98? És mint kiderült, rokon cucc...
Attól, hogy win98 skines, nem jelenti azt hogy az is van alatta.
Szedd le a Win7-ről (Vista, XP) a skint, és mi lesz? Úgy néz ki mint a 98 / 2000.
Juteszembe.
PS2 emulátoron legális P2 játékot nyomni, akkor az mi? -
commanDOS
senior tag
Minden tisztelet a fejlesztőké, akik a semmiből összehoztak egy windows klónt, de ki akar 2010-ben egy WIN98-as kezelőfelületre hajazó, kompatibilitási gondokkal küzdő ingyenes valamit használni? Ráadásul ha most alpha állapotban is elavult, mi lesz mire ténylegesen kész lesz? Pár ember egyszerűen nagyon kevés ahhoz, hogy egy működő, korszerű és naprakész op.rendszert hozzon létre a semmiből.
Nekem ez kicsit felesleges erőfeszítésnek tűnik, profitálni senki nem fog belőle, ellenben beleölnek rengeteg munkaórát... -
P100
senior tag
A ReactOS = Windows 98. A Win 98 kernelét fejtették vissza, így gyakorlatilag egy Win 98-ról van szó, apróbb design és elrendezésbeli újításokkal. Viszont ebben nincs semmi service pack, biztonsági javítás, etc. etc. --> egy régi, ócska, bugokkal teli Windows 98 a ReactOS. Nem tudom ki az, aki ezt akarja használni

Szvsz. ReactOS-t használni ugyanolyan lopás, mintha tört Windowsod lenne, hiszen a ReactOS maga is egy tört Windows.
-
tgabi333
aktív tag
Nem az alfa verzió miatt **** a szoftver.
Azért alfa a szoftver státusza mert még ****.
Ilyen logikai bukfenceket... jót nevetek rajtuk....
Nem használunk ilyen szavakat a fórumon!
[ Módosította: ollie ]
-
válasz
D4rkAv3ng3r
üzenetére
Az én igényeimet évek óta teljes mértékben kielégíti a Linux...
A Windózt használom ezer évente egyszer
1-2 progi van ami nem akar menni Wine-al, és nincs Linuxos verzsönje.@ollie : Ja, így érthető.
-
válasz
D4rkAv3ng3r
üzenetére
És a bootlogó nem ismerős?

Amugy most kaptam infót, hogy elvileg már van 0.4 is, csak "külsősöknek" még nem elérhető
-
D4rkAv3ng3r
senior tag
Linxra nézve ez sértő lenne, mivel az már a 0.1-es verzióban is stabilabb volt amire szánták (!). - Akkoriban még más volt egy OS mint most és az igények is.
Szóval nem tudom mi lesz később ha ez már 0.3 körül tart és még telepíteni sem lehet.szerk.: akkor a te igényeidnek nem felel meg a Linux, neked Win kell. Ezért nem akarja senki sem, hogy mindneki Linux-ot használjon.

-
Ahhoz képest igencsak Linuxra emlékeztet... A felépítése is... A hibák amiket produkál, meg a wine-ra...
De ám legyen, nem látok bele
#31 : Bual bootot a rákba kívánom, mikor 3 dolgot csinálok egyszerre, a franc akar újrabootolni.
Nekem is itt a Win7 a 9.10 Ubi mellett, de alig használom. -
D4rkAv3ng3r
senior tag
Igen jól jönnek, ezért van nálam is a Vista SP2 fent (amit rég megvettem, nem most volt, ma már egy fillért se adnék ki érte.
)Egyébként van sok más alternatíva is, VirtualBox-ban mehet Win, persze játékra inkább dual boot.
Játékon kívül egyébként majd mindenre van alternatíva, persze speciális igényekre (csak AutoCAD kell, csak Photoshop) arra nem.
-
-
lorenzen
aktív tag
A teszt jó, érdemes volt végigolvasni.
De! Ennek az op.rendszernek nincs létjogosultsága. Sohasem lesz belőle használható és a kor elvárásaihoz illő operációs rendszer.
Kisebb, de hasznosabb projekten dolgozva, nem veszne kárba a belefektetett tudás és munka. -
Egyértelmű hogy ez egy Linux + Wine, felextrázva.
Ennek ellenére nem egy rossz munka, szerintem elég jól teljesített.A 440BX chipset jelenléte, meg hogy az aMSN nem tudott kapcsolódni, az nem inkább a Virtual PC miatt lehet? Az ugyanis alapból 440BX-esnek láttatja a gépet.
Engedélyezve volt a hálókártya használata a Virtual PC-re?#24 : De héha jól jönnek olyan progik, amik csak Winnyóz alá léteznek, és valahogy kell futtatni őket... TC pl. kifejezetten hasznos és jól működik Wine-n is.
De hát erre való a Wine. Meg hát a Winehq-n van egy csinos adatbázis, hogy mi megy vele és mi nem. -
D4rkAv3ng3r
senior tag
Sajnos nem látom értelmét ennek a ReactOS-nek. Sajnos elég nehéz dolog remake-elni a Windows-t másrészt mire olyan kompatibilitást sikerüle elérni addigra a Windows már sokkal előrébb tart majd és lehet addigra már a Midori is megjelenik ami meg az egész project-t értelmetlenné teszi.
Felhasználói szempontból meg nem tudom, hogy a kísérletező kedvűeken kívül kit érdekelne? Aki kő windows-os az már vagy megvette a 7-nt vagy használ megelégedéssel XP-t (Vista-t), akinek meg nincs pénze rá megoldja máshogy ami szintén ingyenes.
Aki Linux, BSD, Solaris párti annak a háta közepére nem kell a Windows, nemhogy a klónja. Ide tartozok én is. Játékon kívül be sem töltöm a Win-t mert minek? El kell ismerni, hogy az eredeti Windows is kiegészítő programok nélkül egy összegányolt valami. (Vitát elkerülve nem fejtem ki miért aki érti az úgyis tudja mire gondolok, aki meg nem nem akarom megsérteni a Windows-os lelkivilágát.
) A Vista és a 7 tényleg stabil ezzel nincs is gond.Akinek meg abszolút mindegy annak jönne jól a ReactOS, csak jobban jár akármelyik másik open source rendszerrel, mint ezzel, mert ezerszer kiforrottabbak.
Persze ne legyen inkább igazam, és drukkolok nekik, hogy az 1.0 már használható legyen.
A veziószám meg kissé erőltetett 3.11 vajon mire emlékeztet?

-
eziskamu
addikt
válasz
Barthezz2
üzenetére
És bele is tudnál, lásd LiteStep.
Ha már az XP-s progik 75-80%-ával nagyjából működne, el lehetne gondolkodni szebb felületen, de így nincs sok értelme.
Amúgy a ReactOs-es Explorer asszem fut Windows alatt is, ami szép eredmény
.Abban szinte biztos vagyok, hogy sose lesz 1.0-ásnak nevezhető ReactOS, de remélem, hogy nem vesznek el az eredmények.
Vannak eredmények, mert ez az önálló kernel már nagy eredmény. Kérdés, tényleg csak a felsőbb rétegek gyengeségei miatt olyan amilyen ez a rendszer (leszámítva a telepítési gondokat). -
Jó lett a cikk. Azt sajnálom, hogy ez még mindig csak alpha állapotban van. A legtöbb program meg vagy ténylegesen a DX hiánya miatt, vagy egyéb, a windowsban alapból benne levő library-k hiánya miatt nem működött.
Amúgy szerintem is fel kéne tenned egy partícióra a ReactOS-t, és úgy tesztelgetni, nem pedig virtuális gép alatt.
-
Cathfaern
nagyúr
Most futottam bele ebbe ReactOS-el kapcsolatban: [link]
-
Hát igen, ez lehet, de most sem használ már senki(nem nagyon jellemző) 98 korabeli programokat, és ha elkészülnek ezzel, nekik sem hiszem, hogy az lesz a célja, hogy visszatérjenek a felhasználók win98 szintre..
berVi: ok, igazad van, rosszul fogalmaztam
Azt akarják itt elérni,hogy teljesen úgy működjenek a dolgok, mint ha windows alatt játszanál. És ez azért linuxra nem igaz. Nem tehetem meg azt, hogy berakom a telepítőt, felakom, és játszok. Itt pedig az a cél. -
berVi
senior tag
"Tekintve, hogy azért is lenne jó ez, mert ugye ott van ingyenesnek a Linux, de azon nem tudsz játszani."
nem tudom, mire gondolsz, két lehetőséget látok, de mindkét esetben baromság, amit mondasz. nézd már meg kérlek:
http://appdb.winehq.org/
http://en.wikipedia.org/wiki/Linux_gaming
-
Nem lehet, hogy túl új programokkal lett tesztelve? Talán érdemesebb lenne olyan régebbi verziókat megnézni, amik még Win98-on is futottak, hátha több minden elindulna...
-
Ha már kezelőfelület. Hasonlítani akarnak a windows-ra, hogy ne tűnjön fel senkinek. Viszont én azt mondom, hogy nem feltétlen a mezei user fogja használni, ha elkészülnek, hanem aki kicsit jártasabb a témába, és értesült róla. Meg hát azt sem látom jelenleg megvalósulónak, hogy ezzel telepítve fogunk gépeket vásárolni. Na szo mi szó oda akarok kilyukadni, hogy én beletennék valami frankóbb, egyedi grafikus felületet.

Húú, most nézem, jól betaláltam a cikket. Először egy másikat kezdtem el, csak aztán azzal nem haladtam, így elkezdtem ezt, de a webcím meg a másiknak a címe lett.. ez de gáz

-
eziskamu
addikt
válasz
Barthezz2
üzenetére
Meg ugye nem is halmozza el a Microsoft mindenféle infókkal őket, valamint a Microsoft már az első NT-k óta fejleszti a win32-es programozói felületet.
Amúgy nehezen haladnak, és sajnos még az eredeti célkitűzést se sikerült rendesen teljesíteni.
Asszem 2000 környékén még csak egy ingyenes WindowsNT 4.0 kompatibilis kernelről volt szó parancssorral, igaz közben már csak fel tudtak dobni egy kezelőfelületet. -
Ipse89
tag
Hogyhogy ennyire "inkompatibilis" ? alfa verzió végett?
Amúgy nem lenne rossz, főleg a régebbi kisebb teljesítményű gépekhez. -
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
No igaz

Nekem most épp semmi, de majd egy ubuntut én is fel akarok dobni, csak a tesztig meghagytam a partíciót ennek, dehát nem akart felmenni rá

-
sz0k3e_
aktív tag
Nemtudom pontosan ez a sun virtual box mit csinál, de a ms virtualpc ha jól rémlik egy teljesen más gépet mutat a virtuális rendszernek mint amin egyébként fut. Innentől kezdve lehet magyarázni az érdekességeket hogy miért mutat az everest furcsaságokat, és hogy miért nem megy fel mondjuk dx9 (mondjuk annak megfelelő hw nélkül is fel kéne mennie
)
Jó lenne tényleg rendesen natívan tesztelgetni, driverek is érdekelnek hogy mennyire kompatibilis a win-esekkel
-
Igen, azt én is figyelembe vettem, hogy alpha, de azért egy telepítés legalább mehetett volna, ha más nem is

Vírusokat passz. Meg kellett volna néznem valami víruskergetőt is rajta. Azt hiszem ezt pótolni is fogom

Mr.Csizmás: Hát igen, a DX eléggé nagy érvágás. Tekintve, hogy azért is lenne jó ez, mert ugye ott van ingyenesnek a Linux, de azon nem tudsz játszani. Hát itt meg egyenlőre a DX hiánya miatt nem.

eziskamu: Az okos ötlet lehet. Kiváncsian várom mi sül ki belőle.
Cathfaern:

-
Cathfaern
nagyúr
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
"ennyi fagyást a win98 óta nem láttam"
Tulajdonképpen akkor a program tökéletes, és 100%-ig kompatibilis a win98-al
-
eziskamu
addikt
Pont most jelentették be az ARWINSS kezdeményezést.
Össze szeretnék olvasztani a WINE-nel, mert az már egy működő win32 API (adapter
), a ReactOS meg ugye rendelkezik már saját kernellel és közösen talán még össze jöhetne belátható időn belül valami működő rendszer is:
[link]De volt olyan kezdeményezés is, hogy Linux kernelhez a ReactOS, a WINE, (meg gondolom az NDIS wrapper) projektek révén windows kompatibilis kiterjesztést kellene csinálni, hogy már driver szinten kompatibilis legyen.
Amúgy fordítva már rég létezik hasonló, bár nem tudom mennyire használható:
[link].
A POSIX szabvánnyal lehet kompatibilissé tenni a Windowst, ami a UNIX és a Linux rendszerek sazbványa is. -
Mr.Csizmás
titán
ennyi fagyást a win98 óta nem láttam

viccet félretéve: dicséretes kezdeményezés, de az MS-közeli programok okoznak galibát sokszor
eg. Dx9, stb.reméljük sikerül majd befejezniük.

-
rtom
senior tag
Először is köszi a cikket.

A ReactOS honlap szerint "Vegye figyelembe, hogy a ReactOS 0.3.11 alpha állapotban van és nem ajánlott mindennapi használatra." Szal gondolom ez lehet a válasz a telepítési problémákra.
Ettől függetlenül, ha ennyi kompatibilitási gond van, akkor kicsit jegeljék még ezt a témát.
További kérdés a biztonság: ha minden win-es cucc fut rajta, akkor ugyanannyira védtelen is a vírusokkal szemben, mint pl. egy friss XP?
Új hozzászólás Aktív témák
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Óra topik
- Milyen házat vegyek?
- PayPal
- Gumi és felni topik
- Merész dizájn és új teleobjektív az iPhone 17 Pro mobilokban
- Apple iPhone 13 - hízott, de jól áll neki!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Hibátlan 2+ Év Garancia! GIGABYTE GeForce RTX 4060 EAGLE OC 8GB
- AZONNAL KÉSZLETRŐL! AMD Ryzen 7 9800X3D 64GB 6000MHz RAM 2TB Gen4 SSD RTX 5090 32GB GDDR7 1200W
- AZONNAL KÉSZLETRŐL! Intel Core i5 14600K 64GB 6000MHz RAM 2TB Gen4 SSD RTX 5060 8GB FSP 750W
- AZONNAL KÉSZLETRŐL! Intel Core i5 14600K 32GB 6000MHz RAM 2TB Gen4 SSD RTX 5060 8GB FSP 750W
- AZONNAL KÉSZLETRŐL! Intel Core i5 14600K 32GB 6000MHz RAM 1TB Gen4 SSD RTX 5060 8GB FSP 750W
- Akció! ÚJ akku! Lenovo ThinkPad X1 Extreme Gen2 i7-9850H 16GB 512GB GTX1650 500nit UHD 1 év gar
- 100/100 - 0 Perc! WD BLACK SN850X 4 TB NVME SSD!
- Keresünk iPhone 14/14 Plus/14 Pro/14 Pro Max
- Bomba ár! HP EliteBook 845 G7 - Ryzen 5 4650U I 8GB I 256SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari
- Samsung Galaxy A16 / 4/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Bár Nekem Win7 tökéletesen megfelel, sőt jelenleg egyetem miatt ingyenes is.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)