Új hozzászólás Aktív témák
-
fujifilm1
senior tag
Köszi a választ.
Továbbra is imádom ezt a NAS-t, soha semmi gond nincs vele, nincs "megtorpanás" prompt válaszidők minden protokolon, és villám gyors...
Gondolom ennek is része volt abban hogy a szomszédom is rendelt egyet
Az egyetlen bánatom hogy nincs még egy HDD csatlakozásra lehetoség -csak usb2-esen. se USB3.0 se sata csatlakozásra nincs lehetoség. ez mondjuk kicsit zavaró.
Végűl azt választottam hogy folyamatosan pörögjön a HDD...
Megnéznéd légyszives mit ir Neked a:
smartctl -a /dev/sda
?"4 Start Stop Count" meg a
"193 LCC" érdekelne.Miért 146 vajon nekem csak párszor volt inditva a hdd...
A 193 Load_Cycle_Count miert 1933 nálam?
Ez vajon sok?SMART Attributes Data Structure revision number: 16
Vendor Specific SMART Attributes with Thresholds:
ID# ATTRIBUTE_NAME FLAG VALUE WORST THRESH TYPE UPDATED WHEN_FAILED RAW_VALUE
1 Raw_Read_Error_Rate 0x002f 200 200 051 Pre-fail Always - 0
3 Spin_Up_Time 0x0027 184 174 021 Pre-fail Always - 3758
4 Start_Stop_Count 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 146
5 Reallocated_Sector_Ct 0x0033 200 200 140 Pre-fail Always - 0
7 Seek_Error_Rate 0x002e 200 200 000 Old_age Always - 0
9 Power_On_Hours 0x0032 098 098 000 Old_age Always - 1838
10 Spin_Retry_Count 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 0
11 Calibration_Retry_Count 0x0032 100 253 000 Old_age Always - 0
12 Power_Cycle_Count 0x0032 100 100 000 Old_age Always - 18
192 Power-Off_Retract_Count 0x0032 200 200 000 Old_age Always - 1
193 Load_Cycle_Count 0x0032 200 200 000 Old_age Always - 1933
194 Temperature_Celsius 0x0022 110 103 000 Old_age Always - 37
196 Reallocated_Event_Count 0x0032 200 200 000 Old_age Always - 0
197 Current_Pending_Sector 0x0032 200 200 000 Old_age Always - 0
198 Offline_Uncorrectable 0x0030 100 253 000 Old_age Offline - 0
199 UDMA_CRC_Error_Count 0x0032 200 200 000 Old_age Always - 0
200 Multi_Zone_Error_Rate 0x0008 100 253 000 Old_age Offline - 0Köszi.
[ Szerkesztve ]
-
fujifilm1
senior tag
Hú köszi így sokkal tisztább lett a kép.
Sejtettem hogy egymásnak "betesznek" ezek a software beállítások, de a sata-usb hid firmware szintű beavatkozás még jobban elbizonytalanitott.
Jo hogy irtad, hogy a hdparm mukodik mert egyszer probaltam állítani de mivel nem lehet lekérdezni az aktuális beállításokat, - legalábbis ezt irták több helyen pl itt
szoval emiatt nem mertem sokat kisérletezni....Az openmediavault is hdparm-ot állit vajon?
Neked OMV van fenn?
a boot egyenlore nekem is marad az SD-rol, most rendeltem egy két samu 16-32GB- kártyát, mert elkezdtek meghalni az itthoniak, szép sorban....
Irtad hogy "séróból" nem tudod....
Ennek kapcsán kérdezek egy kicsit más dolgot: hogy megoldottad az otthoni hálozat teljesen transparens elérését? Mert én igen és nagyon szépen mukodik.
Lényege DuckDNS - update fut a HC2-n, cronbol 10 percenként (az otthoni hálo aktuális IPcimét updateli.)A routeren megy a gyári IPsec es VPN , amihez a gyári androidos VPN kliens csatlakozik. Annyit kell csak beállitani, hogy az otthoni hálot használja default routingnak (0.0.0.0). (és az otthoni DNS-t(otthoni router ip cime) igy ugyan olyan transparens modon érem el 4G-rol az otthoni hálo minden elemét mintha az otthoni wifivel csatlakoznék fel.
Nyilván ez nem nagy csoda aki ért hozzá, de nekem uj volt, és meglepett milyen stabil, mert régebben csak SSH port forwarddal értem el a home networkot....Tegnap meg azt is megoldottam hogy a "Balazsék" reggeli adását letöltse a Soundcloudrol automatikusan.
Ennek lényege, hogy cronbol indul egy shell script ami youtubedl-el letolti az adott napi összes mp3-at a NAS hdd-re.
Ez a második Cron- alapu dolog ami fut a HC2-n.
bocsi a két utolso offtopic témáért. -
Uzsito
csendes tag
-
fujifilm1
senior tag
Szia,
Köszi a választ. örülök hogy látsz fantáziát az ötletben hogy éjszakára pihizzen a rendszer (is)
Írtam az Odroid forumra is a HDD élettartam szempontjainak vizsgálata miatt.
De a konklúzió az hogy igazából nincs egyértelmű válasz (ott sem.) A leg kézzelfoghatóbb javaslat az hogy a professzionális NAS diszkek folyamatos pörgésre vannak tervezve, így a legjobb.
Szerintem ez WD20 is inkább ehhez a típusú diszkhez hasonlít.Egyenlőre akkor hagyom pörögni és majd egyszer megcsinálom cron bol a smb, transmission, stb leállítást, és a hdd tétlenség idejére való leállítást, majd reggel elindítom a service-ket a HDD iddle-t meg 0-ra nehogy random parkolgassa a fejet, ha épp nincs terhelés...
Koszi hogy szóltál, de úgy látszik nincs eszetlen sok hdd fej parkolás.:
smartctl -a /dev/sdaJaj de jo hogy ilyen szerencsés helyzet van hogy azonos a hardverünk ( HC2 és WD20EFRX) akkor biztos tudod a választ:
A HC2 usb3-Sata controllerre és ez WD disk páros, csak a JMS578FwUpdate el tudja állítani a spin down paramétert?
Kicsit zavaros ez az egész spin down dolog.
Van egy csomó tool: smartctl, hdparm, udisk, JMS578FwUpdate, hol az egyiket javasolják hol a másikat.Arra végül is mi a javaslatod, hogy a micro SD kártyárol érdemes átmásolni az oprendszert a HDD-re?
-mondjuk akkor ugrott az éjszakai leállítgatás...
tud egyáltalán HDD-rol a HC2 bootolni?Köszi előre is a válaszokat.
-
sad_Vamp
őstag
Viszont, direkt emiatt vettem SanDisket.... Hogy kell lementeni/image-t készíteni a már beállított kártyáról-rendszerről? Mert -ha le tudom menteni- akkor inkább szerintem megpróbálom fokozatosan vissza rakni a dolgokat a kártyára, meglátom változik e a dolog az X percenként felsíró HDD jobban idegesít, főleg ha feleslegesen pörög (meg mégis csak azon van az adat, az igazából fontosabb).
“When the flaws of the system are exposed, it is usually the irritant who gets cast out.”
-
sad_Vamp
őstag
Igen a verzió pont az ami írsz.
a "/" is maradt a kártyán szerintem mert a Médiából mint RPi-..... mittudoménmi érem el csak a HDD-t
Szerintem a Swapot és logot raktam át. más lehetőség nem tudom volt-e még ott.“When the flaws of the system are exposed, it is usually the irritant who gets cast out.”
-
sad_Vamp
őstag
ooops,azt elfelejtettem mondani, hogy linux noob vagyok...
Azt tudom hogy pár dolgot átraktam a HDD-re (pl swap, de az OS boot-ot nem)
És a Jmicron firmwaret is néztem, az és az újabb fajta van rajta.A többit be kell vallanom, nem is értem lehetne bővebben picit?
“When the flaws of the system are exposed, it is usually the irritant who gets cast out.”
-
Td48Vii
csendes tag
Télen-nyáron változó, a szobahőmérséklettől függően +/- 3 fokot ingadozhat átlagban év közben. Ha azt mondom, hogy a 66 fok stabil volt nálam, akkor nem lövünk mellé. Throttling-ot nem tapasztaltam normál használattal (értsd docker-ek, stb), csak teljes sata<->usb HDD szinkronnal vagy shred-del lehetett felfűteni jobban, amikor 15-20p-en át ment max-on az I/O, ilyenkor 80 fok körül állt be a cpu szabályzásával. Kb 2-szer volt ilyen nálam, sztem ez teljesen normális ekkora passzív bordával. A HDD smart alapján 40-45 fok között volt.
-
snemeth
aktív tag
Ha most a kis ubuntu-mra felcsapok egy rclone-t és google drive-ba szinkronizálok vele az simán megy, ugyanígy OMV-nél is mennie kell, akár így akár valami OMV modullal, ha van hozzá (én is csak tapogatózom).
Ez pontosan így van. Attól, hogy OMV van valamire telepítve, attól az még egy teljes értékű linux marad és bármi mást is lehet használni rajta. Én pl. egy Banana Pro-n (amin OMV is van) Jottacloudra mentek a hozzá való parancssoros cuccal, plusz rclone is van, ami meg Hubicra ment. -
azbest
félisten
a régi pi-kel volt, hogy pár hónap után kezdett elfáradni a normál méretű kártya. Ott ez inkább úgy jelentkezett nekem az akkori adata meg sandisk kártyákkal, hogy például kellett egy teljes törlést tolni rajta dev zeroval, mielőtt új rendszer került rá, különben első induláskor széthullott a renszer. Az újabb pikkel microsd kártyákkal a sandiskek közül egyre sem emlékszem, hogy meghalt volna nekem. A samsungok közt volt ami read onlyra váltott viszonylag hamar. De amúgy nonamebb feltörekvő kínai kártyák is jól mentek nekem. Persze új pi megjelenése után vagy nagy rendszerváltáskor előfordult, hogy voltak átmeneti gondok, de az csak azért, mert igazítaniuk kellett a paraméterezésen, hogy ne legyen adatvesztés a kártyákon, mert nem egészen szabályosan használták, hogy nagyobb teljesítményt facsarjanak ki az 1.5v módok hardveres támogatása nélkül.
Amúgy ez egyáltalán nem kéne, hogy gond legyen nas esetén. Mert például már a régi pi-kkel is megoldható volt, hogy a rendszer nem a kártyán volt, hanem az usb háttértáron. Az újak meg eleve tudnak arról bootolni is ha bekapcsoljuk ezt a módon. De ez valószínűleg bármelyik boarddal megy, hogy csak a kernel és az alavetőő dolgok, a boot tartalma van a kártyán, minden más és minden amit rendszeresen írogat a rendszer, már lehet más háttértáron. A gyári nasok is szokták használni a beléjük tett merevlemezt, nem csupán a flashban fut a rendszerük, hanem inicializáláskor a háttértárra terjeszkednek. Kernel paraméterként megadható, hogy hol van a fájlrendszer. [link]
[ Szerkesztve ]
-
Somatom
veterán
Egy NAS legyen megbízható! Nekem nincs érkezésem arra, hogy vagy működik a kártya, vagy nem. Többezer kilóméterről nem tudok odaugrani gyors kártyacsereberére, meg gariztatásra. Ha legalább 5 évig nem tud stabilan működni, akkor a Hardkernel kenje a hajára, mert nem alkalmas NAS -nak!:
[ Szerkesztve ]
Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G
-
Domonkos
Ármester
2013-tol egeszen 2016-ig volt jopar raspberry pi-om, amik 0-24-ben webcrawlereket futtattak es percenkent ~10MB adatot irtak a memokartyaikra. Bar eleg nagy volt a szoras, igy utolag visszaszamolva egy-egy kartya nem birt ki egy teljes evet. Kellemes szobahomersekleten voltak tartva, de a folyamatos irast azt nem szerettek.
Anno ugy valasztottam kartyat, hogy jo sok ev legyen ra a garancia es igy lettek vegul 16-os 32GB-os samsung evo plus kartyaim, amik cseregarisak 10 evig. Egy ilyesmi hasznalatnal fontos szempont lehet.Gender of electrical connectors is defined by the pins.
-
wwenigma
Jómunkásember
Hmm az teljesen elég. Köszi a linket. Torrent sebessége mennyire tetőzött prociterheles függvényében?
Azon gondolkoztam hogy integrált procis lap vagy ez lenne olcsóbb...
[ Szerkesztve ]
Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- KAÜ/Ügyfélkapu – már elérhető a kétfaktoros hitelesítés
- AMD Navi Radeon™ RX 5xxx sorozat
- Milyen okostelefont vegyek?
- Kuponkunyeráló
- CES 2025: az In Win nem viccel, ha tápegységről van szó
- Egérpad topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- MIUI / HyperOS topik
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- További aktív témák...
- Dell Optiplex 3080 Micro i5-10500T, 32GB RAM, 256GB + 512GB SSD, Intel WiFi
- Lenovo Thinkpad T480, 14" FHD IPS Érintőkijelző, i5-7300U CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, W10/11, 27% áfás
- Lenovo Thinkpad T480, 14" FHD IPS Érintőkijelző, i5-7300U CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, W11, 27% áfás sz
- - Ninento Switch OLED Full Full Extra Csomag - Hibátlan, újszerű állapotban 1,5 év garanciával
- Steam Deck LCD 256 GB