Új hozzászólás Aktív témák
-
danih
veterán
Bár egyetértek az idősek magázásával (magam is ezt teszem mindig), muszáj leírnom, hogy én azt vettem észre, hogy az ilyesfajta külsőségeket, a magázással együtt járóként hitt tiszteletet pont azok követelik meg habzó szájjal, akik emberként erre (szerintem) nem szolgáltak rá.
-
Vakegérke
félisten
válasz
Brutális eb #364 üzenetére
Tiszta szívemből kívánom, hogy kedvedre való közegben élj.
Azon viszont ne lepődj meg, ha tegeződve köszönsz valakinek, ő pedig levegőnek néz. -
Brutális eb
addikt
válasz
Vakegérke #358 üzenetére
Mi van?
Én kimondottan örülök ha egy fiatal letegez.
Sokkal rosszabbul érezem magam,hogyha magázna...Most derűlt ki milyen ember is vagy valójában.
Aki fiatal azt már gyaláznod kell meg minősítgetni(Taknyos)
Elég érdekes nevelést kaphattál nem lennék büszke rá.
A kor nem érdem hanem állapot.
Ismerektök sötét öreget is és normálisat is.
Nehogy már valaki azt gondolja,hogy idős akkor neki előjog jár.Holottt lehet,hogy csak azért élt meg öregkort mert jó helyre született as minőségi életet tudott élni(de melette a világ bunkója) ellenben egy gyári munkás(Aki meg a világ legjobbszívű embere) meg meghalt fiatalon a sok mérgezéstől amit kapott.(Fordítva is igaz lehet persze)
Nevetségesnek tartom a kort tisztelni.Én kizárólag személyt tudok tudok tisztelni nem egy állapotot.
Le a magázásssal csak problémát szűl. -
-
Vakegérke
félisten
Nem veszem támadásnak, ahogy egyetlen más hozzászólást sem.
Ugyanazt a húrt pengetjük, a neveltetésen rengeteg múlik. Többek közt az is, hogy idegen embert, pláne nőt nem tegezek le csak úgy. Ha pedig én egy tizenévesnek is előre köszönök hangosan, napszaknak megfelelően és nem tegeződve, akkor joggal várom el másoktól is az ilyen irányú tiszteletet. Aki pedig nem adja meg, az automatikusan besorolja magát a neveletlen, tiszteletlen kategóriába.
Hangulat kérdése, hogy szóvá teszem-e a dolgot. Általában keresztül nézek az illetőn, de ha rágógumin csámcsogva nyegléskedik a figura, akkor ridegen rendre utasítom.
Azt például kimondottan szemtelen dolognak tartom, ha egy üzletben közvetlenkedik az eladó. Pláne úgy, hogy előre köszöntem, magázódó stílusban.forintuser: Ahogy viselkedsz, az példamutató. Azt viszont meg kéne értened, hogy egy bizonyos kor felett nem rajonganak az emberek érted, ha bizalmaskodón letegezed őket. Pár szó után rá lehet kérdezni, hogy szabad-e, és bizony én sem lennék ellene.
-
forintuser
őstag
válasz
Vakegérke #358 üzenetére
Illem, illetve jómodor.Kinyitom a hölgyeknek az ajtót, segítek kivinni a csomagot.Mindez pusztán csak azért, mert kedvem van hozzá.Nem kényszerítenek.Felajánlom.Nem munkaköri leírás.Senki se szólna ha nem tenném.Aki tegez, igenis tudja mi az illem.Csak szerintetek még "Hippodron" hozzá állása az igazi.Az pedig nagyon régen volt.
-
Syl
nagyúr
válasz
Brutális eb #357 üzenetére
Nem vettek el tőlem semmit - illemre tanítottak!
Például: nem pofázunk vissza idősebbeknek, nem megyünk be a szobába tyúksz*ros cipővel etc.Szerk.
Az alapvető döntés lehetősége pedig ott kezdődik, amikor az ember megáll a saját lábán. Értsd: dolgozni kezdesz. -
Raucher
tag
válasz
Vakegérke #358 üzenetére
Nem támadás, csak egy gondolatmenet.
Nagyon függ az emberek szocializációja a szülőhelyüktől. Egy nagy/fővárosban nevelkedett felnőtt, teljesen másként áll hozzá a tegezéshez, mint egy kis(ebb) településen nevelkedett ember. Talán hihetetlen, de még a kézírásról is egyértelműen megmondható, ki - honnan jött.
Ezért nincs értelme tegezési vitákba belemenni. Ma úgy látszik, a magázás ki is fog halni néhány generáción belül. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem adják meg a másiknak a tiszteletet egy adott helyzetben. Megadják, csak másként.
Ebből az is következik, hogy (ugyan) van jogod ahhoz, hogy ki kérd magadnak az inzultust, de adott körülmények között csak saját magad bosszantod fel ezzel. Főleg akkor, ha maguk módján tisztelettel szólnak hozzád. (Az illem és jó modor nagyon relatív.)
(Van olyan munkakapcsolatom, akit a magázással szoktam bosszantani. Azt gondolja, hülyének nézem. Van is benne valami, mert valóban..)
-
Vakegérke
félisten
válasz
Brutális eb #357 üzenetére
Ja, persze, egy taknyos szabadon letegezhet bárkit, ugye?
No persze, szerinted a letegezettnek nincs joga ahhoz, hogy kikérje magának az inzultust, még ha évtizedekkel is idősebb az illetőnél.Tudod, minket még neveltek. Illemre, jó modorra.
-
Vakegérke
félisten
válasz
forintuser #353 üzenetére
Nálam ez úgy működik, hogy férfiaknak -kortól függetlenül- napszaknak megfelelően, hangosan köszönök, például: jó napot kívánok. Bizony, a "kívánok" szót sem hagyom le.
Nőknek -szintén kortól függetlenül- hangos "csókolom" jár tőlem.Tudom, maradi bugris vagyok.
Igazad van, majd elmúlok. Legalább nem kell elviselnem az egyre inkább elharapózó neveletlenséget, suttyóságot. -
forintuser
őstag
válasz
Vakegérke #352 üzenetére
Tisztelettel megadva letegezem.Nem értem mi a gondod vele.Nem fogok karót lenyelni, mert a múlt századból maradt néhány hírmondó.Annyi erővel meg lehetne követelni a 17-18.-ik századi hajongásokat, pukedlizéseket.De nem várják el, mert a világ változik.A köszönés változik.Majd veled együtt ez is elmúlik.
-
Vakegérke
félisten
válasz
forintuser #351 üzenetére
Ahamm. Szóval jogosnak találod, hogy ismeretleneket letegezz, de ha nemtetszésüket fejezik ki, akkor goromba leszel.
Egysíkú gondolkodás, mások semmibe vétele. -
Brutális eb
addikt
Jáj a nem őriztünk együtt libát nekem egy nálam jópár évvel fiatalabb rendőr furkó mondta egyszer igazoltatásnál.
Szerencsétlen nyomorúlt nem tudta miért szakadok a röhögéstől.
Egyébként meg le a magázással csak feszültséget kelt.(#351) forintuser
+1Nem attól tisztelek valakit,hogy magázom.
És nem attól nem tisztelek valakit,hogy tegezem.
Rég elavúlt faxság az egész.
Persze van egy polgári konzervatív réteg akiknek a magázás azért fontos,hogy érezzék ők maguk fontossak,felsőbbrendűek....Szánalmas. -
Vakegérke
félisten
válasz
forintuser #348 üzenetére
Ha egyszer az arcodba kapnád a következő mondatot, ahhoz mit szólnál?
Mi van, kisgyerek, honnan veszed a jogot, hogy letegezz?Nemcsak az a baj, hogy nem neveltek illemre, hanem az is, hogy még tetszelegsz is faragatlan modoroddal.
Félreértés ne essék, itt természetes, hogy tegeződünk. De ha ismeretlenül összefutnánk, és letegeznél, akkor közölném veled, hogy nem kedvelem a modortalan embereket.
-
forintuser
őstag
Végigolvastam a cikket.Megmondom őszintén, hogy a kedves feleségedtől égnek állna a hajam, ha ismerném.Harminc-egy éves vagyok.Olyan helyen dolgozok, ahol rengeteg ember megfordul.A tíz évestől a nyolcvanasokig.Bátran letegezem a korosodó korosztályt is.Soha egyetlen egy ember nem mondta hogy nem lehet.Én úgy gondolom, hogy mindegy hogy hogyan köszönsz, csak add meg a tiszteletet.
A feleségedet is letegezném, utánna kedvesen elnézést kérnék, és egy sima helló-val zárnám a vitát.
-
Unique girl
csendes tag
válasz
Overfiend #333 üzenetére
Sajnos nagyon nem tudok veled egyetérteni... Egyébként pedig az, hogy az angolban mindenki "you", korántsem igaz. A tanárt akkor is megilleti a "sir" illetve "miss" megszólítás, valamint (mint ahogy azt már említették előttem) különböző udvariassági formulákat használni kell, mert elvárják.
Persze, az igaz, hogy igeragozásnál például ugyanúgy "you"-t használsz tanárral szemben is - mire én ezt megszoktam, hogy simán letegezem a tanárt...
-
Eastman
addikt
Bort, bluest, békességet mindenkinek!
Kedves Guga!
Jó volt a Párod és a Te soraidat is olvasni. Csak így tovább! TANÍTÓKRA manapság nagyobb szükség van mint valaha.
Nagy üdv: Eastman
Gyerekkoromban az összes haveromat én kértem el a szüleitől, bandázni, mert annyira éreztem az udvariassági formulákat. Általában az anyukák hamar ellágyultak. Kamaszkoromban évekre összezavarodtam és mivel csak magamra számíthattam abban az időben, nehezen találtam a verbális kiutat, ami aztán ipari tanulóként gyorsan a helyére került mivel szolgáltattunk és mivel a Misi bá gyűlölte a világot ellenben imádta a jattot, elég széles spektrumon megismerhettem az emberi kommunikációt. Később az értékesítésnél majd a pultozásnál hasznosítottam a korábban tanultakat időnként végletes szituációkban is. Aztán itt a PH!-n zavarodtam össze újra, már felnőttként a nagy tegezésbe-magázásba. Azóta látogatok ide nap mint nap amióta netezek. Itt tanultam netikettet is az évek alatt, ha egyáltalán van ilyen. Eleinte nagyon udvarias voltam aztán nagyon nem, később rájöttem, hogy egy-egy tizenegynéhányéves júzert aki a hálón (vagy inkább a hálóban) nőtt fel képtelen vagyok meggyőzni az alapvető tiszteletről és nem is az én dolgom, hogy értelmet csiholjak az információt beengedő, de feldolgozni nem tudó bináris rendszerükbe. De mint tudjuk a gaz is valahogyan megnő, ha éri az eső.
Budapesten élek és úgy érzem, hogy nincs általános recept az emberi kapcsolatfelvételre. Mindenki rohan keresztbe-kasul, törtet, habzsol, akar, követel, elvesz, mindenkinek jogai vannak. Fél éve azon dolgozunk, hogy felépítsünk egy kis céget, ahol emberek fájdalmait csillapítjunk. Egy faszi kinézte magának a domain nevem, felhívott és a második mondatában perrel fenyegetett. Az elsőben regisztrációs díjon "átvette volna" az ötletem. Az ügyvéd képtelen volt 14 napon keresztül bejegyeztetni a cégecskét. Kétszer elgépelte az Édesanyám nevét, nem tudja leírni hiba nélkül, hogy Katalint, képtelen volt helyesen leírni, hogy Magyarország, képtelen volt önállóan befejezni a cégalapítást. Nekem természetesen betűről betűre be kell tartanom a törvényt. Mégsem haragszom rájuk. A saját korlátaik rabjai. A hitem és az önbizalmam kovácsolják.
Tisztelet.
Tisztelem a nálam idősebb nőket, tisztelem az anyákat, tisztelem azt aki tiszteli magát. Tisztelem a munkát, tisztelem a teljesítményt, tisztelem a pontosságot, a szavahihetőséget, a hitelességet. Tisztelem azt aki kiérdemli a tiszteletemet. Mindenkivel kedvesen és tisztelettudóan nyitok. Mindenkivel. Első körben mindenkinek kijár a tisztelet.
Bort, Bluest, Békességet!
A veszteseknek, akiknek könnyű,
mert nem sok mindent veszíthetnek el,
a győzteseknek, akiken átok,
hogy mindig, mindenáron győzni kell,
a részegeknek, akiknek jó úgy,
és a józanoknak, akiknek nem,
a rosszaknak is, ha velünk vannak,
és a jóknak is - akárkivel,bort, bluest, békességet.
Bort, bluest, békességet.
Bort, bluest, békességet
mindenkinek.A barátoknak, akik nélkül
szabadon volnék ugyanez,
a szabadoknak, akik végül
nem tartoznak sehol senkihez,
a senkiknek is, akik otthon
így is fontosak valakinek,
adjon az Úr, ahogy kérem,
amíg megvagyunk, amíg lehet,bort, bluest, békességet.
Bort, bluest, békességet
mindenkinek.
Mindenkinek.Horváth Attila, Póka Egon, Deák Bill Gyula
U.i.: ...és tisztelettel kérem a fórum üzemeltetőit, hogy legyen előnézete a hozzászólásoknak, mert időnként elveszek a kódok között.
-
L7wy
őstag
válasz
Crystalheart #343 üzenetére
Guga bácsi ezt kérte az írásában... XD
-
Hugo85
aktív tag
válasz
Kalandor #119 üzenetére
Kivétel pl. lépcsőn felfele (gondolom nem kell magyarázni miért )
Na most ez pont fordítva van, azaz a fölérendelt megy előre lépcsőn felfelé, lefelé pedig pont fordítva, azon egyszerű oknál fogva, hogyha megbotlana, akkor meg kvázi "el tudja kapni" azaz ne guruljon le a lépcsőn. Ezt nem én találtam ki (tanultam protokollt), az hogy beláthat a szoknyája alá (gondolom erre gondoltál) vagy stíröli az nem lehet indok... -
L7wy
őstag
Lássa, erről beszéltem...
"Jó napot kívánok L7wy néni!"
Azért írtam úgy ahogy, hogy lássam a reakcióját, és a sejtésem beigazolódott... Maga egy cinikus, kötözködő, öntelt ember, akinek sértés az, ha egy gyerek nem magázza, ezt nem vallotta be, ezért hivatkozott arra, hogy idegesíti, ha így köszönnek, és hogy nem bírta megállni, hogy ne javítsa ki..."Ha valaki megharagszik majd megbékél, nem tömeggyilkos vagyok
"
Ha Maga tanító szerepet vállal, akkor nem szabad, hogy félvállról vegye az ilyen dolgokat, hanem igenis igyekeznie kell jó kapcsolatot tartani a diákokkal... Amennyiben nem kíván jó kapcsolatot tartani velük, akkor meg miért várja el mindennapi üdvözletüket? Elvégre olyan embereknek akiket nem ismerünk és nem is a szívünk csücskei, véleményünk szerint nem kell üdvözölni..."Az odáig rendben van, hogy neked nincs kialakult értékrended, és minden ellen lázadozol, de régebben az ilyesmit is profi módon [csinálták], így hatástalanul olyan, mint a hamis gulyás...
"
Na ettől márpedig kérem a hányinger kerülget... Tudja 20 évesen olyan dolgokat láttam, hallottam, éltem át, amit az állítása szerint Maga nem. Így hát köszönöm, de nem kérek az oktatásából, az hogy az emberi társadalom túlságosan kicsinyes, és bolondos mindenki intelligens ember láthatja."Ha te teszel a társadalmi szokásokra, nem azt jelenti, hogy felfigyelnek rád, s ijedtükben összekapják magukat, mindent megváltoztatnak."
Ez igaz, csak gondolom nem úgy értelmezve ahogy azt Maga gondolta. Igenis sokan felfigyeltek már rám, ugyanakkor ők kisemberek, nem léphetnek nagyobb lépést.
"Van egy közmondás: aki viszkető seggel fekszik, büdös ujjal ébred
"
További kellemes vakarózást, gondolom már szembesült az életében is ezzel a dologgal, ezért említette meg. Én nem hallottam még, és nem is emelte az intelligenciaszintemet(jobb lett volna ha meg sem hallom), így véleményem szerint ezt kihagyhatta volna.
-
lorenzen
aktív tag
válasz
Crystalheart #338 üzenetére
A magyar megszokás után, külföldön már kerültem kényelmetlen helyzetbe a szia üdvözlés miatt.
Azóta kerülöm a használatát.További szép napot a hölgyeknek, uraknak.
-
lorenzen
aktív tag
válasz
Crystalheart #335 üzenetére
Azért érdekes, hogy elköszönéseket rendszeresen üdvözlésnek használunk.
A ciao még csak elmegy, több országban használják üdvözlésnek.
De a szia (see you) üdvözlésnek használva elég durva. -
Crystalheart
őstag
válasz
Overfiend #334 üzenetére
Az irodalom a kultúra lelke, és így a beszéd lelke is, annyira nem elhanyagolható.
A magyar nyelvben az a csodálatos, hogy a történelmi kultúránk legeslegnagyobb alakjai formálták mai állapotára. A nyelvújítók óta tudatos nyelvtanformálás folyt, és csak nemrég rögzült, azóta csak új szavak kapnak benne helyet. A legtöbb nyelvet az irodalmi nyelv alakította ki végül, ahogy a miénket is. Töltsön el elégedettséggel, hogy a szó, mi elhagyja szádat, a civilizációs kultúra alapjának, az irodalomnak a gyermeke. A magyar irodalom pedig nem alábbvaló bármely nagy nemzeténél.
Egyébként meg a ciao = hello/goodbye az angolban, tradicionálisan csak a goodbye. Ha azt mondod, a magyarban ezekre nincs szó, kifejezés, szókapcsolat...
-
Overfiend
csendes tag
válasz
Crystalheart #332 üzenetére
Van egy rakat köszönésünk, ami kb. pont azt jelentheti, vagy többet.
Halljuk..
Egyébként meg lehangoló vagyok, sajnálom. Ha elfogadjuk azt, hogy valaki mindenkit szeret és mindennel kapcsolatban pozitív, akkor fogadjuk el ezt is. Így legalább nem ér negatív meglepetés semmivel kapcsolatban.
A szépirodalom nagyon szép dolog, de most nem erről van szó. -
Overfiend
csendes tag
válasz
Vakegérke #331 üzenetére
Nem fogom.
Megalkottuk a legvastagabb szótárt? De jó. Egyszerű dolgokat is bonyolultan fejezünk ki, fantasztikus. Ugyanez látható a hivatalokban, a hivatalos ügyintézésben, meg gyakorlatilag az életünk összes pillanatában: fogunk egyszerű dolgokat, és agyonbonyolítjuk. Nekem ez levetíthető a néplélektanra. -
Crystalheart
őstag
válasz
Overfiend #328 üzenetére
"Ami nekem az angolban nagyon tetszik, hogy mindenki you. Nincs ez a fontoskodó, beszabályozott, seggösszeszorítós erőlködős betonba ágyazott Önözés/Magázás/Tegezés, mint nálunk." - Ellenben van száz egyéb dolog, főleg az udvariaskodó Angliában, amit nem mondanak el neked, csak elvárnak, mint etikett
"Érted mi a gondom, erre nincs magyar formula, ami helyettesíthetné." - Miért ne volna? Van egy rakat köszönésünk, ami kb. pont azt jelentheti, vagy többet.
"A szervusz is idegen eredetű.. Meg azért úgy köszönni, hogy alászolgája? Mégse egy 20-as évekbeli filmben élünk." - Ne legyél már ennyire... ennyire lehangoló. Ah.
De most komolyan, így érvelni...
"Mi magyar pedig szépen megalkotjuk a saját korlátainkat, amikhez aztán görcsösen, zsigerből ragaszkodunk." - Olvass kis Márait, és meglátod, hogy a nyelvünkben egyszerűen nincsenek korlátok, bármi leírhatatlant kifejezhetsz vele.
-
Vakegérke
félisten
válasz
Overfiend #330 üzenetére
Kegyetlen dolgot mondok.
Vén korodra se szeresd meg az embereket.Mondom ezt azért, hogy ne kelljen csalódnod mostani énedben, ne kelljen sajnálnod elvesztegetett érzelmeidet.
Mi magyarok megalkottuk a világ legvastagabb szótárát. Erre inkább büszkének kéne lenni, mint abban reménykedni, hogy az anglicizmus lesilányítja gyönyörű nyelvünket.
-
Overfiend
csendes tag
válasz
Vakegérke #329 üzenetére
Persze, hogy értem. Talán azért marad ki a simogatás, mert nem szeretem az embereket.
Nekem jobban tetszik az angol rendszer, minden szempontból. Kevésbé korlátoz.. Mi magyar pedig szépen megalkotjuk a saját korlátainkat, amikhez aztán görcsösen, zsigerből ragaszkodunk. A nyelvünkben is ez látható..Nem, nem szerettek mindenkit. Az a rengeteg megkeseredett, életunt, kötözködő nyugdíjas nem ezt mutatja. Te szeretsz mindenkit, mert a személyiséged ilyen. Nagy kincs.
-
Vakegérke
félisten
válasz
Overfiend #328 üzenetére
Gyönyörű nyelvünknél nincs árnyaltabb. A világ leggazdagabb szókincsével rendelkezünk. Mi sokféleképp tudunk köszönni, nem úgy, mint "he", vagy "she", aki azt mondja, hogy "hello", jobb esetben "how are you", és nem kíváncsi rá, hogy miként vagyunk, legjobb esetben "good napszak".
Tényleg a mi nyelvünk a leggazdagabb a világon. Lesilányítanánk egy hellóra?Egy szóval sem mondtam, hogy bunkóság, ha lemarad a "kívánok" a "jó napot" végéről. Ám valahogy egész másként hangzik, ha nincs ott. Mintha koncot löknél egy kutyának. Befoghatja a pofáját, hiszen kap zabálni. Csak éppen elmarad a símogatás, amelyből kiérezheti szereteted.
Érted már?Mi, vén fószerek, szeretünk mindenkit. Mi már megtanultunk szeretni. Mi nem sajnálunk még egy szót, avagy párat hozzátenni köszönésünkhöz, mondatainkhoz azért, hogy érezze a másik a tiszteletet, szeretetet.
Kár, hogy ezt nem tudtuk átadni nektek. -
Overfiend
csendes tag
válasz
Vakegérke #325 üzenetére
Az, hogy jó napot, teljesen korrekt, én se várok el mástól többet irányomba. Ezt mindenkinek megadom, de ennél többet nem szeretnék.
Itt viszont bejön a kor kérdése, egy joviális 60 felé közelítő fazonhoz jobban stimmel az udvarias attitűd, mint egy fiatalemberhez. Talán.
Ezt én nem tartom bunkóságnak, hogy nincs a végén a kívánok.. A bunkóság nem itt kezdődik. Még csak nem is a hellónál.
Ami nekem az angolban nagyon tetszik, hogy mindenki you. Nincs ez a fontoskodó, beszabályozott, seggösszeszorítós erőlködős betonba ágyazott Önözés/Magázás/Tegezés, mint nálunk. A félreértés is kevesebb belőle. És ugye, hogy a kukástól az egyetemi professzorig megfelel mindenkinek? Nálunk nem, itt bonyolítani kell ezt is..
A "csá-csumi-csá" köszönéstől engem is lever a víz, de a ciao-val mi a baj? Érted mi a gondom, erre nincs magyar formula, ami helyettesíthetné. A szervusz is idegen eredetű.. Meg azért úgy köszönni, hogy alászolgája? Mégse egy 20-as évekbeli filmben élünk. -
-
Vakegérke
félisten
válasz
Overfiend #324 üzenetére
Ha idáig nem szűrted volna le, a "kívánok" szó a "jó napot" végén udvariassági formula. Mondjuk úgy, nem túl régies köszönésmód.
Maradjunk az alapnál. Nem őriztünk együtt libát.
Megtisztellek azzal, hogy szemedbe nézve köszönök: jó napot kívánok. Csak nem lekezelsz egy hellóval?
Ahogy már írtam is (csak nem figyelsz), fikarcnyival sem várok el több tiszteletet annál, mint amennyit adok. Képes vagy az arcomba vágni egy hellót?
Inkább köszönj tisztességel: jó napot kívánok."Ha nem a hello, akkor mondanál nekem egy olyan igazi szép magyar fiatalos köszönést, ami ezt kiválthatná? Kencefice-rutyutyu, pajtás?"
Nem mondok, ez már a ti dolgotok, fiataloké. Ám köszönjetek bármiképp egymásnak, a legelemibb dolog az, hogy tisztességgel köszöntök egy letűnő korosztálynak. Ha másért nem, hát azért, hogy ők is tisztelni tudjanak titeket. -
Overfiend
csendes tag
válasz
Vakegérke #314 üzenetére
Egy vadidegen emberrel történő kapcsolatfelvétel az esetek nagyrészében valamilyen csere lebonyolítása céljából történik. Miért kéne többet szólni annál, hogy jónapot? Ennek is csak annyi a célja, mint a modem betárcsázásának: kapcsolatfelvétel. Jelzem, hogy én akarok tőle valamit..
Megtisztelem azzal, hogy nem tegezem le, de ennél többet az arctalan tömeg egyik tagjával szemben miért kéne erőltetnem? Még a végén neki fura, hogy én, az arctalan tömeg másik fele mit bizalmaskodom ővele- hogyhogy jónapot kívánok? Mi az, hogy kívánok?
Abban a pillanatban, hogy fontos, mit gondol rólam a velem szembenálló fél, és/vagy más közünk is van egymáshoz azon kívül, hogy ő teszi a dolgát, én meg fizetek a végén, megváltozik a dolog. De ha a jónapotra az eladó elkezdene kioktatni, elmennék másik boltba..
Az, hogy hello, nem tudom, miért okoz neked ekkora gondot. Ha nem a hello, akkor mondanál nekem egy olyan igazi szép magyar fiatalos köszönést, ami ezt kiválthatná? Kencefice-rutyutyu, pajtás?
Persze a csá, ciao, szervusz és társai se játszanak, az is idegen származék. Várom az ötletet, mivel lehetne kiváltani a hello-t. -
Vakegérke
félisten
válasz
Thunderzolee #322 üzenetére
Nos igen. Szokott, és ez az egyik oka annak, hogy nem unalmas az életem.
Egy a lényeg. Köszönni tudni kell.
Nem gázolhatok bele senkibe egy hellóval, még le sem tegezhetem, ameddig nem engedi meg. Apróság, de a "jó napot" után illik odatenni, hogy kívánok. Miért? Mert csak. -
-
Vakegérke
félisten
válasz
Thunderzolee #320 üzenetére
Nagyon jó vicc.
Azért ha belegondolok, más konklúzió is van. A magázódás intelligenciát feltételez, sőt, megkövetel.
No kérem, ha a vezérdiri csak egy kicsit gondolkodik, rájöhetett volna a stiklire.
Először is nem hiszem, hogy nem tűnt volna fel neki, hogy nagyon fogy a szivarja, meg a whiskey-je.
Én a helyében megköszöntem volna a nyominger információját, és délre már otthon lettem volna. Ennek persze veszélye is van, hiszen ha a fiatal kolléga erősebb, mint én, akkor esetleg kórház a vége.Szóval a magázódás lehet veszély forrása is.
Az is jó kérdés, hogy a nyominger hogy a fenébe tudott ilyen részletes jelentést készíteni. Ugyanis ebédelni a konyhában, vagy étkezőben szoktak, szeretkezni meg ágyban.
Lehet, hogy benne volt a gruppenben, és jó pénzért feladta a "sógorát"?Csak megszaladt az agyam, bocs...
-
Én még csak most olvastam végig a topicot (igen, a kommentekkel együtt).
Idevág egy vicc, gondoltam a több mint háromszáz hsz közt csak ott lesz, de kimaradt:A vezérigazgató aggódik egyik fiatal kollégája miatt, aki délben egy időre mindig eltűnik. Elhatározza, hogy utánajár a rejtélyes eltávozásoknak és magánnyomozót fogad fel a titok felfedésére.
A nyomozó annak rendje-módja szerint követi a megfigyelendő személyt, mikor délben elhagyja az épületet. Másnap a vezérigazgatónak, hogy beszámol a tapasztaltakról:
- Nos, Kovács úr a szokásos módon délben elhagyta az épületet, majd elhajtott a kocsijával a házához. Megebédelt az otthonában, majd szeretkezett a feleségével. Ezután elszívott néhányat a kiváló minőségű szivarjai közül, ivott egy kicsit a whiskeyéből. Végül visszatért a munkába.
- De hiszen ez pompás! Már valami rossztól féltem...
- Eeee, uram, megengedi, hogy tegezzem?
- Hát... Persze, miért is ne?
- Akkor hadd mondjam el ismét. Kovács úr a szokásos módon délben elhagyta az épületet, majd elhajtott a kocsiddal a házadhoz. Megebédelt az otthonodban, majd szeretkezett a feleségeddel. Ezután elszívott néhányat a kiváló minőségű szivarjaid közül, majd ivott egy kicsit a whiskeydből. Végül visszatért a munkába...
Felfogtad pajtás???Ezzel csak érzékeltetni akartam a magázás veszélyeit.
-
guga
Közösségépítő
Melyik a kézenfekvőbb?
Ha felajánlja egy nálad idősebb, hogy: gyere öregem, igyuk meg a pertut, tegeződjünk!
Vagy ha rádpirít és megaláz a ráerőltetett bizalmaskodás miatt, hogy: figyelj öregem! Nem vagy te nekem se kutyám, se macskám, nem őriztünk együtt libát!A társas viszonyokban nem az a domináns, aki mindenáron ráerőlteti a környezetére az akaratát, hanem az, aki minden szituációban megtalálja a megfelelő hangnemet. Egy szülő, egy pedagógus elvitathatatlanul képes úgy útjára bocsátani a gyermekét, tanulóját, hogy éles eszű, jó szemű lesz, aki képes felismerni egy adott helyzetben, hogy milyen nexusra van szükség.
De, ha valaki mindenáron ragaszkodik a sérthetetlenségéhez, hogy bizony neki ne mondja meg senki, hogy miként "kell" viselkednie, neki már csak az élet fogja megtanítani
S a végén elmondhatja, hogy mire megtanulta, véget ért -
Vakegérke
félisten
válasz
User64476 #315 üzenetére
Bizony eljárt felettem az idő. 58 múltam. Tudom, a kor nem érdem, hanem állapot.
Nem vagyok pedagógus, és nem oktatok ki senkit. Az már más, hogy szeretnék annyi tiszteletet kapni, mint amennyit adok.Nem tudom, hogy szoktál köszönni.
Mondjuk azt mondod, hogy jó napot. Erre azt mondom, hogy jó napot kívánok, és a "kívánok" szót kihangsúlyozom. Vagy tanulsz belőle, vagy sem. Azt viszont feltételezem, hogy ha legközelebb meglátsz, az én szokásom szerint köszönsz rám.
Mondjuk azt mondod, hogy helló. Erre szintén azt mondom, hogy jó napot kívánok, de az egészet erőteljesen hangsúlyozom. Feltételezhetően értesz belőle. Ha nem, és legközelebb is így köszönsz rám, akkor bizony azt mondom, hogy ha nem tudsz tisztességesen köszönni, akkor meg se láss.Egyébként soha nem lépem át az illem küszöböt. Tisztességesen köszönök, a trágár szavak hiányoznak a szótáramból. Olyan nagy probléma, ha ezt másoktól is elvárom, ha velem találkoznak, beszélgetnek?
Ha már bolt, lehet, hogy a kötelezően tegeződősre gondolsz.
Azt mondanád, hogy szia, vagy szevasz, jobb esetben szervusz. Én bizony szépen megkérnélek, hogy térj el az üzlet szabályzatától, és magázódjunk, habár én az "ön" szócskát szoktam használni. Te mondhatnád, hogy maga, ezért nem sértődnék meg.
Nos, ha megmaradnál a tegeződésnél, három lehetőség van.
1., Megvonnám a vállam, és elhagynám az üzletet.
2., Kérném, vagy megkeresném a górét, elmesélném neki "tragédiámat", és kérnék olyan eladót, aki magáz, hiszen nem őriztünk együtt libát.
3., Elárulnád, hogy Te vagy Baskiria a PH!-ról. Nevetnénk egy jót, és természetesen tegeződnénk.Nem vagyok én kemény csávó, sem kötözködős. Rongálni sem szoktam.
Dicsekvés nélkül mondhatom, hogy általában szeretnek az emberek, és megadják a tiszteletet, amelyet bizonyára kiérdemeltem.
Veled sem lenne gond, gyorsan tudok jó kapcsolatot teremteni. Pusztán arra kéne felfigyelj, hogy mekkora tiszteletet nyújtok Neked, és megértsd, hogy csak annyit várok el Tőled, amennyit adok.
Ennyi a titok, barátom.Az tény, hogy bolond vagyok. Ha beleolvasgatsz a blogomba, vagy benézel az aláírásomban szereplő topicba, akkor igazolva láthatod.
-
talmida
Közösségépítő
Igen, amikor hazalátogatok, akkor ráérősebb vagyok. Az említett eset is ilyenkor történt. Gyalog bejártam egész Mátyásföldet és Sashalmot...gyerekkori emlékeim színterét. Na, nem egy nap alatt. Minden utcát megnéztem, minden változást, új tetőt, kerítést megcsodáltam, kutyát, macskát észrevettem. Ha azok a bizonyos köszönést nem fogadó esetek nem a mi utcánkban estek volna meg, akkor egy szót sem szóltam volna, mert tényleg "nem normális" (?), ha valaki "idegeneknek" is köszönget. Elvégre ez nem Anglia!
Viszont London külvárosában egyszer a házigazdáinknál korábban érkeztünk a barátaink házához, s amíg ők is hazaértek, addig mi az utcán föl-alá sétálgattunk fáradtan, lógó orral. Egy-pár ember kutyát sétáltatott, mások kocogtak, futottak stb. Nagyon váratlanul ért, amikor az egyik hölgy nagyon kedvesen ránk köszönt és egyben az időjárással kapcsolatos véleményét is megosztotta.
Akaratlanul is mosolyogni kezdtünk, amitől a fáradtságunk is enyhült.
Egy másik gyalogos is ránk köszönt, plusz egy kérdéssel is megtoldotta a barátságos közeledést.. Megkérdezte, hogy túristák vagyunk? ..És ezzel el is kezdődött az beszélgetés, ismerkedés. Kiderült, hogy ő a barátaink legjobb barátja.
Rögtön behívott bennünket a lakásába egy teára és egy kis pihenésre.
Elfogadtuk, és közben nem győztünk csodálkozni ezen a közvetlen, családias, angol módin. A hiedelemmel ellentétben Angliában egyáltalán nem hűvös fogadtatást kaptunk --még az idegenektől sem--, hanem baráti ölelést.
Hát, ezt bizony még tanulni kéne kis hazánkban.Mondjuk én már annak is örülnék, ha az utcánkban vissza köszönnének.
-
User64476
őstag
válasz
Vakegérke #314 üzenetére
Fuhh nehéz eset lehetsz
Amennyiben nem vagy 50 év feletti esélyed sem lenne hogy egy szót váltsak veled ha a boltban rádköszönnék te pedig kioktatnál. Mert nem őriztünk együtt libát, pont azért. Esetleg megijednék, hogy betévedt egy bolond ember, lehet, hogy rongálni is fog mindjárt, mert a jelek szerint valami baj biztos van a fejében.
Szerk: nem vagy te véletlenül pedagógus?
-
Vakegérke
félisten
Idáig nem szólaltam meg, bizonyára most is fölöslegesen teszem.
Illendőképp köszönök mindenkinek.
Nem kopik el a szám, ha a "jó napot" mögé odabiggyesztem a "kívánok" szót. Sokkal szebben hangzik, általában méltányolják is.
A hellózástól kiütést kapok. Buta anglicizmus, ahogy a csáó buta olasz majmolás volt régen.
Utóbbiból alakult ki a csá. Aztán jött a csá csumi csá. Káosz. Olasz (csonka) köszönések közt egy cigány szó.Én sem köszönök úgy, hogy csókolom a kisztihandját, viszont természetesnek találom, hogy a nyári diákmunkáját végző lánykának csókolomot köszönjek az üzletben. Amennyiben azt mondja, hogy "jó napot kívánok", akkor spéci a kapcsolat, gond egy szál se. De egy odalökött "jó napot" hallatán megkérem, hogy küldjön illemtudó eladót. "Helló" visszaköszönésről szó sem lehet, azonnal kikérem magamnak.
Ami pedig a multiknál történő tegeződést illeti, nem fogadom el. Hogy jön ahhoz egy vadidegen fószer, vagy csaj, hogy csak úgy letegezzen? Tegezze munkaadóját, de engem ne.
A NET világában természetes a tegeződés, és ha valaki magáz, azt megkérem, hogy ne bántson meg vele. Soha nem volt ebből probléma. Személyes találkozásnál is úgy ugrott a nyakamba egy nyolc éves csetes társam, hogy szia Solyka! Így volt természetes, így volt rendjén. Így lesz akkor is, legalábbis remélem, ha valamelyiktekkel személyesen találkozom.
Az utcán, üzletben, bárhol egy idegen le ne merjen tegezni, és ne legyen velem nyegle.
Szüleinktől tanuljuk a viselkedést, és jó esetben kioktatnak minket a tisztelet hogyanjára is. De ha nem is oktatnak, példájukat követve adott a "helyes" viselkedés.
El is érkeztem egy fontos ponthoz.
Bennem élnek a szüleim, és minden cselekedetemmel őket mutatom dícsérendőnek, vagy faragatlannak.
Másként mondom.
Akinek a szülei kifogástalan modorúak, az bizonyára nem botránkoztat meg senkit köszönésével.
A másik végletet nem feszegetem.Egyébként a túl közvetlen, "egykomám", nyegle, saját mércém szerint tiszteletet nem ismerő embereknek fel szoktam rá hívni a figyelmét, hogy ahol én állatot őriztem, ott őt nem láttam. Hamar megértik.
Szóval nem őriztünk együtt libát!
Köszönni márpedig tudni kell. -
User64476
őstag
imadom a pedagogusokat, akik egyszeruen nem tudjak megallni, hogy beled ne kossenek. ezer kozul is kiszurom oket .... valami hatodik erzek lehet... igen nagy ivben tudom kikerulni az ilyeneket, mindig elmelazva rajta, hogyhogy egyesek maganemberkent sem tudnak egyszeruen emberek lenni. sziasztok.
-
Unique girl
csendes tag
Nagyon tetszett az írás! Magam is kissé kötekedő vagyok, ha helyes beszédre és nyelvtani hibákra, rosszul beidegződött szófordulatokra (lsd. örömet okoz vagy bánatot szerez - ezektől a hideg kiráz, még könyvben is aláhúzom) kerül a sor. Gondolom, most kiderült, kivel értek egyet...
Más: mikor én kisgyerek voltam - lehettem olyan 4-5 éves - mindig mentem a nagymamámmal sétálni és az összes szembejövő járókelőnek köszöntem illendően: "Csókolom!" "Jó napot kívánok!" és a többi, ahogy azt kell. Mindenki nagyra értékelte a dolgot, és megdicsértek a nagymamámnak, hogy milyen illemtudó vagyok (megjegyzem, tíz éves koromig még az apai nagyszüleimet is magáztam, mert így volt szokás). Egy napon szembe jött egy néni, akinek szintén köszöntem, ő viszont úgy ment el mellettem, mint aki meg se hallotta. Én erre megálltam a járdán, csípőre tettem a kezeim és megismételtem hangosabban: "Csókolom!", de a hölgy a füle botját se mozgatta. Még párszor próbálkoztam, egyre fokozódó hangerővel, de semmi választ nem kaptam. Mire a nagymamám megjegyezte (az említett személy még hallótávolságon belül volt hála Istennek): "Tudod, kislányom, a néni süket, azért nem köszön." Erre persze úgy fordult hátra a nő, mint akit a kobra mart meg, jéghideg pillantással végigmért rajtunk, sarkon fordult, és ment tovább. Azt hiszem, őt se oktatták ki még így.
-
upszilon
őstag
válasz
hejesírásó #310 üzenetére
Alkalmazkodónak?
-
hejesírásó
senior tag
válasz
toth_janika #309 üzenetére
ok, hogy meg kell rá tanítani, de melyik társadalmi elvárásra?
mert ha vmi kiderült ebben a topicban akkor az az, hogy kétféle elvárás-rendszer van.
ha az 1ikre neveled a gyerekedet parasztnak nézi a másik réteg és fordítva.
na melyikre is neveljem akkor?
teccik érteni
-
toth_janika
őstag
Nekem régen volt egy statisztika tanárom!
(Na most ezt kötőjellel kell írni?
)
Ő mindig magázott minket, 15 éves korunktól! Mikor kérdeztük, hogy mért nem tegez, mert hát ugye a tanár tegezheti a diákot, fordítva tilos, azt felelte, hogy megadja a tiszteletet annak az embernek, akik mi vagyunk!
Ő le tud minket oltani magázódva is, sőt az anyákba is el tud küldeni, nem kell tegeződni hozzá!
Multinál hozzászokik az ember a tegeződéshez! Viszont én az anyósomat is magázom!
Ez az egész csak felfogás kérdése!
Nem tudom tegezni az angoltanáromat! Nem tudom mért? Nem jön rá a számra!Viszont biztos vagyok benne, hogy itt is vannak nálam öregebbek, fiatalabbak, és mégis rögtön tegeződünk!
Hogy nézne már ki, hogy "Guga bácsi?", pedig zihher, hogy idősebb mint én!
Sztem a gyerekeket igenis meg kell tanítani köszönni, és meg kell tanítani a társadalmi elvárásokra! Ugyanis a társadalom különböztet meg minket az állatoktól!
-
guga
Közösségépítő
Jó napot kívánok L7wy néni!
Szerintem nem felesleges, lásd reakciókat...
Mindenkit nem javítottam ki, időm sincs rá, eredménye sem lenne
Ha valaki megharagszik majd megbékél, nem tömeggyilkos vagyokAz odáig rendben van, hogy neked nincs kialakult értékrended, és minden ellen lázadozol, de régebben az ilyesmit is profi módon [csinálták], így hatástalanul olyan, mint a hamis gulyás...
Ha te teszel a társadalmi szokásokra, nem azt jelenti, hogy felfigyelnek rád, s ijedtükben összekapják magukat, mindent megváltoztatnak.
Van egy közmondás: aki viszkető seggel fekszik, büdös ujjal ébred -
L7wy
őstag
Jó napot kívánok Guga bácsi!
Szerintem felesleges dolog ezt csinálnia hogy mindenkit kijavít...Az egyik az hogy megharagudhatnak Magára, a másik, hogy Maga is legalább olyan illetlenül viselkedik, ha ezt szóvá teszi egyenként mindenkinek (ha pl csoportosan tartana egy 5 perces beszédet hogy hogy illik köszönni akkor nem lenne sértő), mivel avval megalázza a másikat, hogy az alacsonyabb rendű hogy még köszönni sem tud... A másik az hogy a köszönés egy társadalmi szokás, és én az ilyen társadalmi dolgokra teszek... Például Üzleti etika tantárgyból állandó jelleggel hangoztatja a tanárnő hogy szépen ülve figyeljük az óráját, mert akkor neki is jobb, és megtisztelve érzi magát hogy figyelünk rá. Én egyszerűen képtelen vagyok kibírni 2 órát szabályosan ülve, állandóan figyelve. Az hogy a könyökömet az asztalra teszem, az államat pedig a tenyerembe helyezemegyáltalán nem jelenti azt hogy nem tisztelném mint tanárnőt.
Szerintem hasonló a köszönés is... Ha nekem már úgy kell köszönnöm hogy "Jó napot kívánok kedves xyz tanárúr" akkor egye meg a fene... Miért ne lenne elég hogy "Jó napot"? Avval is ugyan úgy kifejezem a tiszteletemet, és értelmes is, nem kell teljes mondatban köszönni ahhoz hogy értelmes legyen. A másik az hogyha ilyen hosszú formát lehetne csakis használnom, akkor már nem is köszönnék szívesen... Ez a hosszú forma nekem nagyon nyálas és kedveskedő stílus... -
marsu
veterán
válasz
hejesírásó #304 üzenetére
József Attila
Ne légy szeles
Ne légy szeles.
Bár a munkádon más keres -
dolgozni csak pontosan, szépen,
ahogy a csillag megy az égen,
úgy érdemes.1935-1937
-
savior
őstag
ha valaki a szigort hianyolja a gyereknevelesbol, akkor 2k forinttert megverem a gyereket szivesen.
-
Grisa_kvr
tag
Mondjuk a köszönés nekem se erősségem. Nem azért mert nem akarok köszönni, hanem mert pl. utcán észre se veszem az illetőt, mert mikor megyek A-ból B-be, már fülhallgató nélkül is simán kizárom a világot magam körül, mert mindíg van valami gondolatmenet amit pont akkor jó átrágni. Másrészt az arcmemóriám se a legjobb, voltam jópárszor bajban azzal kapcsolatban hogy ismerem-e egyeltalán az illetőt (hogy illusztráljam a dolog súlyosságát, mikor anyám levágatta a haját, csak a hangjáról ismertem fel). Szóval a dolog nem egyoldalú (persze amikor bemegyek valahova, köszönök, de az alap).
A falusi mindenki-ismer-mindenkitnek is vannak árnyoldalai. Nevezetesen az hogy jogot formálnak hogy belemásszanak a magánéletedbe. Ez sajnos még egy kisváros esetében is igaz. Pesten ok hogy mindenki letojja a fejedet, viszont ott van cserébe a nagyobb szabadság, ami (nekem legalábbis) többet ér. (Ezért is fogok odaköltözni ahogy lehetőségem lesz rá.) Másik előnye egy nagyvárosnak, hogy nagyobb esélye van hogy megválaszd hogy kivel állsz kapcsolatban, olyan emberekkel vedd körbe magad hosszú távon akikkel akarod, nem akikkel muszáj (, a többiekkel meg csak a minimumot).
Gyereket nevelni meg a mia világban diszciplináris módszerekkel nem egyszerű dolog. Már csak azért, mert ha a partnerségi kapcsolat helyett alá-fölérendeltségi van, akkor még van a gyereknek lehetősége arra, hogy keressen egy olyan csoportot aki partnerként kezeli (a média manipulációi is erre játszanak). Sajnos ezek nem feltétlenül a megfelelő irányvonalat képviselik és így pont az fog történni hogy a csemete a nevelés homlok egyenest ellenkezőjét fogja érvényesíteni. Ezt csak azért mondom mert igazából relatíve nem régóta számítok felnőttnek (2x-et taposom), úgyhogy erősen élnek az akkori motivációimmal kapcsolatos emlékek és az a tény hogy akármennyire próbáltak anyámék is a klasszikus bevált receptet alkalmazni (fakanalas verésig bezárólag), nem jött össze. Lehet visszasírni a dicső múltat, de a civilizációs/technológiai fejlődésnek nekimenni (egy gyereket ma nagyságrendekkel több külső hatás ér mint akár 20 éve) kb annyit ér mint széllel szemben vizelni.
-
guga
Közösségépítő
válasz
Grisa_kvr #295 üzenetére
OK, értem, de van egy olyan érzésem, hogy te és a nejem ugyanarról beszéltek
Ő is azt próbálta ecsetelni, hogy azért magázódik mindenkivel, mert nem szeretne bizalmasabb viszonyba kerülni. Ha meg igen, arra is van lehetőség.
Ha elolvasod a zöldséges példáját, akkor megfogod érteni, hogy mi a pontos oka.A gyerekekkel kapcsolatban meg szükség van iránymutatásra.
Egyik tanítványa pl. rendszeresen úgy toppant be, hogy jöttem...
Nem tanították meg köszönni.
Attól, hogy valaki megtanítja neki az illemet, nem lesz semmi baja, majd ha felnő, kialakítja magának a saját értékrendjét.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
lo Megkérdeztem tőle: „Akkor mi most tegeződünk?” Persze! – mondja, tegeződik ő mindenkivel.
- Tippmix
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Elite: Dangerous
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- TCL 50 NxtPaper 5G - átgombolom magam monokrómiába
- Futás, futópályák
- Yettel topik
- Milyen videókártyát?
- További aktív témák...
- ASUS Dual 4070 OC 12GB GDDR6X - Garanciális 2027 januárig
- B W PS PX8 jó áron eladó
- ÁÁÁ NE NÉZD MEG! A szórakozás, és a multitasking csúcsa, Lenovo Yoga 9i //3 OLED Modell Ajánló//
- UF Lenovo Yoga 9i x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 14" -60% i7-1360P 16/1TB Iris Xe 2,8K OLED 90Hz
- Xbox Series X 1TB - 2 kontroller + 3 játék szabadon választható
- Canon PowerShot S120 prémium kompakt P&S fényképezőgép
- ÚJ! - ASUS DUAL RTX 4060 8GB GDDR6 OC Edition - 2026.11.16-ig magyar PCX garancia!
- ASUS M4A87TD evo alaplap + AMD Phenom II X4 Black Edition 955 processzor + 2x 4GB Kingmax DDR3 RAM
- Asus Tuf A520M-Plus II + R5 2600 + 8GB KIngston Hyperx
- PS4 Slim 500GB
- 15,6" Dell Latitude laptopok: E6540, E5550, E5570, 5580, 5590, 5500, 5501, 5510/ SZÁMLA + GARANCIA
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- Honor 200 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Asus TUF Gaming F16 (2024) FX607JV Grey - 16" - és Lenovo Legion Slim 5 RYZEN 7 8845HS
- HP ProBook 430 G3 laptop Pentium 4405U CPU (hibás)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest