Hirdetés

2020. április 4., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) pmheros


pmheros
(senior tag)

Kazán van benn? Kémény ?
Nyugtass meg, nem lesz visszaáramló égéstermék !?
CO mérők vannak ?
Tudom nem olyan nagy a légáram, de az ördög nem alszik. ;)

[ Szerkesztve ]

nem vagyok tökéletes

(#2) Dany007 válasza pmheros (#1) üzenetére


Dany007
(veterán)

Üdv!

Nincs égéstermék. :) Nincsen gáz bevezetve a lakásba. Központifűtés van és elektromos sütő/főzőlap.

(#3) Lomha 8V


Lomha 8V
(őstag)

Élmény volt olvasni, nagyon profin összehoztad! Nekem is van páragondom, de sokkal kisebb méretben, viszont a megoldásod nagyon jó, tuti megcsinálom majd tél előtt. :)

(#4) Silentfrog


Silentfrog
(veterán)

Mi is borzasztó "párásásak vagyunk" a vastag házszigetelés és a 4 rétegű ablak miatt rengeteg pára marad bent a lakásba.
Egy ideig napi 3 alkalommal szellőztettem kereszt huzattal, 3 percre de ez nem praktikus sok hőt veszít a lakás.
Következő próba az átellenes oldalon lévő ablakból részlegesen eltávolítottam a gumitömítést.
Ez jó megoldás,de így is elég jelentős a hőveszteség .
A végén mégiscsak egy 250W/óra fogyasztású páramentesítőt vettem ami 12 liter vizet képes kivonnii a levegőből naponta 30 fokon és 80% relatív páratartalom mellett.

A konnektoros áramfogy. mérő szerint 170 watt a fogyasztása óránként.
Állandó használat mellett ez havi 6 ezer forint pluszköltséget jelent.
Viszont egy 22 fokos szobában a készülékből kiáramló levegő 38-40 fokos ami durván képes fűteni.
Egy lefedett nagyméretű /300literes/ akvárium 25 fokos vize és a páramentesítőből kiáramló meleg levegő annyi hőt ad le, hogy egyéb fűtést nem használtunk a télen.
Így 15-18 ezer havi forintos villanyszámlából kifűtöttük a telet egy 60 nm-es magánházba.

Így nekem ez a megoldás lett a legjobb,de persze ez az írás és az elkészítése a páramentesítőnek is megfelelő,de nekem a durván leszigetelt lakásban van jobb megoldás is.

Még valami,az én páramentesítőm kisebb teljesítményű így sosem fagyott le és nincs is nagy hangja.

[ Szerkesztve ]

(#5) Skillet


Skillet
(őstag)

Szerintem ötletes és a célnak megfelel.
Ezek után pára problémád biztosan nem lesz.
Pár észrevétel, csak, hogy belepofázzak ;)
Én zsalusra csináltam volna az ajtót. Gravitációs zsalu, esetleg ereszelem. Van ezeknek rengeteg típusa, állítható zsalu is. Sok műanyag, alumínium idom van, azok nagyjából olcsónak mondhatóak és könnyű velük dolgozni.
Mivel ráadásul erkélyről beszélünk, picit túlzásba vitted a szigetelés (ajtó) kérdését.
A másik. A lakás igazi szellőzőjével mi a helyzet? Fürdőben van, de nem az igazi?
Oda nem volt lehetőség berakni ezt a ventit?

Összességében ezek már csak csacskaságok csupán, a rendszered hibátlanul fogja tenni a dolgát!
Gratulálok hozzá!
Nem hagytad, hogy beborítson a pára :)

Mess With The Best! Die Like The Rest! 8G GALANT VR4^ever

(#6) ncc1701


ncc1701
(addikt)

Ügyesen megcsináltad. Sajna a 38-as sima téglafal teljesíti a gyalázatos, és elavult magyar követelményeket, csakúgy, mint a 2 rétegű ablak, amit nyugatabbra 10 éve már be sem építenek.
Itthon mi is küzdöttünk, persze nem ilyen szinten. Évek alatt kicseréltem az összes nyílászárót 3 rétegű, passzív házasokra. Szívások voltak bőven, mert voltak nem szabványos méretűek is. Falazat nálam 38-as tégla + 5cm szigetelést feltett az előző tulaj, erre még szánok ~12cm grafitost. A tetőtérben a légcserélős szellőztetés csövei már ki vannak építve, és lennt is megoldható, ez lesz a következő szint. :)

(#7) Coccer válasza ncc1701 (#6) üzenetére


Coccer
(tag)

Hidd el, nyugatabbra sem olyan rózsás a helyzet.

Dortmund közelében lakunk, az Északi-tenger közelsége miatt teljesen más időjárási körülmények vannak, sok párával. De több ismerősöm is küzd itt ezzel a problémával, akár új, akár néhány éves, akár öregebb házban lakik. :(

Egyszerűen ahogy Danny a cikkben is írja, több tényező felel ezért a természeti jelenségért, és ha már az egyik nem stimmel, jön a PÁRAPARA! :))

Danny összehozta a természetgyógyászatot a pc-s ismereteivel. Megkereste az okokat, a lakást elképzelte egy pc-nek, csinált egy jó gépeshez illő minőségi szellőzést.... és működik! :) Ötletes. :R Problem solved!

Cikkhez: Végigolvasva folyamatosan magaménak éreztem a történetet, azzal a különbséggel, hogy még sehol sem álltam neki megszüntetni az okokat, mindenhol "csak" tüneti kezelések voltak, de az ugye nem ilyen hatékony! Thx a nézőpont váltást! ;)

(#8) orion1025


orion1025
(őstag)

Látom a blogbejegyzésből egy nagyobb terjedelmű szösszenet lett.

Nálam az egyik szoba volt kriminális pont, ott hasonló helyzet volt, mint nálad. Ablakon csorgó víz, bútor megázás, parkettán álló víz. Aztán vettem egy Trotec TTK 25 E-s mentesítőt, amit napi 8-9 órában használtam, hétköznapokon. Reggel bekapcsol, munka után ki, addig ment automatikus 60%-os páratartalomra beállítva, majd egy-másfél hónap elteltével már 50%-os páratartalomra beállítás mellett is kikapcsolt. 40%-on nem nagyon járattam, felesleges, de meglepő eredményt produkált, azóta sincs se penész, se pára gondom. Napi szinten ezekkel a 8-9 órás járatásokkal, 5-6 liter vizet termelt össze, majd később már csak 1 liter környékén, február vége óta pedig be sincs kapcsolva, azóta sincs se penész, se ablakon csorgó víz.

Fogyasztása nem drámai, ellenben a páramentesítők kompresszor zaja szó szerint elviselhetetlen.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..." Hardverapró - itt nem találod meg, amit keresel.

(#9) D1Rect


D1Rect
(félisten)
LOGOUT blog

Remekül megoldottad. :R
A ház viszont gyalázatos, hogy képesek ilyet átadni? :(

"Sok hűhó semmiért, lehetne mondani, de egy tetszett pecséttel azért értékelem a mérnökök igyekezetét. Még akkor is, ha a Galaxy Note-tal nem sikerült kategóriát teremteniük. " - 2011

(#10) lugosi


lugosi
(félisten)

Heló!

Állati ügyesen megoldottad, gratulálok! Mindig is becsültem az ilyen ügyes embereket!

(#11) Dany007 válasza Lomha 8V (#3) üzenetére


Dany007
(veterán)

Olyan esetben lehet, hogy elég csak a mezei ablakszellőző ha van huzat. Nem feltétlenül muszáj ilyen drasztikus megoldáshoz folyamodni. :)
Mindenesetre köszönöm.

@Silentfrog:

Igen a hőtermelést én is észrevettem. De azért nem olyan durván, mint nálatok. Viszont én is kimértem a mienket és a pontos értékre nem emlékszem, de az biztos, hogy 320W fölött volt és 380W alatt.
A gond tényleg az volt, hogy irdatlan hangos. Próbálkoztam annak szigetelésével is, de sikertelenül. Nem lehetett mellette aludni.
És nálunk napközben, mikor nem voltunk itthon nem jelent meg a pára... Estére lett csak brutális.

@Skillet:

Zsaluzatra én is gondoltam. A gond az, hogy mivoltából adódóan részben a levegő útjában áll még nyitott állapotban is. Azt meg mindenképpen elakartam kerülni.

A szigetelés csak azért kellett, hogy télen a mínusz 20 fok se jöjjön be, illetve ne fűtsük nagyon az erkélyt ha egy mód van rá. Jelenleg is 1-2 fokkal melegebb van az erkélyen, mint szabadtéren, az ablak közelében meg 3-4-5 fokkal is. Ezt onnan tudom, hogy a hőmérőnk kültéri egységét először naivan a külső ablakpárkányra tettem... Majd az erkély külső oldalára és 4-5 fok különbséget mutatott.

A fürdőszobai szellőző egy katasztrófa. Tényleg maximum a fürdőre elég ha folyamatosan megy ráadásul hangja közelíti a párátlanító gép hangját. Sőt... Simán van olyan hangos.
Azt kicserélve viszont szükség lett volna állandó kapcsolatra a szobák között. És lehet, hogy nem lett volna olyan hatékony ha csak egy kis szellőzőt vágok az ajtókra.
Tehát nálunk úgy van, hogy fürdő, aztán előszoba és abból nyílik a nappali és a háló. Elég nagy a táv, nem akartam kockáztatni. Persze azt is használjuk rendszeresen minden fürdés után meg ha ott nagyon állott lenne a levegő.

@ncc1701:

Igen, nekem is volt egy olyan érzésem, csak már régen tanultam, így nem mertem leírni, hogy a 38-as fal megfelel a minimális hőszigetelési követelményeknek itthon. És hát mint látjuk nem törték magukat nagyon hogy túllépjék a minimumot az építésnél. Még felmerült bennem a külső szigetelés ötlete is, de eleve a 3.-on nehéz kivitelezni, ráadásul a városkép miatt nem is lehetne változtatni rajta, mivel nálunk kívül "dísztégla" burkolat van.

@orion1025:

Bizony, gondoltam hátha mást is érdekel. Nekem jól jött volna anno a kezdetek kezdetén. Főleg a legelején mikor még azt se tudtuk mi ez. Persze ha valakinek normálisan megvan csinálva az ablak és a fölötte lévő fal akkor egy pár fokkal nehezebb.

Nálunk is a kompresszor rész a hangos, a venti még elment volna valahogy, de amikor beindul az a brummogás... áh kész. :)

@D1Rect:

Köszönöm. Főleg tőled. :)
Na ezen mi is sokat gondolkodtunk és anyáztunk... Nem véletlenül volt ez a legolcsóbb új társasház a városban.

(#12) Kimmuriel


Kimmuriel
(aktív tag)

Nagyon tetszetős megoldás! :C Kíváncsian várom az eredményeket, hogy mit produkál télen!

(#13) orion1025 válasza Dany007 (#11) üzenetére


orion1025
(őstag)

Létezik pár olyan páramentesítő, amin van éjszakai mód, ilyenkor low cost, low budget állásra kapcsolják magukat, és tényleg lehet aludni mellettük, és legalább addig is megy valamennyi páragyűjtés. Már bánom, hogy nem olyat vettem, de amíg nem vagyok otthon, addig nem érdekel mi és hogyan zörög, ráadásul a leírt szisztéma szerint is teljesen hatásosnak bizonyult, pedig elég pici maga a szerkezet, féltem is, hogy kevés lesz teljesítményben.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..." Hardverapró - itt nem találod meg, amit keresel.

(#14) Attix70


Attix70
(aktív tag)

A külső hőmérsékletű beáramlott levegő által lehűtött lakást vissza kell fűteni és az ehhez szükséges energia is pénz. Ezzel számoltál ?

Próbáljuk meg a mondatokat NAGYbetűvel kezdeni

(#15) Skillet válasza Dany007 (#11) üzenetére


Skillet
(őstag)

Az ablakszellőző olyan esetben látja el a feladatát, ha a lakás/ház szellőzője rendesen működik. Vákuumot csinál és a nyílászáróktól szívja a levegőt. Régen is így működött a nyílászárók szellőzése, csak a réseken, hézagokon keresztül. Akkor még nem voltak ilyen csodamód záródó ablakok, ajtók.
Szóval jók ezek, ha jó a központi szellőző.
De szerintem teljesen mindegy, a lényeg, hogy faszányosan kitaláltad és megoldottad! Nagyon jó lett. Sokaknak ilyesmihez semmi esze és vagy így hagyják, vagy sok százezerért csináltatnak egy szellőző rendszert :)

Attix70:
Írta, hogy sok-sok óra alatt sem számottevő a lehűlés. Jelentős számla többlet ilyen jellegű rendszernél nem fog keletkezni. Ami meg mégis, az bele kell, hogy férjen, meg kell, hogy érje.

[ Szerkesztve ]

Mess With The Best! Die Like The Rest! 8G GALANT VR4^ever

(#16) sanzi89


sanzi89
(addikt)
LOGOUT blog

Gratula, le a kalappal a tervezés és kivitelezés előtt!

Nálunk is gond volt egy időben a pára és a penész, de sok kis aprósággal nagyon sokat lehet javítani a dolgon. A legtöbb párát a főzés és a mosás generálja. A tűzhely fölé ajánlott egy szagelszívót tenni, és járatni amikor főztök valamit, továbbá a fedő is kötelező - csak azért írom, mert ismerek olyat, akiknek ez nem evidencia. Egy szárítógép is sokat dobhat a dolgon, egy-egy adag ruha után 2 liter vizet is összegyűjt, ami a lakásba menne, ha télen nem tudjátok a ruhákat az erkélyen szárítani. Ruha vásárlásnál is érdemes előre gondolkodni, hogy olyan cuccokat vásároljon/hordjon az ember, ami bírja az 1000-es vagy 1200-as centrifugát, esetleg kevés vizet szív magába - technikai ruházat pl -, valamint mosógépet is ilyet érdemes venni. Tusoláskor is rengeteg pára keletkezik, egyik megoldás a zárt ajtónál való tusolás, majd utána járatni egy fél órát a páramentesítőt. Egyik ismerősömnél csak a fürdőszobában van fixen a páramentesító, és minden tusolás után elindítják fél órára és rengeteget jelent! A penész ellen is sok apróság van - a bútoroknak legyen lába, hogy tudjon járni alatta/mögötte a levegő, festés esetén érdemes penészgátló adalékot keverni a festékbe, stb - mely önmagában nem megoldás, de sok kicsi sokra megy. Továbbá ha feltérképezed a lakásotokat, és rátalálsz az ilyen hőhidakra érdemes mihamarabb megszüntetni, utólag is aránylag könnyen megoldható szerencsére.

"Mindent azért kell tudni mert kérdezik, nem azért mert hasznos."

(#17) Silentfrog válasza sanzi89 (#16) üzenetére


Silentfrog
(veterán)

Volt egy érdekes írás arról, hogy mitől keletkezik pára.
Egy négytagú család naponta átlagosan 17 liter vizet"termel" . :Y Nagyon furcsa helyekről tud elpárologni a víz,pl a fürdőszobai összefolyóból napi 1 deci víz elpárolog.
4 ember meg már jelentős mennyiségű vizet veszít izzadásból és a légzése folyamán,ami tovább emeli a lakás páratartalmát.

(#18) istvankeresz


istvankeresz
(aktív tag)

Gratula az ötletnek és a kivitelezésnek. A helyedben 30K-ért megcsinálnám lakásonként a házban. :) ;]

[ Szerkesztve ]

XBOX ONE GT: istvankereszt79

(#19) Stauffenberg


Stauffenberg
(nagyúr)

A leírást olvasva folyton az a gondolat keringett a fejemben, hogy:

IGEN, EZ A MAGYAR ÉPÍTŐIPAR!

Mi is a párommal új építésűben lakunk, ez annyira friss, hogy alig pár éve adták csak át (mi 2,5 éve lakunk itt és mi voltunk a lakás első lakói). Állandóan gondok vannak, innen is minden szart kispóroltak (volt szép meglepetés amikor a zuhanykabinból kifolyó víz eláztatta a környező falakat, mert az idióták nem raktak vízzáró réteget).

Földszinti lakás. A kinti esővíz elvezetés olyan hatékony, hogy a lakásokba folyik vissza. Az udvar felőli oldalon a falak elkezdtek ázni és ledobálják az alsó szegélyléceket.

Párásodás persze itt is a maximumon. Szellőztetünk, páramentesítünk, de teljesen kiiktatni nem tudjuk. Mondjuk légáramlás a Duna közelsége miatt szinte mindig van valamennyi, de csak nyáron jó, hogy 24/7 tudunk szellőztetni. Télen viszont rémálom, minden kicsi hőveszteség fájdalmas a pénztárcának, mert a fűtésrendszer még mindig nincs beszabályozva, elképesztően rossz hatásfokkal működik.

Folyton megy a harc a közös képviselet - biztosító - építő között, hogy most éppen mi a garanciális, mi tartozik a biztosítóra, stb. De garanciális javításból eddig semmi nem lett elvégezve, lelépett a cég az átadás után, azóta elérhetetlen.

Szóval:

IGEN, EZ A MAGYAR ÉPÍTŐIPAR!

---                                                                                                                                                                                                                       "If I knew how to take a good photograph, I'd do it every time." - Robert Doisneau

(#20) orion1025 válasza Stauffenberg (#19) üzenetére


orion1025
(őstag)

Igen, sajnos ilyen a magyar építőipar, ezt én is meg tudom erősíteni. Én egy apróbb cégnél dolgozom (mindenesként), ami elég régi alapítású, de a főnököm ilyen téren nem kicsit lelkiismeretes. A legtöbb helyen megy a nyerészkedés, a rövid határidős munkák, amik folyamán bizonyos száradási idők nincsenek meghagyva, na meg a télen építkezés gyönyöre. A rossz vételre meg egy ingatlanos csak rátesz egy lapáttal, sajnálom is az új építésű házak leendő lakóit.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..." Hardverapró - itt nem találod meg, amit keresel.

(#21) Csabroncka


Csabroncka
(addikt)

Pár tanács amire érdemes odafigyelni saját tapasztalatom alapján, jó a cikk, bár én PC-s ventivel nem kínlódtam volna.

Honnan jön a sok víz a légtérbe:

beltér:

fürdő- időzítős elszívó beépítése, hogy rögtön el lehessen távolítani a lehető legtöbb légtérbe kerülő vizet (passzív szellőzők lehetőleg a legnagyobb szoba nyílászáróin, fürdőszoba ajtó alján szellőző.

konyha - elszívó beépítése (ez mondjuk a zsír és olaj elszívása miatt is fontos)

teregetés: vagy a fürdőbe teregetsz, vagy szárítógép, minél jobban ki kell centizni a ruhákat.

Szellőztetés: teljesen normális dolog az, ha egy nap 2x vagy max 3x kell szellőztetni egy szigetelt lakást 3-5 percre....
A hideg levegő mindig szárazabb (kevesebb párát tartalmaz), már csak ezért is érdemes - rövid időre szellőztetni

kültér:

A legjobb szigetelés ellenére is az esővíz csatorna kifolyót jó távolra el kell vezetni a faltól!

"in medias res"

(#22) Dany007 válasza Stauffenberg (#19) üzenetére


Dany007
(veterán)

Na igen, az is durva. Nálunk szinte pont ugyanez a helyzet.
Az építő cég már rég csődbe ment, így nincs hova menni panasszal. A biztosító erre nem fizet, illetve beázásra fizetett 1x. Legközelebb ilyenre is csak akkor fizet ha papírral alátámasztva tudjuk bizonyítani hogy szakszerűen el lett hárítva a probléma és eltelt 1 gond nélküli év.

A közösképviselővel is kitörölhettük a seggünket. Mint írtam a legnagyobb megoldása az lett volna, hogy szellőztessünk többet. Okés, lehet működik egy szintig, de ha lefekszünk télen aludni este 10-kor, akkor reggel 7-ig ki fog szellőztetni? És az az alatt felgyülemlett párával mi lesz?

Pedig lépcsőház szintjén meglehetett volna csinálni egy komplex hőcserélős szellőztetési rendszert. Ahol is a központi szellőztetés motorja valahol az épület "szerviz" részlegén (mert központi kazán az van) van elhelyezve és a lakásokba csak a csöveket vezetik be. Pár millióból kilehetett volna hozni, minimális családonkénti hozzájárulással... Csak ehhez a közösképviselőnek is tenni kellett volna valamit. Mondjuk utána nézni ennek a lehetőségnek, árajánlatot kérni, majd körbejárni a lakókat ki tudna beleadni és mennyit.

Egyébként annyira új lakásnál, mint a tiétek még lehet hogy a falak kiszáradása okozza a fő problémát. Nálunk, mivel már elmúlt vagy 7-8 éves a lakás vizes fal már biztos nem játszik. Ellenben a falak ázása (és itt most az esőre gondolok) egy lehetséges plusz tényező nálunk is.

@Attix70:

Igen. Az első pár napban mértem a hőmérsékletet illetve annak változását. Tized fokokban mérhető. Bár hozzátartozik az is, hogy elég nehéz ezt itt pontosan mérni. Ugyanis a radiátorok önszabályzók. A kinti és a benti hőmérséklet különbség függvényében változik. Pl ha nincs olyan hideg ott kint akkor maximumra kell tekernem a radiátort hogy jöjjön valami meleg belőle... Fordítva is igaz. Ha nagy a mínusz kint, akkor bent elég 2-3-asra tekerni és már nyomatja is.
Ráadás, hogy úgy van beállítva - szintén központilag - , hogy estére / hajnalra csökkenjen a fűtés intenzitása, mindegy hányasra is van állítva.
Tehát az is elképzelhető, hogyha volt is hőmérséklet csökkenés, akkor azt a radiátor magától kompenzálta.

Ennek van jó és rossz oldala is. A jó az, hogy alig 10k forint a havi fűtésszámlánk 48m2-re átlag 23-24 fokos belső hőmérséklet mellett. Tehát ha tíz százalékot kéne rátennünk is a fűtésre, még akkor is bőven megérné. Hiszen a több száz wattos párátlanítókkal szemben a ventilátor - amit még ugyan nem mértem - alig 1 W-ot fogyaszt.

(#23) Baskiria válasza Stauffenberg (#19) üzenetére


Baskiria
(senior tag)

A vizzaro retegre valamiert nagyon haragszanak a jomunkasemberek, egyszer olyan stivesen megtudnam a titkot hogy pontosan miert is ez ami minden korulmenyek kozott ki kell hogy maradjon... Mi a felujitasnal ugy csinaltuk, hogy en megvettem az anyagot, 4x elmondtam az embernek, hogy nem fizetunk ha nem keni fel tisztesseggel, nem erdekel meddig szarad, es minden nap leellenoriztem, tenyleg ott van-e. Szerintem amugy azert utaljak mert varni kell a szaradasra es addig sem lehet csinalni a burkolast, vagyis o 1 vagy 2 nappal kesobb jut a penzehez ami miatt en verethetem le a csempet az egesz furdobol par honappal kesobb. Gratula.

(#24) Stauffenberg válasza Baskiria (#23) üzenetére


Stauffenberg
(nagyúr)

Nekünk nem csak csempét kell veretni, de a falban futó réz csöveket is cserélni, mert el fognak rohadni és ha lyukadnak, az még durvább ázást csinál.

De pár napja cseréltem a redőnyben gurtnit, találtam hozzá fasza videós tutorialt is. Úgy kezdődik vedd le a belső burkolatot. Én meg csak néztem, hogy milyen burkolatot, olyanunk nincs... :)

Olyan apróságokon meg már nem akadok fent, hogy a négyből csak egy csaptelepen sikerült megfelelően bekötni a hideg-meleg csöveket, vagy a WC-ben már eleve zörgő csapágyas elszívó ventilátor lett felrakva. Meg még azon sem, hogy a konyhai szagelszívó felszerelésénél valami idiótának sikerült a lámpa takaró burájának mind a négy csavarját teljesen elnyírnia, hogy fúrhassam fel őket az első fénycső cserénél. Ezek már csak apróságok. Ahogy az is, hogy egyszer a fürdőszoba ajtófélfa a kezemben maradt. Aztán megnéztem az összes többit és enyhe rángatásra mindegyik leesett... :)

A magyar építőipar...

(#22) Dany007: A közös képviselőtől ne várj hasznos tanácsokat problémákra. Mi egyszer fűtéssel kapcsolatos kérdést tettünk fel, amire csak annyit nyögött vissza, hogy ő nem házmester. Mondjuk igaza is van, neki nem ez a dolga. Az árajánlatok bekérése már viszont igen, meg bizonyos időközönként lakógyűlést összehívni és megkérdezni a lakókat, hogy milyen napirendi pontok legyenek felvetve.

---                                                                                                                                                                                                                       "If I knew how to take a good photograph, I'd do it every time." - Robert Doisneau

(#25) ncc1701 válasza Attix70 (#14) üzenetére


ncc1701
(addikt)

Drágább a pára okozta penész, gomba, tönkremenő bútorok, és főleg hosszú távon az ember egészsége.

(#26) Kroni1 válasza Silentfrog (#17) üzenetére


Kroni1
(veterán)

"4 ember meg már jelentős mennyiségű vizet veszít izzadásból és a légzése folyamán,ami tovább emeli a lakás páratartalmát."

A megoldás akkor hogy el kell menni otthonról! :) Persze csak viccelek, de amugy ez igaz: nálunk is most lett jelentősebb a gond, hogy megszületett a kislányom és valamelyikünk, (főleg a feleségem) 0-24-ben itthon volt a picivel egész télen a lakásban. Előtte mikor mindketten dolgoztunk napközben nem volt ilyen komoly a gond.

[ Szerkesztve ]

(#27) Csabroncka válasza Kroni1 (#26) üzenetére


Csabroncka
(addikt)

És legalább naponta, de 2 naponta minimum mos a gyerek miatt.....

"in medias res"

(#28) D1Rect válasza Stauffenberg (#24) üzenetére


D1Rect
(félisten)
LOGOUT blog

Én kb. 2-3 hete jutottam el oda, hogy a büdös életben nem szólok még egyszer "szakembernek".
A baromállatja szétverte volna a beépített WC tartály miatt az egész budit, új tartály+munkák 100+ eFt.
Plusz csempe és burkolás...
Némi utánajárással meglett a hiba 2eFt-ból. Kettő.

"Sok hűhó semmiért, lehetne mondani, de egy tetszett pecséttel azért értékelem a mérnökök igyekezetét. Még akkor is, ha a Galaxy Note-tal nem sikerült kategóriát teremteniük. " - 2011

(#29) zka67


zka67
(őstag)

Sziasztok, én a kocsimba tettem néhány tasak páramegkötő szilikagélt, azóta teljesen megszűntek az ablakok párásodásai. Előtte, télen, amikor beszálltam a hideg autóba, nem láttam ki. 8 db félgrammos tasakkal van a kocsiban. Szerintem érdemes lenne ezzel is megpróbálkozni, nem olyan drága anyag, és
újrahasznosítható.

Páramegkötő Szilikagél
Az adszorpciós párátlanító működése

(#30) hemaka


hemaka
(nagyúr)

Ismerős a szitu sajnos. :W

"Turn your face to the sun and the shadows fall behind you!"☀️

(#31) nimfas


nimfas
(addikt)

A 16eFt-os árból a 2 db aereco maradt ki... mint ha úgy rémlene, hogy azt is te építetted be és nem volt a lakásban.... ha tévednék bocs :)

Nálunk is van pára, de nálunk csak a mosás miatt, 2 éves a gyerkőc és télen nem lehet kint teregetni az udvaron (kertes ház) így az egyik szoba lett a szárító helység :)

Telepakolva a szárító, beindítva a Midea páraelszívó 3 órára estére és reggelre szárazak a ruhák és nem érzed a dohos-párás szagot. Nálunk ez vált be.

Gratulálok a cikkhez, nagyon tanulságos volt nekem is!

(#32) anjani182 válasza nimfas (#31) üzenetére


anjani182
(őstag)

2db Aereco 15/db beépítve.

Danny007: az alaprajzod kísértetiesen hasonlít az enyémre, amit januárban rajzoltam le neked, még egy másik topikba :C

[ Szerkesztve ]

Forever and ever, let's make this last forever.

(#33) nimfas válasza anjani182 (#32) üzenetére


nimfas
(addikt)

Akkor 16+30=46eFt, de még mindig jobb mint a havi +6eFt villanyszámla (a normális párátlanítóért) :)
Nekünk hála Istennek csak a mosás miatt van pára, különben én kitépném a hajam.

(#34) Stauffenberg válasza D1Rect (#28) üzenetére


Stauffenberg
(nagyúr)

Bár más az összeg, de néhány napja elszakadt a redőnygurtni (persze, mert falon átvezetett cső egyszerűen megeszi az anyagot, de rendbe raktam). Sosem cseréltem ilyet, gondoltam időm sincs most rá, kihívok egy szerelőt. Már rögtön magyarázta, hogy ha csak a gurtnit kell cserélni az 6000 Ft, de erősen javasolt az automatát is, mert a mindig tönkremegy ilyenkor, az még 7000 Ft. Ha szerencsém van, mást nem kell cserélni (de gondolom kitalálta volna, hogy igen).

Megegyeztünk az időpontban, munka után átjön. Én az irodában még azért ránéztem a témára. Redőnygurtni 150 Ft/m (ebből kell nagyjából 5 méter, mert ajtóablakról van szó), egy új automata (ha kell) 3000 Ft. Kicseréléshez voltak videók is. Felhívtam újra és lemondtam.

Teljesen egyszerű műveletről van szó. Az automatában csak a rugót kellett újra felhúzni, amúgy semmi baja, kicseréltem a gurtnit kb fél óra alatt és az egész megállt 750 Ft anyagköltségben.

---                                                                                                                                                                                                                       "If I knew how to take a good photograph, I'd do it every time." - Robert Doisneau

(#35) Dany007 válasza Csabroncka (#21) üzenetére


Dany007
(veterán)

A PC-s venti nem volt kínlódás, inkább kihívás. Létezik gyári megoldás is, mint mondtam, de még a 30-40k-s kategória se éri el teljesítményben ezt. Ráadásul az 230-ról üzemel kb 20x-os fogyasztással.

Fürdőben van elszívó, villanykapcsolóhoz rendelve. Tehát az megy. Ott igazából nincs is gond sem a penésszel sem a párával.

Konyhában a beköltözés óta van elszívó és természetesen megy is főzésnél, sőt olyankor pluszban szellőztetni is szoktunk.

Teregetés ha lehetőség van, megy az erkélyre. Télen már tényleg gond. De olyankor többet is szellőztetünk.

@Stauffenberg:

Én azért elvárnám hogy valamit alkosson az ügyben. Mert igazából más ember nincs aki képviselné a lakókat, intézné a ház ügyeit stb... És ugye a társasház pénzét is ő kezeli.
De ami nálatok van az asszem alulmúlja a mienkét is. Tényleg nem semmi.

@zka67:

Gondoltam erre is. Igazából egy pár hétig volt itthon oltatlan mész (asszem?)... de igazából ezek is megkötik a párát, tehát idő után cserélendők. És kérdéses, hogy napi szinten 2-5l-nyi elvezetetlen párához hány kg kellene.

@nimfas:

Bizony. 14k volt / db. Esővédővel, rovarráccsal együtt. De ha nem higroszabályzósat veszek, hanem kézit, akkor az még 3-4k / db-bal olcsóbb lett volna és elvileg u.a. a hatásfok.

Igazából 1db már gyárilag is volt a lakásban. Csak azok a majmok lespórolták róla az esővédőt... Így pár év után úgy nézett ki, mint ami elrohadt. Igaz, hogy a műanyag nem rohad el, de tele volt ilyen vízkődarabkákkal? Nem tudom, gusztustalan volt ezért inkább kicseréltem azt is.
Persze ventilátor nélkül nem ért volna semmit.

@anjani182: Igen, valami rémlik! :) De régen is volt az már...

(#36) sto1911 válasza Stauffenberg (#34) üzenetére


sto1911
(veterán)

En nemreg vettem automatat, br. 600-ert :-)

(#37) Degeczi válasza pmheros (#1) üzenetére


Degeczi
(nagyúr)

"Kazán van benn? Kémény ?"

Az már az ennyire erős párásodásból nagyon valószínű volt, h nincsen, mert egy nyílt égésterű kazán (amire a kérdésed vonatkozott) önmagában végezne annyi szellőztetést, ami alaposan csökkenti a párásodási hajlamot.

Nálunk ebbe akkor futottam bele, amikor a tönkrement hagyományos kazán helyett kondenzációs került föl, ami persze zárt égésterű, így semmi szellőztetést nem végez - és meg is jelent a pára az első télen...

(#38) Stauffenberg válasza Dany007 (#35) üzenetére


Stauffenberg
(nagyúr)

Azt elhiszem, hogy elvárnátok a közös képviselőtől, de nekik nem feladatuk a gondnoki teendőket ellátni. Az egyetlen amit el lehet tőle várni, hogy ha lakáson belüli műszaki problémád van, akkor szerez neked egy szakembert, aki tud vele foglalkozni.

Persze tudom, hogy vannak tutyimutyi barmok, akik csak annyit tesznek meg, hogy havonta egyszer leülnek a webbank elé, hogy 10 perc alatt elintézzék a pénzügyeket és ezért felmarkolják a fizetésüket, de akkor le kell őket váltani.

Mi 2,5 év alatt a harmadik képviseletet fogyasztjuk, de ők végre normálisnak tűnnek.

(#36) sto1911: Biztosan lehet annyiért is. Én az OBI árait néztem, mert itt vannak két saroknyira. Automata volt, de méretben megfelelő gurtni már nem, azért lejártam a lábam a húsvét előtti utolsó nyitvatartási napon, de meglett. :)

[ Szerkesztve ]

---                                                                                                                                                                                                                       "If I knew how to take a good photograph, I'd do it every time." - Robert Doisneau

(#39) Degeczi válasza Stauffenberg (#38) üzenetére


Degeczi
(nagyúr)

Az OBI árai ilyenek... legutóbb én is 700 Ft-ért vettem automatát redőnyös cégtől

(#40) xedos


xedos
(addikt)

Gratulálok!

Mi is szenvedtünk a lakásban a párával és a rossz levegővel :-(
Régi családi ház, kapott 7éve 8cm-es hőszigetelést + 1.1-es 2rétegű üveget...
Mi is Arecot építettünk be utólag - sokat segít!
+ vettem egy időjárás állomást is, ami külső belső páramérős és CO2-t is mér..
Rájöttünk, hogy ha nincs szél, akkor muszáj hosszabb ideig szellőztetni, csak akkor cserélődik ki rendesen a levegő. Amúgy a tetőtérbe most rendeltem 3rétegű U=0.5-ös üveget, durva kerettel. Itt a leírásban benne van, hogy ha nincs szellőztető rendszer, akkor a 3rétegű gumi szigetelésből hol mennyit kell kivágni!
Amúgy ezeken az ablakokon már van rés szellőzés is.

4 tabla Tibi csokiért vihető OSX kompatibilis DLINK USB WIFI (DWA-140)

(#41) Kroni1 válasza zka67 (#29) üzenetére


Kroni1
(veterán)

Ezt én is kipróbálom majd, köszi az ötletet! :R

(#42) orion1025 válasza Kroni1 (#41) üzenetére


orion1025
(őstag)

Lakáson belül szinte semmi gyakorlati haszna nincs, próbáltam, mert kocsiban tényleg hatásos nagyobb mennyiségben.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..." Hardverapró - itt nem találod meg, amit keresel.

(#43) Kroni1 válasza orion1025 (#42) üzenetére


Kroni1
(veterán)

Én is a kocsira gondoltam.. Ott is zavar télen a pára, főleg ha mondjuk egy edzés után ülök be, na akkor nem nagyon lehet kilátni egy darabig! :)

(#44) DopeBob válasza xedos (#40) üzenetére


DopeBob
(addikt)

mi értelme van a 3 rétegű ablaknak, ha kivágod a tömítést? :( Nem sok értelmét látom, ha ott 0.5-ös üvegnek, ha jön majd be mellette a hideg.

Saját kivitelezésben, olcsó, de jó magyar géppel 400k körül megáll egy hővisszanyerős szellőztető egy 100-120nm-es házra, aztán szellőztetni sem kell, lesz mindig friss páramentes levegő.

De pár 10e-ért van 1 szobara való, szintén hővisszanyerős szellőztető, kb. 80%-os hatásfokkal tudják a hőt visszanyerni még a rosszabbak is...

[ Szerkesztve ]

MZ/X

(#45) DopeBob válasza DopeBob (#44) üzenetére


DopeBob
(addikt)

Legyen-e szellőztetőrendszer a házban?

Kicsit régi, de minden le van írva benne. Az ár az már viszont nem áll, 400-500k körül tényleg meg lehet úszni saját kivitelezés mellett.

[ Szerkesztve ]

MZ/X

(#46) zgajdatsy


zgajdatsy
(csendes tag)

Gratulálok, nagyszerű cikk és köszönet a részletes leírásért!
Rátapintottál a lényegre, a párásodást egyszerűen a pára képződése és annak nem megfelelő elvezetése okozza. Saját tapasztalatból 100%-ig megerősítem!

Amikor megvetted az új lakást, akkor a pára még a frissen vakolt falakból jött (azért volt nyitva az ablak), de amint beköltöztél te magad vitted be a párát, ahogy a korábban szólók már felsorolták: mosogatás, mosás, teregetés (Nagy páraterhelő), fürdés - zuhanyzás és egyszerűen a bentlakók lélegzése.
Az igazi változás pedig az, hogy a mostani nyílászárók (Akár műanyag, akár fa), "jól" vannak megcsinálva, és nagyon jól szigetelik a huzatot, azaz egy nyílászárócsere (vagy új építés :) ) után gyakoraltilag megszűnik a lakás "természetes" (azaz a vacak nyílászárókon keresztüli) szellőzése.

Az egyetlen megoldás az általad alkalmazott: szellőztetni kell, minnél kisebb költséggel, ami egyeben jelenti a szellőző-rendszer energiaigényét, illetve az általad is említett hővisszanyerős rendszerek előnyét, a kifújt levegővel "kidobott" meleg költségét. (Állítólag a hővisszanyerős rendszerek nagyjából a saját fogyasztásuknak megfelelő energiát nyernek vissza - azok sem sokkal jobbak az általad megvalósítottnál...

A falak szigetelése és a 3 rétegű ablak csak annyit változtat meg, hogy nem hül le annyira a fal vagy az ablak belső felülete, tehát nem egy ponton / kis felületen koncentrálkódik a páralecsapódás, hanem nagyobb felületen - kevésbé látszik..., de akkor is meg fog történni: nálam a 15cm-es hőszigetelés ellenére az északi oldalon, a fürdőszoba mennyezet elkezd penészedni, ha hosszabb időre kikapcsolom a szellőztetést. - Persze a zuhanyzás, fürdés az egyik legnagyobb páratermelő, nem véletlen, hogy a fürdőszobában jelenik meg először.

Elvileg úgy optimalizálhatnád még jobban a megoldást, hogy méred a páratartalmat és szabályzod a ventillátorod a páratartalom alapján - igazán izgalmas Arduino vezérlő építési és programozási feladat, de az általad választott kiváló ventillátor adatait nézegetve a vezérlő és a belefeccölt munka valószínűleg sohasem térülne meg :)
Viszont egy 1500Ft-os időkapcsolóval is feltehetően tökéletesen be tudod szabályozni a rendszert - próbáld ki, hogy naponta hány órát kell működjön ahhoz, hogy ne legyen párásodás.
Javaslat: Nekem otthon 2 (egy darab cetlire felírt és manuálisan beállított) programom van, évszaktól függően: Késő őssszel, Télen és tavasszal főleg a déli órákban megy a szellőztetés, hogy minnél kisebb legyen a hőveszteség (de megy egy kicsit reggel - hogy friss levegőben ébredjünk és egy kicsit este, hogy a fürdés páráját kiszellőztessem), Amikor pedig már kezd meleg lenni, akkor átállítom és főleg éjszaka szellőztetek (az esti-reggeli megmarad): így még nyári melegben sem megy fel 25-26 fok fölé a hőmérséklet légkondi nélkül.

A közösség nevében mégegyszer köszönöm a cikket! :R
Zoltán

[ Szerkesztve ]

(#47) andras87


andras87
(tag)

Nagyon szépen köszönöm a cikket! Hasonló problémával küzdök már évek óta, remélem, hogy legalább fele ilyen jó megoldást össze tudok hozni én is. Az biztos, hogy fogok használni az ötleteidből engedelmeddel.

:R

Üdv: András [ NVIDIA™ FAN ] | Ha több pirosad van, mint nekem, akkor előre utalok!

(#48) khorvat


khorvat
(senior tag)

Hi!

Grat a cikkhez, az ötlethez és a megvalósításhoz.
Részben biztosan ki fogom próbálni, kicsit nagyobb a lakás és más az elosztás, de majd tervezünk a télig.

Egyébként a Noctua ventit hol lehet beszerezni, mármint ezt az IP67-es verziót ugye?

(#49) radi8tor válasza khorvat (#48) üzenetére


radi8tor
(MODERÁTOR)

[link]

⭐ https://wellbe.hu

(#50) Infomaker


Infomaker
(tag)

Par fontos dolog:

ugye a ruhak teregeteset nem a lakasban csinaljatok? (hanem mondjuk szaritogeppel)
Csak mert nem a lelegzes stb a fo baj hanem a teregetes, brutalisan parasit.

Nalad nem a parasodas a gond, hanem a para lecsapodasa a hideg falak miatt, bocsanat csak a fogalmat pontositom.

A masik hogy neked radialis ventilator kellett "volna" ami ugyanilyen legszallitas mellett az elvebol adodoan szivohatast is tud csinalni. Ezek az axialisok nem igazn. Radialis van pl a porszivoban, paraelszivokban.

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.