- sziku69: Szólánc.
- Pajac: PassMark - Lenovo ThinkCentre M83 i3-4130 HD 4400
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Uzmany
őstag
Hol lehet kapni a Coolink SWIF2 120 P-t?
-
Dracula
őstag
Kár, hogy a Nexus ventiket nem vetted bele a tesztbe...
Amúgy gratula!
Üdv!
-
CUskater
tag
Érdekesnek tartom, hogy a PAPST ventivel gondok voltak!Nekem csak PAPST van a gépben, ugyanis Celldömölkön vagyok műszerész.Magyarországon ilyen úgynevezett 4. generációs ventiket, csak itt gyártanak!Naponta találkozok a tesztben említett ventivel, és nem szokott velük gond lenni!Azt meg nagyon furcsának találom, hogy remegett a venti, ugyanis minden egyes darab ki van egyensúlyozva!!Mágnesszalagból súlyelvétellel!4k-t én sem adnék érte, de van rá 80.000 óra garancia!Általában legalábbis annyit adnak rá specifikáció szerint!Amúgy jó teszt!Grat....
-
Henk
veterán
válasz
hfrankee #117 üzenetére
Pontosan. Egyik végére a cpu hűtő, másikra a venti. Én is így használom, mondjuk nálam a cpu hűtőn ugyanolyan a venti mint a házhűtő venti, de ez lényegtelen. Aztán az Easy Tune-al meg tudod finomhangolni ha nem megfelelő a fordulatszáma. A tx2-t szabályozza a lapod vagy fullon megy?
-
hfrankee
senior tag
-
Henk
veterán
válasz
hfrankee #115 üzenetére
Hát naná, hogy 1700 rpm-en zajos. Ekkora fordulaton nincs olyan venti aminek nincs hangja.
Viszont 1100-1200 rpm-ig semmi hangja szinte. De ez pwm-es, adtak hozzá elosztót is. Dugd rá a cpu fan-ra és a lap tudja vezérelni a proci hőfok függvényében. Akkor nem kell bajlódnod a szabályzással. -
hfrankee
senior tag
Kösz a cikket!
Az általad tesztgyőztesnek választott coolink már a gépemben is van,már csak egy elosztos 5-7-12V-os cuccot kell szereznem,hogy kicsit nagyobb kussban legyen.
De tényleg frankó,12V-on majd 1700 RPM melett vagy 8 fokkal hütötte a VGA-t meg 4-el a CPU-t.Csak zajos ekkora fordulat mellett
üdv és gratula a cikkhez -
8nemesis8
veterán
Nagy meglepetés volt ez a teszt.
Köszi, kis összegzés lehetett volna a végén, bár gondolom ezt meghagytad direkt nekünk.
Döntse el mindenki mit gondol róla.
Be kell szereznem egy Coolinket -
BemAnyó
senior tag
válasz
Metalfan #107 üzenetére
Igazat adnék neked, én most cseréltem le a Xigmatek 1283S ennek a ventijét egy 1600 os S-Flex re halkabb és sokkal erősebb, 1100 rmp -re állítottam be az slfexet és ezen a fordulaton is egy jó 7-8 fokkal hűvösebb mint a xigmatek 1200 on, és semmi hangja sincs szinte, tehát igen is érdemes lehet cserélni
-
Hugo85
aktív tag
válasz
Metalfan #107 üzenetére
Ennek a tápnak ez eléggé a sajátja. Kondik is alul vannak méretezve néhány helyen. Egy 8 centis venti fújt be oldalról és egy 12 centis előröl. A VGA-n egy AC Silencer volt ami kifújja a meleget a házból. Ez szerintem elég szellőztetés. Maximuma proci melegének egy része ment át a tápon, azt azért tán ki kellene bírnia.
-
Metalfan
senior tag
Miért gondolod, hogy a minőségi tápokba gagyi ventiket raknak?
Egy szóval sem mondtam, hogy gagyi ventilátorokat raknak be, csak annyit, hogy biztos akad olyan ventilátor is, ami hasonló légszállítás mellett valamivel halkabb... nem ugyanazAzt meg honnan veszed így szerény vélményed szerint, hogy mekkora a tápod ventijének légszállítása? Táp topic
Pontosabban azt mondták, hogy mekkora légszállítású venti kell a tápnak. De mondom, szét fogom kapni a tápot és megnézem a neten a venti adatait, de az valamikor hétvégén esedékes...
Amikor meghalt a tápod, akkor megfelelően volt szellőztetve a gépház?
-
Hugo85
aktív tag
válasz
Metalfan #101 üzenetére
Miért gondolod, hogy a minőségi tápokba gagyi ventiket raknak? Azért nem hiába vannak bennük pl ADDA ventik, nem hiába golyóscsapágyosak, és nem hiába szállítanak annyi levegőt, amennyit. A tápos topikban lévő emberekre érdemes hallgatni, illetve nem hogy egyes tápokba gyengébb, hanem inkább erősebb ventiket kellene rakni (lásd Corsair VX450 alultervezett hűtése).
Azt meg honnan veszed így szerény vélményed szerint, hogy mekkora a tápod ventijének légszállítása? Mondom, nézd meg a típusát és keress rá, valamit biztosan dob barátunk a Google, és utána találgatnod sem kell majd.
Egyébként sokan vannak, akik beáldozzák az élettartamot, a hanlkság oltárán, azaz cserélnek ventit halkabbra. Nos, ez lehet mondjuk olyan, hogy a 10 évet (mondjuk egy FSP táp esetében) lecseréled 5-re, de lehet meghal másfél éven belül. Nem is ez a para, hanem az, hogy ha megsül, magával visz-e valamit a haláltusában (azért jobb nevű tápok esetében ez nem valószínű). Nekem volt egy Sirtec (Chieftec beszállító, volt ugyanez a táp Chieftec néven is) tápom, ami gyárilag is viszonylag halk volt, és sikeresen megfőzte magát 4 év alatt, egy nem túl izmos (Barton 2800+, Fx5900XT) gépben. Mi lett volna, ha mondjuk az elején lecserélem a ventiket még lassabra? Pedig az egy viszonylag minőségii táp volt... (amúgy didyman megcsinálta 3k-ért és azóta is jól szolgál egy barátomnál, pedig 5 éves, a ventik meg ugyanolyan halkak, ez is a golyóscsapágy előnye)
-
aram01
nagyúr
nagyon frankó írás be is dobom a kedvencekbe ha ventizni akarok legyen honnan meríteni.
Köszi
a Noctua néz ki a legfaszábbul -
Jamby18
senior tag
Sziasztok!!!!
2venti közül melyiket ajánljátok tápba is + házhűtőnek??
A tesztben szereplő Coolink Swif2 120P
Vagy a Noctua NF-P12-t ez nem a tesztben szereplő,mert az elvileg hangos,nagy motor hangja lett,hanem a szélesebb lapátokkal szerelt illetve szélei bevágottak [link],[link] Pontosan 1k val drágább a Noctua, ezért nem tudom megéri-e. -
Henk
veterán
válasz
Metalfan #101 üzenetére
De mint írtam ha ugyanoylan légszállításúra cseréled mint az eredeti akkor jelentős javulás nem lesz. Azt mondják ezekben a tápokban azért van ilyen venti mert nagyon melegedős fajták. Ha halk tápot akarsz akkor olyat kell választani ami alapból nem melegedős fajta és abban a venti is kis fordulaton fog menni, ergo halk lesz.
-
Metalfan
senior tag
Táp topicban még hónapokkal ezelőtt azt ajánlották, hogy ne cseréljem, vagy pedig az egész tápot. Nem hiszem el, hogy nincs egy ugyanannyira megbízható, ám halkabb venti a világon, mint ami a tápomban van
Az S-flex meg elég érdekes annak fényében, hogy egy S-flexnél nagyobb légszállítású venti használatáról beszéltek le, mondván egy erősebb megterhelés hazavághatja a tápot...
Szvsz a táp ventilátora a 70-80 (vagy akárhány) CFM-et szintén max. fordulaton tolja, ami azt jelenti, hogy leszabályozva annak is kevesebb. Azért majd ha lesz időm, kikapom a tápot a gépből és megnézem a ventit közelebbről is. -
Hugo85
aktív tag
Táp topikban mindig azt mondják, hogy ne cserélj ventit, nem hiába van benne olyan erős venti amilyen. Ha rövid távon nem is károsodik egy kisebb légszállítású, csendesebb ventilátortól, de hosszabb távon kiszáradhatnak a kondik, megsülhetnek az IC-k, stb.
Nézd meg milyen venti van most benne, és nézz utána neten (általában légszállítást is meg lehet találni), és egy legalább ugyanakkora légszállítású ventire cseréld. Azt is érdemes leellenőrizni, hogy áll-e meg a tápban az új venti, ugyanis a legtöbb táp szabályozza a feszültségüket, és lehet, hogy a csereventi a legalacsonyabb fokozatokon el sem indul. Illetve azt is olvastam külföldi fórumokon, hogy a csúszócsapágyas, illetve folyadékcsapágyas ventillátorok nem szeretik annyira a horizontális beépítést (legtöbb táp+ház kombóban ugye így "fekszik" a venti), így inkább valami (dupla) golyóscsapágyas ventit nézz.De, amúgy tényleg itt tudnak neked segíteni az okosabbak.
-
Henk
veterán
Hát ezt inkább a táp topikban kéne megkérdezned, de ott ajánlottak olyat is, hogy 800 meg 1200-es s-flex kerüljön a tápban mert elég és jó halk. Pedig az csak 33 CFM-et tud. Azt kéne tudni,hogy mennyire pörgeti ezt a ventit a táp. Mert a Coolink 75 CFM-et full fordulaton tud. Az biztos elég, de azért ott van szélzaj is már.
-
Metalfan
senior tag
Hiánypótló teszt, köszönöm!
Az a kérdésem van, hogy egy 400 W-os FSP tápba be merjem-e tenni a teszteben szereplő Coolink ventit? A gép full terhelésen 230 Wattnál kevesebbet fogyaszt, tehát a táp nincs kihajtva. A baj csak annyi, hogy a tápventi nagyon hangos, legalábbis amikor csend van a szobában, akkor nagyon zavaró a hangja, minden mást elnyom. A Coolink 75 CFM-es légszállítása elegendő lesz a tápba, vagy ennél is több kell? Ha esetleg kevés, akkor milyen ventilátort tudtok ajánlani?
-
Cyberpunk
félisten
Hali. milyen hűtöd van rajta? Érdekelne hogy hány fokon megy 21x200-on
Egyébként megvannak a Magma-k nem olyan vészes mint amire számítottam, bár gondolom lehetne jobb is.
De ezen a Baram-on elég jól teljesít mind kettő. 4GHz-en 1,264V-on max 73 fok
És hangra sem rosszak, bár van némi szél zaj, de nekem amúgy is egy AeroEngine házam van. Tehát hozzá vagyok szokva -
Gtrial
csendes tag
Ha érdekel titeket, összerakom pontosabban, hogy nekem mik vannak a gépben (összesen 7 db 12cm-es).
(A gép I7-920 tuning)Noctuakkal kezdtem (3 darab 12cm-es, 2 db 8-as), de végül, harmadik körben inkább három Arctic Cooling 12025 PWM, két Noctua, meg egypár más ... lett, egy Scythe Kaze Server
szabályzóval:Ez utóbbi nem volt olcsó, de nagyon hasznos (sokat dolgozom éjjel, amikor fontos a csend)
gyakorlatilag NINCS HANGJA a gépnek, csak ha extrém játszom, vagy videót konvertálok.
A ventik nagy része (egy kivételével, ami 400-on "pörög"), hála a SKS-nek, alaphelyzetben áll - off mód. -
MaSzKa
senior tag
szép teszt
javaslom a Yate-Loon UV Led -es 12cm-es ventiket 1500Ft és szerintem a legjobb ár/teljesítmény arányú
főleg, hogy Nyugdíjas-tól 1100Ft-ért vettem
-
Hulk24
senior tag
Azért vallom magam süketnek, meg szerintem az exem is az volt!
Mert nekem a 6db 1200rpm-es (S-Flex) venti nem hangos a gépben, pedig nincsennek leszabályozva!
Ti meg leszabályozzátok még a 800ast is!
Sőt néha még figyeltem hogy bevan e kapcsolva a gép nekem olyan halknak tünt!
Amit én egy kicsit hangosnak véltem az egy Yate Loon venti volt a maga 2200rpm-ével, nah az egy picit hangos nekem! -
04ahgy
nagyúr
Nagyon szép teszt, jól összeszedett írás, és meglepő is.
Nem gondoltam volna az olvasás megkezdése előtt, hogy a nagy névnek számító Noctua ilyen gyér eredményt mutat fel, míg a teljesen átlag kategóriás Coolink kvázi veri a mezőnyt.
HGyu
-
Hugo85
aktív tag
ugyanúgy működik a fordulat ellenőrzése mint a simánál. Szabályozni is simán tudod mert a pwm szál üresen marad. Sőt szabályzóval még lejjebb is tudod szabályozni mint amennyire a lap tudja pwm-el.
Ez azért lapfüggő. A PWM-nek az egyik előnye pont az elérhető kisebb fordulatszám lenne, tekintve, hogy minden fokozatnál elindul a venti, ellenben mondjuk bizonyos vetnik már 5 Volton sem indulnak el, ha feszültségszabályzol. Illetve még a fogyasztása is kisebb egy PWM-es ventinek leszabályozva (tudom, hogy ez nem szempont csak mondtam).
Az a bizonyos lapok sara, hogy mondjuk csak 30-40%-ig enged csak leszabályozni. Egyébként a PWM minden szempontból felsőbbrendű. -
Cyberpunk
félisten
-
Cyberpunk
félisten
Jó teszt gratula
Én meg a Baram-omra kerestem két jó ventit, tuning miattÉs végül az Enermax Magmára esett a választásom. Nyomban rendeltem is kettőt. Remélem nem bánom meg, mondjuk a hang az másodlagos szempont tuningnál, alapon meg úgy is leszabályzom
-
Henk
veterán
Minden rendben vele csak megláttam egy Lian Li-t, úgy érzem ki kell próbálnom.
Hulk24: miből is gondolod, hogy baj van a hallásoddal?
S.Y.S.: ugyanúgy működik a fordulat ellenőrzése mint a simánál. Szabályozni is simán tudod mert a pwm szál üresen marad. Sőt szabályzóval még lejjebb is tudod szabályozni mint amennyire a lap tudja pwm-el. -
Hulk24
senior tag
ismét elolvasva a fórumot szerintem én süket vagyok!
szerintem anyám is azért mutogat egyre többet nekem
-
AXisBOLD
addikt
grat a cikkhez!
minél több ventit bele! mondjuk egy-két táblázatot hiányolok. Zalman ventit nem akarsz bele tenni
, csak a viszonyítás kedvéért.
-
Ha tényleg bővítitek a tesztet esetleg bevehetnétek:
Sharkoon Silent Eagle 2000 (120mm)
Kíváncsi lennék mit tud a "golflabda mintázat". -
Henk
veterán
A régebbi Coolink-et többen is szidták, én mondjuk azt nem próbáltam. Ez viszont egy jól eltalált széria. Az mondjuk kérdés, hogy az élettartama mennyi lesz, mert elég új és ilyen adatok még nincsenek.
DemonDani:részben ezért vettem be az AC-t mert bár nem a leghalkabb, de az ára miatt sokan választják.
hejseírásó: próbáltál esetleg valamilyen másik ventit is? Úgy értem amit én most a tesztben megnéztem olyat hasonlítottál össze a Xilence-el vagy csak simán van neked a Xilence és azt te halknak találod?
Szerintem simán van 20dBA, az 1200-es S-flex-re is annyit írnak. Általában a gyártók inkább kisebb értéket tűntetnek fel mint a valós, legalábbis ez a tapasztalat. -
DemonDani
addikt
Egyértelmű ezen teszt alapján a Coolink győzelem, pedig azért én azt nem sorolnám Premium kategóriába...
Szép teljesítmény verni ezeket, hisz vannak is egész komoly nevek...
Mjuk megjegyzendő hogy ugyan mindíg a mezőny hátsó részében volt, de egyszer sem utolsó ként az 1k ellenébe birtokbavehető AC! Azért az sem rossz.
De azért jobb lenne olyan teszt ahol konkrét mérések döntenek
De mindenképpen jó kis iromány -
Meglepődtem, hogy a sok agyonajnározott cég méregdrága ventilátorait hogy megalázta egy mezei Coolink!
-
waterman_
aktív tag
én is beszállnék a régebbi típusú NF-S12 -es ventit ajánlók táborába. nálam eléggé le van szabályozva, mert csak arra kell, hogy a winyók mögül elszívja a levegőt és így hűtse őket, de így jóformán nincs hangja, ami van, azt teljesen elnyomja már egy darab winyó is. ellenben volt NF-P12 -es noctua-m is és 3-4 hónap után a kezdeti alig hallani kategóriából átment a rázza a gépházat, mint floki a lábtörlőt kategóriába.
további 12 centis ventilátorok a bit-tech.net-en. hétvégére érkezik egy gentle typhoon 800rpm-es, ha nem felejtem el, visszajövök megírom milyen
-
Nálam az uccsó vitte a pálmát!
-
R1200GS
aktív tag
Gratulálok a teszthez.
Nekem 6 db Noctua NF-P12, 2 db Cm gyári hűtő, 1 Noctua NF-B9,és 1 Thermaltake 8 cm-es venti van a CM 690-es házban. Maximálisan elégedett vagyok a Noctuákkal. Túlzás volt ennyit a házba rakni, de a hőmérséklet teljesen rendben van, nem mondom hogy hangtalan a gép, de nem zavaró. Aludni lehet mellette. Englide szilikonos ventirögzítővel szereltem be őket, szerintem ez sokat javít a zajszinten. Amit a Noctuához adnak nem sokat ér, nehéz vele felszerelni.
-
Henk
veterán
válasz
hejesírásó #66 üzenetére
Xilence nem játszik, egyáltalán nem halk kategória. Legalábbis amit én próbáltam.
-
hejesírásó
senior tag
Xilence?
olcsó, relatíve halk folyadék csapágyas
-
atike
nagyúr
Jó kis teszt, gratulálok! Csatlakozom én is - a ledes ventik is érdekesek lennének egy ilyen összehasonlításban!
-
Henk
veterán
Az Englide úton van elméletileg, pótolni fogom. Egymás mellé raktam őket és úgy tűnt halkabbnak. Mondjuk a hangjuk sem volt egyforma mert az S-nek a szokásos mély motorhangja volt míg a Coolink-nek semmi motorhang csak némi szélzaj meg az a halk surrogás. Én ezt éreztem csendesebbnek.
Mans20: én nem szimpatizálok túlságosan a ledes ventikkel. Illetve az a meglátásom, hogy alapvetően hangosabbak szoktak lenni. Itt pedig a halk működés volt a lényeg.
Egy ledes ventit próbáltam, az Antec gyárit, na az biztos,hogy nem halk pedig 3 fokozatban állítható. -
Mans20
addikt
Jó teszt,lehetnének majd ledesek is.
-
S.Y.S.
aktív tag
Grat! Jó kis teszt lett!
Az Englide-t jó lett volna bevenni a buliba, majd legközelebb... Még a gépem ugyan nem állt össze, de Englide és S-Flex kombóval nyomom a tesztemben leírt beállítások mellett.
A Noctua-t leírtam egy életre azt hiszem.Ami meglepett az hogy, a zöld csoda hallkabb mint az S.
Egymás mellé tetted őket és úgy volt hallkabb vagy csak a kiadott hangok voltak kevésbé zavaróak? -
lapa
veterán
nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy a rikító zöld nagyonsoklapátos ventinek mennyire nagy a tehetetlensége álló állapotban? jól sejtem, hogy mivel pwm-es, gyakorlatilag szabadon forog, ha meglököd?
nekem olyan helyre kéne, ahol a kényszeráramlást is meg kéne akadályoznia, ha épp nem megy. zsalukat nem akarok, mert azok meg az üzem közbeni teljesítményt rontják...
-
Gothmog
senior tag
Nekem a 120 mm-esek közül Scythe és Noctua ventiket volt szerencsém kipróbálni (a CM690-emhez kapott gyári hűtöket szóba sem hoznám, ha nem gond, mert nem egy kategória a fentiekkel...
). A házamban elölés hátul 800-on forgó Scythe-ok teljesítenek szolgálatot. Néma csendben, baromi jó ventik. És oda elegendő a légszállításuk. Ellenben oldalra egy komolyabb, 1200-ason forgó darabra volt szükségem, ugyanis a Vapor-X-es VGA-m elég kegyetlenül fűti az alaplap északi hídját.
Kezdetben 1200-as Scythe-tal próbálkoztam, de - még a porszűrő rácstól megszabadítva is - szerintem elég jól érzékelhető zúgása, illetve szélzaja volt. Így - próba cseresznye alapon - beruháztam egy a különféle tesztekben halknak mondott Noctua NF-S12-re (ez a tesztben szereplőnél picit régebbi darab, így pl. a lapátvégek még nem "cakkosak").
Elöljáróban leszögezném, hogy a Scythe számomra sokkal szimpatikusabb márka, de azt kellett tapasztalnom, hogy a Noctua egyszerűen sokkal halkabb volt. Csak egy kis "szélsusogás" hallatszódott ki az 1200-as fordulatszámon, motorzajnak, egyéb zörejnek nyoma sem volt. A Scythe ugyan 1C°-szal jobban hűtött, és kicsit több levegőt mozgatott meg, de a Noctua teljesítménye is meggyőzött (ez is 8C°-kal hűvösebbé varázsolta az északi hidamat idle-ban!!), így a minimál hűtésteljesítménybeli különbség felett végül győzedelmeskedett a halkság, és a Noctua maradt bent oldalt.Ettől függetlenül továbbra is a Scythe a kedvencem, a Noctua ventije meg ronda, mint a bűn
De ettől még számomra - személyes tapasztalatom alapján - tény, hogy a Noctua NF-S12 egy nagyon-nagyon halk hűtő, és a teljesítményére sem lehet panasz, bár ebben az S-Flex erősebb.
-
szottyer
csendes tag
Ha valaki összeszedi, hogy milyen ventiket szeretne még egy hasonló tesztben látni, akkor megpróbáljuk beszerezni és Henknek elküldeni egy teszt erejére. (akár privátban is írhattok nekem) Mint azt már ő is említette a slipstream nem volt éppen raktáron, de attól még beszerezhető.
-
ImI87
őstag
-
Nyilván a hang teljesen szubjektív, de az általánosságban is elmondható, hogy a mélyebb hang kevésbé zavarja az embereket.
Pont venti vásárlás előtt állok(milyen meglepő alig 3 hónapja) de sztem a Scythe Kaze Maru 140 lesz a befutó abból is az 500 RPM-es. Ettől tényleg azt várom, hogy nagyon halk legyen. Ha nem, akkor leszabályozom.
-
Henk
veterán
Pü-ben leírtam, hogy mit takar a papíros módszer. Az 1k-s venti nem prémium mint ahogy a teszt elején is leírtam, de abból volt itthon ráadásul sokan használják az ára miatt így gondoltam összevetem a drága modellekkel.
D1Rect: nyilván minden embernél más a halk és hangos. De én annak idején a 800-as s-flex-et is szabályoztam mert hallottam a hangját. Tehát ha valamire azt mondom, hogy halk akkor az emberek többségének az tényleg halk lesz.
Persze a műszeres mérés lenne az igazi, bár az sem tökéletes mert nekem pl. az S-flex mély, búgó hangja kevésbé zavaró mint a Noctua magasabb hangja. -
Qru
MODERÁTOR
Hasznos írás, köszönjük!
-
Nagyon jó témaválasztás, hiánypótló írás.
Annyit tennék hozzá, hogy a fülelés teljesen szubjektív, mivel nincs 2 azonos hallású ember. Ilyen esetben tényleg a műszeres mérés játszik, csak ugye ilyesmi nincs minden sufniban.
De sebaj, már az íráshoz nyitott fórum is nagyon sok hasznos infót szedett össze.
-
Muton
addikt
a papírlapos teszt mit takar nálad? én is lapot használtam anno a teljesítmény-méréshez, érdekelne a technikád
am egy 1000 Ft-os venti is már prémium kategória
azt hittem, h min 3k-nál kezdődnek
-
LJ.
tag
Hali! Jó teszt lett, nekem is 2 darab 800 rpm-es Scytle venti van a házamban, hát nulla, ismétlem nulla hangjuk van... Mindenkinek ajánlottak
-
ruzsabazsa
aktív tag
Jó cikk
...hasznos
-
proci985
MODERÁTOR
bár a fele tapasztalat nem lassú ventikkel származott, azért gondoltam megosztom őket. idleben be volt halkítva a gép (a ventik egyrésze állt), load alatt meg... nos igazából behalkított ventikkel is elvitte load alatt a hűtés a rendszert, szóval kissé sikerült túllőnöm a célon (10x120as venti 1000m3/h körüli peakkel). aztán meg megszoktam, hogy a proci 52fokon loadol teljes terhelés alatt 25%os OC mellett.
Glacialtecheket hogyhogy nem próbáltad egyébként? a 900asukat én vinyóhűtésre használtam, halk volt, nagyon jó minőségű volt és az ára is relatíve olcsó volt (3k alatt silicon bearing az olcsó összevetve egy Papst/SFlex árával). sajnos nem gyártanak highflow ventiket.
a Papstok pedig elég szűk tartományban jók, de ott nagyon. ezzel csak az a baj, hogy vásárlás előtt biztosan tudni kell, hogy mekkora légszállításút kell belőlük venni. ja meg finoman szólva is baromi drágák. cserébe megbízhatóak a Sunonokhoz és Deltákhoz hasonlóan.
Bluegene: köszi az infot. evvel a csapágyfajtával még nem találkoztam, pedig végigpróbáltam egy pár fajtát.
-
Bluegene
addikt
zajt ad ki: a motor, a súrlódás, a levegő és a rezgés. a van ún Maglev csapágy [link] aminél elvileg nincs súrlódás, mert lebeg, rezgés sincs mert nem adja át a forgó rész hisz levegő van közte
szélzaj az viszont ugyanúgy lehet
, nekem az Asus Silent knight procihűtőmön van maglev csapágyas venti
, én mondjuk házhűtőnek csakis Coolink-et vagy maglev csapágyast vennék
(gondolom nehéz beszerezni és drága, sunon gyárt ilyet)
-
Bluegene
addikt
nem csodálom hogy a coolink a leghalkabb, nekem a 8cm-es változatból van és nincs hallható hangja
-
Archer
őstag
Nekem még a régebbi Noctua van de nem vagyok tőle elájulva. A fele annyiba kerülő Cooler Master ventim halkabb volt. Szerintem nem éri meg az árát.
-
waverider
senior tag
bár nem egyezik a véleményünk, köszönet érte, hasznos kis teszt
-
Henk
veterán
válasz
#65675776 #33 üzenetére
Ne haragudj, hogy tesztnek neveztem mert csak egy házi összehasonlítás. Műszerezettség hiányában ennyire voltam képes, ami valóban nem hiteles, de magamnak eldönteni, hogy melyik a legcsendesebb és melyiket akarom a gépembe arra jó.
Lehet, hogy a Noctua-nak nem tudom így mérni a légszállítását, de érzetre kevésnek tűnik és ami még fontosabb, hogy olyan szél zaja van, hogy az nekem biztos nem lesz.
Male: igen ez valóban előfordul,hogy valamennyi használat után javul a hangja, de arra nincs lehetőség, hogy az összeset hetekig járassam. -
Rayyy
senior tag
S-Flex az tuti vétel, abszolút megéri, nekem kettő van a gépben (elöl-hátul) és szép kereszthuzatot csinálnak hangtalanul. Ráadásul a Musashin-n lévő két Kaze Jyu Slim 100mm propeller is teljesen hangtalan letekert teljesítménnyel. Ez alapján a Slip Stream sem hangos, viszont az S-Flex valószínűleg tovább bírja, szóval jobban megéri.
Annyi viszont van, hogy a mini ninja-ra való propellert leszedtem a bordáról, mert hangosabb, mint a 24 centis oldalhűtésem! Eszméletlenül nyomja a levegőt, de egy Scythe-től akkor sem ezt vártam, mindegy, amúgy megéri az összes termékük.
-
Henk
veterán
Köszi mindenkinek.
Vasinger!: azért ezt a Noctua-t választottam mert ez a legújabb kiadásuk és elméletileg a laghalkabb. Az üzlet aki a rendelkezésemre bocsájtotta a ventiket, náluk kerül annyiba az S-flex.
old gray: a Slip Stream-et is akartam, de azt nem tudtam beszerezni. Viszont azt hallottam róla, hogy hangosabb mint az S-flex akkor meg már nem játszik.
WD40: használtam AC pwm-et a Coolink elött és nyugodtan mondhatom, hogy jóval hangosabbak voltak.
proof88: mint írtam is az Englide is benne lesz, pótolni fogom csak még nem ért ide.
proci985: köszi a kiegészítést.
Ezek a ventik valószínű,hogy nem fognak 70 fokon üzemelni és mivel a leghalkabb megtalálása volt a célom így a túl nagy fordulat eleve kizárva. Tuningosoknak nem ezek valók. -
Male
nagyúr
Ezt a típust nem használtam, csak a "régebbieket" (NF-R8, NF-S12-800, NF-S12-1200, NF-P12), azokkal elégedett voltam/vagyok.
Nagy előnyük, hogy nem csak bekapcsoláskor halkak, hanem több órával később is... (ami pl a SilentBladekről nem volt elmondható -> reggel bakapcsoltad, akkor nem is hallani... pár óra múlva már idegesítő hang jön belőle... este lekapcsolod, reggel be, és megint halk pár órán át. Egy gyors teszten az ilyen tulajdonság nem jön ki), illetve 1 év múlva is ugyan olyan halk, nem kopnak el, mint az olcsó-halk csúszócsapágyas ventik.
Illetve a P12-esekkel azt tapasztaltam, hogy mintha be kéne őket járatni... frissen kibontva fura zörgő hang... ami pár nap után megszűnik.... nem mindegyik csinálta, de voltak ilyenek.
(Az... azthiszem egyel korábbi generációs... halk Coolinkekkel is kb ugyan azt tapasztaltam, mint a SilentBladeekkel...)
-
törölt tag
Nekem ez nem tűnik tesztnek. Abban szerintem konkrét mérési eredményeknek kellene szerepelniük... Na mindegy.
A papírlapos megoldás meg semmiképpen sem jó. Egy alacsony sztatikus nyomású ventilátor (pl a cikkben szereplő Noctua ilyen) mindenképpen kevésbé fogja lengetni a lapot, mint egy nagy nyomású. Még akkor is ha a légszállításuk azonos.
-
Picturemaker
őstag
Kösz a tesztet!
Jó a Coolink "extrém" színe, kinézete, és a teszt alapján jónak is tűnik.
Ténylegesen mennyit bírnak az alaplapon lévő PWM-es csatik-vezérlők? -
proof88
addikt
A Noctuától ezt vártam ebben a tesztben is.
A Coolink meglepett, remek ventinek tűnik!Viszont sajnálom, hogy a magyar venti nem került be a tesztbe, lehet nem hallottál még róla, pedig rengeteg tesztben kitűnően szerepel és én is vettem már, és én magam is megtapasztaltam, hogy mennyire jó, magyar tervezésű ventikről van szó!
A PH!-n sajna nem volt még teszt róla.Englide a márkanév, itt van 2 teszt is:
35 ventilátor tesztje
Magyarok a ventilátor-piacon -
luw2win
őstag
Köszi a tesztet, Nocutától többet vártam
-
Hulk24
senior tag
Gratula jó lett a cikk! Thx!
S-Flex nálam is a befutó, 6db ilyen 1200rpm-es van a gépbe...
Coolink és a Noctua-t kipróbálom, mert nagyon bejövősek! -
proci985
MODERÁTOR
köszi a cikkért!
pár tapasztalat:
- MTBF típusonként nagyon durván változhat, pl egy SFlex 3szor annyit bír ki várhatóan, mint egy Ultra Kaze
- nem mindegy, hogy hány fokra vonatkozik az üzemóra. általában 70fokon 3mada szokott lenni a 40fokos eredményeknek
- bizonyos ventik nem szeretik a meleget, mások bírják. házhűtésnél ez annyira nem fontos, de egy vidkari/prochűtőnél már érdemes lehet erre odafigyelni
- indulási feszültség se mind1. az 1900as Sflex remekül beindul 3Vn, a 2000es Ultra Kaze ott már nem. akiknek kell tuning mode és nem szeretik tuning előtt cserélgetni a ventiket (tehát csak szabályozópanelt használnak), azoknak érdemes erre odafigyelni
- bizonyos ventik alacsony feszültségen zajokat adnak ki, magasabb feszen viszont paradox módon halkabbak (ez attól is függ mire optimalizálták a motorját/felfüggesztését)
- zajt ad ki: a motor, a súrlódás, a levegő és a rezgés. a levegő hangja csak magasabb légszállítással nő, viszont a másik három paradox módon alacsonyabb feszültségen magasabb is lehet (mert pl 400as fordulatszámra találták ki és 300nál instabil a forgása a lapátnak, összevissza ér a kenéshez, ami nem tesz neki jót és még hangos is)
- a szélzaj bizonyos légszállítás felett nagyon durván ott lesz. az 5lapátos 200m3/hs ipari papstoknak tipikusan "felbrummog a motor" zaja van. 100m3/h felett kb akármit lehet csinálni a lapátokkal.
- érdemes a kábelezést minél szebben csinálni, légszállítás függvényében elég ronda zaj keletkezhet rajtuk. ha szépen nem megy akkor lehetőség szerint a levegő útjából kell őket eltávolítani. ugyanez vonatkozik pl a vinyókra is, nem szabad direkte rájukpakolni még a leszabályozott ventiket sem
- a légszállítás egy dolog, a légnyomás egy másik. általában a kettő között van összefüggés. procihűtőre érdemes nagy nyomásút használni (ez tuningnál igaz, alapórajelen meg ez egy nagyméretű aftermarket hűtővel kb mindegy).
- házban érdemes neutrális légnyomásra rámenni. alulnyomásnál beül a por a ház alján (meg minden résen át nekiáll beáramlani a levegő, ami zajjal jár), túlnyomásnál por nincs de fütyülő hang a részeken megintcsak lehetséges (meg nehéz tervezni a szellőzést).
- minél nagyobb a ház, annál nagyobb légszállítás kell. egy Cosmosban (~62x55x22cm nagytorony) 250m3/h alatt megáll a meleg (ld prohardver teszt kikapcsolt ventis rész), egy jól átgondolt hűtésű -értsd, megfelelő helyeken ventizett- codegenben ellenben 250m3/h bőven elég a nagyon gyors átszellőztetésre (max +1 fok teljes terhelés alatt). a "megáll a meleg" minden körülmények között elkerülendő!tehát amire ügyelni kell:
- MTBF a használni kívánt hőmérségletnél
- légszállítás/légnyomás/zaj adott feszültségen
- ugyanez adott esetben egy másik feszültségen (tuning/game vs idle)
- felfogatás (bizonyos prochűtőknél nem lehet "alagutas" ventiket felrakni)
- PWM/fesz alapú szabályozásigen, innentől eléggé bonyolultá válik a "milyen ventit vegyek" kérdéskör
-
zsirfecske
addikt
alátámasztom a noctuás eredményt, pont ilyet vittem vissza és cseréltem be az alapból 800-as verzióra, bizony a szélzaj miatt. amúgy halál csendes, de 7-800 rpm felett nekem a ház falán a rácson átlépő levegő süvítő hangja idegesítő volt. légszállításban sem a legjobb, valóban.
viszont a 800-as verzió a tartozék ellenállással leszabályozva nálam full hangtalan, most egy passzív sapphire 3870-et tökéletesen hűt.köszi a tesztet.
-
Fecniii
tag
Megkérdezhetem, hogy miért nem a Noctua NF-P12-es ventit teszteltétek, azt hiszem az inkább a csúcs modell. Amenyiben lehetséges azt még hozzá vehetnétek a teszthez.
-
Hugo85
aktív tag
válasz
infectedmann #21 üzenetére
Hümm, hát azért a Coolink PWM csati elosztója érdekes dolgokat vet fel. Ez a venti majdnem 4 wattos, és ha jól tudom a legtöbb alaplapi venticsatlakozó 7 Watt teljestményfelvételre van limitálva (legalább is a régebbi lapokon tuti, a mostaniakon nem tudom), szóval két ilyen venti egy csatlakozón már több, mint 7 watt, nem tudom ez a lapnak mennyire tesz jót. Persze valószínűleg nem nagyon számít. Egyébként jól értem, hogy a PWM-es ventiket is a potméteres ventiszabályzóddal szabályoztad? Elvileg ha PWM-el vannak szabályozva a motor morgása sokkal kisebb vagy egyáltalán nem létezik (ez és az elérhető alacsonyabb fordulatszám, illetve biztos indulás a PWM előnye).
Sajnos az én lapomon csak egy PWMes csati van az is a CPUhoz tartozik (hát igen, ez az alacsony ár hátulütője), azt meg kettéosztani, hát nem tudom... pedig nagyon szimpatikus ventillátor.
-
WD40
aktív tag
Na ilyen teszt még nem volt, végre valami változatos írás.
Az AC pwm-es változatát bevehetted volna, nem sokkal drágább a simánál, de szerintem az egyik leghalkabb venti.
A Papst-ről annyit, hogy azok inkább ipari, legalábbis nagyüzemi ventilátorok, írtó strapabíróak, nehezen égnek le, nagy légszállításúak, de elég hangosak. Egyáltalán nem számítógépbe valókSzerk.: a Papst is magyar
-
infectedmann
őstag
Ez a Coolink féle venti jónak tűnik
Lehet be is szerzek hirtelen 3db -ot -
devast
addikt
Szerezz be egy-két ilyent és felejcsd el a 25mm-es csodákat
Nyilván venti szabályzó nem árt hozzá, nálam 2db ilyen működik. Ha beszerezhető lenne, akkor ajánlanám még a sanyo denki 109R1212H1011 vagy 109R1212H101 típusokat.
-
siti
őstag
nálam egy gyári TriCool pörög 1200-on, meglehetősen csendes, de lehet hogy csak a proci/videókártya venti nyomja el.
1200-as fordulat pedig elég volt egész nyáron a zárt házba. -
oPalRx7
aktív tag
Részemről vízhűtés mellett használok 4db 1200as S-Flexet, és csak ajánlani tudom.
Drága de..Szóval itt a tesztbe említett a szerző egy kis vibrációt, én ezt nem érzékeltem még a sajátaimnál (3 házba van rögzítve, a negyedik viszont "szabadon" gyakorlatilag egy darab szivacson pihenve szívja ki a levegőt a VGA-k közül.) nem tapasztaltam egyiknél se a rázkódást.
szélzaj is inkább csak magasabb fordulaton (én általában 700rpm környékén járatom - alaplap szabályozza mind a 4et) jellemzi.
630-680 között van egy kis motorzaj, alatta ~ hangtalan, fölötte pedig már inkább a szél veszi át a terepet.szóval drága de.... megéri
mindenfajta fdb csapágyazás nagyon jó élettartamú, és kicsi zajszintű. (AC, Noctua, S-flex)Englide-t is használtam már, ott is leginkább a lapátok szélzaja ami érzékelhető 1000rpm környékén, de nagyon kicsi, tehát az is jól sikerült.
-
Warpig
aktív tag
Nekem az említett AC ventim van, 2 db. Elől ill. hátul a házban. Hatalmas előrelépés volt, mikor kicseréltem a házhoz adott CM és egy noname ventit. Addig olyan volt, mint egy porszívó, most a vinyó a leghangosabb. Igaz, hogy veszítettem pár fokot a proci és az alaplap hőmérsékleténél, de az bőven belefér számomra.
Köszi a cikket! -
old gray
addikt
Jó kis összehasonlító teszt, a coolink venti tényleg jónak tűnik
Ami még érdekelt volna: van a scythe-nek olcsóbb kategóriájú ventije is pl. a slipstream. Kíváncsi lettem volna, hogy az s-flex és slipstream között mekkora az eltérés légszállítás ill. hang tekintetében, azaz megéri-e a felárat az s-flex vagy csak marketinguma az egész.
.bableWes: a hűtőszekrény felétek hangtalan?
-
Vasinger!
nagyúr
Én e helyett a noctua helyett az NF-P12-t raktam volna be. Arról még úgy sincs teszt, csak 1-2 helyen.
De miért nem mind 1300 RPM-n ment a teszt során? És ez a szubjektív mérés, mire jó?
-
gamerkiller
senior tag
Gratula a cikkhez, nagyon jó írás lett! Körül is nézek egy olyan Noctua után, elkéne már valami a gyári AeroCool helyett..
-
.bableWes
őstag
grat a cikkhez.
de ha ilyen hangtalan gépet szeretnél, és nem érdekel az áram számla akkor spanom megoldása a jo. régi lehel hütöbe bepakolgatta a gépet ház nélkül és bekapcsolta a hütöt. kb 5 éve megy azzal a hütövel a gépe, ami mára elég erös config lett és nem megelededik a hütö meg rendesen hüt. vannak még ilyen elmebetegek.
a hütöt meg eldugta a szobájába valahol és tényleg hangtalan... -
Badman 4ever
őstag
Nagyon hasznos írás, én annak az AC ventinek használom a PWM-es változatát.
-
Amúgy ha van egy mikrofonod, máris csinálhattál volna zajszintmérést (ha elég csendes környéken laksz...
)
-
Hasznos teszt, koszonom.
-
Ace Ventura
addikt
Szia Henk!
Erre vártamAkkor jöhet hirtelen 3 db Coolink a házikómba.
-
JanR
addikt
Az en AC ventim gyakorlatban 960RPM-et tud az 1000 helyett
Amugy a teszt nagyon jo lett koszi, ugyis venti vasarlas elott allok!
-
Móci
addikt
Kösz a tesztet, ez a Coolink nagyon szimpatikusnak néz ki! Lehet, hogy ilyet újítok majd be, ha kelleni fog.
-
HANDO88
senior tag
Grat.Hasznos teszt főleg azoknak akik egy kis kompromisszumra hajlandók és gépük is megengedi a csendesebb ventiket.Én jómagam csak a hőfokokra vagyok érzékeny a zajra nem igy 3 db Thermaltake venti figyel a cuccomra,ezek kézzel szabályozhatók és a brutális 100 CFM körül van a csúcsteljesitményük persze a nem gyenge zajszinttel de bevállalom.Mondjuk fullon járatni még sose kellett őket,1 db a Scythe Zipang proci hűtőmön van és bizony a nyári kánikula se okozott fejtörést,csak egy kis csavarás a gombon.Mégegyszer grat a teszthez
-
azbest
félisten
na most már legalább tudjuk honnan fúj a szél
Noctua úgy néz ki, mint egy légcsavar. -
Anal
tag
Nagyon jó tesztet csináltál, nekem egyből ismerős volt a NOCTUA nekem is ilyen van a gépemben, szám szerint 3.
Elég halkak, ha valaki pedig még ennél is halkabbat akar, annak ott van a vízhűtés. -
total90
veterán
Hm.. Coolink nekem tetszik. Egyébként kösz a tesztet, jó lett
-
jó teszt köszi
épp most akarok ventiket venni(új ház)
egy táblázat jó lett volna mert így mindig fel kellett scrolloznom az összehasonlításokért
Új hozzászólás Aktív témák
lo Egy ideje foglalkoztat már a dolog hogyan lehetne minél csendesebb gépet építeni. Ennek az egyik, ha nem...
- Kedvező ár! Lenovo T570 laptop (15,6FHD/I5-G7/16GB/256SSD/Magyar)
- Kedvező ár! Dell Inspiron 15 laptop (15,6FHD/I5-G8/16GB/256SSD/Radeon520/Magyar/Win11)
- Ryzen 7 5800X / RTX 4060 Ti / A520M / 16GB vagy 32GB RAM / 256GB M.2 + 1TB SSD / 650W
- Vadonatúj iPhone 14 PRO MAX 256GB space black! 6 hónap garancia! Fulldoboz!
- iPhone 16 PRO MAX 512GB black titanium KÁRTYAFÜGGETLEN! Akkumlátor 100%! Apple garancia 2025.11.14
- ASUS 18W USB ADAPTER
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Csere-Beszámítás! Lenovo Ideapad 3! R3 7320U / 16GB DDR5 / 512GB SSD
- 2db Dell PowerEdge R740 2U Rack Szerver és 3db Netapp FAS2040 NAS
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest