Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- GoodSpeed: A RAM-válság és annak lehetséges hatásai
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ldave: New Game Blitz - 2025
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Gurulunk, WAZE?!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
Uzsito
csendes tag
válasz
fujifilm1
üzenetére
Ubuntu server 18-as imaget használok rajta, OMV-t csak megnéztem hogy bootol-e és annyi volt, sajnos nem tudom hogy hdparm fut-e a webUI alatt. Bízom benne, hogy a dokumentációban leírták.
Sajnos szerintem ki kell kísérletezni, hogy rendben működik-e, nekem is sok fejfájást okozott már, főleg az ismeretlen ébresztések kigyomlálása különböző rendszereken. Az eltérő lemezeket, APM támogatás hiányát/meglétét már nem is említve, egyes Hitachi lemezeknél meg gyártási időtől függően más-más viselkedéssel...
Volt rá egy frankó kis hibakereső shell scriptem, ami figyelte és logolta az altatásokat és az ébresztéseket, még azt is nézte hogy milyen folyamat ébresztette a lemezt, de most az istennek se találom. Bár ahogy látom, ha szükséged lesz hasonlóra akkor meg tudod írni

Ubuntuval rendben működik a hdparm. Az aktuális -S beállítást én sem találtam hogyan lehet lekérdezni, -C kapcsolóval (státusz) is csak azt mondja meg hogy pörög-e a lemez épp. Viszont ami a /etc/hdparm.conf-ban van a -S alatt az a szentírás, ezt az állományt szippantja fel a hdparm.
Jelenleg nálam is samsung SD kártyák vannak 16GB méretben, a narancssárga evo meg szürke pro tartaléknak, eddig ezek a legjobbak amiket próbáltam. Egy kingston-al már egyszer összeborult az egész, de az eleve régi kártya volt.
Pontosan ugyanilyen VPN setupot üzemeltetek itthon jelenleg is. Annyi a különbség hogy dinamikus DNS-em máshonnan van (mikrotik routerhez jár ilyen szolgáltatás). Próbáltam OpenVPN-t is, de az sokkal lassabb volt, meg persze androidon nem "beépített", kell hozzá 3rd party app. Szóval maradt L2TP+IPSec. Nekem is ugyanúgy új volt mikor megcsináltam, és bizony nagy csoda mikor működött is

-
Uzsito
csendes tag
válasz
fujifilm1
üzenetére
A toolok jól elkülöníthetők, mert a JMS578FwUpdate firmware szintű beállításokat hajt végre, a többi meg nem. Ez az én értelmezésemben azt jelenti, hogy ha JMFwU-val beégetsz egy tetszőleges tétlenségi időt, akkor a letelte után az a lemez le fog állni, és itt nem számít még az sem hogy milyen OS van fölötte. Tehát ezzel a lemez vezérlőjébe égeted a nulladik szintű beállításokat.
Ezért ha pl. hdparm-al szeretnéd meghatározni az időket meg egyebeket, akkor a JMFwU-val érdemes a hardveres spindownt kikapcsolni/nullára állítani/végtelenre állítani/akármi, nem emlékszem már milyen kapcsoló volt, fent van a wikin. Így már csak a szoftverek állíthatják majd le a lemezt, és nem fog keresztbe matatni alattuk a firmware.
Nem tudom érthető-e, nem biztos hogy a legszebben írtam le - szóval a FW-nek és az összes erre használt szoftvernek is lehet 1-1 saját spindown time-ja, én így értelmezem. Ezért nem is érdemes egyszerre többet alkalmazni, szerintem.
A tool-ok közül hdparm-ot használok, működik rendesen. Ezen kívül smartctl van még fent, de nála is figyelni kell, mert hajlamos pollozni a lemezt az automatikus smart tesztnél, meg talán még máskor is, és felébreszti. Nálam úgy lett beállítva, hogy csak hetente egyszer csinál smart tesztet (így max. heti egyszer veri oldalba a hdparmot), és elküldi emailben a jelentést, állapotot (postfix). Ezeket már elég rég csináltam, szóval a részleteket most nehezen mondanám meg így séróból. Dereng valami róla hogy a smartclt kicsit szívatott mert állandóan ébresztgette a lemezt...
HDD-ről lehet bootolni, ekkor csak a bootloadered marad a kártyán, van is róla fórumbejegyzés. Javaslatom nincs rá, mindkét módszernek megvannak az előnyei és a hátrányai, nagyban függ attól hogy milyen jellegű a felhasználás. Úgy értem ha pl, webszervert futtatsz róla meg 15 containert, számos egyéb kiszolgálót a torrent, média és fájlmegosztás mellett, vagy akármit ami heavy load-ot eredményez az SD kártyán, akkor megérheti átrakni HDD-re a rendszert. Én egyelőre elvagyok az SD kártyán.
Amúgy olyan nincs hogy allways

-
Uzsito
csendes tag
válasz
fujifilm1
üzenetére
Régebben jobban foglalkoztatott hogy mennyit pörög a lemez, ma már kicsit elengedtem ezt is. Ha torrentezésre is használod a boxot, akkor egy bizonyos szám fölött amúgy is el lehet felejteni az altatást. Nálam 1 óra a várakozási idő, de ugye a torrentek miatt szinte sosem áll le, ha mégis akkor hamar felpörög megint.
Viszont amit kitaláltál, hogy inaktív időszakban leállítod a torrent szolgáltatást, szerintem jó ötlet. Be is vezetném, de félek hogy bukom az elite rangot ncore-on.

A lemez élettartamáról szerintem kevesen tudják megmondani az igazán tutit mondjuk elektromechanikai szinten, én sem tudom. A magam részéről a 10-20 perces várakozási beállításokat mindig is túl rövidnek találtam, abból igen sok újraindulás is összejöhet naponta, a megfelelő körülmények együttállásával. A témában az interneten olvasgatva sokszor jött szembe az is, hogy a folyamatos üzemtől sem kell annyira tartani, ha alacsony a hőmérséklet és kevés a rezgés.
Nekem is ugyanilyen lemez van benne, de nem azért mert NAS-hoz ajánlott és szép piros, meg a többi bullshit, hanem mert 5400-es és csak 2 tányéros, sok garival. Van belőle 3 tányéros is azonos kapacitással, csak a tömegéből derül ki hogy épp melyiket kapta az ember. Úgy emlékszem 608g a két platteres.
SMART adatoknál a Load/Unload Cycle-t azért kísérd figyelemmel ennél a lemeznél, előfordulhat nem kívánt viselkedés. Ez utóbbit a parkolásra írtam, ami természetesen nem ugyanaz mint a spindown.
Új hozzászólás Aktív témák
- Keressek intel i7-i9!!
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i7-1185G7 4Mag 16GB/1TB FHD IPS
- Szép! Lenovo Thinkpad T14s G2 Üzleti "Golyóálló" Laptop 14" -50% i7-1185G7 4Mag 16GB/512GB FHD IPS
- Dell PowerEdge T110 II PC, Xeon E3-1220 v2 CPU, 32 GB DDR3 RAM, 2 x 1 TB SAS HDD
- Lenovo Tab M10 HD 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor X7D / 6/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 256GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3407, 100% Akksi
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A70/Samsung Galaxy A71/Samsung Galaxy A72
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- DELL PowerEdge R730xd 16LFF 160TB+400GB 2U rack - 2xE5-2683v4 (16c/32t),256GB RAM,2x10G NET,HBA330
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi